MKB Egészségpénztár negatív hozam

2018-07-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sok pénztártag szembesült azzal, hogy a második negyedévben az MKB Egészségpénztár negatív hozamot ért el, van, aki 0,75%-os negatív hozamot realizált az egyenlegén.

Kaptam pár e-mailt, hogyan történhetett ez meg, ha csak kockázatmentes eszközökbe fektet a pénztár?

Az állampapír-hozamok emelkedésével (ahogy elkezdtek felfelé indulni a kamatok) a meglévő, alacsonyabb kamatozású állampapírok értéke esni kezdett. Ki venne kisebb kamatozású állampapírt teljes áron, ha ugyanannyiért magasabb kamatozású papírt is vehetne? Nyilván csak névérték alatt lehet eladni ezeket a rosszabb kamatozású állampapírokat.

Minél nagyobb a kamatemelkedés és minél nagyobb a hátralévő futamideje a régi állampapírnak, annál nagyobb áresést fog ebben az esetben elszenvedni.

Az OTP Maxima, ami hosszabb lejáratú állampapírokba fektet, az emelkedő állampapír hozamok miatt az év eleje óta 3,2%-os veszteséget hozott össze.

Ha azt gondolnánk, megtaláltuk a veszteség okát, akkor sajnos tévedünk.

Ugyanis a befektetési alapoknak naponta kell értékelnie a portfóliójukat, méghozzá piaci alapon. Ezért a kamatváltozás hatása azonnal jelentkezik a befektetési alapok értékelésében, napról-napra lekövetik a piaci árváltozásokat.

Az önkéntes pénztárak azonban nem így működnek, ők pénzforgalmi szemléletben csak a pénzmozgást követik a portfóliójukkal kapcsolatban. Ha vásárolnak valamit, kiadás, ha kamatot kapnak, az bevétel. Ők nem értékelik át a portfóliójukat naponta a piaci árváltozások miatt, mert felesleges, náluk nincs olyan nagy pénzmozgás napi szinten. Nekik mondjuk van egy 10 éves állampapírjuk, ami évi 3%-ot kamatozik és így is tartják nyilván. Nem tőrödnek azzal napi szinten, mennyiért lehetne azt a papírt ma eladni a piacon. (Hosszú távon a két könyvelési mód ugyanolyan végeredményt ad, rövid távon komoly eltérés is lehet a nyilvántartott és a piaci ár között mindkét irányban.)

Ezért ez nem magyarázza a negatív hozamot.

Akkor talán kockázatos dologba fektet az MKB Egészségpénztár és azon lett veszteség?

Ha kockázatos dolgokba is fektetne az MKB Egészségpénztár, mint például az Életút, amelyik a befektetési politikája alapján akár 25%-ot is tarthat magyar részvényekben, akkor érthető lenne a veszteség, ha a tőzsde rosszul teljesített az elmúlt negyedévben.

Azonban az MKB Egészségpénztár nem fektet ilyenekben, csak magyar állampapírokba és jelzáloglevelekbe. Mivel nem értékelik át a portfóliót kamatváltozás esetén, mint fentebb írtam és negatív kamat nem érhető el se állampapíron, se jelzáloglevélen, nem vagyunk közelebb a megoldáshoz.

Mi lehet akkor a titok nyitja?

Két dolog történhetett.

Az egyik, hogy átrendezték a portfóliót, például eladtak hosszabb lejáratú állampapírokat. Ekkor szembesültek a piaci árral, hogy kevesebbet ér a piacon a kamatemelkedés miatt a régebbi állampapír, mint a névértéke, ahogy azt eddig nyilvántartották a saját könyvelésükben.

Ez veszteségként jelenik meg az eddigi értékeléssel szemben, de valójában ez csak könyvelési korrekció, hosszú távon valódi veszteség nem érte a tagokat.

A másik szintén könyvelési veszteség.

Ha vettek olyan állampapírokat, amiken volt felhalmozott kamat, akkor megint csak a pénzforgalom szemlélet miatt ez a felhalmozott kamat csak kiadásként jelenik meg.

Miről is van szó?

Az állampapírnak van egy névértéke, legyen a példánkban 100 ezer forint. Erre a névértékre egy év alatt kifizetnek 3%-ot, vagyis naponta ennek a háromezer forintnak a 365-öd részét. Ez a felhalmozott kamat, 200 nap múlva 1643 forintnyi kamat van már az állampapíron, amit majd kerek egy év múlva egyösszegben kifizetnek.

Ha ma megveszem ezt az állampapírt a 200 napnyi kamattal, akkor kénytelen vagyok érte 101.643 forintot fizetni, miközben papíron egy 100 ezer forintos államkötvényt veszek. Ez természetesen nem elveszett pénz, mert visszakapom 165 nappal később az ez utáni kamatokkal együtt.

Viszont a könyvelésben negatív hozamot fog eredményezni ez a technikai veszteség.

Több mint valószínű, hogy valamelyik eset a kettő közül (vagy mindkettő egyszerre) történt, ezért lett negatív a hozam. De reméljük hamarosan az illetékesektől is megtudjuk, miért is lett negatív a hozam.

Senki nem szereti a veszteséget, de túl nagy dolgot szerintem nem kell tulajdonítani a dolognak.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram