A garantált alapjövedelemről

Miután már a csapból is ez folyik fél éve, csak nem úszom meg, hogy elmondjam én is a véleményemet a garantált alapjövedelemről.

Aki nem tudná miről van szó: az új baloldali mozgalom hívei szerint az államnak minden egyes polgárának adnia kellene alapjövedelmet, egyszerűen csak a létezés okán.

Ez a terv támogatói szerint idehaza 50 ezer Ft/felnőtt lenne, gyerekenként pedig 25 ezer Ft lenne a kvóta.

Vagyis egy kétgyerekes család 150 ezer forintot kapna az államtól csak úgy.

A terv támogatói szerint bár ez meredeken hangzik, nem is akkora hülyeség. Eleve ez a pénz kiváltaná a segélyeket, az ennél nagyobb nyugdíjak első 50 ezer forintja lenne a garantált alapbér, a többi maradna nyugdíj. Ugyanígy a munkáltatókat is köteleznék befizetésre, ezzel csökkenne a munkavállalók bére, de azt megkapnák alapjövedelemként.

Így állítólag már csak az éves 5-6,5 billiós költség negyede-harmada lenne a valódi új kiadás az államnak, annak is egy része visszajönne a forgalmi adók miatt.

A terv támogatói szerint mindenkit megillett a normális élethez való jog, ezt biztosítaná az alapjövedelem.

Erről már sok idealisztikus írás született, a terv támogatói eszméi szerint ez sokkal igazságosabb világot hozna el.

Szerintem meg ez a kommunizmus újratöltve.

A társadalom legnagyobb részének semmi változást nem hozna az alapjövedelem, csak a legfelső rétegnek jutna kevesebb pénz, amit a legalsó rétegnek adnának oda.

Ahogy a kommunizmus is csak egy dologgal nem számolt, a terv támogatói is ugyanabba a csapdába esnek bele: ez a tényező az ember.

Ma Magyarországon nagyon sokan dolgoznak nettó 80-100 ezer forintért.

Ha minden kétgyerekes család kapna 150 ezret, az embereknek egész egyszerűen nem lenne miért dolgozni.

A munkába járás többe kerülne (egy bérlet még helyi viszonylatban is 6-10 ezer forint), mint az elérhető plusz jövedelem. A tanulmány szerzői is egyenesen 25 ezer forintos bérletről írnak. Tehát 75 ezer forintos fizetésig jobb otthon maradni.

Még nem is beszéltünk arról, hányan cserélnék fel a gyári szalag melletti szívást a gondtalan otthoni henyélésre. Inkább kicsit összébb húzná magát a család, esetleg a kertben megtermelne ezt-azt.

Ki sietne új munkát keresni, ha az alapjövedelemből gond nélkül megél? Ki vállalná el a rosszul fizetett segédmunkákat?

Ki fizetné be a járulékokat, ha úgyis lesz mindenkinek 50 ezres nyugdíja?

Magyarország egyik legnagyobb átka az elhibázott segélyrendszer. Ezt akarja kibővíteni az alapjövedelem.

A rendszerváltáskor a nagy gyárak bezárásával több százezer alulképzett ember került az utcára. Ezek egy része korai nyugdíjba menekült, másik részét megvásárolták a segélyekkel.

Ennek következményeként olyan generációk nőttek fel, akik azt látták, hogy apja és anyja még délben is az ágyban fekszik, nem is akar dolgozni, mert úgyis hoz annyi segélyt a postás, amiből meg lehet élni. Nem csak leszoktak ezek az emberek a munkahely keresésről, de már feleslegesnek is tartották.

Aki ilyen családban nőtt fel, abból vajon milyen értékrenddel bíró felnőtt lett? Minek tanulni és küzdeni, amikor eltart az állam?

Lúzer aki dolgozik havi 90 ezerért, amikor a segély sem sokkal kevesebb ennél. Inkább alább adjuk az igényeket. Legyen putrisabb a lakóhely, de ne kelljen dolgozni.

(Mielőtt félreértenéd: nem azt írtam, hogy mindenki, aki nem dolgozik, az munkakerülő.  Hanem azt, hogy sokan berendezkedtek a munka nélküli létbe, először kényszerből (megszűnt a munkahelyük), később már megszokásból.)

A közmunka-program sok sebből vérzik, de egyébként jó az az elgondolása, hogy ezt a generációt sajnos újra kell tanítani dolgozni. Sőt, a sokat támadott tanfolyam (“rajzolj napocskát és hópihét”) is hasznos lenne, persze a kivitelezés nem sikerült. De tényleg hatalmas tömegnek itt kell kezdeni a társadalmi beilleszkedést, mert ami neked evidens (pl. a napszaknak megfelelően köszönjünk), az sok embernek nem az a háttere miatt.

Úgyhogy szerintem az egész alapjövedelem egy nagy marhaság, egy új utópia, ami nagyon hangzatos, de legalább annyira életszerű, mint a kommunizmus pénz nélküli társadalma.

Ott is abból indultak ki, hogy az emberek csak az alkotás öröméért hajlandók lesznek dolgozni és a közösség eszméjéért keményen fognak robotolni.

Hát, pontosan láttuk mi lett belőle. Senki nem akart jobban vagy keményebben dolgozni, mint amennyi muszáj volt, mert minek, ha úgysem keres többet.

Ebből sem lenne más. Senki nem akarna dolgozni, vagy fejlődni, vagy tanulni, ha végig lehet vegetálni az életet egy minimáljövedelemmel is. Aki meg akarna több lenni, az is leszokna róla, ha mindenki őt akarná fejni.

Ha pedig a munkabérek feljebb csúsznának, hogy mégis megérje dolgozni, de nem lenne mögötte valós teljesítmény-növekedés, akkor pedig csak inflációt gerjesztünk, semmi mást.

Ennyi a véleményem a témáról, ha te másképpen gondolod, írd le a hozzászólásokban.

Update: ma megjelent az indexen egy jó összefoglaló a témáról, itt találod.

Update 2: Az origón meg egy cikk olvasható ma, ami a közmunkások oktatásáról szól, amiről a cikkben is van szó. Sajnos tényleg rengeteg embernek túl nagy falat szavakat megkeresni egy szövegben, vagy összekötni a legegyszerűbb ellentétpárokat. Az ilyen embereknek képzés nélkül semmi esélye a munkaerőpiacon. Itt a teljes cikk.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

341 hozzászólás

 • Mogo
  Viszont választási ígéretnek hatalmas! Pariban van a rezsicsökkentéssel.
 • Mogo
  .. és csak egy egészen kis lépés választja el a KKP legutóbbi “Ingyen sört mindenkinek!” ígéretétől 🙂

  Egyébként ha jól tudom Szaúd-Arábiában működik ilyesmi.

 • armogur
  teljesen egyetértek a kiszámolóval, annyival egészíteném ki, hogy én még a nyugdíjat is megszüntetném! mindenki tartsa el a saját felmenőjét alapon! így aki nem csinált gyereket és végigélvezkedte az életét az azt kapná amit meg is érdemel: a nagy büdös semmit. ugyanis ezt a fajta gyermektelenséget pontosan ilyen parazita magatartásnak tartom mint amit ez a kezdeményezés érne el! másrészt ha nem lenne nyugdíj, akkor ugye a költségvetés is sokkal jobban járna, nem lenne felelőtlen igérgetés 13., 14. havi nyugdíjra amit aztán hitelből/privatizációból állna az állam az én káromra.
 • Majomparádé
  Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy az alapjövedelem kigondolói szerint a jövőben nem lesz szükség a képzetlen segédmunkára, mert szinte mindent gépek fognak csinálni. Ezért inkább az tűnik utópiának, hogy mindenkinek legyen munkája. Ezért találták ki az alapjövedelmet.
 • LUi
  Ott a pont! Én is pont ugyanígy gondolom. Én a családi pótlékot korlátoznám 2-3 gyerekre vagy munkaviszonyhoz kötném. Akkor legalább nem szaporodnának az ország vérszívói.
 • Benedek-Nagy Attila
  Én annyi mindent szeretnék csinálni, alkotni, létrehozni, fejlődni, tanulni, és tenni Mindenkiért. És olyan kevés energiám, motivációm marad minderre, miután hazaérek a munkából, amit azért végzek, hogy egyáltalán élni tudjak…
 • Deviáns
  Hogy hova vezet az ilyesmi:
  George Orwell: Állatfarm
  mek.oszk.hu/00600/00620/00620.htm
 • kanguru
  A rezsicsökkentésekkel “visszakapott” pénzen is legtöbben cigit meg piát fognak venni, nem tanulásra fogják költeni!!!
 • Benedek-Nagy Attila
  Szaúd-Arábia mellett pl. Alaszkában is évtizedek óta működik hasonló rendszer. Igaz, hogy ott nem kérdés a “miből adjuk?”, mivel az állam, mint “cég” elég jól szakít a helyi olaj-bizniszből. (Vagy vmi ilyesmiből, most nem kerestem ki újra az ide vonatkozó cikket) Meg az is igaz, hogy ott az alapjogon járó összeg nagyságrendileg azért megélhetéshez önmagában soványka.
  De a lényeg szerintem nem is ez. Véleményem szerint ez nem “az új baloldali mozgalom hívei szerint”, hanem – egyszerűsítve – “Az Univerzális Törvény szerint” így kellene, hogy működjön.
 • kanguru
  Légyszi ezt is olvassátok el: valami “kulturálól” beszél…

  index.hu/gazdasag/penzbeszel/2014/01/13/bank/

 • Ispán Mihály
  “Ott is abból indultak ki, hogy az emberek csak az alkotás öröméért hajlandók lesznek dolgozni és a közösség eszméjéért keményen fognak robotolni.” A régi rendszerben volt egy volt olyan kifejezés, hogy KMK, vagyis közveszélyes munkakerülő. Aki ott nem dolgozott, azt elvitte a rendőr.:-) Ez csak a fenti mondat kapcsán, meg a kommunista rendszerrel való párhuzamod miatt jutott eszembe.
  Egyébként nekem is az volt az első gondolatom, mikor a LÉT-ről szóló cikket, hogy épp az a réteg nem fog elmenni dolgozni, akiknek szánják ezt a fajta jövedelmet/segélyt.
  De ez van pl. Angliában is: ott akár egy bevándorló család is meg tud élni segélyből, ha van mondjuk 1 gyerek, meg legalább fél éve igazoltan ott élnek.
 • Ildiko70
  Tökéletesen igazat adok. Ha a semmiért kapja valaki a pénzt akkor soha nem fog tenni semmit!
  Ha a családi pótlék és GYES nem járna alanyi jogon akkor nem lenne ennyi segélyes sem. Ugyanis ha nem kapnának pénzt a gyerekszülésért akkor nem is szülnének.
  Aromogur A nyugdíjat meg csak akkor lehetne megszüntetni, ha megszűnne a nyugdíjjárulék is. Milyen dolog az, hogy valaki 20-30-40 évig fizette a bruttó jövedelme 10+27%-át az államnak és nem kap érte cserébe semmit?!
  Mogo Szaúd-Arábiában az olajból származó bevételt osztják újra a törzslakosoknak. Nekünk se olajunk, se semmi más bevételünk, amiből ez megoldható lenne.
 • Benedek-Nagy Attila
  (Az 5-6,5 billiós éves költségből ~ 1 billió már meg is van:
  Ott található a “nagyjátékosok” NAV által asszisztált adócsalós történetében.)

  A magam részéről ha elém állna a “JóIsten”, és azt mondaná, válassz:
  “1. Marad minden úgy, ahogy van, élsz tovább, ahogy tudsz, nem történik semmi.
  Vagy
  2. Holnaptól csak a mindenkori fizetésed mondjuk 60%-át kapod meg – cserébe garantálom neked, hogy holnaptól a bolygón egyetlen embernek sem kell többé éhen-szomjan halni, megfagyni, vagy nélkülöznie az alapvető élethez szükséges erőforrásokat.”

  Számomra nem kérdés, hogy az utóbbi mellett voksolnék, mégpedig örömmel.
  Közületek bárki tudná úgy élvezni az életet, a saját biztonságát, a “jómódot”, az eszem-iszom, szórakozom, “boldogvagyok” létet, hogy ha közben úton-útfélen szembeköszön a nyomor?

 • Nesz Elek
  A gyermeketelenség parazitaság? Mi ez a félnáci baromság?
  (Mondcsak, büntetnéd azokat a meddőket is, akik szenvednek ettől, és mindent megtesznek a gyerekért – hozzáteszem a saját pénzükből, olykor milliókból, mert az állam csak két beültetést áll. A nyugdíj előtt állókat elküldenéd kivizsgálásra, hátha nem is meddők, csak hazudtak a nyugdíjért? És ezek csak a technikai részletek, szabadságjogokról még nem is beszéltünk.)

  A nyugdíjast pedig nem az állam tartja (tartotta volna) el, hanem a saját nyugdíjpénztári megtakarítása, amit épp most nyúlt le az állam. Így aztán nemcsak hogy te fogod fizetni a nálad idősebbek nyugdíját, hanem te sem kapsz majd semmit.

 • Benedek-Nagy Attila
  Akkora nagy “civilizációnak” gondoljuk magunkat mi, emberiség… Annyira el vagyunk szállva saját nagyságunktól… Mi vagyunk a bolygó urai, technológiai, tudományos, és minden területen “istenek” vagyunk itt…
  Holott még azt sem tudjuk biztosítani, hogy ne dögöljenek éhen (bocs) ezrek, meg tízezrek naponta ezen a mi “uradalmunkon”.
 • Györgyi
  A módszer nem új, gyerekkoromban, azaz jó harminc évvel ezelőtt a szüleim barátai Dubaiban dolgoztak, már akkor mesélték, hogy az ottani állampolgárok alanyi jogon kapnak “fizetést” az államtól, méghozzá nem épp ötvenezer forintnak megfelelő összeget, hanem annyit, amiből vígan élnek. Nem lenne rossz nálunk sem egy ilyen rendszer, már csak olajat kellene találni, hogy fedezete is legyen. Mert ez az “adja oda, akinek több van, annak, akinek nincsen” úgy halott ötlet, ahogy van. Kommunizmus újratöltve. Az meg már egyszer megbukott.
 • Topfly
  A munkanélküli segély, a nyugdij, a GYES, GYED és stb, már most is biztosít egy fajta alap jövedelmet, ha ezek helyébe lépne a garantált alapjövedelem és akkor nem lenne annyira irreális. Munkára viszont az ösztönözhetne, ha ez a garantált jövedelem, tényleg csak az éhenhalástól mentene és akkor is megkapná az ember, ha mellette dolgozik.
 • Kiszamolo
  Baj lehet a szövegértelmezéseddel. Ki mondta, hogy a szegény nem akar dolgozni? Senki nem akarna, ha a munka által nem jutna lényegesen magasabb jövedelemhez. Ki az a hülye, aki a semmiért cserébe fáradozna?

  Ha a cégek magánvagyona számodra vörös posztó, ahogy a munka és a vagyon a teljes kiüresedés és a nihil, akkor ez már a kommunizmus szintje.

 • reeve
  armogur, miért gondolod, hogy akinek nincs gyereke, az parazita?! Eddig csak olyat olvastam, hogy azok az élősködők, akiknek sok gyerekük van, és az utánuk kapott segélyből élnek. Olyan nem lehet, akinek nem lehet gyereke? Az haljon meg, ugye? És miért ne tudna magáról gondoskodni? Én nem várnám el a gyerekeimtől, hogy gondoskodjanak rólam….
  “ha nem lenne nyugdíj, akkor ugye a költségvetés is sokkal jobban járna” hát, ez teljesen így van :-)! De úgy emlékszem, éppen ez a kormány verte szét a magánnyugdíj rendszerét, és a pénzt azóta se látta senki, ami az elvett milliárdokból befolyt. Bár, ha Neked nem volt manyup számlád, akkor ez sem a Te károdra volt
 • Kiszamolo
  Csak ne felejtsük el, hogy Dubai-ban a közös kincset, az olajból befolyó vagyont osztják szét azok között, akik azon a földön élnek.

  Ennek semmi köze ehhez az alapjövedelemhez, pusztán csak nem sajátítja ki egy uralkodó elit az ország ásványkincseit.

 • Györgyi
  Benedek-Nagy Attila, nem mindegy, mennyit keres valaki. Sokan, ha azt választanák, hogy holnaptól a fizetésük 60%-át kapják csak, kapásból éhen halnának és megfagynának családostul. Amúgy meg szerintem a világ nem ennyire fekete-fehér, jóval több árnyalat van. Nem mindig teljesen ártatlan valaki abban, hogy nem él meg, szóval nem feltétlenül visz előbbre bármit is az, ha azok, akik többet képesek/hajlandók előteremteni, gondolkodás nélkül elosztogatják a pénzüket azoknak, akik erre nem képesek/hajlandóak. Nehéz olyan rendszert találni, amiben igazságtalanul nem nélkülöz senki, viszont kellően motivál is arra, hogy felemelje az ember a fenekét, és tegyen valamit a saját életéért. Mert ugye ha senki nem dolgozik, senki nem eszik.
 • Levee44
  “Közületek bárki tudná úgy élvezni az életet, a saját biztonságát, a “jómódot”, az eszem-iszom, szórakozom, “boldogvagyok” létet, hogy ha közben úton-útfélen szembeköszön a nyomor?”

  Naiv vagy. Naná, hogy tudnák, és tudják is.
  Persze nem élvezni, mert a felsőbb rétegekre nem a szórakozás jellemző, hanem a szivárvány örökké boldogtalan, értelmetlen kergetése. De érzelmileg nem érinti meg őket.
  Erre mondta Marx, hogy “keresztény gyomor”.

 • Györgyi
  Kiszámoló, tudom, ezért írtam, hogy már csak olajat kellene találnunk hozzá. 🙂
 • Alapjövedelmező
  Üdvözlöm

  Először is gratulálok a blogjához. Nagyon hasznos dolgokat ír (pl: //kiszamolo.hu/a-tbsz-szamlarol-es-a-2012-es-valtozasokrol-3/ , //kiszamolo.hu/igy-vasarolj-az-interneten/ //kiszamolo.hu/sporolj-egyszeruen/
  //kiszamolo.hu/miben-gyujtsuk-a-penzunket/
  Méghozzá ingyen. Pedig azt írta valamelyik bejegyzésében “az ingyen tanácsadás az drága tanácsadás” vagy valami ilyesmi 😀 . És még végig sem olvastam. Köszönöm és remélem sokáig segít minket.

  Másodszor. Leszögezném, hogy nekem nincsen rálátásom az ország pénzügyére úgyhogy lehet, hogy butaságot írok (+ még lehet meg is bántom önt és az olvasókat ezért elnézést kérek mindenkitől).

  Én személy szerint jó ötletnek gondolom az Alapjövedelmet. Hogy miért is? Egyrészt Rabszolga tartó időket élünk. Még a közép osztály is (talán). Mert le van írva törvényben vagy valahol, hogy mi-ki(k) a rabszolga…

 • Györgyi
  Egyébként annyira szeretem, amikor valaki elméletben megrögzött altruista, és osztja az észt arról, hogyan kellene a jobban keresőknek megszabadítani a nyomorgókat a szenvedéseiktől! Tulajdonképpen már most sincs (sőt soha nem volt) akadálya annak, hogy aki többet keres, az a megélhetésen felül keresett pénzét szétosztogassa a nála szegényebbek között. Szóval itt a nagy megoldás, aki nem bírja nézni mások nyomorát, az ne a befektetési lehetőségeket nézegesse a blogon, hanem rakja szépen a pénzét borítékba, és tegye be néhány szegény család postaládájába, vagy valamelyik hajléktalan kezébe. Ez a “ha választani kellene, ezt tenném” nagyon szép önáltató mese, csak nem az igazság. Választási lehetőség most is van. Aki “bort” választott, nem papoljon “vizet”!
 • Laura
  Alaszka szerintem rossz példa. Ott a rengeteg adókedvezmény is azért van, hogy ne csak ki, hanem be is költözzön valaki abba az államba. Ott kompenzálni kell a munkásokat. Ki a fene akar -40 fokban olajkúton dolgozni vagy fát vágni, miközben a legelső lakott település 1000 km-re van tőled. Arrafelé a bérek is ennek megfelelően alakulnak.
 • Györgyi
  Az egyetlen pozitívum, ami esetleg lehet ebben az alapjövedelemben, hogy jóval kevesebb adminisztráció kell hozzá, mint a jelenlegi ezerféle segély, juttatás, járadék kiszámításához és szétosztásához, amivel végsősoron akár időt, energiát, és így pénzt is meg lehetne takarítani. Tulajdonképpen az egész azon múlik, hogy további járulékok kellenének hozzá, vagy elég lenne a mostaniakat átcsoportosítani. Ha az utóbbi, akkor kapásból senki nem járna rosszabbul vele.
 • Alapjövedelmező
  … “Olyan ember aki azért dolgozik hogy éppen hogy csak megél.
  A rabszolga olyan ember, akit megfosztottak személyes szabadságától, tárgyként kezelik és mint ilyen, valaki másnak a tulajdona (a tulajdon remélem nincs)”.És még lehet cifrábbakat is írni ami ma is megvan.

  Ha mondjuk megszüntetnék az ÖSSZES szociális hozzájárulásokat amit ma lehet kérni (gyes, gyed, gyed extra , rendszeres segély, átmeneti segély és minden más van sok) és ezek helyett jönne az Alapjövedelem + a munkabér, és az adókat is átrendezni, akkor máris a minimálbéres ember is 200 ezer forintból élhetne meg (nálam 100 ezer lenne az Alapjövedelem). És így már több mindent tudnának venni a szegények is, és utazni is tudnának. Ezért fellendülne a kereslet dolgok iránt, így több lenne a munka mert hiány alakulna ki.
  Én jelenleg munkanélküli vagyok nincs semmi kilátásom semmi pénzem csak a családtól valami. Heti 200FT

 • Chemist
  Egy esetben lenne értelme az alapjövedelemnek, akkor viszont tényleg lenne: ha nem előre definiálnák az összegét (az 50000 Ft) és aztán forrást keresnének rá, hanem fognák az összes JELENLEGI szociális transzferre szánt pénzt, beleértve a nyugdíjakat is, elosztanák a lakosság számával és azt osztanák szét, a munkajövedelmet nem érintve. Ez nem igényelne adóemelést. Ezt az összeget a dolgozók, vállalkozók is megkapnák, tudjátok, mindenki alanyi jogon. Az adminisztráció megszüntetése még fogna is vagy százmilliárdot.

  Akkor ki lenne a vesztes? Azok a jelenlegi állami eltartottak, akik az átlagosnál magasabb transzfert kapnak. Pl tudjátok azt, hogy az átlagnyugdíj magasabb, mint az átlagbér nettója?

  Bónusz: a jelenleg egészségügyre költött pénzt is bele lehetne tenni a szétosztandó kalapba és azt mondani, hogy most már mindenki meg tudja venni a biztosítást a piacról!

 • Szelei Tamás
  > Így állítólag már csak az éves 5-6,5 billiós költség

  Ami információt találtam a tervről (a LÉT programról), aszerint milliárdról van szó, nem billióról. Bár gondolom, inkább nyelvi tévedés. Az angol billion nem azonos a magyar billióval. Az angol a rövid, a magyar a hosszú skálát használja.

  A (hosszú skálás, magyar) “5 billió” három nagyságrenddel több, mint a teljes magyar költségvetés (ami ~14 milliárd hiánnyal együtt).

  5 billió = 5 000 000 000 000 (5 x 1 millió x 1 millió)
  5 milliárd = 5 000 000 000 (5 x 1 ezer x 1 millió)

  Vagy pénzügyben magyarul is a rövid skálát használják? Még nem hallottam ilyesmiről.

 • jurta
  Van még egy hatás. Láttam saját szememmel.

  Amikor valakinek, akinek nincs megtakarítása, felmondanak, ha az utolsó munkanapja után arra számíthat, hogy SEMMI, nulla lóvé fog bejönni havonta a háztartásba (a mn. segély más ügy, ahhoz be kell állni egy “rendszerbe” és elég sokat feladni az önállóságodból!), őrülten elkezd munkát keresni, akár írni és számolni tudást se igénylő melót, csak legyen.

  Ha viszont van gyes, csp, ösztöndíj, szülők kicsit támogatnak(lényeg, hogy feltétel nélküli jövedelem), amiből úgy “félig” már el lehet lenni, akkor sokkal nyugodtabb az illető, hogy a másik felét sikerülhet rokonoktól, barátoktól összekéregetni, áthívnak a szomszédba vendégségbe stb., míg jobbra fordul a helyzet. (Aztán a jobbra fordulról változó mértékben konkrétak az elképzelések. :-)) Sokkal ritkábban láttam azt, hogy “mellé majd varrok, tanítok, fordítok, amíg nem alkalmaz senki”.

 • Kiszamolo
  A magyar költségvetés 14 ezer milliárd forint, ami egyenlő 14 billió forinttal.

  De erről már itt írtam: //kiszamolo.hu/mennyi-is-a-billio-es-tenyleg-csak-egy-jatek-neve-a-billiard/

 • jurta
  Hozzá valószínűleg meg kéne szigorítani az állampolgárság megszerzésének szabályait is. Mert ha egy ilyen régióban, ahol 3-4 óra alatt autóval is már a harmadik államot szelheted át, EGYETLEN országként bevezetjük, akkor hirtelen nagyon vonzó (névleges) letelepedési hely leszünk. Méghozzá pont azoknak, akik valahol máshol nem kapnak jó munkát…
 • balogárpi
  A 2011-es statisztikai évkönyv szerint a nettó átlagkereset 141.127 Ft volt, míg az átlagnyugdíj ennek 65%-a. Nem hiszem, hogy azóta ez megfordult volna
 • okoska
  Úgy agyrém, ahogy van. A lényege annyi, hogy aki nem csinál semmit, azt jutalmazzuk. Mert aki dolgozik, vagy több a nyugdíja 50e-nél, annak “beépül” a bérébe/nyugdíjba, ergo nem kap semmit. Csak aki dolgozik, fizetheti a megemelt járulékokat, adót, hozzájárulást vagy istentudja mit. Zseniális:(
  Arról nem is beszélve, hogy a gyerek után eddig is járt kb 25ezer (családi pótlék plusz adókedvezmény).
  És nagyon nagy esélye van, hogy a minimálbéresek ezután inkább elmennek feketén dolgozni, jobban meg fogja érni nekik.
 • jurta
  01.13 15:12 ” aki nem bírja nézni mások nyomorát, az ne a befektetési lehetőségeket nézegesse a blogon, hanem rakja szépen a pénzét borítékba, és tegye be néhány szegény család postaládájába, vagy valamelyik hajléktalan kezébe.”

  Eeeee… inkább hálót adjunk, ne halat, tudod!

 • Levee44

  “Ki mondta, hogy a szegény nem akar dolgozni? Senki nem akarna, ha a munka által nem jutna lényegesen magasabb jövedelemhez.”

  Dehogynem, minden egészséges ember akar dolgozni, sőt képtelen nem dolgozni.

  A korlátlan magánvagyon és a jövedelem miatt végzett munka neked alap? És mégis miért? Azt nem vetted még észre, hogy a baloldali gondolkodásnak körülbelül egymillió fajtája létezik? Ezek a “kommunizmus” szintjén vannak? És mégis mit értesz kommunizmus alatt és milyen szintje van annak?

  Aki nem ért azzal egyet, hogy a bolygó szisztematikus elpusztítása rendben van, hogy az önmagáért létező, semmilyen céllal nem rendelkező nagytőke mondja meg, hogy mi számít munkának, mi számít kívánatosnak, és hogy milliószoros különbség legyen két ember vagyona között pusztán azért, mert az egyik alapkezelői, a másik orvosi pályát választott, az olyan, mint Rákosi. Nyilván.

 • gunnerwatter
  Az alapjövedelem jó kezdeményezés, csak korábban kezdték kb. kétszáz évvel, mint kellett volna.
  A társadalom összességében még nincs azon a szinten szellemileg, hogy megértse, elfogadja és teljesen fölfogja az alapjövedelem lényegét.

  Jó az ötlet, de mostanában nem valósítható meg.

  Amikor a jelenlegi kapitalizmus átvált majd egy öko-gazdasági rendszerre, akkor lesz igazán értelme az egész kezdeményezésnek.

  Addig marad az úgynevezett kapitalizmus, ami egy agyrém, de majd megtanuljuk, hogy nem tatrható fenn hosszú távon, ilyen formában.

 • KószaFeri
  Egy jobb, önzetlenebb, szabálykövetőbb világban (és benne Magyarországon) talán el tudnék képzelni egy normális alapjövedelmet. De a mai realitás az az, hogy ezzel is csak egy újabb gumicsontot löknek az embereknek, miközben megy a szabadrablás (NAV-os ellenőr ügye azóta is áll pl.). Először talán egy jól működő kapitalizmust kéne kiépíteni, és aztán lehetne gondolkodni annak a meghaladásán. Nem illik túl lépcsőt átugrani, mert abból iszonyú esés lehet :). Az egyik aktuális kedvencem a mai morálról: az online pénztárgépek beszerzését is elcsalta az egyik cég. Még valaki az alapjövedelmről ezek után? 🙂
 • Meister
  Mikor fogja az “új baloldal” bedobni a lakások államosításának ötletét? Mert mindenkinek joga lenne normális lakhatáshoz, akiknek meg nagyobb a lakásuk, esetleg házuk van, azok rohadt burzsujok, akik visszaélnek az ország erőforrásaival, tőlük el kellene venni, de ha nem is, legalább beköltöztetni melléjük valakit társbérletbe… Egyszer már a negyvenes évek második felében véghezvitték…
  “A kormány 6000/1948. számú rendelete kimondta, hogy 2 személy 1 szobára, páratlan számú családtag esetén a család további 1 szobára jogosult. Az igényjogosultságot meghaladó lakásviszonyok esetén megkezdték a lakás nélküli családok beköltöztetését és a társbérletek kialakítását. “
 • Nanum
  Szerintem ez lesz a demokrácia vége. Mármint az alapjövedelem. Ugyanis előbb utóbb megszavazza a nép, ugyanis a többségnek kényelmes. Ma is arról szól a szavazás, hogy 3 farkas és egy bárány szavaznak hogy mi legyen vacsorára. Ami a demokrácia után jön, rosszabb esetben a diktatúra, mert másképp nem lehet majd az embereket munkára kényszeríteni.

  Jobb esetben piaci anarchizmus, ahol a vállalkozások szabadon működhetnek állami korlátozások és adóztatás nélkül, nem lennének segélyek, csak egyéni szolidaritás.

 • KZoltán
  Ez már nem is a szokásos fordítva ülnek a lovon esete, hanem a ló ül rajtuk.
  Még véletlenül sem merül föl, hogy olyan gazdaságot kéne csinálni, amelyben mindenki talál munkát, illetve olyan képzéseket nyújtani, amelyek alkalmasság teszik az embereket a munka elvégzésére. És arról sem kéne elfeledkezni, hogy a munka nem csak jövedelmet biztosít, hanem – ahogy Ferenc pápa is kifejtette – méltóságot is ad.
 • Máté
  Részben egyetértek,mivel érvelés logikus,de csak a jelenre vonatkozik.Így nem kifogásolom az érvelést csupán felvetek pár lehetséges nem számolt faktort.Mint korábban írták egyre több folyamatot automatizálnak aminek hatására megnő a szükséges szakértelem és egyre magasabbra kerül a léc.Ennek hatására lesz egy rakás fiatal aki kilátástalannak érzi az életét és nem lesz vesztenivalója,de annyi esze azért lesz,hogy csoportba verődve megszerezze azt amit akar.Így már nem foglalkoztatásról,hanem biztonságpolitikáról beszélünk.Persze ezen sokat javíthat a megfelelő oktatás.Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy olcsóbbá válik a megélhetés az által,hogy pl egy lakást át tudnak alakítani egy önfenntartó környezetté:végtermékekből baktérium táp lesz amiből meg hússzövet amit egy napelem katalizál.Szerintem a teljes foglalkoztatást csak úgy lehetne megoldani,ha rájönnénk mi tesz intelligensé.
 • Bence
  Nem lehet tudni az alapjövedelem hatását. Csak a gyakorlatban lehetne letesztelni. Ezért nem jók szerintem azok az írások, amik egyértelműen elutasítják az alapjövedelmet. De azok sem jók, akik meg mellette vannak. Mert mindkettő csak találgatás.

  A cikk szerint sokan abbahagynák a munkát, de ez sem biztos. Ha az alja munkákért több bért fizetnének, akkor valószínűleg mindig lenne rá elég jelentkező. Továbbá nagyon sokan akkor is dolgoznak, ha már a pénz nem motiválja őket. Nem olyan biztos, hogy hülyeség az alapjövedelem. De a tényleges hatását szerintem nem lehet megjósolni, csak gyakorlatban lehetne kipróbálni, élesben, az meg kockázatos.

 • István
  A garantált alapjövedelem pont az ellenkezőjéből indul ki. Egyszerűen semmi szükség nincs az emberek 90%-nak a munkájára. Mivel egy gép sokszor gyorsabban, jobban és pontosabban meg tudja csinálni a munkájukban. A környezem több olyan ember dolgozik akinek az a feladata, hogy göngyölegeken ellenőríze a csomagolás állapotát. Vagy egy CNC esztergába rakjon anyagokat majd vegye ki onnan. Mindezt egy államilag jól támogatott állásban. Ami lehet, hogy többe kerül mintha oda adnánk neki 50 ezer magyar forintot. Csak azért hogy azt mondhassa neki van állása. És azért nem cserélnék le egy idomított majomra mert annak jogai vannak! Persze emögött van egy mesterségesen fenntartott ellátó rendszer kb. minden 20 melósra jut egy főnök egy adminisztrátor és állami alkalmazott. Tehát valami nem stimmel ezzel. Pont ugyanaz a helyzet mint a szocializmus végnapjaiban. Egyszerűen mindenkinek van munkája igaz hogy semmi értelme nincs. Sőt egyszerűen visszafogja a hatékonyságot. Mert mindenkinek akarunk munkát adni. Ami egyszerűen nem lehetséges.

  De perszer még mindig ott a gázkamra…

 • “az új baloldali mozgalom hívei szerint”

  Vö.

  “Notable libertarian-capitalist proponents of basic income include Milton Friedman (in the form of negative income tax),[52] Gary Johnson (In the form of the fair tax “prebate”) and Charles Murray.[53]”
  en.wikipedia.org/wiki/Basic_income#Advocacy_by_Libertarians

  Bocs, csak eddig olvastam a posztot.


 • “Egyrészt Rabszolga tartó időket élünk. Még a közép osztály is (talán). Mert le van írva törvényben vagy valahol, hogy mi-ki(k) a rabszolga…”

  Érdemes megnézni, mit gondol erről egy stár manager! amerikaijampec.tumblr.com/post/71966487369/gary-hamel-reinventing-the-technology-of-human

 • NAR
  “Senki nem akart jobban vagy keményebben dolgozni, mint amennyi muszáj volt, mert minek, ha úgysem keres többet.

  Ebből sem lenne más. Senki nem akarna dolgozni, vagy fejlődni, vagy tanulni, ha végig lehet vegetálni az életet egy minimáljövedelemmel is.”

  Te ebben egészen biztos vagy? Nem tudom, mennyi idős vagy, de én még emlékszem a nyolcvanas évekre, amikor elvileg még kommunizmus volt, mindenkinek volt munkája, megélhetése, mégis sokan GMK-ztak munka után, hogy legyen extra pénz videóra, Commodore 64-ra, Gorenje hűtőre… Most se tartja vissza az emberek többségét a több munkától az, hogy többet adóznak. A havi 50 ezer garantált jövedelemből egy havi 20 ezres általány gázszámla, havi 10 ezer villany, víz és csatornaszámla mellett napi alig 650 forint marad, amiből kijön 3 kiló kenyér (de akkor 8 kilométert kell gyalogolni a hipermarketbe) vagy 30 deka vaj vagy két csomag szalámi…

 • Emőke
  Talán a németek is butuskák lennének?…pláne nagyon gazdagoknak megy el az eszük? 🙂 A Wikipedia-n olvasom ugyanis:

  “A feltétel nélküli alapjövedelem egyik legismertebb németországi élharcosa Götz Werner, a DM Drogeriemarkt áruházlánc elnök-vezérigazgatója, Németország egyik leggazdagabb embere. Werner Karlsruhe híres műszaki egyetemén közgazdaságtant is oktat.

  A Hartz-reformok néven ismert, munkaerő-politikai koncepció szélesítette a feltétel nélküli alapjövedelem támogatói bázisát Németországban.[10]

  2008-ban Susanne Wiest petícióját 50 000-nél többen írták alá, így a fiatal német aktivista nyilvános meghallgatáson vehetett részt a Bundestagban, ami segített a közvélemény tematizálásában a koncepció kapcsán.

  A német kalózpárt hivatalosan az alapjövedelem mögött áll már 2011 óta. A CDU-n belül Dieter Althaus a feltétel nélküli alapjövedelem egy modelljére tett javaslatot.”

 • emberes
  Na, azt nem gondoltam volna, hogy Kiszámoló megkapja a fasiszta jelzőt is.