Ingatlan árverés-átverésről még egyszer

2018-07-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam egy cikket fél éve az állítólagos végrehajtott ingatlanok megvételéről közvetítőkön keresztül:

Bedőlt ingatlanok féláron

Bár már sokan megégették magukat, még mindig próbálkoznak az ügyeskedők.

Most éppen Máténál próbálkozott be az ingatlanos, belvárosi lakást kínált féláron, ehhez csak 10%-ot kell előre befizetni, hogy a tiéd lehessen. Az ő jutalékát nem lehet ügyvédi letétbe tenni, nem tudja, melyik banké az ingatlan, mert annyival állnak kapcsolatban, nem, nem lehet megnézni a tulajdonlapot sem, amíg nem fizet.

Ez a történet már így is önmagában bűzlik, akkor különösen, ha tudod, hogy változtatták a törvényt tavaly tavasszal, hogy ne lehessen akármennyiért eladni a végrehajtott ingatlanokat. Ha például ez az adós egyetlen lakóingatlana és már legalább hat hónapja ott is lakik, még egy év után is csak a becsérték 90%-át elérő licit tekinthető érvényesnek, addig csak 100%-on vagy felette lehet licitálni rá. (A becsérték ebben az esetben jellemzően a piaci ár.) De ha nem is ez az egyetlen lakóingatlana, akkor is először csak 70% lehet a legalacsonyabb érvényes ajánlat. (Más, nem lakóingatlanokra adható akár 50%-os ajánlat is, ingóságra ennél kevesebb is.)

További hab a tortán, hogy az összes árverést megtalálod te magad is ezen a weboldalon, mert kötelező oda feltölteni azokat a transzparencia és az adós, illetve a hitelező jogai miatt.

Itt is láthatod, hogy a legtöbb ingatlan annyiért van árverésen, amennyi a becsült értéke, a többi 70, illetve 50%-os áron várják a sorsukat. Ez utóbbiak nem feltétlen lakóingatlanok, de amelyik mégis az, azt te is megtalálod a listában. Az, hogy mennyire értelmes a törvény, amelyik piaci áron indít egy licitet felfelé, ráadásul még limitet sem tartalmaz, hogy csak a 30 millió forint alatti ingatlanoknál kell alkalmazni, azt most hagyjuk.

Érdemes lejárat szerint sorba tenni a liciteket, akkor látod, jellemzően mennyiért mennek el az ingatlanok, már ha egyáltalán. Használd a részletes keresést eldugva a lenyíló fül alatt, ha nem vagy kíváncsi például a Békés megyei ipari ingatlanokra vagy zártkertekre. A pipálgatás után még a keresés gombot is meg kell nyomnod külön.

Tehát (általában) nem lehet féláron ingatlant venni, mert a törvény tiltja és nincs olyan titokban tartott árverés, amiről te vagy más ne szerezhetnél információt. Ha pedig más is tud róla, mi szükséged van ezekre az emberekre, illetve mi biztosítja, hogy más nem ad nálad jobb ajánlatot?

Innentől már csak az a kérdés, ki dől még be mindig ezeknek a csalóknak?

(Igen, vannak kiskapuk, ha az adós és az összes hitelező megegyezik, hogy X összegért adják el az ingatlant, de akkor nincs több tartozása az adósnak, akkor el lehet térni a törvényben meghatározott százalékoktól. De mekkora az esélye, hogy pont neked ajánlják ezt a néhány tucat ingatlant és pont Budapest belvárosában? S miért menne bele akár az adós, akár a hitelező, vagy a követelést megvásárló faktorcég, hogy féláron elkótyavetyéljenek egy egyébként két nap alatt eladható belvárosi ingatlant?)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram