Nagyléptékű kamatemelést vitt végbe a jegybank

Nagyon elkésve, de végre azt teszi a jegybank, ami mindig is a dolga lett volna, az elmúlt évben az események után loholva, de legalább elkezdett kamatot emelni, hogy valamennyire megtámassza az összeomlott forintárfolyamot. (Igaz, a 0,3 és fél százalékpontos maszatolások nem hatottak érdemben akkor sem a forint árfolyamára, bátrabban kellett volna már korábban is emelni szerintem.)

Ma is folytatta a kamatemelést, erős 1,25 százalékponttal 13%-ra emelte az alapkamatot, bár ez a forinton sokat nem segített. Ilyen magas nem volt az alapkamat már 2001 óta. (Egy újabb szomorú rekord idén.)

Bejelentették azt is, hogy egyelőre nem terveznek további emeléseket.

A legszebb a jegybankelnök azon beszéde volt, hogy azért kellett kamatot emelni, hogy ebben az évtizedben ne hitelből nőjön a gazdaság a jövő kárára. Idézem: “A 2020-as évtizedet meg kell nyernünk, ehhez el kell kerülni, hogy a növekedés hitelből, a jövő terhére valósuljon meg.”

Ez igaz is, de néhány hónap sem telt el azóta, hogy kivezették a nulla százalékos, több hullámban osztogatott vállalkozói hiteleket, a kötvényvásárlási programot és például a zöld hitelt is még idén is lehetett igényelni. Sokezer milliárd forintot szórt szét a jegybank az elmúlt években nulla százalékos kamat mellett, hogy “a jövő terhére a növekedés hitelből valósuljon meg”.

(S majd évekig fogjuk fizetni az ebből származó több százmilliárdos éves veszteségét a jegybanknak. Csak az első félévben 200 milliárd forint veszteséget kapált össze a jegybank úgy, hogy közel 180 milliárd forintot nyert a forint leértékelődésén. Csak a kamatveszteség közel 300 milliárd forint volt fél év alatt. A második félév várhatóan sokkal rosszabb lesz. Köszönjük, szép munka volt, de tényleg, megérte ész nélkül önteni az ingyenhitelt az egyébként is dübörgő gazdaságba. Majd kifizetjük ezt is, semmi probléma.)

Miután a jegybank teljesen feleslegesen tüzelte a gazdaságot az ingyenhiteleivel, végre rájött, hogy ez csak inflációt és látszatnövekedést okozott.

Mindegy, legalább most már ők is inkább behúzták a kéziféket és ennek örülni kell.

Share

72 hozzászólás

 • Peti
  Azt ne feledjétek hogy a hitel bizonyos cégeknek nem a 13%-os alapkamathoz igazodik, hanem az MNB ilyen-olyan “növekedési” programjaiból jön és 0% közelében van.

  Egy szemléletes példával ez olyan mintha te 20 évre havi 250 ezer Ft-os törlesztőre 21.3 milliót kapnál (13% kamat), páran pedig kapnának ugyanerre 49.4 milliót (2% kamat). Neked pedig velük kellene versenyezned a lakáspiacon.

  A költői kérdés: Mit ér neked az a pénz amit sokkal drágábban kapsz mint a NER?

 • BlaZember
  Én értem mire való a devizatartalék. A devizahiány, amiről most szó van nem is arról szól, hogy rövidtávú likviditásproblémák léptek volna fel, hanem hogy egy egyensúlyi állapotból átkerült egy egészségtelen állapotba egy mutató. Igen valószínű, hogy a 3havi import alá esett a devizatartalékunk, illetve tudjuk, hogy volt ilyen idén. Most 37.5Mrd a devizatartalék, a júliusi import 12Mrd Eur volt. Az augusztusi októberben fog kijönni, meglátjuk milyen számokkal, de a gázpara miatt kétséges, hogy jobb lesz-e a helyzet.

  “Jelenleg az állam az energiaimport miatti rövidtávú kötelezettségeit képes devizahitelekkel középtávúra váltani.”

  Erre mondta (asszem) Jaksity, hogy ezt idén még egyszer eljátszani a gyengeség jele lenne, és kb felhívás lenne keringőre a Forint ellen spekulálóknak. De vagy EU-s pénz, vagy ez, vagy az IMF. Vagy és, ha tovább alakul a helyzet…

 • BlaZember
  “ti tényleg azt láttátok, hogy az elmúlt 12 év politikája eddig a forintárfolyam stabilizálására/javítására irányult?”

  Semmiképp, de az egy kontrollált forint leértékelés volt. Viszont ami az elmúlt időszakban történt, az már nem kontrollált, és kockázatokat rejt magában. Nyilván se a PM-ben, se az MNB-ben nem hülyék ülnek, akik nem látnák, hogy ez gond. Gazdaságilag és politikailag is komoly kihívás már. Az import értéke EUR-ban, USD-ben számítva is durván emelkedik, a zuhanó forintban számolva meg egyenesen horror. Nem azért emelték kétszámjegyűre az alapkamatot mert ezek szebb számok. Más kérdés, hogy hatása nem sok.

  “hirtelen 180 fokos irányváltásba akarna kezdeni a politika …?”

  Pedig tesznek hirtelen irányváltásokat. Az EU követeléseibe hirtelen belemennek, és szerintem lesznek még simulékonyabbak is. Tudják ők pontosan, hogy ki mennyire törpe 🙂

 • Orbán a király
  Megmondtam Matolcsy Főispán nagyságos úramnak hogy 13ra emelheti ha már annyira akarja mert az a szerencse számom, de aztán most már elég legyen!
 • Alapkamat haha
  Kit erdekel az alapkamat emeles, ugyanugy gyengul a forint. Ezek a tankonyvi dolgok mar kb a 2008as valsag ota nem mukodnek. Arra jo, hogy lakashitel es egyeb hitel eseteben jol megszivjak az emberek akik felvettek valtozora vagy akar most vennenek fel. Koszonjuk Matolcsy Ur!!! (Nekem mindegy en 2 ev mulva vennek ujra kb)
  Persze most mindjart jonnek a reakciok, hogy bezzeg ha nem emelt volna akkor mar 500 kornyeken lenne a forint. Csak ezt sose tudjuk meg, latjuk hogy pl usd ugyanugy esik de az eur is…
  Ellenben azt latjuk hogy 30millios hitelnel 45 millio viaszafiz3tes helyett mar 60 miĺla lesz kb 20 ev alatt.
  Kinek mit intez a jegybank.
 • Gergő
  2 nap se kellett, történelmi mélyponton a forint kb. minden más pénznemhez képest.
 • DRoy
  Az ember bejön ide a szakértők közé kicsit tanulni, és 3 perc alatt legszívesebben felkötné magát. 🙂
  Egy kicsit fura számomra, hogy ahányan írtok, annyi vélemény, hogy mi és miért történik, pedig elvileg a közgazdaságtan egy egzakt tudomány. Bár az is igaz, hogy a tudomány elmúlt 2 éve két fillért nem ér…
 • tumpara
  DRoy: a közgazgaságtan egy egzakt tudomány, egzakt számokkal. Maga a valós gazdaság viszont inkább egy viselkedési közgazdaságtan, emberi reakciókkal, túlkapásokkal, unortodox ostobaságokkal és rövid távú politikai érdekekkel. Úgyhogy a tudomány elmúlt 2 éve köszöni jól van, az emberi butaság az, ami belerondít a valóságunkba. 🙂
 • Mankel
  ez így nem pontos. Egzakt tudományként árulja magát, van benne az is, komoly matekkal de az alapja inkább filozófia. Sok esetben meg sima madárjóslás…
 • csizkek
  “Ezek a tankonyvi dolgok mar kb a 2008as valsag ota nem mukodnek. ”
  Epp a tankonyvi dolgokat latod eloben, hogy miert nem mukodott a kamatemeles..
 • csizkek
  “pedig elvileg a közgazdaságtan egy egzakt tudomány. ”
  Nem egeszen. Meg mirol beszelunk, micro, macro? Olyan mint a meteorologia, ismert matematikai folyamatok csak epp az inputokt nem tudod 100%-ig betenni a modellekbe. Ezert csak “kozelito” modelek, elkepzelesek vannak.
  Raadasul itt is szeretnek a “szakertok” clickbait temak fele menni, mert ha epp igaza lesz, akkor megkapja a medianyilvanossagot. O megmondta, o megjosolta, o figyelmeztetett..:)
  De nyilvan vannak alap dolgok, ami olyan mint a gravitacio. Lehet a propagandaban hulyesegeket mondani, de attol meg nem az fiog tortenni..
 • csizkek
  420 az Eur, na innen hova tovabb.. Elkepeszto. Es meg mindig vannak itt is boven ner vallasuak, akik szerint minden jo ugy ahogy..
 • attila
  “Ellenben azt latjuk hogy 30millios hitelnel 45 millio viaszafiz3tes helyett mar 60 miĺla lesz kb 20 ev alatt.Kinek mit intez a jegybank.”
  Tartott valaki pisztolyt a fejükhöz hogy ne 10 évre fixált kamattal adósodjanak el ?
  Illetve most tart valaki pisztolyt a fejükhöz hogy hitelt vegyenek fel ?
  Éppen az a lényeg hogy kevesebb elkölthető pénz maradjon a zembereknél….Ha többet fizet hitelre akkor kevesebbet költ kajára, autóra, stb. Rövidtávon ekkora kamatemeléssel nem lehet megállítani az árfolyamot, sztem ennél nagyobbal sem lehetett vna. Későn kezdték. Hosszabb távon a 13% már elég. Ez sok pénzt kivon a gazdaságból és kevesebb jut fogyasztásra ami kevesebb import, ami kevesebb eur vétel, de ez nem egy nap hanem több hónap mire eléri a hatást,. de lehet hogy fél év is kell. Remélem hogy ezzel a 420-as árfolyammal egy darabig kijelölték a tetejét….
 • Szakértő
  Tévedés. A matematika, fizika, kémia és az ezekből származtatott területek egzakt tudományok. Modellezhetőek, reprodukálható kísérleteket lehet végezni velük, állításaik falszifikálhatóak. Tévedések természetesen ezeknél is vannak, de ezek kideríthetőek és kijavíthatóak. A közgazdaságtan nem ilyen, az társadalomtudomány. Csak gyakorlatiatlan feltételezésekkel modellezhető, szinte semennyire nem lehet reprodukálható kísérleteket végezni vele, és az állításai nagy része sem falszifikálható. Ha egzakt tudomány lenne, nem lennének gazdasági ciklusok, jegybankárok, és össze-vissza mozgó árfolyamok sem a tőzsdéken. A szakértők véleményét is ennek megfelelően kell figyelembe venni. Egy átlag fizikus és egy átlag laikus között hatalmas különbség van előrejelzési pontosságban. Egy átlag közgazdász és egy átlag laikus között is van, de sokkal kisebb.
 • mgpx

  Valóban a devizatartalék és a fedezni kívánt kötelezettség aránya csökkent vészes mértékben. A sajtó ezt tévesen “elfogyott a devizatartalék” formában tálalta. De nem a számláló csökkent, hanem nevező emelkedett meg brutális mértékben.

  (Az MNB nemzetközi tartalékok statisztikai táblázatai aug. 31-i időpontra 36.5 Mrd EUR összeget mutatnak. Honnan a 37.5 Mrd EUR ?)

  “idén még egyszer eljátszani a gyengeség jele lenne, és kb felhívás lenne keringőre a Forint ellen spekulálóknak. De vagy EU-s pénz, vagy ez, vagy az IMF. Vagy és, ha tovább alakul a helyzet…”

  Nem VAGY, hanem ÉS. Minden hónappal 1 Mrd EUR-val nő a hiány, az energetikai átalakításhoz szükséges beruházások pedig brutális összegekbe kerülnek. Az EU pénzek ennek töredékét fedezik. Minden hónappal romlik a hitelfelvételi pozíciónk, növekszik a kockázati felárunk, és egyre közelebb a K.O.

 • attila
  gyurcsán megmondotta hogy tavaszra csőd közelibe kerül az ország ő meg csak tudja hisz egyszer már átélte 🙂

  Mit átélte, megcsinálta. 🙂

 • Alapkamat haha
  Attila : hat pont hogy nem, ha most a kamatemelesek miatt nem tud felvenni hitelt akkor majd elszorja erre arra az onerejet, mondvan ugyse lesz soha se lakasom. De azt vagod hogy ha meg elszorja a penzet akkor meg akkor meg az inflacio megy feljebb? Haha, errol ennyit. Inkabb tolnak az onerot lakasba es hitelt fizetnenek, na ebbol nem lesz semmi hala a jegybanknak. Akimeg igen az megszivta 10 yzazalekos hitelekkel. Felkene fogni hogy a kamatemeles nem er semmit se. A tesla bejelenti hogy jobb lett a negyedeves eredmeny a vartnal, esik az arfolyam. Tessek ennyit a logikarol, (fiktiv pelda volt, de tuti volt ilyen) .Amugy sztetek a piac nem arazta mar be hogy majd ugyis emel a jegybank? Mar honapok ota megvolt a hatasa, ennyit ert. Mostmae csak a hiteleket cseszi szet matolcsy, arfolyamon nem segit.
 • BlaZember
  Én olyat mondjuk nem olvastam, hogy elfogyott a devizatartalék. Devizahiányt olvastam, meg a 3 havi importos szabályra mutogatást. A 37,5Mrd EUR a statisztika.mnb.hu/nyito oldalról való. 1 hetes szám, a második pöttyön van.

  “Nem VAGY, hanem ÉS.”

  Na igen… De az IMF-re azért kíváncsi leszek. Ott kell majd tudni államférfinak lenni, amikor az IMF eléteszi, hogy melyik embereknek kell felállni az asztaltól vele az élen, ámennyiben meg akarják menteni a csődtől az országot. Kíváncsi leszek akkor mit fog lépni. Egyelőre próbálják a kínaiakkal eltaknyolni a dolgot. Biztos jobb lesz, mint az IMF…

 • Atus
  Lehet már volt, de hasznos lehet annak aki azon gondolkodik, hogy érdemes a korábbi PMÁP-ot eladni és átnyergelni az újra vagy sem.
  bankmonitor.hu/cikk/a-magasabb-inflacio-miatt-emelkedhet-a-pmap-hozama-is/
 • pkrt
  haha megértem a keserűségedet de ettől még a valóság az ami. Az a nagy büdös helyzet, hogy nem az embereknek kellett volna ingyen pénzeket szétosztani (csok, zöld, ilyen-olyan tökömváró) hanem állami bérlakásokat építeni. Az megfizethetővé tette volna a lakhatást azok számára akiknek nincs esélyük lakást vásárolni. Akiknek pedig lett volna, azoknak nem srófolta volna feljebb az árakat. Win-win. Közben még az adófizetők pénzén tojtatott építőipar is megkapta volna a kis zsírosdeszkáját.
  Ehelyett az ingyen pénz miatt olyanok adósították el magukat akik egy jobb használt autót is alig tudnának megvenni; miközben egymásnak verték fel az árat a piacon. A sok balga meg ment mint a szamár akinek belógatták a répát a fülei között.
  Eredmény? Mindenki megszívta. A szegény meg még szegényebb lesz (és ráadásul önként ment a vágóhídra). De ezt évek óta lehetett tudni.
 • gaborr
  Nem fért a fejembenbe, hogy miért nyilatkozta azt az MNB, hogy felhagy a kamatemeléssel.

  Egy dologra tudok gondolni, beleúnt. Beleúnt abba, hogy bármit tesz a kormány keresztbetesz nekik. Szerintem továbbra sincs egyetértés Varga és Matolcsy közt. Azzal, hogy az MNB behúzta a kéziféket azzal azt akarja üzenni, hogy eddig is ne tovább, most már a kormányon a sor, hogy lépjen valamit. Másképp nem tudja kikényszeríteni. Érdekes lesz majd néhány év múlva visszatekinte, mi miért történt.

 • mgpx

  Ok, látom, a 37.5 Mrd a II. negyedévre vonatkozó adat. Ugyanitt, az “Adatok, idősorok” alatt a “Nemzetközi tartalékok” kategóriában tudod megtalálni a frissebb időpontra vonatkozó táblázatokat.

  Láthatóan a kormányzat az összes lehetséges irányban próbálkozik, a ma bejelentett halasztott gázár fizetés is része az eladósodási folyamatnak. De pénzügyileg ez így fenntarthatatlan. Geopolitikailag én egy többszereplős “gyáva nyúl” helyzetnek gondolnám, ahol valakinek végül muszáj lesz félrekapnia a kormányt.