Roaming: messze még a Kánaán

Holnaptól megszűnik a roamingdíj Európában. Vagyis eljutunk végre oda, hogy legalább az Unión belül nem kopasztanak le a szolgáltatók, ha használni mered a mobilod. Egy amerikai magát a kérdésfelvetést sem értette 20 éven át, hogy miért fizessen egy vagyont, csak azért mert a new yorki Telekom hálózat helyett a los angelesi Telekom hálózatot használja. Mindegy, örüljünk, hogy mostanra sikerült eljutni idáig.

(Ettől még persze horror tarifák várnak Szerbiában vagy Egyiptomban, teljesen átlagos egy majdnem 800 forintos percdííj, szigorúan perc alapon természetesen. Ne felejtsd el, Svájc sem minősül Európának roaming szempontjából.)

Holnaptól elvileg annyit fizetsz egy telefonálásért vagy internetezésért az Unióban, mintha itthon lennél. Elvileg, mondom. Ugyanis a hálózaton belüli kedvezmények alapból nem élnek, ahogy a flottás egymás közötti ingyen hívások sem. Persze részben jogos, hiszen tényleg nehéz hálózaton belülinek hívni egy hívást, ha mondjuk Belgiumból indítottad. Erre figyelj oda, ha mondjuk hálózaton belül egyébként ingyen telefonálnál itthon, ez külföldről normál, más hálózatba irányuló, fizetős hívás lesz.

De a legnagyobb pofátlanság az, hogy csak a normál használat mértékéig kell díjmentesen biztosítani a roamingot és kiegészítő opciók sem érvényesek külföldön. Feltöltőkártyánál a Vodafone szerint ez havi(!!!!) 10 perc(!!!!!) fogadott és indított hívás, 5 db SMS és havi(!!!!) 10 MB(!!!!) adatforgalmat jelent, efelett ugyanúgy fizeted a roamingdíjat, mint eddig.

Andrew találta meg a díjszabást az ÁSZF mellékletének 242. oldal lap alján. Idézem:

2017. június 15. napjától a Szabályozott Europai Roaming tarifával külön roaming többletdíj nélkül elérhető roaming használat mértéke egy naptári hónapban az alábbiak szerint alakul:

10 perc hívásindítás

10 perc hívásfogadás

5 db SMS

5 db MMS

10 MB adatforgalom

Ezen limitek elérése után a roaming használatért a belföldi hálózaton kívüli mobil irányú percdíjon felül fizetendő többletdíj:

19,17 Ft/perc hívásindítás esetén

4,29 Ft/perc hívásfogadás esetén

7,66 Ft /SMS

19,17 Ft/MMS

17,81 Ft/MB adatforgalom esetén.

Gondolom, te is végigolvastad a 300 oldalt, mielőtt még holnaptól vígan nekiálltál volna bőszen roamingolni az ingyenessé vált előfizetéseddel vagy feltöltőkártyáddal.

Erre most tudnék mint mondani, de nem mondok, mert úriember vagyok. A pofátlan és gátlástalan túl enyhe kifejezés, erősebb szavakat pedig nem szeretnék használni. Külön tapsot érdemel a 18 Ft/MB adatforgalom.

Ja és nehogy azt hidd, hogy például a Domino-s itthoni internetedet tudod majd használni külföldön, mert azt sem. Ott is meg kell venned aranyáron a Travel&Surf szolgáltatást, ahogy eddig is, évek óta. Természetesen az összes egyéb kiegészítő opció, mint a Most, két szám között kedvezménnyel, stb is mind érvénytelen. Magyarul minden maradt a régiben nagyon sok embernek.

Mindenesetre, mielőtt még elhiszed, hogy holnaptól tényleg ingyen van a roaming, azért hívd fel a szolgáltatódat, hogy mennyibe is fog valójában kerülni neked az ingyenes lehetőség. Tudd meg azt is, hány MB internet jár neked roaming közben, nehogy itthon érjen a meglepetés. Lesz még sok móka és kacagás, amikor a sok naív ember kézhez kapja a nyaralás utáni számláját, benne a kiszámlázott, ingyenesnek gondolt hívásokkal és a több ezer forintos internetdíjjal.

(Még valami: a nemzetközi hívás nem egyenlő a roaminggal. Ha mondjuk német számot hívsz a magyar mobilodról, az továbbra is aranyáron lesz, erre figyelj oda.)

Update: ma reggelre új ÁSZF került fel, abból eltűnt az idézett rész.

Share

90 hozzászólás

 • gaborr
  Telenor is megszüntette jún6-val az EU Net hetijegyet, pedig olyan jó áron volt, hogy leszoktam a helyi sim kártya vásárlásokról. Úgy tűnik újra visszaszokom rá. Most lehet MB-ként 18forintért roamingolni újra. hát a nagy fát.
 • Laca
  Én vodás vagyok, már fél éve csábított egy olyan csomagjába, hogy már akkor unióban használhattam a telomat, mintha Magyarországon lennék. Hívás és adat. Azóta sokat voltam külföldön és nem volt nagyobb számlám. (VIP flotta 2-es tarifa). 5000 ft havonta. Erre rájönnek a parkolások, vagy ha még veszek adatot az 500mb mellé. (1gb 1800 ft, de több minden közül választhatok). Nem reklámozni akarom, mert utálom az összes mobilos céget…
 • roaming
  Én a telenor-nál nem látok semmi ilyen korlátozást, illetve a kapcsolattartó által küldött e-mail alapján is az jön le, hogy pl. az adatkeret teljes egészében felhasználható az 1-es zórában.
  Közleményük alább
  telenor.hu/upload/letoltes/kozl/kozlemeny-20170615.pdf
  ÁSZF-ek:
  telenor.hu/altalanos-szerzodesi-feltetelek
 • Benoke
  Ma voltam pont emiatt a trékomban. Dominóshoz a travel&surf nem 2790 mint az interneten hirdetik hanem 5000. A weben lévő ár csak az előfizetésesekre vonatkozik.
 • Olvasó
  Én évek óta, ha külföldre megyek első dolgom venni egy helyi feltöltő kártyát megfelelő adatforgalmazási lehetőséggel. Telefonálni pedig kizárólag valamilyen mobil VoIP megoldást használok külföldön, de itthon is.
 • steckler
  A külföldi kártyák esetén mi a helyzet? Akkor hiába használok holnaptól bolgár, román vagy lett SIM kártyát mobil netre, ott is lesznek korlátozások, vagy minden cég saját maga dönti el, hogy mennyi a megengedett limit, nem honos hálózatból netezni vagy telefonálni (hívást fogadni).
  rcs-rds.ro/prepaid/home.php A román Digi csomagjai még nagyon jók. Azonban a legjobb mobilnetre a Dream SIM szerintem. Már pár hónapja használom, 1 eurócent/MB, és nem csak EU-ban jó Belarusz, Montenegró, Szerbia, Thaiföld… drive.google.com/file/d/0B-xgEeDXVXWCU1JPaFZSZkpMdkU/view
  get.drimsim.com/en

  Egyéb alatnatív kártya utazáshoz, már a régóta jól bevált Airbaltic SIM.

 • Somi
  Normál használat mértéke 10 perc???
  10 percenkent meg ok lenne :), de havonta?

  Ezert nem lehet beperelni a Vodafone-t?
  Csak kerdezem…

  Egyebkent meg…%!”@#&!!!, de akar ennnek az ellenkezoje is igaz lehet!

 • steckler
  airbalticcard.com/services
 • komisz_kolok
  Ez annak a tükreben is csinos, hogy az osztrak szolgaltatomnal teljesen szabadon fel tudom hasznalni a hang es internet egysegeimet külföldön, ugyanugy, mintha ausztriaban lennek.

  drei.at/portal/de/privat/tarife/roaming/roaming-ab-15-6/praktisches-beispiel/

  Eddig is 400 perc EU, korlatlan belföldi, es 3GB belföldi netvolt a csomagban 20 €-ert. Csak a külföldi netezes hianyzott. Erdekes hogy Magyarorszagon nemfer bele a költsegvetesbe 🙁

 • Péter
  A Vodafone belinkelt ÁSzF-mellékletének 153. oldalán írottak alapján ez nem csak a kártyásokra, hanem mindenkire vonatkozik. Szép munka!
 • Expat
  Szomorú hogy a magyar ember még mindig átverik, nekem a német Aldis feltöltőm már 2 napja roamingol innen Görögországból és még az adatforgalmi keretet is emelték, egyébként ez félévente tendencia náluk.
 • P. Péter
  Aki külföldön külföldi számot hív, vagy külföldről hazatelefonál, annak ezt ajánlanám:
  mobile.lebara.com/de/de/

  (Nemcsak Németo-ban van.)

  Röhejes árakon lehet telefonálni és prepaid tarifás.
  Viszont itt is vannak zónák.

 • Laja
  Szerintem meg a legfelháborítóbb a Telekom húzása, egyedüli magyar szolgáltatóként szívatja feltöltőkártyás ügyfeleit, és náluk nincs adatroaming!!! Július eleji utazásomhoz ezért vehetek ugyanúgy roaming díjcsomagot, mintha nem is történt volna semmi, nem használhatom ki a Maraton keretemet, csak mert nem.
  hwsw.hu/hirek/57359/telekom-roaming-domino-pre-paid-feltoltokartyas-dijcsomag-adatopcio-mobilnet.html
  Igen, feltöltőkártyás vagyok, és voipot használok (Kiszámoló blog hatására is), minek fizessek többet, teljesen jók a voipos beszélgetések, ha nagyon fontos a hívás, akkor nyomok csak a dominóról, bátyám, haverjaim, családom, csajom túl fogják élni, ha nem 10/10 a hangminőség mindig, és néha megszakad.
 • Laja
  Ja, közben látom, hogy a vodafone is szivat szépen. nmhh? eus hatóságok? nem az a szabály hogy ugyanúgy lehessen használni a mobilt mint itthon?
 • blpub
  Azért nem lett volna hátrány a 15-étől hatályos ÁSZF-ből idézni, mert a fenti árak a 2016.04.30-tól érvényes díjak (a fent linkelt ÁSZF pedig a 06.05-től érvényes, tehát még nem tartalmazza a roaming változást.)
  06.15-től pedig egységesek a díjak mindhárom szolgáltatónál, nem is lehetnek másmilyenek.
  Hatályos ÁSZF vodafone.hu/egyeni/common/segithetunk/ugyfelszolgalat/letoltes/aszf/2017_06_15/aszf_17_06_15_2.pdf
  A 241. oldaltól érdekes: fair use policy-n belül, azaz ha 4 hónap átlágát nézve nem roamingolsz több időt és forgalmazol többet (hívás, sms, net) kint, mint itthon, akkor ugyanazt a percdíjat, SMS díjat fizeted, mint itthon (az ingyenes opciók értelemszerűen csak országon belül működnek) és használhatod a netet is, bár itt kissé homályos az ÁSZF. A net díja 2,81Ft/MB, de nem világos, hogy csak a belföldön is érvényes adatkeret elfogyása után, vagy mindig fizetni kell.
 • Bitcoin
  Lehet, hogy otthon ilyen rossz a helyzet, de itt a UK-ben tényleg eljött a Kánaán.
  Így nézne ki egy korrekt roaming: productsandservices.bt.com/mobile/data-roaming/

  A BT Mobile előfizetésem, havi £15-ért (~5250Ft) Black Friday akció keretében: végtelen hívás és sms, 20GB 4g net.
  Az egyedüli roaming limit az csak a nethasználatra van, 15Gigáig lehet használni.
  És még Svájcban is működik a roaming!! Na erre varrjatok gombot! 🙂

 • zichie
  Gyorsan lépett a Vodafone, gondolom olvasta a cikket. Az új ÁSZF mellékletben már nincs benne a “10 perc, 10 mega, 5 db sms” rész. vodafone.hu/egyeni/common/segithetunk/ugyfelszolgalat/letoltes/aszf/2017_06_15/aszf_17_06_15_2.pdf
 • Jóska Pista
  Na bumm, a fillérb@szó feltöltőkártyások majd nem mobilozhatnak Európában ócsó áron. Idáig is a havidíjasok befizetéséből jött össze a hálózat fenntartása, nyilván nekik jár a kedvezmény. Nem emberi jog a mobiltelefonálás, ha te nem tudsz élni mobil nélkül, nyúlj a zsebedbe.
 • Fairy
  Azt a brutál. Ennél még az is kedvezőbb lenne, ha megmondanák, hogy a limit 0, tessék továbbra is roaming díjat fizetni – mert azzal legalább nem érnének nagyon kellemetlen meglepetések tízezreket.
  Ennyit arról, hogy cégeket adminisztratív eszközökkel rá lehet kényszeríteni bármire is – és mi magyarok kifejezetten jók vagyunk kreatív szabálymegkerülésben.
  Szóval ennyit az ingyen roamingról – továbbra sem lesz magyar SIM kártyám. Megérte, kedves magyar szolgáltató?
 • panasonic
  Most nagyon nem leszek nepszeru, megis kimondom: nem orulni kellene inkabb, hogy tortent egy lepes jo iranyba? vagy annak, hogy olyan korban elunk, amikor a zsebunkben hordhatjuk az egesz vilagot? hogy 20-30 forintert barhonnan racsoroghetunk szeretteinkre, vagy szinte korlatlan mennyisegu mailt, chat uzit valthatunk veluk? hogy par szaz forintert rengeteg infot tolthetunk le a netrol ami tartalmasabba teheti a nyaralast? igen: orakat csevereszni,msorozatokat nezni draga, de szerintem ez legyen a legnagyobb problemank. helyesebben: oruljunk neki hogy ilyen problemaink vannak, pl. a magyarok haromnegyede ki sem jut kulfoldre nyaralni…vagy mas megkozelitesben: egy ot perces beszelgeteshez a hatterben tucatnyi atjatszo tornyot, muholdat kell elozetesen fel epiteni, uzemeltetni, tobb ezer embert foglalkoztatni. nem a 20 ft/ perc a rablas, hanem ha a 100 forintos paradicsom 500 a kofanal..
 • Kiszamolo
  Panasonic, egy amerikai a kérdést sem érti. Miért fizessen egy vagyont azért, hogy a New York-i Telekom helyett a los angelesi Telekom hálózatát használja?

  Európában mégis ezzel húzzák le az embereket 30 éve.

  Igazad van, tulajdonképpen örülhetünk is neki.

 • Kiss Anita
  az én esetem lesz izgalmas – kiköltöztem Németországba másfél évig még érvényes Telekom hűségszerződéssel, amit drágább lett volna felmondani, mint fizetni, így maradt, azt a pár fogadott/indított hívást kibírom pluszban az egyébként baromi magas havidíjon felül. ha akarom, ha nem, ezért mától nem kell fizetnem, viszont ott a fair use policy, ami nem arról szól, hogy mennyit használom roaming helyzetben a telefonomat, hanem hogy az adott 4 hónapos intervallumban mennyi időt töltöttem az otthoni/külföldi hálózaton. mondjuk elvileg még úgy is olcsóbb lesz a roaming, mint most, ha kiszámlázzák a plusz díjat majd, ez igaz. kiváncsi leszek, hogy a gyakorlatban mennyire fogják ellenőrizni a fair use policy-t.
 • Konkav
  “hogy 20-30 forintert barhonnan racsoroghetunk szeretteinkre” idézet: “Hìvàsindìtàs 393 Ft/p, fogadàs 144 Ft/p, SMS 110 Ft/db”
  “hogy par szaz forintert rengeteg infot tolthetunk le a netrol” idézet: “Adatroaming dìja a 2-es roaming zònàban: 2369,3 Ft/MB”

  vajon melyik világ végi eldugott helyen kaptam hétvégén ezeket az sms-eket? (megfejtés: szerbia) már nagyon várom a 20-30 forintos bárhonnan rácsöröghetünk percdíjat.

  általában nem vagyok a híve az állami beavatkozásnak, de olyan esetekben, amikor magas a piacralépési küszöb, érdemes időnként szétcsapni a kartelezők között.

 • Jóska Pista
  Kiszámoló, az USA egy ország. Európa meg nem.

  Emlékszem, mikor a westel900 t-mobile lett, az volt a duma, hogy egységes európai arculat, meg integráció. Aztán rá pár hónapra azzal szembesültem, hogy Prágában a magyar té simmel, az ottani té hálózatán kb. 20%-al magasabb volt a roaming díj, mintha egy másik társaságra mentem volna fel. Söt, egy magyar vodás is olcsóbban barangolt ott a helyi té-n, mint a magyar t-mobile-sok.

  Majd ha egész Európában ténylegesen egy központi kormány lesz, majd lehet várni a tényleges integrációt. Itt még a meki kínálata is más Párizsban, mint Budapesten.

 • Kiszamolo
  Jóska, az USA pont annyira egy ország, mint az EU akar lenni. Ott is vannak szövetségi államok saját adózással.

  De ha nem így lenne, akkor is érdekes kérdés, mi kerül plusz pénzbe, ha a Deutsche Telekom német és nem a magyar hálózatát használod.

 • pietr
  “Kiszamolo
  2017-06-15 at 06:45
  Jóska, az USA pont annyira egy ország, mint az EU.”

  Na ne nevettess már!
  Eddig egy komoly blognak gondoltam a kiszámolót, de már a cikk tegnapi olvasásakor tudtam, hogy ez a tartalom csak a fröcsögésről fog szólni, erre most még ez is???

 • Kiszamolo
  Pietr, az Unió az akar lenni, mint az USA. Még nem tart ott, rendben.

  Hogy a cikkben mi a fröcsögés, nem tudom, de őszintén nem is érdekel.

 • Beszámoló
  A fentiek ugye nem érintik a nemrég emlegetett 4GB nyári adatcsomagot külföldi használat esetén, vagy igen?

  Velünk megesett, hogy nyaralás közepén felhívott az utazási iroda, hogy törölték a járatunkat haza, utaznánk-e máskor? Nem 10 perc telefonálás volt megoldani a dolgot és nem is 10 MB.

  Off topic: kedves Miklós próbálom visszaolvasni a blogodat a legelejéig, és egyszer valahol írtad, hogy a szolgáltatónak/eladónak szíve joga annyit kérni a szolgáltatásért/termékért amennyit ő jónak lát… nagyon nem értettem egyet ezzel a kijelentéssel amikor belefutottam – azért is emlékszem rá annyira – pont az olyan dolgok miatt amiről a jelenlegi bejegyzésed is szól… Változott a meglátásod ez ügyben, vagy rosszul értelmeztem a dolgot – mármint, hogy te is felháborítónak találod az árazást?

 • Aki-Baki
  Angol three mobilenal Magyarorszagot mar tavaly beraktak a feel at home-ba (matol mar 50 orszag pl USA, Indonezia)
  600min/2000min three halozatba, korlatlan sms es 30GB net £16-t.
  Tavaly hozott lazba a roaming nelkuli elet itthon…..
 • Kiszamolo
  Beszámoló, van olyan, hogy mono vagy oligopolium, amikor pár szolgáltató leuralja a piacot és visszaél a hatalmával, kihasználja az erőfölényét. Ezt már nagyon régóta jogosan üldözik. Biztos, hogy soha nem mondtam azt, hogy ez jó, ne csináljunk ellene semmit. Olyat mondtam, hogy ne vegyél meg valamit, ha sokallod az árát. De nyilván ez nem vonatkozik mondjuk a vezetékes vízre vagy a távközlésre.
 • studkell
  Kiszámoló: New York-i, Los Angeles-i. Több tagúnál marad a nagy kezdőbetű. Bocs, természetesen törölhetsz. Szép napot!
 • D. Gabor
  “egy amerikai a kérdést sem érti. Miért fizessen egy vagyont azért, hogy a New York-i Telekom helyett a los angelesi Telekom hálózatát használja?”
  Erti, hiszen tudja, hogy az USA hivoszamkodja 1, addig Europaban tobb is, mint 36, 34, 41, stb. Ezert kell nekunk tobbet fizetni. Konkret amerikai ismerosom van, felfogja.
  Amig kulon-kulon van hivoszamunk ne is remenykedjunk. Technikailag is koltseges ez 27 telkozpont helyett kellene 1. De addig meg rogos az ut, meg valszeg Magyarorszag elhagyja az EU-t.
  Orban meg mindig nepszeru itthon, de szamara az EU mar nem.
 • gaborr
  Telenor 18ft/mb-os díját visszavonom, csak 2,75Ft/mb a roaming esetén pluszban fizetendő. Így továbbra sem kell rászoknom a külföldi kártya vásárlásra (eu 1-es zónában).
  telenor.hu/roaming-valtozas
 • antenna
  Én sem értem, hogy miért kerül többe a telefonálás, ha roamingolok. Azon kívül, hogy durván lehúznak a szolgáltatók. Jó, hogy lépett az EU, de ez így még kevés. Rá kell kényszeríteni a szolgáltatókat, hogy az unión belül teljesen mindegy legyen, hol veszi fel a telefont a polgár. Többe kerül eljuttatni az elektronokat más nyelvterületre vagy mégis mi az alapja a túlszámlázásnak? Ha van itt telekomos benfenntes, elárulhatná a titkot. Az meg külön megmagyarázhatatlan, hogy a 3-4-szeres fizetésért dolgozó ny-európai olcsóbban kap sokkal több/jobb telekom szolgáltatást.
 • Maki verem
  most nagyon nem leszek népszerű. Tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy a Vezér alsógatyában nem lövöldöz távcsöves puskával a népre. Merjünk kicsik lenni.

  Az ilyen gondolkodástól falra mászok. Ezt már minimum a Zúniós csatlakozáskor el kellett volna rendezni, erre most sem sikerült túl jól, de azért örüljünk 🙂

 • LeBigMac89
  A Telekomos Domino Mostról van új hír? Úgy rémlik, hogy június végéig lett meghosszabbítva januárban. Vajon most megint meghosszabbítják?
 • kutya
  Ezeknek a szolgaltatasoknak az ara nyilvanvaloan nincs aranyban a technologiai megvalositas koltsegeivel, egyszeruen csak kenyelmes, es el lehet ennyit kerni erte, mert kifizetik (akarva-akaratlanul). Ha a roaming dijakat magasnak gondolja valaki, akkor szamoljuk ki, hogy 150 betunyi SMS-ert mennyit fizetunk, 20FT SMS dijjal szamolva ez 133.000Ft/MB. Ettol fuggetlenul oriasi lehuzas, a piaci verseny jol lathato hianya ez, remelem egyszer vegre eltunik mindenestul.
 • Béla bá
  Maradok a VOIP blazer-nél.
  Wifi meg mostanság már egyre több helyen van.
 • Misi
  Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Telekom nem csak a dominos, hanem az előfizetéses ügyfeleit is szívatja, ugyanis az összes régi kiegészítő netes díjcsomag nem működik az EU roaming során.
  Azaz hiába van valakinek pl. Netplusz sok gigás díjcsomagja, a T szerint azzal nem adatroamingolhat, kivéve ha bevált az új(drágább) díjcsomagokba.
 • Panasonic
  Merjünk kicsik lenni? Nem, szerintem merjünk pozitívak lenni! Nem ugyan az. Ha valami jó történik, vegyük már észre! De nem, mi inkább mindig fanyalgunk, mert nekünk rögtön a legjobb jár? Lehetőleg azonnal és ingyen. Ezen kesergünk miközben észre sem vesszük, fel sem fogjuk, hogy a problémáink az élő emberiség 80 százaléka számára áhított cél. De, hogy értsd: A te szemedben esetleg az a fanyalgás, ha a Ferraris duzzog, hogy 240-el lefényképezték az autópályán. Mások szemében meg az, hogy azon siránkozol, hogy a Krétai strandon heverészve nem jár a korlátlan filléres net az Ipadodon. Nézz körül az országban, olvasgass statisztikát, komolyabb problémák is várnak megoldásra. Ez egy kis lépés volt a jó irányba. (Megjegyzés: Maki! bocs a személyes hangnemért. A mondandóm alapvetően nem neked szólt, csak egyes szám második személyben könnyebb volt megfogalmazni! Szép napot!)
 • Anonimus
  Magyarorszagon minden szart lelehet nyomni az rmberek torkan ….mert engedik.A UK ba a THREE szolgaltato mar 60 ! orszagban lehet hasznalni a “feel at home” szolgaltatast otthoni (angol)csomagodat hasznalhatod ezekben az orszagokban mintha otthon lennel ..pl.az USA,Ausztralia,EU, Brazil,Singapur,Canary Islands,Hong Kong stb. es felar nelkul!!!
 • Serrin
  Misi: Nem csak a kiegészítőcsomagok, hanem a régi előfizetéses díjcsomagoknál is ez van. Next S és Move M van a családban és egyedüli új kedvezmény a hívásfogadás ingyenessége, ami eddig is csak 2-4 forint volt. Sajnos nem látok fejlődést.
 • Serrin
  Panasonic: Itt most nem a nagy problémákról van szó, hanem telekommunikációról. Ahol elvileg ingyenes roaming lett, amit egy német, osztrák, stb. megkap, de mi nem. (Lásd hozzászólások, akár az enyém nem sokkal feljebb.)
  Elhiszem, hogy másoknak pl.: nincs mit enni, de ezt itt és most biztos nem fogjuk megoldani…
 • roaming88
  Nem akarok senkit megsérteni. De…
  Ha a kiszámolón sem tudják, hogy egy ÁSZF érvényesség mit is jelent, akkor ott már baj van.
  Amit te néztél, az a tegnapig érvényes ÁSZF volt. Ha megnézed ma, a 239. oldaltól a Voda 1. sz. mellékletét, az írja le, hogy pontosan mi és hogy van.
  Röviden a lényeg az, hogy 4 hónap görgetett átlagában “vagy” többet használd itthon a kártyát, “vagy” többet legyél itthon. Ez vonatkozik az előfizukra is egyébként.
  Ha nem vagy képes ebből a kettőből legalább az egyiket tartani, akkor pedig fizeted a roaming felárat.
  Ennyi. Nem kell túlmisztifikálni, nem kell túlagyalni.

  Ja és az előfizusnál egy megjegyzés még: az 5. sz. melléklet 11. oldalát érdemes csekkolni 😉
  Ha valaki lusta lenne: Svájc, Törökország és Monaco is megkapja a roaming felár mentességet…

  Na szél napot!

 • Penge
  @Panasonic: Kevered a szezont a fazonnal. A Ferraris esetében egyéni szoc problémáról van szó. Az irigység miatt “utáljuk” őt, avagy “bár nekem lenne ilyen problémám”.

  A roaming kérdés pedig egy globális probléma, ami abszurd és nevetséges, hogy egyáltalán létezik.

  Az én jövőképemben nincsenek határok, mindenki közös nyelvet beszél és ember nem végez olyan munkát amit a gépek hatékonyabban el tudnak végezni. És senki nem éhezik és nélkülözik, a társadalmi különbségeket pedig nem vagyonban, hanem tudásban mérik, illetve abban, hogy ki mennyit tett az emberiség fejlődése és jóléte érdekében.

 • barefoot
  “Egy amerikai magát a kérdésfelvetést sem értette 20 éven át, hogy miért fizessen egy vagyont..”
  Erről egy dokumentumfilmet láttam régebben, ami ennek pont az ellenkezőjét állította. A 2000-es évek közepéig a különböző mobilszolgáltatók és államok közti mobilozás rendkívül drága volt még az AT&T nem “fogta össze” a piacot.

  OFF: azt ne keverjük az unió mi szeretne lenni, és a tagállamok mit szeretnének 😀

 • Szamos
  A Kiszámolós flotta akkor most hogy alakul?
  Pl. a “C” csomag 0 Ft. minden irányba, menni fog 0 Ft-ért bármely magyar számra?
  Net is emhet 25G-ig bárhol az Unióban?
 • Kiszamolo
  Szamos, Attilát keresd meg ezzel. A net komplikált, a havi díjad osztva valamivel, annyit netezhetsz, egy 10 ezres havi díjnál kb 8 GB
 • Kiszamolo
  Roaming, tegnap este azt írta, hogy ez lesz mától. Nem azt írta, hogy most így van és majd valamikor ez lesz. Hanem jövő időben mától ez lesz. Akkor most mi van az érvényességgel? Ki nem értett micsodát?

  Ma reggel rakott ki egy újat, abban írta csak át.

 • roaming88
  Kiszamolo, legalább egy hete ott van a mai naptól érvényes ÁSZF is, de nem néztem meg pontosan.
  Most pl. már kint van a 07.01-től érvényes is. Csak ki kell választani a lenyíló listából.
  A változások is ott vannak, hogy mi kerül bele, vagy mi kerül ki belőle, csak ki kell választani a Módosítások/Lakossági fület.
  Még azt mondom, hogy a két T-hez képest egyszerűbb elérni és értelmezni is a Voda ÁSZF-ét.