Nap ábra 2: ingatlanhoz jutás Ausztráliában

Találtam egy érdekes ábrát az ausztrálok ingatlanhozjutásáról.

Tudom, Ausztrália messze van, de valószínűleg az egész nyugati világban ugyanaz a trend. Az emberek egyre később, egyre nagyobb hitellel tudnak csak ingatlant venni.

Az első ingatlanukat vásárlók életkora:

Ezzel párhuzamosan nőtt a hitellel rendelkezők aránya is minden korosztályban:

 

Share

123 hozzászólás

 • Tibor
  Korlátozni kellene az ingatlan celú befektetést. Minden CSALÁDnak egyetlen ingatlan lehet a nevén, minden további után évi 5% ingatlandó. Hirtelen megoldódna a drága lakások-házak problémája. A lakóingatlan legyen lakóingatlan

  Szinte szóról szóra idézted a kínai elnököt. Te vagy az, Hszi Csing-Ping? 🙂

 • mad823
  Kiegészítésként hozzátenném, hogy odalent 67% körül van a tulajdonlás arány.
  aihw.gov.au/reports/australias-welfare/home-ownership-and-housing-tenure

  Sok mindent nem változtat a dolog, de gondoltam így teljes a kép.

 • MarkGY
  Várom a nyuggerkommandó megjelenését, hogy “nekünk is nehéz volt” 3, 2, 1….
 • SzemétGazdag
  mekkora közgazdasági zseni vagy! Hogy ez eddig senkinek sem jutott eszébe! Oh, wait….
 • umate
  mi most az egyetlen nevünkön levő ingatlan után, amiben álünk, fizetünk ingatlandót…ok nem 5% (amúgy is minek az 5%-a?). De azért köszi a tippet :D.
 • örök körök

  Max annyi változna, hogy a bérlőknek 5%-al többet kéne fizetniük.

  Az alap probléma (nem csak nálunk, mindenhol) az, hogy túlfutott az urbanizáció, húzna be mindenki városba és nincs elég ingatlan. Részben mert nem is lehet, részben mert elképesztő mértékben szigorodnak az építési szabályozások. Ez pedig ironikus módon húzza magával a vidék árait is (építkezni ott se könnyű, cserébe az alacsonyabb várható hozam miatt nem is nagyon próbálnak, a vidéki ingatlanállomány pusztul, fogy).

  A megoldás az urbanizáció vége lenne. Szerintem a home office terjedése gátat fog neki szabni hosszútávon, a kérdés az, hogy milyen gyors lesz a folyamat és a vidék mennyire válik “lakhatatlanná” addigra (itt elsősorban a szociális dolgokra gondolok) a jobban kereső értelmiségiek számára, akiket követhetnének a különböző szolgáltatások.

 • Tibor
  a lakhatás létszükséglet. Azon senkinek nem szabadna nyerészkednie 🙂
 • Tibor
  az adót nyilván az aktuális forgalmi értékből kellene számítani. Ha megy fel az értéke, több az adó is
 • Zabalint

  Ha az a cél, hogy ellehetetlenítsük a bérlakás piacot, hogy ezzel minél kevesebb lakás épüljön, így kevesebb embernek legyen igényeinek megfelelő lakhatása, akkor nem rossz módszer..m
 • Zabalint

  Ha az a cél, hogy ellehetetlenítsük a bérlakás piacot, hogy ezzel minél kevesebb lakás épüljön, így kevesebb embernek legyen igényeinek megfelelő lakhatása, akkor nem rossz módszer..m
 • Jani a hegyről
  szerintem megérdemelnél egy ingyen ingatlant, mert miért töltenéd a legszebb éveidet el hitelfizetéssel? Az én javaslatom: utaljon ki neked az állam Taktalóránzházán egy 1 egyszobás ingatlant ingyen. Minden másik ingatlanod után fizess min 5% ingatlanadót. Legyen végre igazság!!!4
 • Hopi
  Ne egyenek annyi avokádót, oszt akkor minden rendben lesz!
 • (trollmode-on)
  “Remélem” a családot, azért emelted ki úgy, ahogy, mert ott az apa férfi és anya nő. (trollmode-off)
 • Dexter
  Az is nagy probléma, hogy idős emberek élnek életük végéig olyan ingatlanokban, amiket már rég nem tudnak fenntartani. Két ember él egy 6 embernek is elég hodályban, a fiatalok pedig, akiknek tényleg szüksége lenne rá (hashtag szuljvilagramegegymagyart) nem jutnak hozzá ezekhez az ingatlanokhoz, csak ha meghal a mami.
 • m
  Kicsit fura nekem ez az ábra. Pl.
  1. hihető az, hogy recessziók esetén tudnak fiatalabbak lakáshoz jutni? (Ahogy az ott van.)
  2. 2013-2019 periódusban 6 évvel nőtt a medián(ja a …)?

  Amúgy vissza kellene normálni azzal, hogy tovább élnek és dolgoznak az emberek.
  (Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem robbanásveszélyes szitu, ami ki fogja termelni a politikai mozgalmait.)

 • Kádárist
  Virág elvtárs már mikor helyesen használta a hanyatló jelzőt a Nyugatra – itt most egy grafikon is jól mutatja ezt.
 • Athos
  Egyszer volt, hol nem volt, réges-régen az állam még ösztönözte az előtakarékoskodást: kötelező magánnyugdíjpénztár, LTP-k állami támogatása.

  Ehelyett ma már a hitelek halmozását ösztönzi: kezdd az életedet diákhitellel, folytasd CSOK-hoz önerőként beszámított babaváróval, és ehhez már nem is kell sokat kölcsönkérni keresztanyádéktól, meg a banktól piaci kamatra…

  Mindeközben a politikusok vagyonnyilatkozatai tele vannak ingatlannal… (És ki tudja, mennyi van a rokonság nevén?) De már ezt sem lesz sokáig kötelező beleírni…

  Miért jó ez? Nem csak azért, mert ez a “családtámogatás” jól felveri a lakásárakat, azaz felértékeli a politikusok portfólióit, hanem azért is, mert mire minden adósságot visszafizetsz, vénségedre ott állsz majd a szavazófülkében egy fillér nélkül, kiszolgáltatva, létbizonytalanságban, és behúzod az X-et arra, aki olcsóbb far-hátat és rezsicsökkentést ígér…

 • KGyörgy
  Az egész világon kiárazódik egy csomó ember az ingatlanból. A megoldás nyilván az lenne, hogy a lakóingatlanon kívül, amiben lakik a tulaj, minden más adóztatva lenne, hogy a gazdagok ne halmozzák az ingatlanokat, kiszorítva másokat, akik nem tudják a felvert árat megfizetni.
 • Kommentháború
  , látom nem te vagy a legélesebb kés itt a fórumon 😀
 • Къырымтатар
  Egy rokonom most akarja eladni a házát. Nagy hülyeség lenne, ha azt mondanám neki, hogy vegyen ki egy olcsó albérletet, és várjon 5-6 hónapot, hátha lesz egy kis árzuhanás?
 • jalso

  Es ha valakinek csak 1 haza van, de az 200 m2?!! Szerintem senkinek sincs szuksege 50 m2 feletti lakasra, 10% ado mindenre 50m2 felett! Hasonloan a masodik szemelygepkocsit is megadoztatnam, ugyanugy ha valaki egy evben tobbszor tud menni kulfoldre szabadsagra! /s

 • Kari bácsi
  Utoljára 2013-ban voltam Ausztráliában. Akkor egy közepes árfekvésű ingatlan havi törlesztő részlete kb. 6000 ausztrál dollár volt. Ezért lehetett venni egy faházat, kívülről helyenként egy sor kisméretű tégla burkolattal kb. 600.000.- ezerért. Az ott élők mindezt fel tudták vállalni. Csodálkoztam is. Nem vállalkozókról írok.
 • TSubi
  “Korlátozni kellene az ingatlan celú befektetést. Minden CSALÁDnak egyetlen ingatlan lehet a nevén, minden további után évi 5% ingatlandó. Hirtelen megoldódna a drága lakások-házak problémája. A lakóingatlan legyen lakóingatlan”

  Miért ???
  Az üresen álló ingatlanokat, nyaralókat, iparterületeket (!!!) adóztassák meg.
  A kiadott lakásokat ne, ott legyen kifehérítve és szabályozva a dolog, egyből lenne adóbevétel is.

  Miért kell mindenkit az ingatlan tulajdonlás felé terelni ?
  Igenis vannak élethelyzetek, amikor ésszerű döntés a bérlés.

  Másrészről meg miért akarnánk a lakosságot kiszorítani az ingatlanbefektetésből ?
  Budapesten (és 1-2 megyeszékhelyen) kívül így is lehetetlen albérletet találni.

  Az az érzésem, hogy a magas lakásárak okozójaként most a szokásos bűnbakok (bank, Soros, migrán, Eu, multi …) helyett a befektetőket találtad meg.

 • Mert régen is nehéz volt XD
  Mondjuk mellé kéne tenni, hogy ezt hány év munkaviszonnyal produkáljuk. Illetve azt is, hogy akik vesznek, előtte hány évet éltek a szülőkkel.

  Mi pl. 29-30 évesen vettünk ingatlant, 24 éves korunkig egyetemre jártunk. És a lakásvásárlásig otthon laktunk (5-6 évet). Ez most a modern felfogással szembemegy, de ez alatt az idő alatt jelképes 50 ezer forintot adtunk haza, amit később vissza is kaptunk. (Kb. 4-5 millióval támogattak anyumék, ebből 3.5 millió volt a lakbér).

  Ha lakást bérelünk (Budapesten, két szobát), akkor ez kb.150 ezerrel több lett volna havonta, ami picit több, mint 10 millió forint hat év alatt.

  Kb. Ennyi is volt az önerőnk (babaváróval 25 millió), és az első ingatlan is egy három szobás kertes lakás, aminek az árából Érden családi házat lehetett volna venni.

 • Gábor
  Az ilyen idősoroknál azt is figyelembe kell venni, hogy ma más az “alap elvárás” egy ingatlannal szemben, mint volt pl. 30 éve.
  Autónál úgyszintén.
 • V.A.Laki
  : Szerintem evidencia, hogy a konjunktura a gazdagoknak a legjobb (akik komoly realeszkoz poziciokban ulnek), mig a valsag es az osszeomlas alapvetoen a takarekos felso kozepretegnek a legjobb (akinek van annyi megtakaritott penze, hogy ne kelljen az etelosztasnal sorba allnia, van olyan biztos allasa, ami valoszinuleg nem veszik el, viszont nem ul nagy poziciokban, hogy egy 50-70-90%-os zuhanastol halalos csapast kapjon). A szegenyek meg igy jartak, konjunkturaban folyamatosan ertektelenedik el a tulajdonuk, csusznak lefele, osszeomlasnal meg allhatnak az etelosztasnal a sorban. Ha holnap omlana ossze minden, nyilvan a “2 milliot keresek, 1.95 milliot felre rakok” kommentbajnok informatikusok jarnanak a legjobban, ezert is varjak ugy a nagy osszeomlast, mint a messiast. (Meg igazabol ez volna az egyetlen eselyuk elore lepni, napos idoben sose kerulhetnek a gazdagok ele.)
 • Tyler_Durden
  Nálunk is egészen konkrétan ez a helyzet, két nagyszülő 1-1 kádárkockában, szülők ketten 200 négyzetméteren, én és testvérem is albérletben 😀
 • jami
  Nehéz dolog ez, mert nem_csak az ingatlanról van szó, hanem a térségből is költözni kellene (közelebb a gyerekekhez), amivel elvesztené minden ismerősét. Anyám azon a telken él, ahol annak idején született (már nyilván nem abban a házban). Apám is itt él, 50+ éve. Nem abba halnának bele, hogy más lenne az otthonuk, hanem, hogy máshol. Itt megtermelik a zöldséget-gyümölcsöt, el is adnak belőle (sokszor házhoz mennek a vevők dolgokért, pont, mert kb. mindenkit ismernek).
  Mennyivel lenne jobb nekik egy 1,5 szobás lakásban? Semmivel. Még 20 éve győzködtem őket; ma már nem. Ha gond lesz és kell napi gondozás, akkor környékbeli otthon.

  Jómagam másra készülök, már gyűjtök arra, hogy tudjak majd költözni.

 • hehe
  Anyám-apám egyenként birtokol számos lakást (Főváros, Balaton, stb).
  Én 10 évet albiztam/zok és egy konyhaszékről dolgozok.
 • Ricsi
  Én nem tartom rossz iránynak, amit Tibor mondott. Igen, egyetértek azzal, hogy el kéne felejteni, hogy az ingatlant bárki PÉNZÜGYI BEFEKTETÉSNEK tekintse. Nem, az arra van, hogy az emberek lakjanak benne. És azon túl, hogy bizonyos élethelyzetekben lehet értelme a bérlésnek, azért az mondhatja, hogy van “otthona”, akinek a sajátja. Úgyhogy olyan szabályozás kell, ami lehetővé teszi, hogy az átlag ember is belátható időn belül saját otthonhoz jusson. Nem vagyok kommunista, de lasses faire vadkapitalista sem, az olyan alapvető létszükségletek vonatkozásában, mint az az egészségügy, és lakhatás az államnak igenis meg kell határozni a játékszabályokat a kevésbé szerencsések érdekében. Szóval igen, legyen 5% adó az üres ingatlanokon, csak a részleteket kell jól kidolgozni, hogy ne az legyen, hogy a valóban használt nyaralón, második lakáson is. De ami puszta befektetés, azon igen.
 • tip
  „Az üresen álló ingatlanokat (…) adóztassák meg.“ – Okosba le lehet azt papírozni, hogy lakjon ott valaki. Nincs az a hatóság, amelyik bizonyítani tudná, hogy egy lakottnak hazudott lakás üres. Minden lakóingatlanra érzékelhető mértékű adó az üresen állást és a túl nagy lakást (vagyis a pazarlást) tenné kevésbé vonzóvá, ezzel bővítené a kínálatot és lefelé nyomná az árakat (de annak árán, hogy egy költséggel több lenne mindenkinek).

  „Igenis vannak élethelyzetek, amikor ésszerű döntés a bérlés.“ – de nálunk általában kényszer. Amit egy befektető elhappolt, azt már nem tudja a család megvenni.

  „miért akarnánk a lakosságot kiszorítani az ingatlanbefektetésből?“ – mert magánszemélytől bérelni tkp. a hajléktalanság egy menőbb és drágább formája.

 • Ricsi
  Amúgy pedig nem ördögtől való az árstop sem, mint műfaj. Csak épp nem feltétlenül a rövid távú dolgoknál, mint étolaj, és benzin kéne alkalmazni, mert ezek rövid távú segítség, ami fontos lehet, ha valaki éhezik hó végén, de a családalapításhoz az kell, hogy HOSSZABB TÁVON érezze magát valaki biztonságban. Az albérlet hatósági árra tudtommal van külföldi(német, ha jól emlékszem) példa, de én bizony az ELADÁSI árra is bevezetném a használt lakásoknál. Ne lehessen drágábban eladni használt lakást, mint ahogy vette az illető anno+infláció.
 • Lala
  Életkép pesti aglóból, külső Agló, 25km -re a városhatártól. Bácsika újságolja a barátjának, hogy költözne vissza pestre és meghirdette a házát 65 millióért, 2 napon belül jött a vevő, de most meg gondban van, mert semmilyen értelmeset nem talált még, ahova mehetne és.
  30 éve vásárolta a hazát, tehát a ház még régebbi és azzal dicsekedett, hogy alig kellett rákölteni, tehát el lehet képzelni, milyen korszerű és milyen állapotban van. A vevő ráadásul már ismerte a rezsi fejleményeket és így is vinné.
  Elképesztő tényleg, ezek az árak még köszönő viszonyban sincsenek a magyar fizetésekkel, elérhető jövedelmekkel.
  Tényleg ahogy az Ausztrál példa is mutatja, egyszerűen lehetetlen fiatalon lakáshoz jutni, házhoz meg még idősebben is nehéz, mondhatni lehetetlen, hacsak valami szerencsés fordulat nem jött valakinek az életében. Még brutális eladósodás mellett is húzós árak ezek.
 • Szaboz
  Kollégám nagyszülei ketten laknak egy 120 nm-es, 3 és fel szobás budai lakásban (Fillér utca), de csak az egyik szobát.tudják fűteni, és a konyhában egy falikút van.
 • Borúlátó
  Szerintetek amúgy az IT szektor válságálló?

  Nyilván vannak részei, amik igen, de ha az USA-ban bejön egy nagy recesszió és senki nem fog fejleszteni, akkor is kelleni fog ennyi szoftverfejlesztő, tesztelő, business analyst?

  Vagy egy nagy lufiként összeomlik az IT szektor?

 • Fox (IT)

  Az IT nagyon nagyon nagy. A kerdesedre az a valasz, hogy attol fugg mit csinalsz es milyen cegnel dolgozol.

  Ha web3 cegnel vagy kockazati tokebol nyereseget termelo cegnel dolgozol akkor nagy esellyel lesznek leepitesek. Ha unalmas vallalatnal dolgozol akkor sokkal biztosabb a poziciod.

  Ha tudasod napra kesz a jelenleg meno technologiakbol, folyekonyan beszles angolul es tudsz cloud nativban gondolkozni, konnyen tudsz masik allast talalni 3 honapon belul.

 • TSubi

  Ok, de akkor MINDEN ingatlan meg lesz adóztatva (első, második … huszadik). Ha csak a másodiktól felfelé akarjuk, akkor ugyanúgy kijátszható a dolog.

  “Amit egy befektető elhappolt, azt már nem tudja a család megvenni.” – tehát megint ott vagyunk, hogy a befektetők bűne, hogy pénzt adnak a dolgokért. (De ha eladó vagy, akkor persze jó, hogy drágán megveszik)

  “mert magánszemélytől bérelni tkp. a hajléktalanság egy menőbb és drágább formája.” – Ez most komoly ?? ilyen hozzállással tényleg nehéz boldogulni (bérelni nem, hitelt felvenni ördögtől való …)

 • maveryck
  Csak egy 25,5 milliós ország, de érdekes.
 • Attecte
  én addig nem tartanám vissza a levegőt azért amíg az urbanizáció véget ér. Amíg technológiai, pénzügyi, infrastrukturális, sőt hatalmi központokként funkcionálnak, mindig is megmaradnak.

  Ezt inkább a városok makroszintű (újra?)tervezése hozhatná magával. Nagyobb hangsúly a fenntarthatóságra, extenzívebb terjeszkedés infrastruktúrában hogy frissen belakott régiók is jobban funkcionáljanak, stb. – terüljön szét, terjedjen jobban a város és fel fogja tudni szívni a többletlakosságot is.

  Senki nem mondta hogy egyszerű folyamat, sőt aggasztóan lassú az építkezés tempója valóban, ezt aláírom. Sajnos nem is tudom mi lenne a konkrét megoldás pontosan de nem is vagyok várostervező.

  Ahogy mondtad is, amíg sok helyen, de Magyarországon mindenképp olyan a falvak, kisvárosok állapota, amilyen, egészen biztosan nem az urbanizáció vége hozza el a megoldást. Szerintem.

 • Apropó
  Ausztrália épp nem jó példa, mert ott az állami nyugdíj függ a vagyontól és attól, hogy vane ingatlan a tulajdonban. Tehát ott többen számolnak ingatlan vásárlás előtt azzal, hogy megéri-e venni ingatlant, de cserében kimaradni az állami nyugdíjjból, vagy fordítva.
 • DDani
  én teljesen egyetértek, egy ingatlan ne legyen befektetés, látszik a trend, hogy egyre később és később tudnak ingatlant venni a fiatalok, és ez nem jó. A kapitalizmusnak nem egy örökké fenntartható forma, ráadásul sikeresen tönkreteszi a természetet is.

  jelenleg biztosan nem válságálló, olyan szoftvereket fejleszt sok cég, ami az égvilágon semmi értéket nem teremt, csak azért léteznek, mert a befektetők elhiszik, hogy ez lesz a tuti biznissz, ezek simán befognak bukni.

 • Giorgio
  Eddig jó befektetés volt az ingatlan, de jövőre is jó lesz? Emelkedő kamatok és csökkenő reálbérek mellett.
 • örök körök

  “Szerintetek amúgy az IT szektor válságálló?”
  Nem az, sőt, bizonyos szegmensekben már most szopás van (pl. szilikonvölgyi cégeknél vastagon a jövedelem részét képezte részvény opció aminek az értéke az utóbbi fél évben töredékére esett).

  “Vagy egy nagy lufiként összeomlik az IT szektor?”
  Erre szintén egy nagy “NEM” a válasz. Összeomlás nem lesz, csak zsugorodás. Jó (és tapasztalt) szakemberre mindig szükség lesz. A férgese fog kihullani, a más szakmákból a csillagászati jövedelmek érdekében átnyargaló, de amúgy nem túl alkalmas (tisztelet a kivételnek!) kezdők, hozzáadott értéket nem képviselő vízfej (diversity manager meg társai).

 • Pistu
  Ausztráliában még fizetnek is az ingatlanért? Azt hittem csak kimennek a pusztába, félresöprik a kígyókat meg az emberevő pókokat és indulhat az építkezés. 🙂
  Népességfogyás mellett én sem hiszem, hogy problémát kellene jelentsen a lakhatás, inkább a vidékre költözést/vállalkozást kellene támogatni (HO kedvezmény, cég vidéki telephelyre kedvezmény, szgk fenntartási kedvezmény, városban meg fordítva, adóemelés, dugódíj, stb.)
 • tip
  igen, minden ingatlan meg lesz adóztatva, mert minden más kijátszható.

  Nem a befektetők bűne, hogy nyerészkedni akarnak (én is azt akarok befektetőként), hanem a törvényhozó bűne, ha ezt lehetővé teszi más emberek kizsákmányolása árán is. Ez nem hozzáállás hanem jogszabályok kérdése. A magyar lakásbérlés törvényi szabályozása túlmegy minden határon, ami a méltányos üzletelésbe még beleférne, a játékosok pedig úgy játszanak, ahogy a bíró fúj. Ha a közösség átmeneti időre szóló, fair lakhatást szeretne biztosítani az erre igényt tartó polgároknak, akkor sajnos ezt magának kell kézbe vennie, és nem 1-2-10 lakást kiadó magánszemélyektől ezt elvárnia. Merthogy ez utóbbiak nem lakhatást akarnak biztosítani, hanem meg akarják szedni magukat, amely folyamatban a bérlő csupán egy zavaró tényező, egy lehúzandó balek.

 • AJS
  Ingatlanadó kapcsán, ok legyen, miután az ÁFA lement EU átlag szintjére, a munkabért terhelő adók lementek arra a szintre, amit a közszolgáltatásaink indokolnak. Ahhoz egyébként egészen együgyűnek kell lenni, hogy valaki adóemelést követeljen, ha ingatlanod van akkor fizetsz, ha bérlő vagy akkor is fizetsz (kivéve ha elhiszed hogy ezt majd biztosan nem lehet átterhelni rád, mert ez más). Egyébként egyes hozzászólások színvonala alapján javasolnám a kiköltözést olyan országba ahol még építik a szocializmust, nálunk ugye most derült ki hogy nincs ingyenebéd, és az energiahordozók ára sem változik meg ahogy belépnek Magyarországba. A megszólaló adószakértőktől, azt is megkérdezném, hogy mégis hogy értékelnének fel gyorsba másfél-millió ingatlant, mi lenne az adóalap, mit kezdenének azzal ha valaki 10 éve teljesen más árak mellett húzott fel egy ingatlant, meg még vagy száz kérdést..
 • Ricsi
  Eladóként sem elidegeníthetetlen emberi jog, hogy ötven milliót érjen a gyerekét egyedül nevelő óvónő panellakása sem. Ha LAKNI akar benne, akkor valójában mindegy neki, hogy tízmilliót, vagy százmilliót ér, mert a gyakorlatban nem befektetésként tarja számon. Amennyiben elköltözik, nem éri hátrány, ha olcsón kell eladnia, amennyiben az is olcsóbb lesz, ahova költözne. A használt lakás árak mesterséges leszorításával azok sz*pnának, akik eleve kvázi részvényként vették. Na őket nem sajnálom, ha a lasses faire pártiak lekomcsiznak, akkor sem. Új lakásra meg nem is biztos, hogy égető szükség van csökkenő népességnél. Ha mégis, állami projektként, mint stadion, olcsón adva olyan fiataloknak, akik valóban élni akarnak benne. De amúgy szerintem nem lakáshiány van, sok az üres, lakható használt lakás, amihez nem jutnak hozzá az átlag fiatalok.
 • Attila11
  Azoktól kérdezem, hogy akik alanyi joggá tennék a lakhatást, meg kiköltöztetnék a nagyszülőket a “nagy” házból, ill. akik nem engednék drágábban eladni az ingatlant, mint ahogy megvette valaki… NORMÁLIS??
  Bocs, de ez jutott elsőre az eszembe.

  Mégis hol húznák meg a határt? Mi az, ami jár és mi az, amiért már meg kéne dolgozni?
  Halkan jegyzem meg, hogy még mindig lehet kapni LAKHATÓ ingatlanokat 5 millió Ft alatt.
  Arra sincs pénze a nagyérdeműnek? Jaa, hogy az nem ott van ahol kéne, meg nem tetszik?

  Ha eljutnak oda, hogy ingatlantulajdonosok lesznek, megszokják és megszeretik az otthonukat, akkor majd ők is átadják a fiataloknak, amikor nyugdíjba mennek? És mikor? Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után vagy adnak maguknak pár évet és csak utána?

  Ha vesznek egy lakást és beletesznek pénz,időt,energiát, esetleg saját kezűleg is dolgoznak rajta, akkor hogyan számolják ki az eladási árat?

 • Egyre gyorsabban vagyok egyhelyben
  Most kiragadom a legutóbbi meredek részt. 2013-2019közt 6 év alatt 29ről 35re nőtt az átlag életkor. Az is pont 6 év!!!!

  Én is ugyan ezt érzem itthon sőt inkább hátrébb is vagyok mint amióta megtakaritok. (Most vagyok 30 )

 • jani129
  A befektetési célú ingatlanbirtoklás kizárása legfeljebb rövid távon hozhat enyhülést, hosszú távon súlyosan rontaná a helyzetet.
  Az urbanizációt látom én is a dolgok okának. Én se szeretnék vidékre költözni. Nem elképzelhetetlen, de inkább mégse.
  Megoldás csak egy van: építeni kell minél többet. Ezért az ingatlanszektorba kell irányítani a nemzetgazdasági termék minél nagyobb részét. Ezért helyes a CSOK, babaváró, egyéb ingatlancélú támogatás. Az árakat minden esetben a kereslet-kínálat határozza meg. Az ársapka a befektetői oldal ellehetetlenítésén keresztül kontraproduktív lenne.