Napi 11.15

2013-11-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A folyamatosan belengetett devizaadós-mentés meghozta a gyümölcsét: még kevesebben fizették a hitelüket. Minden egyes ilyen ígéret után radikálisan csökken a hitelfizetési kedv, hátha nem kell visszafizetni, vagy legalább nem annyit. Most már a hitelek harmadát nem törlesztik szerződésszerűen, leginkább pont a jelzálog fedezetű hitelekkel maradnak el a hitelfelvevők, pedig a lakás elvesztésétől való félelem miatt pont ezt szokták normális helyzetben a leginkább fizetni.

A portfólió cikke itt.

******************************************

A negyedéves GDP adat mindenkit meglepően 1,7%-os növekedést mutat. Ennek egyik oka a jó mezőgazdasági termelés, főleg a tavalyi év fényében, a beinduló autóipari termelés (amit még az előző kormánynak köszönhetünk, mert akkor döntött a Mercedes a magyar gyárépítésről.), az uniós pénzek pedig éreztetik a hatásukat az építőiparban. A tavaly év végi 2,7%-os GDP esés után elképzelhető, hogy év végére legalább nullára jövünk ki a GDP változással.

A Világgazdaság elemzése itt.

****************************************

A tavalyi évben 5.700 adózó vett igénybe adócsökkentést a látványsportok támogatása címén, így 53 milliárd forinttól esett el a költségvetés, ez a teljes társasági adóbevételnek mintegy hetede. Jövőre is hasonló kieséssel számol a költségvetés.

****************************************

Varga Mihály a napokban azt pedzegette, hogy a vállalkozóknak felkínált ingyenhitel mintájára (ahol a jegybank kamat nélkül adja a bankoknak a pénzt, akik maximum 2,5%-os kamaton adhatják tovább a vállalkozásoknak) bevezetnének egy hasonló konstrukciót a lakossági ingatlanhiteleknél is.

Látszólag milyen jó ez a lehetőség, hiszen a vállalkozóknak adott hitel is ingyen van az MNB-nek, a gazdaság meg felpörög tőle. Sajnos ez így egyáltalán nem igaz.

Csak addig van ingyen a hitel az MNB-nek, amíg a hitelt felvevő el nem költi a pénzt. Mert abban a pillanatban az bekerül a bankszektorba (a cég, ahol elköltötte a vállalkozás a pénzt, vezet valahol számlát, ugye). A bank pedig berakja a pénzt az MNB-hez jegybanki alapkamatra.

Vagyis az MNB azon nyomban 3,6%-os kamatot fizet arra a pénzre, amit ő adott kölcsön kamat nélkül.

Ez 2.000 milliárd forintnál csoffadt 72 milliárd forint. És ha elkezdene emelkedni a jegybanki alapkamat? Hát, akkor az MNB éves költsége is annyival több lesz. Ha még több ilyen ingyenhitelt bocsát ki, akkor arányosan nő az éves teher az MNB-nél, amit végül az adófizetők fognak kifizetni.

Természetesen a gazdaságélénkítő hatás ezt ellensúlyozhatja, de azért látszik, hogy nem olyan egyértelműen csak előnyös ez a hitelforma, mert később csúnyán visszaüthet. A bedőlt hitelek miatti veszteségről nem is beszélve.

De visszatérve az eredeti témára: mintha ilyen ajánlatot szeretne a kormány bevezetni a lakásépítések élénkítésére is.

*******************************************

Aki tanult vállalat és/vagy részvényértékelést, biztos, hogy találkozott Damodaran nevével. Ő írta az idehaza legjobban felkapott tankönyveket ezekben a témákban. Vele van egy érdekes interjú a portfólión itt.

*******************************************

Az MKB Bankot átalakítják, a rossz hiteleit átteszik egy "rossz bankba". Erről interjú itt.

******************************************

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram