Kötelező fizetési sáv az álláshirdetéseknél

Most olvastam a hírt, hogy New York városában májustól kötelező lesz megadni a nyitott állásajánlatokra a várható minimális és maximális fizetést. A munkaadók természetesen kézzel-lábbal tiltakoztak a jogszabály ellen, nem sok eredménnyel.

Májustól mindenkinek, ahol négynél több alkalmazott van, nyilvánosságra kell hozni ezeket az adatokat.

Nagy fordulat ez azután, hogy 2017-ben még azért kellett szénné büntetni a cégeket, hogy az állásra jelentkezőket arra kötelezték, hogy az eddigi fizetéseiket árulják el a munkaadóknak, nehogy véletlenül túl sok fizetést ígérjenek nekik.

Az érvényes céges policy-k szerint sok helyen a dolgozók még egymásnak sem árulhatják el, mennyit keresnek, nehogy kiderüljön, hogy a junior kollégát másfélszer annyiért vették fel, mint amennyit az öt éve ott dolgozó keres, akinek be kell őt tanítania.

Nem az első állam lesz, ahol bevezetik a rendszert, de Coloradonál mégis sokkal jelentősebb, ha publikus lesz az amerikai gazdaság egyik központjában, hogy melyik pozícióra melyik cég mennyi fizetést ajánl.

Ha az elmúlt év a Nagy Felmondás éve volt, akkor az idei is az lehet New York városában, ha publikus lesz, melyik cég mennyit kínál egy-egy új pozícióban.

A munkaadók szívják a fogukat, de a munkavállalók ezzel egyrészt sokkal jobb alkupozícióba kerülnek, másrészt előre tudják majd, hogy egyáltalán érdemes-e jelentkezni egy-egy állásra. De lesznek sokan olyanok is, akiknek le kell majd jönni a fellegekből, meglátják, hogy mennyi a reális fizetési igény.

Elsőre fájdalmasnak tűnik a cégeknek, de ők is sok felesleges kört megspórolnak, másrészt látni fogják, hogy a konkurencia milyen ajánlattal keres alkalmazottat.

Share

204 hozzászólás

 • Mankel
  Őszintén teljesen eggyet értek a kezdeményezéssel. Mindenhol így kéne csinálni. A munkavállalók csak nyernek vele. A nőknek külön jó. A szlovákoknál azt hiszem a minimumot kell kiírni.( leginkább azért mert ők természerükből fakadóan kockázat kerülőbbek és nem mernek nagy szamokkal dobálózni. )
  Ez inkább a kicsiknek rossz mert félő, hogy a nagyok egyszerűen kiemelik őket…
  Nem tudom, hogy ez tényleg akkor baj-e
 • Iron1
  Nagyon jó változás. Sokáig azt hittem, hogy jól keresek, de elkezdtem kutakodni. Fejvadász, nofluffjobs stb., s rájöttem, mennyire alulfizetnek. Most máshol kétszer annyit keresek…
 • Fox (IT)
  Az a ceg aki nem akarja nyilvanossagra hozni fizetesi savjait kiirja hogy fizetesi sav minimal ber es $10m kozott tapasztalattol fuggoen.
 • eLemlámpa
  Én mindig úgy csinálom ha felhív a kis HR-es hogy 5 mp után leállítom, hogy értem-értem, de mennyi pénzért? Aztán jön a hebegés-habogás, utána majd kiderül, hogy tud-e árat mondani vagy rányomom a telefont. Akartam már az előző cikkeknél is írni hogy jó lenne ha ezt mindenki így csinálná, ha máshol nem is tehetik meg de legalább IT területen, de aztán majd megint nekem ugranak húszan, meg hát tudjuk, mint a széllel szemben, igen az. Na most meg itt van ez a hír. Hát érdekes lenne ha itt is ez lenne, de mondjuk ettől nem tartok:)
 • Ozera
  Okosak azok a NY-i vállalatok, majd szépen odaírják minden hirdetéshez, hogy a fizetés évi 40 és 250 ezer dollár közt lehet.
 • Laney
  Ez ellen persze kézzel-lábbal tiltakoznak. 🙂 Az viszont nyilván nem tetszik, amikor meg a munkavállalók tiltakoznak az erőszakos irodába visszaterelés ellen, miután rengeteg cég 2 éve tartó home office után is rekordnyereséggel zárt és felmérések szerint sem volt soha ilyen hatékony még a működés. Hiába, néhány Gucci öltönyös, nárcisztikus, csilliárd dollárt kereső topmenedzser nem bírja elviselni, ha nem nyomják nekik minden reggel az elevator pitch-et a lelkes beosztottak és nincs kinek erőt fitogtatni 😀
 • Tibor
  Üdv!

  Soha nem is értettem, hogy ezt miért lenne nagy elvárás szerepeltetni. A munkaadók manapság úgyis sírnak, hogy nincs munkaerő, ha kiírja, talán többen jelentkeznek.
  Asszony januárban 3 körös felvételin volt. 3 nap szabi. Bért kérdezte volna, de azt mondták, hogy majd ha kiválasztásra került. A végén kiderült, hogy bruttó 20-al kevesebbet kapna, mint a jelenlegi munkahelyén. Szívás. 3 nap szabi kuka. Plusz az ideg.

 • ptrola
  Ideje lenne mindenhol bevezetni végre. Valamilyen szinten a bérfeszültséget is megoldaná, hiszen ha kikerül,hogy mennyiért keresnek juniort és kiderül,hogy 20-40%-al többért keresik mint amit a jelenlegi kollégák kapnak,akkor könnyen lehet emelést kérni/lelépni máshova. Sajnálom, hogy 2022-ben sikerült csak idáig eljutni.
 • Lila
  Megjegyzések:
  Nagy Britanniában már így is kötelező kiírni egy bérsávot.
  Itthon az Mt. legjobb tudomásom szerint nem tiltja a bérek egymás közti megbeszélését. Innentől fogva a munkátlatő _javasolhatja_ azt, hogy ne beszéljük meg egymás között, de nem tilthatja meg és nem büntethet meg érte, céges policy ide vagy oda.
  Engem múlt héten egy fejvadász már pont így talált meg, hogy leírta azt is, mekkora a bérsáv – megdícsértem. Másik interjún, hatalmas multinák kb. kinevetett a HR-es, megmutattam neki a linked-in-es chatet, hogy kérdés nélkül írta a másik HR-es a bérsávot – megnyúlt az arca.
 • Bélaőrnagy
  Évek óta mondom, hogy ezt kéne csinálni itthon. Az aktuális kormány egy tollvonással elintézhetné. Ki nyerne vele? A munkávállalók és azok a cégek, ahol jól fizetnek. Kik veszítenek? Azok a cégek, akik alulfizetik a munkavállalóikat.
  Növelné a bérversenyt és talán arra kéztetné a cégeket, hogy hatékonyabban működjenek, máskülönben nagyon nehezen találnak munkavállalót.
  Egyszerűen nem értem, hogy miért nem vezetik be mindenhol
 • Ordas
  Ez nem az első lépés a kommunizmus felé? Orwell 1984-e lassan valóság lesz 🙂
 • alapos
  Szerintem meg nagyon rossz ötlet.
  “a junior kollégát másfélszer annyiért vették fel, mint amennyit az öt éve ott dolgozó keres” – pontosan ezért.
  Aki akart, azt eddig is ki tudta alkudni magának a jó pénzt, de az emberek többségének nulla a motivációja, és el vannak kényelmesen 5-10 évekig. Szerintem jobb ez így mindenkinek, mert a cég minek adjon többet egy ilyen embernek, ha egyébként is elvégzi a munkát? Aki viszont akarna többet, most nehezebben fog kialkudni többet, ha az összes kiégett embernek is majd emelni kell, mert látják, hogy amúgy alul vannak fizetve, és most már így lesz is mire mutogatniuk. Szerintem ha valakinek saját magával szemben nincs annyi, hogy kiharcolja magának, az ne is kapjon többet.
 • Betyár
  Nem reklámnak szánom, de csak ezt ismerem, ahol kötelező fizetési sávot is megadni: nofluffjobs.com/hu
 • alapos
  A felesleges interjú köröket eddig is meg lehetett előzni, én azzal kezdem mindig, hogy mennyiért érdekel a munka, akkor folytassuk ha ez így jó.
  Ahol dolgoztam hosszabb ideig, folyamatosan mondta mindenki, mennyire elege van, hogy nincs emelés, és hogy hogy elhúz innen, de persze azóta is ott dolgozik. Én a főnökömnek egyszer szoktam privátban mondani, hogy beszéljünk emelésről, ha azt mondták nem megy, 1 hónap múlva vittem az ajánlatot másik cégtől. Volt, hogy aznap már ráígértek, volt hogy felmondtam. 2 évente ezt fixen megcsinálom, most ott tartok már négyszereztem a fizetésemet ezzel.
 • csizkek
  Megadnak egy szeles ranget, ennyi. Mikozben az osszes multi regi, uj, legujabb strategiaja, hogy a belso fizu developmentet nem szeretik tamogatni. Ha belul valtasz, ugyse mesz el alapon..
  Amugy jo otlet. Mo.-on keptelenseg penzrol beszelni az interjuk elejen, vegig kell turazni par kort mire kiderul, hogy egyaltalan erdekes e a pozi.
 • Mankel
  már vártem az első komcsizót. Nem az, nem minden kommunizmus ami a munkavállaló kiszolgáltatottságát csökkenti a munkadók kárára.
  igen ettől tartottak a szlovákok is, hogy majd mindenki minimálbért határoz meg aztán marha gyorsan elkezdtek reális számokat kiírni, mert azokra 10× annyi volt a jelentkező.
  well erre azt szoktam mondani, hogy mennyiért jönnél át? Erre mond valamit a páciens, ha kevésebb mint a limit király mibdenki boldog, ha sok akkor vissza a partnethez és max nem lesz újabb kör. Ha jó szakember keresett területen kb annyit kap amennyit kér, főleg hogy nálunk még erős német is kell….
 • Zabalint

  Ez inkább a tökéletes piacihoz való közelítés, mivel kiküszöböli a munkaerőpiacon az információhiány okozta piaci kudarcot.
 • Eszef
  eleve nem mennék el több körös felvételire, mert szerintem ez megalázó, plusz ahogy írtad is, pörög a szabadságkeret közben. Az meg, hogy az elsőn nem árulták el, hogy miben gondolkoznak, végképp kizáró ok nekem. Egy állást egyszer azért nem vállaltam el, mert nem volt hajlandó a munkaadó semmilyen béralkura. Megmondta, hogy ennyit fizet és kész. Mondtam, hogy azért erről egyezzünk meg, de nem akart. Csak (nettó) 10 ezerrel mondott ő kevesebbet, mint az a minimum, amiért én elvállaltam volna, szóval ennyi még belefért volna, de ez a hozzáállása már kizáró ok volt. (Persze ezek nem ilyen nofluffjobs-os összegek voltak, csak a töredéke)
 • beetle
  Nem sokára TV-k helyett csak teleképet lehet kapni és jöhet majd az ebéd utáni Két per gyűlölet. Node olyasmire, hogy ez nem lenne jó lépés gondolni sem szabad. Szó szerint, vagy jöhet a 101-es szoba.
 • Péter
  Ha az első körben nem kérdezik a bérigényem és nem adnak rá egyértelmű “sajnos ez magas” vagy “rendben van” válaszokat, akkor megköszönöm a lehetőséget és továbblépek.

  Másrészt az a tapasztalatom, hogy IT-ban nem szokás ezt húzni. Amúgy a nofluffjobs kiteszi, ettől kezdve van összehasonlítási alap.
  Innen jöttem rá tavaly októberben, hogy alulfizetett vagyok. Elkezdtem kitenni a lábamat a cégtől, hirtelen kaptam egy olyan emelést cégen belül, amire hónapokig kaptam az “ebben a pozícióban ez a maximum bérezés” választ.

  Nálunk is javul ez a tendencia, 3 éve még utolsó körig húzták a bérigény kérdését.

 • Eszef
  már eljött, csak a teleképet a zsebünkben hordjuk, plusz néha szemben ülünk egy másikkal az asztalnál. A gyűlölet pedig kötetlen időbeosztású, így még több is két percnél.
 • SM
  Kíváncsian figyelem, hogy milyen hatása lesz ennek 1-3 év múlva. Bizakodok. 🙂

  Jelenleg azt látom, hogy a cégek minden eszközzel titkolják az alakalmazottaik fizetését, és azt hogy az új kollegákat mennyiért veszik fel (általában 30-60%-kal többért, mint a távozó kollega kapott).

  Kb. mint covid előtt is szűkmarkuan osztogatták a HO napokat, aztán meg amikor mindenki otthonról dolgozott rekordbevételt/sikerességet értek el.

  A (multi) cégek -pont mivel nem akarnak túl sokat fizetni- inkább arra rendeszedtek be, hogy pótolható legyen belátható időn belül a munkavállaló, és remélik, h az új kollega kevesebbel is beéri, de ez ugye csak a csatlakozásakor derül ki.

  Hallottam amerikai cégről, ahol nyilvánosan és közösen döntenek az alkalmazottak fizetéséről, de
  állítólag van/volt itthon működő cég is: hvg.hu/vallalat_vezeto/20160412_nem_titok_a_fizetes_ber_berezes_Neticle

 • Joe Black
  A nagy titkolózások a bérekkel kapcsolatban csak a munkaadóknak kedveznek és majdnem mindig hátrányosak a munkavállalók számára (vagy egy részüknek), úgyhogy én támogatok mindent ami a nagyobb átláthatóságot szolgálja.
 • örök körök
  A bérezésre vonatkozó infót jó lenne kötelezővé tenni, mert tényleg sok felesleges körtől védené meg mind a munkavállalókat, mind a cégeket.

  A bértartományt viszont nem tartom jó ötletnek, ha nem az intervallum tetején vesznek fel, akkor eleve keserű szájízzel lépsz be a cégbe.

  Szerintem bőven elég lenne egy minimumot megadni, hogy igen, ennyit tényleg hajlandó fizetni ezért a munkáért a cég, aztán a cég hozzáállástól meg egyéni lehetőségektől függően egyesek kiharcolhatnak többet is.

 • Core
  Nagyon nehéz meghatározni a bérigényt. Amikor először jelentkeztem állásra az előző munkahelyemről átvándorolva a marketing világába (tapasztalat és végzettség nélkül), azt sem tudtam mi lenne a reális abban a helyzetben. Ezt pedig még pluszban megnehezítik azzal, hogy kemény kutatómunkával is alig lehet itthon olyan céget találni aki közzéteszi, mennyit hajlandó adni.
  Amikor felvettek, jött a “titkos bér”-policy, cégen belül és kívül is tilos a fizetésről beszélni, kirúgással jár annak, aki megszegi. Persze aztán fény derült rá ilyen-olyan módon, hogy a semmit nem teljesítő, haszontalan csapattagoknak a fizetése (a bónuszról és jutalomról nem is beszélve) messze meghaladja azokét akik a tényleges munkát végzik…Szomorú egy világot élünk.
 • Buga Jakab
  Ez a rendszer pont, hogy a gazdaság és a munkáltatók érdeke, jelen helyzetben amikor, munkaerőhiány van. Azért, hogy ne szabaduljanak el a bérek az egekbe.
  Nehogy már azt higyjük, hogy a munkavállalóknak jó!
 • Grid
  Ez jó, kíváncsi vagyok, gyakorlatban hogyan fog működni. Mivel egy csomó NY-i IT cég Delaware-be van bejegyezve a kedvezőbb adózás miatt, ez fog rájuk is vonatkozni?

  Amúgy én is azt csinálom, hogy amikor rámír a HR-es linkedinen, akkor az első kérdésem, hogy mennyi a bérsáv. Erre az a válasz, hogy “itt a bérsávok a senioritási szintekhez vannak rendelve, ezért, hogy kinek milyen bért tudunk adni a technikai körös interjú után szokott körvonalazódni.”

  Mekkora bullshit.

  Ha nincs bérsáv, nem tudom érdekel-e a munka, ez van. Nem fogok feleslegesen interjúkra járni. Mikor ezt megmondom nekik, hogy sorry de bérsáv nélkül nem érdekel, akkor még külön ki is oktatnak, hogy ilyen szar hozzáállással nem vesznek fel majd sehova (ők kerestek meg, nem én jelentkeztem, van állásom).

 • Wolfram Wellmann
  A tikos bér policy-vel speciel egyet értek. Nyilván mindenki nagyon szeretné tudni hogy mennyit keres a kollégája. De vajon azt is ennyire szeretné hogy a kollégái is tudják hogy ő mennyit keres, majd jó magyar szokás szerint elkezdjék kifúrni akit 5000-rel többet visz haza náluk?
 • SM
  Sok cégnél a kisfőnök/csoportvezető kap egy fizetésemelési keretet, s azt osztja szét a munkavállalók közt.

  A kisfőnök éves bónusza pedig attól függ, mennyit takarít meg -> minnél kevesebbet osztogat, annál többet kap ő -> minden kamu dumával próbálja meggyőzni az alkalmazottakat (munka-magánélet egyensúly, ingyen kávé, stb stb) csak fizut ne kelljen emelni rendesen.

  Ez sajnos egy negatív spirál.

 • Szuper
  Offtopic de tokjo latni hogy majd’ minden nap van uj tartalom Kiszamolon!

  Ami ennel is fontosabb talan, hogy szerintem a mennyiseg nem ment a minoseg rovasara.

  Persze pl. a “napi kep” posztoknal volt ami nekem nem erte el az ingerkuszobot ami korabban nem volt Kiszamolos posztoknal, de nyilvan ez egyreszt szubjektiv, masreszt tobb tartalomnal konnyebben elojon, ugye mar lehet valogatni :-))

  Roviden, koszonjuk es igy tovabb!

 • Andriska
  Nálunk az a tendencia, hogy sorban mondanak fel a tapasztaltak kollégák – nem csak a pénz miatt – és jönnek helyettük a frissen végzett ifjoncok, jóval kevesebbért. Cserébe lassan összeomlik a rendszer. Nekem is megvan már az új helyem. Kár érte, régen nagyon jó hely volt.
 • Kerekperec
  Még egy terület, ami miatt nagyon kell(enének) az alapszintű jogi ismeretek, kivétel nélkül mindenkinek. Egyszerűen nem ismerjük a jogainkat, a cégek pedig az álláskeresők jogi ismereink hiányát kombinálva a gazdasági erőfölényükkel visszaélnek ezzel interjú helyzetben is, nem csak Mo-on, nyugaton is, sőt. Ez is egy versenyelőny a cégek számára, miért is ne használnák ki? Ami pedig a cég előnye interjú helyzetben, az a munkavállaló hátránya.

  A munkavállalóknak muszáj ismerni a jogaikat, és tudni, mi áll érdekükben, és mi nem. Ezt szerintem érdemben törvényi szabályozzással nem lehet helyretenni. Az állam feladata inkább az lenne, hogy a polgárai a szükséges – többek között jogi – ismeretekkel felvértezve lépjenek a munkaerőpiacra, és maguk követeljék ki a cégektől, ami érdekükben áll.

  De vajon az államnak (nem csak Mo-on) érdekében áll ez? Nem inkább szavazó drioidokra van szüksége?

 • Gábor
  Tibor:

  És béren kívül bármi másban jobb lett volna mint a mostani helye?
  Néha nem csak a bér számít.

 • Giorgio
  Azért nagyából szerintem eddig is lehetett tudni, hogy milyen sávban mozognak a fizetések. Az meg, hogy valaki keres nettó 400-at, de dolgozik érte kb. heti 10 órát, az elég jó fizetés, amíg mondjuk a másik keres nettó 1M-et, de cserében dolgozik 50 órát hetente.
 • eLemlámpa
  “well erre azt szoktam mondani, hogy mennyiért jönnél át?”

  Ahogy írtam, ilyenkor szoktam rányomni a telefont. Pihentetőbb napjaimon még egyszer megismétlem a kérdést, és ha megint nincs válasz rányomom a telefont. Nagyon ráérős napokon esetleg megkérdezem, hogy akkor most te keresel embert vagy én munkát? És ha továbbra sem hallom az árat, rányomom a telefont. Ilyen ez a piac, dehát te is tudod, nem értem minek beszélsz mellé.

  Próbáljátok ki ti is! Fogtok majd olyan hr kamu dumákkal találkozni, “nem árulhatom el mert az ajánlatnak minősülne..” :))) és még hány ehhez hasonló, na ilyenkor csak nyomjátok rá a telefont. Néhány ilyen után tudni fogja hol a helye.

 • F. Pignon
  Én is támogattam volna Mo-on a bérajánlat kiírását, de (itt aligha reklám v. konkurencia) mostanában Fazekas Éva Jobangel blogja meggyőzött arról, hogy nem feltétlenül lenne ez jó. Nagyjából azért (is), amit fönt már Alapos leírt.
  jobangel.hu/trendi-nemtrendi/

  IT területen ez biztos megfontolandó, hiszen nem is lehet bekategorizálni sokszor még kiírt feladatlista alapján se, hogy mit is takar+ér valójában az a pozíció.
  Szintén Jobangeltől a dolog másik oldala: a -tól/-ig bér marhaság. Ki mondaná azt, hogy én ennél többet nem (k)érek?!

  Plusz egy jelentős szempont, főleg a képzetlen kategóriánál eggyel följebb: a magyar ugaron MINDIG akad egy olyan birka, aki sz.h. elvállalja. Nemhogy nem tudnak, nem is mernek alkudni az emberek, mert „nehogy még ez se legyen”.

  Arról a gazdasági csodáról nem is beszélve, hogy „ennyi lesz papíron/bejelentve, ennyi meg zsebbe”. Ezt mi oldaná meg?

 • Mankel

  Engem őszintén az érdekel mennyi pénzért váltanál. Semmi értelme annak, hogy mondok neked egy számot ami 50-nel több mint ahol most vagy aztán fél év múlva mond valaki megint ennyivel többet és tovább állsz. Butaság rámnyomni egyszerűen mondj annyit amennyivel elégedett lennél. Innentől ez a kiindulási pont. Ha szaktudás is van kifizetjük
  Ha rámnyomod a telefont jobb is ha nem jössz.
  Az új divat amúgy hogy végigcsinálják az interjúkat még konkrét bértárgyalás is volt, megeggyezünk, aztán becsattognak a főnökükhöz az ajánlattal megkapják és nem váltanak.
  Mit gondolnak ha csak ilyen zsarolással lehet béremelést szerezni akkor az egy jó hely?
  Amúgy azért szeretnék a cégek hogy újra bejárj mert nem csak a pénz miatt dolgozol valahol hanem a társaság miatt is azok sokkal könnyebben cserélnek aprópénzért is akik nem részei egy közösségnek hanem csak egy monitorral kommunikápnak
 • Belavoltam
  Egy kicsit el vagy tevedve. Az Mt valoban nem tiltja, hogy a munkavallalok megbeszeljek egymas kozt, hogy ki mennyit keres, de pl. azt sem irja, hogy fure lepni tilos. Mas szavakkal a munkaszerzodesedben a munkaltatod megtilthatja, hogy elaruld a fizetesed.
 • Belavoltam
  Ma mar barki elerheti a Hays salary guide-ot, ami sok szakma, ill. terulet eseten reszletes bontasban mutatja a min, max es tipikus fizeteseket.

  Btw. az allas melle irt fizetesi ajanlat a Jobangel szerint nem feltetlen jo otlet.

 • .....
  Ez magasabb vagy új pozíciókban sokszor úgy néz ki, hogy a cég meghirdet egy állást, jelentkeznek rá néhányan és az alapján megállapítja a bérsávot. De egy sima junior pozíciónál is lehet az alsó meg a felső határ néhány százezernyi különbség, mert nem mindegy, hogy milyen junior a junior.
  A béren kívüli juttatások is tudják árnyalni a fizetéseket. (Autó, telefon, stb…)

  Ettől függetlenül tetszik a kezdeményezés. Néhány cég önként meg is teszi.

 • SM
  Valszeg egyre sűrűbbek lesznek azok a jelenségek is,
  amikor annak ellenére, hogy az első beszélgetésen megállapodtatok a bérigényben, végigmegy az interjúfolyamat,
  majd a végén kapsz egy 30%-kal alacsonyabb ajánlatot, s arra hivatkozik a cég, h most felelősségteljesen csak enyit adhatnak bla-bla, de később ez emelkedhet… szóval próbálkoznak, h mennyire kell neked a munka.
  – Az elmúlt 1 évben ezt kétszer is megcsinálták velem. (egy magenta színű cég, s egy másik kb 100fős it-s cég) Mindkét esetben fejvadász keresett meg. S utóbbi cégnél még a cégvezető is rámtelefonált, hogy mennyire szimpatikus lennék nekik, bla-bla, végighalgattam, nem nyomtam rá a telefont, nem akartam vérig sérteni, de aztán röviden elbúcsúztam tőle.
 • xavv
  Nem akarlak megbántani, de itt a párod volt a hibás az utolsó 2 interjúnál. Alapszabály, hogy ha leges leges legkésőbb az első interjú végén nem hangzik el a (létesíteni kívánt) munkaviszony leges leges legfontosabb kérdése, ott nincs több tárgyalnivaló, ott vége van a dalnak. Nem kellett volna már elmenni a további interjúkra!
 • KL
  Ami kötelező, az csak jó lehet, hajrá NY!

  Kíváncsi vagyok, Texas és Florida mire költi az így keletkező plusz adóbevételeit.

 • Érdemes
  Nem rossz ötlet.
  Kis hazánkban viszont jóval nagyobb ellenállást és rövid úton káoszt szülne:
  1.: Kiderülne a Mo.-i intézményesített lopás. Vagyis, hogy a vezetők által elrakott prémiumok, különleges kiegészítések pont a munkavállalóknak meg nem adott bérekből származnak.
  2.: Kiderülnének az országon belüli! óriási bérkülönbségek, aminek orvoslására semmilyen megfogalmazott cél nincs az ország vezetőinél, sem azoknál, akik azok óhajtanak lenni.
  3.: Sok munka-itiszes fiatal igencsak visszavenne az arcából, ha kiderülne, hogy “ma embere” mennyivel kevesebbért dolgozik, mint ahogy azt ő a fejében elképzelte.
  4.: Idősebb munkavállalóknál is generálna mozgolódást,de ennek negatív hozománya pl. az lenne, hogy egy addig pont az idősebb dolgozó miatt jól működő cég összeesik (domino hatás)
 • chrealitycheck
  A fizetési sávoknak én is nagyon örülnék, ehhez még hozzájöhetne hogy pl. az órabéres külsősökért mennyit fizet a cég, ebből ők mennyit kapnak meg.
  Itt Svájcban nagy divat a bevándorlók egyidejű kizsákmányolása/lenézése. Nem egy olyan helyet láttam, ahol a külföldiekből álló csapat hordta össze a projektet, az egyetlen swicc a csapatban (projektmenedzser) meg elvitte érte a pénzt meg a köszönetet…

  Ezt a bértárgylós cuccot én is megpróbáltam itt, hát nem találtak mást helyettem? 😀 🙁

  Sokszor nem a szaktudás számít, hanem hogy mennyire vagy simulékony(=kizsákmányolható). Most építgetem a megkerülhetetlen szaktudást.(Amikor nem blogot kommentelek tanulás helyett)

 • Zee
  Tok érdekes. Én most január elején kerestem munkát (nem IT) és azonnali kérdés volt a bér. Mondjuk nagyon durva, hogy kb 25% különbség volt cégek maximumai közt. Ráadásul mindenki azzal jött, hogy de van cafeteria meg 5% bónusz. Nem tudják vajon, hogy ez mindenhol van?
 • jami
  fenéket lehet.
  Néha megtudom, h egy új embert mennyiért vesznek fel és többnyire erősen kiakadok. Az indok: kevesebbért nem jön. Aha, de motilváljam azokat, akik kevesebbért maradnak. És valahogy a jobban megfizetett friss munkaerő fog hamarabb lelépni, azaz kidobjuk a kukába a mentorálással töltött idejét annak, aki eleve kevésbé volt megfizetve.
 • Vicc..
  nálam is ugyanez. Most ment végig egy procedúra, igaz csak 2 körös volt, egy tökéletes szakmai + egy vezetői interjú utána. Még a megkeresés elején mondtam egy összeget, majd a végén jött nálam is ez a szöveg, hogy “nagyon szimpatikus vagy, és a szakmai interjú is átlagon felül sikerült, de…” és bemondtak egy 20-30%al alacsonyabb összeget.
  Végig hallgattam, majd szépen elköszöntem tőlük a végén. 🙂
 • Attila
  A -tól -ig határ is nagyon demotiváló lehet.
  Ahogy nem szellemi állományban az “elérhető” bruttó kereset. Túlórázz folyamatosan éjszakás- vagy vasárnapi műszakban, hozd a havi teljesítmény célokat. De sok esetben meg a túlórákat letiltják, szóval az elérhető átlagbér is elméleti, nem gyakorlati.

  Abból kiindulva, hogy a munkavállalók több mint 90%-a azt gondolja, hogy az átlagnál jobban teljesít és kb. 50% érzi úgy, hogy a felső 10%-ban teljesít, ezért a -tól -ig limitnél mindenki a felső határra lőne. Nem azt nézné, hogy mennyivel kapott többet a minimumnál, hanem hogy miért nem a maximumot kapta.
  Amúgy fejvadász keresésnél nekem is az első kérdésem, hogy mennyi az annyi, hogy ne raboljuk feleslegesen egymás idejét és energiáját.

 • Attila
  Illetve a nagy kedvencem a hirdetésekben a juttatásoknál – még vezetői szintűeknél is – hogy adnak mobiltelefont meg laptopot. Ja, dolgozhatsz munkaidőn kívül is. Egyébként meg adnak asztalt és széket is, ha már fel akarják sorolni az összes munkaeszközt! 🙂
  Számomra már motiválóbb lenne a “vezetékes asztali telefont és asztali számítógépet biztosítunk” kiírás.