Új OTP Lakástakarék ajánlat

A Fundamenta után az OTP is kijött az állami támogatás nélküli termékével.

Új Fundamenta termék vélemény

Igazság szerint ahogy a Fundamentáról, erről is szinte kár írni.

10 évre kapsz 0,1% kamatot és egyszeri 10% kamatprémiumot, öt évre ennek a felét. Így az EBKM érték befizetés összegétől függően akár combos 1,36%-ot is elérheti évente. Ezért csak 10 évig kell elköteleződnöd, kifizetned a nyitási díjat és megfelelni a feltételeknek, hogy járjon a kamatprémium.

Ha a betéti kamat ennyire alacsony, legalább lakáshitelt is vehetünk fel, de abban sincs sok köszönet, alapesetben 5,99% kamat plusz egyéb költségek, THM bőven 6% felett, de legalább csak 72 hónapunk van visszafizetni a hitelt. (Kapunk további extra bónuszt is, ha legalább 15 milliónyi hitelt felveszünk, de az már nem sokat oszt vagy szoroz.)

S akkor még ott van a megkötés, hogy nem bármikor, csak 5/10 éves lejárat plusz két hónap kiutalás után csak lakáscélra használhatjuk az összegyűlt pénzt.

Egy eldugott pdf fájl alapján létezik, létezni fog? olyan termék is, ami alapján lesz olyan 10 éves futamidejű típus is, ahol csak 4,2% a hitel THM-e. A pdf végén található táblázat szerint van/lesz/lehet/elvileg létezhet mindenféle kamatozású és kamatprémiummal rendelkező termék.

Azonban erről semmit nem lehet tudni, mert az OTP Lakástakarék hivatalos oldalán még mindig a 30%-os állami támogatást hirdetik, noha az új termék már másfél hete elvileg elérhető. Ami biztos, hogy jelenleg csak az 5,99%-os hitelkamatú termék köthető. Hogy a többi miért van vagy mikor lesz, még nincs információ.

Ha majd kiderül, hogy azok létező termékek-e, vagy ha igen, miért venné meg bárki a sokkal rosszabb hitelkamatokkal árult terméket, frissítem a cikket.

Én ha a helyedben lennék, gyűjteném a pénzt prémium magyar állampapírban, 4% feletti betéti kamat mellett, bármikor szabadon felhasználhatóan és reménykednék, hogy ne legyen 5 vagy 10 év után 8-9% felett a lakáshitel kamata. (Ekkor még mindig pluszban lennél a gyűjtési időszakra szóló magasabb betéti kamatok miatt.) Ha mégis felette lenne az aktuális hitelkamat, az összegyűlt pénz még mindig költheted másra is, vagy gyűjthetsz tovább tetszőleges ideig, amíg esnek a kamatok vagy a lakásárak, senki nem korlátoz semmiben. Ha pedig veszel fel hitelt, kérhetsz akár húsz éves futamidőt is, nem kötelező 72 hónapon belül visszafizetni a pénzt.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem tudják pótolni a 30% állami támogatást a lakástakarékok, ezek már csak gyenge próbálkozások számolni nem annyira tudó emberek részére.

Share

19 hozzászólás

 • Balázs Csaba
  OTP neve és a lakástakarék szó együtt meg tudja szólítani a nyugdíjasokat. Kritikus tömeg felett van a számuk. De maga a termék egy vacak.
  Hasonlitgatjuk Ausztriával, hogy nem kell állami támogatás. De ne feledjük ott létezik megtakarítás, van “felesleg” és a lakáskasszat az egyik zsebnek használják. A másik zseb (rövidtávú, max 3 év) pedig az 520d-re gyujtodik. Persze ha kijött a ráncfelvarrás, persze 0km-rel.

  Sajnos én már ezt is elcsesztem. Annyira nincs kedvem semmihez a nagy spórolás után. Kétszer annyi a fizetésem mint amennyit barmire el tudok költeni (keveset akarok). Erőszakkal vetetnek velem a kollégáim dolgokat (belépő szintű 3d nyomtató, csak úgy), hogy valaminek örüljek.
  És ez amiatt van hogy nincs kulturaja a pénznek és az életnek. Ezeknek lakáskassza??? 🙂

 • Puci
  Nagy tisztelője és olvasója vagyok a blognak. Egyetlen kritikai észrevételem van: az állami szubvenciót mindig is mindenki leszólta itt, ment a kenegetés, hogy nem szükséges lakástulajdon sem, pláne hozzá hitel.
  Erre most, hogy megszűnt az éves befizetés után járó 30%, sírunk, hogy hogy hiányzik és milyen rossz feltételekkel lehet lakásszerzési céllal gyűjtögetni.
  Csak én érzek ebben kognitív disszonanciát?
 • tgwh
  Az otp-ről én személy szerint hallani sem akarok többet.

  Nem véletlen a semmilyen ajánlat, elvégre nálunk a legmagasabbak a bankköltségek…

 • ritkan_szolok_hozza
  “Erőszakkal vetetnek velem a kollégáim dolgokat”

  Ne csináld már….

 • Sbari
  Picit OFF: sajnos a társasházaknak is nagy érvágás a Fundamenta megszüntetése.
  Valakinek van valamilyen javaslata, ötlete, hogy mibe lenne érdemes gyűjteni a felújítási alapot?
 • Quack Kapitany
  Kedves Kiszamolo,
  Rendszeres olvasója vagyok a blognak, nagyon hasznosnak tartom a magamfajta ‘pénzügyi laikusoknak’.
  Célom az elkövetkező 3-5 évben egy lakás vásárlása.
  Még a megszűnés előtt kötöttem egy Fundamentát, 10 éveset, (4 év után ugyanúgy jár már a támogatás, és lakáshiteltörlesztésre is felhasználható).
  Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi megtakarításomat (ahogy a cikk is írja) melyik PMÁP-ba érdemes fektetni?
  Mindenképp kedvezőbb a 2022/K 4.2%-al, változó kamatozással, mint a 2021/H1 3.25% fix kamattal?
  Érdemes lehet-e pár évet várni, nagyobb önerőt gyűjteni kevesebb hitellel, vagy inkább hamarabb kellene, a továbbra is csak emelkedő lakásárak miatt?
  Köszönöm, ha valaki akárcsak kommentben is reagál 🙂
 • naa
  Azt még értem, hogy a Fundamenta miért próbálkozik a bepalizással (kétségbeesett próbálkozás pótolni az ingyenpénzt, ami nyilván nem fog sikerülni), de az OTP? 🙂 Hátha valaki lemaradt az egész változásról, és megszokásból köt lakástakarékot? 🙂

  szerintem nősülj meg és legyen 1-2 gyereked, megoldódik minden problémád, hogy mit csinálj a pénzeddel 🙂

 • comradecsa

  A leszólás egy kicsit erős kijelentés, inkább arról volt szó a többségnél, hogy a felfújódó ingatlanpiacon egyre inkább csepp a tengerben jellege volt az ltp-nek. Így persze hogy volt felháborodás, mikor ezt a kicsit kb egy hét alatt el vették. De sokan felújításra használták az összejött összeget, és ezért a lakásokok átlag állapota tovább fog zuhanni.
 • Barna
  euróban vagy aranytömbben! 🙂
 • Imi
  Én mint fiatal 23 éves. 2 éve kötöttem ilyen otp-s lakástakarékot. Nos, még a mai napig fizetem tudtom szerint 2 év múlva jár le a szerződés. Kérdés, hogy azzal hogyan tovább? Külföldön dolgozom és jó befektetésnek tünt, hogy hamarabb vegyek lakást. De ha most lejár, a kijött összeget adjam oda anyamnak és költse a házra?:D csak mert abból nem veszek lakást, és tudtom szerint nem szabadon felhasználható. Persze 2 év hosszú. Kitudja mi lesz még addig. De szeretek előre látni:) válaszodat köszönöm.
 • ritkan_szolok_hozza
  Az euro inflálódik, az aranytömb nem termel hozamot és van volatilitása:)
 • Móres
  @Balázs Csaba: “Kétszer annyi a fizetésem mint amennyit barmire el tudok költeni (keveset akarok).”

  Adj másnak belőle, akinek nincs. Például a Bagázsnak, akiknek már itt is volt gyűjtés. Vagy Böjte Csabáéknak.

 • tgwh

  Ugye tudod, hogy a neveden kell lennie annak a háznak vagy lakásnak, amit fel akarsz újítani belőle? Másik eset, ha ház vagy lakás adásvételi szerződése is játszik, ami folyamatban van, csak írjátok bele, ha ltp-ből akarjátok fizetni egy részét a vételárnak.
  A számláknak, amik a felújítást igazolják, a szerződésben szereplő címre és a nevedre kell kiállítani.
  Szabadon is felhasználható, csak akkor bukod az állami támogatást. Lehet van egyéb büntetés is, passz.
 • BM
  P€MÁP
 • Imi

  Köszönöm a válaszod! Nem, ezt nem tudtam. Lassan veszünk új lakást mert a jelenlegit eladjuk. Az új nevemen lesz ugyan, de nyilván a cím változik:D viszont én ebből ami 2 év múlva össze jönne összeg, még nsm tudok lakást venni. Az eredeti célom az lett volna. Ezért is kérdeztem, hogy hogyan tovább majd a jövőben. Lehet-e esetleg ezt a pénzr mozgatni újjabb hasonló befektetésbe?

 • Sbari
  ,
  Köszi, de a közgyűlés nemigen fogadná el ezeket a javaslatokat, másrészt havi 20ezret tudunk ilyen célra fordítani (kicsi társasházban lakunk), nem egyben van egy nagyobb összeg, amit betennénk.
 • Titánka
  Az LTP legegyszerűbben a hitelbe fizethető be szerintem. Ha kp-ért veszitek a lakást, akkor érdemes lehet kiszámolni, hogy nem jobb be-e egy LTP-nyi összeget inkább hitelbe felvenni, aztán az LTP kifutásakor azt a hitelt lezárni 2 év múlva.
 • tgwh

  Vehetsz lakást 10 év múlva is, elvileg meg lehet hosszabbítani. Vehetsz fel mellé hitelt is, ugyan úgy négy évre mint ha ltp lenne, bár lehet ezt az opciót már törölték.
  Ha eladjátok a régi lakást, akkor hozzácsapod az ltp-t az új vételárához, vagy veszel fel hitelt, és ltp-ből majd törleszted. Vannak alacsony kamatú, lakáscélú hitelek is.
  Ha nem tudod meghosszabbítani az ltp-t, és nem veszel még lakást, na akkor nem tudom mi van, de remélem ilyen opció nincs.
 • Hufeisen
  Nem kapcsolódik szorosan a témához, de az LTPk beszántása után nem tudom lenne-e mód később rákérdezni.
  Szóval, ha olyan lakáshitelem van, amibe LTP-ből ingyenesen elő-, valamint végtörlesztek, akkor megcsinálhatom-e, hogy berakok párszázezer forintot (ingyen) az LTP-be az eddig megtakarított összeg mellé, és azzal együtt törlesztek (ugyancsak ingyen)?
  Köszönöm