Napi ábra 01.18 Az amerikai dollár mennyiségének alakulása

Hogy alakult az amerikai dollár mennyisége a piacon? Az “M1” a jegybankpénz (M0: készpénz mennyisége és a bankoknak a jegybanknál betétbe elhelyezett pénzösszegei) és a lekötetlenül a folyószámlákon lévő pénz mennyisége együtt.

Tehát az M1 jelenti a piacon lévő leglikvidebb pénz mennyiségét: készpénz, lekötetlenül a számlákon tartott szabad pénz és a látra szóló, bármikor feltörhető betétek összmennyisége. Ez a pénzmennyiség az, amit a tulajdonosai nem fektettek be, bármikor szabadon elkölthető.

(Az M2 ezeken túl már tartalmazza a lekötött betéteket és a bármikor visszaváltható befektetési alapokban lévő pénzt is, de ezt csak zárójelben.)

Tehát hogyan alakult a piacon lévő dollár mennyisége az elmúlt években, amit lekötetlenül, bármikor felhasználhatóan, készpénzben vagy folyószámlán tartanak a piaci szereplők?

De vajon miért lehet ilyen magas infláció és miért drágult meg minden ingatlan és részvény 2008 óta? Mi lehet vajon az oka? 🙂

Update: a teljesség igényével az M2 (ami ugye a rögtön felhasználható pénzen kívül a lekötött betéteket és befektetési alapokat is tartalmazza) az alábbi módon változott:

Ahogy egy kedves hozzászóló megjegyezte, az M1-ben való nagy ugrás azért volt, mert bizonyos megtakarítási betéteket átsoroltak M2-ből M1-be. Az M2-n látszik, hogy az átsorolás ellenére is nőtt a pénzkínálat mintegy 40%-kal az elmúlt két évben és a háromszorosára nőtt az értéke 2008 óta. (Persze az inflációt is figyelembe kell venni, de akkor is hatalmas a bővülés.) Mivel az M2 része az M1 is, ezért ha csak átsorolás miatt nőtt volna az M1, akkor az M2-nek nem lett volna szabad nőnie.

Share

25 hozzászólás

 • Copywriter
  Valaki elmondhatná, mit jelent ez a valóságban. Az amcsik az utóbbi két évben 90% lufi pénzből vásároltak, és ezért nem dőltek be? Ki fizeti ezt? A kínaiak? Magyarország? A világ minden lakosa?
 • klatuu
  Miklos, lehetsegesnek tartod, hogy az inflacio megszalad az elkovetkezo evekben (nem akarok hiperinflaciot irni, de pld evi 20-30% felett huzamosabb ideig)?

  Szerintem azért annyi nem lesz. Tartósan magas maradhat, 7-10% között, de azért 20-30% sok.

 • gaborr
  Ez a sok-sok USD vajon mind USA állampolgár kezében van? Vagy benne van észak-koreai hackerek USD stablecoin-ra váltott ellopott kriptójuk is?
 • D
  A helyzetet erosen arnyalja az, hogy az m1 forgasi sebessege (nem tudom, mi a pontos magyar forditas) jelentosen csokkent:

  fred.stlouisfed.org/series/M1V

  Leegyszerusitve ez azt mutatja, hogy egy egysegnyi penzt hanyszor hasznaltak aru vagy szolgaltatas vasarlasara adott idoszakon belul. Amikor a penzmennyiseg no, de a forgasi sebesseg csokken, akkor az a penz altalaban valamilyen befektetesbe kerul (vagy csak all a szamlan). Ez megemelheti egyes eszkozosztalyok arat, de fogyasztoi inflaciot inkabb csak kozvetve okoz (pl ingatlan aremelkedes).

  https://kiszamolo.hu/hova-lett-az-inflacio/

 • FIRE-86
  Szuper ez a “nap ábrája” sorozat, köszi!
 • D
  Upsz, az m1 rol volt vegig szo, szoval az alacsony forgasi sebesseg itt csak annyit jelent, hogy all a szamlan/parnacihaban.

  Bocsi, keson ittam a kavet 🙂

 • gyvas
  collaborativefund.com/blog/the-fed-isnt-printing-as-much-money-as-you-think/

  tldr: csak annyi történt, hogy valamikor 2020 óta ebbe a chartba beleszámítják a savings accountokon levő pénzt is, előtte nem számolták. Ettől persze nyomtattak pénzt tavaly, sokat, de nem az összes forgalomban levő dollár 80%-át.

  Jó, jó, de az M” is nőtt. Ha azért nőtt az M1, mert átkerült az M2-ből a pénz az M1-be, akkor az M2-nek szinten kellett volna maradnia.

  Ezzel szemben pedig: fred.stlouisfed.org/series/M2SL

 • Daniel
  Amúgy szerintem nem kérdés, hogy ennek a nagy részét a felfújt tőzsde és a crypto piac “nyelte el”. Szóval már csak ezért sem szurkolnék senki helyében sem ezeknek a bedőlésének, mert akkor tényleg brutál infláció keletkezhet ha ez a pénz egyszer elkezdene menekülni onnan. Szerintem ugyan ez az oka amiért a FED a szó szoros értelemben nem hagyhatja egyszerűen bedőlni a tőzsdét, mert akkor borulna minden. Gyakorlatilag a tőzsde és a crypto piac az a “szőnyeg” ami ál belett söpörve minden. Emiatt szerintem ezek a jövőben is stabilan nőni fognak, mert a jegybankoknak nem érdeke, hogy a BTC, Google, Tesla stb helyett az infláció a fogyasztói termékekben jelenjen meg.. Más kérdés, hogy az i gatla nal ez már nem jött össze. Az ingan piac az a tünet ami leginkább mutatja, hogy mekkora a baj.

  Just My 2 Cents

  Szerinted Miklós?

 • D
  Bocsi a harmadik kommentert, de a hirtelen novekedes egy reszet tenyleg a modszertani valtozas okozta (persze ez nem csokkenti a penznyomtatas okozta problemakat):

  fred.stlouisfed.org/series/M1NS
  (A grafikon alatti leirasban vannak a reszletek)

 • gyvas
  Az M2-nek része az M1, szóval nem tud valami “átkerülni” az M2-ből az M1-be. Attól még az M2-nek is része marad.

  Itt benne van a régi számítás szerinti M1 is meg az össz-M2 is:
  fredblog.stlouisfed.org/2021/05/savings-are-now-more-liquid-and-part-of-m1-money

 • unreal
  A vírus megjelenésével mindenki dobálta el a részvényeket, és hogy ne omoljon össze a piac, a jegybank elkezdett pénzt nyomtatni, amit egyből öntött vissza a tőzsdére. Így került az emberekhez a pénz.
 • Joe Black
  “Jó, jó, de az M” is nőtt. Ha azért nőtt az M1, mert átkerült az M2-ből a pénz az M1-be, akkor az M2-nek csökkennie kellett volna.”
  Ez nem így van. Az m2 tartalmazza a teljes m1-et, plusz még néhány dolgot.
 • Banánköztársaság
  Miklós!

  A jegybankelnők többször is nyilatkozta, hogy az infláció ellen a kamatemeléssel is felkell lépni.

  Aztán rögzítették a jelzáloghitel kamatait. ( kamatstop)

  Már-már azt hittem, hogy megemelik a kamatokat, hogy a jelzáloghitelesek ne szívjanak.

  Kamatemelés meg sehol.

  Csak lebegtetik ezt az egészet vagy mi lehet a sratégia?

  Kamatemelésre ne is számítsunk?

  Ha van nagyobb összegű megtakarításom kb belekényszerítenek az ingatlanpiacba vagy az állampapírba.

  Sajnos az államadóságot nézve és ezen felül azt, hogy egyik napról a másikra kiállnak és bejelentenek egy akármit, hogy akkor holnaptól így lesz.

  Szóval ebben a sci-fi ben simán benne lehet, hogy állampapír kifizetés stop és futhatsz a pénzed után.

  Tudom, hogy erre majd rengetegen írják, hogy ez lehetetlen meghát azért na. Az árbefagyasztásokra és a kamatsapkákra sem gondolt senki.

 • Szabolcs
  Copywriter
  2022-01-18 at 08:39

  igen az usa egyetlen exportteméke, ami stabilan “szufficites”. 🙂 Dollárt nyomtat (bitként létrehoz), exportálja, és vele árut és cégeket vesz, puszira. Ja, és ezzel az inflációját is exportálta, nekik nem kellett ezzel sosem törődniük, mert elviszik az országból a “felesleges” dollárt, és terméket kap érte, nem otthon csapódott le a felesleg. Most nem tudom miért emelkedett ennyit, miért nem ment el otthonról.

  Ha jól viselkedsz, akkor megengedi azt is, hogy aztán egy harmadik ország felé használd a swift-et, és fizess is a dollároddal.

  Igen, ezért nem dőltek be, ezért húzzák a szájukat és tesznek kersztbe ahol tudnak, ha pl a kínaiak jüannal és rubellel fizetnének az oroszoknak, jüannal Iránnak… Ha sokan rákapnának, hogy EUR alapon számolnak, akkor ezt már nem tehetnék meg.
  De az olaj usd alapon megy, ez van, csak lassan változik.

 • LSV
  Nagyon OFF lennék… Esetleg tudtok olyan biztosító/egészségpénztárat ahová havonta fizetek X összeget, és esetleges műtétet/kórházi kezelést fedez, magán kórházban, a család részére? Lehet rosszul guglizok, de nem találok ilyet. (Most van mkb egészségpénztár, de ez nem olyan, és családtagra nem vonatkozik.) MVM hívogatott, és nagyon ajánlotta ezt a szolgáltatást, de sajna csak 5 főig. Mondtam a hölgynek hogy 4 gyerek van, kit hagyjak ki a szolgáltatásból, pont elég ha gázt és villanyt adnak 🙂

  izys.hu/szolgaltatasok/egeszsegbiztositasok/hospital-korhazi-csomag

 • LSV
  @Miklós Köszönöm, de ez sem az sajnos “A biztosítást 18-60 év közötti korban lehet indítani”. Család vagyunk, 2 felnőtt (4x), 4 gyermek (4-11). Régen westelnél volt dimenzió csomag, aminek a felét a munkáltató felét én fizettem (vagy többet, az nem volt kikötés), volt “saját” kórház, orvos, ellátás.
  Lehet csak én keresek rosszul, de valami olyasmire gondoltam mint a TB csak magánban.
 • Csaba_
  az állampapír kifizetés-stop tényleges államcsődöt jelent, szóval akkor más gondod is lesz, nem csak ez szerintem 🙂
 • Re-banán
  Banán: ezt azért az USA biztosan nem fogja megtenni (hiába óriási nagy az államuk adóssága), te sem gondoltad komolyan…
 • Anton von P
  Biztos eszébe jutott a FED-nek hogy nem dollárt kéne a népnek szórni covid idején, hanem utalványokat, hogy aztán majd ne generáljon infláció, de vajon miért nem így tettek?
 • DrPercentage
  ezek a direkt grafikonok nagyon hatásvadászak rengeteget torzítanak a valósághoz képest… egy havi százalékos növekményes sokkal realisztikusabb képet adna…
 • untermensch4
  Talán úgy gondolkodtak hogy “cash is king”, a kupon a csóróknak való, a jegyrendszer meg a komcsiknak… 🙂
 • Gaben
  Nem vagyok hozzáértő, de egy kérdés ötlött fel bennem: ha M2-be mostmár beletartozik M1 is, akkor ha megnézem a legfrissebb részt: M2 ből (kb.21500B) ha kivonom M1-et(kb.20200B) akkor a kapott érték mi is (kb.1300B)? Azt jelenti, hogy szinte mindent átsoroltak?
 • ngaálpiros
  Mit vennétek 16M Ft-ból? Dollárt? Eurot? Ingatlant? Kb. 5 év múlva szeretnék hozzáférni az egész összeghez.
 • Penge
  Ha úgy nézzük, hogy a pénz végsősoron erőforrásokat szimbolizál csak nagyon eltávolodott tőle, akkor azt mondom, nincs semmi ok az aggodalomra ezen a téren.

  Elvégre Gates/Bezos/Musk nem olyan hülye, hogy kivegye mindet és elkezdjen ezerrel tivornyázni, hiszen azzal lavinát indítana el.

  Ugyanakkor itt van nekünk a túlnépesedett 3. világ, akik szeretnének hozzáférni a kánaánhoz, iparosodni, stb. Ez pedig mindenképp gondot jelent, hiszen a szűk keresztmetszet az (1 főre jutó) erőforrás. Főleg ha nem csak ivóvíz kell, hanem okostelefon meg autó is.

  Úgyhogy ha ebből a szemszögből nézed, a tőzsde inkább megmentő, mert virtuális térre helyezi át azt a sok pénzt, amivel sáskahadként kimeríthetné az emberiség a Föld erőforrásait.

  A luxustermékeknek is ez a célja. Inkább 1M$-os pezsgővel töltsön meg egy kádat egy gettórapper-fan, ha nyer a lottón, mint vásároljon fel ritkaföldfémeket.

 • kékfrankos
  Tartósan magas, 7-10% infláció esetén mibe érdemes fektetni középtávon, úgy, hogy közben úgy hiszem, a covid-hiszti és a vele járó korlátozások jelentősen csökkenni fognak (mert a vírus egy influenza szintjére mutálódik), a régi fordulatszámra pörög fel minden újra pár év alatt, vagyis a jelenlegi túlkeresletes világpiac 1-2 év alatt meggyógyul, visszaáll az egyensúly?