Napi ábra 01.18 Az amerikai dollár mennyiségének alakulása

2022-01-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hogy alakult az amerikai dollár mennyisége a piacon? Az "M1" a jegybankpénz (M0: készpénz mennyisége és a bankoknak a jegybanknál betétbe elhelyezett pénzösszegei) és a lekötetlenül a folyószámlákon lévő pénz mennyisége együtt.

Tehát az M1 jelenti a piacon lévő leglikvidebb pénz mennyiségét: készpénz, lekötetlenül a számlákon tartott szabad pénz és a látra szóló, bármikor feltörhető betétek összmennyisége. Ez a pénzmennyiség az, amit a tulajdonosai nem fektettek be, bármikor szabadon elkölthető.

(Az M2 ezeken túl már tartalmazza a lekötött betéteket és a bármikor visszaváltható befektetési alapokban lévő pénzt is, de ezt csak zárójelben.)

Tehát hogyan alakult a piacon lévő dollár mennyisége az elmúlt években, amit lekötetlenül, bármikor felhasználhatóan, készpénzben vagy folyószámlán tartanak a piaci szereplők?

De vajon miért lehet ilyen magas infláció és miért drágult meg minden ingatlan és részvény 2008 óta? Mi lehet vajon az oka? 🙂

Update: a teljesség igényével az M2 (ami ugye a rögtön felhasználható pénzen kívül a lekötött betéteket és befektetési alapokat is tartalmazza) az alábbi módon változott:

Ahogy egy kedves hozzászóló megjegyezte, az M1-ben való nagy ugrás azért volt, mert bizonyos megtakarítási betéteket átsoroltak M2-ből M1-be. Az M2-n látszik, hogy az átsorolás ellenére is nőtt a pénzkínálat mintegy 40%-kal az elmúlt két évben és a háromszorosára nőtt az értéke 2008 óta. (Persze az inflációt is figyelembe kell venni, de akkor is hatalmas a bővülés.) Mivel az M2 része az M1 is, ezért ha csak átsorolás miatt nőtt volna az M1, akkor az M2-nek nem lett volna szabad nőnie.

Next Post
Cashmap újra

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram