Nincs megállás

Megint megvédik az embereket, most éppen hat alapvető élelmiszer árát fagyasztják be az október közepi árszinten: 2,8%-os tej, csirkemell, cukor, liszt, napraforgóolaj, sertéscomb. (Update: ma hozzácsapták még a csirke-farhátat is.)

Hogy mit jelent az októberi árszint, az még kérdés. A bolt saját árát kell nézni, vagy egy országos átlagárat? Ha országos átlagárat, akkor a kormánynak oly kedves CBA-kat és kis üzleteket lövik lábon, de nagyon. Ha a bolt saját árát, akkor ha éppen akciós volt a termék, akkor akciós áron kell adni fél évig?

Melyik tej és melyik csirkemell árát kell nézni? Csak az Auchan árul belőle vagy tíz félét tíz áron. (Update: minden boltnak a saját árát kell majd visszaállítania. Csak a tartós tej ára lesz befagyasztva.)

Ha nem tart a bolt csirkemellet, csak pulykamellet és csirkecomb filét, 2,8%-os tej helyett 1,5%-osat vagy 3,5%-at, esetleg csak tartós tejben lesz 2,8%-os, ha mindig elfogy a napraforgóolaj és csak repceolaj lesz, akkor elkobozzák a boltot, ahogy a benzinkutakat fenyegették?

Ha a bolt felemeli a többi termék árát, hogy kompenzálja a veszteséget, akkor jól járt a kisember? Ha ki tudja, mit talál még ki a kormány, mindennek felemeli az árát az áruház, akkor mennyire szívta meg a megvédett kisember?

Ha holnaptól csak a leghitványabb minőségű lisztet, csirkemellet vagy tejet lehet majd kapni mindenhol, akkor ennek örülnünk kell majd?

Ha több csirkemell fogy, mert olcsóbb lesz, ki fogja megvenni a csirke többi részét? A csirke nem csak mellből áll ugyanis.

Ha holnaptól csak szlovák tejet meg brazil csirkemellet, sokkal olcsóbb mélyfagyasztott sertéscombot lehet majd kapni mindenhol, akkor boldogok lesznek a magyar termelők? S ha csak veszteséggel tudják majd leadni a tejet vagy a sertést, akkor majd őket is kompenzáljuk?

S vajon egy átlag háztartás mennyit költ ezekre a termékekre egy hónapban? 3%-a a teljes kiadásának? 0,3%-át spórolják meg a fizetésüknek a kormánynak hála? Mi lenne, ha inkább az áfát csökkentenék ennyivel? Védjük meg a kisembert lengyel módra: csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját, ha már mindenképp csinálni kell valamit a választások miatt.

Ki kell majd írni a boltokba is nagy narancssárga táblákra, hogy a kormánynak köszönhetjük a spórolást, ahogy azzal a bankokat szívatják és a közműszolgáltatókat is?

“Ön 17 forintot spórolt meg a tej árán Magyarország kormánya jóvoltából.”

S mi lesz a következő lépés? Az Árhivatalt már szervezik újra, mint a régi szép időkben? Van már terv a téeszek újra megszervezésére? Mindjárt jobban lehetne szabályozni az élelmiszerek árát, ha újra téeszekben termelnének mindent, nem?

Kapcsolódó cikk az árbefagyasztásról:

Ez lenne a magas infláció valódi oka?

Share

348 hozzászólás

 • csizkek
  “szerintem csak egy kezdőidőszakban más külföldön. Ha itthon sokat foglalkozol az aktuálpolitikával, akkor azért gyanítom, hogy Nagy-Britanniában élve sem fogadnád semlegesen,”
  Valoban az elejen van egy hurra optimizmus rozsaszin szemuveg. Ez kultursokk elso lepcsoje.
  De hosszu tavon mar nagyon egyediek a sorsok. En Nemeto.-ban soha nem tapasztaltam, hogy en lennek a bevandorlo uccso kutya. Persze Nemeto nagy, svabok, bajorok lehet masok en nem ott elek. A nemetek se hulyek. Tudjak ha nem jon ember akkor ok sem termelnek es nem lessz nyugdijja. Ez egy szimbiozis. Innentol rajtad all, hogy illeszkedsz be. VAgy be akarsz e integralodni. EU van en nem letelepedesi szandekkal jottem. Gyerekek meg majd eldontik. A lenyeg, hogy legyen opciod es kozben az elet kiszamithato! Ez hihetetlen nyugalmat es work-life balancet ad.
 • BushMekanik
  Drága kommentelő bajtársak….magyarázzátok el kérlek egy gyermektelen, közepesen tudatosan kajáló, konyhában teljesen életképtelen fickónak, hogy mi a bánatra lehet a tél közepén, karácsony után elhasználni annyi cukrot, hogy ez meglátszódjon a havi kiadásokban?

  Olvastam a postokat, de annyit nem teszel a kávéba, nem sütsz minden nap fánkot otthon, a céges kajáldában nem boltból veszik, vagy ha mégis ettől nem lesz olcsóbb a palacsinta.

 • Pepepepito
  Múltkor éppen Észak-Korea videókat nézegettem a Youtube-on. Sikerült belenéznem egy híradó részletbe is. Komolyan mondom, hogy nem sokban különbözött az M1-től. Hihetetlen propaganda és agymosás. Minden jó, minden szép. Csak éppen a valóságban ez nem így van.

  35 éve itt élek, de az utóbbi hetekben fordult meg a fejemben, hogy menni kellene külföldre.
  Pedig imádom a hazám! Nem akarok elmenni. 🙁

 • Gábor84
  én továbbra se látom az ördögi inflációs tervét 0rbánnak, hogy ez nekik miért is lenne jó, igazából ez a legenda, amit itt kifejlesztettek, a legelső ponton bukik el leginkább. Ok, el akarom inflálni az adósságot, meg a béreket a klasszikus iskola szerint, de akkor meg miért tolják ki az ezermilliárdokat bérekre meg transzferekre, részben adósságból, így ebből nem lesz “haszon” egyik ágon se.. Szerintem egyáltalán nincs megszorítás, az infláció akkor okozna érdemi életszínvonal-csökkenést, ha állna a gazdaság, a munkapiac, nincs béremelkedés, klasszikus 2009. Ilyenkor ennek látható jelei vannak, csökken a kereslet a nélkülözhető termékek szolgáltatások iránt, tartós cikkek vásárlása visszaesik, beruházások csúsznak, lakáspiac összeomlik stb. mint a 90-es évek közepén, kétezres évek végén. Most nagyon nincs ilyen. Az inflációs hatás most annyi, hogy többet költesz ugyanarra.
 • Gábor84
  folyt: szóval hogy többet költesz egyes termékek, az egyébként növekvő jövedelmedből. De feltételezzük, hogy változatlan a nominális bevételed, ez esetben a (változatlan) fogyasztói kosarad többe fog kerülni, kevesebbet tudsz megtakarítani. Ez persze az egyén szintjén kellemetlen, de a megszorítás (életszínvonal-csökkenés) azért ennél erősebb szer. Én azt is megértem, hogy az itt gyűlő népek érzékenyek az inflára, ingatlanvásárlás előtt, pármillió-pártízmillió likvid megtakarítással, ami pozíciót legjobban eszi az infla, de továbbra is tartom hogy téveszméket húztok fel erre. Kedvencem a korrupció miatt van infláció megfejtés volt.. Írtam már másik topicban, egy felzárkózó, gyorsan fejlődő gazdaságban teljesen optimális a 3-4 százalék infláció, vlahol a célsáv is itt van, a kétezertizes években a 0% körül inkább volt egészségtelenebb. Külső sokkok vannak, ezzel kell főzni
 • Gábor84
  “De van jonagy devizatartalek, azt lehet egetni a hatterben. ” erről mesélj már bővebben kérlek, érdekelne nagyon hogy működik ez!

  Egyszerű, mint a faék: a jegybank devizát ad el forintért. Mintha krumplit öntene a piacra. Hirtelen megjelenik a piacon plusz 25%-nyi burgonyakínálat, a kereslet nem változik, tehát lemegy a krumpli ára.

  Mivel bőven van devizatartalék és a jegybank soha nem mondja meg, ha beavatkozik a forint árfolyamába, ezért gond nélkül lehet sokáig csinálni.

  Nem tudom, hogy a jegybank van-e a mostani erősödés mögött (ha tudná a piac, akkor nem dőlne be neki, ezért tartják mindig titokban), de akár az is lehet.

 • Attecte
  máshogy érzékeljük a dolgokat, mondod. Ez nem is lenne baj, de objektívan téves infokra alapul a politikai nézeted.

  “mikor beléptünk az EU-ba egyáltalán nem erről volt szó” de igen, amiről a tagállamok megegyeznek azt feltétel nélkül követjük Egy irány, nem széthúzás.

  Egyesül Európai Államok, migránsok, genderideológia, ez mind az elesettek és kiszolgáltatottak érdekeit szolgálja. Lehet hogy a tiéd pont nem, hát nem lehet mindig mindenki nyertes, nem tudlak sajnálni. De legalább annyi eszed legyen hogy értsd, mi a helyes.

  “Nincsenek diszkriminálva a melegek”, te egy barlangban élsz?

  “A gyermekvédelmi törvény, nem erről szól”, persze, hanem a (nem létező) meleglobbiról igaz?

  “Én pont azt látom hogy semmi nem épül, csak amit a kormány támogat.” a fenti alapján azt hinném, nem láttál vidéket, de ez alapján meg azt hogy Budapestet se az elmúlt 2 évben. Nehéz…

 • untermensch4
  Ha jól emlékszem Grósz elvtárs mondta a ’80-as években hogy ha a magyar népköztársaságban valaha kapitalizmus lesz az nem nyugat-európai hanem latin-amerikai típusú lesz… és úgy is lett.
 • jami

  Vigasztaljon, h 3 kamasz gyerekkel, konyhában életképesen sem tudom elképzelni…
 • csizkek
  “erről mesélj már bővebben kérlek, érdekelne nagyon hogy működik ez!” Hat ha ezt el kell magyarazni mar reg rossz az eddigi hozzaszolasaid fenyeben.

  “én továbbra se látom az ördögi inflációs tervét 0rbánnak,” Nem is az inflacio az ordogi terve, az csak a mellekhatasa. A mesterterv mindig is a napi monitorozas alapu populista baromsagok kiszolgalasa kommunikacio esvagy trv.-i szinten. Ugyanugy mint a komcsik kialakitottak egy huberuri rendszert es kozben pedig a hatterben kifizetohelyeke tettek komplett iparagakat. A legfontosabb mindig is az epitoipar volt. Kamatokat letolni, tamogatasokat onteni, menjen a betonpumpa. Terko legyen minden eu-s tamogatasbol. Aztan jon a tobbi. Ennek mellekhatasa az ikerdeficit es az elszallt infla, meg az egyebek. Pontosan mintha 2007 lenne! Es akkor meg a szocialis ellato rendszer leepitese es a soft orosz mintara media uralom es lejaratasok.

 • "a svájci"
  @skandináv kalandor

  “A szocializmus után jóléti piacgazdaságot ígértek, ehelyett rászakadt a legvadabb vadkapitalizmus az országra. Munkaerőhiány harsogása közben 5 körös állásinterjú, létbizonytalanság, adósrabszolgaság, betegszabi=kirúgnak, és társai.”

  “- Nem tudom eldönteni, hogy ez irónia vagy komolyan gondolod. Én szerencsére nem éltem a szocializmusban…”

  “@albi hitelből” teljesen jól írta, nincs a mondanivalójában semmi hiba:
  Sajánlhatod, hogy nem éltél akkor. Ha éltél volna, akkor a mostani “rendszert” (és itt nem -csak- feltétlenül a magyarra gondolok) egészen másként ítélnéd meg. Az életben a belső boldogság egyáltalán nem azon múlik, hogy hány évet kell várni egy trabira, vagy, hogy kapható -e banán a boltban. Ezt az pontosan tudja, akinek VAN összehasonlítási alapja. Neked sajnos nincs.

  ..folyt..

 • csizkek
  “Nem tudom, hogy a jegybank van-e a mostani erősödés mögött (ha tudná a piac, akkor nem dőlne be neki, ezért tartják mindig titokban), de akár az is lehet.”
  Hat majd utolag kiderul. De mi mas lenne. Eur is erosodott vs. dollar, de 370-rol lementunk 352-357 koze a huf-al. Ilyen kamatszint es egyeb szamok mellett, ez csak ugy nem tortenik meg. Szerintem.
  Mindenesetre nekem most ez meg jo par hetig:)
 • Balogh Imre művezető
  Ha a január közepe paramétert kivesszük – vagy spájzolod a cukrot nyárig -, akkor jó lesz a cefrébe. 🙂
 • BlaZember
  Ha nem látod, hogy miért kellett belső adóssággá konvertálni a külső adósság jelentős részét (lakossági állampapír), akkor nem látod. Többen előre szóltak, hogy magas inflációra készül a kormány és jé, tényleg ez lett. Lehet közben pumpálni a lóvét agyatlan módon, és lehet mutogatni, hogy lám nő a GDP. Ez tartja életben az építőipart pl, meg a befektetők, nem a fizetőképes kereslet, ami a növekvő hitel kamatokkal nem épp a növekedés útjára lépett.

  Ha neked a forint valós értékcsökkenésével (vagy akár csak az inflációval) nőttek a bevételeid az elmúlt években, akkor örülj neki, szerencsés vagy. Kisebbségben vagy vele. És azt azért ugye látod, hogy a megtakarítási képesség romlása nem az erősödő gazdaság jele? 2009-ben hatalmas válság volt, most nincs. Mi lesz itt válságban, ha már azelőtt is drasztikusan romlik a fizetések vásárlóereje? Majd válságban benchmarkolj 2009-cel.

 • AT
  A hatósági áras csirkefarhát Kornai hazájában olyan, mint Semmelweis hazájában a kórházi fertőzés mint vezető halálok, vagy a Karikó Katalin hazájában épülő elöltvakcina-gyár. Itt így írják a jövőt.

  Van egy fontos vonzata ennek a tébolynak: ha az inflációs kosár egyre nagyobb részére nulla az árváltozás a hatósági ár miatt, akkor az infláció is egyre kevésbé tükrözi a fizetőeszköz értéktelenedését. Erre eddig is a maginfláció volt alkalmasabb, ezentúl még inkább, és nem biztos, hogy az utóbbi marad alacsonyabb. Ezt érdemes észben tartani egy PMÁP kapcsán pl.

 • "a svájci"
  Véleményem szerint a mostani folyamatos növekedésen alapuló kapitalista rendszer tönkretette a földünket, ezzel az egészségünket (gyerekeinkét is!), az emberi kapcsolatainkat pénzcentrikus érdekkapcsolatokra konvertálta, az őszinteség szót törölte a szótárból, ezáltal az emberek egymástól egyre jobban elidegenedtek, a politikát korrumpálta, mindenki életét a növekedéssel egyenes arányosságban egyre kiszámíthatatlanná tette… és…és…és… …és ez “nektek” így jó. És hangsúlyozom: A kontextus nem -csak- Magyarország.

  Én inkább nem ennék (annyi) banánt, járnék trabival, és beérném sokkal kevesebbel is – ha a fentiek ellentétes előjelűek lennének.

  De tőlem egészen nyugodtan isteníthetitek az “áldott” kapitalizmust. Hisz (sztenderd duma, marketing “muhaha”): “Ennél jobbat még nem találtak ki”. :)) – Nos, ez a TI véleményetek.

 • Attecte
  gyors disclaimer: abszolút veled vagyok, a magukat, életüket, státuszukat pénzben, vagyonban, fizikális értékben mérő emberek a legszánalmasabb, legleépültebb, az emberiség számára legrosszabb példát állító, szerintem igencsak buta ésvagy lelkiszegény emberek.

  De annyiban nincs teljesen igazad, hogy az a lehetőség kell, hogy erről mi magunk döntsük. Nem kényszeríthetik ránk. Ebbe szabadságba pedig beletartozik az is, hogy ha akarjuk, meg tudjuk venni a banánt a boltban, vagy MOST a Ladát. Nem öt év múlva, nem neppertől, hanem a felépített rendszer részeként.

  Az vitatható hogy a mai kapitalizmus szabadabb-e mint a szocializmus volt (szerintem nagyságrendekkel de ez csak vélemény), amiket felsoroltam azért elég fontosak a szabadságérzethez.

  Még egyszer mondom: NEM a konkrét banán vagy Lada dönti el, hanem a lehetőség hogy ha ezt akarjuk, ott van. MINDENKINEK.

 • Gábor84
  kiszamolo: értem. mégse a devizanyereségre mennek?

  Gábor, tényleg nem bántásból, hanem jótanácsként, de egyre jobban égeted magad. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást. A választásig erősítik a forintot, utána hagyják visszazuhanni.

  Ha ennyire nem érted vagy nem vagy vele tisztában, hogy működik a piac, akkor ne feszegesd.

 • Gábor84
  adósság: most vettek fel sokmilliárd eurós deivzakötvényt, az már az amire gondolsz, vagy az mégse annyira fér már bele az elméletbe? Többi mondandód sajnos ennyire se áll össze, inflációra játszik a kormány, de közben árakat fagyaszt be, a befektetők tartják életben az építőipart, nem a kereslet, miért a befektető amikor befektet mint csinál, kínálja az ingatlant? nincs válság? covid megvan? a világon esetlen nem látsz némi gazdasági turbulenciát? “Kisebbségben vagy vele.” Szép megfejtés. Vagy nem, nem vagyok vele kisebbségben.

  “És azt azért ugye látod, hogy a megtakarítási képesség romlása nem az erősödő gazdaság jele? ” Ez a kedvencem. Inflációról volt szó, nem gazdaságerősödésről, és egy tegyük fel hogy változatlan a jövedelmed típusú példában. Miért kell ekkorákat lódítani? És igen, egekben a megtakarítások. 08 09 infla egyébként 6 és 4% de persze az jó volt 😀

 • Gábor84
  én kérdezek, ez egy gazdasági felvilágosító blog, nem? szóval a kormány az inflációra játszik, mert az neki jó, a kormány és a jegybank közösen egyben a gyenge forintra, mert az nekik szintén jó, a jegybank meg még a devizán való nyereségre is, mert az szintén nagyon jó neki, és abból kijön egy olyan mix, amikor végre elérték hogy nekik nagyon jóó legyen, inkább tesznek róla hogy még se legyen olyan jó. mert csak. hol tévedek? csak próbálom megfejteni az itt elhangzottakat
 • Gábor84
  ja most már tényleg világos, ez egy felépült, elkészült, tökéletes infrastruktúrájú ország, semmi szükség semmi építésre, de az 0rbán az orosz típusú médiájával rákényszeríti az országra betonozást, és a sok betonozás miatt felmegy a csirkefarhát ára amit kommunista módszerrel tör le. eddig látod erre nem gondoltam, de most már tiszta!
 • BlaZember
  Minden kormány inflációra játszik, nem csak a magyar. Ezért létezik az inflációs cél (amit nem tudnak tartani).

  Az árakat azért kell befagyasztani, mert vannak olyan rétegek, akiknek ezen élelmiszerek drágulása valóban a létezését fenyegeti. Akkor is, ha szerinted ez csak propaganda. A 230e Ft-os mediánbér országa vagyunk, ahol a szegényebb rétegek nem tudják pl a tizenszázalékos éves élelmiszerdrágulást tolerálni a 6.3%-os országos átlagbéremelkedés mellett, ami még a mért inflációt is alulmúlja.

  És nem, 2009-es mércével mérve nincs válság, hiába van covid. Ami most van, az lepkefing ahhoz képest, ami 2009-ben volt. Az ingatlanpiacok bedőlése, munkanélküliség stb amiket írtál nem a megszorítás, hanem a válság következménye. A megszorítás egy kontrollált állapot, a válság meg nem.

 • BlaZember
  Olyat senki nem mondott, hogy nincsenek hatással a globális folyamatok Magyarországra. De van az országnak egy mindenkori kormánya, amin számon KELL kérni az eredményeket. És most a 12 év 2/3-ad eredménye az, hogy régiós csúcson a deviza gyengülése, az infláció, árakat fagyasztanak be, miközben tovább öntik a pénzt a szavazatvásárlásra hitelből, és pörgetik tovább az építőipart. Biztos azért vagyunk a régió végén, mert Szlovákiára, Horvátországra stb nem hatnak a globális folyamatok, csak Magyarországra, ugye? A kormány intézkedéseinek még csak véletlenül sincs semmi köze hozzá…

  “Inflációról volt szó, nem gazdaságerősödésről, és egy tegyük fel hogy változatlan a jövedelmed típusú példában. Miért kell ekkorákat lódítani?”

  Te írtad, hogy az infláció “csak” ezért baj. Én csak leírtam mit jelent a “csak”.

 • axt
  Az elesettek soha senkit sem érdekeltek, főleg a nagyhatalmakat nem. A mai kor egyik legnagyobb kamuja a filantrópia. Igazából arra találták ki, hogy ne legyen annyira feltűnő, mikor valaki a saját gazdasági érdekei szerint cselekszik esetleg olyat, ami sokak szemében problémás. Na ilyenkor előhúzzák a filantróp kártyát, és minden meg van bocsátva, hiszen xy személy/cég/kormány adakozott a segélyszervezeteknek, így automatikusan átkerül a szemétláda kategóriából a jófej kategóriába. Ilyen egyszerű megvezetni az embereket. Szerinted a migránsokat tényleg azért erőltette az EU, mert annyira jót akart nekik? Ugyan már. Kvázi ingyen munkaerőt, azt akart. Csak ezt nem lehet kimondani, mert akkor szemét kizsákmányolók. Hát jöttek ezzel a kamu szöveggel. És hogy mi a helyes? Hát szerintem nagyon nem helyes papírok nélküli, alulszocializált népeket be- vagy átengedni a határainkon.
 • más
  Ez azért egy svájcitól elég erősen cinikus kijelentés. Az az ország, ahol nem látnak tovább a pénznél, a képmutatás világbajnok és pont ellene mennek mindennek amit mondtál.
  Szóval, no offense, de ez így egy kicsit kiveszi a súlyt a szavaidból és inkább azt érezni, hogy mindenki más legyen takarékos hogy én nagy lábom élhessek.
  Persze nem tudom, csak ez jön át…
 • Mammut
  Én az egyszámjegyű szja-t várom Remélem beigérik 2023-tól.
 • Szabolcs
  Kiszámoló:
  “A választásig erősítik a forintot, utána hagyják visszazuhanni.”

  Egyetértek, de egy kis adalék ahhoz, amihez (akit nem etetünk) nem akarok hozzászólni 🙂
  Annyira nem zárja ki ezt, hogy az árfolyamnyereséget az mnb a devizatartalékra az év végén (dec 31-én) megállapított árfolyamból számolják, azon meg túl vagyunk… Mintha véletlenül pont extrém gyenge lett volna a Ft. Lehet megint alapítványoknak adni, mert jól ment az mnb, nyereséges lett, btw.
  Most meg jöhet a rángatás, amiből a jól informáltak tudnak még “magánosítani” 🙂 A kamat mértéke meg attól függ majd (ide a bökőt), hogy ki nyeri a választást, addig emelünk kicsiket, mert muszáj.

 • Gábor84
  aha, leírom hogy 3-4% a kívánatos, és ezt megcáfolod azzal, hogy 3-4 százalékos inflációt akarnak a kormányok 😀 az a jó, hogy nem először fordul elő ez itt, amikor a saját állításommal akarnak cáfolni. Visszatérve a realitások világába, nyilvánvaló hogy nem a moderált 3 százalékos infláról lenne szó hiszen láthatóan nem ekkora az infláció kishazánkban, hanem a meglévő szintre írtad, hogy “nem érdekelte őket az infláció, mert az nekik dolgozik” Kérdésemre, hogy miért is dolgozik nekik, írtad, hogy a belföldivé konvertált államadósságot így akarják inflálni (ha jól értem), kérdésemre, hogy akkor jött a képbe a méretes devizakötvény, lett a reakciód, hogy de akkor mégis minden ország 3-4 százalékot akar, csak nem sikerül nekik. Aha. A többi még ennél is zavarosabb. Covid van de az nem válság, az infláció megszorítás, ezért most megszorítanak, de közben meg pénz öntenek, mivan?:D
 • Gábor84
  Természetesen majd a választók eldöntik, hogy mennyire tetszett nekik az elmúlt (tetszőleges választott) időszak gazdasági, vagy bármilyen teljesítménye. Eddig is így volt, ezután is így lesz, van aki hisz a nép végtelen bölcsességében, én láttam már Gyurcsányt megválasztani nagy lelkesedéssel, azóta óvatosabb vagyok ezzel, de jobb módszer tényleg nincs erre. Én nem mondom neked hogy ne így értékelj, meg ne így lásd, ahogy tetted, amíg nem akarja valaki a hitét szakmai alapigazságnak árulni, nekem teljesen mindegy.

  és akkor az év elején eladott euron is elszámolják a nyereséget dec31én? 😀

 • 1Father
  Kedves Miklós, hozzászólók!
  Régóta olvasom e blogot, s most szeretnék véleményt formálni. OFF:
  Nem jó itt a politika, sem munkahelyen, sem a családokban, sem itt ezen a blogon.
  Poláris lett a világunk.
  Azt észlelem, hogy a 2008-as válság után mindenki megújulni akart, jól jött az unalomra vagy bármire a narancs, csak legyen más, legyen vége a válságnak. S akik akkor vagy közben úgy döntöttek, de esetleg valahol legbelül vannak már szorongások, hogy jó e a narancs…, mégis sokan még most is elvakultan védelmezik, hiszen ha azt mondják, hogy nem finom már a narancs korábbi önmagukat, korábbi döntésüket kell korrigálni, s ami felülről érkezik, s ami korunkat jellemzi hogy mindent megkaphatunk, mindent megtehetünk egy kattintással; hát ebben a világban a felismerés, elemzés, korrekciós cselekedet sajnos ritka, ahogyan az őszinteség is…
 • 1Father
  …ON:
  Ez az intezkedés valószínűleg választási kampány hirdetés (boltok és adózók által fizetett); hiszen nincs számottevő hatása és csak 3 hónapra szól… Tehát “nincs itt semmi látnivaló”, ez csak az “unortodox Magyarország”.
  Morális válasz arra a kérdésre, ha felteszi az emelt nyugdíj után a nyugdíjas a kérdést, hogy “rendben, hogy megkaptam a 13. havi nyugdíjat de ezzel együtt sem tudok már annyit bevásárolni mint egy évvel ezelőtt…”

  Ezen a blogon szívesen látnék, ha már kiszámoló és behozta a “nemzetgazdasági témákat”, hogy pl.:
  Mi az ami tényleg probléma, mennyibe kerülne megoldani és ki milyen költségvetést képzelne el.
  Pl.:
  “Járványhullám, “államosított” rendeleti kormányzás idején miért kell a családokat védő kormányzás esetén a gyerekes családoknak boztosítani az állami iskolákban a higéniás felszerelést? (Zsebkendő, wc papír, szappan)??” Mennyibe kerülne mindez?

 • 1Father
  “Miért fordított fenyőfa a pedagógusok korfája, mennyibe kerülne ha egy 2-3 éve gyakorló pedagógus megkapná egy Lidl raktáros fizetését? (Nemrég 473e Ft bruttó plakátokon hirdették)?” (Megj.: nevetségesen alacsony összeg ahhoz képest amik folynak a lyukakon…”)
  Ha a kormányzat képes egy rendszert működtetni akkor miért csak az egészségügy rendszer egy láncszemét, az orvosok bérét változtatta,emelte?
  Mennyit költségvetési összeg van az egészségmegőrzésre és ösztönzésre (egészségesebb táplálkozás, mozgás szerepe, szűrőprogramok, háziorvosok ösztönzése egészség receptek felírására gyógyszerek helyett)? Milyen mérőszámokkal mérik az egészségesebb életre fordított kiadásokat?

  Létezhet gazdaság egészséges, képzett, okos és motivált emberek hiányában?
  Merre tartunk most a jelenlegi költségvetési forrásokkal?
  Mikor lesz az a fontos ami a mindennapi embernek fontos a piramis alján?!

 • Tűzróka

  Néhány oldal, ahol jó minőségű ingyenes jogdíjmentes képeket talál:
  unsplash.com/
  freepik.com/
  pixabay.com/
  deathtothestockphoto.com/

  Üdvözlettel
  BH

  U.i.: Nem feltétlenül hozzászólásnak szánom. 🙂
  És köszönet a nagyon színvonalas blogért!

 • untermensch4
  Segítek. Mivel itt mint pénzügyileg leganalfabétábbként is látom hogy sánta az érvelésed, biztosra vehetjük hogy a nálam képzettebbek még jobban látják, meg is próbálják elmagyarázni. Ekkor olyan meggyőzési technikával próbálkozol ami meg azért siklik ki mert írásban nem hat úgy mint szóban, ráadásul az itteni törzsolvasók nagy része tanult annyi marketinget ilyen-olyan formában hogy őket szóban sem tudnád megvezetni. Akiket meg esetleg a kevésbé képzettek közül igen, azokat az inflációtól elmaradó béremelés a medián alatti sávban eléggé érzékenyen érinti. Hiába tolják az arcukba naponta a ksh által számolgatott inflációt, vhogy másmilyen fogyasztói kosárból élnek…
 • Krokodil888
  : ezt a dec 31es datum nem ismertem, köszi!
  Sztem most 345-350 ig esik a kereszt, aztán vissza fel 370ig. A túl erôs huf nem jó az exportnak (német autógyáraknak).
 • Gábor84
  “Az árakat azért kell befagyasztani, mert vannak olyan rétegek, akiknek ezen élelmiszerek drágulása valóban a létezését fenyegeti. Akkor is, ha szerinted ez csak propaganda. ”

  De ez a legszebb. Az elejétől fogva kb egyedül érvelek a megoldás mellett, jól célzott megoldás stb. leszek érte fideszes propagandista aki egyedül szembe megy az autópályán, majd pár nap és komment után meg arcba kapom hogy most azért vegyem már komolyan a lépést :DDD

  És nem ez az első ilyen élményem ezen a blogon. Az “átlagon felüli gazdasági képzettségről” pár kérdés után mindig kiderül itt hogy összeolvasott, nagyszavakkal megszórt tudálékos modoros bullshit. Az ostoba véleményszórással tényleg nincs baj, sokszor leírtam már, hogy én se vagyok makroelemző, csak az arc a baj, hogy van két kiadott lakásotok jó időben felvett hitelből és ettől gazdasági zseninek képzelitek magatokat.

 • Szaboz
  Én a szabad verseny híve vagyok, minél kevesebb dologba szóljon bele az állambácsi!

  Nem kell sem ingyen krumpli, se 13. havi nyugdíj, hanem annyit fizessen ki amennyi jár.

  Olaj: min párolod a hagymát a pörkölthöz, paprikáskrumplihoz? Miben sütöd a rántotthúst, rántott halat? Sült krumpli?

 • Geroj
  Igen. Mint Nógrádi György oly sokszor hangoztatja, ,, az üléspont határozza meg az álláspontot,,.
  Erősen látszik a hozzászólásokban.
 • Penge
  A Mari nénikkel az a baj, hogy egy gyűjtőfogalom, ami az emberi hülyeséget takarja. Lehet köztük különböző ideológiájú, vallású, életkorú ember is.

  Ennél fogva ha kevesebben is (mert a Fidesz lefedte a pálya 2/3-adát, azt az ellenzék már csak jobban tudja csinálni, máshogyan nem, ott meg kisebb a payoff), de akadnak EU-pro, migránsbarát meg LMBTQ-fanatikus droid választók is, még ha ezek főleg a fiatalság irányába húznak is. De hát demográfiailag is több az öreg, már adottabb a 2/3-ad, mintha fiatalokra mész.

 • Penge
  Na akkor tegyük tisztába a kettős mércét. Ha ugyanezt egy multi csinálja a másikkal, akkor azzal nincs semmi baj.

  Képzeld el a jelenlegi kormányt egy multicégként, amelyik szántja be a piacot, az EU meg joggal őrjöng, hogy ha maga mellé állítja a V4-eket, törököket, elmélyíti a dolgokat az oroszokkal és spanol Kínával, akkor meghatározó erővé nőheti ki magát. Pláne mikor még Trump is támogatta az USA-ból.

  De ezzel értelemszerűen az EU se kampányolhat, mert nem mondhatja a gyarmatosító, hogy ne foglald vissza a területet, de még a “ne állj bosszút” is hülyén jön ki. Milyük van hát? Hadseregük nincs, maradnak a buzzwordök, “demokrácia” “átláthatóság”, “humanizmus” és társai.

  Ennek semmi köze az EU-hoz, belháború az USA-ban sem volt azóta. Modern infrastrktúrát senkinek nem érdeke lerombolni. Gazdasági hadviselés van.

 • Zsolti
  A hús áfacsökkentése után láthattuk, hogy a különbözetet hamarosan zsebre vágták a kereskedők. Volt kereslet a húsokra csökkentett áfával, emelt alapáron, azaz végül ugyanazon a fogyasztói áron is.
 • BlaZember
  ” Az elejétől fogva kb egyedül érvelek a megoldás mellett, jól célzott megoldás stb. leszek érte fideszes propagandista aki egyedül szembe megy az autópályán, majd pár nap és komment után meg arcba kapom hogy most azért vegyem már komolyan a lépést :DDD”

  Én viszont nem azt írtam, hogy ez egy jó lépés, vagy hogy vedd komolyan, hanem hogy – ha és amennyiben, amivel nekem vannak fenntartásaim – ez a lépés tényleg olcsóbbá teszi az élelmiszereket az arra rászorulóknak, akkor maga a lépés arra mutat rá, hogy mennyire az ellenkezője igaz annak amit írtál, vagyis hogy “Az inflációs hatás most annyi, hogy többet költesz ugyanarra.” Az inflációs hatás most ezek szerint az, hogy egy számottevő réteg ellehetlenült. Vagy pedig tényleg csak populizmus. Mindkét esetben erősen indokolt, hogy kapja érte az ívet.

 • BlaZember
  “Az ostoba véleményszórással tényleg nincs baj, sokszor leírtam már, hogy én se vagyok makroelemző, csak az arc a baj, hogy van két kiadott lakásotok jó időben felvett hitelből és ettől gazdasági zseninek képzelitek magatokat.”

  A hozzászólásaidból nem az ordít, hogy nem vagy makroelemző – ahogy itt valószínűleg kevesen azok -, hanem hogy még csak nem is érted a véleményeket, amiket magas lóról ülve röhögsz ki, és titulálod ballib média (mert amit nem a propagandagépezet ír meg, az ballib) által gerjesztett baromságnak. Miközben ordít itt egy csomó emberről, hogy kimondottan nem ballib, csak képes a kritikus gondolkodásra.

  Nem makroelemzőnek kell lenni ahhoz, hogy megértsd miért van szüksége az inflációra a kormány gazdpolitikájának (meg mindegyiknek), csak gondolkodni kell rajta kicsit. Akkor majd nem jössz ördögi tervvel, és hasonló kiinduló nonszenszekkel.

 • Lord Simpleton
  Egy másik multicég nem tudja rendeletben szabályozni a benzin árát. És igen elvileg a MOL nyílt részvénytársaság, a gyakorlatban viszont elég erős az állami összefonódás (pl az interpol körözi a vezérigazgatót, a magyar hatóságok mégsem cselekszenek, pedig Horvátországban megtették amit kell).
 • Lord Simpleton
  kiegészítés: közben kicsit utánaolvastam, és a MOL által felkért, de elviekben független jogi szakértők ellenezték a horvát eljárás menetét, veleményük szerint az sértette az “emberi jogok európai egyezményének (ECHR) 6. cikk (1) bekezdésében foglaltakat”. Szóval akkor valahol mégiscsak működnének az általad lenézett buzzwordök… Egyenlőre Hernádi nem utazik.
 • BlaZember
  Ok, ha szerinted 3-4%-os infláció lenne jó, akkor ezt miért írod? Miért van szükség akármekkora inflációra? Nem én cáfoltalak meg a saját állításoddal, hanem te mondasz ellent saját magadnak 🙂 Leírod, hogy kell az infláció, de amikor más írja, akkor az ördögi terv.

  Ha neked itt meg kell kérdezni, hogy egy hitelezett pozícióban ülő bárkinek miért és hogyan dolgozik az infláció, akkor ne gyere ide észt osztani, meg másokat véleményezni.

  Olyat viszont senki nem írt, hogy a minél nagyobb inflációt szeretné a kormány, sőt. Pont arról beszélt mindenki, hogy elérte az infláció azt a mértéket, ami már a kockázatos kategória. Gazdaságilag és politikailag is. Matolcsy is ezért hörög már egy éve, de ennek ellenére sem áll le a pénz és betonpumpa (ami viszont csak szerinted nem gerjeszt inflát) hanem helyette árstop van. EZT kritizálja itt mindenki jobb, vagy baloldaliságtól függetlenül.

 • BlaZember
  “kérdésemre, hogy akkor jött a képbe a méretes devizakötvény, lett a reakciód”

  Nem lett rá reakcióm, nem írtam rá semmit. De akkor tessék: azért kell Japántól, Kínától, Oroszországtól, meg a jóégtudja kiktől devizahitelt felvennünk az EU-s hiteleknél jóval magasabb kamattal, mert nemet mondtak az EU-s hitelre nem tudni milyen okból (biztos semmi köze a transzparenciához), és meg mert elapadoznak az EU-s támogatások, nem ok nélkül.

  “Covid van de az nem válság, az infláció megszorítás, ezért most megszorítanak, de közben meg pénz öntenek, mivan?:D”

  Attól még, hogy azt mondják nem szorítanak meg, attól még hoztak megszorító intézkedéseket, halasztottak el beruházásokat stb. Mire kell a megszorítások alatt a bizonyos kiadások faragása, és a(z adó) bevétel növelése? Egész véletlenül nem azért, mert valahova pénzt kell öntsenek? Most nem pont ez történik?

 • Sajtószsömle
  Újabb bizonyíték, hogy pár vicces poszt nem politika:
  atlatszo.hu/kozugy/2022/01/15/ez-nagyon-atlatszo-igy-lett-orkutya-a-ketfarku-kutyabol-a-hegyvideki-onkormanyzat-kepviselotestuleteben/
  “A Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnökével elfogultak vagyunk: egyrészt mert valaha önkéntesként segítette az Átlátszó munkáját, másrészt pedig mert miután aláírta az átlátható önkormányzati működést célzó “Ez a minimum” kezedményezésünket, azon kevesek egyike lett, akik önkormányzati képviselői helyet szerezve ezt komolyan is gondolták, és a gyakorlatban is megpróbálták megvalósítani. “
 • Husz János Puszita

  Látszik hogy olvastál gazdasági témában, de hiányoznak nálad szerintem a közgazdaságtan alapjai, nem látod az összefüggéseket. Vagy nem akarod. Ezért nincs se füle se farka annak amit írsz, nem is lehet érdemben megvitatni. Ez a baj guglis tudással.

 • Attecte
  “így automatikusan átkerül a szemétláda kategóriából a jófej kategóriába” – egyébként alapvetően joggal. Mindig azt mondom, hogy a mi érdekeink és az övék néha bizony keresztezik egymást. Nem kell szopkodni őket, de elfogadni a tényeket igen.

  “Csak ezt nem lehet kimondani, mert akkor szemét kizsákmányolók” – de hát ha egyszer nem azok…mondom, ez a példa arra, hogy jól jött nekik az ingyen munkaerő is, de közben valami humanitáriust is cselekedhettek. Nem egy zéróösszegű játék, a két dolog lehet egyszerre igaz.

  “Hát szerintem nagyon nem helyes papírok nélküli, alulszocializált népeket be- vagy átengedni a határainkon.” – na látod, pont ez a baj. Egy napon ők is adófizető állampolgárok lesznek. Csak a nagy politikailag-inkorrekt lázongás-villogtatásban trendi semmibe nézni a másikat.

  A papírok nélküliségről annyit, hogy ne akard tudni, milyen az, amikor más választásod nincsen.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.