Így szabadulj meg az ügynöködtől

2012-09-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Cseng a telefonod, egy húsz éve nem látott középiskolai osztálytársad keres, hogy mi újság veled, pénteken éppen feléd jár, mi szólnál, ha együtt ebédelnétek. Nem érted, hogyan került elő ez az ember ennyi év után, de rábólintasz.

Aztán pénteken kiderül, hogy a volt osztálytársad biztosítási ügynök, vagy félmilliós csodaporszívó ügynök lett, esetleg egy MLM-be akar beszervezni maga alá, ahol „forradalmian új, a NASA által kikísérletezett” algatablettákat kell eladni, amiből csak 50 ezer forint egy havi adag és veszik, mint a cukrot.

(Vannak termékek, amiket az emberek akarnak megvenni és vannak, amiket el kell adni nekik. Csúnyábban fogalmazva rájuk kell sózni. Kizárólag ez utóbbira szoktak ügynököket alkalmazni, a termékek, amiket az emberek meg akarnak venni, megtalálhatóak a kereskedelmi csatornákban. Ezeket maximum hirdetni kell, hogy az emberek a cég termékét válasszák a konkurencia helyett. De senki nincs, aki egy kétes értékű csodalámpát a maga eszétől megvenne félmillió forintért, ráadásul hitelből, ezért kell lehengerlő prezentációt tartani a termék mérhetetlen nagyszerűségéről. Vagy edénykészletet százezerért. Ehhez kellenek az ügynökök. A megjegyzésem nem vonatkozik az Oriflame-re és a társaira, ahol hasonló termékeket árulnak hasonló áron, mint a kereskedelemben.)

Ebben a cikkben szeretnék tanácsot adni, hogyan kerüld el a csapdákat egy ilyen beszélgetésben.

„Telefonon nem értékesítünk, csak időpontot egyeztetünk.” Ez az ügynöki munka alapszabálya. Ezért kezd el faggatni a telefonálót, miért szeretnétek találkozni. Ha erre csak valami homályos választ kapsz, vagy szeretne veled beszélni egy fontos dologról, akkor köszönd meg a lehetőséget, de hivatkozz a mérhetetlen elfoglaltságodra. Ha csak úgymond látni akar, mert ezer éve nem találkoztatok, nyugodtan kérdezz rá, hogy de ugye nem akar semmit eladni neked? Ha ezen megsértődik, akkor ügynök. 🙂

„Ajánlj alternatív időpontot.” Kovács úr, melyik lenne jobb Önnek: csütörtök délután három óra, vagy péntek reggel kilenc? Azt akarják elérni, hogy ne azon gondolkodj, hogy akarsz-e egyáltalán beszélni velük, hanem azon, hogy mikor fogadd az ügynököt. Mondd azt, hogy a sok elfoglaltságod miatt nem tudsz időt szakítani arra, hogy találkozzatok. Küldje el e-mailben, ha majd érdekel, visszahívod.

„Használd az igen-folyosót.” Olyan kérdéseket tesznek fel, amire csak igennel tudsz válaszolni, így a végkövetkeztetésed sem lehet más, mint rábólintasz az ajánlatra. „Kovács úr, ugye Ön szerint sem lesz már állami nyugdíjrendszer a mi öregkorunkra? Igen. Akkor erre érdemes minél hamarabb elkezdeni gyűjteni. Igen. Ha akarna, el tudna tenni havi 30 ezret. Igen. Ha bankban gyűjtené, nagy lenne a kísértés, hogy elköltse valamire az évek során. Igen. Jobb lenne egy olyan hely, ahol nem fér hozzá. igen. Akkor Önnek unit linked biztosításra van szüksége. Ezek után erre hogyan mondasz nemet?

„Beszéltesd az ügyfelet, hagyd, hogy ő győzze meg saját magát.” Ügyes ügynök csak arra kér, hogy beszélj az anyagi életedről, néha belekérdez, hogy okozott-e már problémát, hogy nem volt anyagi tartalékod egy nehéz helyzetben, mi lett volna, ha akkor lett volna mihez nyúlni, ugye mennyivel könnyebb lett volna, vajon nagy teher lenne-e, ha mától az ilyen problémák elkerülésére félretennél havi 20 ezret egy unit linkedbe? Meg persze majd kérdez a nyugdíjról, a gyerek iskoláztatásáról is. Ha nem vigyázol, eladsz saját magadnak unit linket havi százezres díjjal.

"Vedd rá az ügyfelet, hogy döntsön rögtön, ha hagyod gondolkodni, az esetek 90%-ában nem kötsz üzletet." A sikeres üzletkötőnek az a célja, hogy azonnal döntés hozzál. Ha azt mondod, átgondolod, azt mondja, segít, gondoljátok át együtt. Most.

"Ne terméket árulj, hanem megoldást és életérzést."  Még hosszan sorolhantám a sikeres ügynök által megtanult fogásokat, de minket az érdekel, hogyan szereljük le inkább. Ezért nézzük ezeket.

Mivel valószinűleg egy ismerősödről van szó, nem szertnéd elküldeni melegebb éghajlatra. Viszont vásárolni sem szeretnél tőle. Mi lenne akkor a megoldás, amin nem tud megsértődni?

- Ha kifogásokat keresel, azonnali kész válasza lesz mindre. Ha már régóta csinálja, az összes kifogásodat legalább hússzor hallotta. Minél több kifogásodat megválaszolja, annál nehezebb lesz a végén kifarolnod a vásárlás elől. Ezért inkább az elakadt lemez taktikáját használd. "Igen, ez biztos így van, de köszönöm nem kérem. De miért? Csak nem kérem. Túl drága? Nem, de akkor sem kérem. Nincs rá szüksége? Biztos jó lenne, de nem kérem. Nem elég jó a minősége? Biztos remek a minősége, de nem kérem." Ez az egyetlen taktika, amivel még egy profi értékesítő sem tud mit csinálni. Még valami: vitatkozni és érvelni csak azzal lehet, aki nem ért veled egyet. Ha mindenben igazat adsz az ügynöknek, nem fog tudni tovább érvelni. Igazat adsz, de nem kéred. 🙂

- Mondd, hogy olyannal kell megbeszélned, aki nincs itt. "A feleségemmel megállapodtunk, hogy minden húszezer forint feletti költést előre közösen megbeszélünk. Nagyon jó ez a hajhullás elleni szer arany kivonattal, nem is drága 40 ezer forintért, de sajnos meg kell beszélnem este a feleségemmel. Ha még mindig érdekel, majd holnap jelentkezek."

- A legjobb, ha azonnal lerázod. A konfliktuskerülés miatt sokan csak odázzák a végső nem kimondását, de ezzel csak magaddal tolsz ki, meg az ügynökkel, aki még hetekig fog hívogatni.

- Ha valamiért mégis megtetszik az ajánlata, tartsd magad a spórolásról szóló bejegyzésben leírt 7/14 szabályhoz, azaz kisebb összegű döntésnél várj 7 napot, nagyobb dolognál 14 napot. Ebből ne engedj és ne hagyd magad befolyásolni.

Nem könnyű megszabadulni sértődés nélkül az ilyen ajánlatoktól, de reméljük, te már sikerrel fogsz járni.

Ha neked van valami jó tipped, vagy egy megtörtént sztorid ezzel kapcsolatban, osszd meg velünk a kommentekben.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram