Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Biztos sokan ismeritek azt a felmérést, hogy meg kell mondanod magadról, hogyan vezetsz az átlaghoz képest egy egytől tízig terjedő skálán, ha az átlag ötös.

Megkérdezel száz embert és olyan 7,3-7,5 fog kijönni, vagyis az emberek szerint ők sokkal jobban vezetnek, mint az átlag, miközben ha reálisan ítélnék meg a tudásukat, akkor egy kellően nagyszámú mintán ötnek kellene kijönni, mint átlagos vezetési tudásnak.

Nincs ez másként az egyéb ismeretekkel sem.

Az átlag amerikai 71%-a mondja magáról, hogy kifejezetten tájékozott a pénzügyi alapkérdésekben.

Ezek után feltettek nekik hat faék egyszerűségű kérdést az inflációról, kamatos kamatról, diverzifikációról és hasonló alap dolgokról.

Nos, a hat alapkérdésre 7% tudott hibátlanul válaszolni, 40%-uk ért el legalább négy jó választ a hatból. A kamatos kamat kérdésben csak 30% válaszolt helyesen, a diverzifikációra 45% válaszolt helyesen, további 43% bevallotta őszintén, hogy nem tudja, mi lenne a helyes válasz.

Most jössz te.

Először tippeld meg, mennyire vagy tájékozott a pénzügyekben, majd válaszolj a hat angol nyelvű kérdésre. Ha van kedved, oszd meg a hozzászólásokban a prekoncepciódat és a végeredményt. Tudjuk előre, hogy torzítani fog a végeredmény, mert azok fogják nagyobb számban megosztani az eredményt, akik büszkék rá.

Ha te nem vagy rá büszke, oszd meg névtelenül. 🙂

Készen állsz?

Tehát a kérdés: mennyire vagy tájékozott pénzügyi alapkérdésekben?

Ha megvan a válasz, a hat kérdésért kattints ide.

 

Angolból gyengébbeknek a kérdések magyarul szabad fordításban:

100 dollárod van a bankban, évi 2% kamatot kapsz rá. Öt év múlva mennyi pénzed lesz? Több, pont annyi, kevesebb mint 102 dollár, nem tudom

Ha a kamat 1%, az infláció 2%, mennyivel fog többet érni a pénzed egy év múlva. Több lesz, ugyanannyi, kevesebb, nem tudom.

Ha nő a kamatláb, a meglévő kötvények értéke nő/esik/nem változik/nincs összefüggés.

A 15 éves lakáshitel havi törlesztője lényegesen több, mint a 30 évesé, de összességében kevesebbet fogsz kamatra költeni. Igaz/hamis/nem tudom

Egy részvény vásárlása kevesebb kockázattal jár, mint egy részvény befektetési alap megvásárlása. Igaz/hamis/nem tudom

Ezer dollárral tartozol, a kamat évi 20%. Hány év alatt fog megduplázódni a tartozásod, ha nem törlesztesz?

Ne olvass tovább, amíg nem töltötted ki a kérdéseket.

Update: Sokan a kötvényes kérdésen csúsznak el. Miután kitöltötted a tesztet, nézd meg az Akadémia idevonatkozó részét, ahol elmagyarázom, miért az a jó válasz, ami.

Update 2: Az utolsó kérdést így kell kiszámolni: 1,2 az X-edik hatványon, a kérdés, mennyi az X, hogy kettőnél nagyobb legyen a végeredmény.

Share

198 hozzászólás

 • Spur
  70% ra tippeltem 6/6 lett
 • Zupa
  6/6 meglett ahogy remeltem.

  Aki tul konnyunek talalta ezt, az Andras Gyorgy blogjan talal nehezebbet:
  lustaport.wordpress.com/2017/07/09/befektetes-erettsegi-teszt

 • Unemployed
  6/6 de ez természetes, mert ez a szakmám (még tanár diplomám is van belőle), még ha nem is művelem már.
  Mellesleg a 15/30 éves jelzálogos kérdés nem egyértelmű, mert nem mondja ki, hogy ugyanakkora kölcsönre gondol.
  Közgazdaságtan vizsgán a “nem tudom” lenne a jó válasz, mert a megadott adatok alapján nem lehet pontosan válaszolni. De azért lehetett érteni, hogy miről szól a kérdés.
 • Unemployed
  Ja, bocs, én az angol tesztet csináltam meg. A te fordításod egyértelműbb…
 • Z
  Rosszabbra számítottam, nem érzem magam felkészültnek pénzügyileg.

  5/6, a kötvényes nem ment, az tippeltem.

 • Alex
  6-ból 6 jó. Bár a kérdéseket beraktam a Google fordítóba, mert a pénzügyi angol nem nagyon megy. A kötvényes kérdés meg csuklóból ment, mivel megnéztem korábban Miklós Kiszámoló Akadémiáját.
  Aki nem látta, az szégyellje magát! Miklós ingyenessé tette, mégse nézik meg sokan. Ez is jellemző mentalitás. Ami pénzbe kerül az azért nem kell mert drága, ami meg ingyenes az meg azért, mert biztos gagyi, értéktelen (facepalm).
  Szóval irány a fenti “Oktatás a pénzügyekről link, majd onnan még három kattintás.
 • mitel hentes
  6-ból 6. Perfekt vagyok angolból, most vettem egy csomó kriptovalutát, és benne vagyok 3 MLM rendszerű, felhő alapú tárhely értékesítésben. Mi baj történhet?

  (a fenti 4 állításból 2 nem igaz. ha tudod, hogy melyik, akkor legalább annyi ideje követed a blogot mint én 🙂

 • EcoZsu
  Pénzügyes végzettséggel gáz lett volna, ha nem 6/6.
 • Teljesen mind1
  6/4 Angolul

  Legmagasabb végzettség(egyenlöre) faipari technikum

 • TT
  Biztam a 6/6-ban, mert könnyű kérdésekre számítottam, igyekeztem értelmezni a kérdést, néha elkapkodom. 6/6 lett. Büszke nem vagyok rá, tényleg könnyűek voltak.
 • Alfa
  Nem az a kérdés hogy 6/6 (vagy 1/6) hanem hogy tisztában légy a saját korlataiddal és felismerd a helyzetet amikor nem tudsz valamit.
 • Nevtelen
  6/6, de az utolsohoz szamologepet hasznaltam. (Prekoncepcio: 10-es skaln nyolcasnak hittem magam)
 • Joy
  6/6 úgy, hogy nem néztem meg előre a magyar fordítást… bár az utolsóhoz számológép kellett 🙂
 • Tudatlan
  5.
  És szégyellem magam…
 • Peti
  10-es skálán 6-7 közé tippeltem magam, az eredmény 6/6 lett, nagyrészt Miklós Kiszámoló Akadémiájának köszönhetően, egyébként nulla pénzügyi tanulmányok mellett. Elégedett vagyok a végeredménnyel 🙂
 • sittyak
  Hatból 4-et találtam el. A kötvénykérdést elszúrtam.
 • AAA
  70%-ra tippeltem magam, 6/6 találat.:)
 • szeder
  You got 5 correct answers out of 6

  Szintén a kötvényes kérdésen csúsztam el.

  Mennyire befolyásolja az adatot, hogy nem csak US citizen’ tölti ki a tesztet?

 • Lacz
  5/6
  De totál szűz vagyok a témában. 🙂
 • Second Wave
  6/6, tipp is 6. Érdekes, hogy a keleti part milyen gyatran szerepelt (3 alatt). Utah és tsai 3.3-3.4.

  Az utolsohoz sem kell fejszámolás.
  Spoiler következik
  5″20=100%, akkor a kamatos kamat miatt biztos, hogy 5 évnél hamarabb dupláz. Bár elég régen volt már az a banküzemtan. 🙂

 • Zsolt
  6/6. A kötvényes kérdés egy pillanatra megfogott, nem tudtam eldönti hogy meglévő, vagy a majd kijövő kötvényekre vonatkozil. De aztán rájöttem, hogy csak meglévő papír ára változhat kötvénynél, frissnél max a hozama változik 😀
 • Dino
  You got 6 correct answers out of 6
 • Nagy Vonalakban
  “…A 15 éves lakáshitel havi törlesztője lényegesen több, mint a 30 évesé, de összességében kevesebbet fogsz kamatra költeni. Igaz/hamis/nem tudom..”

  Nem lényegesen, hanem jellemzően.

  Ezt rosszul fordítottad, így ha valaki a magyar fordítás alapján tölti ki a tesztet, akkor a helyes válasz a “nem tudom” lenne.

 • B Miklós
  Sziasztok, bocsánat nem ide illik de a jelenség mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Miért nem megy az angol nyelv a többségnek? Már minden van angol nyelven. Google fordító meg kis DuoLingo meg némi foglalkozás a dologgal és ugyan nem leszel perfekt de érted nagyjából amit leirnak, mondanak és tudsz is válaszolni. Plusz annyi külföldi jár hozzánk hogy tuti lehet gyakorolni is. Persze “nehéz” meg a “mindennapok”, meg “nem megy ez nekem”. Ugyanúgy kell csinalni mint a pénzügyek tanulását: olyannal kell beszélni aki ért hozzá, azaz tud angolul. Nem vagyok angolmágus, de ami nekem bejött: sorozatok angolul angol felirattal (hogy halljam mit mondanak), angol cikkek bármilyen témában és Google fordító az ellenőrzéshez (hobbi esetén az érdeklődés adott, így gyorsabb a tanulás). Oh és egy kis titok. Ahogy mi sem akadémiai szinten magyarkodunk ők sem Oxfordoznak, beszélnek ahogy tudnak. Hajrá!!
 • Nevtelen
  Zupa altal linkelt teszt tenyleg magyon jo (lustaport.wordpress.com/2017/07/09/befektetes-erettsegi-teszt), meg magyaritasojat is tartalmaz, plusz humoros, esetleg Miklos kiteheti update-ba. (37/57 lett, szamologeppel)
 • káposztás juci
  6/6

  Osztály vigyázz! 🙂

 • Déenes
  Azért csúnya lenne, ha a kiszámoló olvasói átlag 5 alatt maradna
  Amúgy 6\6, bár izgultam
 • Sqlpro
  4/5 tippeltem a tudásom.
  6/6 lett, 4 kérdés könnyű, a többit sem mondanám nehéznek.
 • Stan83
  “You got 6 correct answers out of 6”
  Csak el ne bízzam magam.
 • Gábor23
  5/6, én is a kötvényest nem tudtam, egyet meg kiokoskodtam/tippeltem.
 • VLaci
  Correct Incorrect Don’t Know
  Your Results 6 0 0
  National Average 3 1.3 1.6

  A kérdéseket látva szégyelltem magam, hogy egyáltalán kitöltöttem. Mintha a gyerek elsős matekkönyvének a 100%-os tudásával villognék.

  Az a gáz, hogy vannak, akik ebben hibáznak, a national average meg azt mutatja, miért kell ennek a fajnak kipusztulnia mihamarabb.

 • B Miklós
  Folyt: Az angol tanulás is egy folyamat és nem egy állapot. De eljön a nap amikor a munkában/magánéletben egyszer jól használod és sikerélmény lesz. Aztán egyre többször és eljön a nap amikor érted mit mondanak és magabiztosan tudsz úgy válaszolni hogy megértik és akarnak velem kommunikálni. Ez se két nap persze hanem lehet egy-két év de hidd el, megéri ezzel is többet meg többet foglalkozni mert nem leszel kevesebb. Biztos sokaknak sértő meg stb. amit írtam de ha ebben nem változunk továbbra is szabatkozunk hogy gyenge az angolom meg nem tudok angolul meg a többi szöveget amivel eltoljuk magunkról a felelősséget. Ez persze egy vélemény, amivel biztosan vannak akik nem értenek egyet.
 • tbd82
  5/6. Szintén a kötvényt néztem be.
 • Csigaboly
  6/4, a hitelest és a kamatláb kötvényest rontottam el. A hitelest szégyenlem mert van, ellenben logikus a válasz. Amikor felvettem, pont a törlesztő / futamidő számokat figyeltem, hogy a fundamenta kifutásával közel összhangban legyen, így végtörleszthetek.
 • PG
  6/5, kötvényeset nem tudtam, odáig még nem értem el az akadémiában 😀
 • Jóska Pista
  6/6, de büszke nem vagyok rá, nagyon könnyű kérdések voltak.

  És azt hiszem picivel az átlag alatti a vezetési tudásom. 🙂

 • Gery
  Nem felvágásból, de hát ez lett:

  You got 6 correct answers out of 6

 • MÁgoston
  6/6, de idestova 7 éve olvasom ezt a blogot 🙂
 • OFFliner
  10-es skálán úgy 7-8 körül tippeltem magam (időnként előfordul, hogy benézek egy-egy kérdést), de én úgy gondolkodtam, hogy ebben benne van minden ami pénzügy/befektetés : kötvény, opciós kereskedés, shortolás, minden.

  6/6 lett

  A lustaportos tényleg jobb volt, de túl rég töltöttem ki, nem emlékszem már, hogy mennyi lett (de abban voltak hibák).

 • Homoktövis
  4 lett jó, a kötvényest nem tudtam, a 15-30eves jelzáloghiteles kérdés pedig számomra nem volt egyértelmű,így arra is rossz választ adtam.
 • Miki84
  5/6

  Szintén a kötvényes ment mellé.

 • Családfő
  Kiszámoló,

  Ennek az olvasóközönségnek ez pofonegyszerű volt, illetve a kevés gyenge eredmény meg vélhetően nem lett publikus. Ha a Blikkben vagy Kiskegyedben szerepelt volna a kvíz, akkor valószínűleg megismétlődött volna az amerikai eredmény.

  Ui: Feloldottad a bicskás cikket ezzel, itt nem tudnak beléd kötni, lesz egy kis nyugtod. Ráadásul még a leírt százalékoknál bárki eljuthat a forráshoz is, így tehát nem plagizálsz… lol. A tag aki ott plagizálást említett szerintem nem is érti magát a fogalmat, cserében bátran használta kontextuson kívül. 😀

 • jami
  4/6
  2nel a nem tudomot választottam, a tipp jó lett volna, de nem voltam biztos benne.

  Off
  Vezetes: abban végképp tok átlag vagyok. A Kobenel van havi teszt, ami imádok, mert jól felfrissíti a tudásom. Szoktam olvasgatni a kereszt, de sokkal hasznosabb a teszt. Na, pont ilyen kellene pénzügy öl is, ahogy a nyelvtan olvasas a is kevésbé hatékony, mint a gyakorlás. Kell minket oldal, de a szintén tartashoz a gyakorlás.

 • Stingy
  6/6, kb.1perc alatt.Monjuk 20 ev tozsdezes utan nem vartam mast.
 • haratsokomitsuki
  Én azért azon vagyok megdöbbenve, hogy hány kommentelő hivatkozik gyenge angoltudásra, meg emlegeti a Google fordító használatát, illetve a “pénzügyi” angol ismeretek hiányát. Őszintén szólva a kérdések elég egyszerűen voltak megfogalmazva, sima középfokú nyelvtudás bőven elég hozzá. Azt gondoltam volna, hogy ennek a blognak az olvasói legalább középfokon tudnak angolul, hiszen Miklós sem győzi hangsúlyozni a tanulás fontosságát.
 • x
  75% tipp
  6/6
 • Ádám
  6/5 A kötvényekkel én is bajban voltam, nem tudtam mi az összefüggés, és nem jól gondolkodtam. A többi könnyű volt, a kamatos kamatot fejben kiszámolni kicsit tovább tartott mint a többi választ.
 • Lajafix
  6/6, köszönöm BME gazdasági kar, hogy a kötvényes kérdésre beugrott a válasz. 🙂
  A többi általános iskola +az élet tapasztalata
 • CsA
  6/6
  Közgazdász BSc + 15 év szakmai tapasztalat a pénzügyi szektorban, szóval annyira nem meglepő… a kötvényes kérdésnél azért el kellett gondolkodni kicsit.
 • Névtelen
  6/6 bár a bond price kifejezést kigugliztam és ott találtam egy képet, ami segített. Ja és persze Kiszámoló magyar fordítását csak a kitöltés után olvastam 🙂
  Amúgy inkább 6/4 lenne a valós. Szerencsére a matek még megy a százalékszámítással.