Neked hány százalék hozam elég?

2014-01-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon gyakran kapok olyan leveleket, ahol az érdeklődő befektetési lehetőséget keres, ahogy írja, ő nem mohó, úgymond 15%-os hozammal már megelégszik, mert szeretne jól aludni, hiszen fontos a biztonság is. (Csak tegnap két hasonló témájú levelet kaptam.)

Ilyenkor elgondolkodok, hányan hihetik azt, hogy a 10-15-20%-os hozamelvárás reális vágy alacsony kockázat mellett?

Ezek a valóságtól elrugaszkodott célokat az értékesítő ügynökök ültetik az emberek fejébe, akik éves 15-20%-os hozamokkal csábítják az ügyfeleket.

Szerinted a amerikai tőzsde (amit már messze nem lehet alacsony kockázatú befektetésnek hívni) hány százalékos átlagos éves hozammal büszkélkedhet az elmúlt 10, 50, vagy akár 85 évben?

A 10 éves hozama 7,34%, az 50 éves hozam 9,89%, a 85 éves átlaghozam pedig 9,55%. Adók és költségek levonása előtt. Mindezt egy 2013-as 30%-os éves növekedés után.

Az ezredforduló óta 4 olyan év is volt, amikor, 15% felett hozott az amerikai tőzsde, viszont négy olyan év is volt, amikor negatív volt a hozam, méghozzá évi 9,03% és 36,55% közötti bukást lehetett elszenvedni.

(Az ugye megvan, hogy egy 50%-os esés után 100%-os növekedés kell ahhoz, hogy újra nullán legyél? Ezért egy 36,55%-os bukást csak közel 60% emelkedés tud kiegyenlíteni.)

Vajon mennyi volt a magyar tőzsde teljesítménye az elmúlt 10 évben? Átlagosan 7,35%.

15 év alatt? 7,9%

2007 júliusa és 2014 januárja között? Átlagosan mínusz 6,2% minden évben.

A német tőzsde mennyit hozott az elmúlt 10 év alatt? Átlag évi 9,2%-ot. 20 év alatt? Évi 7,8%-ot.

Vajon hogyan aludnál a képeken látható árfolyammozgások mellett?

sp500-1

Az amerikai tőzsde elmúlt 15 éve

dax

A német tőzsde elmúlt 20 éve

Ugye emlékszel még, hogy azt mondtam, ezek a hozamokból (melyek mind 10% alattiak, akár 10, akár 85 évet nézünk) még nincsenek levonva a költségek?

Egy külföldi részvényekbe fektető befektetési alap a befektetett pénzből átlagosan évi 2%-ot levon a költségekre. Na ezt is még vond le a fenti hozamokból.

(Ha sikerült egy 10%-os éves költséggel bíró unit linked biztosításon keresztül befektetned a tőzsdére, akkor ne csodálkozz, ha nem gyarapszik a pénzed.)

Ha ezek után levonod még az inflációt és az adókat, meg is kapod a valódi nyereségedet.

Na, ezek a tények a piacon.

Ennek fényében mennyire tartod reálisnak a 15-20%-os éves hozamelvárásodat? De akár csak az évi 10%-ot is? Miből szeretnéd elérni, ami kockázatmentes?

Akkor nem is lehet elérni évi 15-20%-ot? Dehogynem. Vagy a vakszerencsén múlik (például ha pont 2013-ban az amerikai piacba fektettél), vagy mersz akkor vásárolni, amikor mindenki menekülni akar.

Ha mersz ukrán vagy magyar állampapírt venni, amikor mindenki államcsődtől retteg és ha az államcsőd elmarad, nagyon szép pénzt kereshetsz.

Vagy elveszted a pénzed felét, mint a görög állampapírok tulajdonosai, akiknek nem jött be a bátorságuk. Ott a menekülőknek lett igazuk.

Ezért vagy szállítsd le a fellegekből a hozamelvárásaidat a realitások talajára, vagy legyél kész igen komoly kockázatokat felvállalni, ami a pénzed komoly részének elvesztését is jelentheti.

Ha megmaradsz ezeknél az elvárásoknál, akkor a legjobb esetben csak a saját bőrödön tapasztalod, mi a reális hozam, vagy a valódi kockázat.

Rossz esetben úgy jársz, mint az az újabb delikvens, aki pár napja kért tanácsot arról, hogy hová utaltassa vissza a lakásra félretett pénzét Angliából (egy magyar "brókercég" tanácsára utalta oda), amit már több mint fél éve nem fizetnek ki neki, mert állítólag megszűnt az offshore lehetőség Szlovákiában, ezért most próbálnak Cipruson számlát csinálni, majd utána utalnak. De nyugodjon meg, minden rendben van.

A hozam természetesen évi 30% kockázatmentesen.

Ő még mindig azt gondolja, tényleg fog pénzt kapni. Nem akartam elvenni a kedvét, de vajon mi köze a szlovák offshore-nak ahhoz, hogy utaljanak neki Angliából? Miért hitegetik fél éve a fizetéssel, amikor offshore céget csinálni és számlát nyitni kb. fél óra? Vajon mennyire megbízható az a magyar "brókercég", aki belerángatta ebbe, amiről nem is hallott még a pénzügyi felügyelet?

Szerinted lesz pénze lakást venni?

Úgyhogy ha te is ilyen magas hozamelvárással ugrassz bele a befektetésekbe, azt mondom neked, gondold át újra. Egészen az alapoktól kezdve.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram