Óraátállítás

2019-ben meghozta a határozatot az Unió, hogy mostanra minden államnak el kell döntenie, melyik időszámítást, a télit vagy a nyárit választja, mert a 2021 októberi lesz a végső óraállítás.

Nem mondok nagy újságot, nem jött össze, semmivel sem vagyunk előrébb a témában, mint két éve, gyakorlatilag semmi nem történt az ügyben.

Bár tudom, hogy kisebbség vagyok ebben a tekintetben, de én igazából szeretem a téli-nyári időszámítást. Nyáron nem hajnal háromnegyed négykor virrad, csak egy órával később és cserébe nincs töksötét már fél nyolc-nyolc órakor este, mint egyébként lenne.

Ha viszont maradna csak a nyári időszámítás, télen egész decemberben és januárban még reggel nyolckor is töksötét lenne. Éppen elég, hogy negyed nyolckor, amikor sokaknak indulni kell az iskolába, még alig pirkad a téli hónapokban.

A probléma nem az óratekerés, hanem az, hogy egy napja van az embereknek átállni az új időszámításra, mert valamiért vasárnap hajnalra teszik az óratekerés időpontját.

A megoldás egyszerű, mint a faék, nem is értem, miért nem találták még ki. Húsvétkor kellene átállni minden évben és nem március utolsó vasárnapján.

A legtöbb államban nagypéntek állami ünnep, ezekben az államokban csütörtökről péntekre kellene átállítani az órát, a többi államban egy nappal később. (Mivel a legtöbb államban eleve nem dolgoznak nagypénteken, senkit nem zavarna, hogy egy napig ott már korábban van, mint a maradék államokban.)

Így lenne nagypéntektől húsvéthétfőig négy, azaz négy nap átállni az új időszámításra. Mivel húsvét március 22 és április 21 között van minden évben (a márciusi napéjfordulót követő telehold utáni első vasárnap, hogy kellően nyakatekert legyen), ezért még mindig jobb, ha egy héttel korábban vagy néhány héttel később van az óratekerés, mintha nem is lenne.

Az pedig, hogy egy órával tovább lehet aludni október végén, talán kevés embert borít ki annyira. De ott is lehetne az óratekerés péntekről szombatra tenni és mindjárt van két nap az alkalmazkodáshoz.

Share

107 hozzászólás

 • Serrin
  Erdélyben voltunk pár éve nyáron többször is. Észrevehető a különbség és szerintem egyszerűen nekünk is a +2-es zónában kéne lennünk, vagy még inkább a mostani nyárira átállni fixen. Jó lenne, ha télen nem az összes szabadidő nem sötétben telne el, illetve nem sötétedne olyan korán, amikor nem dolgozunk.

  Írom ezt úgy, mint aki angolokkal, németekkel, stb. és néha amerikaiakkal is dolgozik együtt.

 • Balogh Imre művezető
  Szerintem azért érzitek így, mert az kevésbé zavaró, hogy a gyerek tovább alszik, mint ha nem hagy benneteket aludni. 🙂
 • Joy
  Nem fejtetetted ki, szerinted miért lenne jó a fix téli időszámítás?
  Ha ennyire meg kellene bolygatni miatta az emberek életét, nem épp azt jelenti, hogy járhatatlan az az út?

  Van ráció az óraátállításban, sokkal jobban megzavarna mindenkit, hogy fix időzóna mellett kellene nyáron egy órával korábban kezdeni mindent, a gyári műszakoktól kezdve a hivatalok nyitvatartásáig. Ebédelni az év felében 11kor, majd 12re váltani? Kisgyerekeket megtanítani félévente új napirend szerint élni?

 • NAR
  “Illetve visszakérdezek: ha nincs óraátállítás, melyik gyerek ugrik ki magától az ágyból? ”

  Nálunk nem ritka, hogy egész héten alig lehet felkelteni őket háromnegyed nyolckor, aztán hétvégén felkelnek hétkor…

 • Joy
  Nekem az örök klasszikus, amikor a nagyobb még egyedül volt, és akkoriban hét körül kelt hétvégén. Vártuk a tavaszi óraátállítást, hogy onnantól micsoda kényelem, nyolcig alhatunk. Aztán első vasárnap reggel felkelt hatkor – új idő szerint.
 • zvl
  Teljesen egyetértek. Nehogy már kabinetkérdést jelentsen 1 óra ide vagy oda. Mi van akkor, ha te minden nap este 10 körül szoktál elaludni (az emberek nagy részére ez sem igaz, mert össze-vissza időpontokban AS Ahogy Sikerül módszer szerint térnek el aludni), és egyik nap valami jó filmnél ottragadsz és este 11 lesz belőle? SEMMI. Kicsit fáradtabb leszel másnap, és? Komoly egészségügyi hatásokról megy a hadoválás az óraátállítással kapcsolatban, miközben egy egészséges szervezetnél ennek semmi jelentősége nincsen. (Akinek meg számít ez az 1 óra mínusz, mert megpadlózik tőle, annak nem az óraátállítás a problémája, hanem az egészségi állapota…)
 • D
  Szamomra tejesen mindegy, hogy melyik idoszamitas marad (este tudok fuggonyt, reggel pedig lampat hasznalni), csak a valtogatast kene elfelejteni, mert mindenkinek megkavarja a biologiai orajat.
 • Péter
  Szerintem iszonyúan frusztráló, hogy így október felé már eleve korábban sötétedik, és akkor még hirtelen egy órával előbb lesz sötét, már kora délután.
  A kiinduló gondolatnak még volt értelme, hogy ugye nyáron mire jó az, hogy már hajnalban világos van, inkább legyen este egy órával tovább világos. Ott rontották el ezt az egészet, hogy télen úgy is sötétben kelünk és sötétben fekszünk, szóval egyszer kellett volna átállítani a nyárira és aztán úgy hagyni, nem bohóckodni évente kétszer az oda-vissza állítgatással. Akkor folyamatosan élvezhettük volna az óraátállítás előnyét nyáron, az átállás okozta problémák nélkül, plusz az extra egy világos órát a téli estéken.
 • Unemployed

  A cirkadián ritmus miatt az állandó nyári időszámítás túl korai életkezdést okozna, bár ezt részben tompítja, hogy pont az időzónánk keleti végén helyezkedünk el, azaz ha ugyanakkor van 8 óra nálunk, mint a franciáknál, akkor ők valójában korábban kezdenek, mint mi.
  Nem lenne gond a nyári időszámítással, ha nem reggel 8-kor indulna az iskola, 7-kor az óvoda a gyerekeknél, sőt 6-kor a bölcsődéknél, erre rátenni még a nyári időszámítást, az már horrorosztikus volna. Ha nálunk is angolos, 9-5 munkaidő lenne és az iskola-óvoda is akkor kezdődne, akkor persze mehetne, de nálunk – főleg vidéken – provinciális, falusi, hajnalban kelő társadalmi viselkedés jellemző, ehhez pedig a téli időszámítás illik jobban.
 • Dani21
  +1 szavazat, hogy maradjon minden ahogy van. A Telex egyik cikke szerint a tudomány a téli időszámítást javasolja, a lakosság meg a nyárit szeretné hogy tovább legyen világos. Szerintem ez így pont jó kompromisszum… Az örök nyári időszámításnal az óraátállítás miatti több baleset helyett cserébe lenne telente több depressziós mert tovább kell sötétben dolgozni menni, az örök télit meg a lakosság nem akarná bevezetni.

  Az átállítasra meg szerintem is lehetne olyan időpontot nézni ahol több szabadnap van együtt…

 • Zee
  amúgy nem. Reggel sokáig alszik akárhogy
 • pkrt
  Teljes hülyeségnek tartottam és tartom most is az óraátállítást. A mai világban az energiaspórolás része is erősen megkérdőjeleződik. Ha sötét van akkor világítasz, teljesen mindegy hány óra van. A számítógépet, tv-t, okostelefont, okosórát és a többi kramancot meg pont hidegen hagyja, hogy világos van vagy sötét, eszi az áramot.
  Személy szerint én is azt preferálnám ha mindig tovább lenne világos (azon az áron is, hogy reggel tovább van sötét). Praktikusan azért mert munka előtt nem állok neki füvet nyírni vagy locsolni csak azért mert már világos van. Ellenben a munka után ébren töltött órák kihasználhatóságát nagyban növelné. Most nyáron még elindulok este nyolckor sétálni. Télen már ötkor sem mert öreg este van.
  A statisztikáról meg annyit, hogy kb. mindegy, hogy a reggeli sötétben ütközik valaki álmosan vagy a délutániban munka után fáradtan.
 • D&A
  Sziasztok,

  Szemléltetésnek csináltam egy kis táblázatot, amin látni lehet a lehetőségeket ha minden marad, ha a téli marad, ha a nyári marad (idők forrása az asztali naptár adatai):
  k ny téli k téli ny nyári k nyári ny
  márc. 21. 5:45 17:57 5:45 17:57 6:45 18:57
  jún. 21 4:46 20:44 3:46 19:44 4:46 20:44
  szept. 21 6:28 18:44 5:28 17:44 6:28 18:44
  dec. 21 7:28 15:54 7:28 15:54 8:28 16:54

  Ebből nekem az jön le, hogy téli esetén igen gyakran kel 6 előtt a nap, amit szabadidőben nem lehet kihasználni. Az, hogy nyáron legtovább 8-ig se legyen világos, elfogadhatatlan. Az, hogy 4 előtt kel, pazarlás.

  Kizárólag téli ne maradjon szerintem!

 • háromhatvanas

  “Személy szerint én is azt preferálnám..” a többség személy szerinti véleménye alapján megszavazták a Brexitet is (mint ahogy – elég megkérdőjelezhető módon – az EU polgárai(nak egy elhanyagolható része) megszavazta az óraállítás eltörlését is) – ez még nem jelenti azt hogy ha egy szavazáson többségi eredménnyel kijön valami, az valójában jó is úgy 🙂

  “….ha mindig tovább lenne világos” – mindazonáltal pont ez utóbbit hozza nekünk az óraállítás, úgyhogy végképp nem értem mi vele a baj.

  Itt egy nagyon jó összefoglaló:
  faragocsaba.wikidot.com/oraatallitas – ahol amúgy az időzónák közti ugrálás, és a Miklós által is felvetett “ne vasárnap hajnalban hanem pl. pénteken állítsuk” gondolattal is eljátszik.

 • GondosBocs
  Nekem erről a vitáról egyetlen dolog tud az eszembe jutni: irigylem a gondjaitokat. 😀 😀
 • untermensch4
  Sztem reggel, pihenés után ébredve kevésbé balesetveszélyes az autós ember mint délután, munka után, fáradtan… de ha tényleg lesz olyan lecsökkentett sebességhatár aminek az ötletétől sokan idegesek, az csökkenteni fogja a balesetveszélyt. Az 1 órás bioritmus-átállási problémát nem tudom hova tenni. Két éve még 3/3 12 órás beosztásban dolgoztam, ha az ennél jóval kisebb 1 órás óraátállítástól annyira meg kell halni akkor nem is tudom hogy éltem túl mindezt…
 • oleg
  Engem alapvetően elszomorít az a fajta ostobaság, amivel a magyar emberek ehhez a kérdéshez (is) nyúlnak.
  Az óraállítás NEM FÁJ. Ha ettől valami bajod van, keresd fel pszichiáteredet. Egyéknént pedig hozzájárul, hogy este tovább élvezd a napsütést, és a nap ne éjjel 3-kor keljen.
  Sajnos honfitársaim többsége még a fenti egyszerű gondolatokat sem képes megérteni.
  Boicsi, és tényleg nem fáj.
 • Nanehogymár
  Kíváncsi lennék én valamire. Aki annyira panaszkodik, hogy megviseli az óraátállítás, az ugye soha életében nem utazott még, és nem is fog utazni másik időzónába? Mert hát ugye az őt aaaannyira megviseli, hogy rettenet. Akkor bizony ne hagyd el Magyarországot keleti irányban egyáltalán, hosszabb repülést pedig még csak tervezni se merj! Jaaa, hogy az azért belefér? Akkor férjen már bele az a nyamvadt egy óra egy évben kétszer! Sőt, ebből az egyiknél egy órával tovább alhatsz. Azért ugye nem halsz bele?
 • Zoli
  Én sem vagyok rajongója az óra állítgatásának (nyári időszámítás párti vgagyok), de ha szükséges, akkor legyen inkább úgy, hogy movember végén és február végén állítunk. Ezzel ki tudnék egyezni.
 • Blend Ahmed
  Földrajzilag egyébként Budapest majdnem jó helyen van az időzónában, mert a nap járásából adódó deleléstől (solar noon) jelenleg csak fél óra az eltérés.
  timeanddate.com/sun/hungary/budapest
 • Richmond
  Nekem sincs bajom az óraállítással, télen szerintem abszolút van létjogosultsága a téli időszámításnak (november-február között).Délután így is, úgy is sötét van, azt sem hiszem, hogy novemberben akarsz grillezni és medencézni a kertedben.
  Nyáron pedig pont elég sokáig van világos, május 2 és augusztus 13 között nyolc után nyugszik a Nap – én amúgy az április végi és augusztus végi napkeltét-napnyugtát preferálom. Amíg nem voltak gyerekek és voltaképpen időmilliomos voltam, akkor meg a nyárit preferáltam.
  Alapvetően tetszetős Miklós ötlete, csak ugye a Húsvét elég változó, már ami a naptárat illeti. De nyugodtan lehetne órát állítani péntekről szombatra.
 • QTT
  Munka szempontjából nekem teljesen mindegy, hogy mi van az éjjelekkel-nappalokkal, mert ez kb értelmezhetetlen és teljesen irreleváns számomra, annyira össze vannak borulva, hogy tökmindegy.

  Ami viszont a munkán kívül, a szabadidőben történik, ott több, mint 3 évtized alatt is ott tartok, hogy nem bírom megszokni azt, hogy korán sötétedik télen. A munkában érdekes módon nem nagyon borít meg az összevisszaság, de mikor nem dolgozom és elkezd délután 5-6kor sötétedni, az este 9-re lefáraszt és összezavar. Olyan érzésem van ilyenkor, hogy már az éjszaka közepén virrasztok. Minden tavasz és nappalhosszabbodás egy ünnep nálam.

 • SzJocek
  Aki 2 vagy 3 műszakban dolgozik, nekik mindegy. Minden héten át kell állni.
 • István Heckl
  Az óraátállításnak akkor lenne értelme, ha a nappali világosság év közben fokozatosan eltolódna (a napkelte és a napnyugta is egyre később lenne). Ekkor az óraátállítás utánamenne az eltolódásnak. A valóság az, hogy a nappali világosság most szűkül (és tavasszal tágul). Mindig mosolyogtam, amikor bejelentették, hogy az óraátállítás miatt nyertünk x napnyi energiát. Akkor visszaállítással meg ennyit elvesztettünk?
  Az egy másik kérdés, hogyha a +2 zónában lennénk, akkor néhányan úgy éreznék, hogy inkább Ukrajnához tartozunk, mint Ausztriához.
 • Műszaki
  Nekem teljesen mindegy, hogy melyik időzónához csatlakozunk, csak ne állítgassák az órát semerre. Egyáltalán nem zavar, ha sokáig van világos, vagy ha hamar sötétedik. Az se zavar, ha ezek az időpontok az évszakok múlásával változnak. A természet ilyen, nekünk kell igazodni hozzá. Az emberi szervezetnek volt ideje ehhez hozzászokni az évmilliók alatt.
  Egyedül az zavar, hogy ha váltunk. Ugyanis nekem és a családtagjaimnak fix időpontokhoz kell igazodnunk. Fix időpont a munkakezdés, az iskolakezdés, a munkaidő vége, stb. Ha ezeket a fix időpontokat tologatják -még ha évente csak két alkalommal is-, az magával hozza, hogy máskor kell felkelni, máskor kellene lefeküdni. Ez az, amivel magunknak csinálunk problémát. Olyat, ami egyébként nem létezne. Miért sziv@tjuk magunkat?
  Amikor műszakban dolgoztam, akkor is a heti váltás zavart a legjobban. Amikor tudtam, műszakot cseréltem.
 • Petike
  : igen, sok kisgyereket vagy akár felnőttet is megvisel. Attól, hogy téged saját magadon kívül más nem érdekel, még felesleges az óraátállítgatás ma már.
 • Zsu92
  USA-ban március elején állítják vissza és november közepén térnek ét a télire. Vagyis egy hónappal kevsebbet töltenek télin. Nekem már az is jó lenne. (Nem tudom, hogy minden államban ez van-e)
 • Energetikus
  A mai napig van villamos energia megtakarítás, de ha hozzáadjuk a több baleset, megbetegedés miatti többlet költséget, akkor már negatív az egyenleg, úgyhogy a csudába az óraállítással.
  Az hogy kinek mi a jó egyéni dolog. Nekem a nyári, mert utálom a sötétet. Télen sötétben megyek, sötétben jövök munkahelyről -így legalább délután látnék természetes fényt. Nyáron meg nagyon nem hiányzik hogy már éjszaka 3-tól világosodjon.
  De biztos vannak akiknek más az életritmusuk, a munkabeosztásuk, a gyarmattartóval konferenciáznak akihez igazodni kell (mindig csak hozzá természetesen), ők ugyanúgy alátámaszthatják érvekkel a téli megtartását is.
 • nyariidoszamitas
  “….ha mindig tovább lenne világos” – mindazonáltal pont ez utóbbit hozza nekünk az óraállítás, úgyhogy végképp nem értem mi vele a baj.

  Mar hogy hozna ezt? Telen elobb lesz sotet egy oraval az atallitas miatt

 • pkrt
  @háromhatvanas Ezen az analógián elég sok pártot és rendszert megszavaztak az elmúlt évtizedekben ami utólag nem bizonyult jó választásnak 🙂 Én a saját véleményemet ismerem, azt tudom megvédeni, felvállalni és viselni érte a felelősséget. Ezért kezdem mindig úgy, hogy véleményem szerint. Sajnos még nem értem olyan magasságokba, hogy a magyar emberek helyett nyilatkozzak bárgyú módon (ha érted, tudod, hogy nem neked szól 😉 )
  Sajnos ha valamit megkérdezel vagy szavazást írsz ki rá akkor előfordul, hogy nem az általad várt eredmény jön ki belőle. Mint a multinál ahol mindig kérdeznek, felmérnek mert szokás. Nem azért mert fikarcnyit is érdekli őket a dolgozók bármilyen véleménye. A Brexitnél is egyszerűbb lett volna megmondani mit akarnak kihozni és akkor arra szavaznak az emberek. Ja, csak az egy másik rendszer 🙂
 • mad823
  Arról, hogy kit visel meg és kit nem: Tuti, ha beosonnék bármelyik nyafogóhoz valamelyik éjszaka, és eltekerném egy órával korábbra az összes órát, akkor másnap is ugyanolyan vidáman kelne a szokott időpontban. Nekik nem azért fáj, mert 1 órával kevesebbet kell aludni, hanem mert ezt tudatosítják magukban. (Pro tip: akkor feküdj le egy órával korábban…)

  De egyébként mindegy is, mivel a kutatás szerint itthon a többség nyárit akar tekergetés nélkül. Legyen úgy.

 • háromhatvanas
  “Telen elobb lesz sotet egy oraval az atallitas miatt” Télen _nem lesz_ előbb sötét 🙂 Az az alap, ha nem lenne óraállítás akkor is ugyanakkor lenne télen sötét, mint most óraállítással.

  Az idézett “ha mindig tovább lenne világos”-ból a “mindig” rész az már időzónaváltást (+nyári időszámítás eltörlését) jelentené (ha jól értem mondandóját hogy télen – is – szeretné hogy később sötétedjen 🙂 )

  De jogos hogy nem teljesen egyértelmű volt a reakcióm, arra gondoltam hogy a jelenlegi óraállítás kimaxolja a napos órák számát az átlagos ébren töltött időszakban.

  Simán eltörölve az állítást, és egyik vagy másik időszámításnál maradva nem lesz ennél jobb, csak ha bejön a képbe az időzónaváltás (ami szintén látható a kommentekből hogy lesz akinek nem szimpatikus 😀 És azért valós érvek (környező országok miatt) is vannak ellene)

 • Zsolti
  Sokkal rosszabb az, amikor munka után már semmihez sincs kedved, mert tök sötét van (aztán konditerem meg úszás helyett inkább haza mész tespedni, majd jön a túlsúly, aztán a kapcsolódó betegségek és a roskadozó egészségügy), mint lámpánál kelni, mert felkelni úgyis fel fogsz, a reggel meg elmegy kávéval és lassú ébredéssel. A nyári időszámításnak több értelme van, az meg, hogy délben van-e a zenitban a nap, csak annak számít, akinek napórája van.
 • Zabalint

  Azért téli időszámítás idején én irigylem ezt a problémát, hogy vannak akik nyári időszámítással világosban érnének haza…
 • Steff
  Egyedül csak én érzem úgy, hogy ez egy olyan dolog, hogy hát ez a rendszer már régóta így van, most már azért hozzá kell piszkálni csak hogy csináljunk valamit? Ha belegondolok hogy sok európai politikus ilyen és ehhez hasonló “problémák” “megoldásáért” kapja a nem kevés fizetését…
 • toody
  Most abba ne menjünk bele, hogy ez egy programozási rémálom lenne (gyakorlatilag értelmetlen belekezdeni, meg ki tudja hogy akadnának össze a rendszerek később, stb.).
  Itt elvi probléma van.

  Nem húsvétra kell rakni az óraátállítást, hanem óraátállításkor legyen húsvét.
  Úgysincs semmi köze a valósághoz (lásd Jézus születése/Karácsony/téli napforduló esete, az sem zavar senkit).
  Ha anno a pápa/zsinat/akármi tudott hozni egy ilyen – értelmetlen – szabályt a húsvét kiszámítására, akkor most hozhatnának egy értelmeset.

  Természetnek jobban megfelel, plusz pihenőnapok megvannak. Ennyi.

 • xavv
  Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy akik nyafognak az 1 óra miatt, azoknak tényleg soha nem kell korábban kelniük, vagy később lefeküdniük bármi miatt? Komolyan létezik ember, aki kivétel nélkül minden áldott nap ugyanabban az időpontban fekszik le / kel fel, és csak az óraátállítás 1 órája borítja fel ezt a természetfeletti tökéletes egyensúlyt?? Na ugye hogy nem…
 • Justin Time
  Szerintem is a gond az elavult 8×3 felbontással van, nem magával az időszámítással. Se a mai termelő-/alkotómunka, se az emberek nagy része nem fér már bele.

  Vállalkozóként eleve röhejes a napi 8 óra munka. Alkalmazottként meg csak a céges könyvelésnek egyszerűbb, ha fix munkaidőben lébecolnak ott, napi leterheltségtől/forgalomtól stb. függetlenül.

  Itt a UK-ban zavar, hogy nyáron este 10-kor sötétedik.

  A reggeli sötét rosszabb. Csak az itteni hozzászólók többsége éjjeli bagoly, de ez nem teljes minta. Én pl. pont nem az vagyok, aki „lassan ébred” meg kómázik. Ha fölébredek, én rögtön ébren vagyok. És sose iszom kávét. Nekem a délelőtt a legproduktívabb napszakom. Szeretem a reggeleket, amikor indul a nap.

  Akit az élettani háttér érdekel, ajánlom prof. Matthew Walker „Why We Sleep” c. könyvét. Az alvás fázisai; a koffein, alkohol és egyéb bódítószerek, a modern életmód visszássága.

 • cincinatus
  Nem a téli időzonára kellene visszaállni, hanem a reggeli iskolakezdést későbbre tenni 1 órával, amire már egyébként is szükség lenne. A téli időzóna akkor volt ideális, amikor a lakosság nagy része még a mezőgazdaságból élt, mára ez minimális rész lett. 1,5 hónap reggeli sötétség miatt nagyságrendileg több napsütötte órát vesztenénk évközben délután-estefelé, amikor lehetne értelmes szabadidős tevékenységet végezni.
 • Husz János Puszita
  Az emberiség nagy része nem 8-16-ig dolgozik. Éjjel kel, éjjel dolgozik, 12 orazik stb. Ők nem annyira szeretik az óra allitgatasat. Azok sem, akinek a bioritmusa nem pont 24 órás, belőlük is sok van.
 • Joy
  Ha valóban irigyled őket, előtted a lehetőség olyan munkáltatót választani, ahol ilyenkor végzel, vállalva akár a bevételkiesést. Valakinek a szabadidő fontosabb, valakinek a pénz.
 • Zabalint

  Abból indulj ki, hogy a munkák nagy része minimum 8 óra + ebédidő (20 perc – 1 óra cég függően). 4 órás munkahelyet hacsak nem valami egyszerű munkáról van szó, nem fogsz találni fél fizetésért, csak kevesebbért, ahogy 6 órást sem 3/4-ért. Manapság elég kevés irodai munkahely van, ahol 8-kor kezdenek, 9 az általános (hiába térnél el, ha másoktól is függ a munkád), így 1 óra ebédszünettel 18:00-kor végzel, fél óraval 17:30, és nagyon kevesen laknak a munkahelyük mellett, vagy ott, ahová mennének munka után élvezni a még világost. A legrosszabb időszakban 17 körül menne le a nap nyári időszámítással.

  Megjegyzem, én ezt már rég feladtam, inkább reggel elmegyek futni, a téli időszak nagyobb részében legalabb részben világosban.

 • xavv
  Akik az emberek biológiai órájáért meg cirkadián ritmusáért stb. aggódnak az 1-1 órás óraátállítások miatt, azoknak szeretném megjegyezni, hogy Magyarországon nincs betiltva az emberiségellenes váltott műszak (3 műszak) alkalmazása az ilyen-olyan gyártó cégeknél.
  Ma éjszakás vagy, 22:00-kor kezdesz, aztán meg reggel 6:00-kor. Nyilván kicsit sem terheli meg a szervezetet…. és csak szólok, nem 1000 vagy 5000 emberről beszélünk.
 • QTT

  Ettől a 9 órás kezdésű irodai munkától én speciel a falnak mennék. Tudom, hogy azért van, mert más országokkal kell kapcsolatot tartani, stb…
  Este 6-kor végezni, majd utána fél-1 órát utazva este 7-re hazaérni Hétfőtől Péntekig világvége… Nem szoktam megkérdezni a nemrég családi házba költözötteket (sokan vannak a környezetemben), akik ilyen munkával rendelkeznek, csak magamban gondolkozom rajta, hogy ilyen munkarenddel hogy a fenébe van idejük bármit is élvezni hétköznap a családi ház adta dolgokból.

  Persze, meg lehet oldani, hogy akkor reggelre teszel valami programot, mint pl Te a futást, de nyilván jobb lenne, ha a nap végén maradhatna több ideje az embereknek egyben, nem felosztva reggel kicsi-este kicsi.

 • Joy
  Érdekes, mennyire másként látjuk az egészet. Ahol én élek (megyeszékhely) inkább a fél8 – 8 közötti kezdés a jellemző, és ez jobban is passzol az ovihoz, iskolához. Kisgyerekkel sokkal jobb, hogy nincs egy óra üresjárat munkakezdés előtt.
  (Igaz ez csak pár év, amíg nem önálló, de addig az iskola fix 7.45 – 16-os időrendje miatt meg van kötve a kezed.
  Itt az ovi/bölcsi hivatalosan ötkor, gyakorlatilag 16.30kor zár.)
  Az általad felvázolt munkarend az én szememmel nézve Budapestre lehet inkább jellemző, és gyermek nélkül (vagy nagy gyerekkel) járható.
  Kivéve, ha el van csúsztatva a kettőtök munkaideje, esetleg az gyermekek felügyelete az intézményekben akár fél hétig megoldható.
  Sokszor nagyon tudnék még egy világos délutáni órának, főleg a fényhiányos téli napokon.
 • Zabalint

  Igen, inkább Budapesten jellemzőbb, bár ahol nagyobb multik nyitnak irodát vidéken, ott is átveszik. Ehhez kapcsolódik (meg nem csak ehhez), hogy egyre többen viszik a gyereküket magánóvodába, van olyan irodaház, ahol helyben is van.

  Ami a világos órákat illeti, szerintem december-januárban nem igazán van jó megoldás, mert a fő probléma így is, úgy is az, hogy összesen kevés ideig van világos. Tovább rontja a helyzetet, hogy a tipikus téli időjárás felhős-ködös, hacsak nem élsz hegytetőn, meg a szmog is könnyebben megül lent, ráadásul ugye a fűtés.


  Nekem a nap végén nem marad szinte semmi, a futást is úgy csinálom, hogy akkor már inkább nem is 9-re megyek be, hanem még később esek be, mert ez elfogadottabb, mint korán menni és korán haza. Az agglósoknál amúgy nem a fél-1 óra haza a jellemző, az inkább Budapest külváros, az agglósoknak van az több is, csak nem vallják be.

 • Michaelknight23
  Ebből az egészből is látszik, hogy az EU parlamentben inkompetens barmok vannak.
 • Balogh Imre művezető
  Amikor Budapestre kerültem, én is furcsálltam kicsit a 9 órakor kezdődő törzsidőt. De mióta gyerek is van, ráadásul iskolás, már értem. Azért errefelé simán utazik a dolgozó irányonként egy órát reggel-este, így ha nyolcra megy a gyerek iskolába és nem teljesen önjáró (igényli még, hogy vigyék, vagy legalább is elindítsák reggel), a szülő gyakran kilenc körül ér be dolgozni. Kisebb településeken, ahol a távolságok lényegesen kisebbek, ez kevésbé jellemző.
 • Balogh Imre művezető
  Fejben lefuttattam egy lehetséges “forgatókönyvet” azzal kapcsolatban, mi lenne, ha fixálnánk a nyári időszámítást. Szerintem általános probléma lenne, hogy a kölykök a félhomályban végigbóbiskolják az első-második tanítási órát, így bevezetnék, hogy az őszi és a tavaszi szünet között legyen 9-kor az iskolakezdés. A dolgozók jó része viszont így csak egy órával később érne be a munkahelyre (vagy kezdené a home office-t). Így igény lenne egy téli munkarendre, ami szintén az őszi és tavaszi szünethez igazodna… Aztán már vissza is tértünk a kiindulási pontra.
  De lehet, hogy pont ez lenne a megoldás: legyen kevés időzóna, de az államok hadd döntsék el, hogy milyen időbeosztás szerint rendezik az életüket!
 • Zabalint
  Elvben egyébként lehetne egyetlen időzóna is akár az EU-ban, az iskolál, munkahelyek munkarendje meg országonként, régiónként változna.