Napelemes pályázat hétfőn

Eddig is lehetett hallani a 100% állami támogatású napelem, illetve napelem és egyéb energetikai felújítást is magába foglaló pályázatról.

Az első körben nagyjából úgy nézett ki, hogy a világvégi házakra fognak tenni napelemet, ahol a napelem talán többet fog érni, mint maga a ház, amire teszik.

Aztán sokat módosult a pályázat, most már úgy tűnik, a legtöbb embernek elérhető lesz. Tamás küldte át a pályázat négyes számú verzióját. Ez még nem a végleges, mert azt hétfőn fogják bemutatni.

Azonban ha nem változik érdemben, akkor ez egy nagyon komoly pályázat lesz, 2,9 millió forint értékben lehet napelemre és közel 12 millió forint értékben napelemre és felújításra pályázni, a keret több mint 200 milliárd(!!) forint.

S a legszebb benne, hogy a dokumentum szerint a háztartás egy főre jutó maximális jövedelme évi 4,85 millió forintban van meghatározva, vagyis egy négytagú családnál ez évi közel 20 milliós jövedelmet jelent. Tehát gyakorlatilag az emberek 90%-a pályázhat és még egyszer, az állami támogatás mértéke 100%.

Reméljük, nem ez lesz a végső verzióban, mert akkor megint azokat támogatjuk, akiket nem kellene. Az eredeti elgondolás sem volt jó, ahol olyanokat akartak támogatni, akiknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy van-e napelem a huzatos vályogház tetején, de ez sem túl szerencsés megoldás.

35 ezer család, akiknek nagy része nem is szorul támogatásra, boldog lesz az ingyenpénz miatt, hiszen kapnak ajándékba akár 11 millió forintot, más meg majd szembesül az elszállt napelemárakkal és azzal, hogy megint nem lesz szakember.

12 éven át nem volt igazán jelentős hasonló támogatás, most pedig sikerült átesni a ló másik oldalára a 100%-os támogatási mértékkel és a 200 milliárd forint feletti pályázható összeggel. Szerencsésebb lenne lépcsős támogatás, minél kevesebbet keres valaki, annál jelentősebb támogatást adni neki. (Ha már mindenképp támogatni akarunk.)

De még egyszer, ez még nem a végső verzió, lehet, hogy teljesen mást fognak bemutatni hétfőn. Viszont a pályázati összeg és a célja valószínűleg nem fog érdemben változni.

A lényeg, hogy figyeld hétfőn a híreket. Ha beleesel a pályázatba, akkor azért, ha pedig nem, de akarsz napelemet, akkor pedig azért, hogy meg tudd előzni a rohamot és a borítékolható komoly áremelkedést.

Update: a hétfői bejelentés minden további magyarázat nélkül el fog maradni. Talán legalább azt meg fogjuk tudni, mi lesz az új időpont.

Share

111 hozzászólás

 • Lala
  Sajnos felette vagyok, nem sokkal, de felette. Jobb lett volna sávos támogatás valóban.
 • MPx
  “8.2 TARTALMI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
  A tartalmi ellenőrzés során megvizsgálásra kerül, hogy a megvalósítandó beruházás tartalmát
  tekintve megfelel-e a Pályázati Felhívásban foglalt céloknak, illetve az abban foglalt
  követelményeknek:
  a) az ingatlan megfelel-e a Pályázati Felhívás 2. pontja szerinti követelményeknek;
  b) kizárólag elszámolható tevékenységek szerepelnek-e a támogatási kérelemben, illetve
  a regisztrációs listán szereplő kivitelező került-e kiválasztásra; továbbá
  c) a támogatási kérelemben megjelölt tevékenységek biztosítják-e az ingatlan fűtési
  energiaigényének csökkenését.”

  Ez alapján a csak napelemre pályázók közül a c) pont miatt elég sokan el fognak bukni, mert ha valaki gázzal fűt, akkor a napelem semmilyen módon nem fogja csökkenteni a fűtési energiaigényt. Vagy nem jól látom?

  Akkor a 11 millióra pályázik és hőszivattyút is kér és ablakcserét.

 • umate
  @lala: még most foglalj időpontot a kormányablakba, mert érzésem szerint igen nagy lesz a forgalom az átjelentkezések miatt :).
 • Copywriter
  Szívtam a fogam, mert mutterék házára tetetnék én is. De nekik jelenleg palatető van, az meg lehet, hogy nem bírná, vagy ha bírná, a palát akkor is le kéne pattintani. Nekik az is sok pénzt, nekem meg Ausztriába költözés előtt nem ez az elsődleges. Meg amúgy is, mire az véget érne, ez a pályázat már kifutna.

  Úgy lenne igazságos, ha ez a pályázat innentől fogva futna, míg mindenki ki nem használná, akár évekig. Nem értem a 100%-os vissza nem támogatandó összeget, de a palatetős vidéki házak pont ki fognak esni szerintem. Ma meg fél füllel hallottam arról a rádióban, hogy talán a kivitelezői regisztráció még nem is fejeződött be, sokan mégis árajánlatot adtak kifejezetten erre a feladatra. Pedig, ha még nem fejeződött be a regisztráció, akkor hivatalosan nem is lehetnének kivitelezők a pályázatban.

  Azt még mindig nem értem, miért nincs országos palatető-csere akció,sokkal fontosabb lenne

 • Napelem és igénylő
  Ez alapvetően egy EU-s támogatás, a magyar állam az ÁFA összegével száll bele a lebonyolításon túl.
 • Kandisz Nóra
  A napelemes cegek mar el is kezdték, hogy penzert adnak csak ajanlatot amit hozza kell csatolnod a palyazathoz. 100-150ezer kozott kernek, joparral beszeltem…
 • Dóri
  Sziasztok ! Sokkal több buktató van benne, mint amit írt umate. Energetikai pályázatíró vagyok régóta, ami kijött, az még mindig eléggé slendrián. Sajnos , nem lehet átjelentkezni másik lakcímre, , mert a 2020-as bejelentett címmel rendelkezők számítanak, azért kell beküldeni a lakcímkártyát és adókártyát is. De szó nincs a monitoringról, és a fogyasztási adatokról sem. Pedig nagyobb teljesítményt nem tehetsz fel, mint amit eddig használtál , mert támogatásból haszonra nem tehetsz szert. Az, hogy ajánlatért már pénzt kérnek, bicskanyitogató.
 • Tamás
  Mi lehet az oka, hogy előbbre hozták? Ennyire nincs GDP?
  Elszámolás milyen lesz? Marad mindenki szaldósban?

  “meg tudd előzni a rohamot és a borítékolható komoly áremelkedést.”
  “1 kWp napelem rendszer kivitelezési költsége (anyag- és munkadíj együtt): 520.700 forint”

  Asszem 420k HUF volt az 50%-s, utófinanszírozásosban.
  A mostani konstrukcióban csak 5kW-ig telepíthetsz, ez egy combosabb hagyományos családi ház fogyasztása, fűtés nélkül.

  Érdekes lesz majd a telepítőkkel beszélgetni: én a régi pályázat szerint mennék, akkor másik árat mondanak, mintha az újban?

  Agyrém a hidegben ezeket elkezdeni, hülyére fogja szívni magát mindenki.
  Illetve ha már k sok napelem lesz fenn, tuti, hogy elkezdenek utánuk valami pénzt szedni, csodálkoznék, hogy ha lemondana bevételekről az állam.

 • Janos
  A 90%-t több mint túlzásnak érzem, hiszen ahol nincs gyermek vagy éppen már nem ott élnek ott az évi 4.85M/fő igen nagy valószínűséggel túl lépik. Újabb gyerekes támogatás, a többiek meg megint felejtős.
 • Napelem jó lenne
  Ha idén született gyerekünk akkor 2 vagy 3 fővel kell számolni?

  Idézem a szöveget:
  “ beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek száma (jövedelemmel nem rendelkező, eltartott személyeket is ideértve)”

  Én ezt úgy értelmezem hogy a mostani személyek száma, nem a 2020as

 • vendég
  Annyival, de annyival jobb lenne, ha ezeket a felelőtlenül és igazságtalanul szétszórt pénzeket inkább be sem szednék adó formájában.
  Már az ismerősi köröm egy része elkezdte az átjelentkezéseket ilyen-olyan rokonokhoz, csak hogy beleessenek a támogatott sávba, az meg már csak a fantáziám szüleménye, hogy a napelemes cégekben dörzsölgetik a tenyerüket a vezetők és épp azon tanakodnak, hogy mennyivel emeljenek az árakon.
  Miért kell még több pénzt önteni az építőiparba?
 • Ferke
  Vettünk egy házat még januárban friss házaspárként (50-50%), egyelőre gyerek nélkül. Elkezdtük felújítani, de még egyikünk sincs oda bejelentve. Idén muszáj meglépni, hogy legalább egyikünk ott lakjon legalább papíron, hogy a jövő évi ingatlanadót ne kelljen kifizetni.
  De vagy én nem tudom értelmezni a szöveget (előfordulhat), vagy nem tér ki mindenre a specifikáció (ez is elő szokott ugye fordulni a sebtiben összedobott pályázati leírásoknál). Kettőnk jövedelmét együtt nézve pont átlépjük a határt, vagyis nem vagyunk jogosultak. De ha csak egyikünk jelentkezne át (amit amúgy is megtennénk), akkor mehetne a buli.
  Mit gondoltok? Működhet?
 • HPPapa
  Ha jól értem, elég kijelentkeznem a házból a pályázat beadásának idejére, hogy a GYED-en lévő nejem maradjon a háztartásban egyedül és máris beférünk a felső határ alá?
 • Tamás
  Elolvastam a kiírást (tervezetet…) de nem lettem okosabb azzak kapcsolatban, hogy a pénzmozgás hogyan történik: készül egy terv, ami alapján nyer a pályázat, a kivitelező megcsinálja, a végén elfogadják, az állam (EU) fizet.
  A kivitelező saját zsebből végzi a beszerzést/ megvalósítást, vagy a nyertes pályázó előre kifizeti, esetleg az állam eleve előre fizet?
  Szóval a lényeg: tényleg 0 forinttal meg lehet ezt csinálni, vagy ki kell perkálni a 2-11 milliót, ami a végén visszajár?
 • Antal
  Most komolyan 35000 család kap ingyen baromi drága, modern, környezetvédő fűtési, áram termelési rendszert és még ebből is panaszkodás lesz, hogy felmennek miatta az árak?

  Jack Ma szavai jutnak eszembe, itt jól leirták twice.hu/vilag/a-milliardos-jack-ma-szerint-a-szegeny-emberek-mind-egy-kozos-vonas-miatt-vallanak-kudarcot?fbclid=IwAR1qKKm4o9SBPYS8AX0mDrLgJZ750eGUtos5q8HzFV1-RFYfw3e3bLeWdqQ

  Ha van pályázat az a baj, nőnek az árak, ha nincs akkor az, ha nyerik akkor zsebreteszik, ha nem nyerik akkor el van intézve. Minden út Rómába vezet, az egyetlen megoldás megint az új, a másik. A remény, hogy jobban csinálja, aztán jön a következő ciklus panaszkodás áradat.

  El kéne költözni olyan helyre, ahol nem lopják el a pályázati pénzeket, nem mennek fel árak, semmi gond. Marad minden az EU költségvetésbe, mert le sem hívják! Na akkor lehetne panaszkodni.

 • Öregtörp
  Üdülő övezetben található nyaralóra igénybe vehető a támogatás? Ha a család ide van bejelentve, és más ingatlan nincs a tulajdonukban.
  Sajnos én úgy értelmezem hogy nem. Vagy?
 • expect

  “Úgy lenne igazságos, ha ez a pályázat innentől fogva futna”
  Amikor pár hete olvastam, akkor ez egy többlépcsős, évekig tartó történet volt.
 • Építész
  Be kell tenni egy indirekt fűtésű tárolót a rendszerbe. Kb. 100.000 Ft-os tétel. A napelem “készíti” a melegvizet, ha kevés hozzá, akkor a gázfűtés rásegít. Csak vezérlés kérdése, hogy mennyit termeljen rá a napelem és mennyit a gáz, de az energiaigény csökkenni fog.
  Csak energetikusként adtam véleményt, nem tudok sokat a pályázatról, napelemesek lehet mást ajánlanak, de van több egyszerű, valós megoldás.
 • Pickpep
  A kommenetkből legalább megtudtuk, hogy Copywriter Ausztriába költözik 🙂
  Illetve, hogy palatetőcserét kellene inkább támogatni, hogy minden Ausztriába költöző szüleinél lehessen palatetőt cserélni 🙂
  Majd a remek Ausztriában nézzél szét micsoda lehetőségeit lesznek ilyen és ehhez hasonló támogatásokra.
  Azért ez is megérne egy misét: “Úgy lenne igazságos, ha ez a pályázat innentől fogva futna, míg mindenki ki nem használná, akár évekig”. Akkor minek pályázni? küldjön MINDENKI egy sms-t a kp-i számra, aki kéri a támogatást, utalják és kész:)
 • jami
  Lusta voltam végig olvasni, vajon ha csak bővíteni szeretném a meglévő napelemet+hőszivattyú (de ablakcsere nem), az is mehet? Kíváncsi vagyok.

  Érdekes lesz, mennyi idő alatt merül ki keret 🙂

 • gaborr
  Rettenetesen emelkedik a napelemek ára, és nem (csak) ez a pályázat az oka.
  pvinsights.com/

  Mindemellé jön a (réz)kábelek korábbi drágulása, a munkaerőről nem is beszélve.

 • Copywriter
  Legyen egy kis off, a kömkel kijött egy új poszttal, ez a ház már konkréten életveszélyes és új építésű. Ide vezet, ha ingyen pénz ugyan van, de szakember már nincs: komkel.blog.hu/2021/10/15/uj_epitesu_haz_szemle_szeress_veszelyesen_elni
 • Herr Meister
  Kezdem ezt kicsit unni. Asszonnyal turhetoen keresunk, kettonk bruttoja egy tulora nelkuli honapban 1.9m ft. 800k, de gyakran inkabb havi 1 millio, amit felrerakunk. Nem szorjuk a penzt, meg a hajamat is magamnak vagom. Megis olyan mertekben dragul minden tobbek kozott a sok csalad- meg egyeb tamogatasnak hala, hogy eselytelennek latszik egy budapesti csaladi haz megvasarlasa vagy felepitese. Dolgozunk mint az allat, rengeteget tanultunk, gyujtunk es kozben masok gyarapodnak, masokat tamogatnak. Gyerekvallalas eszunkbe se jut, remenytelen. Talan 40 evesen jutunk oda, de akkor meg minek? Ven szar leszek mire leerettsegizik a gyerekem.
 • Nimfas Corporation
  Anyáméknál voltak kint az EON-tól, ők is telepítenek napelemet.
  A ház egy része pala bituzsindellyel fedve, ez alapból nem nyert, a másik fele cserép, de mivel régi ezért a fickó erre is azt mondta necces hogy a “műszaki” követelményeknek megfelel-e…..
  Anyáménak mázlija volt, úgyis tetőt akartak cserélni, ma jött egy cég és Lindab tetőt csinál, jövő hét csütörtökön levonulnak elvileg. Látványos a haladás eddig, mondjuk 8 emberrel jöttek. 🙂 10eFt/m2 (anyag+mdíj összesen) áron cserélik a cserepet, lécezéssel, fóliával…
  Már csak a mérőhelyet kell korszerűsíteni, mivel regisztált villanyszerelő vagyok, így csak az anyagba fáj, de az is közel 100eFt lesz….

  A tetőn és a mérőn már a házak kb. 50% szerintem alapból fennakadna…

  Nekem az nem tetszik a pályázatban, hogy MAX a múlt évi villanyszámád mértékéig lehet napelemet pályázni, bővíteni nem tudod!!!

 • Engi
  Es akinek mar van napeleme, de szeretne höszivattyut vagy tesla aksit a falra ha jol ertem ok is kiesnek a korbol.
 • MPx
  “Akkor a 11 millióra pályázik és hőszivattyút is kér és ablakcserét.”

  Az áramfogyasztásunk alapján 4 kWp teljesítményű napelemrendszerre lenne szükségem, a pályázattal pedig a komplett rendszer nem lehet 5 kWp-nél nagyobb. A hőszivattyúnak maradna 1 kWp, ami biztosan nem elég. Emiatt én csak napelemre pályáznék, de akkor nincs értelme. Lehet, hogy meg lehet ezt oldani okosban a kivitelezővel, de alap helyzetben nem működik.

  Egyébként biztos vagyok benne, hogy rengetegen pályáznának ugyanígy csak napelemre.

 • Tamás
  Az egyértelmű, hogy a családtagok számánál mikor állapotot kell figyelembe venni? A jövedelem a tavalyi, ez tiszta sor. Ha a tavalyi családi állapotot kell nézni, akkor kicsúsznék, mert négyen voltunk. Most viszont már öten, tehát más a nevező, így már pályázhatnánk.
 • Viziboci
  Ez a 4,85 M nettó vagy bruttó?
 • Balu
  Sziasztok,

  Miklós, te biztosan tudsz nekem segíteni. Az éves jövedelmemnél azt kell néznem, hogy az eszja.gov.hu-n a “Jövedelmek összesen” részben mi szerepel? Ott nekem 5 642 000 Ft van, ezek szerint nem vagyok jogosult? (A feleségemnek valamivel kevesebb, de a kettő átlaga magasabb 4,85 milliónál.)

  Az éves jövedelmem ennél alacsonyabb, viszont tavaly volt egy pályázat, amiből kaptam egy nagyobb összeget, az dobja ezt meg. Viszont ha ezt veszik figyelembe…

  Köszönöm előre is!

 • Gergő
  nyár végén még 190milliárd volt a keret, ez az euró miatt ment fel, vagy wtf?
 • RS
  Itt már sokan telepítettetek napelemes rendszert; van kerülendő ill. kiemelten ajánlott kivitelezőtök?
  (durva az ajánlatadási ár, de érthető. tiszta piaci mechanizmus: nem fogják győzni ha mindenkinek adni kell, így beárazzák)
 • Kérdező
  Bocs a tudatlanságért, de ezeket bruttó bérjövedelemből kell számolni, vagy nettó. Osztalék utáni adózott jövedelem beleszámít?
  Köszönöm!
 • Zöldözvegy
  Én már előszerződtem a napelem+fűtéskorszerűsítés+nyílászárócserére, az energetikai tanúsítványt már elkészítették. Az ajánlat szerint, ha minden munkálatot a céggel végeztetek, a pályázatírás ingyenes. Persze beépítették az árba, de nem zavar. Ha adok meghatalmazást, be is küldik a pályázati rendszerben. Nem lesz ingyen, kell pénzt beletenni bőven a kapcsolódó burkolás, festés, hilladék elszállítás stb. munkákra. A 3+3 millás támogatást már év elején felhasználtuk, igénybe vehetnénk még a falusi csokot felújításra, és ezt. Ha bejönne, a Kádár-kockánk egész szépen ki lenne pofozva.
 • Babóca
  Kedd reggelre már drágább is lesz a nyilaszáró meg a hőszivattyú 🙂 Fifikásabb szakik talán még csomagajánlatokat is összeraknak ami talán pozitiv hozadék lenne
 • kommentelek_én_is
  Nekem ez az egész problémásnak tűnik, hiszen egy átlagfizetésű családnak valószínűleg nincsen olyan háza, aminek a tetőszerkezete 20-30 éves távlatban megbontás, vagy jelentősebb javítás nélkül megmarad. Ezekre a tetőkre napelemet rakni szerintem pénzkidobás,hiszen előtte teljes tetőcsere lenne szükséges. Az már csak hab a tortán, hogy a hátrányos helyzetű megyékben, ahol a szomszédság miatt (!) már 5-10 millióért komplett, karbantartott családi házat vehetsz, mi értelme van 10 milliókat elkölteni egy kádárkockára, ami néhány éven belül eladhatatlanná válik és az enyészeté lesz, mivel önkényesen beköltöznek a tudjuk kik.
 • józsenzbazsen
  Az egyik napelemes cég szerint ehhez a pályázathoz 3 fázis követelmény az áramszolgáltató részéről (legyen, vagy a pályázat kereteiben kiépítendő). Miközben műszakilag, ha jól tudom, 5 kWp teljesítményig erre nincs szükség. Valós lehet ez, ha igen, mi az értelme?
 • jami
  Benne van a pályázatban, h a 2020-as jövedelem/állandó lakcímkártyások a képlet.

  Az ütemezés is: 4 etapban lehet pályázni és 12-18 hónap a megvalósítás a támogatási szerződés birtokában, legkésőbb 2026…

 • Moltiszanti
  Remélem atdolgozzak és beleepitik az érkezett javaslatokat mert ebben a jelenlegi formájában súlyos logikatlansagok vannak. Hogy a szerintem legkomolyabban vegyük, csak akkora teljesítményt lehet igényelni amely az előző év fogyasztásának az átlaga de max 5 Kw. Namost ha valaki most áll at az elektromos fűtésre akkor ezt nem méretezheti az átallas előtti fogyasztáshoz mert alul lesz meretezve, szakértők szerint még az 5 Kw is kevés.
  Félő egyébként, hogy nagyon sokan hoppon fognak maradni és dühösek lesznek.
 • RS
  Hát én nem találom azt a feltételt a kiírásban, hogy 2020-as lakcímadatokat néznének. Mindenhol cska a lakcímmel rendelkezők 2020-as jövedelmét emlegeti. Ti hol találtátok meg?
 • handyman
  @józsenzbazsen
  Benne van a leírásban, el kell olvasni.
  Kell a 3f a pályázat szerint, igen. Ennek a kiépítésének a költsége pedig saját zsebből fizetendő.
 • Puffogok
  Imádom amikor az állam ad, csak úgy.
  Épp itt vagyok egy rokonnál és megemlítettem neki ezt a dolgot. Imádom őt, de nem a legélesebb kés a fiókban és az első válasza az volt, hogy oh jaj, ennek utána kell járni meg lehet nem is kapja meg és a többi.
  Az élelmes, aki amúgy is jól keres többnyire az le fog csapni erre, akinek tényleg segítség lenne az pedig ismét lemarad erről is.
  Nagyon jó lenne ha az állam végre leállna ezzel a kényszeres osztogatással.
 • jami
  Ha nagyon genyó akarok lenni: akinek van, annak adatik
  És itt nem a pénzre gondolok, hanem a proaktivitásra. Aki elkezdi nézegetni, energiát öl az egészbe, legalább esélyt ad.

  Kíváncsi vagyok én is véglegesre, végül 1 éjszaka alatt arra jutottam, h akkor ablakcsere is lesz 🙂 Pluszban nyilván fizetnem kell majd festést – de az lassan kellene már, csak eddig én akartam csinálni; ill. a redőnyöket, szúnyoghálókat is újra kell játszani – viszont így AA lesz a ház. Mellé meglesz egy kicsi kandalló, hogy áramszünetkor se fagyjunk meg és én egy időre nem foglalkozom semmi felújítással, a rezsim pedig minimális lesz.

  Nem olvastam át annyira, h mi van, ahol pl. 2021-ben elváltak, azaz 2020-ban 2 jövedelem van..

 • jami

  Ja, nem az állam osztogat. Ez EU támogatás, szerintem direkt tartogatták, pont hogy az a látszat legyen, ők ilyen jófejek
 • Nimfas Corporation
  #józsenzbazsen

  Én úgy tudom az 1 fázisra max 4kWp tehető, az 5kWp már épp 3 fázisú. Amúgy érdekes mert napelemes cég honlapján találtam 1 és 3 F rendszert is 5kWp esetén.

 • drdragon
  a támogatásra nem szorulók ‘támogatása’ helyesen mondva jutalmazás
 • untermensch4
  Abból a palából az aszbeszt nem ausztriába szállingózik a széllel… egyébként ha már úgyis szétnéz vki ausztriában, érdekelne hogy ott mennyi palatető van?
 • Katez
  87% az utófinanszírozás. Az előleg a támogatás 13%-a, maximum 1,5 millió Ft.
  “A támogatási előleg maximális mértéke nem haladhatja meg az adatlapon megjelölt
  napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítéséhez szükséges
  – villamosenergia szolgáltatók által biztosított – munkálatok (pl.: mérőóra csere), az
  engedélyezési, a táblakihelyezési, valamint a két energetikai tanúsítvány költségének
  mértékét, továbbá nem lehet magasabb, mint az utófinanszírozással érintett teljes
  elszámolható költség 13%-a.% Lásd 30. oldal.
 • józsenzbazsen
  ,

  Köszi szépen. Istenuccse kerestem, de úgy látszik béna Tibi vagyok. Mondjuk, az értelmét továbbra sem értem, de ha benne van, hát benne van.

 • Copywriter
  De buta vagy, ember. Nem az Ausztriába költözők palatető cseréjét kéne támogatni, hanem mindenkiét, akinek még ez van fenn az országban. Ezek a tetők ugyanis továbbra is azbeszttel szennyezik a környezetet, már rég kellett volna egy országos palatetőcsere-program. Ehhez képest a napelem az úri huncutság, ráadásul az volt a mondandóm lényege, hogy az ország nagy részében lévő palatetők a kisebb teherbírású gerendák miatt úgysem bírnák a napelemet. Meg nem is biztos, hogy a palatetőt csak úgy elkezdik fúrni a kivitelezők, mivel, ismétlem, veszélyes anyag. A leszedését is lehetőleg törésmentesen kell megoldani, és végig zsákokba zárva kell szállítani mert VESZÉLYES ANYAG.

  S egy vagyonért szállítják el, akár több millió is lehet egy palatető elbontása. Nem cseréje, csak a bontása. Nem szabad megvenni palatetős házat, mert egy vagyon a pala ártalmatlanítása. Erre jobb figyelni annak, aki házat vesz.

 • expect

  Szóval félreraktok évi bő 10 millió forintot (tehát egy év alatt félrerakod azt a pénzt, ami a csok maximuma) és kilátástalannak látod az ingatlanvásárlást, meg reménytelennek a gyerekvállalást. Minden rosszindulat nélkül mondom, hogy a problémáid forrását lehet nem a bankszámlád egyenlegében, hanem egy pszichológusnál kéne megkeresni.


  Eu-s pályázat, akkor most azt mondod, hogy ki kéne lépni az euból?