Itt a napelemes pályázat!

Megszületett a napelemes pályázat, amit itt tudsz elolvasni. Sikerült sok hibát kiküszöbölni benne, amik az előző verziókban benne voltak, érdemes volt meghallgatni a véleményeket. Az átlag alatti jövedelműeknek, de nem feltétlen a nagyon szegényeknek készült (megfelelő minőségű tető előírás), a gyerekek vagy az elmaradt térségben lévő ingatlanok plusz pontokat érnek az elbírálásnál. (Mondjuk szigetelés lehetne előírás vagy támogatott, ha már ablakcsere is van benne.) Úgy tűnik, sikerült megoldani a pontos célzást.

Fontosabb elemek:

– Lakóépületek tetejére telepített napelemekre lehet igényelni 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a bekerülési költség 100%-át (nem lehet földre telepített vagy szigetüzemű a rendszer, a a lakóépület kitétel pedig kizárja a nyaraló és egyéb épületeket, a tetőnek statikailag alkalmasnak kell lennie a telepítésre)

vagy

– Napelemes rendszer és fűtés elektromossá alakítására, szükség szerint ablakcserével 11,3 millió forintot, szintén 100%-os támogatást. Ha az ablakok legalább fele megfelel a mostani előírásoknak, az már kizáró ok.

Update: Állítólag elírás a pályázatban, hogy az nem pályázhat egyáltalán, akinek korszerű ablakai vannak, helyesen az csak napelemre pályázhat. Javítják majd a kiírást, de mint mondottam állítólag, telefonban mondták egy hozzászóló szerint.

– Az ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosai nem kereshetnek többet átlagban évi 4.85 millió forintnál. (Durván havi bruttó 400 ezer forintnál.) Ha egy tulajdonosnak nincs jövedelme, akkor nem osztható vele az összjövedelem. A nyugdíj is jövedelemnek számít és egy frissítés után a katás jövedelem is.

– Csak regisztrált vállalkozással lehet csináltatni, előszerződés feltétele a pályázatnak, ami december hatodikától indul, megyénként eltérő időpontban, pontos lista a fenti linken, 13. oldalon.

– A keretösszeg 201 milliárd forint, ez 23.320 napelemes pályázatra és 11.600 teljeskörű pályázatra elegendő.

– 14 illetve 18 hónap van a kivitelezésre.

– A gyerekek plusz pontokat érnek elbíráláskor, ahogy az ingatlan lokációja is. Túljelentkezés esetén (ami borítékolható előre), a pontszámoknak megfelelően sorba rendezik a pályázatokat. Maximum hét pont gyűjthető.

– Maximum hatlakásos társasházban élők is pályázhatnak.

– A tavalyi energiafelhasználásnál többre alkalmas napelemre nem lehet pályázni és egyébként sem lehet több 5 kWp-nél a rendszer összteljesítménye. (Ami nagyon hurka elektromos fűtés esetén, csak így zárójelben.) A hőszivattyú sem lehet 12 kW-osnál nagyobb.

– Az elszámolható költségek maximalizálva vannak, ami jó abból a szempontból, hogy nem lesz szabadrablás a vállalkozások részéről viszont kérdés, hogy mennyire reálisak, ennyiért kivitelezhető-e dolog. (Nem tudom, nem számolgattam utána.)

Továbbá fontos, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, azonnal kiesel a szaldós elszámolásból. (“a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza;”)

Amint arról már írtam, attól függően, hogy mire használod a rendszert és mennyire van alulméretezve, az általad megtermelt energiának a 10-30%-át használod csak el a megtermelés pillanatában, a bruttó elszámolásnál az efeletti részt eladod a szolgáltatónak cirka harmadáron, illetve te is piaci áron veszed a maradék 70-90%-ot. (Persze ha az egész ingyen van, pont nem érdekel, csak nehogy azt gondold, hogy akkor majd nem lesz egyáltalán villanyszámlád. Mert de.)

Erről cikk:

Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

További infó a pályázatról a cikk elején található linken.

Ha százezren indulnak, akkor is egy a háromhoz, hogy nyersz. Ha gyerekeid is vannak, esetleg nem nagyvárosban élsz, akkor még több. Szóval érdemes megfontolnod, hogy részt vegyél benne.

Share

170 hozzászólás

 • Zöldözvegy
  Lemaradok, 1/1-es tulajdonos vagyok 600 bruttós fizuval, 2 gyerekkel. Pedig igencsak szerettem volna ezt a beruházást. Ez van, nem fogom másoktól sajnálni.
 • tp
  What about: ne szedjék be adóban az ilyen pályázatok fedezetét DE legyen piaci árhoz közelebbi energiaár.

  Hőszivattyúsítani padlófűtés nélkül bajos, ezt utólag, lakott ingatlan kivitelezni problémás. Van még persze infrapanel és a többi humbug de abba kár is belekezdeni. Mindegy is, hajrá építőipar, nőjetek az égig!

 • Madzsar
  Szerintetek tanyás vályogház fűtéskorszerűsítésére és nyílászárócseréjére lehet pályázni, ha napelem már van?
 • umate
  “Az ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosai nem kereshetnek többet átlagban évi 4.85 millió forintnál. (Durván havi bruttó 400 ezer forintnál.)”

  Na így kicsit más a leányzó fekvése….gyakorlatilag a gyerekek nem számítanak….így a blog olvasói valószínűleg jórészt ki is esnek…

 • El Bandi
  Utófinanszírozott?
  Olvastam, de nekem kínai a nyelvezete minden hivatalos szövegnek.
  Köszi
 • Mr_Zé
  Előre is elnézést az “amatőr” kérdésért… Mi van, ha kereset nélküli gyermek tulajdonolja az ingatlant, de a szüleivel lakik abban..?
 • mzsombor
  Nem lehet a tavalyi fogyasztásnál nagyobb napelemes rendszerre pályázni akkor sem, ha hőszivattyú is van a beadott pályázatban? Ennek így nem lenne túl sok értelme…
 • Névtelen
  Zöldözvegy!
  2 gyerek is beleszámít! Per kopf értendő a fizetési limit, szerintem.
 • Syntax Error
  Fontos, hogy itt nem számítanak a gyerekek a jövedelem szempontjából, így ha magasabb a jövedelmed, de van 7 gyereked, ugyanúgy kiesel, mint ha egy sem lenne.
  Természetesen ha több pályázat lesz, ott már figyelembe fogják venni, már, ha nélkülük is megfelelsz majd a feltételeknek.
 • Betti
  8 lakásos a társasház 😀
  Sebaj, egyedülálló anyaként megszoktam már, se Gyed, se Csok és most ez se 😉
 • pmatyi
  Jól értem, hogy tanyára nem igényelhető?
 • Nimfas Corporation
  #Zöldözvegy

  Tehát 3 főre számolva az 200eFt/hó. Hol a gond?

 • H Atilla
  Tehát az egyfőre jutó keresetnél a gyerekeket nem kell figyelembe venni, csak a keresőket. Így azért nem annyira jelentéktelen népréteg marad ki.
 • Gábor
  KATA jövedelem milyen arányban kerül beszámításra? A NAV ugye 60%-ot igazol jövedelemként, azt számítják? Vagy a teljes számlázott bevétel jövedelemnek számít?
 • Second Wave
  Figyeljetek, a gyermekek száma nem szerepel az átlagos jövedelem kiszámításánál!
  (tulajdonosok összevont jövedelme összesen) / (jövedelemmel rendelkező tulajdonosok száma) <= 4 850 eFt

  Ez alapján sokan ki fognak esni, főleg a jól kereső gyerekes családok közül.

 • Szilu
  Nem maradsz le. 3 felé oszlik a kereseted, mivel 3-an laktok a lakásban.
 • dorkavics
  Ezt a feketén, minimálbéren foglalkoztatott/bejelentett gyermeket nem nevelő “szegény” vállalkozókra találták ki…hibátlan tetőszerkezet, alacsony jövedelem, de saját tulajdonú ház azért legyen (ez csak nekem antagonisztikus?).
 • Siraly
  Ez van a szövegben:
  “a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan
  úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a
  pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az
  új elszámolást alkalmazza;”
  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2023 január 1-től bruttóba kerül automatikusan, aki ezt használja napelemre?
 • MM
  Ezt meg hogy kell érteni?:
  “Amennyiben az ingatlan tulajdonosai öröklés vagy adásvétel jogcímén módosultak 2021.
  augusztus 31. és a pályázat benyújtása közötti időben, úgy a pályázat benyújtásának
  időpontjában tulajdonos személyekre kell alkalmazni a fenti feltételeket. Ajándékozás esetén a
  2021. augusztus 30. napi állapot kerül figyelembe vételre.”
 • bicskanyitogato
  Nekunk mar van, de bovitenenk, esetleg a meglevohoz meg panelek+hoszivattyu, viszont ablakcsere nem kell, ugy is lehet vajon?
  Vagy meg kerdesem: kulteruleten levo nyaralo, amit allandoan laknak, az vajon jatszhat?
  Es meg szaldos rendszer, vagy mar az uj, ketaras rendszer?
  En meg varok, mig tisztazodik kivitelezoi oldalrol is a dolog, aztan rakerdezek azoknal, akik anno nekunk csinaltak.
  Az irany amugy jo, aki tudja, nyomja meg, en hiszek a megujulokban.
  Koszi a bejegyzest, varom a kommenteket!
 • Zsolti

  Szerintem nem maradsz le, mert úgy tudom, a fizetést az összes lakó számával kell osztani.

  Tehát te plusz a két gyerek az 14,55 millió Ft fizetést jelent.

  Üdv,
  Zsolti

 • Buy & Hold
  A GYED vajon jövedelemnek számíthat?
 • 42
  Tudtommal a napelemes rendszerek technikailag utólag bővíthetők napelem panelokkal. Az alap rendszert érdemes nagyobbra csináltatni. Ha az átlagos áramfelhasználást kifutja, a villamos (hőszivattyús vagy klímás) fűtés pedig H-tarifáról üzemel, már megérheti.
 • umate
  a cikket és/vagy a doksit mért nem olvasod el? Ha hihetünk ennek, hogy ez a végeleges, akkor csak gyakorlatilag a tulajdonrésszel rendelkező, ténylegesen ott lakó felnőtte átlag jövedelmét kell figyelembe venni. Vagyis jól írja, ez így egy elég jelentős szigorítás lett a korábbiakhoz képest.
 • mutyilufi
  Igy hogy a jovedelemmel nem rendelkezo szemelyek nem szamitanak az osztoba mar egyaltalan nem tunik a gazdagok szamara nyujtott ujabb ajandeknak. Ilyen felallasban csak atlagjovedelemig lehet igenybe venni ami szerintem korrekt.
 • Zsolti
  Úgy látom, hogy sajnos módosult a kiírás a korábbihoz képest. Korábban ez szerepelt benne:

  “3. Példa: Adott ingatlanban 4 személy rendelkezik állandó lakcímmel. „A” személy (a pályázó) 2020. évi jövedelme 4.000.000
  Ft; míg „B” személy esetén 6.000.000 Ft. Rajtuk kívül két gyermek rendelkezik állandó lakcímmel. A számítás a
  következőképpen alakul: 4.000.000 + 6.000.000 = 10.000.000; 10,000,000 / 4 = 2.500.000 Ft, tehát az egy főre jutó összevont
  jövedelemre vonatkozó szabálynak a példában szereplő személyek megfelelnek”

  De ez most kikerült. 🙁

 • Szabolcs
  Igen, a friss verzióban NEM SZÁMÍTANAK A GYERMEKEK a jövedelem kiszámításánál.

  Eredeti kiírás (Google cache-ből):
  “Pályázók köre: a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek (magánszemélyek) 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.”

  Aktuális kiírás:
  “Pályázók köre: nagykorú természetes személy (magánszemély), a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.”

  És ha jól nézem, az se számít, ha egy résztulajdonos nem rendelkezik lakcímmel az ingatlanban (pl. nyugdíjas szülők tulajdonjoga, testvér nem elrendezett tulajdonjoga öröklés után), az ő jövedelmüket is be kell számítani

 • mutyilufi
  A számítást az alábbi képlet szemlélteti:

  (beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti
  összevont jövedelme)
  OSZTVA
  (beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos és 2020-ban JÖVEDELEMMEL RENDELKEZő személyek száma)

 • Second Wave
  A felhívásban ott van lábjegyzetben 3 példa számítás.

  Röviden:
  1) nem vehető figyelembe az, akinek nincs jövedelme.
  3) nem vehető figyelembe az, aki az érintett ingatlanban nem tulajdonos.

  Szóval a gyerekek többnyire kiesnek két ágon is.

 • Majomparádé
  Nem számít, hogy hányan laknak a lakásban és van-e jövedelmük, Csak a tulajdonosk számítanak. Tehát, ha van pl. két tulajdonos, akkor az ő jövedelmüket összeadják és elosztják 2-vel és ez az egyfőre jutó jövedelem, ami nem lehet éves szinten több, mint 4, 85 millió. Ha ott lakik még 3 eltartott gyerek meg két kisnyugdjas nagyszülő stb., nekik sem a jövedelmük nem számít, se az egy főre kiszámításnál nem számít, hányan vannak. Csak annyiban, hogy a két gyerekre jár plusz pont az elbírálási rendszerben. Ha valaki igazán figyelmesen elolvassa, akkor ez egyértelmű. Annál is inkább, mert a 9. oldalon a jövedelemigazolásokat is csak a tulajdonosktól kell beadni, hiába lakik ott még más is, annak a jövedelme, ha van, nem számít.
 • Gauchos
  Nem gondoltam volna, hogy ennyi funkcionális analfabéta van a Kiszámoló olvasói között, félelmetesen sötétek egyesek itt is. Értelmezni kellene a cikket vagy belolvasni a pályázati kiírásba (segítek: 7. oldal). A lényeg: a gyerekek nem számítanak, a kulcsszó: jövedelemmel rendelkező személyek. Ezt kellene értelmezni. Az se játszik, ha a gyerek nevén van az ingatlan, mert csak nagykorú nyújthat be pályázatot.
 • Gábor
  Szerintem úgy, hogy most már hirtelenjében nem tudod a kamra sarkát papíron elajándékozni a kisnyugdíjas nagynénidnek csak azért, hogy csökkentsd az egy főre jutó keresetet. Viszont nem esel el a pályázattól akkor sem, ha aug. 30. után vetted/veszed a házat/lakást.
 • jami
  “beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti
  összevont jövedelme
  —————————————————————————————————-
  beruházással érintett ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerinti
  tulajdonos és 2020-ban jövedelemmel rendelkező személyek száma

  < = 4.850.000

  A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is. A jövedelemmel nem rendelkező
  tulajdonosok a fenti képletben nem szerepeltethetőek, tehát osztóként nem vehetőek
  figyelembe"

 • Tibor
  Katasok előnyben, mert ott ugye nulla az SZJA szerinti jövedelem.
  Meg azt jól látom, hogy olyan házra is igényelhető, ahol nincs is a lakcíme a pályázónak? Csak tulajdonosnak kell lenni hozzá.
 • natasa
  , , olvassátok el a cikket és pályázatot is, mert változott a számítási módszer. Csak jövedelemmel rendelkező tulajdonosok vesznek részt a buliban.
 • Péter Balázs
  Felújított palatetőre (valszin azbesztes), ami le van tisztítva és festve felhasználható a pályázat?
 • jj
  A sokgyerekes, hátrányos járásban élők kerülnek előre elbíráláskor.

  “8.3 ELBÍRÁLÁS / DÖNTÉSI FOLYAMAT
  A kapható maximális pontérték 7 pont. Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban,
  amelyek a tartalmi értékelésen minden értékelési szempontra megfelelt vagy nem releváns
  minősítést kapnak. Az egyes szakaszokra benyújtott pályázatokat a tartalmi értékelésen kapott
  pontszám alapján csökkenő sorrendbe szükséges rendezni. A rendelkezésre álló támogatási
  keretet a tartalmi értékelésen minden szempontra megfelelt vagy nem releváns minősítést
  kapott pályázatok között szükséges felosztani, a pontszám szerint felállított sorrend alapján.”

 • Gergő
  uhhh soksok félreinformálás, emberek légyszi olvassatok mielőtt írtok 🙂 ő a helyes megfejtés: “(tulajdonosok összevont jövedelme összesen) / (jövedelemmel rendelkező tulajdonosok száma) <= 4 850 eFt"
  nem számít bele a képletbe se gyerek, se nem kereső tulajdonos, se kereső nemtulajdonos
  tehát igen sajnos lemaradsz

  igen a 60%-kal kell KATÁt számolni

  @mr_ze a tulajdonos igényelhet, ha a gyerek a tulaj ő nem igényelhet, tehát kiesik a példád is

  nem kell előre fizetned semmit (vagyis a kivitelező valószínűleg lehúz egy pályázatírási költséggel), minden munkálatról a számlát nem neked nyújtják be a kivitelezők, szóval effektíve letolt gatyával 0 pénzzel belevághatsz

 • attilavoltam
  Milyen jól elolvassa mindenki a pályázatot ahogy a szerző linkelte 😀 A tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos jövedelme számít csak ! Ha csak egyedül vagy tulajdonos akkor beleférhetsz a pályázatba, de ha házastársak akkor már necces. Bruttó 4.85 milliót 2x az nem sokkal több mint kettő minimálbér. Magyarán a jövedelmi korlát az egész jónak tűnik amennyiben a szegényebb rétegek célzása a prioritás. Katás vállalkozó már 8 millió éves bevételnél kiesett a navos 60% szabály miatt és ez így is van jól ! Az inkább a kérdés hogy mennyivel drágítja meg a napelemes rendszereket ez a támogatás azok számára akik semmilyen támogatást sem tudnak igénybe venni…..Nehogy az legyen mint a csokkal.
 • Zsolti
  Elolvastam a kiírást, de csak utólag. A korábbiban még az szerepelt, amit írtam. Ez változott sajnos. 🙁 Jó sokan ki fogunk így esni…. Ennyit a kiszámíthatóságról.
 • szvoboda
  @Péter Balázs
  Technikailag igen, mert a tető anyagára vonatkozó előírás nincs benne. De tisztességes napelemes cég nem fog neked a palatetőre telepíteni. A szerelésnél biztosan meg fog repedni a pala, ha csak kismértékben is, de ez elég lesz rövid időn belől egy beázás kialakulásásához.
 • kommentelek_én_is
  @Mr_Zé
  A portfolio.hu szerint ez van!

  Pályázók köre: az adott ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező (haszonélvezeti-, özvegyi-, illetve egyéb jog nem elegendő!) nagykorú természetes személy(ek egyike) adhat be kérelmet, de ehhez van egy jövedelmi korlát. Csak akkor adhat be kérelmet, ha az ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező személy(ek) 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelme egy főre vetítve nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Fontos, tehát, hogy a tulajdonosokat kell figyelembe venni (a pályázat benyújtásakor aktuális tulajdonosokat) és így az állandó lakcímmel/tartózkodási hellyel oda bejelentettek számával nem kell számolni az egy főre jutó jövedelemnél.

 • tp
  El kell küldeni a gyereket valami alulfizetett munkára és máris osztóként veheted figyelembe.
 • kommentelek_én_is
  Múltkori kommentem még aktuálisabb: tehát két br. 400e fizetéssel rendelkező szülőnek van olyan háza, ahol a tető megbontás / javítás nélkül kibírja a következő 20-30 évet, megtoldva a panelek súlyával. 🙂 Persze, sok ilyen lehet. 🙂
 • jami
  “Ha további információkra van szüksége, forduljon bizalommal az ÉMI Nonprofit Kft. jelen
  pályázatra vonatkozó ügyfélszolgálatához a 06-30-705-2388 telefonszámon, ahol hétfőtől
  csütörtökig 9:00 órától 15:00 óráig, pénteken 9:00 órától 12:00 óráig fogadják hívását. E-mail
  elérhetőség: nap@emi.hu

  A támogatást igénylőknek (pályázók és kedvezményezettek) a források felhasználásának
  elősegítése érdekében térségi irodáiban a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és
  Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság is segítséget nyújt.”

  Nálunk pl, kérdés, hogy az árvasági ellátást kapó, kiskorú tulajdonos minek számít…

 • Ácsakaroklenni
  Asszem most van végképp elegem a kisvállalkozók, KATAsok megsegítéséből… 6 lakásnál több lakásos társasházban élőknek is fityisz.. szerintem toljunk még, a be nem vallott jövedelemmel kacsalábon forgó villatulajoknak…
 • umate
  kiszámíthatóság? Eddig egyik verziós sem volt hivatalos. Azért voltak nyilvánosak, hogy véleményezni lehessen.

  Eddig mi is beleestünk éppen a határba, így viszont a közelében sem vagyunk, de őszintén, nekünk nincs is erre szükségünk, ha akarnánk tényleg, hogy legyen napelemünk, akkor meg tudnánk fizetni magunknak. Szerintem igazságosabb/nem igazán tudom mi itt a megfelelő szó, ez a feltétel a korábbiaknál.

 • Gergő
  de előtte vissza kell menned az időben 2020ba 🙂

  mindenki: van az olvasók között BÁRKI, aki meg fogja tudni igényelni (vagy ismer olyat aki igen)? tehát:
  – 2020ban az ingatlan tulajai nem kerestek havi átlag bruttó 400nál többet
  – családi házban élnek
  – amin a tető jó állapotban van, VAGY van 4-5millió egy cserére (most kaptunk ajánlatot normális nem kókány ácsoktól, 5.5M)
  ?

 • Alfa
  “Nem lehet a tavalyi fogyasztásnál nagyobb napelemes rendszerre pályázni ”
  Ez így energetikailag nettó baromság.
  A fűtés kiváltás (+ egyéb fogyasztás) így 5KW-os teljesítménnyel sok esetben nem adja ki, másrészt meg ha a jövőt próbáljuk megcélozni, akkor bizony 1-2 elektromos autó töltése szempont lehet(ne).
  Ez így nagyon rugalmatlan, szabályozói idiótizmus. Miért ne építhetne valaki 10kw-os napelem rendszert, mondják azt hogy csak arányosan (50%) kaphat támogatást és kész. De ez így megint azt eredményezi majd, hogy létrejön egy csomó, az ideálisnál kisebb teljesítményű rendszer.
  Mind1, nekem már van, nem pályázok.
 • Lakos
  A régi házak kábelei nem erre lettek tervezve. Bírják majd a plusz terhelést a vezetékek?