Pénzváltás: hol olcsóbb?

A tranzakciós adó nagyon összekavarta a pénzváltók piacát.

A nagy betűkkel meghirdetett váltási árfolyam alapján már nem könnyű megtalálni a legolcsóbb váltási lehetőséget.

A legtöbb váltó mindkét irányba felszámolja a tranzakciós adót. (Az adó mértéke egy eurónál nem kevesebb, mint 0,9 forint, gyakran több, mint a váltó saját haszna.)

Van olyan váltó, amelyik csak a forint valutára váltásánál alkalmazza, visszafelé nem. (A törvényt nem egyformán értelmezik.)

Van olyan, aki sávos mértékben számítja az adót, ilyen például az Exlusive Change. Például 100-150 ezer forint között 650 forint az adó, 150.001 forintnál már 2.000 Ft. Vagyis mondjuk 500 eurónál 1,3 forint a felár az adó miatt, viszont 600 eurónál ez 3,33 forint eurónként. Így már mindjárt sokkal drágább lesz ennél az összegnél, mint sok konkurense.

Aztán van, aki 0,3%, maximum 6.000 forintot számol fel. Ilyen például a Correct Change, legalábbis Budapesten.

Egy szó, mint száz: ha valutát akarsz váltani, már kevés, ha a kiírt árakat összehasonlítod, vásárlás előtt kérdezz rá a tranzakciós adó alkalmazott mértékére, majd jó alaposan számold ki egy géppel, hogy hol mennyi lesz a végeredmény.

Ha nagyobb tételben váltasz (egy-két millió forint felett), a legtöbb váltó ad kedvezményt, ha mást nem, hogy átvállalja a tranzakciós adót. De ettől komolyabb tételnél akár középárfolyamon is megkaphatod a pénzed, főleg ha a váltónak éppen feleslege van és neki is egy vagyonba kerül bevinni a bankba a pénzt, a vásárlásnál meg amúgy is már keresett rajta. Persze ez csak eurónál, esetleg dollárnál működik és eseti dolog, például svéd koronából ne akarjál nagy tételt középárfolyamon venni. Ha esett az euró ára és tömött sorokban állnak az emberek a váltók előtt, hogy vehessenek eurót, akkor se biztos, hogy lesz szerencséd a középárfolyamhoz.

Ha nem feltétel, hogy készpénzt váltsál, több bank kínál a módosabb ügyfeleinek online váltási lehetőséget 0,5% körüli áron. Nagyobb tételnél itt is érdemes számolni, hogy mi olcsóbb: kivenni a pénzt, fizetni a felvételnél a tranzakciós adót, majd esetleg a váltásnál is, vagy fizetni a banki váltás díját és elutalni a pénzt.

Ha legalább prémium ügyfél vagy, érdeklődj a bankban, tudnak-e kedvező online váltási árfolyamot adni. A legtöbb bank sávos árfolyamot használ a váltás során, vagyis csak nagyobb váltásnál kapsz igazán jó árfolyamot. Máshol az ügyfél vagyonának a nagysága meghatározó, nem az, hogy most éppen mennyit vált. (A bankok normál devizaváltási árfolyama legtöbbször nem versenyképes az olcsóbb utcai pénzváltók áraival, de itt se feledkezz el a költségekről.)

Share

44 hozzászólás

 • gunnerwatter
  Egy kissé OFF kérdés…

  Bankautomatából mekkora összeget lehet fölvenni egyszerre?
  A készpénzfelvételi limitemet be tudom állítani magamnak, nem ez a kérdés, hanem az, hogy technikailag egy automata mennyit adhat ki egyszeri felvételkor?

  Ez azért érdekes, mert a jelenlegi számlacsomagom még mindig ingyenes, tranzakciós adó nélküli, és szeretnék egy összeget euróba átváltani.

  Az automatából történő pénzkivétel pedig szintén minden költség mentes, havi 4 alkalommal. Így lehet, hogy jobban megérné pénzváltóban váltani.

  Van limitálva az automatából történő pénzkivétel technikailag?

  Előre is köszönöm!

 • Sneci
  Basszus, pont most szeretnék egy nagyobb összegért valutát venni. Dollárra gondoltam.
  De erről a q. tranzakciós adóról elfelejtkeztem.. :-(((
  A holvaltsak.hu oldalon szoktam nézni az árfolyamokat, de a tranzakciós költséget ott nem tüntetik fel. :-((
 • Ádám Fischer
  Én azt tapasztaltam, hogy a legtöbbszőr egyszerűen nem adnak számlát, és ennyi. Semmi adó. Régebben mindig kaptam számlát róla, most már kifejezetten kérni kell. Blaha környéki pénzváltók.
 • kridli
  Én úgy tudtam, hogy pénzváltásnál 0,3% max 6ezres az adó. Rákerestem gyorsan, és a NAV oldalán is találtam egy dokumentumot, ami ezt írja:
  http://www.nav.gov.hu/data/cms277020/Penzugyi_tranzakcios_illetek_fuzet_20130801.pdf
  (5. oldal)
 • Csj
  Kihagytál valamit: nagyobb összeg váltásánál irány Szlovákia, mondjuk Párkány, elég is elmenni a Mária Valéria híd túloldaláig. Budapestről oda-vissza 100km, kb 2-3e ft költség + 2 óra alatt megvan.
 • Imre
  Pénzváltásnál nem 0,6%, hanem 0,3% a tranzakciós illeték mértéke az emelés után (előtte 0,2% volt).
  De van olyan pénzváltó, ahol 1 Ft az árrés a vételi és eladási árfolyam között, és ha nem kérsz számlát, tranzakciós illetéket sem vonnak…
 • Kiszamolo
  Na, ezért van bekamerázva az összes pénzváltó….
 • Tamas
  Kedves Miklos,

  A transferwise nevu cuccrol mi a velemenyed? Nagyon jonak tunik valtasra, de erdekelne a velemenyed illetve a tobbieke is, hogy jobban megeri-e mint pl kivenni par ezer euros nagysagrendben.

 • Hitel
  Úgy hiszem kb 50-60 db bankjegy fér ki egyszerre a kiadó nyíláson.

  (belül egy-egy kazettában amúgy több 10m Ft is elférne technikailag de talán max harmadáig töltenek fel egy -egy kazettát, egy kisebb ATM-ben 2-4 kazetta fér el, nagyobban akár 8db is)

 • KószaFeri
  Én már évek óta csak a Correct Change-hez járok, jó áraik vannak, az alkalmazottak legálisan vannak foglalkoztatva, és még a tranz.adót se csalják el. Nyilván nem örülök az ezerféle új adónak, de arra a jó megoldás a döntéshozók leváltása, nem pedig a “mindig mindent mindenhol” elcsalás.
 • N.
  Az ATM-et üzemeltető bank szabja meg a pénzfelvételi limitet. A Budapest Bankos és az OTP-s limitet tudom.

  BB: Tranzakciónként 40 bankjegy. Bankfióki ATM-ben max 800.000, máshol található ATM-jéből 200.000.
  budapestbank.hu/common/letoltes/hirdetmeny/documents/H-335-2013-201310120100.pdf

  OTP: ATM típusától függően 40 db bankjegy tranzakciónként. Aztán derítsd ki, hogy milyen típusai vannak az ATM-eknek 🙂
  otpbank.hu/static/portal/sw/file/Bankkartya_Lak_H_20130921.pdf

  A többi bank is valószínűleg leírja valahol, hogy mennyit enged az ATM-jéből kivenni.

 • Dééé
  40db bankjegy a maximum. A gépben lévő címletektől függ a végleges összeg.
 • Zabalint
  OFF:
  A tranzakciós adó miatt lehet, hogy érdemes felülvizsgálni azon álláspontodat, amely szerint a bankbetét jobb befektetés, mint a pénzpiaci alap. Ugyanis a tranzakciós adó miatt már rövidebb befektetéseknél negatív hozam jön ki, ha másik bankba utalja az ember, bankon belül viszont az értékpapír számlára átvezetés jellemzően ingyenes.

  Pl. nálam a havi lekötés évesített 2% (ismétlődő is), 1 hónappal ezelőtt is ennyi volt (ezért összevethető a pénzpiaci alap előző 1 hónapjával), a házon belüli pénzpiaci alap 1 hónapos visszatekintő évesített hozama 3,05%. Csak akkor jobb a bankbetét, ha kicsi az összeg, így a fix 100-100 Ft jutalék nem fedezi a kamat különbözetet. De megjegyzem van bank, ahol (még) nincs vételi és eladási jutaléka a pénzpiaci alapnak.

 • Wnprt
  Pénzváltóknál az megoldható, hogy beutalom nekik az összeget, ők meg kiadják a valutát? Bankoknál váltani értelmetlen, ott 20Ft is lehet az eltérés, a Correct Changenél kb 2Ft.
 • mage
  Az üzemeltető banktól függ, hogy mennyit tudsz felvenni maximum egyszerre.

  MKB-s automatából 200e-t.

  Erste-s automatából 300e-t.

  OTP-s automatából saját kártyájukkal 300e-t, külsős kártyával (nem otp-s) 100e-t.

  K&H-s automatából 500e-t.

  Ezek régebbi tapasztalataim, vagy ismerőseim tapasztalatai. Tehát nem napra készek. Előfordulhat, hogy már nem aktuálisak. Érdemes telefonon a bankoknál érdeklődni. Ha be tudod állítani a bankodnál, hogy egy nap 2 milliót engedélyezzen felvételre, akkor szerintem simán megcsinálhatod, hogy a K&H-s automatából egymás után felvegyél 4x 500e-t.

 • mage
  Azért van bekamerázva a pénzváltó, hogyha a Nav ellenőriz akkor visszanézik a felvételt, hogy nem e történt pénzváltás számla nélkül? Erről törvény is van?
 • mage
  1 hónapos lekötésnél mindig is jobb volt a pénzpiaci alap, mert a bankok mindig is kifejezetten rossz kamatot adtak 1 hónapra, mert 1 hónap annyira rövid idő amire nem éri meg a banknak rendes kamatot fizetni. Mivel egy hónap túl kevés ahhoz, hogy bármi értelmeset kezdjenek a pénzeddel. A 2-3 hónapos akciós betéti kamatok is csak azért terjedtek el, hogy banknak csak kevés ideig kelljen magas kamatot fizetni az új pénzért. Banknak az-az érdeke, hogy minél kevésbé legyél likvid és így hosszútávon tudják használni a pénzed. Mivel ritka az, hogy bank rövid lejáratú hitelt add.

  A pénzpiaci alapba vagyonából is bankbetétekbe fektetnek, van benne 1,2,3,6,12, stb hónapos betét (ez szerintem már elhangzott itt a blogon). Tehát, ha te is felosztanád a pénzed és mindenféle betétbe fektetnél ugyan ilyen hozamot tudnál elérni.

 • mage
  folyt..

  Persze te kihasználhatnád az akciós kamatokat, vagy ha elég sok pénzed van a banknál akkor esetleg kedvezőbb kamatot is ki tudsz alkudni magadnak. Csak te a likviditást nem tudnád ilyen módon megoldani. Tehát, ha likviditásra van szükséged akkor jobb a pénzpiaci alap, mint 1 hónapokra kötögetni a pénzedet, de ez így volt mindig is (egy-két extrém esettől eltekintve). Bár azt se felejtsük el, hogy a pénzpiaci alapba fektetéshez tudtommal mindenhol kötvény számla kell és annak elég borsos az ára általában.

  Ami szerintem inkább érdekes lehet az állampapírba fektető alapok. MKB-s állampapír alap az elmúlt 1 évbe 10.63% hozamot hozott még a likviditási alap 4%-ot (szerintem más bankoknál is hasonló lehet az arány)és ebben még nincs benne, hogy eho-t az állampapír alapok után nem kell fizetni. Persze nem tőke védett, közel se annyira likvid és jókor kell beszállni.

 • mage
  folyt..

  A legjobb taktika talán az, ha valaki a fektet pénzpiaci alapba és állampapír befektetési alapba is. Arányait meg az alapján dönti el, hogy milyen a vérmérséklete és mennyire fontos a likviditás.

 • Kiszamolo
  Van pénzváltó ismerősöm, aki mondta, hogy a fekete pénzváltást csak a kamerákon kívül lehet csinálni, mert a felvételeket nem a NAV, hanem az a pénzintézetnek kötelessége ellenőrízni, akinek függő ügynöke a pénzváltó.
 • Zabalint
  Valahogy mégsem jön ki ez a matematika, Ersténél a normál betéteknél (tehát aminek feltétele nincsen) a 2011-2012-es csúcson 4,5% volt az éves lekötés, a pénzpiaci alapnak meg bőven fölötte volt a csúcsa (nyilván ezt kis mértékben befolyásolja az is, hogy a pénzpiaci kis mennyiségű diszkont kincstárjegyet is tart, de még az erste likviditási betétnek is magasabb volt). Ha az általam elérhető betétekből egyenlő súllyal vettem volna az 1, 2, 3, 6 és 12 havi lekötéseket, akkor valahol 3-3,5% között lett volna a csúcsa 2011-2012-ben a hozamnak, tehát nem vertem volna meg a pénzpiaci alapokat.

  Szóval a megoldás az lehet, hogy a pénzpiaci alap betéteinek magasabb a kamata, hisz annak még alapvezetési díja is van. Gondolom a méret miatt van így.

  Nyilván államkötvénnyel meg igen, valamint egyes bankoknál is, de mint írtam, ami változott, az az, hogy az utalások drágábbak lettek.

 • Zabalint
  Szerintem a mostani alacsony kamatkörnyezetben a kötvény alapok nagy kockázatot rejtenek, a kamat csökkentés irányába meg egyre kisebb a tér, tehát extra hozamra nem igazán lehet számítani, buktára meg annál inkább.

  Én jelenleg inkább a hosszútávú megtakarításaimat prémium állampapírban, AH alapokban és részvényekben tartom, a biztonsági tartalék nagyobb részét pedig pénzpiaci alapban, kisebb részét lekötöm.

 • Kiszamolo
  Nekem most jár le 8,5%-os egy éves lekötésem, nemrég járt le 9%-os erstés lekötés.

  Ezt kellene összevetni a pénzpiaci alap elmúlt egy évével.

 • Laca
  kellene egy ilyen adok-veszek oldal valutával 🙂
  én viszont dollárt szoktam eladni.
 • Zabalint
  Ami valószínűleg Aktív Betét (vagy új forrás?), aminek én meg nem teljesítettem sem most, sem akkor a feltételeit, számomra a legjobb elérhető betét 4,5% körül volt 1 éve az Ersténél. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül, az Aktív Betét esetében ahhoz a prémium kamathoz, amit te kaptál, 48 tranzakció kell és 480 ezer Ft-ért évente, úgy hogy az átutalás, rendszeres átutalás nem számít bele, csak a csoportos beszedés és a kártyás vásárlás.

  Másrészt te ezzel az “1 napos lekötést” veted össze az 1 évessel…

 • Zabalint
  Mindez amit írtok, felveti annak az esélyét, hogy hamarosan egyre többen fognak illegálisan szolmizálni az utcán. Mármint azt, hogy dó-lá-re-lá-dó..
 • Zabalint
  Hehe, én egyszer Erstés automatánál nem tudtam felvenni 50 ezret, mert valami hibát írt ki. Lejjebb mentem néhány ezresenként, végül 40 ezernél kidobott 40 db. ezrest…
 • cimar
  Kedves Miki
  Szuper posztok a héten. A unitlinkes után felhívtam a biztosítót, és kiderült, hogy befizetés nincs kamatadó, és már no SZJA sem. 9%-ot kellene hoznia ahhoz, hogy annyit adjon, mint spórolok a hitelen előtörlesztve éves szinten. Annyit meg nem hoz, így megy a hitelbe. Ezt neked is köszönhetem.
  Most meg a pénzváltás: a héten 3 alkalommal vettem nagy tételben EUR-t a correctchange-nél. Kameráznak, számlát adnak, nagyon pici árréssel dolgoznak, 1-szer 30 fillért, 1-szer 10 fillért sikerült alkudnom. 3. alkalommal nem volt nálam személyi+lakcímk -nem váltottak, pedig már ismertek, szóval tényleg korrekt a váltás. Tr adó 0,3%.
  A Ft kivét a Unicredit autómatából történt (CIB-es vagyok), mert 1 tr-ben 1 milliót kiad, így 1db bankon kívül kp felvét költséggel olcsóbb, mint min. 3 db CIB-essel. EUR ment vissza CIB-be lekötni. Ha már 2Ft-ot emelkedik az árfolyam, nyertem.
 • mage
  Hát az elég karcsú, ha 2011-2012-es csúcson 4.5% kamatot adtak. Közel dupláját el lehet érni máshol. Lehet el kellene gondolkozni a váltáson, ha nem tudod teljesíteni azzokat a feltételeket amik a prémium kamathoz kellenek.

  A pénzpaici alapjuk is érdekes. 2008-ba 0.77%-ot hozott. Ott mi túrót csinálhatak? Nem láttok leírást arról, hogy mibe kötelesek milyen arányba fektetni. Tehát lazán megcsinálhatják, hogy bevásárolnak szépen állam papirból, vagy egyéb kötvényből, ami aztán érdekes dolgokat hozhat. Szóval szerintem csak óvatosan az erste pénzpiaci alappal, ha nem bízól a kötvényekbe. Jelenleg is csak 74% van bankbetétbe és semmi nem garantálja, hogy ez nem fog csökkeni, ha úgy hozza kedvük. Elégé hektikus a teljesítményük:

  2008: 0.77%
  2009: 8.01%
  2010: 4.8%
  2011: 4.94%
  2012: 6.7%

  Ezek mind verhetők voltak egy normális bank éves és féléves lekötéseivel.

 • mage
  forrás: erstebroker.hu/static/befrt/download/Erste_Tokevedett_Penzpiaci_Portfoliojelentes130830.pdf
 • mage
  Még egy szösszenet: “A befektetési politika 60 napos tőkevédelmet garantál az alapnak” Már is nem annyira likvid befektetés, mert az 1 hónapos lekötés már is 2x likvidebb lett.
 • Sanyi
  “Ha nagyobb tételben váltasz (egy-két millió forint felett), a legtöbb váltó ad kedvezményt”
  mármint ha kp-ban van nálam 1-2 millió?
 • Ez most komoly,h 4%? Hát akkor nem az Erstébe kellett volna vinni.
  Axánál pl vígan volt jobb kamat.
  Továbbá jelenleg is van havi lekötésre 3,35% Gránitbanknál. Én pl ezt választom, mert lehet, hogy pár hónapon belül kell a pénz.
 • Zabalint
  Jellemzően azok a bankok adnak relatív magas kamatot akár feltétel nélkül is, amelyek éppen forráshiányban szenvednek. Ez pedig mindig más bank. Azzal, hogy tranzakciós adóval korlátozza az állam a pénzáramlást, eléri, hogy ne érje meg ide-oda utalni a jobb kamatért. Így egyébként relatív, a jegybanki alapkamathoz képest rosszabb banki kamatokra számíthatunk a jövőben, mivel kisebb lesz a verseny.

  Amúgy nem különösen érdekes mennyi a banki kamat, a hosszútávú befektetéseim nem lesznek soha pénzpiaci alapban vagy bankbetétben, a vésztartalék meg kisebb összeg.

 • user
  Off-topic:

  Kiszámoló!

  Ezt nem rólad mondták a legújabb Rádiókabaréban? 🙂
  youtube.com/watch?v=elcEOBVf7I8&feature=player_detailpage#t=2377

  Nem te voltál a társszerzője? 🙂
  youtube.com/watch?v=tmPzT5iPTR0

 • VA
  szintén OFF…de biztos érdekel valakit…

  2 jellemző cikk “számolás” ügyben…természetesen minden politikai felhang nélkül…

  “2010-hez képest hiába nőtt a bruttó minimálbér 33,3 százalékkal, a dolgozó csak 6,6 százalékkal vihet haza többet. Az állami viszont 80 százalékkal több bevételhez jut dolgozónként az adórendszer elmúlt évekbeli átalakítása miatt.”
  mfor.hu/cikkek/Orbanek_nyertek_a_legtobbet_a_minimalber_emelesein.html

 • Makk Marci
  “Laca szerint:
  kellene egy ilyen adok-veszek oldal valutával
  én viszont dollárt szoktam eladni.”

  Parancsolj:
  napiarfolyam.hu/kozeparfolyam/valutavaltas/elad/mind/mind/

 • Zabalint
  De nem vittem én sehová, csak nem vittem el onnan. Mikor számlát nyitottam, még semmi lekötni való pénzem nem volt.

  Másrészt az elmúlt években a legjobb bankbetétekhez képest némileg többet hoztak az értékpapírszámlás befektetéseim, igaz nyilván nem annyival, mint amennyi időt rászántam, ellenben nem sajnálom azt az időt, mert szeretek a pénzemmel foglalkozni.

  Gránitbank viszont nekem nem jöhet szóba, mivel van kemény egy fiókja.

 • tip
  Ez legális? Régebben szakmányban csináltuk cégen belül (sok kiküldetés volt, mindenki valutával seftelt), amíg a vezetés le nem csapott ránk.
 • Z50LT1
  Ma voltam váltani a Correct Change-nél, a honlapon szerepelt 295,49 EUR/Ft eladási árfolyamként. A középárfolyam egész nap 294,0-294,5 között mozgott.
  Ehhez képest a József körúton 295,80 volt az árfolyam, hülye voltam, kíváncsiságból átmentem az Erzsébet körútiba, ott meg 295,90 (már nem mentem vissza a 10 fillérért).
  A pénztáros azt mondta, hogy minden váltó a saját fennhatóságában határozza meg az árakat, és ennek köze sincs az internetes árhoz (pedig ott az áll, hogy az árfolyam ezen két váltóra vonatkozik). Igaz, az is szerepel, hogy mozoghat az árfolyam, de éppen ma nem mozgott annyira, hogy ez indokolt legyen.
  Eddig meg voltam elégedve a Correct Change céggel, de a következő váltást inkább máshol tervezem.
 • niches
  a transferwise.com nem jo megoldas szerintetek? Ez is osszehozza a keresletet es kinalatot, es vegulis nem tortenik valtas, hanem kozeparfolyamon kapja mindenki a kivant penznemet. A hatterben pedig parokat keres: ha en eurot akarok venni, attol kapom, aki meg eurot akar eladni, es vice versa
 • Bocó
  Érdemes összehasonlítani a váltókat, általában a Correct Change a legolcsóbb. Lásd: valutaarfolyamok.hu/penzvaltok/
 • misterminister
  Szerint a Correct Change a legjobb, legalábbis ha az árakat nézzük. Most van egy új váltójuk a Bocskai úton, ami 8kor nyit, én oda szoktam menni gyors munka előtt. Tényleg be van kamerázva és adnak rendesen számlát.
 • Jenő
  Melyik váltó nem számít tranzakciós díjat mindkét irányban, csak az egyikben, ahogy kell (a posztból pont nem derült ki, jogszabály szerint melyik irányban mennyit kell számolniuk, csak az, hogy összekavarta őket a dolog), és jó az árfolyam; mondjuk mostani állapot szerint?