Pénzváltás: hol olcsóbb?

2013-10-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tranzakciós adó nagyon összekavarta a pénzváltók piacát.

A nagy betűkkel meghirdetett váltási árfolyam alapján már nem könnyű megtalálni a legolcsóbb váltási lehetőséget.

A legtöbb váltó mindkét irányba felszámolja a tranzakciós adót. (Az adó mértéke egy eurónál nem kevesebb, mint 0,9 forint, gyakran több, mint a váltó saját haszna.)

Van olyan váltó, amelyik csak a forint valutára váltásánál alkalmazza, visszafelé nem. (A törvényt nem egyformán értelmezik.)

Van olyan, aki sávos mértékben számítja az adót, ilyen például az Exlusive Change. Például 100-150 ezer forint között 650 forint az adó, 150.001 forintnál már 2.000 Ft. Vagyis mondjuk 500 eurónál 1,3 forint a felár az adó miatt, viszont 600 eurónál ez 3,33 forint eurónként. Így már mindjárt sokkal drágább lesz ennél az összegnél, mint sok konkurense.

Aztán van, aki 0,3%, maximum 6.000 forintot számol fel. Ilyen például a Correct Change, legalábbis Budapesten.

Egy szó, mint száz: ha valutát akarsz váltani, már kevés, ha a kiírt árakat összehasonlítod, vásárlás előtt kérdezz rá a tranzakciós adó alkalmazott mértékére, majd jó alaposan számold ki egy géppel, hogy hol mennyi lesz a végeredmény.

Ha nagyobb tételben váltasz (egy-két millió forint felett), a legtöbb váltó ad kedvezményt, ha mást nem, hogy átvállalja a tranzakciós adót. De ettől komolyabb tételnél akár középárfolyamon is megkaphatod a pénzed, főleg ha a váltónak éppen feleslege van és neki is egy vagyonba kerül bevinni a bankba a pénzt, a vásárlásnál meg amúgy is már keresett rajta. Persze ez csak eurónál, esetleg dollárnál működik és eseti dolog, például svéd koronából ne akarjál nagy tételt középárfolyamon venni. Ha esett az euró ára és tömött sorokban állnak az emberek a váltók előtt, hogy vehessenek eurót, akkor se biztos, hogy lesz szerencséd a középárfolyamhoz.

Ha nem feltétel, hogy készpénzt váltsál, több bank kínál a módosabb ügyfeleinek online váltási lehetőséget 0,5% körüli áron. Nagyobb tételnél itt is érdemes számolni, hogy mi olcsóbb: kivenni a pénzt, fizetni a felvételnél a tranzakciós adót, majd esetleg a váltásnál is, vagy fizetni a banki váltás díját és elutalni a pénzt.

Ha legalább prémium ügyfél vagy, érdeklődj a bankban, tudnak-e kedvező online váltási árfolyamot adni. A legtöbb bank sávos árfolyamot használ a váltás során, vagyis csak nagyobb váltásnál kapsz igazán jó árfolyamot. Máshol az ügyfél vagyonának a nagysága meghatározó, nem az, hogy most éppen mennyit vált. (A bankok normál devizaváltási árfolyama legtöbbször nem versenyképes az olcsóbb utcai pénzváltók áraival, de itt se feledkezz el a költségekről.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram