Félsz a forinttól? Itt egy megoldás.

2013-10-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokan kérdezitek, hogy mit csináljatok a megtakarításotokkal, mert féltek, hogy a kormány beborítja a forint árfolyamát.

Egyrészt erre célozgatnak, mióta hatalomra kerültek, hogy jó lenne, ha az egész ország egy kínai szintű összeszerelő-üzem lenne, ennek akadálya szerintük a túl magas forintárfolyam.

Másrészt éppen a napokban fejezte ki az elégedetlenségét a kormány a bankok devizahiteles-mentés iránti elszántságával szemben és fenyegette meg a bankokat, hogy akkor majd ők jól kitalálják mi legyen. Ennek határideje november elseje.

Ez a tény önmagában erős forintgyengülést vetít előre, a végtörlesztés idején, 2012 év elején 320 forint fölé szaladt az euró árfolyama. Pedig az csak a devizahitelek egy részét érintette és az MNB biztosította a bankoknak a végtörlesztés miatti devizaszükséglet 60%-át. (Erről itt írtam.)Ha a kormánynál elgurul a gyógyszer és egy huszáros vágással akarja megoldani a kérdést, ennél sokkal nagyobb gyengülés is elképzelhető lehet. Márpedig közel a választás napja...

Úgyhogy kockázat van bőven, ami nem teszi alaptalanná a kérdés felvetését.

Azonban ezzel szemben ott van a rengeteg költség, például a meglévő betétek felbontása miatti veszteség, a pénzkivétel költsége (0,6% tranzakciós adó), a pénzváltás komoly költsége, az euró alacsony kamatozása, idehaza a drága eurós utalás, eurós pénzkivétel költsége és a többi kiadás.

Arról ne is beszélve, hogy mi lesz akkor, ha mégsem borul be a forint, vagy éppen ellenkezőleg, a következő pár hónapban visszaerősödik? Ne felejtsük el, tavaly augusztusban 270 forint alatt is volt az euró árfolyama, de tavaly október elsején is csak 271,6 forint volt az árfolyam. Egy 300 forintnál történő átváltás esetén elveszítjük a pénzünk 10%-át, ha az árfolyam visszaesik erre a szintre.

Mit lehetne ilyenkor tenni? Biztosítást kell vásárolni a forint árfolyamgyengülése ellen.

Ennek egyik módja a certifikát vásárlása.

A certifikát egy olyan tőkeáttételes pénzügyi termék, ami mögött egy nyersanyag, részvény, részvényindex, vagy devizapár áll és a certifikát ára ennek a mögöttes terméknek az árát követi le.

Ha veszünk egy eur/huf certifikátot, akkor annak árfolyama leköveti az euró és a forint árfolyamát. Vagyis anélkül tudjuk bebiztosítani a forintunkat az árfolyamesés ellen, hogy az egészet át kellene váltanunk euróra. Ugyanis pont annyit fogunk nyerni a certifikáton, amennyit bukni fogunk a forint gyengülésén, így a végén a pénzünknél leszünk. Természetesen fordítva is: annyival fog kevesebbet érni a certifikátunk, amennyivel esetleg erősödik a forint az euróhoz képest. De ezt a pénzt szintén elbuknánk, ha átváltjuk a forintunkat euróra.

(A certifikátoknál, mint minden határidős devizaterméknél, a két deviza kamatkülönbségét is figyelembe kell venni, ezért ezek változása is befolyásolja az árat. De ezzel a kamatkülönbséggel akkor is szembesülünk, ha forint helyett euróba tartjuk a pénzünket, úgyhogy most ennyivel egyszerűsíteném a kérdést. Szintén kis mértékben befolyásolja a mögöttes termékek volatilitása és a finanszírozási költség, de ennyi egyszerűsítést engedjetek meg, mert ezek nélkül sem túl egyszerű megérteni. A jelenlegi ügy szempontjából ezek nem lényeges kérdések.)

A certifikátokat a részvényekhez hasonlóan tudjuk megvenni és eladni. Ehhez nyitni kell egy olcsó és jó helyen egy értékpapír-számlát. Jó hely az, ahol kicsi költség mellett a lehető legtöbb értékpapírt eléred, valamint számos irodája van az országban, ha be kell menned aláírnod. Erről már itt írtam. Ott a KBC Equitas jött ki minden tekintetben a(z egyik) legjobb lehetőségnek. Ezért most is a náluk elérhető lehetőségeket mutatom be, de természetesen érdeklődj a saját brókercégednél is, hátha olcsóbb, vagy nagyobb a kínálata.

Tehát, ha még nincs, nyiss egy értékpapír-számlát, amin tudsz kereskedni. Ezt sajnos csak személyesen tudod megtenni a törvényi előírások miatt, az online felületeken csak előrögzítik az adataidat. Ezért nem mindegy, hogy a városodban van-e kirendeltsége a kiválasztott cégednek, vagy Budapestre kell ezért utaznod.

Ezután töltsd fel a számládat pénzzel, forinttal, vagy euróval, attól függően, hol akarsz vásárolni. A brókercégek szükség esetén átváltják a pénzed, de ezt ritkán úszod meg 1%-os költség alatt. Ezért érdemesebb a megfelelő pénznemet befizetni, ha megteheted.

A brókercéged online felületén már csak ki kell választanod a neked megfelelő eur/huf certifikátot a megfelelő darabszámban és meg kell azt venned.

Na ne aggódj, leírom, mit hol keress és mire figyelj. 🙂

Az első, hogy döntsd el, hogy a forint gyengülése, vagy erősödése ellen akarod magad bebiztosítani? Ha "long" eurhuf certifikátot veszel, akkor az euró erősödése (vagyis a forint gyengülése) ellen veszel biztosítást akkor megy fel a certifikát árfolyama, ha gyengül a forint, ha "short" certifikátot választasz, akkor az euró gyengülése (forint erősödése) ellen biztosítod be magad. Nem mindegy, figyelj oda!

A második, hogy hol szeretnéd megvenni a certifikátot? Bár lehet kapni a magyar tőzsdén is, de idehaza mondhatni brutális a vételi-eladási árfolyam-különbözet, ami neked egy garantált költség. Ezért inkább érdemes szétnézni a német piacon, ugyanazt megkapod sokkal olcsóbban. (Kisebb árréssel.)

Minden certifikátnak van egy kiütési pontja, amit ha elér az árfolyam, a certifikát megszűnik. Ha van maradványértéke, azt kifizetik, ha nincs, akkor ennyi volt.

Ez az eur/huf certifikátnál logikusan az euró forintárfolyamához van kötve. Te választod meg, hogy hol legyen ez kiütési pont (Illetve azt választhatod meg, melyik terméket vedd meg.)

Minél közelebb van a kiütési pont a jelenlegi árfolyamhoz, annál nagyobb a tőkeáttétel, vagyis annál kevesebb certifikátot kell megvenned, hogy lefedezd a pénzed. Viszont annál nagyobb a veszélye, hogy egy átmeneti erősödés kiüti a "biztosításodat".

Ha viszont jó messze rakod a kiütési pontot, akkor alacsony lesz a tőkeáttétel, vagyis a pénzed egyre nagyobb részéért kell certifikátot venned.

Nézzünk két példát:

- Ma 294.85 forint egy euró. Ha biztonsági játékos vagy, 275.55 forintos kiütési árat választasz. Ekkor a német tőzsdén kapható certifikátok közül egy 12,515 tőkeáttételű, Deutche Bank által kibocsátott certifikátot választasz, aminek a vételi ára 8,06 euró és ha eladni akarnád 8,01 eurót kapnál most érte. Egy certifikát 8,035 eurószor 12,515=100,55 eurót fedez le.

10 millió forintodat szeretnéd lefedezni, hogy ne bukj, ha a forint gyengül az euróval szemben. Ez 33.915 euró. Tehát durván 339 darab certifikátot kell venned. Ennek ára 339×8,06=2732 euró. Ennyit kell befektetned a biztosításba. Figyelem! Ezt (illetve az aktuális értéket) visszakapod, amikor eladod a certifikátjaidat.

Amit nem kapsz vissza, azok a költségeid: Adás-vételi árfolyam-különbség: 339×0,05 euró=16,95 euró.

A KBC díja vételnél 0,45%, eladásnál szintén 0,45%, vagyis 2732 eurószor 0,9%=24,58 euró

Vagyis az összes költsége a biztosításodnak: 41,53 euró. Ez a 10 millió forintra vetítve 0,12%. Természetesen ehhez még vedd hozzá, hogy 2732 eurót, a pénzed mintegy 8%-át át kellett váltanod, ki kellett venned a bankból, nem kapsz rá kamatot, stb. (A tőkeáttétel miatt a certifikátnak is van egy saját finanszírozási költsége, ezt a kibocsátó tudja megmondani, mennyi.)

De ez még mindig kevesebb, mint a betétfeltörés, pénzkivétel, átváltás-visszaváltás, utazás, stb. összes költsége.

A biztosításod pedig mindaddig él, amíg egyszer el nem éri az euró árfolyama a kiütési árat, a példánkban a 275,55 forintot. (A certifikát lehet lejárat nélküli, vagy dátumhoz kötött, a példákban lejárat nélküli certifikátok és azok árai vannak.)

De nézzünk egy másik példát, ahol merészebben 286,89 forintnál húzzuk meg a kiütési árat. Ekkor a tőkeáttétel már 27,62, az ár pedig 3,68 és 3,64 euró.

Ilyenkor egy certifikát szintén 101 eurót fedez le, de csak 3,68 euróba kerül. Vagyis a 339 certifikát megvételéhez csak 1248 eurót kell befektetni, a kereskedési költségünk is arányosan kevesebb lesz.

Vagyis a pénzünk 3,37%-áért certifikátot véve 0,06%-os költség mellett bebiztosítottuk magunkat a forint gyengülése ellen mindaddig, amíg egyszer el nem éri a 286,89 forintot az euró árfolyama, mert akkor megszűnik a termék.

 Úgy gondolom, ez egy megfontolásra érdemes lehetőség. De nagyon kérlek, mielőtt belevágsz, olvass utána alaposan és legyél biztos benne, hogy pontosan tudod, mit csinálsz. Ha kell, kérd a brókered segítségét, akár lépésről-lépésre. A cikk NEM pénzügyi tanácsadás és sok információt nem tartalmaz. A certifikáton bukni fogsz, ha az árfolyam nem a te várakozásod szerint alakul, bár a legtöbb amit bukhatsz, az a befektetett tőkéd.

Köszönöm a KBC Equitas segítségét, akik megint készségesen fogadtak és mindenben a segítségemre voltak. Ha náluk akarsz számlát nyitni, itt megteheted.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

 Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram