Postai online alkalmazás

Voltam ma a postán, ott volt kitéve egy szórólap, miszerint januártól lesz egy elérhető online alkalmazás, amiben magánszemélyek és cégek is kezelhetik az ajánlott és tértivevényes leveleiket, “papírmentes küldemény-előkészítéssel”. Az ígéret szerint nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is lesz, az így feladott küldemény, ráadásul nem kell a papírfecniket őrizgetni és lefűzni.

Nem tudom, ez mennyivel lesz másabb, mint a most is elérhető alkalmazás. Ha sok levelet adsz fel, érdemes megnézni ezt a lehetőséget, illetve megvárni, mi is fog változni januártól.

A Posta végleg ki akarja vezetni jövőre a papírmunkát a küldemények életéből, gondolom ez az alkalmazás is ennek részeként kerül bevezetésre.

Share

23 hozzászólás

 • Nándi
  Az irány mindenesetre szimpi 🙂
 • Bence
  Az is érdekes, hogy miért járunk még mindig ennyit postára? Esetleg meg kéne nézni Észtország példáját, ha náluk meg lehetett csinálni, akkor nálunk is. Mindent lehetne digitalizálni. Elképesztő, hogy magyar postákon még mindig sorba kell állni, hogy feladják az emberek a számlákat, sárga csekkeket, szerződéseket stb. Ezeket mind már lehetne digitálisan. E-számlát ugyebár már nem lehet küldeni, csakhogy a törvény szerint a felek kölcsönös beleegyezése szükséges, ha valaki nem akar e-számlát befogadni, akkor postán kell neki küldeni. Pont fordítva kéne, a papír alapú számlához kéne előzetes beleegyezés, és e-számlát kellene hogy lehessen bárkinek küldeni. A sárga csekkre rá kéne tenni egy nagyon magas adminisztráció díjat, hogy elmenjen tőle az emberek kedve. Szerződéseket lehetne elektronikusan aláírni stb.
 • szocske
  Ezzel ellentétes, hogy a wcsekk bétateszt január 15-én lejár, és arról egyelőre nincs info, hogy bevezetnék helyette a végleges megoldást…
 • Bindi
  Ott az icsekk alkalmazás. Már azzal is meg lehet kerülni a sorbanállást, ha az ember csak csekket fizet be. (Amit egyébként átutalni is lehetne, de az lehet hogy pénzbe kerül. )
 • kridli
  legyünk őszinték, a wcsekk hitelkártyás trükközők játékszere. Aki elektronikusan akarja intézni a dolgait, az csak a legritkább esetben fizet csekket (bármilyen formában), kivéve a hitelkártya optimalizálókat.
  Egyébként szerintem lesz majd wcsekk újra, de csak ha az epostabox is elindul publikusan.
 • Jani
  Teszteltem ez ePostaboxot. Nekem nagyon bejött. A felületen, meg a PDF betöltés gyorsaságán még csiszolhatnának, de legalább nem nyomják tele a postaládádat. Sajnos van pár olyan szolgáltatásunk, ahol nem megoldható az elektronikus kézbesítés. (Sajnos ezek közül egy “Adott címen kézbesítendő” sticky-vel kezdte el ellátni a leveleit, amivel így pont adtunk annak a bizonyosnak egy pofont…)
 • Dorian Gray
  ‘Esetleg meg kéne nézni Észtország példáját, ha náluk meg lehetett csinálni, akkor nálunk is”

  -Igen, tanulmányozzuk a nemzetközi példákat, de sajnos a magyar jogszabályi és nemzeti sajátosságok miatt nem lehetséges az átvétel. Törekedni fogunk a hazai körülmények figyelembevételével egy saját, a környezetnek megfelelő infrastruktúra kialakítására.

  Na elég hivatalos lett a képzeletbeli válasz? 🙂 Mert kb mindenre ezt sütik el, ami nyugaton, vagy már keleten is működik, modern, és felemrul a kérdés, hogy nálunk miért nem lehet úgy. A BKV jegyrendszer dettó. Van a piacon pár rendszer, amit rengetegen megvettek már a világban és a saját varosukra paramétereztek. A világon mindenhol megy megy, de nekünk neki kell állni a nulláról fejleszteni. Mindig mindent…

 • Körtefa
  Az EESZT is a nulláról jött létre… 🙂
 • V
  > A Posta végleg ki akarja vezetni jövőre a papírmunkát a küldemények életéből
  csak nehogy tuldigitalizaljak a dolgot mert az email tovabbitashoz nem kell Mancika
 • Destephano
  Én nem értem az egész Magyar Posta dolgot. A honlapjukon nem lehet kiigazodni, ha valamit keresnék rajta, a google-be kell beírni, mert a saját kereső semmire sem jó. A díjtáblázatuk szinte érthetetlen, ha nem levelet akarok feladni simán vagy ajánlva. Az, hogy a kisebb csomagot a postás sokszor meg sem próbálja kihozni, csak bedobja az értesítőt (ha bedobja egyáltalán) mindennapos. A héten voltam a postán feladni egy csomagot. Az ügyintéző nem tudott tájékoztatni arról, hogy mennyibe fog kerülni a feladás. Csak ha kitölti a gépben a nyomtatványt. Az otthon kitöltött zöld kis fecni nem is érdekelte. Úgy kellett bediktálnom a feladót, címzettet, számlaszámot, e-mailcímet, telefonszámot. Rohadt nagy összeg jött ki, Kérdeztem, nem lehet másként feladni, mert a díjtáblázatba még hasonló összeg sem szerepel. (folyt)
 • Kiszamolo
  V, amilyen munkaerőhiánnyal küzdenek, nem hiszem, hogy nagy baj lenne belőle.

  Egy fővárosi postás egy jobb körzetben nagyon sok túlórával és borravalóval együtt(!!!!) akár 165 ezer forintot is megkeres, ha nem bánja, hogy napi 20 kilométert kell gyalogolni hóban-sárban vagy éppen negyven fokban.

  Nem tudom, akkor Mancika mennyit kereshet a postán.

 • Destephano
  (folyt) De lehet. Akkor próbáljuk meg úgy. Oké, de ahhoz újra ki kell tölteni a nyomtatványt, szóval újra bediktáltatta velem az összes adatot jó hangosan. És végül sikerült hibás utánvételi összeggel feladni a csomagot. Buktam a postán 1790 Ft-ot, ami túl sok, hogy elmenjek mellette, túl kevés, hogy fél napot ott sorbanálljak és balhézzak. És ez csak a legutolsó eset. Ha valamiért nem futárral küldök valamit, akkor tuti megszívom a postával. Először racionalizálni kéne a rendszert, mert a rendelkezésre álló géppark és emberi erő megvan ennek a működőképes üzemeltetéséhez. Ha már a szolgáltatást igénybevevő nem hány vért és epét a stiklik miatt, utána jöhetnek a kényelmi funkciók is. (bocs a terápiás kommentemért)
 • Garázs
  Ide kicsit kapcsolódóan: Tud valaki olyan webshopot, ahol az elektronikus receptet be lehet váltani?
 • Florian
  használd a vaterafutárt. Nem szükséges hozzá vaterázni (ha vaterán adsz el valamit akkor kicsivel olcsóbb lesz a posta) ezt kitöltöd otthon, kinyomtatod, bemész a postára és odaadod a csomag mellé. Ha nem egy analfabéta ül a pult túloldalán akkor elvileg csak leolvassa a vonalkódot és kifizeted az előre kiszámolt összeget és meg is vagy. Nincs meglepetés, diktálás és még a sort se tartod fel. Ja és olcsóbb mintha besétálnál és ott szeretnéd ugyanígy feladni…
  vaterafutar.hu/#mpl
 • Kićo
  Szerbiában most változtattak a rendszeren, és nem előnyére.
  Annak idején mikor kijöttem, külföldi állampolgárként nyitottam bankszámlát, amihez kaptam netbankot is. Nem volt egy világszám, de használható volt, főleg hogy az e-bankba gyárilag fel volt töltve gyakorlatilag az összes szolgáltató sablonja, amibe csak az összeget és a hivatkozási számot kellett beírni. Teljesen kényelmes volt, hiszen otthonról kb. 5 perc alatt el tudtam intézni a havi számla mennyiséget.
  Ha volt valami, ami nem volt benne a rendszerben, akkor természetesen működött kézi kitöltéssel is, és természetesen lehetett készíteni saját sablonokat.
  Ehhez képest most októbertől ezt megváltoztatták. Most csak arra tudom használni a bankszámlámat, hogy fogadom rá a fizetést, és tudom használni a bankkártyát. De semmi egyéb értelmes e-bank szolgáltatás nem lehetséges. (folyt)
 • Kićo
  (folyt)

  Kérdeztem, hogy mégis hogyan fizessem a számláimat? Erre azt mondták, hogy a postán vagy bankfiókban. Igen ám, de a hagyományos csekkfizetésnek van felára.
  Nosza, végigjártam a bankokat. Mindenhol ugyanezt mondták, csak a felár változott, és néhol egész extrém árat mondtak, legalábbis nálam a 300 dínáros csekk befizetéséért fizetni plusz 2500 dínárt igen extrémnek tűnik.
  Egyetlen helyen lehetne normális e-bank szolgáltatást igénybe venni, de ott meg nincs devizaszámla, tehát egyből erőszakosan dínárosítanák az euróban érkező fizetést, és ami a legszebb, hogy nem adnak hozzá bankkártyát!!!

  Éljen a XXI. század!

  Értem én, hogy pénzmosás elleni küzdelem, de mégis ki a faszom fog maximum 20.000 dínáros tételenként pénzt mosni?

  Elnézést a félig offért, csak rávilágítottam, hogy van baj máshol is bőven.

 • Destephano
  Köszönöm, ki fogom próbálni.
 • Ákos

  “A sárga csekkre rá kéne tenni egy nagyon magas adminisztráció díjat, hogy elmenjen tőle az emberek kedve.”

  Óh, ennyire ne légy naiv, nem a kedvvel van baj. Az emberek nem jókedvükben állnak sorba a postán, hanem a kiszolgáltatottság okán, mivel a zsebbe kapott fizetésüket nem fogják befizetni a folyószámlájukra azért, hogy utána iCsekk-el fizethessenek.

 • Second Wave
  kedves Destephano
  csak a sablonküldeményekre mond bármelyik futárcég egységárat. Most hirtelen a GLS ugrott be, ahol a doboz 3 oldalát kell összeadni, és erre kalkulálnak díjat. A másik cégnél az a kérdés, hogy a csomag átfér-e a próbakereten 🙂

  Van aki szeret sorban állni, aki nem, az keresse az alternatívákat.
  Évente veszek száz darab prepaid (értékjelzés nélküli) bélyeget, meg hozzá szabvány borítékot. Onnantól csak bedobom a kimenő szánlákat a postaládába, ott nincs sor. A bélyeg a köv. évben is használható.
  Számlafizetésre ott van a dijnet + icsekk.
  Csomagfeladásra a fent említett vaterafutár. Érdekes módon úgy emlékszem kb. 100 forint eltérés van a futárcégek között. Értelemszerűen ugyanolyan szolgáltatás mellett.
  Van valami postai alkalmazás, ahol időpontot lehet foglalni, de én nem megyek olyan sokszor, hogy szükségem legyen rá.

 • attila
  off

  Új ETF-ek a magyar tőzsdén

  nyesz számlára még mindig nem lehet venni egyiket sem a kbc-nél, tehát maradnak a jó drága bef alapok meg mutyi mészáros papírok annak a takarékoskodni akar a nyugdíjas évekre ( egy-két blue csiptől eltekintve)

 • Parafa
  A posta túlterheltségeről: az OTP SZÉP kártya szerződéseket küldözget tértivevényesen, például én is kaptam,én aki nyugdíjas vagyok itthon vagyok és biztos hogy nem fogok SZÉP kártyára szerződést kötni.Vajon hány felesleges kilométert tesznek meg a postások hogy ezeket a leveleket is kihordják. Nem lehetett volna normálisabban intezni, mondjuk a munkáltatókat megkeresni?
 • Garbo
  Komolyan nem értem a postára járogatások 85%-át … Nem kell semmilyen alkalmazás: netbank, utalás, passz. Nem kell regisztrálni a díjnetre, nem kell iCsekkezni, mezei átutalás.
  Már anyám is így csinálta, amióta létezik netbanki szolgáltatás az országban.
  Ehhez képest anyósom, akinek legalább ötször elmagyaráztuk már a netbank rejtelmeit, postára jár, csekkel. Mindig, amikor kap egyet, nem várja azokat össze, nem akkor, amikor határidő lenne: amikor megkapja.
  Ennek minősített esete, hogy a közös költségét minden hónapban személyesen fizeti be a társasház számláját vezető bankban.

  Igen, ráér. Sokan érnek rá. Akkor is ráérnének erre, ha büntetődíj lenne a sárga csekkekre, érezhető mértékben. Ebben az országban a leggazdagabb az átlagos nyugdíjas. Időben és pénzben is.

 • Tarackos Sül
  Parafa
  2018-12-07 at 11:50

  Milyen levekekre gondolsz? Mert változott valami szabály / törvény, és emiatt minden, SZÉP-kártyával rendelkezővel felveszik a kapcsolatot levélben, ugyanis jövőre már nem a munkaadó és a cég, hanem a munkavállaló és a cég között kell hivatalos kapcsolatot kiépíteni. Tehát a SZÉP kártya kibocsátója veled fog szerződést kötni, nem a munkaadóval.