Bitcoin egy évvel később

Tavaly év végén minden a Bitcoinról szólt. Nem tudtál kinyitni egy újságot, legyen az akár egy bulvárlap, hogy legalább egy bitcoinos cikk ne legyen benne.

A nagy médiafigyelem oka a Bitcoin árának szárnyalása volt, tavaly ilyenkor 17 majd 19 ezer dollárt is adtak egy Bitcoinért.

Ekkor írtam cikket róla én is.

A Bitcoinról még egyszer

A médiafigyelem miatti nagy roham ekkor tetőzött, onnantól a Bitcoin folyamatosan csúszik lefelé. Először hatezer dollárnál stagnált, aztán négyezernél, jelenleg 3.700-4.000 között ingadozik az ára.

Érdekes megfigyelni ezeket a hatalmas ugrásokat is. Ez nagyon jellemző az árfolyamára, semmi nem változik, majd hirtelen esik vagy emelkedik 100-150-200 dollárt és ott ragad. Aztán néhány óra múlva megint ez történik valamerre. Az látszik, hogy néhányan nagyon meg tudják rángatni az árát.

A Bitcoin elveszítette az árának több mint 80%-át idén. A kérdés az, ideje-e temetni?

Nos, volt már ilyen többször rövid életében. 2011 novemberében 93,1%-ot bukott, 2015 januárjában 83,9%-ot.

Szerintem a helyzet most más, mint volt 2011-ben és 2015-ben. Még 2015-ben is, 2011-ben pedig teljes mértékben a Bitcoin nem volt más, mint geek-ek játékszere, az átlagember azt sem tudta, eszik-e vagy isszák a Bitcoint.

Így az esés után viszonylag könnyű volt talpra állni, mert ha egy maroknyi ember helyett másfél maroknyi ember kezdett érdeklődni a Bitcoin után, máris tudott emelkedni az ára.

Most egy elképesztő médiafelhajtás után vagyunk, amikor már a nyugdíjas nénikék is a Bitcoinról beszélgettek. Most már nem lesz olyan könnyű újra feltüzelni a laikus tömeget, akik ezt a hatalmas áremelkedést okozták tavaly ilyenkor.

Azok az emberek, akik 2017-ben felugrottak a Bitcoin-vonatra, nem nagyon akarnak most beszállni, amikor csak folyamatos esést lehet tapasztalni. Ráadásul már közel 1.400 hasonló műpénz van a piacon, kicsit zsúfolt lett a piac ezen a területen.

Természetesen lehet, hogy tévedek, a 2011-es és a 2015-ös összeomlás után is sok év eltelt, mire újra elérte az árfolyam a megelőző csúcsát.

Ami biztos, temetni még felesleges a Bitcoint. de várhatóan most egy csendesebb időszak jön lényegesen alacsonyabb (és valószínűleg tovább csökkenő) árakkal. (Persze ne felejtsük el, hogy aki két éve vett Bitcoint, még mindig közel 400%-os árnak örülhet.)

A véleményem továbbra is az a Bitcoinról, amit egy éve leírtam, csak gondoltam érdemes megnézni így egy év után, mi történt vele.

Share

71 hozzászólás

 • Bence
  És közben lett még másik 326 kriptodeviza 🙂
  De ez nem befektetés, max. szerencsejáték. Nincs mögötte valós érték.
  Ha veszel kötvényt, részvényt, ingatlan részvényt, azok mögött van valós fizikai érték (egy cég, egy gyár, egy ingatlan, az állam stb.), mármint persze ha igazi nem átverős részvényeket, kötvényeket vesz az ember és diverzifikál.
  Még az arany mögött is van valós érték, maga az aranyrúd.

  De a kriptodevizák? Egy számsor a felhőben, hát aki ebbe rak komolyan pénzt, az nem gondolja át a dolgokat…

 • Névtelen
  Most kell leátlagolni 😀
 • PM
  A bitcoin talán most nem annyira izgi. A kérdés az, hogy most mi van/lesz helyette. Pénzbőség van és az emberek sem lesznek okosabbak. Egy biztos, a lufifújás jövőre sem marad el, de vajon mi lesz az? Mivel foglalkoznak most a geek-ek, ami akkora hülyeség, hogy akár pénzt is érdemes bele tenni? 🙂
 • Kiszamolo
  Bence, vigyázz, ez vallási kérdés. 🙂
 • Matteo
  Ajjaj. Érkeznek a Bitcoin hívők. 3.2.1 …
 • Mont
  Nekem az a hozzászólás tetszett tavaly itt valamelyik cikk alatt amikor szárnyalt a bitcoin (nem szó szerint idézve), hogy “Kiszámoló tehet róla, hogy lemaradtunk erről az üzletről, mert nem szólt időben és lebeszélt róla.”
  Ezen akkor elhűltem kicsit. Ha itt ilyen szinten vannak egyes kommentelők, akkor milyen lehet a nagy magyar átlag?
 • Laci bácsi
  A semmiből nem lehet értéket teremteni. Aki ezt az ezeréves igazságot nem tudja felfogni, az a befektetési portfólióját bizony könnyen elbukhatja. Méghogy digitális arany. Röhög a vakbelem, kacag a májam.
 • xK
  Hát én nem vagyok hívő, de beletettem egy havi fizetésemnek körülbelül 30%-át pár hónapja. Azóta fele annyit ér. Ha most nullázódik, nem sokat vesztek, ha most százszorozódik, akkor sem sokat nyerek 😀 De hát kell egy kis izgalom is az életben.
 • PöLö
  Vajon hogy érzik magukat azok a megfejtők, akik tavaly magas lóról osztották itt az észt?
 • Roland
  ez korrekt cikk, azt hittem kárörvendeni fogsz a népen akik veszítettek. szerintem még nincs meg az alja. illetve ha meglesz akkor kérdés, hogy akik idén rengeteg pénzt nyertek a shorton beszállnak-e majd longolni is. akkor még lehet egy kisebb felfutás
 • Andrea
  A bitcoin szerintem egy lufi… Aki időben fújt bele, lehet, hogy jól járt, de előbb-utóbb leereszt ez is a valódi értékére. Lehet, kicsit offtopik leszek, de engem sokkal jobban érdekelne most a Huawei letartóztatás és USA-Kína kapcsolatának hatása a piacokra. Lehetnek ebből még érdekes dolgok, bár szerintem nem túl jó előjel. Erről várhatunk cikket?
 • speki
  Vajon, hogy érzik azok magukat akik 237 usd volt a beszálló ára és 1000 usd-fölött felét el is adták. (még 2,5 mindig van belőle és 1 millión fog elmenni annak is a fele, ha menni fog odáig)
 • Menyus
  Szerintem ezen is lehetett keresni. Tökmindegy, mi van mögötte, ez nem csak a bitcoinra igaz. Aki korán beszállt, és korán ismerte fel a hájp végét, oda-vissza szépen kereshetett vele. Mint a Lőrinc-részvényeken is. Ez nem szerencsejáték, ha a kockázat kezelve van, és tudod, mit csinálsz.
 • Garázs
  “Ha veszel kötvényt, részvényt, ingatlan részvényt, azok mögött van valós fizikai érték.”
  A kötvény mögött mi a valós fizikai érték?
 • Kiszamolo
  Garázs, ha nem fizeti ki a kötvény kibocsátója a tartozást, elárverezik a cég vagyontárgyait és abból fizetik ki a kötvényeseket.
 • Garázs
  Már ha van vagyontárgy.
 • Pingvin
  Sajnos azért a kötvényesek elég hátul vannak a kifizetési sorrendben. Aki hallotta már azt, hogy RFV/E-STAR/ENEFI vagy esetleg btel, az tudja 🙂
 • Borotvalttehen
  A Bitcoin halálra van ítélve, ezt nagyon könnyen lehet látni. Egy Bitcoin tranzakció energiaigénye 5-600kwh (ennyi energia kell ahhoz, hogy az új blockot validálják a node-ok), ez teljes egészében fenntarthatatlan. Érdemes utánanézni a statisztikáknak, olyan érdekességekre lehet bukkanni, hogy egész Románia vagy 5 millió amerikai háztartás éves energiaszükségletét fedezné a tavaly év során bitcoinozásra felemésztett energia.
 • Lala
  Azok főleg sokat kerestek rajta, akik 5 dollárért eladták és örültek, mint majom a f.rkának, hogy megveszi valaki. Persze ez pár éve volt. Mondani egyszerű, hogy az alján kell venni és a tetején eladni, de a trend fordulókat még egy profi sem nagyon veszi észre. Utólag persze mindenki nagyon okos és mindent meg tud magyarázni.
  Mint az 1500 forint alatti OTP részvény 2009-ben. Ismerősömnek is mekkora pofája volt utólag, hogy ő tudta, hogy nem megy sokkal lejjebb és majd visszapattan, de belevenni nem mert. Én USA-ban voltam pont de éjjel belevettem, de akkor (sem) volt túl sok szabad és felesleges pénzem a tőzsdei játékokra, sajnos. Tartani viszont “csak” 5e-ig tudtam, mert kellett a pénz másra akkoriban és trend fordulót is éreztem, utólag rosszul.
  Nem értek sokat a bitcoinhoz, de ismerősöm azt mondta nekem, hogy körülményes adni-venni, azaz nem igazán jó spekulációra.
 • Nagy Vonalakban
  Jaj, Miklós ne szerénykedj,
  a csúcson megmondtad,
  hogy sz@rt sem ér az egész,
  és persze megint igazad volt.

  A bitcoin valós értéke nulla.

 • naa
  Ez a volatilitás itt az ábrán nem is annyira vészes – az SP500 is ugrál ennyire – határidőn legalábbis.

  Amúgy engem se érdekelt sose.

 • IT Knight
  Kérdés: körülöttem a legnagyobb bitcoin hívők kifejezetten okos emberek, sokuknak pénzügyi vagy közgazdász végzettsége van. Mi a magyarázat erre?

  Egyébként engem megnyugtatott egy kicsit az alacsonyabb árfolyam, annak ellenére, hogy még mindig jelentős mennyiségű BTC-m van.

  Én ugyanis régebben vállaltam munkákat bitcoinért és amit kaptam, annak a nagy részét rögtön el is adtam 80-100 USD árfolyamon.

  Összesen kb 27 BTC-t adtam el pár hónap alatt és tavaly decemberben azt számolgattam, hogy ha nem adom el, akkor most lenne fél millió dollárom. 🙁

 • Menyus
  a tozsdezes, tradeles is egy szakma. Ugyanugy, mint barmi mas. En sokat kerestem rajta oda-vissza, de nem azert, mert Nostradamus vagyok. Megtanultam, ennyi. Nem vagyok egyedul ezzel, pl barataim kozul is tobben tradelnek foallasban. Nyilvan nekunk ez a dolgunk, hogy ezeket eszrevegyuk. Egyebkent en se talalom el a tetejet es az aljat sem. Nem is kell szerencsere.
 • Menyus
  Ja es tok egyszeru bitcoint adni-venni. Tokeattettel erdemes ezt is, mert sok a letet, es a brokerhez ildomos ugye minel kevesebbet kiutalni, ha nem szabalyozott a piac. Bar a kriptopiac meg mindig jobb, mint a forex cfd…
 • Bence
  Ja meg sokan elkövetik a hibát, hogy nem a teljes portfóliójuk (teljes vagyonuk) összesített hozamát nézik, hanem azt hogy egy kevés pénzzel milyen sokat nyertek. De nem ez a lényeg, hanem hogy adott időszak alatt a teljes befektetett vagyona az illetőnek (legyen az bármiben) mennyit hozott. Pl. hiába keresett valaki Bitcoinnal 300%-ot, hogy ez csak a vagyonának 10%-a volt, a másik 90% meg bankbetétben volt, akkor már nem olyan jó a képlet.
 • Mokabela
  Nyaron csinaltam egy muszaki tervezo/fejleszto munkat egy spanyol cegnek, akik egy skandinav megrendelonek epitettek bitcoin banyasz datacentert. A kb 500node-ba a legjobb NVIDIA CUDA kartyakat raktak bele, osszesen vagy 12 sornyi rack volt. A teljes energiafogyasztas 1.2MW (igen, megawatt), mikozben tudjuk, hogy a videokartyak nem fogyasztanak annyit. A 1.2MW-hoz persze kell komoly klimaberendezes is, hiszen ez teljes mertekben hokent szabadul fel, igy vagy 10 recirkulacios, parasitoval ellatott szellozteto-egyseget is beraktak az epuletbe. A foepulet melle meg ket masik kisebb kiszolgalo epuletet is telepitettek, parkoloval, irodakkal, kis kajaldaval. Eleinte azt hittem, valami szamitasi centrum keszul pl. Amazonnak, de amikor megtudtam, hogy ez egy maganszemely “kis” vallalkozasa, ledobbentem.
 • Tibor
  Az siman elofordulhat hogy lesz egyszer egy elektronikus penz. Sot, mar most is van, elvegre a bankszamlakon nyilvantartott penzek nagy resze csak a szamitogepek adatbankjaban letezik valojaban. Ugy, ahogy az aranyat felvaltotta (reszben) a papirpenz.
  Csakhogy amint ez “valodi” penz lesz, ugyanugy maganak fogja vindikalni az allam a penz”nyomtatas” jogat mint barmilyen mas “penz” eseteben. Nem fogjak azt mondani hogy helo, Jozsi kitalalta a coint akkor tomjuk zsirosra. Hanem azt mondjak hogy mostantol itt van elektrodollar, meg bitforint, ezt ismeri el az allam hivatalos fizetoeszkoznek.
 • Szabolcs
  nem akartam hozzászólni úgy általában, és újra “vitát szítani”. De azért mégis, és hátha nem kötözködésnek veszitek, mert van egy kérdés, ami máshová is vezet.

  “IT Knight
  2018-12-06 at 23:17
  Kérdés: körülöttem a legnagyobb bitcoin hívők kifejezetten okos emberek, sokuknak pénzügyi vagy közgazdász végzettsége van. Mi a magyarázat erre?”

  Mert azok látják, hogy ami most van, az is több problémával küzd, mint amit kezelni tudna…

  És pont ugyanakkora a fedezete a btc-nak, mint pl. a HUF-nak… a hit. OK, pl. az USD-nek van fedezete: hadseregnek hívják 🙁 (ez normális?)

  szóval a mostani rendszer nem jó, és a bitcoin egy új és jó alternatívának tűnt. És az is lenne (lehetne), csak nem arra használták, hanem spekuláció lett. Ettől én még nem temetném, akik akkor itt beszélgettünk róla, uazt mondtuk mind, bármelyik oldalt képviseltük is: lufi volt. Talán még most is az van.

 • eszpee
  Tök jó, hogy higgadtan és végletektől mentesen tudtál erről írni, pedig nagyon csábító lehetett egy hatalmas ÉN MEGMONDTAM felirat. Továbbra se értek egyet mindennel, amit a bitcoinról és az egész crypto iparágról gondolsz, de nagyon ritka az ilyen visszafogott cikk – mindkét “oldalon”.
 • Blend Ahmed
  “A semmiből nem lehet értéket teremteni.”
  Dehogyisnem. Hát mire másra valók a jegybankok? 🙂

  “Megtanultam, ennyi.”
  Saját tapasztalatból szedted össze a tőzsdei tudást vagy jártál valamilyen tanfolyamra?

 • Dr. Varsányi Karoly
  Annak idején is és most is “válaszolnek” Miklós meglatasaira.
  digitalcash.hu/2018/12/02/kit-sirattok-miert-sirattok/

  A jelenlegi pénzügyi rendszer sokkal korruptabb annál, mint ami latszik belole .

  Ha jön a Valsag 2.0, majd sok minden kiderül. A “meccs” meg nincs lefujva szerintem.

 • Cold Heart

  elég rosszul veszi ki magát egy ilyen cikkben, hogy a magyat trillió szót kevered az angol trillion-nal, 1 millió a váltószám a kettő között

 • Matteo

  Amíg a jegybankok, de az emberek többsége is inkább az aranyt tartja menekülő eszköznek, addig a BTC-nak nem tudom milyen szerepe lehet a jövőben? Valószínűleg semmilyen. Egyébként miként oldja meg a BTC a hitelezés kérdését? Rengeteg probléma van a mai pénzügyi rendszerrel, szerintem is egyszer össze fog omlani, de ez részben azért is van, mert az emberek gyarlók és kapzsik, és ez nem a pénzügyi rendszerünk miatt van így. Az emberek mindig többet akarnak, és azonnal akarnak új autót, lakást venni, akkor is, ha nincs rá pénzük. Ezért veszik fel a hitelt. Hogyan veszel fel hitelt BTC-ban, ami véges (tudom, hogy osztható, de akkor is véges)? Aztán beszélhetnénk arról, hogy a BTC mivel értékes (azért mert véges), ezért sosem lesz forgalomban, helyette inkább az értéktelen, korlátlan számban teremthető, nyomtatható, inflálható hitelpénz/fiatpénz lesz forgalomban.

 • porthosz
  Knight:

  “Kérdés: körülöttem a legnagyobb bitcoin hívők kifejezetten okos emberek, sokuknak pénzügyi vagy közgazdász végzettsége van. Mi a magyarázat erre?”

  A butaság (hiszékenység, kapzsiság) nem végzettség függő. A Quaestor-ba se hajléktalanok hordták a bevásárló kocsikból összetarhált pénzüket, aztán akinek volt belső cimborája az jól járt, akinek nem volt az ráb@szott. Mint ahogy mondhatnám a karcagi Marcsikát is ugye… (ott is volt olyan aki 100 milliót “fektetett be”). De a magyar önkorik egy része is CHF-ben adósodott el ugyebár 2008 előtt…

  : “Mert azok látják, hogy ami most van, az is több problémával küzd, mint amit kezelni tudna…”
  hm… Ezért aztán kiváltjuk egy olyanra ami még több problémával küzd… Jelige lehetne: 8% THM lakáshitelem elcserélném 38% provident hitelre…

 • Thistimeitsdifferent

  Szerintem sincs lefutva, viszont lenne pár kérdésem, amit nem értek:
  – Azt értem, hogy huszonvalahány millió BTC bányászható, viszont hány tizedesjegyig osztható 1 BTC? Ha tudok venni 0.0000000….0001 BTC-t akkor miért mondják hogy véges a BTC-k száma. Van itt valami korlát?
  – Nem egészen világos a forkok intézménye. Az aranyból nem tudok arany2-t forkolni. Ez szintén megkérdőjelezi számomra, hogy mennyire nem lehet elinflálni a BTC-t.
  – Valóban nem kell TTP a működtetéséhez, de láttuk, hogy az árfolyamot így is manipulálni lehet, csak éppen nem tudjuk, hogy ki maniplulálja. Mi zárja ki az árfolyam manipulációt?
  – Rendben, hogy a blokkláncot nem tudom módosítani (hamisítás kiküszöbölve) viszont pénztárcából, tőzsdéről simán ellopható. A hamisítás a komoly fiat pénzeknél is marginális probléma manapság. Miért jobb a BTC?

 • Lala
  : Na persze, megtanultál kereskedni. Valami kiskönyvből vagy saját tapasztalatból? Vagy egy bika piacon belevettél valamelyik chart alapján egy részvénybe és aztán máris elhiszed magadról, hogy te már profi vagy.
  Nekem régi osztálytársam csapott fel “professzionális” daytradernek egy ideig. Tulajdonképpen jól is csinálhatta egy rövid ideig, ha igaz, amit mesélt. Aztán érdekes módon pár hónap múlva kölcsön akart kérni (nem adtam) meg már munkát keresett. Pedig előtte hogy nyomta a sódert, hogy valami tanfolyamon is volt, ahol megtanították tradelni és az oktató milyen profin nyomta a virtuális pénzecskékkel. Ja, hát persze, ha valaki profi, akkor nyilván ilyen szocreál épületekben tanít tradelést pár szerencsétlen baleknak. Ez olyan hihető.
  Ha te megélsz a tradelésből, akkor ügyes vagy, de szerintem inkább füllentesz egy nagyot. A zinternet mindent elbír alapon.
 • mitel hentes
  A parasztvakítás azóta is működik. Egyik ismerős blockchain alapú üzleti ötlettel keresett fel, gyorsan elhajtottam, mert nem is érti, mit beszél. Lassan már a szakács is blockchain alapon akarja főzni a levest…

  Két állításom a témában:
  1. A blockchain technológia nem virtuális pénzek létrehozására való
  2. A bitcoin és a többi kriptovaluta óriási porhintés, nulla reálgazdasági háttérrel.

  +1 – ez már csak feltételezés: mi van, ha a CIA találta ki az egyáltalán nem feltörhetetlen technológiát, és gondoskodtak róla, hogy a nemzetközi bűnözés ezt kezdje el használni. Aztán jól elkapnak mindenkit… Előbb-utóbb úgyis feltörik, a kvantumszámítógéptől pont ezt (is) várják. Lesz itt meglepi a titkos tranzakciók napvilágra kerülésekor!

 • Szabolcs
  mitel hentes
  2018-12-07 at 15:28

  hehe, a CIA, mint ami a nemzetközi bűnözést akarja visszaszorítani 🙂 Majdnem akkora duma, mint amiket a hogyvolt blogon olvasok 🙂

 • batu
  Szabolcs: azt se felejtsuk el, hogy egy orszag HUF-ban fizet adot, igy a hitnek van alapja. A bitcoinnak semmi alapja nincs. A jelenlegi penzugyi rendszerben is tudsz lenyegi koltseg nelkul, gyakorlatilag egybol fizetni kartyaval, atutalni (pl. SEPA, ACH). A decentralizaltsag egy atlag embernek semmi elonyt nem jelent, sot, inkabb hatrany, hogy az ember maganak kezeli a penzet es el tudja veszteni egy eletre, ha elfelejti a jelszot.
  Az elmult egy evben nem csak a bitcoin omlott ossze, de tovabbra se sikerult a blockchaint semmilyen ertelmes dologra hasznalni. Kivancsi vagyok, hogy meddig hiszik meg el emberek, hogy ebben a formaban ebbol lesz barmi is.
 • Géza
  Ő sem érti miért lenne jó: youtube.com/watch?v=lLjmAVSfhAg
 • Kapi
  Azigen sracok, semmi sincs mogotte, van meg 1400 ilyen….
  1. Lightning network, erre fog alapozni a jovo, csak kell meg neki 10 ev hogy jo legyen. De en azt is sajnalom h lemaradtam az internet felemelkedeserol
  2. Egy kripto mogott sincs annyi hashrate mint a btc mogott ( kozel se, csak tort resze ) szoval az hogy van 1400 azt kicsit erosnek erzem
 • Bence
  hentes pár éve olvastam egy könyvet a titkosításokról, és valóban a mai titkosításoknak az a gyenge pontja, hogy egy szuperszámítógép fel tudja őket törni, csak jelenleg még egy egyszerűbb titkosítást is annyi erőforrásba kerülne feltörni, hogy egyszerűen nem éri meg. Mert leegyszerűsítve a mai titkosítások arra épülnek, hogy van egy óriási nagy szám, és azt hogyha prímtényezőkre tudná bontani a támadó, akkor már fel is törte a titkosítást. Csakhogy jelenleg egy nagyon nagy számot prímtényezőkre bontani olyan erőforrásigényes, hogy nem éri meg.
  Kvantumszámítógép ezt valóban megoldaná, viszont van olyan is, hogy kvantumtitkosítás. Erről azt olvastam, hogy mai fizikai ismereteink alapján feltörhetetlen, mert ha fel akarnád törni, akkor megváltozik az üzenet és a végén értelmetlen üzenetet kapsz csak. De még se a kvantumszámítógép, se a kvantumtitkosítás nem valóság.
 • naa
  “spanyol cegnek, akik egy skandinav megrendelonek epitettek bitcoin banyasz datacentert”

  Remélhetőleg jól eszakon, hidegben építették és valami falunak csinálnak melegvizet a Bitcoin bányászatból felszabaduló hővel, nem a nyári spanyol hőséget növelik ezzel is tovább…

  Traderek téma: @Én is akarok kommentelni mint nagy daytrade-advocate eléggé eltűnt, pedig én pl. kíváncsi lennék, hogy áll mostanában, sikerül -e neki továbbra is az elenyésző számú nyereséges daytraderek számának erősítése…

 • Dorian Gray
  igen jelenleg a titkosítások egyszerűen nézve azon alapulnak, hogy a kulcsméret növekedése minimálisan növeli az erőforrásigenyt, míg a megnövelt kulcsméret miatt a toreshez szükséges igen durván elszáll. Amíg nincsen bármi radikálisan új paradigma, ami miatt a jelenlegi rendszer összedőlne, addig ez nagyon jól működik.
 • Menyus
  es Igen, voltam tanfolyamokon, nem egyen, de alapvetoen nem ezek hoztak meg a sikert. Magam kutakodtam sikeres emberek utan, ez nem volt egyszeru, toluk, es a sajat munkam vegen jutottam el oda, hogy sikeres vagyok. De sok sikeres van, nincs ebben semmi kulonleges. Miert kene kamuznom nevtelenul? Semmi ertelme sincs. Nem konnyu ezt a szakmat se megtanulni. Kreativitas, kockazatvallalas, tanulasi keszseg, nyitottsag, rendszerszemlelet, es szorgalom kell foleg. Meg ido is elorebb valo, mint a penz:) Sajnos szinte mindenki sztereotipiakkal gondol erre a szakmara is, pedig nincs miert. Fejben kell rendberakni a dolgokat, itt verzik el az elet minden teruleten a legtobb ember.
 • Kovácshmith
  “Kriptolufi” – A tegnapelöt az S&P 500 index 755 milliárd dollár minuszban zárt, ezzel egy nap alatt nagyobb veszteséget szenvedett el a részvénypiac, mint az összes kriptovaluta együtt 2018-ban! Itt a lufi hol a lufi?! 🙂
 • Zsolt75
  Érték a bitcoin mögött. Hogy meg tudjuk érteni, mi a fundamentális értéke a bitcoinnak, gondoljunk rá úgy, mint egy üzenetküldő alkalmazásra. Itt nem (csak) az utalások mellé írható üzenetre gondolok, hanem X mennyiségű bitcoin küldése valójában egy speciális üzenetküldés. Olyan üzenet, amely csak a címzettnél marad meg, a feladónál nem. Ez egy nagyon speciális üzenet, végülis ez a lényege, ami miatt pénzként is lehet használni. Szóval, egy üzenetüldő alkalmazásnak mitől van értéke? Attól, hogy hányan hasznlják, és hányszor.
  Ha csak két ember használna egy bitcoinhoz hasonló hálózatot, annak is lenne fundamentális értéke, a két ember számára. Persze ez függ mennyire használják, illetve a szubjektív értékítéletüktől. Ha egy harmadik ember csatlakozni akarna, neki vennie kellene kerditet, hogy tudja használni a hálózatot. Ez felvinnél a kredit árát, illetve a a halózat fundam. folyt. köv.
 • Bacsosz Sztavrosz
  Hol vannak akik osztották az észt, hogy “jajjj nem értesz hozzá, ez a jövő…” Elmondjam? A vaterán lógnak és próbálják eladni az ócska túlhajtott vga kártyáit.
 • attila__
  Sziasztok!

  Elnézést az off-topic kérdésért, de még az OTP-s ügyintéző se tudott érdemi választ adni.

  Hamarosan gyerekünk születik emiatt szeretnék nyitni EP-t.
  Elvileg lehet kérni max 1 mio HUF kifizetést ebből kifolyólag.

  Ami kérdéses, hogyha még most nyitok egyet, befizetek rá 750e+ HUF összeget és nem nyúlok hozzá, akkor amellé alapból (a gyerekszületés miatt) kérhető 150ezer adójóváírás az idei befizetett SZJA-m terhére vagy kellene hozzá annyi elszámolható számla, amiből ez visszaigényelhető?

  Köszi, ha valaki tud valami okosat!

 • szocske
  @attila__ idén befizetsz 750-et a pénztár levonja a költséget, marad kb 720, adóbevallás után 30 nappal kapsz 150 utalást az ep számlára a navtol, ha megszületett a baba bekuldod a szül. anyakönyvi kivonatot és utaljak a pénzt