Minimum két évre nő a jótállás időtartama

2024-04-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előírásokat. Mostantól már 10 és 250 ezer forint összeghatár között is két év jótállást kell biztosítani, 250 ezer forint felett pedig továbbra is három évet.

Ha a termék háromszor elromlik, ki kell cserélni nyolc napon belül vagy a vételárát ki kell fizetni, ha nem lehet cserélni.

A kötelező jótállás kibővítése azon kevés dolog egyike volt, ami nagyon jó húzás volt a kormánytól. Elég felháborító volt, hogy akár másfél milliós (vagy harminc milliós) tévére egy év garanciát adtak, ha utána elromlott, így jártál, drágább lett volna javítani, mint venni egy újat.

Most legalább két vagy három évig nyugodtan alszol, ha tönkremegy, meg kell szerelnie az eladónak. Mondjuk ha jól értem, legkésőbb egy hónap múlva életbe lép a rendelkezés, azért ennél egy kicsit több időt kellett volna hagyni a cégeknek a felkészülésre és az átárazásra. (Mert ennek árát azért beleépítik az árba, de még így is megéri a fogyasztóknak.)

(Fontos, hogy a vállalkozások nem számítanak fogyasztónak, így ha cégre vetted a telefont vagy számítógépet, mosógépet, akkor neked nem jár alapból ugyanaz, mint a magánembereknek. Cikk: https://kiszamolo.hu/ceg-nevere-notebookot-ugrott-a-jotallas/)

Az Unióban közben a javíthatóságról, illetve a javításhoz való jogról hoztak törvényt, hogy a cégeknek méltányos, piacilag indokolt összegért kell biztosítani a javítást vagy a szereléshez az alkatrészt és a technológiát, illetve nem tilthatják a harmadik fél általi javítást. Évente 35 millió tonnányi elektronikus hulladék kerül a szemétbe, ezek nagy része javítható lenne. A tagállamoknak két éve van, hogy átültessék a saját jogrendjükbe az új szabályozást.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram