Prémium Állampapír vagy Állampapír Plusz? Kalkulátor

Sokakat kínoz a kérdés, hogy melyiket éri meg jobban vásárolni: Prémium Állampapírt, vagy Állampapír Pluszt.

Az első előnye, hogy már az első évben is magasabb kamatot fizet és ha késéssel is, de leköveti az infláció változását.

Azonban van egy nagy hátulütője: 2% a visszaváltás díja, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk kivárni az ötéves futamidő végét.

Az Állampapír Plusz alacsonyabb kamattal kezdi, de aztán évente nő a kamata. Ha kivárod az ötödik év végét, átlagolva 4,95% lesz az éves hozam. Ami több, mint jelenleg az inflációkövető állampapíré, viszont gyorsan kevesebb lehet, ha tovább nő az infláció.

De nem is ebben van a nagy vonzereje az inflációkövető Prémium Állampapírhoz képest, hanem hogy 0,25% a visszaváltás díja, ami akár nulla százalék is lehet, ha évfordulókor váltod vissza.

Melyiket válasszam, ha kell a pénz 27 hónap múlva? Ott még több a kamata a Prémiumnak, de a 2% visszaváltás azért erősen csökkenti a plusz hozamot. Mennyivel kell nőnie az inflációnak három év távlatában, hogy a Prémium érje meg jobban?

Andor nem volt rest és csinált egy kalkulátort, ami elárulja neked, melyikkel jársz jobban az általad megadott futamidők mellett. Az infláció alakulását még ő sem tudta megmondani előre öt évre, de te be tudod írni magadnak, mire tippelsz.

Köszönjük a munkáját, használjátok egészséggel a kalkulátort.

(Ugyanitt kisebb php-s munkák jó áron. 🙂 )

Share

119 hozzászólás

 • Andor
  A kérdés teljesen jogos, már le van vonva a hozamból, módosítottam is a kalkulátor eredményoldalát, már odaírja zárójelben.
 • Van 5 millió forintom lekötni
  Üdvözlet Mindenkinek!
  5 millió forintot szeretnék lekötni (ha jól használom a ezt a kifejezést). Jelen állás szerint semmire nincs szükségem, ami nagyobb kiadással járhat (autó, ház, felújítás, napelem stb…) az elkövetkezendő 5 évben.
  Egyáltalán nem értek a befektetésekhez, pénzügyi dolgokhoz, most kezdtem utána olvasni az állampapíroknak és jutottam erre a fórumra.
  Kockázatkerülő vagyok! Inkább kisebb lakást vettünk a párommal amikor pörgött a svájci frank alapú hitel, de fix forintalapút vettünk fel, amit szerencsésen vissza is fizettünk már.
  Egy szó mint száz tanácsot szeretnék kérni, miben-hogyan kössem le a fenti összeget!
  Köszönöm a válaszokat!
 • L70

  A legegyszerűbb akkor lesz az életed, ha bemégy egy államkincstári fiókba, nyitsz egy értékpapírszámlát, és veszel MÁP+-t. Aztán 5 évig nincs teendőd. Kivéve, ha elszállna az infláció, mert akkor át kell majd gondolni az egészet.

  Lehet, hogy a PMÁP-hoz képest 5 év alatt pár tízezer Ft-tal kisebb hozamod lesz, de nem kell minden évben újra befektetned a kamatot valamibe. A kamatos kamat ekkora összegnél már nagyon nem éri meg ezt a macerát, mert 5 millió éves kamata még 225.000, ami még befektethető, hiszen évente kb 10 ezret hoz, no de ennek a 10 ezernek a kamata már nem éri meg a vesződséget.

 • edg
  Hi, bocs ha már kérdezték, de ha 60 hónapon hagyom a visszaváltási időt és beírok 100000 ft-ot, miért számol a PMÁP-nak 492 ft visszaváltási díjat?
 • xK
  Andor azt hiszem az én megjegyzésem miatt tett bele ilyet, ahol jeleztem, hogy valszeg PMÁP-ot évente lecserélik (ahogy eddig is), így a kamatból már csak az eredeti PMÁP után 1 évvel lejáró PMÁP-ot vehetsz, azaz a 60. hónapban még lenne vissza egy év futamidő, így ha ki akarod venni a 60. hónapban, akkor a kamatból vásárolt PMÁP-ra 2%-ot számol.
 • Andor
  Igen, így van, ahogy írta 🙂 Elvileg, ha az összeg fölé viszed a kurzort, akkor le is írja, hogy pontosan miről van szó.
 • edg
  @xk Áhá! Szuper. Köszi. (Az aláhúzást nem láttam elsőre, my bad.)
 • Dezső
  És arról mit lehet tudni, fog NAV vegzálni, ha besétálsz ötmillióval, hogy MÁP-ot vennék?
 • Péter
  @Dezső Mire gondolsz? Már nincs kamatadó az újonnan vásárolt állampapírokra, a pénzügyi intézményeknek pedig csak 10 millió Ft felett kell kérniük az ügyféltől, hogy igazolja a pénz eredetét.

  Amúgy meg ne sétálj be, hanem nyiss Ügyfélkapun keresztül számlát a MÁK-nál, és vegyél online, kártyával MÁP-ot 🙂

 • Kiszamolo
  Dezső, sétálj be 3,5 millióval, az határ alatt van.
 • Péter
  Kedves Mindenki!

  Segítségeteket szeretném kérni. Egy kis pénzt szeretnék állampapírba kormányozni, de még mindig nem tudom eldönteni melyiket válasszam, a rengeteg hozzászólás elolvasása után sem, van aki ezt javasolja, van aki azt, épp mire döntöttem jött 3 hozzászólás, hogy az miért nem jó… 10M Ft-ról lenne szó, nincs szükségem a pénzre rövid távon. A legnagyobb bajom, hogy nem vagyok jós. Hogyan lehetne ilyen volumenű döntéseket meghozni anélkül, hogy látnám a jövőt? Ki tudja, hogy a legbelsőbb pénzügyi körök mit terveznek az inflációval? Senki. Ki tudja, hogy a következő jégvihar csinál-e a házamban 10 milliós kárt? Senki. Na ezért nem tudok választani sem, remélem valaki, aki tapasztaltabb a pénzpiacok működése terén tud segíteni a kérdésben…

  Köszönettel:
  Péter

 • Családfő
  Péter,
  Ne stresszeld túl. Vannak dolgok a kontrollunkon kívül, ezt el kell fogadni. Ha állampapírt szeretnél és nincs favoritod, tedd felét egyikbe, felét másikba. Itt más sem jós.
  Ui: a hátadra legyen biztosítás, és akkor akár a jégvihar is jöhet.
 • Zabalint

  Ne egyet válassz, oszd szét többféle között. Pl. 1/3 PMÁP, 1/3 PEMÁP, 1/3 MÁP+.
 • L70

  Te nem mersz dönteni, inkább nem csinálsz semmit. Ez naponta 1000-1200 Ft-ba kerül neked. Neked kell tudnod a körülményeid. Mikor és mennyi pénz kell várhatóan. Egy jó tanács: köss a házra egy rendes biztosítást.
 • szocske
  A lakóautós cikkedhez miért nem engedsz kommentelni?
 • Kiszamolo
  Megjelentek a vallási alapú kommentelők, nem volt hozzájuk kedvem.
 • star70
  Vallasi alapuez jo:-) Ŕevfülöpi kemping tenyleg jo elöszezonban is sokszor tömve van,kisgyerekkel jo a kemping.
  Mi is gondolkodtunk lakoauto berlesen (europai körut) de mar 50+ osan nagyonkenyelmesek vagyunkMarad az elöre lefoglalt szalloda ott a reggeli is adott.
  Jo cikk volt,aki nem ertette a lenyeget magara vessen
 • Slow_Dive
  @Péter

  Én nem vagyok szakember, de szerintem ez attól is függ hány évre szeretnél befektetni. Szerintem rövidtávon jobb a MÁP+ a hozam miatt, de ha hosszútávra tennék be pénzt biztos, hogy premium lenne és a teljes futamidővel számolnék, vagy pedig elosztanám, ahogy fentebb írták.

  Én most készülök venni máp+ állampapírt, de 1 év múlva tervezem, hogy kiveszem, abban bízva, hogy nem fog addig felmenni az infláció. A máp+-ban az tetszik, hogy rugalmas a kivétel, így ha szükség van rá, akkor hozzálehet férni, kilehet venni nagyobb veszteség nélkül.

 • Slow_Dive
  Value12

  2019-08-09 at 09:03

  Nekem sem jött le a hirdetményből, ezért hívtam fel őket. Ott azt mondták, hogy van letéti díj akkor, ha kiveszem a futamidő lejárta előtt az összeget. Mivel biztos, hogy kiveszem (remélem veszek 1.5-2 éven belül ingatlant) így nekem ez bukó lenne. Így inkább rászánom magam és bemegyek a kincstárba, pedig nagyon kényelmes lett volna otthonról megkötni.. de így, hogy nem egyértelmű. Inkább nem kockáztatok.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.