Eurós vagy forintos állampapír?

Ha már állampapír, gyakran felmerül az a kérdés is, hogy forintos, vagy eurós állampapír éri-e meg jobban? A kérdés lényege, hogy hiába fizet kevesebbet az eurós állampapír, ha a végén nyerünk a forint gyengülésén is.

Amit talán a legfontosabb dolog, hogy maga a kérdésfelvetés hibás. Nem azért veszünk vagy nem veszünk eurós értékpapírokat (így állampapírt is), mert jobban megéri vagy kevésbé éri meg, mint forintban tartani a pénzt.

A különböző devizák tartása a diverzifikáció miatt fontos.

A diverzifikáció, vagyis a megtakarítás különböző devizákban, eszközosztályokban és földrajzi kitettségekben való tartásának a célja nem a hozam maximalizálása, hanem a kockázat minimalizálása.

Éppen ezért könnyen lehet, hogy egy diverzifikált portfólióval kevesebb lesz a hozamom. Ez a biztonság ára. Ha az Államkincstárnál tartok eurós és forintos megtakarítást is, az is már egy bizonyos diverzifikáció. A devizák szerint már megvalósult a szélesebb befektetési paletta, azonban az adósom még mindig a magyar állam, így a partnerkockázatomat ez a fajta megosztás még nem csökkenti.

De válaszolva a konkrét kérdésre, milyen eurós árfolyamok mellett járok jobban az eurós prémium állampapírral, mint a forintossal?

Először vegyük a hároméves futamidő alatt (az eurós állampapír 3 éves futamidejű) végig fixnek a két állampapír közötti különbséget. Jelenleg 2,4% és 4,5% az elérhető hozam. (Illetve a három éves forintos állampapírnál az elérhető hozam 4,2%)

Három év után egymillió forint vagy ennek megfelelő euró befektetésénél az alábbi hozamaink lesznek: 1,0734 millió forint az eurósnál, 1,1411 millió forint az ötéves forintos állampapírnál és 1,1313 millió forint a hároméves forintos állampapírnál.

Vagyis 6,3%-kal kell legalább romlania a forintnak az euróhoz képest három év alatt, hogy ugyanannyit érjen forintban az eurós befektetésünk, mint az ötéves forintos befektetés. Ez kerekítve 345 forintos euróárfolyamot jelent.

Ha abból indulunk ki, hogy a forint inflációja jobban elszalad, mint az euróé (ami már most is így van sajnos), az a forintos befektetés malmára hajtja a vizet, ha ez az inflációs különbség nem jelenik meg egy az egyben az árfolyamban.

Ha a forintos állampapír 5,2%-os átlagos hozamot fizet, akkor 352,5 forint feletti árfolyam felett jártunk volna jobban az eurós állampapírral. (Három éve 310,5 forint volt az euró, most 325-326 forint.)

Problémát okozhat még az eurós vétel az Államkincstárnál, mert csak eurót fogadnak el, amivel sokan nem rendelkeznek. Hiába van euród egy számlán és akarsz hozzá tartozó bankkártyával venni állampapírt, könnyen váltási költségbe futhatsz, amint itt szó is volt róla:

Államkincstár bankkártyás vásárlás

Ha valakinek van tapasztalata transferwise-os beutalásról az Államkincstárba, esetleg Revoluttal tudott eurós állampapírt venni, ossza meg a tapasztalatait és a felmerülő költségeket a hozzászólásban. Előre is köszönjük.

Fontos infó még, hogy készpénzben eurót nem fizetnek ki az Államkincstárnál, így csak számlára lehet majd kérni a kifizetést, a szóbeli tájékoztatás alapján akár külföldi számlára is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

54 hozzászólás

 • vilmos.nagy
  Én Revoluttal vettem, ~5 napja, 1 EUR PEMÁKot teszt miatt, középárfolyamon váltotta a Revolut, szóval ez megy.

  Ami viszont érdekelne, hogy ha lejár a PEMÁK, akkor hogyan lehet okosban hozzáférni? Nyissak EUR számlát valahol, ahol olcsó, s utaljam ki oda? Ez lehet külföldi (szlovák, osztrák) számla? Vagy?

 • RevolutRezső

  Van Revolut számlád, szóval ha lejár a PEMÁK akkor utald arra. Ingyé van és nincs váltási költség.

  @kiszámoló
  Azt nem tudom, hogy revolut kártyával lehet-e állampapírt venni (nem tudom miért ne lehetne?), de beutalni ingyen van. Ott fel kell tüntetni, hogy milyen sorozatú állampapírt akar venni az illető és kész.

 • thermate18
  Vettem 1000 EUR PEMÁKot Revoluttal pár hónapja. Az egyetlen gond az volt vele, hogy a Revolut a 400kHUF hitelkártyás feltöltés után korlátozta a számlámat és be kellett mutatnom számlakivonatot, munkáltatói- és NAV-jövedelemigazolást, hogy igazoljam a pénz eredetét. Nem egészen 24 óra alatt visszanyitották a számlámat gond nélkül. A számla korlátozása is csak azt jelentette, hogy addig nem tudok több pénzt rárakni a számlára, de leszedni róla igen.
 • Kiszamolo
  RevolutRezső, sokáig a transferwise-os utalást sem fogadták el, nem tudom, azzal most mi a helyzet.
 • Karcsi
  Van valakinek tapasztalata arról, hogy PEMÁK vásárlásánál a bankkártyás fizetés működik Curve kártyával? Ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak kisebb összegeknél.
 • Imi1105
  Én Revoluttal vettem PEMÁK-ot, ~313ft-os € árfolyamnál. Ft-os kártyás vásárlással Revolutra tettem, ott átváltottam, majd pedig kártyás vásárlással MÁK Webkincstáron keresztül vásároltam PEMÁK-ot.

  Az egyetlen negatív tapasztalat az volt, hogy ilyenkor kb. 2 hét volt, míg a vásárlást lekönyvelte a MÁK.

 • www
  Ha transferwise-on nyitsz egy EUR-os “zsebet”, akkor oda válthatsz EUR-t.
  Kérsz egy mastercardot TW-től, amivel befizethetsz EUR-t a webkincstárban, ami a TW-s account-odon az EUR-t fogja megterhelni. Én eddig így vettem PEMÁK-ot.

  Amikor EUR “zsebet” nyitsz TW-nél, akkor készül neked egy német bankszámlád is (Handelsbank…), annak az IBAN-os számlaszámára tudsz kiutalni is webkincstárból. A kiutalást még nem teszteltem.

 • Ádám
  “…azonban az adósom még mindig a magyar állam, így a partnerkockázatomat ez a fajta megosztás még nem csökkenti.”
  Mivel érdemes ezt a partnerkockázatot kiküszöbölni? Külföldi intézettel? Külföldi bank magyar fiókjában?
  A múltkor így mulatunk mi cikk elég nagy hatással volt rám, elkezdtem nézelődni hogy mik a lehetőségeim, de csak nagyobb lett a vihar a fejemben mint előtte volt :/
 • Mókabéla
  Külföldi bank eurós kártyájával vettem és lejárat után arra is utaltattam vissza. Nagyon egyszerű és gyors volt.
 • eurevolut
  Többezer eurót toltam be Revoluton keresztül az elmúlt hónapokban minden gond nélkül. Az egyetlen megkötés a havi 6e EUR, amíg extra költség nélkül vált. De ennek magához a vásárláshoz már semmi köze sincs.
 • Ricsi

  En regebben siman kiutaltam osztrak EUR szamlara, asszem online webkincstarban meg tudod adni a szamlaszamot. Szerintem a Revolutos IBAN-t is megadhatod neki siman.
 • honaljkutya
  Pár hónapja utaltam Transferwise-zal. Ft beutalt TW-nek, onnan euros utalás tovább MÁK-nak, 2-3 nap alatt megvolt az egész probléma nélkül. Ingyen ft utalással csak TW számolt díjat, amit a kalkulátor kiadott. Kb olyan mértékű volt, mintha középárfolyam +0,5-1 Ft-tal vettem volna drágábban eurot.
 • nnk
  Revolut: simán megy az euros kártyás vásárlás Revoluttal a MÁK-nál, nálam 6 nap alatt jóváiródott.
  Sőt, simán megy a Revolut számláról eur utalás a KBC-hez is, másnap már meg is jelent.
 • Leninist
  Befizetni – kisembernek – elsősorban kp-ben érdemes, főleg, ha kp-ben érkezik a jövedelem és megfelelő helyen jó árfolyamon tud eurót váltani. Kivenni tényleg nagyon bonyolult, de ezt a megtakarítást nem is a nagylikviditású vésztartaléknak (elromlik, eldurran, kilyukad, beázik, betörik, beomlik, stb.), hanem stratégiai tartaléknak érdemes szánni.
 • Váltó Vázsony
  Revoluttal és Curveon keresztül mögé tett hitel és debit kártyával is megy a játék jó árfolyamon. Unocredit, Erste, Otp kártyák. Én több részletben rakom be, így még nem volt ellenőrzés, pedig összértékben már jóval több, mint aki írta, hogy ellenőrizték.
 • Balazs
  Elso kerdes: amire mindenki PEMAK-kent hivatkozik, az nem PEMAP akar lenni?
  Masodik: Azt meg tudna nekem valaki mondani, hogy PEMAP-ra is ervenyes-e a kamatado mentesseg, vagy azt meg mindig TBSZ-re erdemes venni, mint regen?
 • Váltó Vázsony
  A MÁkos Eur bankkártyás játéknál lekönyvelés jelenleg 3-4 munkanap, a jivatalos, hogy a hatodikon mindenképp jóvá kell írni, de néhány hónapja gyorsítottak rajta kicsit.
 • alitak
  Külföldi bankszámlára díjmentesen kiutalják. A webkincstárban be kell jelölni, hogy az saját bankszámla (nyilván az, de be kell jelölni), majd oda kell kérni a kiutalást. Szlovákiai pénzintézethez költség nélkül érkezett meg az összeg.
 • RevolutRezső

  A TW-s utalásnál annyi különbséget látok, hogy ott a számlaszám nem a te neveden van, míg a Revolut-nál igen.


  Igen, meg lehet adni Revolut-os számlát a webkincstárban.

 • DaWid
  nekem n26 német bankkártyával simán beutalt, váltás nélkül (alap összeg euróban volt). kiutalást nem tudom. viszont a bankkártyás befizetés után az összeg nem érhető el azonnal.
 • Névtelen
  @RevolutRezső

  Egy ideje mér a TW is nyit egy EUR-os számlát a nevedre, oda utalhatsz EUR-t.

 • díványka
  sziasztok,

  félig offtopic, de az mással is előfordult már, hogy MÁP+ jegyzésekor bankkártyás fizetéssel a pénzt elvitte szépen a a MÁK (netbankban lezárt tranzakció, nem csak zárolt összeg), a webkincstárban teljesült tranzakcióként látom szintén, viszont még mindíg nincs jegyezve a papír. PEMÁK-nál (nyilván nem jegyzés, hanem vétel), napon belül lement a tranzakció, a MÁP+-re meg már 5 napja várok.. normális ez?

  Arról már szót sem ejtek, hogy a MÁK callcentere elérhetetlen (1 óra 15 perc várakozás helló :D).

  Köszi!

 • NAR
  “Mivel érdemes ezt a partnerkockázatot kiküszöbölni? ”

  Nem magyar államkötvényt venni 🙂 Némettel mondjuk nem leszel beljebb a negatív kamatok miatt.

 • Névtelen
  Kedves Balázs Júni egytől minden megváltozott az államkincstárnál.
  Amit most sokan vesznek,egy lépcsős kamatozású PMÁP Plussz kötvény. előre meghatározott kamatozású…tehát tudni fogod lejáratkor mennyit fog fizetni /olyan éves 4,8 % körül/ Ráadásul nem kell bemenni,automatikusan jóváírja magát.Kivét alacsony,vagy semmi. 2024 i állampapírig megmaradt a kamatadó 15%,2024 Jenötől eltörölve…Ellenben visszaváltási költség 2% -ra emelkedett!!!
  TBSZ értelmét vesztette,mert megszünt a kamatadó /2021 Imoláig megmaradt ám!!!
  Úgyhogy nagyon nem érdemes kiváltani,megszüntetni!!!!….persze a 2018-ig váltottakat/
  Új TBSZ-t nyitni meg butaság.
 • Kobe
  hol vettel te 313-as arfolyamon revoluttal pemapot forintos feltoltessel? Szerintem sehol, valamit elneztel.

  A revolut csak nemregen, par honapja vezette be a kartyas forintos feltoltest, es akkor az euro arfolyama mar boven 320 felett volt, hosszu honapok ota.
  Elotte pedig csak euroban engedett bankkartyaval frltolteni a revo, ami a bank szerinti deviza eladasi arfolyamon valtast jelentette.

 • GGABI87
  (és egyéb most akkor melyik papír kamatadómentes kérdések)
  Sziasztok!
  Az AKK.hu vagy allampapir.hu honlapokon meg lehet nézni az ismertetőket, konkrétan a MÁP+ leírása:
  allampapir.hu/allampapirok/MAPP
  Le van írva a kibocsátás menete, kiderül belőle, hogy valószínűleg miért nem került még be neked a papírjaid közé: pl. az N2024/10 aug. 5-10 között jegyezhető, de a kibocsátás napja aug. 12 lesz. Egyébként, ezeket az ismertetőket érdemes az előtt elolvasni, hogy az ember megveszi.
  Az ismertetőkben fekete fehéren le van írva, hogy kamatadó mentes-e az adott papír adott sorozata.
 • gnorb
  majd hetfon jelenik meg
 • tbd82

  A MÁP+-ot (egyéves állampapírt, és minden mást, amit jegyezni kell) keddenként írják jóvá a jegyezhetőség utáni héten.
  Pl. az N2024/10 esetén az jövő hét kedd.

  Tavaly, amikor néztem, le volt írva valahol, valószínűleg most is le van, de most nem találom.

  Tehát ne aggódj, jövő hét kedden meg kell jelennie a portfóliódban.

 • cga82
  Márciusban az egyszerű TransferWise utalásomat simán elfogadta a Kincstár (forintban indítottam és euróra váltottam). A közleménybe írtam a számlaszamot és a nevet, ennyi.
 • Balazs
  Kedves Nevtelen, koszonom a valaszt, de nem ez volt a kerdesem, az altalad irtakkal tisztaban vagyok. Az euros allampapirrol kerdeztem de idokzoben megtalaltam a valaszt, szoval mar az is targytalan.
 • Viktor
  Sziasztok.
  Kinek van konkrét tapasztalata a webkincstárból a saját transferwise-os vagy revoultos számlára történő utalásról? Ha jól értem a fentieket, revoultra megy mert ott van saját iban szám, és transferwisera meg nem?
 • Kazsimazsi
  Sziasztok!

  Én Revolute-ra utalok forintot, átváltom euróra majd bankkártyás (revolute-os) fizetéssel veszek PEMÁK-ot.
  A visszautalás is simán működik, csak várni kell pár napot.

 • Dani
  Még a korábbi hozzászólásokhoz: én is simán vettem Revolutos bankkártyával eurós és forintos állampapírt. A Revolut EUR – HUf árfolyam eléggé trükkös! Érdemes váltás előtt ellenőrizni hogy éppen milyen árfolyamot kínál. (Ezen a héten a középárfolyam szerint 324-325 forint volt egy euró, most, szombat reggel meg 320 huf/eur megy. Péntek éjjel viszont az Auto Change funkcióval 327-en váltott nekem forintot.)
 • Petet
  Szerintem ha a kockázat minimalizálása a cél, és a partenrkockazattol is fel valaki, akkor a legjobb az euró Kp-ban. A kamat úgyis minimális, viszont a likviditás a legjobb, vesz tartaléknak jól használható.
  Egy banki szefben tartod, el se lopják.
 • P. G.
  Én is a Transferwise-os pozitív tapasztalatokat erősítem meg.

  Legutóbb 2019. június elején TW bankkártyával fizettem több ezer eurót a Webkincstárban online vásárlásként. Ennek nem volt költsége. A TW eurószámla és a bankkártya is díjmentes alapból. A kártyalimitet állítgatnom kellett, de pl. az OTP-vel szemben ez itt díjmentes.

  Más kérdés, hogy a TW eurószámlán honnan származott eredetileg az euróm? Kisebb része euróban keletkezett, abban utalták rá korábban. Nagyobb része forintból lett átváltva. Ennek és az OTP-től a forint utalásnak volt költsége.

  Tudom, Revoluttal olcsóbb lett volna az egész, de ritkán mozgatok ilyen összegeket. A Revoluttal már az elején meggyűlt a bajom, egy hiba miatt pl. nem tudtam kártyát igényelni, a chatrobot sem tudott segíteni. Megszüntettem, mielőtt érdemben használni tudtam volna. Nem vagyok nagy játékos, nem gurigázok sokkal és sokszor, elég a TW.

 • P. G.
  Még a TW-hoz:

  A TW bankkártyás online vásárlás euróösszege 3-4 munkanap múlva jelent meg ténylegesen a Webkincstár számlámon. Majd további idő volt, amíg “megvásárolódott” maga az euró állampapír. Gondolom ezeket manuálisan intézik, nincs teljesen automatizálva a folyamat, legalábbis van emberi kontroll.

 • naa
  “szombat reggel meg 320 huf/eur megy”

  Ez nem trükk, hanem hétvégén zárva a devizapiac, ezért hétvégén a Revolut is kénytelen nagyobb spreaddel adni/venni a devizát.
  Válts hétközben, ennyi.

 • Xabel
  Sziasztok!
  Abban tud valaki segíteni, hogy ha webkincstáron keresztül vásárolnék állampapírt, akkor milyen MCC-vel jelenne meg a bankomnál? Csak azért kérdezem, hogy itt is meg lehet-e nyerni az 1%-os hitelkártya visszatérítést.
  Illetve ugyan ez a kérdés Revolut vagy TW feltöltés esetén is.
  Én erre vonatkozóan ennyit találtam a kondíciós listában, de nem tudom hogy ez vonatkozik-e pl. a MÁP+-ra:
  Nem jár visszatérítés:
  a tőzsdén, illetve a tőzsdén kívül kereskedett pénzügyi instrumentumok, így különösen értékpapírok,
  tőzsdei indexek, árupiaci termékek (pl. arany, olaj stb.), továbbá devizák vételére vonatkozó tranzakciók;
  (MCC kód: 9399)
  Köszi!
 • Dag
  Hétvégén kisebb értéket mutat, de akkor nincs váltás (plusz díjat számít fel), csak hétköznap éri meg váltani.
  Erre figyelni kell, de korábban már párszor leírták.
 • Ahlan
  Picit pontosítanék, amit 320-on láttál az az € vételi árfolyam volt, ha te vennél €-t akkor bizony a 327,96 Ft-ot kell adni darabjáért.
 • Regulater
  Sziasztok, van rengeteg rengetek apropenzem (HUF), ezt be tudom fizetni az allamkincstarnal vagy elkuldenek kedvesen?

  Koszonom!

 • Ahlan
  emlékeim szerint valami bankba, esetleg nagyobb postára vittünk be pár kiló “aprót” évekkel ezelőtt.
  Nem küldtek bennünket sehova, viszont a váltásért számítanak fel valamennyi pénzt.
  Akkor a személyzet azt javasolta, mondjuk azt, hogy a gyerek perselypénze és akkor nem számítanak fel érte költséget 🙂
  Nyilván ez ott és akkor csupán az ügyintézőn múlt kizárólag, de felettébb kedves gesztus volt!
  Mondjuk éppen gyerek is volt nálunk véletlenül 😀
 • headset

  “van rengeteg rengetek aprópenzem (HUF), ezt be tudom fizetni az allamkincstarnal vagy elkuldenek kedvesen?”

  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ügyfelek/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/722/
  2. számú függelék – Hirdetmény190703.pdf

  “Készpénz befizetés:
  A Kincstár készpénz befizetéskor azonos címletű forint érméből legfeljebb 100 darabot … fogad el.”

  Ennyit kötelesek levonás nélkül átvenni. Ha többször százat akarsz egymásután befizetni, ahhoz nem tudom, hogy állnak hozzá. Lehet, hogy nem kukacoskodnak. 🙂

 • castorp
  Nem tudom, miért van leragadva bárki is a kötvényeknél, pláne a magyaroknál.
  Tavaly (2018.02-08 19:59) írtam, hogy vettem NYSE:SBGL-t 4,05-ért.
  Többen bíráltak, hogy megy ez még lejjebb is, ment is. Most hol áll? 5.41-en, lehet ellenőrizni.
  Ez mekkora hozam USD-ben? Szerintem cirka? Kicsit több, mint 33%, a HUF gyengülése miatt jócskán több valójában.Nagy a bizonytalanság, a fizikai arany 24,76%-ot nőtt 1 év alatt szintén USD-ben.
  A negatív hozamú kötvények korában ez nem annyira nagy meglepetés…
  De lehet, hogy egyeseknek megfelel a MÁP+ a súlyosan inflálódó forinttal. Persze infláció nincs, a KSH azt tesz a fogyasztói kosárba, amit akar, de a dohányáruk 30%-kal, a lakásárak Budapesten ugyanennyivel, meg mondjuk a zöldségek meg a fagyi nem szerepelnek ebben a kosárban….
 • Gergely
  Kicsit offtopic, erdeklődnék hogy másnak is volt e olyan tapasztalata MAK telefonos ügyfélszolgálatával, hogy bármikor hívom azt mondják hogy minden ügyintéző foglalt
  Valamint az ügyfélkapun keresztül igényeket e már valaki mák számlát, mert nálam 3 hét után sincs semmi visszajelzés
 • Molni82
  Múltheten kedd óta próbáltuk hívni őket, nem sikerült ugyintezovel beszélni egyszer sem. 6 nap múlva, hétfőn sikerült végre. Ez sajnos ilyen… Naponta többször hívni őket, valamikor csak sikerül.
 • Anti
  Valaki el tudná magyarázni, hogy nemzetközi befektetési alapok (csoportok)/vagy mások/ miért adják negatív kamattal kölcsön a pénzüket 10-20-30 évre a fejlettebb országok kormányainak (államkötvény)? Mi ebben a racionális döntés az ő oldalukról? Mik ezeknek a pénzeknek a forrása (származása)? Mit kezdenek vele az országok kormányai? Ha nem államkötvényekbe fizetnék ezeket a pénzeket, mire fordíthatnák alternatívaként? Köszönöm!
 • Szerdahelyi Miklós
  kb 10-15 perc a várakozás. Kihangosítod, addig dolgozol és majd kapcsolnak. Amikor az azonosítót mondja, akkor jön az ügyintéző. Épp most beszéltem velük, mert a fizetési felület megint hibára futott. Nem tudom, mostanában miért vagyok ilyen peches…
 • V
  nem ertem miert van valaki leragadva a NYSE:SBGL-nel. Mult heten vettem lotto szelveny aztan pentek ota szervezem a kontener berlest hogy tudjam hova tenni a cash-t a nyeremenybol. Kicsit tobb mint trillio szazalek a hozam. Ja tenyleg A KOCKAZAT NEM UGYANAZ?
 • V
  @molni82 ugy latszik a megnovekedett keresletre ugyanannyi ugyentezo jut