Sok még a tennivaló

Kiterjedt ismerősi körrel rendelkezem, ahol mindenki tudja mivel foglalkozom és a blogot is ismerik. Bármikor fordulhatnak hozzám tanácsért, ők ingyen, akár telefonon is.

Ennek ellenére az egyik ismerősöm, akinek a vállalkozása egy kicsit elkezdett jobban menni, az alábbi hírekkel fogadott nagy boldogan:

Mivel az eddigi szűkösségből most már talán kitörtek (megjegyzem: volt már olyan periódus hogy jobban ment, aztán megint majdnem éheztek), ezért gyorsan lecserélték az öreg Astrát egy kilenc éves S Mercire, az asszony kapott egy 180 ezer forintos telefont, ahogy az ember is megajándékozta magát egy hasonló készülékkel.

Ez a hatalmas fellendülés azt jelenti, hogy van olyan hónap, hogy akár 200 ezer is megmarad. Aztán van sok olyan is, hogy nem jönnek ki a pénzből. A vállalkozók sorsa már csak ilyen.

A házaspár nincs bejelentve, TB-re, nyugdíjra nem jogosultak. Megtakarításuk semmi, zéró, nulla. A lakást fel kellene újítani komolyan, arra nincs pénz, 180 ezres telefonra és pénztemető luxusautóra van.

Egy másik ismerősömet, aki szobafestő, már hetedik (!!) éve nyüstölöm, hogy tegyen félre a keresetéből. Nem vagyok hajcsár, azt mondtam neki, először kezdje 10 ezer forinttal (!!!), majd azt lassan növeljük a fizetése 10%-ra, utána minimalizálja a kiadásait és tegyen el, amennyit csak tud.

A srác szokás szerint nincs bejelentve, se nyugdíj, se TB. Igazi tücsök a meséből, nyáron van munka, dőzsölés, télen szó szerint éhezik. Néha vannak nagyobb munkái (milliós munkák), amikor megkérdezem három hónap múlva, hol a pénz, nem tudja megmondani.

Hét év kevés volt ahhoz, hogy rávegyem arra, hogy egy-egy tízest félretegyen, ahogy arra sem tudom rávenni, hogy írja a kiadásait. (Naponta költ csak kis üveges üdítőkre 7-800 Ft-ot.)

A harmadik ismerősömnek olyan anyagi gondjai vannak, hogy gyakran se a rezsit, se a lakbért nem tudják hónapszámra kifizetni. De mivel van két gyerek, autót azt kell venni, mert mindenkinek van.

Hiába mondtam nekik, hogy nem fogják tudni fenntartani, valamint mi hárman voltunk testvérek és apámnak az első Skoda 105-ét 11 éves koromban utalta ki a Merkur. Mégis felnőttünk sőt minden évben jártunk nyaralni busszal és vonattal, még az NDK-ba is.

Mint mondottam, hiába mondtam nekik, úgyhogy vettek hitelre (mi másra) egy bontószökevény Fordot 200 ezer forintért. Most sápítoznak, hogy nincs miből tankolni, abba bele sem merek gondolni, mi lesz, ha majd rá kell költeni 80-100 ezer forintot, meg ha kijön az adó és a biztosítás csekkje.

A negyedik ismerősömnek hol van munkája, hol nincs, albérletben laknak, de azért négy éves autót vettek, mert az néz ki jól.

Az ötödik kétévente cseréli az autóját mindig újra, természetesen hitelből, igazi Okos úr-Buta úr élőben.

Hirtelen nem is tudok mondani senkit, akinek értelmes, átgondolt anyagi élete lenne az ismerőseim között. Abban reménykedek, hogy azért biztos van ilyen is, csak azzal nem szoktunk anyagi dolgokról beszélgetni.

(Update: egy régi barátom számon kért ezzel kapcsolatban, úgyhogy egy mégis akad. 🙂  )

Amikor ezt látom magam körül, újra és újra rájövök, hogy rengeteg munka áll még előttünk  mire ezt a rengeteg embert rávesszük, hogy legalább egy kicsit éljenek normálisabb anyagi életet és ne elverjék a pénzt, ha véletlenül egyik hónapban kicsit több áll a házhoz, ne akarjanak autót, ha nincs rá pénzük, tegyenek félre a szezonban legalább a holtszezonban való megélhetésre, ne vegyenek erejük felett való autót és ne cserélgessék hitelből az autóikat.

S ez még csak a jéghegy csúcsa.

Úgy látom, nem lesz okafogyott a blog mondanivalója a következő egy-két száz évben. 🙂

Share

86 hozzászólás

 • Vendo
  Hát igen, amikor 2004-ben bejutottam az első normális munkahelyemre (azóta is ott vagyok), a 300.000 Ft megtakarításomból végre lecseréltem a P1-es konfigurációmat egy közepes P4-esre, 150.000 Ft-ért, de azért igénybe vettem rá a sulinetes 60.000 Ft visszatérítést is (2005-ben), és elvoltam vele 5 évig, amikor már laptopra váltottam. Eddig a lakáshitelem az egyetlen kölcsönpénzes vásárlásom, de az se banki hitelből.
 • Balogh Ádám
  Ahogy szokták mondani: madarat tolláról, embert ismerőseiről…
  Szorítok érted.
 • nuuk
  “Fáj, te nem is tudod, hogyan fáj”
 • medvegyev
  Azert az sem tul jo erzes, amikor vehetnel egy uj autot gond nelkul, de nem teszed meg, mert tudod, hogy nem eri meg amig a regi mukodik. Raadasul valaki csinalt egy ilyen autoskiszamolo exelt,amibe ha beirsz egy uj auto adatot, akkor kesbedolsz a vegeredmeny lattan.
  Tudom, hogy hosszu tavon jo dontesek ezek, de neha jo lenne bunozni egy kicst….lehet nem is olvasom tovabb ezt a blogot 🙂
 • enahma
  Sajnos ismerős, amit írsz a családból – igazából mindenki ilyen. És persze ezek a családtagok hülyének néznek, ha megtakarításról beszélsz (persze, amikor kisegíted őket, akkor nem baj, hogy félretettél).
  Egyébként meg a mondanivalód alátámasztására: 2 db 10 éven aluli gyerek mellett 210 ezer forintos havi összjövedelemmel is lehet simán félretenni, nem is keveset.
  Más: tetszik a blogod, már régóta akartam mondani. 🙂 ((Bár a CIB-es bankszámlát innen néztem le, és jól megjártam vele…))
 • Kiszamolo
  Én csináltam azt az excelt, bocsi, ha felkavartalak vele. 🙂

  //kiszamolo.hu/ennyit-koltesz-az-autodra-valojaban/

 • Kiszamolo
  Vagy a CIB rontott el valamit, vagy te. Én biztos ártatlan vagyok. 🙂
 • nuuk
  Ingvar Kamprad és Warren Buffet valahogy mégis meg tudja állni…
 • bobsys
  Medvegyev
  “Azert az sem tul jo erzes, amikor vehetnel egy uj autot gond nelkul, de nem teszed meg, mert tudod, hogy nem eri meg amig a regi mukodik”

  Nem mindenkinek. Bizom abban, hogy nem csak en vagyok olyan, hogy sikitok ha belegondolok, hogy egy uj auto az elso 3 evben elveszti az ertekenek felet. 3 millas alap kocsinal az 1.5 millio, havi 41 000. Barmennyi penzt csinaltam Magyarorszagon mindig inkabb ment a megtakaritasba ez a penz. Most is egy 2001-es Crown Victoriat hajtok. Van benne minden, kenyelmes es nen bukok rajta 3 ev alatt 15 000 dollart, mert az egesz auto atirassal, uj rendszammal volt 4000.
  Nekem is van ismerosom, vallalkozo, a segge kilatszik a nadragbol de 2 eve azert vett egy Jeep Grand Cherooket, okosan persze, szlovak rendszammal. Most torte ossze, aztan arra nincs penze, hogy egy lokharitot vegyen ra.
  Itt az USAban is rengeteg ilyen van, kell villantani a szomszednak az ismerosoknek, meg ugye hat a ferj mondjuk orvos akkor nem lehet am csak ugy akarmivel jarni meg a 16 eves koloknek kell a vadiuj Audi, hitelbol. Pikk pakk eltoljak apuci evi 300 000 dollaros fizeteset a hitelkartyakra, uj kocsira stb.

 • Satyi
  Barátnőm szülei nagyon jó példák (ő is velük lakik egy ideje): 4-en vannak 3 kereső a lakásban/családban. Összeszámoltam nekik, kb 300e a netto bevétel a hónapban, és nem tudnak kijönni belőle! A helyi kisboltban hó elején az előző havi hitelt kell törleszteni, 50-60ezret, úgy indulnak a kiadások fizu után. (hogy a következő hónapban megint lehessen hitelre vásárolni) A hitel B hitel stb. 😀 (ja igen, mind a 4 személy dohányzik…)
  Kérdeztem már nem egyszer a barátnőm, ha akar venni valami nagyobbat, miért nem spórol rá? Az a válasz jön mindig, hogy ő nem tud, a szülei is mindig régen is mindent hitelre vettek. (tehát ha a hó elején levonják a fizetéséből, úgy okés)

  Tavaly ősszel megbetegedett, és két hétig táppénzen volt, amit nem sikerült a cégének időben elkönyvelni, így egyik hónapban 2 hétnyi fizetést kapott, a gyűrűit adta zaciba, hogy legyen mit ennie, nekem el se merte mondani… 🙂
  (igen a fél évnyi tartalék nem hülyeség, sőt, szerintem még kevés is)

 • Rebel
  Sajnos tényleg így van, bár 2008 óta – ahogy általánosan romlott – felelős pénzkezelés tekintetében azért valamit javult a helyzet.
 • Kiszamolo
  Az egyik ügyvéd srác mindenhová taxival jár és azt mondta azért, mert a sikeres ügyvéd imidzshez legalább 16-20 milliós autó kell. Egy ilyen autó értékvesztése évente nagyon alsó hangon 3 millió forint. (Ez csak az értékvesztés) Na, ennyi pénzből ő inkább taxizik egész évben, mert taxival nem ciki érkeznie egy menő ügyvédnek sem.
 • NN
  “A jéghegy csúcsa”

  A részletre vett autó is felelőtlenség, de ha igazán meg akarja valaki koronázni az ostobaságát, akkor még vesz fel hozzá árukölcsönt, meg a “házhoz jövő” hitelt is. (Gondolom mindenki tudja, miről beszélek) S ezzel el is készült a családi adósságspirál keleti módra.

  Engem már sok támadás ért, mert bírálni mertem a hazai oktatási rendszert. Tanárok és diákok egyaránt komplett idiótának néztek, mikor azt állítottam, hogy bevezetném a “pénzügyek alapfokon” tantárgyat is, már általános iskola felső osztályában. (Ez már jó 10 éve volt, azóta csak sokkal aktuálisabb lett!)

 • Gabor
  Először is köszönetet mondanák a blogért, nagyon hasznos, alapvetően befolyásolta a pénzhez való hozzáállásomat. (A fősulin tanultam pénzügytant-számvitelt, stb, szóval a hátterével a fdolgoknak tisztában voltam, de magamra sajnos nem alkalmaztam.)
  Azóta pakolok pénzt lakáskasszába, megvan a hat havi megtakarításom is. Tényleg megnyugtató érzés 🙂 Pedig biztosnak mondható munkahelyem van (állami cég), emellett vállalkozom is. (bár épp most készülök a megtakarításomat egy kiseherautóba befektetni… egyszerűen sajnálom a személykocsimat a vállalkozás miatti folyamatos utánfutózással, túlterheléssel kinyírni. Átszámoltam párszor, optimális esetben fél év alatt, rossz esetben kb egy év alatt hozza vissza az árát – és akkor ebben még nem számoltam azzal, hogy a személykocsi nem lesz kinyírva egy éven belül)
  Volt pár dolog amivel nem teljesen értettem itt egyet a blogban (pl hitelkártyahasználat) – de mindenki magából indul ki. Két éve mióta használom a kártyát mintegy 60 ezer forintot írtak jóvá miatta. Többet nem költök mint amim van, így kamatot soha nem fizettem. (Azzal a részével egyet értek, hogy így többet költ az ember mint ha csak x Ft készpénz van nála. De ugyanakkor ennek köszönhetően nem marad le jó akciós ajánlatokról sem (így vettem konyhabútort valóban féláron). Arra akarok kilyukadni, hogy ez is, alapvetően a használati szokásoktól függ. (Bár a blog írója arra célozhatott, hogy a hitelkártyahasználók zöme folyamatosan mínuszban lóg – ebben az esetben tényleg nagy bukta a dolog)
 • Zelei Andor
  Sajnos ilyen az emberi természet, csak a világ más részein, pár generációs saját káron tanulás után félre is tesznek a bőség idején. Itthon ha sok van, mind megesszük, ha kevés, panaszkodunk mindenre és mindenkire, csak magunkra nem. Kiszamolo, minden tiszteletem a hasznos írásaidért, de a célközönséged nagy részének ez mind pusztába kiáltott szó.

  Tényleg, mi lesz a tücskökkel, ha jön a tél? Éhen nem halnak – éhséglázadás, Robin Hood politikusok, akik elveszik a megtakarításokat a “gazdagoktól” és szétosztják a szegényeknek a szavazatukért cserébe?

 • Petra
  A 2 gyerek 210 nettó felállásban hogy lehet félretenni?? Nálunk ez a mindennapi kérdés, bár a keret nagyobb, szerencsére. A kiadásokat írom évek óta. A hülyeségeket nagyjából sikerült lefaragni, hitel nincs. De a saját igényeim minimalizálásán túl a gyereknél ez kicsit másképp megy… Egyszerűen nem lehet mindenen spórolni, mert az a minőség rovására megy. Így is a kicsinek már használt, kevesebb, rosszabb jut. De a kajával nem tudok egy bizonyos szint alá menni és arra még mindig rengeteg pénz megy el… Különben a babakötvényről szívesen olvasnék a blogon.
 • Dinnyés
  Ehhez úgy állnak hozzá sokan, hoyg nehogy már belepofázzanak mások, hogy ő mire költse a pénzét. Meg ugye a Józsi is csak a garast veri a fogához oszt’ egy 10 éves autóval jár melózni, meg a telefonját se cserélte le már vagy 2 éve, akkor meg minek?
 • Sanyi
  én mindig is spórolós voltam. párom kevésbé, de nem is költekező. kb 2 éve kezdtem el olvasni a blogot és ennek hatására kezdtünk el a párommal egy közös megtakarítást félrerakni vész esetére és kötöttem életbiztosítást is.

  szinte mindig egyet értek kiszámoló felvetéseivel, tanácsaival, mivel én is ezekre jutok a “józan paraszti eszemet” használva.

 • Sanyi
  még egy kérdés kiszámoló: hol jelennek meg a legfrissebb cikkeid? itt vagy a blog.hu-n?
 • Bazsi
  Nos igen, több hasonló példát is ismerek én is:
  – Olyan vállalkozó aki havi 670 ezret (!) fizetett a lízingelt luxus bmw-re majd bedőlt a cég és küzdeni kellett, hogy megmaradjon a ház. Most egy használt 5 éves toyotával jár (megjegyzem az még mindig szerintem az átlag magyar keresethez egy igen jó autó). De ha most jó a toyota akkor pár éve miért nem volt az? Persze ő még szerencsésen járt.

  – Festőművész srác, még ált.sulis osztálytársam volt. Megnyert egy németországi pályázatot 4000 eurot kapott két részletben 3 hónap eltolással. Ennek úgy 7-8 hónapja, már semmi sincs a pénzből. Meséli kajára alig van (de napi 2 doboz cigit szív)

  Autót szerintem a 6 havi nettő kereset összegéből veszünk, mert bármikor ellophatják, összetörik, stb. (a 9-10 éves S osztályos AMG merci, S8 audi, 7 bmw-k pedig gyakran egy időzített bombák anyagilag. Lehet, hogy olcsó megvenni és egy fapados új suzuki árába kerülnek, de a fenntartása már más móka)

 • Kiszamolo
  A blog.hu-n csak egy-egy írás jelenik meg, ami másnap itt is olvasható.
 • Zabalint
  Nekem az a véleményem továbbra is, hogy ez személyiség függő is, a cikkben felsorolt embereket ha beledöglesz sem tudod rávenni a spórolásra. Ehhez nem pénzügyi tanácsadónak, hanem pszichológusnak kellene lenned, és többségüknél még akkor is sikertelen lenne a terápia. A tücskökből nagyon nehezen lesz hangya.

  Szerintem csak azokon tudsz segíteni, akik akarnak is változtatni, vagy eleve nem személyiségükből fakadóan szórják a pénzt, csak tudatlanok.

 • Sanz
  Szerintem a legfontosabb az, hogy 12 havi megtakaritassal rendelkezzen valaki, mielott egyaltalan vasarol maganak valamit. En is sok baszogatast kapok a partneremtol, amiert a fizetesem 40 szazaleket felreteszem, es sporolok minden aprosagon… de szerintem ez a helyes ut.
 • Vodka
  Én világ életemben skót voltam, és kb. 10 éves korom óta mindig van félretett pénzem. A blog hatására még skótabb lettem, de nem bánom :). Gyarapodnak szépen a megtakarításaim, a fogékony ismerőseim körében terjesztem a blogot, és még a politikusoktól rettegő édesapámat is sikerült meggyőzni, hogy a bankban nagyobb biztonságban van a megtakarítása, mint a párna alatt.
  A “tücsökpolitikának” szerintem az az alapja, hogy nincsenek hosszú távú tervei az illetőnek, így a rövid távú gyönyörökbe öli bele a pénzét (új kocsi, nyaralások, ezer colos 3D tévé stb.), így nincs is értelme (szerinte) félretenni, hiszen a mának kell élni. Életmódot váltani pedig, főleg 30-40-50 éves korban meg már piszkosul nehéz. Mi annyit tehetünk, hogy a kevésbé reménytelen emberek józan paraszti eszére próbálunk hatni, a reményteleneknek meg példát mutatunk (bár a szemükben egy negyedmilliós, új okostelefon biztosan többet ér, mint az ára, és a havi 1000 Ft-os kamata, no meg a biztonságérzet)…
 • Bézé
  Én olyan 800-at keresek és 350 körül rakok félre, 2 gyerek van meg egy feleség. Jól érzem magam a bőrömben, meg van mindenen. Sziasztok.:)))
 • foldip
  Szerintem a kornyezet ellened dolgozik, amikor barkit is meg akarsz arrol gyozni, hogy megeri atgondolni a penzugyeket es nem beleugrani felelotlen dontesekbe. Konkretan amikor azt latjak az emberek, hogy a hozzad hasonloan megfontoltak nem vettek fel anno frankhitelt, cserebe evekig fizettek a nagyobb kamatokat, aztan amikor kiderult volna, hogy igazuk volt, akkor a “felelotlenek” jartak meg jobban, mert megkedvezmenyesebben valhattak lakastulajdonossa, mikozben a forintos “megfolntoltak” tovabb fizetnek…

  Szoval az ilyen huzasok eredmenyekeppen egy ujabb generacio fog felnoni azt latva, hogy apu-anyu akkor jart jol, ha felelotlen volt.

  De azert sok sikert termeszetesen 🙂

 • Zsoca
  Kiszámoló, a leírásodban bemutatott öt példa általánosabb mint sem gondolnánk, sajnos az én rokoni körömben is van ilyen típus nem is egy. És éppen ezért tudom neked azt mondani: ők menthetetlenek, ne is próbáld megértetni velük mi az a pénzügyi felelősség mert sosem fogják megérteni, igazából nem is kíváncsiak a tanácsaidra (vagy másokéra), ők csak arra kíváncsiak hogy hogyan tudnának valami tuti befektetéssel vagy biznisszel sok-sok pénzt csinálni, az igazi megoldás meg nem érdekli őket, el is engedik a fülük mellett. Az ilyen “felelőtlenül szórom a pénzt” típusokkal az ember legfeljebb annyit tehet hogy hermetikusan elzárja a saját megtakarítását tőlük, nem ad nekik kölcsönt és nem hagyja magát általuk lenyúlni.
 • ft82
  Azért ha nem költesz el mindent, még nem a célban vagy, csak a célegyeneseben. Én is mindig skót voltam, hittem abban, hogy ha tudsz félrerakni, akkor tedd meg, mert később még jó lehet. Most mégis ugyanott vagyok, mintha mindenemet elköltöttem volna, mert az én pénzemet a tanácsadó nyúlta le…
 • Tibman
  Szerintem semmi meglepő nincs abban, hogy egy olyan országban, ahol a tücskök és a hangyák közül rendre a tücskök járnak jobban (és röhögik ki a hangyákat a hülyeségükért utólag), ott nem sok tücsöknek van kedve átvedleni hangyává…
 • Zsuzsa
  Nagy gond, hogy kis hazánkban még mindig az alapján ítél meg a társadalom nem kis része, hogy milyen autód, telefonod, stb. van. Emberi gyarlóság, hogy ennek sokan próbálnak is megfelelni, pedig nem kéne foglalkozni mások véleményével, főleg, ha nem engedheted meg magadnak… Nálunk párom volt ilyen anno, hitelre vett autó, áruhitelek stb. Alig tudtunk kimászni belőle, mikor összeköltöztünk. Szerencsére azóta sikerült rá hatást gyakorolnom, bár még most is vannak komoly menetek néha 🙂
 • asd
  Sziasztok,

  Zsoca, igazad van. Hosszú távon a legjobb amit a hasonlóan menthetetlen emberekkel tehetünk, ha ‘elengedjük’ őket.

  Sajnos édesanyám is közéjük tartozik, évekig próbáltam lebeszélni a dohányzásról a felelőtlen költekezésről, és próbáltam meggyőzni a tervezés, takarékoskodás előnyeiről, de a vége az lett, hogy rendkívül elhidegültünk egymástól. Az utóbbi években már csak az időjárásról tudunk beszélni és ő továbbra is csúszik lefelé a lejtőn…

 • sajtoskifli
  Sajnos elég általános az, amit leírtál. Ha otthonról nem hozzák ezt a mintát, mármint azt hogy tegyenek félre stb. felnőtt korban nehéz már változtatni rajta.
  Hogy mondjak egy jó példát is: Kép-ra vettem a lakásomat, a saját félretett pénzemből. Nem kerestem milliókat. Sosem volt hitelem. Viszont most nincs munkám, és nem idegeskedek, hogy miből fogok megélni, meg miből fizetem a fűtésszámlát.
 • Naiva
  Többen is írtatok skót hozzáállásról; azért remélem a “tücskök” és “skótok” között van átmenet; például én egész egyszerűen rosszul vagyok attól, hogy némely (átlag felett kereső) barátaim annyira fogukhoz verik a garast, akkor is, ha valamit minimális értékben viszonozni kéne (mert így szoktuk) pl. vendégség, jelképes ajándék stb. Én pl. sose csinálnék olyat, hogy adagra kiszámolom a kaját vacsi/ebédmeghívás esetén.. Viszont tudok félretenni is szerencsére (köszi a blogot!)!
 • Req
  Kedves Kiszámoló!
  Régóta olvasom remek oldaladat, én szerencsére jól be tudom osztani a pénzemet. De ez szerintem adottság, nem tudom, mennyire lehet megtanulni.
  Már korábban is pont azon gondolkoztam, hogy a postban említett pénzgazdálkodást folytató egyéneket vajon hogy tudod meggyőzni a spórolás, megtakarítás fontosságáról?
  Örömmel venném, ha írnál költekezőből átment megtakarítóba igaz sikertörténetekről is! 🙂
 • MaxWell125
  Sziasztok!
  Szerintetek egy 19 éves egyetemistának, nekem, akit a családja tart el, de emellett van diákmunkája is kell a 6 havi tartalék? Ha igen, az mennyi legyen egy hónapra nézve? Amiből tudok enni, utazni és tanulásra költeni?

  Már most van félmillió forint megtakarításom, de a nagyjából inkább állampapírt vennék.

 • Kiszamolo
  Nagy a különbség a zsugori és a takarékos között.

  A zsugori például nem megy el nyaralni, mert az pénzbe kerül.

  A takarékos oda megy, amennyire futja.

  Másik jó teszt, tud-e például adakozni más szükségére. Ha igen, akkor takarékos, ha nem akkor zsugori.

 • Vodka
  MaxWell, szerintem, amíg nem vagy önfenntartó, addig ez a 6 havi tartalék nem szentírás. Én a helyedben azt csinálnám, hogy amit ésszerűen félre lehet tenni, azt félretenném, és lekötném (hogy hova, annak nagyon alaposan érdemes utánanézni, és sok mindentől függ). Azt viszont, hogy mennyit teszel félre, csak végvégvégszükség esetén csökkentsd. A legjobb, ha a fix összeget (vagy mondjuk a bevételed x%-át) azonnal félreteszed, amikor megkapod, és a maradékból élsz. Ha abból megmarad valami, a jövő hónapban elrakhatsz többet is.
  Amikor meg önfenntartó leszel, a kötelező kiadásaidhoz mért összeget tegyél el. Ha már most van fél millád, akkor már meglesz az az összeg, amivel válogathatsz az állásajánlatok közül. Sok sikert hozzá 😉
 • pdw
  Szerintem kell, bar kicsit mas okbol mint egy “rendes” lakasfenntarto embernek. En szimplan hivnam megtakaritasnak es “annyit amennyit lehet” elv szerint tennem felre.

  Lakasod pl. ugy sem lesz belole, viszont kituno alap lesz egy tenyleges vesztartaleknak ha elkoltozol majd.

 • mikve
  Ez az a kérdés, amivel nem lehet mit kezdeni, mert túlmutat a takarékoskodáson. Ez már részben szociológia. Ugyanis az emberek tetszik, vagy nem versenyeznek egymással – van, aki többre viszi, van aki lemarad, van aki csak többnek látszana, mint ami. Ez az egész be van csomagolva különféle ideológiákba (pl. minden ember egyenlő – ugyan dehogy :), és hasonlók.

  A blogger úr ügyvédes példája egyébként tökéletes volt – nem jó sem az eszetlen költekezés, sem az eszetlen spórolás, mérlegelni kell. Jómagam pl. az Apple telefonokat túlárazott, ár/érték arányban nem jó sznob termékeknek tartom, különösen 24 havi hűségnyilatkozatra…ugyanakkor nem veszek 15.000 forintos F&F öltönyt, hanem 90.000-est (és még az sem drága), mert az üzleti életben Tesco öltönyben nem lehet megjelenni. (Illetve lehet, a partner azonnal, némán be is sorol a megfelelő helyre, és onnantól ennek megfelelően tárgyal). De ha lakossági vonalra vetítem ki, biztosan ismerős az az érzés, amikor a drágább üzletekből a kedves kispénzű vásárlót szó nélkül, de kinézik az eladók, pontosan tudva, hogy nincs pénze semmit venni. Ez még a nyugati profi kereskedelemben is előfordul. Vannak olyan szórakozóhelyek ma is, ahova “szakadtabb” cuccban be sem engednek. Esetleg éppen ott játszanak a legjobb DJ-k? Hát barátom, ebben a kínai pólóban erről lemaradtál :))

  Hasonlóképpen nem lehet üzleti partnerhez 1.2-es Suzuki Swifttel megérkezni, ne adj isten BKV-val, pedig milyen olcsó. A partner azonnal arra fog gondolni, hogy van-e egyáltalán ennek a vállalkozásnak annyi pénze, hogy a következő villanyszámláját kifizesse? Egy üzleti ebéden elképzelhetetlen mondjuk OTP Junior kártyával fizetni egy bizonyos szint felett. Kell az arany hitelkártya, kerül évente amibe kerül. (Más kérdés, hogy nem abból kell a személyes dolgokra költeni).

  De hogy plasztikusabb példát mutassak: párkeresés. Tetszik, nem tetszik, a többség bizony az anyagiakat is nézi, nem is kicsit. Egy élete van mindenkinek, nem biztos, hogy azt komoly nélkülözések közepette kívánja leélni, hacsak nem mindent elsöprő és TARTÓS a szerelem. (Tekintsünk most itt el az abszolút anyagiakra menő érdekkapcsolatoktól). Ismerős a szitu amikor a ‘csaj felmegy a lakásra, és finom oldalpillantásokkal felméri mennyi lehet a stex? Esetleg ártatlan kérdéseket tesz fel az első randin a munkahelyre és a beosztásra vonatkozóan? Régen ez ugye teljesen nyíltan ment, ma már udvariassági formulákba van csomagolva. De bizony sokan meggondolják, hogy tényleg az a fiú/lány-e a legjobb választás, akivel soha nem lehet majd elmenni nyaralni, mert nincs pénze, vagy elmenni szórakozni, hasonló okok miatt.

  Szóval az igény arra, hogy az emberek többnek látszódjanak, mint amik, a jövőben is folyamatos lesz. Ezt természetesen lehet tagadni, de bizonyos kapuk ez utóbbi esetben bezárulnak. A döntés pedig arról szól, hogy ki hány ilyen kaput szeretne nyitvatartani. (A játékot egyébként kb. üres zsebbel és megfelelő fellépéssel borzasztó sokáig eredményesen lehet játszani, de ész kell hozzá, ami sokszor nincs).

 • dömdödöm
  Hogy a büdös francba lenne itt valakinek is (legalábbis a többségnek) fogalma a pénzügyekről, tartalékolásról, amikor az iskolai oktatási rendszerbe abszolúte semmi sincs ebből beépítve? Ha a rokonságtól nem tanul a kölök, legalább az iskolában meg kéne tanulja az alapfogalmakat…
 • Pet
  Én két év alatt változtattam meg teljesen pénzügyi szokásaimat, pont ennek és hasonló blogoknak hála. Vagyis lehet. Nálam a “presszókávé” hasonlat vált be (napi egy kávé az évente 365 x 350 Ft = 127750 Ft).
 • tgwh
  Ezek szerint ismerőseid tényleg csak olvassák a blogot 😀
  Ma egy kissé morcosabb kedvemben vagyok, ezért megjegyzem: 35 év múlva nekem lesz nyugdíjam? Már ha nem emelik addigra a korhatárt 82 évre…
  TB-t minek fizetem? Ha fogászatra kell mennem, maszekhoz megyek, mert pl. látom, hallom, hogy az iskolafogászatról kijőve már kiesik a legtöbb gyerek fogtömése… felnőttek meg nem nagyon mennek, mert ők ezt már tudják… sokan a gyereket is elviszik maszekhoz…
  Ha valami nyavaja jön pl. a szememre, mire időpontot kapok az ,,sztk”-ba, meg is vakulok… megyek maszekhoz… megjegyzem, ugyan ahhoz az orvoshoz, aki a kórházban rendel a hét másik, kisebbik felében…
  Ha eltörik a kezed, nincs gipsz a kórházban…
  Kérdem én, mi a rákra fizetem a TB-t? Könnyebb lenne nélküle, amennyit adózik ebben az országban a nyomorult munkás, bruttóból sokkal jobban megélnék úgy, hogy még havi szinten 10-nél többel is kezdhetném a megtakarítást…
 • pdw
  Ugy, hogy veszi a faradtsagot es utanajar, megszivja majd megtanulja a dolgokat.
 • Krisztián
  Furcsának tartom, hogy többen is írják, hogy amit lát a gyerek, az fog rögzülni a pénzügyi tudatosságot illetően, mert én teljes ellentéte vagyok a családomnak, én odafigyelek arra, hogy mire költök (habár írni még nem írom, mert nincsenek olyan nagy kiadásaim, lévén nem élek külön tőlük), figyelek arra, hogy ne égjen a villany mindenhol feleslegesen, ne menjen a tévé feleslegesen, az őrületbe kergetve ezzel az ősöket. Ha különköltözök, biztos, hogy írni fogom a kiadásaimat, és próbálok félretenni is majd. 🙂

  Szerintem nem kell ezt túlideológiázni, szimplán arról van szó, hogy kiben mutatkozik meg az igény az irányban, hogy változtasson az élete egy nagyon fontos és felelősségteljes részében.

 • na4
  Aki hülye, az haljon meg.
 • Zuzmo
  Gratulálok a bloghoz, nagyon hasznos és tanulságos.

  Teljesen igazad van a pénzügyi tudatosság hiányát illetően, sajnos én is ezt tapasztalom. Engem a szüleim mindig arra tanítottak, hogy takarékoskodjak. Amit nagyon megtanultam, olykor már tulzásba vittem, az sem jó. 2000-óta dolgozom alkalmazottként, 2008-ban akadtam rá Robert Kiyosaki Gazdag papa szegény papa könyvére, sokkoló volt az élmény, – szerintem ezt kötelező olvasmányként be kellene vezetni – azóta az összes könyvét elolvastam. Amit leírt szinte mindenre látok példát.
  Ez most lehet, hogy sokakat érzékenyen érint, de nem értem, hogy miért olyan nagy szám, hogy valakinek nincs hitele – itt magánszemély jelzáloghitelre gondolok -, ha jó hiteled van amit más fizet helyetted, akkor szinte mindegy, hogy mennyi van.
  Viszont amikor ezt felismertem, és megcsináltam, majd lelkesedésemben a barátaimnak elmondtam, néhány kivételével hülyének néztek. Azóta inkább csak csinálom, sokmindekinek nem szólok róla.

  Még csak egy megjegyzés a pénzügyi inteligenciára visszatérve, az egyik barátom pár éve döbbentem vette tudomásúl – főiskolát végzett- hogy a 10%-os jelzálogkamat az éves kamat, nem pedig a teljes futamidőre vonatkoztatott kamat.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/gazdagodj-meg-gyorsan-hitelbol/
 • Bodolai Gábor
  Rendben van ez így! 🙂 Szépen tanuljuk a folyamatokat!

  Én ’89 óta fizetek adót és a munkáltatóim is utánam, nem keveset.(Versenyszféra, multik.)
  Sokáig hittem, hogy minden rendben van, fizetek nyugdíjjárulékot, TB-t, meg egy csomó szirszart (pl. munkanélküli járulék 1.5%, az mire megy?)
  Volt manyup-om, van EP és önkéntes nyp.
  Szóval, beszoptam, elhittem, hogyha rendes vagyok, a rendszer majd fent tart a felszinen, de a politikusok megtanítottak, hogy ez nem így műkődik.
  Örülök, hogy (a commentekből itélve) sok fiatal olvassa a blogodat, a gyerekemnek is ezt fogom ajánlani.

 • steckler
  Eddig nem gondoltam, hogy írok magamról és a családomról, de mégis rászántam magam, hátha segíthetek másnak is, ha leírom a saját pénzügyi szokásaimat.
  Nekem két lányom van. A feleségem (alanyi) Gyes-en van, kemény 25.795 Ft-ot kap. Az átlag havi összes jövedelmünk úgy 150.000 Ft. Azonban ebből még félre is tudunk tenni. Igaz mi nem egy átlagos család vagyunk. Hajdinát, zabot, kölest Kárpátalján vesszük. A krumplit zöldségfélét, sóskát, spenótot megtermeljük. Vagyis tudjuk mi a spórolás, pl. Iránban egy hónapig kb. 10000 Ft-ból éltünk, mivel a készpénz elfogyott és a nemzetközi bankkártyákat az iráni bankok nem fogadják el, de megoldottuk, sátor couchsurfing… A 10.000 Ft-ból tankoltunk is, de akkor 165 Ft-ból tankoltam tele a 60 literes tankot. Sajnos már drágább Iránban is a gázolaj, most úgy 15 Ft körül jön ki literje. Ezzel az autóval voltunk: http://www.vezess.hu/magazin/tuleltem_irant/13130/ http://nepitelet.hu/autok/mazda/626_1987/mazda_626-_a_vilagjaro/
  Autókról: pl. Japánban vagy Koreában egy gazdag nem egy új vagy 3-4 éves autóval jár, hanem min. 15 évessel, hogy minél több pénzt tudjon forgatni…

  Visszatérve a költségekhez és a megélhetéshez. Nekünk a keleti utazásaink is példaértékűek voltak, hogy mennyire fontos a család összetartó ereje. Pl. nem kell különköltözni a szülőktől 30 x évesen sem, hanem együtt kell élni úgy olcsóbb a rezsi a főzés és egymás segítése, a meglévő ingatlanokat meg ki lehet adni, vagy el lehet adni és a kamatokból élni…
  Nagyon sok féle képen lehet spórolni több 10.000 Ft-ot. pl. keveset telefonálunk, nyugatra ha utazok, kannázok (étolaj, kerozin stb.), keleten nem értsd Ukrajna, Mondova, Grúzia, Örményország.
  Tavaly szeptemberben született a második kislányunk, előtte augusztusban bevásároltunk a szabadkai Metró áruházban pelenkát, mivel ott 30 Ft/db áron vettem meg azt amit itthon nagykerben 58 Ft/db áron kaptam volna meg. Igaz két évre betankoltam (előre kiszámoltam, hogy a min. mennyit, a midiből és a maxiből mennyit vegyek, ha a gyerek átlagosan nő), ezen a pelenka vásárláson kb. 150.000 Ft-ot nyerünk és rengeteg időt mert nem kell hetente vagy havonta vásárolni menni. A hab a tortán, hogy a szerb Áfát (18%) a határon visszaadják, minden 150€ összeget meghaladó vásárlás esetén. Az első lányomnál a pelenkát meg az ukrajnai csernovci Metróban vettem. Tudatosan és okosan kell vásárolni, sajnos nagyon sok szemetet megvesz az ember, aminek semmi haszna.
  Aki spórolni szeretne az élelmiszereken: annak érdemes Szabadkán vagy Beregszászon, Ungváron vásárolni, már 50.000 Ft feletti bevásárlás esetén is több 10.000 Ft-ban vagyunk nyerők, még ha a Dunántúlról autókázunk ki Kárpátaljára. Az üzemanyag jelenleg 260 Ft a gázolaj, benzin 280Ft, cukor 160Ft, liszt 100 Ft, zab 75Ft!!!, hajdina 250 Ft, búzadara 80 Ft, rengeteg élelmiszer olcsóbb de figyelni kell a vonalkódokat, mert csak a helyi 482-vel kezdődő áruk az olcsóbbak.
  Tudatosan kell élni és egészségesen, pl. tengeri halak Szerbiában és Montenegróban nagykerben már 400-500 Ft/kg áron kapható és egy évig fagyasztva simán eláll. Itthon ennek a többszöröse az ár.
  Én sajnos nagyon ár érzékeny vagyok, pl. vannak berögződött Ft/kg áram, mi olcsó mi drága és mindig kell viszonyítási számhoz mérlegelni egy egy vásárlást nemzetközi szinten is(pl. ami itthon jó árnak számít az máshol drága, pl. sok európai turistát ezért néznek hülyének Egyiptomban, mert ott egy falafel még pár éve vidéken 50 Ft körül mozgott, a külföldinek meg még az 500 Ft se volt drága. Másik példa itthon 1800Ft/kg ár alatt normális csokoládét nem lehet kapni, de (pl Örményországban már nagyon minőségit lehet kapni 1000 Ft/kg áron Grand Candy… ).
  A pénzügyek terén is jól szét kell nézni én min. 10 ország teljes bankhálózatának befektetéseit, kondíciós listáit szoktam áttekinteni. Igaz ez sok idő, de megéri a fáradtságot. Főként kelet Európában mozgok.
  Miklós blogját csak december óta olvasgatom. Érdekes és jó írásai vannak, nagyon hasznosnak vélem a felvilágosító írásait a laikusok számára. Nagyon tetszik még hogy nem egy terméket akar értékesíteni és szerintem nagyon korrekt áron tart oktatást is. Egyszer talán én is elmegyek egyre, ha időm engedi. Hátha tart egyszer egy online tanfolyamot a tőzsdékről, az nagyon érdekelne.

  További sok kitartást kívánok az írásaidhoz és a hasznos népfelvilágosító munkádhoz, ebben az erkölcsileg és lelkileg züllött társadalmi légkörben!

  Akinek van kérdése, hogy mint hol szeretne vásárolni (a környező országokban), hogy spóroljon írjon nyugodtan a steckler kukac mail pont md-re. Blogom sajnos nincsen, sajnos annyi időm és türelmem nincs az interneten. Hogy ki vagyok sokan tehetik fel a kérdést a spekuláns spórolós köztes európai? vagy más, ha érdekel jelent már meg pár történetünkről cikk: http://www.vilagjaromagazin.hu/vilag/kisiklott-vonat-orosz-borton-meresz-kalandok-sziberiaban/5133/
  http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=52432

 • Zelei Andor
  A TB-t (amíg így hívták) meg főleg a nyugdíjat szolidaritásból fizeted, nem azért, hogy nyugdíjasként te magad dőzsölj – mire odajutsz, kevesebb lesz a nyugdíj és később fogod kapni, már ha egyáltalán. Ezért fontos, hogy saját magadról gondoskodj, a tippekben itt nincs hiány.

  Más kérdés, hogy ha lesz több millió mélyszegény (mindegy, hogy eltapsolták a vagyonukat vagy sohasem volt nekik), akiknek szavazata van, akkor lehet, hogy a politika elveszi a megtakarításodat, és odaadja nekik. Szóval egy kicsit ide, egy kicsit oda (Kiszamolo ezt diverzifikált portfólió néven javasolja). 🙁

  Egészségügy: Vessetek a mókusok elé, de a magyar egészségügy nem a legrosszabb az EU-ban, és miután már havi 6660 Ft-ért jogosultságot vehetsz rá (USA, 2005: havi 700 USD egy 36 évesnek) még drágának sem mondható, a borítékot is beleértve. Más kérdés, hogy ahogy az orvosok meg a pénz vonul ki belőle, a mostani szinvonal romlani fog, ezért érdemes megfontolni az blogban is leírt magánbiztosítást.