Melyik a legolcsóbb mobil-percdíj?

2013-01-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Előfizetéses mobilflotta 10 ft/perc bruttó áron, másodperc alapú számlázás. Cikk itt.

VOIP telefon 2-3 forint/perc mobilhívás. Cikk itt.

Az én hűséges olvasóim kedvéért (ezek vagytok ti, ugye 🙂 ) elhatároztam, hogy csinálok egy nagy mobilpercdíj-összehasonlítást.

Már előre borsozott a hátam a munka nagyságától, hiszen annyi fajta csomag van az összes szolgáltatónál, aztán még ott vannak a feltöltőkártyás előfizetések is.

Aztán gyorsan derűre fordult az aggodalmam, hiszen az összes nagy mobilszolgáltató olyan drágán adja a perceket, mintha aranyból lenne minden alkatrész minden bázisállomáson.

Öldöklő küzdelemnek és véres árharcnak még a nyomát sem lehet látni, az összes nagy cég gyakorlatilag egy áron ad mindent. Csak egy példa: a feltöltőkártyás előfizetésnél egy perc az alábbiak szerint alakul:

- Telenor: 45.5 Ft/perc plusz 2,5 Ft kapcsolási díj. Tarifák itt.

- T-mobile: 46 Ft/perc. Tarifák itt.

- Vodafone: 46,5 Ft/ perc. Tarifák itt.

Az ÁFA emelés és a Matelcsi adó bevezetése előtt még ennyi különbség sem volt a tarifákban. Máshol ezt esetleg áregyeztetésnek hívják, de nyilván nem erről van szó.

Az már apróság, hogy a percalapú számlázás, ahol minden megkezdett percet ki kell fizetni, a valóságban másodperc alapon mintegy 40%-kal magasabb díjat jelent.

Természetesen vannak egyéb csomagok, amik semmi több, mint ugyanennek a percdíjnak a cifrázásai. Fizess többet csúcsidőben, hogy adjunk kedvezményt hétvégén és éjszaka. Fizess többet hálózaton kívül, hogy adjunk kedvezményt hálózaton belük. Fizess 500-800 Ft-ot, hogy kapj kedvezményt néhány szám hívására.

Az összes csomaggal ugyanott leszel a végén, ha kiszámolod.

Sőt, régebben voltak kedvezményes feltöltős csomagok fiataloknak, illetve kedvezményes percdíjak vezetékes irányba, nos ezek mind megszűntek, elvitte őket a telecom különadó, amit nem a Zemberek fizetnek meg.

Kicsit kilóg a sorból a Vodafone Red feltöltőkártya, ahol ha 7.000 Ft-ért feltöltöd a mobilod minden hónapban(!!), akkor ingyen telefonálhatsz hálózaton belül. Ezért cserébe viszont 30 naponként elveszik minden feltöltésed, ha nem töltesz fel újabb összeget és továbbra is 46,5 Ft a hálózaton kívüli percdíj. Aki ennyit telefonál, annak már nem feltöltőkártyát kell vennie.

Na és mi újság az előfizetések területén?

A Telenornál még 5.590 Ft-os lebeszélhető/lebeszélendő előfizetési díjért cserébe is 31,5-34,5 Ft-os percdíjat kapunk, ehhez már csak a szokásos 2,5 Ft-os kapcsolási díjat kell hozzácsapnunk. A lebeszélhető percek minimum 60%-a hálózaton belülinek kell lennie. Ennél tudok olcsóbb feltöltőkártyás tarifát is. (Erről lentebb írni fogok.) Tarifák itt.

A T-mobile-nál 5.400 Ft-ért (szintén lebeszélhető) előfizetői díjért 32 Ft-os percdíjat kapunk, igaz jár "ajiba" 500 MB internet. Tarifák itt.

A Vodafone-nál (minő meglepetés) lebeszélhető 5.360 Ft-ért szintén 34 Ft-os percdíjat kapunk, 500 MB internettel. Tarifák itt.

 A Vodafone Red előfizetésnél ha készülék nélkül kéred, szerény 14 ezer forintért kapsz korlátlan csomagot (készülékkel 16 ezer Ft). Ehhez nagyon hasonló csomag, 1000 perc, 1000 SMS és 1 GB internet a szomszédos Ausztriában combos 7,5 euró, azaz 2.150 Ft havonta. Erről itt írtam bővebben.

Na eddig a probléma feltárása. Mi a megoldás?

Kihasználva a lehetőséget, hogy a meglévő és bejáratott számodat át tudod vinni bármelyik másik szolgáltatóhoz, három, mindenki számára elérhető választás maradt a számunkra. (A skype, viber és VOIP telefonáláson kívül természetesen. Meg azon kívül, hogy átalakítod a telefonálási szokásaidat és a telefont telefonálásra használod és nem azon akarod élni a társadalmi életed.)

Ez a két alternatív szolgáltató, a Lidl Blue Mobile-ja (T-mobile biztosítja a hátteret), illetve a Tesco Mobile (a Vodafone adja a hátteret.)

A harmadik megoldás az IKEA Family tagoknak kérhető kedvezményes előfizetés a Vodafone-tól. Mivel bárki ingyen lehet klubtag, ezért nem egy zárt csoportról van szó.

Az első két lehetőség feltöltőkártyás, hűségidő és havi díj nélkül, az IKEA csomagja havidíjas előfizetés.

Nézzük, itt milyen percdíjakat találunk.

Tesco mobil: Vigyázni kell a percdíjakkal, mert sajnos trükkösek. Ugyanis a valódi percdíj 59 Ft, szintén percalapú számlázással. A reklámozott 29,5 Ft úgy jön ki, hogy a feltöltés után 30 napig a feltöltéssel megegyező összegű bónuszt kapunk, például 2.000 Ft-os percdíjnál további 2.000 Ft-ot. Azonban ha ezt nem beszéljük le 30 nap alatt, akkor megy a levesbe és marad az 59 forintos percdíj. Öröm az ürömben, hogy először a bónuszt fogyasztjuk feltöltés után. Ez a trükk miatt szinte előfizetésként viselkedik abban az értelemben, hogy meg van szabva, mennyit kell minimum beszélnünk, ha nem akarunk csillagászati tarifát.

Az internetet is aranyáron adják, 500 MB a legkisebb és a legnagyobb havi mennyiség, amiért 3.990 Ft-ot kérnek. (Ok, 10 MB ingyen van, de az nem elég semmire.) Tarifák itt.

Blue Mobile: számomra a legszimpatikusabb csomag, minden apróbetű és trükk nélkül. Minden perc és SMS 33 Ft, bármikor, bárhová. Ez a legtöbb előfizetéses tarifánál olcsóbb, mindenféle elkötelezettség és havonta fizetendő magas díj nélkül.

Az internet is relatív tisztességes áron van, 333 MB 1.290 Ft 30 napra.

Sőt, mi több, most akciós a SIM kártya és az internet is, a SIM 999 Ft, az internet az első két hónapra 790 Ft.

Részletek itt

Ha sokat beszélsz és ezen nem tudsz változtatni 🙂 , vagy szeretnéd a családtagjaidat ingyen hívni, akkor az IKEA számlás előfizetéses csomagja való neked.

Havi 2.500 Ft díj, ami csak Vodafone irányába beszélhető le, 490 Ft nem lebeszélhető díj (Matelcsi adó).

Minden hívás, iránytól függetlenül 16,63 Ft, másodperc alapon(!), ez megfelel 11,9 Ft-os perc alapú számlázásnak. Emlékszünk még az 5.400 Ft havi díj melletti 34 Ft-os percdíjakra?

A flotta tagok egymást ingyen hívják, az SMS 18,75 Ft/db. Vodafone irányban lebeszélhető külön 625 Ft díjért a vezetékes telefonokat 10 Ft/perc díjon hívhatjuk. 500 MB internet 1626 Ft. Részletek itt. (IKEA kártyaszám szükséges)

Remélem segítettem.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, jelentkezz a február 7.-én induló Kiszámoló Akadémiára, ahol 6 alkalom alatt megtanulod mindazt, amit a pénzügyekről tudnod kell. A tanfolyam ára 25.000 Ft, részleteket itt találsz

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram