Szigorodó KATA szabályok?

Felröppent a hír, miszerint februártól lényegesen szigorítják a KATA szabályokat, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

A legtöbb ponttal egyet is lehet érteni: egy embernek csak egy KATA-s vállalkozása lehessen, ha valaki ugyanannak számláz be, ahol előtte dolgozott, az fizessen 40% adót és az eddigi hét feltételből már négyet kellene teljesíteni, hogy az ne számítson vállalkozás mögé bújtatott alkalmazotti létnek.

Ezek jogos és jó változások, mert tényleg durván elharapódzott a “katáztatás”. Fogorvosi asszisztensektől kezdve programozókig már fél Magyarország katázik, olyanok, akik egyébként teljes mértékben alkalmazotti viszonyban állnak a főnökeikkel.

Azonban van egy pont, ami nagyon durva mellélövés lenne: ha valakinek a bevételeinek több mint a fele egy cégtől származik és az több, mint a minimálbér 2,5 szerese, az is 40%-kal adózzon.

Na, ez egy nagy hülyeség.

Ugyanis lehet nekem egy nagy megbízóm és öt kisebb. Dolgozhatok grafikusként, fordítóként, fogtechnikusként vagy bármilyen valódi vállalkozói státuszban és jöhet a bevétel 60-70%-a az egy nagy cégtől, mégsem vagyok az alkalmazottja.

S nem beszéltem még a nagy lánchoz tartozó ingatlanosokról, biztosítási ügynökökről, hitelbrókerekről, az itthonról külföldre dolgozó szoftverfejlesztőkről és a többiekről, akiknek bár az összes bevételük egy cégtől származik, de nem alkalmazottak, mert csak az általuk felhajtott és sikeres üzletek után kapnak jutalékot, vagy projekt alapon dolgoznak egy-egy cégnek, néha akár egy évig vagy évekig is.

Mindegy, mert a Pénzügyminisztérium gyorsan cáfolt, miszerint nem úgy gondolták, mégsem lesz szigorítás.

Pedig jó lenne, csak azt az egy pontot kellene nagyon átgondolni, mert most, hogy megszüntették az EVÁ-t is, visszaterelnék a fél világot a fekete gazdaságba.

A 24.hu eredeti cikke erre.

Share

90 hozzászólás

 • Cartman
  Szerintem meg nem kellene semmit sem szigorítani, inkább a KATA-hoz kellene csökkenteni az alkalmazottak adóját is. Kevesebb adó, kevesebb lehetőség a lopásra a kormány részéről, fehérebb gazdaság, magasabb életszínvonal, mindenki happy.
 • nyman
  Aki EVA-s viszont most jól tud járni, ha az ezévi teljesítéséről csak jövöre állít ki számlát. Gyakorlatolag adómentes bevétele keletkezik. Hacsak nem tömik be a lyukat.

  Lásd: adozona.hu/eva/Adomentes_bevetel_evabol_a_tarsasagi_ado_al_PTWYWJ

 • gaborr
  Mostanában jelent meg egy film, az a címe, hogy Laundromat, a Panama iratokról szól. Az is pont ezt mutatja be, miért nem lehet megszüntetni az offshoreozást.

  Ha a gazdagoknak ott az offshore, a kisembereknek miért ne lehetne ott a KATA? 😉

 • Attila
  Miért nem mindjárt a NAV-nak kell minden számla ellenértékét utalni és ők majd tovább utalják nekem, amit éppen gondolnak nem?
 • Bergengóc
  Attól, hogy a PM cáfolja, még nem biztos, hogy így lesz bevezetve.
 • Tamas8
  Sajnos a szokásos esetet amikor valaki kvázi munkavállalóként egy irodában ülve egy főnöknek ugyanazon a projekten dolgozik hónapokon át de utána 3-4 különböző fantomcégnek számlázza ki azt (ha a cégnek van 3-4 projektje, 8-10 alkalmazotta, akkor már nagyon könnyen megoldja, hogy mindegyiket másik cég számlázza tovább utána), szóval ezt az esetet egyik javasolt szabály sem oldaná meg, majd kiveszik azt az egyet a hálóból ahol előtte dolgozott és keresnek egy másikat helyette, az 50%-ot majd akkor a háromfelé osztott összeg pont nem éri el, stb.
  Szerintem inkább az ellenőrzésbe kellene nagyobb energiát fektetni (azaz ha több ember pont ugyanazoknak a cégeknek számláz, vagy valamelyik előző munkáltatója is a listában van vagy volt az elmúlt években, akkor az elég gyanús).
 • Katában a gyerek
  Nagyon sok mindenkinek jó a Kata és örülök hogy létezik, megkönnyíti a ,,régi” kenyszervallalkozok helyzetet. Viszont! Tényleg baromi idegesítő és igazságtalan a bevételi határt éppen megugró (12-20 milla) vállalkozóval szemben (tapasztalat) aki orrba szájba adozik és fizet minden (ipa afa jarulek osztalék nyereségadó) kutyagumit a cége után kozben Jancsi a mérnök orvos tisztán elrak évi max 12 milliio után pl. 11 milliot… a határt megugró cég pedig felét leadozza a bevetelenek….. magyarul 15 ből marad neki 7-8. Valahogy erről sose esik szó. Olyan érzésem van mint ha a papiron és valóságban is valamint tényleg becsületesen adózó 12-20 millas bevételi cégek lettek volna az új kenyszervallalkozok…
 • Valódi vállalkozó
  Bingó…

  Épp most váltottam KATA EV-ra, mert a bevételemhez mérten ez lenne most a legjobb. Erre ez…
  Saját játékot fejlesztek PC-re. Otthonról, senki nem szól bele stb. stb. de egyetlen disztribútortól van a bevételem… így engem is megvágnának 40%-al…

  Arra számítottam, hogy megemelik az 50k-t. Legyen! De ez???

 • Zabalint
  Azért hozták a második szabályt, mert az első nem szűri ki azt, ha valaki egy új munkahelyen eleve katásként kezd. Más kérdés, hogy ezt is ki fogják ketülni úgy, hogy majd létrehoznak egy másik céget, és felét oda számlázzák az “alvállalkozók”.
 • Tamás
  Számolj utána, még évi 24 milliónál is jobban megéri a Katázás mint bármi. A 12 millión felüli rész 40%-át kell adóba fizetni, tehát a TELJES bevételre fizetsz 20%-ot. Tehát szó sincs arról hogy 12 millió fölött át kellene lépni más adózásba.
 • Én is akarok kommentelni...

  Én olvastam a “cáfolatot”, de abban nem cáfolták a fenti állításokat. Nekem az jött le belőle csak, hogy az 25/50 ezer nem lesz felemelve mondjuk 37,5/75 ezerre (ez viszont jogos lenne). De sajnos a hivatalos cáfolatot sem szakember írta, hogy egyértelmű legyen, így csak találgatni lehet.

  Amúgy én is a párom is olyan cipőben járunk, hogy elkezdhetnénk megint ügyeskedni: mindkettőnknek van egy “fő” ügyfele, és több kicsi. Ott dolgozunk (náluk/otthon) ahol akarunk (néha ugye egyszerűbb a helyszínen), akkor (munkaidőben/este/hétvégén) és, annyit (1-2 óra, vagy napi 14 óra) amennyit akarunk. Saját eszközökön. A könyvelőnek nem kell megmondani mit csináljon, nekem meg van kb. 10 projectem, és úgy haladok velük ahogy akarok.

  Ráadásul emlékszem a bevezetésnél PONT az IT szektort (programozók) és a könyvelőket emelték ki, hogy nekik tökéletes lesz. Most meg őket nyírnák ki. Ehe.

 • yimshagin
  Nekem az a személyes véleményem, hogy a KATA összeghatára nagyon magas. A havi 500k is még határeset, de arra még azt mondom, hogy belefér. Mert mondjuk a gázszerelő rokonom azzal henceg, hogy “ma csak 50k-t” kerestem, és leadózik havi 50k-t, mikor tisztán hazavisz 1M-t. Amíg nem volt KATA-s, hanem alkalmazott, ugyanezért némileg “igazságosabban” fizetett adót. És nem a bevételt sajnálom tőle, hanem azt mondom, hogy havi 1M bevétel, az nem kisvállalkozás. Jó, most jöttök azzal, hogy de költségei is vannak, meg a kiszámlázott 1M-ből, ki tudja mennyi volt az anyag. De akkor nézzük úgy a KATA-t, hogy mennyi a tisztán “bérjellegű” jövedelem, ahhoz határozzunk meg egy elfogadható határt (mondjuk nemzetgazdasági átlagjövedelem) és abból fizessen emberünk havi 50k-t, afeletti jövedelemre meg mint ha normál bér lenne.
 • örök körök
  >egy embernek csak egy KATA-s vállalkozása lehessen
  Lehetett eddig több is? Hogy?

  >ha valaki ugyanannak számláz be, ahol előtte dolgozott, az fizessen 40% adót
  Ha egy fejlesztő átmegy KATA-s vállalkozóba, miért ne számlázhasson be a régi helyére? Értem a célt meg az okot, de ahol ezzel munkaviszonyt bújtattak, ott majd létrehoznak projekt cégeket és kész. Aki viszont tényleg átment vállalkozóba miért ne dolgozhatna be projektekre a régi helyére (is)?

  Nem csak az adó csökken a KATA-val, sok törvényi előnytől elesik az ember, nyugdíja se lesz, stb…

  Az egy cégtől származó bevétel többlet megint vicc. Adócsalóék úgyis megoldják, a becsületes remote contractorokat meg jól megszopatják ezzel. Nagyon sok ismerősömet igazából a KATA tartja itthon, ha tönkrevágják, húznak ki a vérbe innen. Ha kint tripla pénzt kapok, nyugdíjjal(!) én se fogok agyalni.

 • porthosz
  Egyetértek kiszámolóval. Egyébként engem is megsz.patna ez az új kitétel, mivel én is csak egy cégnek számlázok (Google) holott soha az életben nem voltam az alkalmazottja, soha nem is jártam Írországban, ráadásul Magyarországon dolgozok teljes állásban egy magyar cégnél és köztem és a google között tényleg nincs semmilyen munkaviszony.

  Gyakorlatilag ez az új kitétel mindenkit jól megszívat aki valóban vállakozó (tehát nincs bújtatott munkaviszony), ellenben valamelyik nagy cég/platform felé számláz (google, facebook, ingatlanos cég stb), ami 2019-ben igencsak általános, sőt gyakorlatilag efelé mozog az egész világ.

  Az meg hogy a pénzügyminisztérium cáfol sajnos nem jelent semmit sem 2019-ben Magyarországon, okulva a korábbi történetekből holnap lehet már meg is szavazzák…

 • matetoth

  ez engem is nagyon idegesítene, hogy határ felett szinte duplát adózok, de az vigasztal, hogy nem illegális csinálni egy Kft-t, ami elvégzi azokat a munkákat, amit főállású katámban már sajnos nem tudok elvégezni. Ennek a kettőnek az üzemeltetése biztosan olcsóbb, mint a 6M forint plusz adó.

  Egyébként sajnos vagy a KATA nevetségesen olcsó vagy a vállalkozói/foglalkoztatási adók nevetségesen magasak. Sajnos így túl vonzó egy KATA, az lenne a csoda, ha nem mindenki ezt csinálná, aki kicsit is teheti…

 • Okos titánka
  Szerintem ezzel csak azt érik el, hogy meg fog jelenni a rendszerben egy csomó fiktív számla. Akkor már jobb az, ha szemet hunynak a jelenlegi dolgok felett.
  Egyébként miért a brutális 40%? Miért nem mondjuk 10 vagy 15%-ban gondolkodnának. Ez így nagyon pénzharácsolás szagú, ami kontraproduktív lesz. 15%-ot mondjuk nagyobb hőzöngés nélkül befizetnének azok, akik érezték, hogy elég keveset fizettek eddig. De 40-et…
  Előző munkaadónak számlázni például programozóként elég valós dolog. Ha elmegy valaki egy másik 40 órás munkába, nyilván nem alkalmazottként dolgozik az előző helyen, de szükség lehet rá, hogy bedolgozzon a régi helyére is. Ezentúl ezeket a pénzeket zsebbe adják majd…
  Valahogy a PM cáfolata engem se győzött meg…
 • Kiszamolo
  yim, akkor kicsit színesíteném a véleményed. A KATA nem a haszonból adózik, hanem a bevételből. Márpedig igen kevés olyan foglalkozás van, ahol nincs kiadás. Maximum tanácsadás, szoftverfejlesztés és társai.

  Ha a gázszerelő anyagot is felhasznál és még az ügyfélhez is kimegy autóval, nem otthonról dolgozik, mindjárt a bevétel fele kiadás.

  Ha pedig átlépi az évi 12 milliót (ha a bevétel fele haszon, akkor 500 ezer forintos keresetet), mindjárt befigyel a 27%-os áfa meg a 40%-os kulcs. Mindjárt többet adózik, mint amennyit egy alkalmazottól vonnak le adóba. S hol van még a kiadás?

  Így elkér az ügyféltől 100 ezret, abból bő 21 ezer azonnal megy az államnak, a maradék 78,5 ezer forint 40%-a megint csak adó, maradt neki 47,1 ezer forintja.

  Ebből a 47,1 ezer forintból jönnek le a kiadásai és a maradék a haszon.

  100 ezer forintból maradt neki tisztán mondjuk 30 ezer. Jó esetben.

  S vállalkozó. Nem alkalmazott, ezért hülyeség egy fizetéssel összemérni az adózást.

  EGyébként szerintem sem jó a KATA és főleg nem a brutál magas ÁFA miatt.

  990 ezer forintos bevételnél 5%-ot adózok, 1 milliónál 27%-ot plusz még 40%-ot a millió feletti részre.

  Inkább legyen lineáris és arányos. Amikor még a brutál ÁFA is bejön, akkor nem növelni kellene a másik adókulcsot, hanem éppen csökkenteni.

  Legyen 40 ezer a minimumdíj (csökkentett járulék), aztán a bevételből 10-20% adó, majd amikor az ÁFA is bejön, legyen 5% az adó, plusz a 27% ÁFA. Vagy valami ilyesmi.

  Romániában 30 millióig 5% adót fizetsz és 16 milliótól van ÁFA.

 • Kiszamolo
  Okos, az a 40% igazából 40% plusz 27% áfa. Mert hogy ott már az is van.

  Ami csak akkor nem zavar, ha cégnek dolgozol, aki úgyis visszaigényli.

  Nekem pl. a 40 ezres tanácsadást 51 ezerért kellene adnom csak az áfa miatt, ha pedig az 5% helyett 40%-os kulcsot nézem, akkor 68,5 ezer forintért.

  Nekem egy fillérrel sem lenne több pénzem, az ügyfél meg nem értené, miért fizet majdnem kétszer annyit.

  Volt már olyan nemrég, hogy decemberben nem dolgoztam, mert olcsóbb volt semmit nem csinálni, mint átesni az áfakörbe és utána két évig szívni vele. (Konkrétan majdnem évente 2,5 hónapot olcsóbb nem dolgozni, ha ezen múlik, mint utána 2 évig fizetni pluszban a 27%-os áfát.)

  S éppen a héten beszéltem valakivel, aki ugyanezért nem dolgozik. Rengeteg munkája lenne pluszban, ideje is van rá, de inkább nem csinálja, mintsem, hogy 60%-a elmenjen adóba. Évi 12 milliónál megáll és inkább pihen.

 • Kiszamolo
  matetoth, de, illegális. ÚGy hívják, hogy nem rendeltetésszerű joggyakorlás, vagy magyarul a joggal való visszaélés.

  Ha kiderül, hogy neked csak azért van több céged, hogy kevesebb adót fizess, akkor csúnyán megbüntetnek.

  https://kiszamolo.hu/ceghalmozas-csak-ovatosan/

 • gbr
  @Katában a gyerek:
  12 millió fölött is lehet KATÁ-zni. Volt már itt róla szó, hogy még 25M-nál is jobban megéri, mint bármi más.
 • Peet
  az egyetlen ilyen szemléletű – libertárius – magyar párt nemrég feloszlott érdeklődés hiányában. Az összes többi politikai szereplő csak azon vitázik, hogy a rólunk lenyúzott adóból stadion vagy kórház legyen, a határon túl szórják szét vagy itthoni rászorulók közt. Szégyen, hogy olyan elképzelés nincs az itthoni mainstream politikában, hogy “kevesebb adót, kisebb államot”. Nem politizálni akartam, szerintem ezen pártszimpátiától függetlenül mindenki elgondolkodhat.
 • KGyörgy
  “Azonban van egy pont, ami nagyon durva mellélövés lenne: ha valakinek a bevételeinek több mint a fele egy cégtől származik és az több, mint a minimálbér 2,5 szerese, az is 40%-kal adózzon.”

  Weboldal üzemeltetőnél előfordul, hogy egy reklámozótól jön a fele bevétel. Vagy app fejlesztőnél, ha vannak sikeres appjai, akkor 100%-a is jöhet egy cégtől, pl. Apple, pedig nincs munkaviszony, ő csak faragja otthon az appokat, és egyik bejön, a másikból meg nincs semmi bevétele, de ami jön, az egy helyről jön.

 • Géza
  “Nem csak az adó csökken a KATA-val, sok törvényi előnytől elesik az ember, nyugdíja se lesz, stb…”

  De az ugye megvan, hogy nyugdíja másnak sem nagyon lesz, mert nem lesz, miből fizetni, ezért vagy a korhatárt emelik majd meg, hogy sokan meg sem érik, vagy nagyon alacsony nyugdíjat adnak.

  Ebből a szempontból a KATA-s előnyben van, mert a megmaradt pénzt félreteheti magának, és nem kell a jövőbeli állami könyöradományra alapozni.

 • nnk
  Soha nem értettem, hogy az olyan KATA-s vállalkozó, aki anyagot is beszerel a kliensnél, az miért ő számlázza ki az anyagot? Ha én KATA-s villanyszerelő lennék (direkt nem gázszerelő 🙂 ), akkor a konnektorról a kliens nevére kérném a számlát a boltban, és én csak a munkadíjat számláznám ki neki.

  Ez nem járható út?

 • matetoth

  köszi az infót, nem tudtam 🙁 De legalább ma is tanultam valamit.

  Egyébként érdekes, én autószerelőknél látok olyat, hogy a boltban megveszed az alapanyagot a szereléshez, “átviszed” a szerelőhöz, aki a munkadíjáról katás számlát ad. Csodálkoznék, ha nem ezt csinálná mindenki, akinek hasonló ügyletei vannak. A könyvelőkről meg most hirtelen elég rossz véleményem lett, mert az egyik ismerősömnek elfelejtett szólni, hogy a könyvek szerint otthon tartott 10+ millió forint elég lólábkilógatós, inkább jobb lenne befizetni az osztalékadót. Ha nem kérdezek rá, akkor soha nem derül ki…

 • Kiszamolo
  nnk, szerintem mindenki így csinálja, attól még nem járható, ha ő adja az anyagot.

  Az járható csak, hogy az ügyféllel vetetem meg az alapanyagot (de nem én veszem meg, mert akkor tovább kellene számláznom neki, ami katánál nem éppen előnyös) és én csak a munkámat adom hozzá.

 • Cartman
  Mert gondolom azzal nem lehet választást nyerni, ha abból áll a program, hogy nem húzzuk le senkiről sem a bőrt adók formájában, de innentől kezdve mindenki a maga sorsának a kovácsa. Itthon az előző rendszerben az állami alamizsnától függő társadalmat termeltek ki, így ez még érthető is, de az nem világos, hogy a nyugati országokban miért nincsenek ilyen kezdeményezések. Ellenben a szocialista ideológia ott is egyre jobban hódít.
 • Szorgoshangya
  Ha programozó KATA-sként aki kiad egy lakást, az beszámít a bevételbe? Vagy, kiadhatja, mint magánszemély, nem abból él, mert mondjuk egy másik városban ő is bérel egy ingatlant..?

  Amúgy tartok attól, hogy ezt most csak ledobták a gumicsontot, nézik a reakciókat, majd 1-1.5 év múlva gyakorlatilag kivégzik a KATA-t. Na, akkor én, és kb. mindenki körülöttem: GO WEST.

 • zs
  Nem értem azokat, akik felháborodnak azon, hogy a katások milyen jól is keresHETnek. Semmi nem akadályoz meg, hogy te is kihasználd a lehetőséget. Bárki lehet katás, az nem egy születéstől elrendeltetett kaszt. Bemész egy könyvelőhöz, másnaptól katás vagy. Aztán már csak meg kell keresni a 12 misit és boldogan leadózni 5%-ot. Ha az olyan könnyű, biztos neked is menni fog :).

  (Remélem, átmegy, hogy vállalkozónak lenni nem csak abból áll, hogy bejelentem magam, aztán már automatikusan úszok a dellában, mint Dagobert bácsi. A kettő között sok-sok olyan tényező és kockázat van, amivel egy alkalmazott nem találkozik. De a lehetőség tényleg mindenkinek adott.)

 • Szalagmunkás
  Azért csinálja sok autószerelő másképp, mert bemondják a weboldalon található árát a terméknek amit vettek, de közben volt 40% kedvezményük. Így jobban megéri nem megmondani, hogy mennyi is volt az az alapanyag.

  Sajnos a KATA a dolgozó emberektől levont mindenféle járulékhoz képest sokkal jobb megoldás. Másfélszer annyi lenne a fizetése egy átlag embernek, ha úgy adózna mint egy KATA-s. A kettőt közelíteni kéne egymáshoz. Pláne úgy, hogy tényleg rengeteg ember visszaél ezzel. Sajnos az országot, nyugdíjasokat egy nagyon szűk, becsületesen adózó réteg tartja el.

 • natasa

  “Márpedig igen kevés olyan foglalkozás van, ahol nincs kiadás. Maximum tanácsadás, szoftverfejlesztés és társai.”
  KATA-s szoftverfejlesztő vagyok, ezt cáfolnám. Kell egy elég jó gép, nekem a legutóbbi pl több mint 500e volt, 2-3 év után pedig lehet cserélni. Ehhez van még plusz 1 monitorom, billentyűzet, egér. Kell egy + szoba irodának normális asztallal meg székkel. Mivel napi 8 órát használom ezeket, nem bír ki annyit mind magánhasználat esetén, gyakrabban kell beruházni, illetve ha nem dolgoznék a géppel, egy jóval olcsóbb is megfelelne. Ha mobileszközre fejleszt valaki, akkor még abból is kell legalább 1-2 típus.
  Plusz még ott van az, hogy otthon használod az áramot, vizet, stb, egy munkahelyen ezek adottak, ahogyan sokszor kávé, tea, gyümölcsök, stb is.
 • Lala
  Ez pontosan így van, de figyeld majd meg, amikor a KATAs népek elmennek nyugdíjba, hogy milyen üvöltözés lesz itt, hogy ők ledolgozták az életüket és éhen akarja őket dögleszteni a kormány azzal a várható nagyon alacsony nyugdíjjal. Mert félre nem tesznek, hiszen ők fizetik az adót és sokan annyira buták, állítom, hogy azt hiszik majd 1 millió után kapják a nyugdíjat. Aztán nagyon nem.
  A vége sajnos annak is az lesz, hogy a politikus majd sunyiban szépen átalakítja a nyugdíj számítást vagy ad szociális alapon úgy, hogy azoknak a nyugdíját csökkenti, akik tényleg befizetők voltak, mert több pénz nem lesz a kasszában. Csak abból tudnak többet adni majd az üvöltöző katás nyugdíjasoknak, ha másokét csökkentik. Ezért mondom én is, hogy menjen a 3.14csába a mindenkori kormány a katával. Nem érdekel, hogy akkor csalna a vállalkozó. Azért van a NAV, hogy ne hagyja, oldják meg.
 • – vagy akinek még van személyes tapasztalata
  Mostanság tervezek belevágni hasonló projektbe, pont Google felé számlázással, KATÁ-val. A NAV-nál már jártam az adózással kapcsolatban, de nem igazán tudtak mit kezdeni a kérdéseimmel… Tudnánk valahogy/valahol beszélni, hogy tanácsot kérjek?
 • nnk
  Na igen, ez igaz.
 • matetoth

  szerintem akik fújnak a kata miatt, azok inkább amiatt, hogy mennyire keveset kell adózni. Sajnos olyan pozícióban vagyok, ahol nem lehetek KATA-s, mert a cégek nem szeretik külsősökkel a legféltettebb adataikat megosztani. Így pl egy 500k nettót keresőnél a cég kifizeti annak még ~90+%-át még adóban.

  Ha KATA-s lenne az illető, akkor ugyanezen költségszint mellett 5% körül lenne az összes fizetendő adó. A befizetett összeg 18-szoros (nyilván a bevételtől függően egészen más is lehet a képlet).

 • Dagobert bácsi
  2020 februárjától az azt jelentené, hogy a 2020 február 1.-e után kiállitott számlákra érvényes ez?
 • porthosz
  @bé:

  nem túl bonyolult, ki kell váltanod a közösségi adószámot, ezt megadni a google fiókban, ezután számlázol a google felé arról az összegről amit küld neked, neki is van közösségi adószáma, ezt mindenképp rá kell irni a számlára. Az áfát ő fizeti be az eus bevételek részére (meg lassan már a fél világnak), mivel erre kényszerítve van.
  A számlára ráirod hogy áfa tv. területi hatályán kivül és egyébként a google nem igényli hogy elküld ezt neki (értsd kreativan), úgy sem tud vele mit kezdeni.

  Havonta be kell küldened a 19A60 és a 1965A nyomtatványt, a közösségi szolgáltatásnyújtásról.
  Ha alanyi mentesként csinálod, elvileg nem vagy köteles vállalkozói bankszámla nyitására, de nekem azt mondta a könyvelő hogy mivel ilyenkor mégis csak befigyel az áfa még ha nem is te fizeted, biztosabb ha van és akkor abba se tudnak belekötni.

 • kiabrandult
  “Fogorvosi asszisztensektől kezdve programozókig már fél Magyarország katázik, olyanok, akik egyébként teljes mértékben alkalmazotti viszonyban állnak a főnökeikkel.”

  Ez azért elég nagy ferdítés.

  portfolio.hu/gazdasag/20190104/hamarosan-megduplazodhat-a-katasok-szama-309445

  “2016 év végén 175 ezren voltak, addig január 3-án már 311 ezer katás vállalkozás szerepelt az adóhivatal nyilvántartásában.”

 • yimshagin
  Épp ezért írtam, amit írtam, mert tudtam, hogy úgyis jön válasz, hogy az összeghatár bevétel és nem nyereség, de nem számítottam rá, hogy tőled. 🙂 Viszont szeretnék reagálni. A gázszerelő sógorom vidéki városban keres ennyit, amennyit írtam és TISZTÁN, az anyagot megveteti az ügyféllel. A tárgynapi benzin legyen 3e Ft (de lehet, hogy sokat mondtam). És nem, nem lépi át a 12M-t, mert ennyi esze van, inkább nem dolgozik annyit, hogy ne lépje át. Tehát ő, ha akarna 11.99M után fizetne 600e adót, illetve benzinre kiadott egy évben mondjuk 3eFt * 200 nap = 600e Ft-t, azaz 12M-ből min. 10.5M-t tisztán hazavihetne (ennyire persze nem centizi ki és csontozza le az adózást, de főleg csak kényelmi okokból). De a lakásfelújítással foglalkozó sógorom is az ügyféllel veteti meg az eladótól az anyagot, így nem számláz anyagot, hogy “feleslegesen nőjön” a bevétele, csak a munkadíjat.
 • Kiszamolo
  S mi ebben a ferdítés? Közalkalmazottak nélkül van 3 milliónál kicsit több munkavállaló. Ezeknek 10% már katás. A multinál dolgozók, a gyárban dolgozók, stb kiesnek. Hatalmas arány az a 10%.

  S áruld el, honnan a duplázodás? Ennyivel több vállalkozás lett az országban? Főleg, hogy már 2016-ban is sok álvállalkozó volt ebben a számban.

 • Vakmacsek
  Remélem a melléállású katánál nem akarják ezt a hülyeséget hogy ha egy ügyféltől jön több mint fele, akkor negyven százalék.

  Én ugyanis jelenleg egy főállás mellett (napi 8-10 óra meló) katázgatok, egyáltalán nincs se időm se erőforrásom millió ügyféllel szívni, ha kb. háromból megvan a bevételem amiért már érdemes leadózni a 25 ezret havonta amiért már most se kapok írd és mondd SEMMIT, kvázi védelmi pénz.

  Azért váltottam ki rá a katát mert így adták oda a melót. Ha egyenként könyvelőzgetni kell meg millió lapos kimutatásokat csinálni kettős könyvelésben, akkor bezárom a boltot, mert állam bácsira se nem dolgozok, se nem keresek. Ez kinek jó? Puszta megélhetésre épp elég a főállás most.

 • yimshagin
  @kiszamolo És az a durva, hogy a duplázódás ellenére valahogy (állítólag) nő mégis az összadóbevétel vagy mi. Vagy rosszul tudom?
 • Cartman

  Valószínűleg nagyon sok vállalkozó áttért KATA-ra az eváról meg a kft-ről is, miután rájöttek, hogy mennyivel több marad a zsebükben ezzel az adózási formával. Én is, és másik programozó ismerősöm is, aki külföldre dolgozik, mindketten KATA-sok vagyunk, nem is gondolkodtunk másban előtte (Én most váltok KFT-re, mert nem éri meg a 40%-os büntetőadóval sem már ez a forma). Valamint sok kényszervállalkozóról tudok, akik havonta 2-3-400 ezret keresnek és ebben utaznak, nagyon sok volt osztálytársam is, asztalosok, hegesztők, burkolók ebben dolgoznak, illetve még a biztosítási ügynökök is így dolgoznak.

  Szóval elég egyértelmű, hogy szinte az összes ember ezt az adózási formát választaná, ha tehetné, kérdés, mi ezzel a probléma? Kinek is rossz ez pontosan? Ki jár rosszul, ha a dolgozó emberek zsebében több pénz marad?

 • Köszönöm, remek kis összefoglaló!
  Arról esetleg tudsz-e valamit, hogy ha a felfutási időszakban az alacsony bevétel miatt a Google-től a kifizetések késleltetését kérem (és közben nem is tevékenykedem aktívan), ezekben a nullás hónapokban szüneteltethetem-e a KATÁ-t?
 • Cartman
  folyt.
  A kormány jár rosszul, az élősködő, dolgozni amúgy sem akaró réteg, meg esetleg a nyugdíjasok. Az meg, hogy 40 év múlva esetleg néhány embernek kopogni fog a szeme, mert a KATA-ból nem lesz nyugdíja, félre meg nem tett, az csak és kizárólag az ő felelőssége, senki másé. Az emberek többségével ne fizettessünk már többlet adót, csak azért, mert néhányan nem tudnak bánni a pénzzel.

  Én a nyugdíjrendszert is simán eltörölném, meg annak a fogalmát, hogy bármi is alanyi jogon “jár”. Mindenki tanuljon meg felelősségteljesen viselkedni, előreszámolni, tartalékolni, ha pedig nem teszi, akkor viselje a következményeket.

 • Dörnyei József
  Havi 500K legyen a KATA felső határa. Ezzel meg van oldva a probléma. Az 6M/év.
  A KATA-t takarítónőknek és hasonló vállalkozóknak szánták, az pont belefér. Ha a takarítőnő ennél többet keres, akkor ne KATA-zon.
  Aki 30M+/év bevétellel rendelkezik, az adózzon normál kisvállalatként.
 • Andris
  Segítsetek kérlek. Akkor mi történik, ha a gázszerelő/villanyszerelő/autószerelő KATÁs szeretne keresni a piaci ár és az ő kedvezményes ára közötti különbségen? Erre nem célszerű a KATA?
  Pl. van heti 1 munkája, mindegyikért kap 100k munkadíjat és 200k-t az anyagért, de neki csak 100k-be került, mert van 50% kedvezménye. Szóval ilyenkor nem számlázhat ki csak 400k-t (vagy800k-t?) a hónapban, mellé kell csapni a beszerzési árat is és így már 1,2M-val átlépi a bűvös határt?
  Köszi
 • tsc
  Holland cégnek dolgozom, mint contractor, szoftverfejleszőként, otthonról. Jópár éve már senki másnak nem számláztam, csak nekik. Nem munkaviszony, nincs magyar cég, csak saját eszközeimen dolgozom, saját házamban, a saját időbeosztásom szerint és soha nem találkozom velük, online tartjuk a kapcsolatot. Mivel a 12M-s határ körül vagyok nagyjából évente, a jelenlegi KATA nekem több, mint ideális. Nem vagyok a saját zsebem ellensége, de természetesen hajlandó lennék a havi 75e Ft tételes adón meg az iparűzési adón túl is vállalni, hogy befizetek a közösbe. (Sőt, amíg 6M volt a százalékos adó határa, fizettem is elég rendesen). Ellenben, ha egyik napról a másikra az _egész_ bevételemet 40%-al megadóztatják, erősen elgondolkodnék valami kerülő úton, bármin… És ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok.
 • Katában a gyerek

  Egy bibi van ezzel!! Ha a megrendelőd áfás számlát kér…….

 • Katában a gyerek

  Ezzel is szintén egy bibi van!! Ha a megrendelő áfás számlát kér……

  Gondolom nem sokan vagyunk olyan cégek, akiktől a rendelő áfás számlát kér, és 10-30 milla közötti a jövedelmünk. Ez volt talán az erős középosztály régen, de véleményem szerint manapság ezen a cégeknek a legnehezebb lenyelni (ha full becsületesen csinálja!) az adókat és járulékokat, ami brutális egyébként. 50%-a a bevételednek, mondhat bárki bármit….