Ki tudja, hol áll meg?

A forint új rekordot döntött csütörtökön, még soha nem volt ennyire gyenge. A 332-forintos euró árfolyamtól csak egy hajszál választotta el.

Egyre több a turbulencia a világon, ilyenkor a befektetők a forinthoz hasonló feltörekvő devizáktól is igyekeznek megszabadulni. A forint alapkamata a legalacsonyabb a régióban (cseh korona 2%, zloty 1,5%, román lej és horvát kuna 2,5%), így nem csoda, hogy a forint különösen nagyot gyengült.

A nemzeti bank az inflációra mutogat, hogy azzal neki nincs problémája, így egyelőre nem várható kamatemelés, ami erősítené a forintot.

Ha tovább nő a bizonytalanság a piacon, akkor további forintgyengülés is jöhet még.

Share

87 hozzászólás

 • Leninist
  Ez a CSOK nevű őrültség kézzel fogható hatása. Még jó, hogy a KSH-ban a fogyasztóiár-reprezentánsok összeírói “megfelelően” gyűjtik az adatokat.
 • kritizator
  Ez a CSOK nevű őrültség kézzel fogható hatása. Még jó, hogy a KSH-ban a fogyasztóiár-reprezentánsok összeírói “megfelelően” gyűjtik az adatokat.

  Kis csalás, nagy csalás, statisztika

  Lakást nem veszünk minden héten a CBA-ban:(

 • yimshagin
  Tegyük fel, hogy “nem számít más az infláción kívül” és az valóban “rendben is van” (bár nagyjából mindannyian sejtjük, hogy mindkét feltételezés téves). Mit jelent a 330+ HUF/EUR? Azt, hogy anyagi szempontból még inkább megéri külföldre menni. Sajnos.
 • yimshagin
  Előző kommentem a cikk címének folytatására is utalt volna: … s kit hogyan talál meg. 🙂
 • matetoth

  A CSOK pármilliárdja (valaki keresse meg, most lusta vagyok), ami az építőiparba ment elrontotta a forintot? 😀 😀 Vigyázat, a chemtrail rádesik.

  Egyébként várható még forintgyengülés (és komoly infláció) szerintem, hiszen évi 10+ % béremelkedés 3% fogyasztói kosár infláció mellett nem nagyon lehet sokáig fenntartani, még akkor sem, ha a pénz egy részét kiszivattyúzzák a reáleszközök és a MÁP+/PMÁP. Bár sajnos nincsenek előttem nemzetgazdasági számok, akinek vannak esetleg ilyen adatai, hogy hova mennyi “vagyon” ment el, megoszthatná…

 • Gary
  Áldom az eszemet, hogy lassan két éve jól bevásároltam euróból (nagyobb összeg egyben), illetve azóta is amint volt egy kis pénzem, rögtön devizába váltottam.

  :
  Igen. A CSOK megemelte a lakásárakat, ami megemelte az albérletárakat, ami miatt (közvetve és nem kizárólag) nőnek a fizetések. Mivel a magasabb fizetés mögött nincs akkora tényleges teljesítménynövekedés, más valutában számolva nem kaphatunk sokkal többet a munkánkért. Tehát a forint fog gyengülni.

 • Zylver
  Ennek akar örülhetnek is, mert euroban kapom a fizetesemet… viszont euroban is fogyasztok, szoval annyira nem erint a forint arfolyama.
  Az egyetlen bosszanto dolog, hogy az esküvöre kapott ajandekpenzt nem hoztuk ki meg juniusban amikor meg csak 320 volt az euro… viszont igy ha jarunk haza csaladlatogatasra, akkor nem kell forintot valtani mert lesz eleg tartalekunk 1-2 evig hogy abböl költekezzünk “Hungaria”-ban.

  Am meg eleg derek, hogy a forint ugy gyengül hogy a spekulansok meg be sem szalltak a buliba (mi lesz ha egyszercsak ramozdulnak?), “latszatra” a gazdasagi mutatok is rendben vannak (erösen idezöjeles az a “latszatra”… hisz meg valaki a KSH-nak?) es volt egy sikeres allampapirkibocsajtas aminek elviekben erösitenie kellene az arfolyamot… akkor most kerdezem en: hogy lehetseges ez?

 • Kobe
  a 3% fogyasstoi kosar inflaciot szerintem hagyjuk, mindenki tudja hogy smafu, amikor hetente jelentik be a 20% dragulo pekarut, serteshust, idenyzoldsegeket gyumolcsoket, es hat azokat az ember gyakrabban veszi mimt a plazmatvt vagy lakast.
 • Zabalint
  Nem érzem annyira tragikusnak a 330 feletti árfolyamot. 2008-09 körül volt először 300 felett, előtte 2001-től 2008 nyaráig túlzott reálfelértékelődésen esett át a Ft, azóta pedig volt egy összesen kb. 10%-os különbség a hazai és az eurozóna inflációja között. Egy komoly recesszióban vagy válságban simán 370-380-ig is elmehenne most, ez a 330 még simán nyugalmi állapot.
 • Dani2

  “Mit jelent a 330+ HUF/EUR? Azt, hogy anyagi szempontból még inkább megéri külföldre menni.”
  Inkább kimenni külföldre és aztán hazajönni/hazautalni a pénzt a családnak éri meg, ha kimész külföldre és ott akarsz maradni, nem nagyon érdekel az árfolyam.
 • Deviáns
  Valahol muszáj elinflálni a bérnövekedést, hogy a gazdaság egyensúlyban maradjon. (ne nőjön az import) Az élelmiszer infláció évek óta 8-12% között van. (ez nem a hivatalos kormányadat, hanem a céges kantin alapanyag beszerzési árainak alapján).
  Ja hogy ez pont a bérnövekedés üteme… jé….
 • EuróErnő
  Emlékszem, mikor kb egy évvel ezelőtt kilőtt az euró milyen nagyszabású találgatások mentek itt, hogy “mindjárt itt a 350”, “karácsonyig itt a 350”, “meg sem áll 400-ig” stb, aztán simán visszament 320-ra. Úgyhogy szerintem azt, hogy mi fog történni azt igazából senki sem tudja, legalábbis itt.
 • valaki
  KSH bruttó átlag kereset 360 000 :DDD
  Mediáné azt hiszem 166 000

  hvg.hu/gazdasag/20190830_KSH_kozel_360_ezer_forint_a_magyar_atlagkereset

  A euró meg 332

  Érdekes, hogy minden a legnagyobb rendben amúgy…

 • AAA
  Raboljuk ki a megtakarítókat és támogassuk az adósokat, hiszen az állam is adós, tiszta haszon a gyengülő forint. Meg nehogy már jól járjon a forintos állampapírba fektető állampolgár.
 • sokfa
  “anyagi szempontból még inkább megéri külföldre menni. ”
  vagy euroban, dollarban kerni a fizetest. pl. airbnb, alberlet kiadas, vagy szimplan Mo-rol kulfoldre dolgozo IT-skent.
 • Paravan
  Engem nem ért teljesen váratlanul a dolog, de sajnos jelenleg még mindig nagyobb része van a megtakarításaimnak és a likvid tőkémnek forintban, mint szeretném. Szerintetek érdemes most pánikszerűen átváltani nagyobb likvid összegeket eurora (simán Ft számláról deviza számlára), vagy most már kutya vacsorája, és inkább érdemes várni egy kicsit, hátha korrigál ideiglenesen?
 • Gábor
  2003 aug 29 – 253,92 Ft 1 euro (MNB)
  2019 aug 29 – 330,19 Ft 1 euro (MNB)

  tehát 16 év alatt 30% gyengülés, évi 1,65%

  Szerintem egyrészt túl lehet élni, másrészt a forint kamatfelára az elmúlt 16 évben ezt nagyjából fedezte.

 • Ádám
  Úgy gondolom, hogy a külföldi multiknak ez kifejezetten jó, mert a gyenge forint még inkább olcsóvá teszi hazánkat a számukra, ami nekünk versenyelőny a többi országgal szemben. Ez azért fontos, mert elég sok autóipari cég globális szinten létszám leépítésre készül az autóipar lassulása miatt, és remélhetőleg Magyarországot elkerüli az elbocsátási hullám vagy a gyár bezárások. Tudom ezek mögött rendkívül komplex döntési folyamatok állnak, de ebben ez döntési folyamatban akár egy fontos faktor is lehet a gyenge forint. Az érem másik oldala, hogy az import viszont drágább.
 • Giorgo
  Mi lesz, ha tovább csökkenek a kamatok a nagyvilágban? Akkor is csak az inflációt fogja nézni az MNB vagy követi a tendenciát? Azért gondolom van egy egészségtelen forint – euro árfolyam, amikor már közbeavatkozna az MNB csak nem akarják reklámozni ezt a szintet.
 • karnis
  Talán nem ördögtől való ha azt mondom: a gazdasági fundamentumoknak egyre kevesebb közük van egy adott deviza árfolyamához. Rendszeres időközönként kell valamilyen hisztéria, különben miből élnének meg a brókercégek és az újságírók.Emlékeztek még a 2010-es évek elejére, amikor a tisztelt sajtó – olykor klinikai hisztéria állapotába kerülve – tudósított a HUF/CHF árfolyam minden 0.1%-os elmozdulásáról? Jártatok már olyan üzleti megbeszélésen, ahol a görög saláta említésétől többen rángatózni kezdtek? Emlékeztek a Brexittel kapcsolatban az utóbbi két évben leközölt, egymásnak százféleképpen ellentmondó “tudós” elemzésekre? Vagy az idén tavaszig menetrendszerűen megérkező “perceken belül itt az összeomlás” típusú anyagokra? Ugye? Most egyszerűen ez pörög. A HUF, CZK, PLN stb. kis devizák, alapvetően nem is érdekesek. Ez majd lefut, újra jön a líra, stb…megy körbe a verkli.
 • pekseg
  “Raboljuk ki a megtakarítókat és támogassuk az adósokat, hiszen az állam is adós, tiszta haszon a gyengülő forint. Meg nehogy már jól járjon a forintos állampapírba fektető állampolgár.”

  ha kicseréled a forintot euróra, akkor megkapod hogy mit harsog a teljes német sajtó. (tisztelet a kivételnek)

 • GrandMasterB
  2008. augusztus 1. – 230.49 Ft
  2019. augusztus 30. – 331 Ft

  11 év alatt 43%.

 • Tintoretto
  A pici lecsorgást az emberek többsége észre sem veszi. Ami fontos, hogy aki tudatosan gondolkozik terítse szét a lehetőségei szerint a kockázatokat, mert egy argentin vagy török esethez hasonló hirtelen árfolyammozgás, mint ami itthon is volt, 2008 nyarán, bizony már nagyon fájdalmas lehet.

  Itt van a kötvényprogram is, az embereknek szórt pénz mellett, ami szintén az elértéktelenedés felé mutat. Sajnos nem tudjuk meddig tartható fenn a kamunövekedés, meg kamuinfláció, lehet pár hónap és mondják, hogy sztoj, lehet 10 évig még elbohóckodik/vergődik a világgazdaság. Mindenesetre, ami biztos, hogy a statisztikai méretű magyar gazdaság jobban megérzi a viharos tengert, mint a nagy országok. Kis forintunk, ha éppen nem gyengítik belülről, akkor is a helyére kerül.

 • Zupa
  Ugyanmar, csak a fejszamolast akarja az MNB megkonnyiteni.
  A cel a 333-as EUR/HUF.
  Megszorzod 3-al, leveszed a 3 nullat a vegerol es meg is vagy. 🙂
 • Zylver
  @Ádám

  Szerintem meg pont forditva: ha egy vallalat leepitesbe kezd, azt meg veletlenül sem az anyavallalattal/anyaorszagbeli cegekkel kezdi hanem… pontosan a leanyvallalatoknal, azon belül is a periferiakon. Es ez nem lesz komplex döntesi folyamat, mert ki fogjak szamolni hogy hol eri meg gazdasagosan (kapitalista nyelven: profitot termelve) üzemeltetni egy gyarat es ahol nem… ott jönnek a bezarasok.
  Abban igazad lehet hogy a folyamatosan gyengülö forint jo pont lesz ezeknel a cegeknel… viszont akkor az adofizetö allampolgarok fogjak a rövidebbet huzni. Es akkor lehet sopankodni hogy miert ilyen dragak az elelmiszerek, miert magasak a lakhatas költsegei es miert alacsonyak (ezekhez merten) a berek is.
  De valsagban, minden borulni fog.

 • Tamás
  Érdemes elgondolkodni, hogy mennyre éri meg a “szuper” állampapír, ha 1 év alatt 9%-ot romlott a forint a dollár javára. De hagyjuk az 1 évet, az semmi befektetési távlatokban. 10 éve még 183 volt a dollár…
 • Kiszamolo
  Tamás, 2001-ben meg 330…
 • Tamás
  1993-ban meg 94 forint… hosszú távon látszik a trend.
 • Kiszamolo
  93-ban meg 35%-ot kaptál a magyar kötvényekre, mert volt egy icipici infláció akkoriban….
 • Gábor
  GrandMasterB, a 2008-as EURHUF mélypontot veted össze a mostani csúcsponttal. A mostani a trendvonal környékén van, de a 2008-as nagyon nem, így nem a folyamatot írod le a 11 év alatt 40%-kal, hanem a szélsőértékeket.
 • Dörnyei József
  Az MNB-t szvsz. nem zavarja különösebben a forint gyengülése. Nem fog a kardjába dőlni, ha gyengül még egy kicsit.
  A GDP növekedést szvsz. EUR-ban??? számolják – esetleg beszámítják az inflációt?
  Néha jó lenne ismerni a pontos módszert. 🙂
  Mindenesetre a GDP növekedést a forint árfolyam nem befolyásolja közvetlenül.

  Politikai szempontból viszont milyen jól hangzik, hogy a kormány nem 3% nyugdíj v. állami alkalmazott fizetésemelést ad, hanem 6%-ot. 🙂

 • Gábor
  Még jó, hogy majdnem mindent külföldről importálunk, vagy hoznak be, aminek a következménye, hogy kevesebbet kapunk ugyanannyi forintért.
  A boltokban megint áremelkedést fog hozni de az alkalmazotti bérek ezt megint nem fogják követni.
  Átlag ember szempontjából ez megint nem jó, főleg, hogy nem mindenki részesül az állami osztogatásokból.
  De amíg a nép jó részének ez a kormány a tuti, addig nem is lesz érdemi változás. Az meg nem megoldás, hogy csak azért nem változtatunk, mert a múltra mutogatni egyszerűbb.
  Azt is gondolom, hogy már rég Euronak kellene lenni a Magyar fizetőeszköznek.
 • matetoth

  És még az ég sem olyan kék, mint amilyennek lennie kéne…

  Az nem igaz, hogy mindent importálunk, kis nyitott gazdaság vagyunk, jelentős kereskedelmi többlettel (vagyis többet exportálunk). Ez az egyik, ha nem fő oka annak, hogy alacsonyabb az € gyengülése, mint a forint-€ infláció.

  Az alkalmazottak évek óta 10% feletti béremelkedésben részesülnek (ha te ebből kimaradtál, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkozni, hogy munkaidőben miért kommentelsz…), míg a fogyasztói árindex 3% körül mozog. (Nyilván ezzel a nyugdíjasok és az állami alkalmazottak kevésbé járnak jól.

  A kormány meg addig fog maradni, amíg szét nem esnek vagy nem jön egy válság, mert az ellenzék azzal van elfoglalva, hogy hogyan harapjon a saját farkába, az általános gazdaság pedig simán többet hoz átlagjocónak, mint amit mindenféle politikai biliviharok elvennének tőle.

 • Péter
  Egy hírportál kommentszekciójában az alábbi hozzászólást találtam:

  “Az MNB a kormánnyal együttműködve elinflálja a forintot, amelynek következtében a nyugdíjakat, fizetéseket elértékteleníti. A jelentős mértékű forint inflációból az MNB-ben nyereség keletkezik, amely nyereséget Matolcsy átrak az alapítványaiba, így az átrakott közpénz elveszíti közpénz jellegét, amit ezek után a csókosok hazatalicskázhatnak. Tehát a forint elértéktelenedése nem véletlenül, hanem a kormány céljainak megfelelően, tudatosan történik. Közben pedig az állami propaganda gépezet nyomja ezerrel, hogy a forint nem gyengül, csupán keresi az új egyensúlyi szintet.”

  A pártpolitikától teljes mértékben elhatárolódva a kérdésem az lenne, hogy lehet-e ennek valóságalapja, illetve ennek és a forint gyengélkedésének következtében inkább választandó most már az inflációt lekövető PMÁP az új MÁP+ helyett?

 • Karl
  Pont néztem, hogy közel 332 volt

  PMÁP, MÁP+ éves kamata szépen elég.

 • Kiszamolo
  Kész szerencse, hogy a nyugdíj inflációkövető…
 • Ági
  bocs, de te hol élsz? a forintgyengülés miatt elért nyereségből az mnb eddig több mint 260 mrd ft-ot talicskázott ki az alapítványaiba. szóval ja, van alapja.
 • matetoth

  őszintén szólva szerintem korrektebb rendszer (normál gazdasági környezetben, ahol az infláció kisebb, mint a gazdasági növekedés), ha a nyugdíjasoknak csak az életszínvonalát tartjuk fent (tehát inflációval növeljük a nyugdíjakat, és hosszú távon minden termékcsoport inflációja hasonló – ami nyilván elég kemény peremfeltétel), minthogy a gazdasági növekedéssel (is) súlyozzanak.

  Nyilván ehhez kell egy megfelelő kormányzat, de én jobban örülök, ha a jövőbe fektetnek, mint fogyasztásba…

 • Kiszamolo
  matetoth, hidd el, én is örülnék, ha nem tartaná fogságban egész Európát a nyugdíjas szavazótömeg és nem kellene mindent megtenni nekik, ha egy politikus nyerni akar egy választáson.

  De ez régi vita. Mivel folyamatosan nőtt eddig az életszínvonal, a nyugdíjasok úgy éreznék, hogy folyamatosan csúsznak le, ha csak az inflációval korrigálják a nyugdíjakat.

  S ebben is van ráció, bár én is arra szavaznék, hogy csak inflációval korrigáljanak.

 • Pickpepe
  Páran mar leirták hogy visszatekintve1-2% ot gyengült a forint az eur hoz képest. Azt simán hozták a kamatok, a válság alatt volt 12% is állampapírra, magyarul nagyon nem érte meg eurba menekülni. Kezembe akadt egy 13 éves eur vételem blokkja 255 on vettem eurt. Ez éves átlagban 2,3% hozam 13 ev alatt..kamatos kamat nelkül! közben volt válsag es 3% alatt nem nagyon volt állampapir kamat viszont volt egy időben 12% is. Nagyon nem érte volna meg eurba menni. Némileg ezt tompítja az eur kamata de az minimális.
 • Pickpepe
  Az elmúlt hetekben hosszú idő után újra Németországban jártam és valóban igaz hogy 330 as árfolyammal számolva is nagyon sok termék 20- akár 40%kal olcsóbb az ottani Aldiban és Lidlben mint itthon. Ezek standard termékek, azaz elvileg ugyanazt veszed meg Maon is. Főleg csokoládé, tészta, majonéz, csokikrém, nápolyi ami olcsobb, illetve sok minden hasonló áron van. Húsok persze drágábbak, de egyáltalán nem érezhető az mint ami mondjuk skandináviában hogy húzós árak vannak.
  Namost vagy a ft túl erős még! Vagy a multik fejik a magyarokat, akik így is özönlenek a diszkontokba..
 • B.Csaba
  Csak felig temaba vago, hogy az elelmiszer/diszkont bolt termekei dragabbak. Magyarorszagon ezeket a dolgokat veszik, ezen lehet hasznot realizalni. Nincs rendszeres uj auto vasarlas, nincs ketevente tv csere (qled tv megjelenese), nincs sok elvezeti vasarlas. Ami porog, az az alapveto dolgok. Tusfordo orszag vagyunk, meg parizer.
 • Péter
  .Csaba

  Nagyon érdekes amit mondasz, én egy olyan Magyarorszégon élek, ahol pont senki nem vesz a lehetőségeihez mérten termékeket. Mindenki tipikusan tovább nyújtózkodik mint ameddig a takarója érne, senkit sem elégít ki az olcsó tusfürdő és a parizer (mint ahogy értelmezhető haszon sincs ezeken). Pont hogy új autót hitelez az is akinek az anyagi lehetősége a tömegközlekedésre lenne elegendő, és pont pármai sonkát nyammog az is akinek parizert kéne venni. A két évente teljesen indokolatlan új okostelefonra és tv cserére felvett személyi hitelek pedig dübörögnek. A közel 500 ezer alkoholista és a felnőttek körében majd 30% dohányzók arányát tekintve ez az ország pont “semmi más”, csak értemetlenül túlvállalt élvezeti vásárlók gyülekezete. De engem még mindig az érdekel, hogy a jelenlegi érdekes gazdasági környezetben a “halálbiztos” konzervatív PMÁP, vagy a gyanúsan kecsegtetett újfajta MÁP+? Köszönöm, ha valaki megosztja velem a széleslátását.

 • dmry
  olyan szinten megy a bizonytalan, ám szokásjog alapján elvárt pazarlás, hitelezés, kölcsönzés, eladósodás, eladósítás, korrupció aminek már esélye sincs látótávolságba kerülni a valósághoz, pláne a hatékonysághoz.
  a forintárfolyam még így csak lassan, ám biztosan követte le a fenntarthatatlan üzleti modellt…
  no, de mimagyarok (jelentsen ez bármit is:)) ezt is önként megoldjuk 😉
 • Gary

  GrandMasterB-nek olyan szempontból igaza van, hogy 2002 és 2008 között az EUR-HUF árfolyam elég stabil volt, és 2010 óta menetrendszerű az egyre rosszabb “egyensúlyi helyzet” megtalálása. Amire rendszeresen csak olyanokat reagálnak, hogy “itthon is vannak szép látnivalók”.

  Történelmi léptékű tragédia, hogy egy ilyen egyszeri fejlődési lehetőséget, mint ami az elmúlt pár évben volt, nem sikerült kisvasutaknál és stadionoknál értelmesebb célokra felhasználni. Persze az igazi baj az, hogy rengetegen nem képesek a pitiáner saját érdekeiken (pár% SZJA, semmit nem érő párM CSOK) túl látni, és az ország érdekeinek megfelelően szavazni.

 • Gary
  :
  Mikor volt utoljára ebben az országban bármi is úgy kitalálva, hogy a kisember jól járjon vele? Lehet, hogy én vagyok túl fiatal, de nem emlékszem ilyesmire.

  Az inflációkövetővel is bukni fogsz szerintem rendesen (eltérés a nominális és az effektív infláció között), de szerintem kicsit gondolkozz azon, hogy milyen kockázatot szeretnének veled elfeledtetni a nagyon magas, de hosszú évekre fix kamattal. Mi alapján gondolod, hogy az infláció még pár évig alacsony marad?

 • Greg
  Akármennyire jól hangzik most a MÁP+, vagy akár az inflációkövető PMÁP, inkább a PEMÁP-ra szavaznék.

  MÁP+ nyeresége egyből eltűnik egy 5%+-os inflációnál, ami egy válságban elég valószínű (2007-2011), és most a jelek szerint ez nemsokára jöhet is (cikkek, elemzések, arany+ezüst, stb.).

  PMÁP inflációkövető, de a legtöbb fogyasztásunk, mégha nem is közvetlenül, de euróban van. A magyar termelés meg euróban vesz eszközöket, azaz kihat az árra.

  Revolut-tal olcsóbban lehet váltani és utalni a MÁK-ra. (igen, tudom, hogy volt akinek zárolták a számláját, de szerencsére még nem tapasztaltam ilyet, igaz a prémium-ra fizettem elő. Ha biztosra akar menni az ember, akkor utaljon el először csak pár eurót).

  Egyértelműen látszik, hogy most az EUR árfolyama el lett engedve, valószínűleg egy időre, felmegy akár 340-350 közé, majd karácsony után, amikor mindenki kiköltekezett, visszakorrigál.

 • szocske
  “forint gyengélkedésének következtében inkább választandó most már az inflációt lekövető PMÁP az új MÁP+ helyett?”

  Én csak azt nem értem miért volt bárki is, aki eddig nem a PMÁP-ot vette…
  Számomra hihetetlen, hogy akad, aki arra számít, hogy az infla a köv. 5 évben jelentősen csökken.

 • szocske
  “Csak a takaróig nyújtózkodásról” jut eszembe, évek óta rendszeresen hitelkártyával vásárolok állampapírt, azaz a jövőbeni jövedelmem teszem félre. Persze aprópénz a néhány havi előre megkapott kamat, de amíg a TBSZ év végén záródott nekem praktikus volt, hogy még a februári fizetésem is be tudtam tenni az előző évire, már decemberben. Most a kamatadó mentesség miatt már kisebb a jelentősége.
 • Maxi
  Nominálisan mélypont. A forint a 2008-2009-es pénzügyi krízis idején lehetett leginkább mélyponton az eurohoz képest. A Ft kumulált inflációja azóta kb. 28%, az euroé pedig 2008 óta kb. 16%. Vagyis a 2009 márciusi 315 Ft/euro az kb 400/1,16 vagyis olyan 345 Ft/euronak felelne meg. Bár akkor sem ez volt a gond önmagában, és azóta az adósság deviza összetétele, lejárati struktúrája jelentősen megváltozott.