Szigorodó KATA szabályok?

Felröppent a hír, miszerint februártól lényegesen szigorítják a KATA szabályokat, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

A legtöbb ponttal egyet is lehet érteni: egy embernek csak egy KATA-s vállalkozása lehessen, ha valaki ugyanannak számláz be, ahol előtte dolgozott, az fizessen 40% adót és az eddigi hét feltételből már négyet kellene teljesíteni, hogy az ne számítson vállalkozás mögé bújtatott alkalmazotti létnek.

Ezek jogos és jó változások, mert tényleg durván elharapódzott a “katáztatás”. Fogorvosi asszisztensektől kezdve programozókig már fél Magyarország katázik, olyanok, akik egyébként teljes mértékben alkalmazotti viszonyban állnak a főnökeikkel.

Azonban van egy pont, ami nagyon durva mellélövés lenne: ha valakinek a bevételeinek több mint a fele egy cégtől származik és az több, mint a minimálbér 2,5 szerese, az is 40%-kal adózzon.

Na, ez egy nagy hülyeség.

Ugyanis lehet nekem egy nagy megbízóm és öt kisebb. Dolgozhatok grafikusként, fordítóként, fogtechnikusként vagy bármilyen valódi vállalkozói státuszban és jöhet a bevétel 60-70%-a az egy nagy cégtől, mégsem vagyok az alkalmazottja.

S nem beszéltem még a nagy lánchoz tartozó ingatlanosokról, biztosítási ügynökökről, hitelbrókerekről, az itthonról külföldre dolgozó szoftverfejlesztőkről és a többiekről, akiknek bár az összes bevételük egy cégtől származik, de nem alkalmazottak, mert csak az általuk felhajtott és sikeres üzletek után kapnak jutalékot, vagy projekt alapon dolgoznak egy-egy cégnek, néha akár egy évig vagy évekig is.

Mindegy, mert a Pénzügyminisztérium gyorsan cáfolt, miszerint nem úgy gondolták, mégsem lesz szigorítás.

Pedig jó lenne, csak azt az egy pontot kellene nagyon átgondolni, mert most, hogy megszüntették az EVÁ-t is, visszaterelnék a fél világot a fekete gazdaságba.

A 24.hu eredeti cikke erre.

Share

90 hozzászólás

 • Katában a gyerek

  Igen számolgattam én is, csak egy gond van amitől borul az egész. Ha a megrendelőd áfás számlát kér akármennyi a neki kiállított számlád…..

 • gbr
  Nem értem hogy jön ide az ÁFA. 12M fölött a KATÁ-s is ÁFÁ-s (de alatta is lehet az). A 12M limitet, a 40%-os adót a nettóból számoljuk így is úgy is. Az ÁFA meg jön-megy.
 • porthosz
  @bé:
  igen lehet szüneteltetni két dologra kell figyelni:
  1, csak egész hónapot (hónapokat) lehet szüneteltetni, magyarán ha pl. december 1-én nem volt szüneteltetve, akkor hiába küldöd be a szüneteltetést elsején, arra a hónapra már fizetni kell a kata díjat. Szóval előző hónap hó végéig jelezni kell hogy a következő hó elsejétől szüneteltetni fogod. Ha több hónapon átnyúlik a szüneteltés, akkor nem kell ismételni, csak jelezni amikor ismét éles, de max 6 hónapot lehet azt hiszem. Illetve az élesítés is ugyanigy zajlik, ha december 31-én jelzed hogy mától nem szünetelteted, akkor egész decemberre ki kell fizetned a katát az 1 nap miatt is. Szóval dec 31-én szólsz hogy jan 1-től éles 🙂

  2, az éves limit csökken a szüneteltetett hónapokkal. Ha pl. 6 hónapot szünetelteted egy évben, akkor csak 6 milliót számolhatsz extra adó nélkül nem 12-őt.

  *3: ne a szüneteltés alatt fizessen a google:D

 • element
  Ha kulfoldi non-profit szervezetnek dolgoznek katas vallalkozokent (abbol jonne az eves bevetel kb. 90%-a), az bujtatott munkaviszonynak szamitana? Milyen mas modon lehetne meg dolgozni, ha jogilag nincs is jelen a megbizo Magyarorszagon? Csak kft-kent vagy nem katas bt-kent?
 • Dani
  Szerintem a Kata legnagyobb hátránya amit Kiszamolo is írt hogy visszafog az év végén ha elerted a 12milliot. Nonszensz hogy lenne megbizasom de azért nem dolgozom (annyit) novemberben decemberben már mert idén nem éri meg…
 • Miklós
  Szerbiában is szigorítják a KATA-nak megfelelő vállalkozás besorolásának kritériumait, mégpedig 2020 március 1.-től. Nem néztem utána mely kritériumoknak kell megfelelni Magyarországon, de a szerbiai kritériumok szerint elvileg lehetséges olyan szerződést kötni a klienssel, hogy megmaradjon a KATA-s besorolás. Persze, ehhez a kliensnek is engednie kell. Feltételezem, hogy Magyarországon is hasonló szabályokat hoznak majd.
 • Adamo
  “Na, ez egy nagy hülyeség.” – Nem az, csak kevésbé előnyös, mint eddig, az alkalmazottak még így is jobban szívnak.
 • salvia
  Szerintem nem a KATA-sokat fogja vegzálni a NAV, hanem a másik oldalt, a megbízókat fogja ellenőrizni. Ahol sok a KATA-s beszámlázó, azokat fogja elővenni.
  Sokat fehérített a gazdaságon a KATA (a nyilvánvaló visszaélések mellett), olyanoknak is van már vállalkozása, akik eddig feketén dolgoztak.
  A NAV-nak sincs ezekre az ellenőrzésekre kapacitása, az ÁFA-ra koncentrálnak inkább.
  Politikailag sem lenne jó húzás többszázezer vállalkozót ezzel idegesíteni, inkább arra mehet ki a játék, hogy aki sunyiskodik, azt ezekkel a szivárogtatásokkal próbálják figyelmeztetni. Ráadásul a kormány a KATA-t mindig egy sikertörténetként kommunikálja.
  Az adó mértékének az emelése viszont logikus és fair lenne, márcsak a jövőbeni nyugdíj miatt is.
  Egyelőre felesleges idegeskedni, ugyanaz a hangulatkeltés folyik, mint a CSOK-os ingatlanba bejegyzett vállalkozással kapcsolatban – az is szépen kiegyenesedett.
 • KKV
  Egyik alkalmazottam elment egy másik céghez dolgozni főállásba, az itteni munkakörét átszerveztük és jelenleg bedolgozik KATA-s vállalkozóként. Átalányt kap, ha dolgozik, ha nem. Szükség is van rá meg nem is. Ha ezt bevezetik az illető elesik a bevételétől nekem meg nem lesz aki megcsinálja a munkát, mert 40% adóért már nem fogja. Persze van másik cégünk is így számlázhatna oda is. :S
 • Inevitable

  “Én a nyugdíjrendszert is simán eltörölném, meg annak a fogalmát, hogy bármi is alanyi jogon “jár”. Mindenki tanuljon meg felelősségteljesen viselkedni, előreszámolni, tartalékolni, ha pedig nem teszi, akkor viselje a következményeket.”

  Igen erre volt próbálkozás, és a tapasztalat az, hogy nagy átlagban buták az emberek, ezért van ez a “kényszermegoldás” életben még mindig. A KATA adózók sem lesznek máshogy, biztos vannak kivételek de a nagyja magasról tesz a nyugdíjcélú megtakarításokra, erre komolyabb összegben mernék fogadni.

 • Györgyi
  Örülök a KATÁ-nak, önfoglalkoztatóknak, szabadúszóknak szerintem istenes lehetőség. Én igazából ezt is sávosan csinálnám, lenne még egy 20 ezer forintos havi összeg azoknak, akik havi bevétele 200 ezer forint alatt van, a 12 milliós határt lecsökkenteném 8 millióra, viszont onnantól sem százalékosan fizettetnék, hanem mondjuk a havi díjat emelném fel 100 ezerre. Az már más kérdés, hogy én az egyéni vállalkozó státuszból zárnék ki mindenkit, aki nem csak saját maga dolgozik, hanem alkalmazottat vagy alvállalkozót fizet. Nálunk totálisan össze vannak mosva azok, akik önállóan keresnek meg sokszor csak egy átlagos fizetésnek megfelelő összeget azokkal, akiknek többmilliós profitot hozó cégük van.
 • Don Hering
  “, ha valaki ugyanannak számláz be, ahol előtte dolgozott, az fizessen 40% adót és az eddigi hét feltételből már négyet kellene teljesíteni, hogy az ne számítson vállalkozás mögé bújtatott alkalmazotti létnek.”

  Miután felmondtam az utolsó munkahelyemen, utána még egy éven keresztül havi 2-3 alkalommal külsősként kijártam tanácsadói szerződéssel felügyelni az utódom ténykedését, illetve különböző projekteket átbeszélni a vezetőséggel. Emellett volt bőven más ügyfelem is. Miért lenne jogos ilyen esetben a 40% különadó?

 • Györgyi
  Nekem enyhén álszentnek tűnik, amikor a nyugdíjra való hivatkozással akarják emelni a KATA havi összegét. Egyrészt a mindenkori vezetés dönti el, mekkora befizetett összegért mi jár, ez nem egy áthághatatlan természeti törvény, amit csak magasabb befizetésekkel lehetne orvosolni. Valószínűbb, hogy a valódi cél mindössze az, hogy jelenleg több pénz folyjon be az államkasszába. Vagy akkor miért nem csinálják például azt, hogy a KATA-soknak minimum adott összeget szabadon választott nyugdíjcélú megtakarításba be kell fizetniük? Miért feltétlenül az államnak, amikor már most a csapból is az folyik, hogy abból úgysem tudják fenntartani hosszú távon a nyugdíjrendszert?
 • Györgyi
  Ez nem csak az emberek eszén és az előrelátáson múlik. Egyrészt az állami nyugdíjrendszert eltörölni csak felmenő rendszerben lehet. Akik már nyugdíjasok vagy pár év múlva lesznek azok, azokat már nem lehet magukra hagyni pénz nélkül. Ugyanakkor nem lehet járulékfizetésre kötelezni a fiatalabbakat úgy, hogy már eleve tudják, abból semmit vissza nem kapnak. Vagyis kellene valamiből még pár évtizedig fizetni azoknak a nyugdíját, akikét még muszáj anélkül, hogy befizetnének azok, akik viszont már a megszüntetés után mennének nyugdíjba. Ehhez hatalmas plusz összeg kellene.
  A másik oldal meg az, hogy amíg sokaknak a mindennapi megélhetés gond, addig nem azon fogják törni fejüket, mi lesz velük 20-30-40 év múlva. A minimálbér drasztikus emelése kellene (minimum két-háromszoros) ahhoz, hogy a fejekben általános legyen a megtakarítás gondolata.
 • salvia
  Az szerintem elvárható bármilyen főállású vállalkozótól, hogy legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékot és adót havi szinten megfizesse. Ez a közteherviselés oldala. Amit Te fejtegetsz, az már messzire vezet, tényleg senki nem tudja, hogy 20-30 év múlva ezek a havi szinten befizetett összegek milyen nyugdíjra lesznek elegendőek.
  Mindenféleképpen ösztönözni kellene az öngondoskodást, állítólag jövőre jönnek erre vonatkozó intézkedések. Nyilván a magánnyugdíjak beszántása után már bizalmatlanak az emberek…
  Valószínűleg a KATA-sok közül azok csinálják jól, akik nem választották a magasabb, 75eFt-os adót, hanem azt a +25eFt-ot félreteszik.
 • Ági
  Én nem úgy értelmezem a PM közleményét, hogy biztosan nem lesz szigorítás. Ugyanis csak annyit írtak, hogy nem lesz drágítás – ebbe simán belefér, hogy magát az átalányt tényleg nem emelik, csak éppen sokkal szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelni. (Amikor pár éve az önkormányzatok között elkezdett terjedni egy “titkos” előkészítő anyag az ASP rendszer bevezetéséről, azt is simán letagadta a BM. Aztán nem olyan sokkal később bevezették. Szóval egyáltalán nem lennék meglepve, ha a tagadás ellenére a KATA is szigorodna jövőre.)
  Egyébként tényleg sokan visszaélnek vele, de hát akkor a csalókat kellene kiszűrni és nem mindenkire rátolni +40% adót.
 • Zabalint

  Anno voltam állásinterjún egy 30-40 fős magyar szoftverfejlesztö cégnél, ahová fel is vettek, de végül én mondtam le. Akkoriban nem volt még kata, úgyhogy azt csinálták, hogy az alkalmazottak egy része evás alvállalkozó volt, akik meg hivatalosan alkalmazottak voltak, azok a fizetésük felét az evás alvállalkozókon keresztül kapták borítékba. Azóta szinte biztos, hogy katában utaznak. És hallomás alapján úgy tudom, nem ritkaság ez.

  A mostani munkahelyem egy kis cég, nem multi, de 100%-ban fehéren kapjuk a fizetésünket, ahogy az előzô helyen is, ami nagy multi volt. Ez azt jelenti, hogy egy nettó 400-at kereső alkalmazott után kifizet a cég még ugyanennyit. És mondhatod, hogy csak az állam jár rosszul, csakhogy a havi 50 ezres adóból meg az égvilágon semmi nem jönne ki, gondolok oktatásra, egészségügyre, infrastruktúrára, stb., ezeket mi fizetjük a katásoknak is.

 • Zabalint
  Amúgy ami a nyugdíjat illeti, van egy katás taxis ismerősöm, aki simán annyitbefizet önyupba, mint amennyi nyugdíjjárulékot fizetne, ha nem alkalmazott lenne. Jól teszi, mert ha nem szántja be az önyupot az állam, sokkal jobban fog járni, mint ha ennyiért is járulékot fizetne.
 • Györgyi
  Igen, elvárható lenne, ha saját magad dönthetnéd el, hogy főállású akarsz-e lenni, vagy sem. De ha például egy nőnek nincs szüksége arra, hogy teljes állásban dolgozzon, csak heti néhány órában dolgozgat önállóan, miért csak főállású vállalkozó lehet? Miért ahhoz kötik, van-e mellette munkaviszonyod, miért nem ahhoz, mekkora bevételt realizálsz valójában?
 • KKV
  @Ági “Egyébként tényleg sokan visszaélnek vele”

  Élni valamivel ami jobb az a visszaélni vele? Visszaélés-e élni a választási lehetőséggel?
  Ne kriminalizáljuk már ezt! Szerencsére, már nem az a korszak van Magyarországon, amikor még a “vállalkozó”-t idézőjelbe téve kikacsintott a tv riporter is a kedves nézőre, hogy tudod: a bűnöző! Elég legyen ebből!

 • Random okos
  Zabalint!

  Fel kellene ismerni, hogy a jóléti állam intézményének vége. Beszántották.
  Jobboldali öngondoskodásra bíztató rendszer van, ezért lett a kata is.
  Hajlok arra hogy ez a helyes lépés nyugdíjfronton, mert a felosztó-kirovó nevű piramisjáték fenntarthatatlan. Ezért lett a szülőtartás is, ez egy komplett csomag.
  Az egészségügy és az oktatás terén nem foglalnék állást mert azok inkább politikai mint gazdasági kérdések.

 • örök körök

  Teljesen jogos amit írsz. Mint látod, nem is azon rugózik itt a (vélhetően) KATÁS olvasók nagy része, hogy ne emeljen az állam a jelenlegi nevetséges adóterhen. Hanem hogy ne nyírják ki teljesen a cikkben tárgyalt befenyítésekkel.

  Ha én most jelenleg 1m körül keresek alanyi adómentes remote contractorként, gyakorlatilag söralátét adóbevallással, akkor nem egyértelműen jobb egy 1.5m-s németországi állásajánlat, ahol 2-300 rugót kapásból elvinne a lakásbérlés. Ha viszont 40% adóra megvág az állam (akár KATA kereteken belül, akár munkavállalóságba visszazavarva), akkor nem fogok agyalni a dupla jövedelem + nyugdíj + jobb közszolgáltatások ajánlat elfogadásán.

  És akkor nem csak a havi 50 rugó fog eltűnni a költségvetésből, hanem még havi 200k+ áfa, jövedéki adó, anyámkínja. A közszolgáltatások rám eső része illene, hogy kijöjjön ezekből, nyugdíjra meg ugye úgysem számíthatok.

 • Zabalint

  “Jobboldali öngondoskodásra bíztató rendszer van, ezért lett a kata is.”

  Te melyik országról beszélsz? :-))))

 • Zabalint

  A Google és a hasonló közvetítő szolgáltatókra kellene kivételt képezni, hiszen ott valójában a te termékedet nem a Google, hanem egy csomó user veszi meg.

  Ellenben teljesen jogos abban az esetben, mikor egy cég a kedvezőbb adózás miatt kiszervezi a munkát egy katás alvállalkozónak.

 • örök körök

  Én értem, hogy a bújtatott munkaviszony kiszűrése a cél (ezt írtam is), csak hát ez messze nem olyan triviális NAV szemszögből nézve.

  Egy EU-s startuphoz remote contractorként beszámlázó fejlesztőt (aki vállalkozói minőségben kaphatta csak meg a munkát), aki néha még “bedolgozik” tüzet oltani a régi helyére, akkor most büntetnéd? 50% felett számláz egy helyre és számláz még a régi munkahelyére is.

  De máshogy teszem fel a kérdést: ahol adó optimalizálás a cél, ott szerinted a fenti szabályok mennyire akadályozó tényezők? Mennyi effort közepes cégméret esetén több cégbe szétdobni a számlázást? Vagy akár szlovákiában nyitni egyet, ha a külföldi remote melót kiskapunak hagynád?

 • Katásné
  arról azért hallottál, hogy egy vállalkozó esetleg több milliót beruház azoknak az eszközöknek a megvásárlásába, fenntartásába, amiben/amivel a katás tevékenységét végzi? A munkavégzéséhez csak számlásan, áfásan tud mindent beszerezni, akkor is, ha nem áfás?
  Felesleges az alkalmazotti fizetést és annak a járulékait olyan vállalkozáshoz hasonlítani, aminek nem ismered a költségeit.
 • Ricsi, egy volt programozó KATA-s
  Sziasztok!

  Nálunk a következő felállás volt, mielőtt elegem lett és felmondtam. Többen voltunk KATA-s vállalkozók (többen még most is). Egy Kft-nek dolgoztunk havi rendszerességgel számláztunk a Kft meg egy USA beli cégnek. Elején, naív fiatalként simán belevágtam. Volt olyan, hogy én kértem két hónapot számlázzanak egybe. Reakció az volt, hogy azért állítsak ki teljesítés igazolást, ebből tudta a Kft mennyit kérjen USA beli cégtől, majd jött 2. hó végén a rendes telj.ig. A kódosorokat amit írtunk, a KFT egyáltalán nem ellenőrizte, pedig elég keményen éreztük, hogy a felettesünk. Voltam még apróbb kellemesebb jelei annak is, hogy cégnek dolgozunk, mint a céges vacsora a magyar kollégákkal, éves 2x bónusz. Ez mind tényleg nagyon jó, csak a bónusz is 6M éves korlátnál fű alatt lett átadva, 12M-os korlátnál meg az éppen aktuális TFS ticketekre… folyt köv.

 • Ricsi, egy volt programozó KATA-s
  A 7 pontból 2 persze teljesült, de az is csak írásban. Megbizási szerződésben fel volt tüntetve, hogy a vállalkozó maga osztja be az idejét, ennek ellenére 11 nap szabid volt egy évre, az összes többit le kellett dolgozni, megspékelve azzal, hogy az amerikai ünnepek vonatkoztak rád. Ezt követően a KFT-nek egy nem hozzá értő könyvelője volt, ami odáig torkollott, hogy már a számlámat sem állíthattam ki csak úgy, a könyvelőmk szólt, hogy nem jól számlázunk más dátumokat kéne írni a fizetési határidőre és a számla keltére, mert ez folyamatos teljesítés. A könyvelők egyeztettek és … bamm változott bármi is? Nem, semmi. Persze a KFT-t rendszeresen ellenőrizték, TFS-hez a NAV-os kollégák nem értettek, az alapján ment a teljesítés igazolás, így belekötni nem tudtak. Legjobb: Amerikai utak is voltak a kinti kollégákkal, ahol az LLC többi kollégájával is találkozhattál…. folyt köv.
 • Ricsi, egy volt programozó KATA-s
  Rendszeres napi meetingek voltak, több csapattal, ahol persze a Kft embere sehol nem volt… évente volt egy értékelés, ahol jót beszélgettünk, majd az igazi felettesem e-mailben kapott válaszát felolvasta nekem. Na nem szaporítom tovább a kisregényt, amit írtam, de az ilyen stílusú KATA-zást is felül kéne vizsgálni, mert eléggé alkalmazotti munkaviszonynak látszik a tapasztaltak alapján.
 • Ági
  Te miről beszélsz? Mert én arról, hogy sokan gyakorlatilag alkalmazottak, de “hivatalosan” katáznak, mert így olcsóbb a cégnek és több a nettó “bér” is. Ez bizony visszaélés, erről szól az a bizonyos 7 feltétel. (Egyébként én is katás vagyok, de én nem munkaviszonyt leplezek vele.)
 • Second Wave
  @Katában a gyerek

  mi az a helyzet, amiben a megrendelő megköveteli, hogy a számlának legyen ÁFA tartalma, nem jó neki a mentes számla?

 • SW
  Egy ilyet találtam még, nem tudom, megjelenhet-e itt:
  peticiok.com/peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen?u=3881011&s=64580685
 • EG
  “Ezt követően a KFT-nek egy nem hozzá értő könyvelője volt, ami odáig torkollott, hogy már a számlámat sem állíthattam ki csak úgy, a könyvelőmk szólt, hogy nem jól számlázunk más dátumokat kéne írni a fizetési határidőre és a számla keltére, mert ez folyamatos teljesítés.”

  adozona.hu/altalanos/Igy_hatarozza_meg_a_teljesites_idopontjat_s_BF050N

 • Ricsi, egy volt programozó KATA-s
  Igen, ezt használtuk mi is a könyvelőmmel, ezer fórumot végignyálaztunk ott is mindenki ezt mondta. A KFT könyvelőjén kívül mindenki jól tudta, csak ő nem. 😀
 • SzaboZ

  “Másfélszer annyi lenne a fizetése egy átlag embernek, ha úgy adózna mint egy KATA-s. A kettőt közelíteni kéne egymáshoz. Pláne úgy, hogy tényleg rengeteg ember visszaél ezzel.”

  Pontosan.
  Én alkalmazottként, bejelentve dolgozom, és 40% felett van a bruttómból a teljes levonás.
  A szomszéd asztalnl ülő (képletesen..) meg KATÁ-s, a töredékét kell fizetnie.
  Nesze neked társadalmi felelőségvállalás, meg egyenlő adózás.
  Sajnos az országot, nyugdíjasokat egy nagyon szűk, becsületesen adózó réteg tartja el.

  “Sajnos az országot, nyugdíjasokat egy nagyon szűk, becsületesen adózó réteg tartja el.”

  Pontosan.

 • Janiittvagyon
  Vicc, hogy itt vagyunk, lassan 2020 és odáig sem jutottunk el, hogy egy normális átlátható adórendszerünk legyen.
 • Vízilovacska
  @cartman PREACH! 🙂 Fordítóként/tolmácsként is a kata a legjobb választás, és a jelenlegi értékehatár is megfelelő, plusz szintén gyakran előfordul, hogy az ember pár nagyobb ügyfélnek dolgozik folyamatosan, és ez tipikusan az a fajta magas szakértelmet és végzettséget igénylő munka, amit alig-alig végeznek alkalmazottként. Megjegyezem, költségek is vannak, erős felszereltségű gép, szoftverek, perifériák, szakkönyvek, továbbképzések. Csak a laptopom közel 2.5 ezer euró volt, hogy minden adatbázist stb. bírjon. Szerintem nagyszerű lehetőség, hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, kár lenne elrontani az egészet. A katázók megélhetése sem olyan stabil, mint egy alkalmazotté, szerintem nem “jár” a többieknek tőlem több befizetés, mivel az én kockázatom magasabb. Nyugdíjban is tudom mit vállaltam. Plusz szokjunk már le erről az igazságosztó komcsi baromságról.
 • matetoth

  a komcsizás itt fura volt, hiszen amellett érvelsz, hogy mindenki más fizessen több adót, mint te…

  A magasabb kockázatodat meg fizesse a megrendelő, ne az állam (adófizetők).

  Nyilván neked nagyon jó a KATA, ez nem is kérdés… Az sem, hogy nem ugyanaz az adótartalma, mint a munkavállalóé, aki eltartja a nyugdíjast.

  Ha vállalkozóként adóznál (kb 30%), az kicsit azért korrektebb lenne, vagy nem így érzed? A leírásodból az következik, hogy most kb 5-7% körül lehetsz. Érzed, hogy mi sok ember baja?

 • attila
  ha nem lenne kata akkor feketén dolgoznék és ha megbüntetnének akkor szépen kifizetném a büntetést ahogy a törvény előírja……a kata azért lett bevezetve mert sokkal drágább az a munkaerő amivel ilyen tömeges ellenőrzéseket le lehet bonyolítani mint az az adó amit elbuknak….tulajdonképpen a semmiből csinált adóbevételt az állam, mert a kata bevezetésig aki feketézett azt nem nagyon tudták elkapni, viszont ekkora összeget inkább kiköhög mindenki minthogy kockáztassa a büntetést. ez szimpla gazdaságfehérítő csomag volt. ne várj többet tőle !
 • matetoth

  szerencsére vannak becsületes emberek, akik nem mennének el feketézni

  egyébként persze, gazdaságfehérítés az is, ha azt mondják, hogy aki eddig feketézett, annak nem kell adót fizetnie. Hasonlóan destruktív lenne…