Takarékoskodjunk! Miért, hogyan, mennyit?

Többetek megkeresett az elmúlt napokban személyes tanácsadást kérve (Ezúton is köszönöm a bizalmat). Ezért gondoltam, hogy pár alapdolgot leírok a takarékoskodásról.

Előre szólok hosszú lesz, de remélem, hasznos is.

Milyen célból kell takarékoskodni? Nagyon sok magyarnak nincs tartaléka, egyik hónapról a másikra él. Ebben az a szomorú, hogy még azok is, akik egyébként gond nélkül el tudnánk tenni akár komoly összeget is havonta.

Amit mindig megkérdezek az ügyfelektől és te is kérdezd meg most magadtól: ha havonta 20 ezer forinttal kevesebbet keresnél, mint eddig, megélnél-e belőle (mondjuk kirúgnak és új állást kellene nézned, ami kevesebbet fizet)? A válasz az emberek 90%-ánál, hogy igen. Kevesebb lenne a McDonald’s, az olcsóbb sonkát kellene választani és a sportcipőből is jó lenne egy tízessel olcsóbb, de a legtöbben egy kis nadrágszíj összehúzással kijönnének a kevesebb fizetésből is.

Azaz havi (további) húszezret gond nélkül félre tudnál tenni. Hogy ez elég-e, később még megnézzük.

A második, ahol sokat spórolhatsz, hogy átnézed a rezsiköltséged. Az egyik vállalkozó ügyfelemnek egy réges-régi internetszerződése volt, valami havi 8 ezret fizetett, miközben rengeteg ajánlat volt ennek a feléért. De ő túl elfoglalt volt, hogy új szolgáltatót keressen. Megkérdeztem, hogy 96 ezer forintért szakítana-e erre időt? Merthogy ennyibe került neki az elfoglaltsága az elmúlt két évben és ugyanennyibe fog kerülni a következő kettőben is. Te mennyit fizetsz internetre, mobiltelefonra, gázra, villanyra? Egyáltalán tudod-e? Ha csak havi 3 ezret tudsz spórolni egy olcsóbb mobilcsomaggal, azzal, hogy nem hagyod a tévét stand by állapotban, hogy kihúzod a mobiltöltőt, amikor éppen nem használod és a többi, az már 36 ezer forint évente.

Árulok nulla forintos bankszámlát, ami tényleg nulla forintos (havi díj, utalási díj, kártyadíj, stb. mind nulla forint) és már 75 ezer forintos jövedelemtől elérhető. Ezen egy átlagember évi 12-15 ezret gond nélkül spórolna, vagy akár többet is (egyszer add össze egy bankszámlád költségeid, ne felejtsd a 2-5 ezer forintos éves kártyadíjat sem). Szerintetek egy 50 fős cégnél hány ember vált erre a csomagra? Elárulom: 4-5 fő. A többi lustaságból és kényelemszeretetből meg sem mozdul. Te hogyan döntenél? (A reklám helye: ha érdekel a cégednél legalább öt főt ez a csomag, írj egy e-mailt 🙂 )

A harmadik kötelező gyakorlat, hogy vezeted az ÖSSZES kiadásod, legalább három hónapig (bár akár rá is szokhatsz). Nagyon meg fogsz lepődni, ígérem neked. Vajon napi két 250 Ft-os capuccino a vállalati büfében mennyibe kerül egy év alatt? 273 munkanappal pontosan 136.500 Ft-ba. A két kisüveges kóla ugyanennyi, a napi doboz cigi 500 forintjával 182.500 Ft évi kiadást jelent. Ez a három tétel több, mint 400 ezer forint évente. De ha az ebéden spórolsz napi kétszázat, az utazáson akármennyit,  az mind-mind talált pénz. Szoktam javasolni, hogy az élelmiszerre költött pénzt is válasszák külön a rendes ételekre (kenyér, felvágott, ebéd, stb.) és a “junk food”-ra (chips, csoki, üdítő, hamburger, fagyi és egyéb felesleges ételek) Ne felejts el MINDENT felírni, a 120 forintos rágót és a 200 forintos parkolást sem. Erre vannak jó programok még a legbutább mobiltelefonra is.

Negyedik gyakorlat: fékezd meg a vágyaidat. Ne akarj mindent most. Csak egy példa: az Ipadért meg a Galaxy Tabért sokan kiadtak 220-240 ezer forintot, egy évvel később 100-120 ezerért dobálják az emberek után. És még mindig kérdés, tényleg szükséged van-e rá? Vedd meg a tavalyi sztárokat féláron, az ideieket ráérsz jövőre is.

Ötödik terület: ne növeld az életszínvonalad a kereseteddel együtt. Az emberek 90%-a boldog lett volna tíz éve, ha annyit keresne, mint most (reál értékben is, nem csak nominálisan), mégis, ugyanúgy nincs tartaléka, mint akkor se volt. Miért? Mert egyre drágább nyaralásokra költötte a pénzt, muszáj volt újabb és nagyobb autót vennie és nehogymá’ továbbra is ilyen kis lakásba lakjon tovább. És egyre több hitelnek egyre nagyobb súlyát nyögi az ilyen ember.

Fontos figyelmeztetés: soha ne vetítsd ki a jelent a jövőre, ne számolj előre a jövő bevételeivel.. Ha ma van egy jól fizető állásod, nem biztos, hogy lesz két év múlva is. Ha ma jól megy a céged, nem biztos, hogy holnap is így lesz. Mondok mindkettőre egy-egy példát: az egyik ügyfelemnek jól menő hallókészülék boltjai voltak, egy Budapesten, egy vidéken. A havi forgalom csak a budapesti boltban 25 millió körül volt. Úgy gondolta, megengedhet magának, egy lízingelt Mercedest és egy kis egyéb luxust. Aztán egyik napról a másikra a TB nem támogatta a hallókészülékeket 90%-osan, így senki nem akart méregdrága digitális készüléket. A havi forgalma szó szerint napok alatt 3 millióra esett vissza, miközben minden kiadása maradt a régi (bérleti díj, alkalmazottak, a Mercedes lízingdíja, stb.)

Egy másik ügyfél jól menő középvezető volt, 700 ezres fizetéssel, túl az ötvenen. Úgy érezte, megengedheti magának az úszómedencét és az egyéb drága dolgokat. Egyik napról a másikra eladták egy külföldi tulajdonosnak a céget, aki az összes vezetői állásba a saját embereit ültette (logikusan). Az emberünk ott maradt munka és pénz nélkül, nagyon hosszú ideig nem talált másik munkát. (Mert bérelvárásai természetesen voltak) Neki sem volt tartaléka.

Egyébként gyakran megdöbbenek, amikor látom, hogy nagyon jól kereső emberek vezető állásban nyakig el vannak adósodva. Teljesen kihasznált milliós hitelkeret plusz hitelkártya, miközben látom a bankban, hogy 7-8-900 ezer forintokat keres havonta. Ez a felelőtlenség és a teljes pénzügyi butaság.

 

Apropó, hitel: a hitel nem más, mint a jövendő bevételeid előre eladása, nagyon nyomasztó kamatterhek mellett. Amit sokan nem értenek: A HITEL SOHA NEM OLD MEG SEMMIT! Ha keveset keresel, ha nincs pénzed rendes autóra, ha nem jössz ki a fizetésedből, a hitel nem megoldást ad, hanem még mélyebb verembe taszít, mert ezután még a kamatokat is fizetned kell. A megoldás, hogy a bevételeid növeled és a kiadásaidat csökkented, nem pedig az, hogy a hiányt hitellel látszólag elfeded, miközben még nagyobb hiányt teremtesz.

Akkor hogyan tudsz spórolni?

A legelső lépés az egészséges pénzügyek felé, hogy hat havi megélhetésünknek megfelelő összeget félreteszünk bankbetétbe. Ez szent tehén, ebből nem festjük ki a konyhát, nem megyünk el nyaralni, soha nem költjük semmire. Miért van erre szükség? Mert bármikor előfordulhat, hogy elveszíted a munkád, vagy átmenetileg az egészséged. Ezt a pénzt akkor kell felhasználnod. Ostoba úr, nyakában a lakáshitel törlesztőjével, a rezsivel és a család megélhetésével kénytelen a legelső rosszul fizetett állást elvállalni, mert napról napra jobban szorul a pénzügyi hurok a nyaka körül. Te, aki bölcs vagy, nyugodtan pályázgathatsz a legjobb állásokra és megmondhatod a rossz munkát/fizetést ajánló munkaadóknak, hogy szerinted a te munkád és szaktudásod ennél többet ér. Könnyen válogathatsz, ha hat havi tartalék van mögötted.

A második lépés, hogy megszabadulsz minden hiteledtől. Mert annak nincs sok értelme, hogy fizetsz a bankodnak 10-20-30% kamatot, miközben kapsz ugyanattól a banktól 6% mínusz kamatadónyi kamatot a pénzedre. Ha erre nem vagy képes, igyekezz a drága hiteleket olcsóbbra váltani (hitelkártya-hitelt személyi kölcsönre, személyi kölcsönt szabadfelhasználású jelzálog-hitelre, stb.)

Ha ezzel a kettővel megvagy, vizsgáld meg, milyen egyéb célból kell takarékoskodnod. Gyereked életkezdése, nyugdíj, új autó, lakásfelújítás, általános tartalék, stb.

Ezzel elérkeztünk a „mennyit is kellene elraknom havonta” kérdéshez. A válasz egyszerű: oszd vissza a felismert szükségedet. Pl. másik autó öt év múlva 2 millió forint. Az évi 400 ezer forint, havi 33 ezer forint. Nyugdíj-kiegészítés 30 év múlva havi 40 ezer forint. Ha átlagban 15 évig élsz még nyugdíjasként, akkor havi 20 ezret kell erre eltenned, ha még 30 éved van hátra. Gyereknek 5 millió 12 év múlva, stb, stb. (Megjegyzés: mivel az infláció és az elérhető hozam durván kiegyenlíti egymást, ezért számolhatunk jelenlegi értékben is, amit hoz a megtakarítás, megeszi az infláció. De aki akarja, cifrázhatja, nyugodtan kalkuláljon mindenféle hozammal és inflációval.)

Ezeket összeadva, kijön egy ütős összeg, mondjuk havi 80-90 ezer forint. Az egészben az a legdurvább, hogy tényleg mindre szükséged van. Ilyenkor azt mondom az ügyfeleknek, hogy mivel erre az összegre szükségük van, tegyék el mindet. Persze, akkor nem lesz elég a fizetésük, de pont ez a célom, hogy ráébresszem őket, hogy egész egyszerűen túl keveset keresnek. Nagyon sok ember elmegy dolgozni havi 120-140 ezer forintért, azért dolgozik, hogy tudjon enni és azért eszik, hogy tudjon dolgozni. Ennek így nem sok értelme van. De ha ebből a pénzből elrak havi 80 ezret, akkor már nem fog kijönni a maradékból, ezért el kell kezdenie gondolkodni, hogyan tudna továbblépni. Vállaljon gitároktatást délutánonként? Tanuljon meg normálisan angolul, hogy jobb állást kapjon? Vagy bármi, ami kimozdítja a jelenlegi vegetálásból.

A másik: akármennyit is teszel el havonta, ha nem fáj, ha nem érzed a hiányát, akkor egész egyszerűen túl keveset teszel el. Akkor csak a feleslegedből spórolsz egy keveset. Havonta egy marék apró 10 év múlva is csak egy marék apró lesz.

Sokan tesznek el havi 5-6 ezer forintot és boldogok, hogy spórolnak. Havi 5 ezer forint egy év alatt évi 60 ezer, tíz év alatt 600 ezer. Az mire elég?! A 3 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztár is csak önbecsapás.

Akartam még arról írni, hogy amit elteszel, mibe tedd, de ez már legyen egy következő cikk.

Válaszolva néhány kommentre, pár dolgot szeretnék tisztázni: 

– Keveset keresni nem bűn, de nem is áldás. Igenis tovább kell lépni. Ha kell, be kell esti iskolába iratkozni, vagy nyelvet kell tanulni, esetleg egy jó vállalkozást kell elindítani, első körben munka mellett. Sokan panaszkodnak, hogy milyen keveset keresnek, de ha megkérdezed, mit csinált az elmúlt öt évben, hogy ez megváltozzon, kiderül, hogy semmit. Pedig egy jó angol nyelvkönyvet a könyvtárból ingyen kivehetsz, vagy használtan CD-vel együtt megveszel 3 ezer Ft-ért. A főiskola az első diplomáig ingyenes. Úgyhogy a tanulás nem pénzkérdés, hanem elhatározás kérdése csak.

– A takarékoskodás nem egyenlő a garasoskodással. A Bibliában kétféle tizedet kellett fizetni. Az egyik ment az állam fenntartására, a másik tizedet szó szerint el kellett verniük. Ételre, italra, lakomára kellett költeni, hogy az ember élvezze azt az áldást, amit Isten adott neki, hogy felvidámodjon a lelkük az egész éves munka után. Mai kifejezéssel, el kellett menniük nyaralni két hétre. És ez kötelező törvény volt, nem szabadon választott program. Akit érdekel, elolvashatja itt: biblia.hit.hu/bible/21/DEU/14/22#v22 Mert ha valaki egész életében csak garasoskodik, megkeseredik.

– Eltenni havi ötezret még mindig jobb, mint mindent elverni. Viszont nézz szembe a tényekkel, mennyi lesz havi ötezer forint tíz év múlva. Fedezi-e a szükségeidet? Ha nem, akkor gondold át, hogyan tudnál többet eltenni.

– Volt, aki kifogásolta, hogy azt írom, hogy annyit tegyen el, amennyi már fáj. Természetesen nem mazohizmusra gondolok, és nem is arra, hogy tegyél el annyit, hogy már cipőre se teljen. Viszont annyit tegyél el, hogy hiányod keletkezzen, hogy át kelljen alakítanod a kiadásaidat, hogy kigyere a maradék pénzből.

– Volt, aki a havi 80 ezret sokallta. Ez sajnos egyszerű matematika, összeadom a nyugdíjra szükséges 30 ezret, az autó cseréjéhez szükséges 33 ezret és a gyereknek szánt 27 ezret. Mondd meg, melyikre nincs ebből szükséged? Ha van olyan, csökkentheted a havi takarékoskodást. Egyébként meg a kiadásaid kell csökkenteni és a  bevételeidet növelni, más megoldás nincs.

 

Várom a témajavaslatokat továbbra is.

 

Amennyiben tetszik a blog, csatlakozz hozzánk a facebook-on, hogy értesülhess az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

35 hozzászólás

 • N.N.
  *pantlikaskiralylany:*
  Sok jó dolog van a cikkben, de azért lebecsmérelni valakit, mert “csak” havi 120-140 000 -et keres, vagy mert ebből nem tesz el havi 90000-et…<br />
  <br />
  Nem értek egyet, hogy nem takarékoskodik az ember eleget, ha nem fáj.<br />
  Azt már kakirágásnak hívják ha mindenről lemondok a jelenben, hogy a jövőben majd – talán legyen. Ha holnap a fejedre esik egy tégla cseszheted, hogy tegnap lemondtál mindenről…<br />
  <br />
  Vajon az itt leírtakat a cikkíró mennyiben gyakorolja? Mindenről lemond? Inkább a 300 Ft-os TG virslit veszi, mint azt amelyik húst is látott? (ne menjünk bele, hogy melyikből milyen mennyiséget vesz az ember)<br />
  <br />
  Szükséges a takarékoskodás, ebben egyetértünk, alkalmazom is a fent leírtak nagy részét (nem tudok havonta 90.000 Ft-ot eltenni) de azért kicsit élvezni is kell az életet, nem?<br />
  Az rendben van, ha jól keresek, nem kell feltétlenül a többletet is azonnal felélni, de ha keresek havonta 900.000 Ft-ot, akkor miért ne mehetnék el nyaralni? Miért kellene továbbra is a 20 éves Skodával járnom?<br />
  Persze értem én a fent leírtakat, csak kicsit fekete-fehérrel sikerült az írás, pedig azért közte még sok átmenet van 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @pantlikaskiralylany: Egyet értek mindennel, amit írsz.<br />
  <br />
  A takarékoskodás nem egyenlő a garasoskodással. Amit te mondasz, az a garasoskodás. Nem 20 éves Skodával járok, de 8 éves Forddal. Pedig telne újra is. Csak éppen nincs kedvem 3 milliót bukni 2 év alatt. Ez a takarékoskodás.<br />
  <br />
  120 ezret keresni nem szégyen, még 90 ezret sem. De sok ember ennyivel meg is elégszik az életben. Nekik, akik tudnának változtatni, szól a megjegyzésem.<br />
  <br />
  Ismerek olyat, aki úgy tesz el havi százat, hogy meg sem érzi. Erre mondtam, hogy ha nem fáj, sehonnan sem hiányzik, akkor magához képest keveset tesz el. Mert neki az igénye is magasabb, ha a tartalékokhoz kell majd nyúlni.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @pantlikaskiralylany: Bankban dolgozom és nagyon sok havi 900 ezret kereső ember nyakig el van adósodva. Látom a fizetését, meg a hiteleit is. Ez a probléma. Hogy sok ember még havi 900 ezerből sem jön ki. Mert az igényei miatt 1.300.000 szerint él.
 • N.N.
  *Geva1:*
  Szia Kiszámoló!<br />
  <br />
  Hová lehet neked priviben emilt írni, gyanítom hogy kollegák vagyunk.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Geva1: kiszamolo@indamail.hu
 • N.N.
  *lajafix:*
  100as poszt, gratula hozzá.
 • N.N.
  *rajen:*
  Jó post ismét. Azzal a résszel nem értek egyet csak, amely szerint annyira kell takarékoskodni, hogy már “fájjon”, és jobb állást kell keresni, ha 80-90 ezret nem tudsz félretenni. Szerintem ez felesleges, meg kicsit távol áll a kis magyar realitásoktól szvsz.<br />
  <br />
  Másrészt, 10-20-30 év múlva 100%, hogy valami nagyon más pénzügyi rendszer lesz, ergo nehezen tudom megőrizni a félretett pénzem értékét. Talán a bankbetét, de mi az, ami értékálló? (arany? nehézkes…) Ezekben a papírpénzekben nehéz bízni. Most is van ez a reálhozam-mizéria: papíron hű, de sok pénzed van, aztán amikor fizetni kell, kiderül, hogy nincs mit, mert jajj, elvitte a válság. (Olyan, mint a FOREX, amivel a madarakat kopasztják, a beifzetés zökkenőmentes, a kifizetés 🙂 .) 13 év alatt volt egy olyan válság, ami ekkora kárt okozott. 30 év alatt ez minimum 3. Na, köszi, akkor tényleg inkább felélem.<br />
  <br />
  De egyetértek, takarékoskodni kell, 6 havi tartalék alap lenne. A másik a kiadások írása, én ezt is csinálom, és nem is szállok el velük, ill. legalább látom, milyen hülyeségre költöttem.
 • N.N.
  *gelsystem:*
  alpári leszek, de nem érdekel: ez az én véleményem lesz:):):):)…:<br />
  aki 900e-t keres, és el van havazva, ..na ez az a kategória, amit pont leszarok!!!!<br />
  ez a keresőképes lakosság elenyésző része, ÉS EZ A SZOMORÚ!<br />
  a keresőképesek 70%-nak jó ha megvan a havi nettó 100…………..<br />
  képezze magát? ok…hova???<br />
  lenne erre felvevő piac???…<br />
  .<br />
  ez demagógia? lehet, de ez a valóság:(:(:
 • N.N.
  *hha96:*
  Most komolyan írogassam mire költöttem? Veszekedjek az asszonnyal emiatt? Hogy mertem venni a saját gyerekeimnek a boltban egy csokit vagy egy plüsst? IGEN! Ezt csináltam és hetente többször veszekedtünk a kib..tt pénz miatt (egymás elszámoltatása -csesztetése-, ki mire miért költött, stb…). Nos, kb 4-5 éve leszarjuk a pénzt: ha van elköltjük, ha nincs akkor nincs. Viszont sokkal boldogabban élünk…
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @lajafix: köszi 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @rajen: válaszoltam a cikk végén, újraírtam az utolsó sorokat.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @hha96: ok, és ha mondjuk lebetegednél és 6 hónapig táppénzen lennél, mi lenne a családoddal? Vagy munka nélkül?<br />
  <br />
  Azt meg senki nem mondta, hogy mutasd meg az asszonynak. :)<br />
  <br />
  Elég, ha te tudod, milyen drága, ha például autóval jársz dolgozni.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @gelsystem: szerinted nincs kereslet képzett emberre? Egy átlagmagyarnak még egy alapvető angol nyelvtudása sincs, pedig nyelvet tanulni aztán tényleg bárhol és bármikor lehet, a fürdőkádban és a buszon hazafelé is. Még pénz se kell hozzá.
 • N.N.
  *hha96:*
  @Kiszámoló: Na ez a rossz hozzáállás nálam: Mi lenne ha …<br />
  Tudom felelőtlen vagyok, de én nem tudok úgy élni, hogy azon parázzak, ami még be sem következett, ill. kevés az esély a bekövetkezésére. <br />
  Tudnál a munkahelyeden úgy teljesíteni, ha állandóan azon agyalnál: “Istenem, még nem tettem félre másfél millát, jajjjaj, csak ki ne rúgjanak idő előtt”<br />
  Vagy: “Jajj Istenem, inkább megyek a belső sávban 80-al akkor semmi bajom nem eshet, nincs táppénz, nincs kieső kereset”<br />
  <br />
  Sajnos az autó nálam munkaeszköz…
 • N.N.
  *rajen:*
  Off. Van egy érdekes, ám ritkán frissülő IT-s blog, szerintem nagyon értelmes, érdekes arc a gazdája, neki vannak meglátásai pénzügyekről vállalkozóként. Nekem nagyon tetszenek a bejegyzései, csak már elég ritkán frissül, és inkább a szakterületéről ír. (IT biztonság) Egy kis kedvcsináló, hátha ötletet ad témákhoz:<br />
  <br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://fotimarcell.netacademia.net/page/ABC.aspx”>fotimarcell.netacademia.net/page/ABC.aspx</a><br />
  <br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://fotimarcell.netacademia.net/post/B-mint-Befektetes.aspx”>fotimarcell.netacademia.net/post/B-mint-Befektetes.aspx</a><br />
  <br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://fotimarcell.netacademia.net/post/P-mint-Profit.aspx”>fotimarcell.netacademia.net/post/P-mint-Profit.aspx</a>
 • N.N.
  *Tyson925:*
  Csak, h képet kapjunk, milyen szinten alulképzettek a magyarok. Én most szlovániába vagyok 2 hete. A csövesek angolul tarhálnak… Előtte Kolozsváron voltam pár hétig, ott minden 30 év alatti tudott angolul. Ezek a szomszédos országok.
 • N.N.
  *stones:*
  angolul tarhálni, biztató! 🙂
 • N.N.
  *Barnamaci:*
  Sokmindennel egyetértek és sokmindennel nem. A kocsim 15 éves teljesen jó állapotban van, igy újra valóban felesleges költeni, csak mert nem olyan szép, vagy nem olyan modern – ezt lesz…om 🙂 Szoktam mondani mikor átbámulnak egy Merciből, hogy az enyémnek is négy kereke van és gurul 😀 Plazmatévét és XBox-ot sem veszek, mert nem tévézünk hanem inkább rendszeresen társasági életet élünk – aki egyszer kipróbálja, rá fog szokni 🙂 DE: a végletekig nem spórolok, mégha meg is tehetném. Nem vagyok hajlandó legolcsóbb virslit, húst, tejet és minden szart venni, csak hogy havi 10-20e Ft-ot félretegyek… (cserébe meg mérgezem magam, hát nem). Kajából kizárólag abszolút minőségit vagyok hajlandó venni, de nincs keksz, csipsz, kóla és ilyen édes löttyök – tehát itt 100% spórolok. Nem iszunk (nagyon ritkán, de akkor jót 🙂 ) A gyereknek sem vagyok hajlandó használt cuccot és szar cipőt venni – viszont vigyázunk rá, és eladjuk…szóval vannak fokozatok. Nem tudok arra gondolni mi lesz 6 hónap múlva, lehet, addig világvége lesz és mindig azt hangoztattam, hgoy inkább adóssággal a hátam mögött távozzak a világról, mint bankbetétet hagyjak hátra 😀
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Barnamaci: a takarékosság nem fukarság és nem garasoskodás.
 • N.N.
  *sportswear:*
  A takarékoskodás nem fukarkodás, inkább egy tudatos odafigyelést igényel. Én például most lakást felújítok, a Praktikerben figyeltem az akciókat (az hirdetési újság utolsó oldala) és mikor maradék csempe akció volt, az elején elmentem és nagyon szép csempét vettem ha jól emlékszem 990 Ft-ért illetve találtam hozzá illő bordürt 60! forintért. Az összes burkólóanyagért nem fizettem a 35.000 ft-ot.<br />
  Évente többször járok nyaralni, fapadozni, a magyar wellnesshétvégék töredékéből, ezzel kapcsolatban ajánlom a lokoszt.blog.hu honlapot.<br />
  2-3 évente újrakötöm a biztosításomat, az online biztosítási brókerekkel, 30-35 %-os kedvezményt lehet elérni.<br />
  A Tescoba járok vásárolni, sosem vettem még TG terméket, de annál sosem fizettem még többet, mindig keresem a sárga címkés termékeket, fele áron lehet nagyon jó minőségű élelmiszert venni. Nagyon sokszor eszek halat, egy 1/2 kilós afrikai harcsát 500-600 Ft környékén, a virslinek sem tudom az igazi árát, mert évek óta nem vettem, csak leértékelve. Egyébként 2-3 nappal a lejárta előtt leárazzák őket, úgyhogy csak egy kis gasztronómiai logisztikált igényel, hogy hogyan fogyaszd el őket, de vannak amik még nyugodtan ehetők a lejárat után is (pl. lágy sajtok)<br />
  Ruhát csak leértékeléskor veszek és tudatosan egy kicsit többet, hogy sosem legyen hiányom belőle, mert szezonba venni 3X ár. Ja és rendelek a neten, pl. amerikai oldalakról szoktam rendelni márkás alsógatyókat Tesco Charokee árakon…<br />
  Van még egy pár ötletem, ha érdekel valakit szivesen segítek.:-)
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @sportswear: írd meg cikknek, linkekkel, mindennel, örömmel közzé teszem. Más is beszállhat tippekkel az írásba.
 • N.N.
  *Centi the real:*
  Hm….<br />
  <br />
  Nem a mai Magyarországon élsz… A napi kiadások csökkentésében igazad van, de a hitel téma…<br />
  Méghogy nincs szükség hitelre? Közgazdasági alapismeretek hiányoznak.<br />
  Asszem volt egy Nagy Magyar a XIX. században és írt valamit Hitel címen 1830-ban. Érdemes elolvasni, bár nem mai nyelvezetű, mégis ma is igaz.. Úgy hívták: Széchenyi István.<br />
  <br />
  Alapvetően nem megvalósítható az, amiről írsz. Ha mindenki tanulna, mindenki több diplomát szerezne, akkor sosem lenne megjavítva (sicc!!) a cipőd, mert nem lenne szakmunkás. Csak Marketinges, aki a nyakadba varrja a 20-30 ezres, szükség esetén javíthatatlan sportcipőd. (ami márkás cipőt alapul véve is kb 5-6 ezer forintból elkészül (ideszállítva), a többi a marketing általad megfizetett díja, de szerintem túloztam is.)<br />
  <br />
  Mondd már meg, hogy hitel nélkül hogyan vennél pl: lakást? Abból indulj ki, hogy nem anyu meg apu adta a felét,(vagy az egészet) nem örököltél, hanem a saját jövedelmedből kéne ezt megteremtened. Akár kezdő diplomásként sincs akkora jövedelmed, hogy havi két-háromszázezret félretegyél havonta, és abból 3-4 év alatt félretegyél egy nyamvadt panelra valót. (és akkor nem költöttél albérletre, nem nyaraltál, stb..) <br />
  <br />
  Az általad leírtak csak abban az esetben működnek, ha már az önálló élet elindításán valamilyen megoldással már túl vagy (a mai yuppik többnyire “kapják” aputól a lakást, kocsit, stb..), és csak a fenntartásra, illetve a tervszerű cserére, fejlesztésre kell költened (x évente új(abb) kocsi).<br />
  Muszály hitelt alkalmaznod. És a törlesztő pont az a 90 ezer amiről beszélsz. (nem megyek bele, hogy devizaalapú hitel – vs. forint, meg mai népszerű megalázások..)<br />
  Számold bele, hogy ha gyereked van, akkor az egész életed súlyozottsága megváltozik, és nem olcsó mulatság a gyereknevelés.<br />
  <br />
  Alapvető probléma az, hogy itthon egy olyan munkaáért kapható jövedelem , amihez képzettség nem kell – pl árokásás, tehát nem a tanultság számít – napi szinten kb 5000 ft-ot hoz, mondjuk az Osztrákoknál pontosan ennyi munkáért 40-50 Eurot . (pedig a lapát, a benzin, a kenyér, a tej, a lakhatás, a fűtés ugyanannyi – ha nem kevesebb – mint itthon) <br />
  <br />
  Ezen kéne elgondolkodni.<br />
  <br />
  De ezt nem mi fogjuk megváltoztatni… :-((<br />
  Senkit nem akarok/akartam megbántani, ez csak a véleményem.<br />
  <br />
  Cm
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  the real: nem feltétlen lakáshitelre gondoltam, hanem az egyéb hitelekre. Ha végigolvasod a többi írást is, rájössz, hogy például kiszámoltuk, hogy jobb a lakáshitel, mint az albérlet.<br />
  <br />
  Van egy írás, hogy mit tegyél ha keveset keresel.<br />
  <br />
  Remélem, tetszeni fognak a cikkek.
 • N.N.
  *Centi the real:*
  Bocs: helyesen: muszáj…
 • N.N.
  *badly85:*
  Abban igazad van, hogy takarékoskodni kell, de … pont Te írod, hogy bankban dolgozol, szóval te minimum 350-400e bruttót kereshetsz, ha nem sokkal többet.<br />
  <br />
  Ebből a pénzből, persze könnyű takarékoskodni és könnyű mondai h rakj félre. De az átlag pont 120-140e -t keres nettóban, mint én is. Havi 50.000-et teszek félre mindig és a maradékból élek, amit teljesen felélek a hónap végére és nem flancolok. De már sokszor eszembe jutott, hogy minek??? mi van ha holnap meghalok??? kié lesz a spórolt pénzem??? ezért szenvedek hónapról hónapra??? ahelyett h elmennék nyaralni, bulizni, megvenném a drágább cuccokat stb. Tudom egy halottnak már mind1, de nekem nem h élek.<br />
  <br />
  Nem veszek drága élelmiszert, nem járok Mc Donald’s-ba, nem iszom alkoholt, üdítőt, kávét, nem cigizek, nem járok nyaralni, nem veszek márkás holmit. Kérdem én, miért??? Lehet még lejjebb adni ebből?<br />
  <br />
  Azért éljek csóró életet, h aztán a spórolt pénzemen más élvezkedhessen esetleg??? mert a mai világban nem lehet tudni mi lesz veled holnap, nyugdíjról már ne is beszéljünk, meg sem érjük.<br />
  <br />
  bocs, de ez kikívánkozott belőlem. 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @badly85: Ezért írtam arról is, hogyan keress több pénzt. :)<br />
  <br />
  Ha van időd, olvasd el a többi írást is, eléggé körbejárjuk a témát.
 • N.N.
  *Centi the real:*
  @badly85: <br />
  <br />
  Hát én inkább spórolt pénzt hagynék a gyerekeimre, mint adósságot….
 • N.N.
  *Mózsi bá:*
  A blog érdekes, élvezettel olvasom. Ebben a bejegyzésben van néhány nyilvánvaló butaság, amik közül csak egyet említek. Idézet:”Megkérdeztem, hogy 96 ezer forintért szakítana-e erre időt? Merthogy ennyibe került neki az elfoglaltsága az elmúlt két évben és ugyanennyibe fog kerülni a következő kettőben is.”<br />
  El tudod képzelni, hogy (ennél a példánál maradva) valaki szolgáltatót vált és elvileg spórol egy évben 96 rugót, év végén megnézi a pénztárcáját és azt mondja a feleségének: “Figyelj már asszony. Valami nem stimmel, mert 96ezerrel több van benne, mint kellene.”<br />
  Erre az asszony: “Nem azért van, mert te nagy bölcsen szolgáltatót váltottál év elején?”<br />
  Szóval ami a lényeg: nem marad több pénze, csupán “átcsoportosít” és épp annyi pénze marad, mit korábban volt.<br />
  Értem én, hogy miről van szó, de ha még látványosabbá akarjuk tenni a példát, akkor csak ennyit kell nagy bulvárosan lejegyezni: “Tíz év alatt akarsz tíz millát spórolni csak az internettel?”.<br />
  Szerintem te is érted…
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Mózsi bá: ez pusztán azt jelenti, hogy az emberek nemtörödömségből százezreket dobnak ki az ablakon akár évente. Internetszámlával, telefonszámlával, bankszámlával stb. Közben rínak, hogy nem jönnek ki a pénzből, vagy nem tudnak spórolni.
 • moonangel
  Végre valaki rajtam kívül, akinek nem ciki sárga címkés dolgokat venni :))))))) Sokszor olyan márkás kajákat kóstolhat meg az ember fillérekért, hogy csak na!
 • chris
  Ez a továbbképzés dolog zavar engem őszintén, meghogy az első diplomáig ingynes, no csak hogy tisztázzuk engem felvettek egy felsőoktatási intézménybe, de mivel nem vagyok Pesti emiatt, és persze, hogy a szüleim nem váltak el ezek miatt nekem csak az albérlet és a kaja kerülne 60000ftba havonta. Úgyhogy mivel elég jó nyelvtudásom van kijöttem Londonba 19 évesen érettségivel, és chef-ként dolgozom egy 4csiilagos szállodában 10 fontos órabérért. Na most ittvan az egyik lakótársam aki 2 diplomával és egy felsőfokú okj képzéssel 26 évesen 6.45-ért kávét főz a sturbucksba pedig ő egy éve itt van már, szóval mit is érünk el azzal a MAGYAR FELSŐFOKÚ végzettségünkkel, mert persze nem azért főz itt kávét mert otthon megkeresné a 6.45 fontot óránként!
 • Marci
  Helló mindenki,
  Nekem nagyon tetszik a cikk. Én a barátnőmmel együtt írom a havi költéseimet. Rendszerezve, hogy tudjam mik a fölöslegesek, vagy mondjuk inkább úgy, hogy visszafogható költések. Mindenki szeret élni és néha beülni egy moziba. Csak amikor azt veszed észre, hogy az ilyen “luxus kiadások” kezdenek sokasodni, ideje, hogy visszavegyél belőlük.
  Egyet értek azzal, hogy annyit tegyél el, hogy már “fájjon”. Az ember kényelmes és ha nem szorít a nadrág, akkor még hízik bele..:P
  Van némi bolti tapasztalatom és tudom, hogy az emberek hó végén már hitelre vásárolnak. És nem a kaját veszi hitelre, hanem a cigit, meg a piát. Sokan egész egyszerűen nem tudják kontrollálni magukat. Ha megtetszik, megveszem. Tök mindegy mi lesz. Ez a mentalitás családokat tett már tönkre. Lehet hogy valakinek szerencséje van és nem lesz tartósan beteg, de ha félre teszel, és takarékoskodsz, akkor sokkal kisebb a szerencse faktor. Ennyi. Ja és még egy: nekem havi 90ből is sikerült anno félretennem egy év alatt, hogy ne féljek a munkanélküliségtől. Ez pár éve volt, és hál istennek azóta ennél többet keresek, mert nem volt elég a 90 és azon törtem a fejem, hogy hogyan lehetne még több.
  Köszi a cikket!
 • Marci
  A szakmunkásoknak nem kell megtanulni a szakmájukat? 🙂 Én a büdös életbe nem tudnám megjavítani azt a sportcipőt amiről írsz:) Ha tanulnék zárasnak, cipésznek, stb, akkor nyilván igen.
  Szóval igenis kell tanulni, fejleszteni magad. Ha pedig szakmunkás vagy, de nem fizet jól az állásod, akkor azért kell tanulnod marketinget vagy sales-t, hogy felpörgesd a vállalkozásod.
  Nektek még nem fordult meg a fejetekben, hogy mire kér el a gázos 9 000 forintot a fűtési idény elején 1 óra munkáért? Szakemberként is lehet keresni, ha jól csinálod.
 • sutak
  Üdv!

  Én csak egyszerűen meg szeretném köszönni elsősorban “Kiszámoló”-nak és a hozzászólóknak, hogy ilyen hasznos dolgokat osztanak meg velünk. Azt gondolom, hogy mindannyiunkban ott van a kisördög, akit kordába kell tartani, pénzügyi értelemben is… Én már eddig is sokat okultam a cikkekből, így sikerült pl. az Unit Linked biztosítás csábításának ellenállni. Pedig én is közgazdász vagyok, de mivel a szakma más szegmensével foglalkoztam, így a biztosításokra eddig nem volt rálátásom.
  Szóval csak így tovább, kíváncsian várom a folytatást. Egyébként az ország legjobb szakmai blogja (Goldenblog) versenyre is eséllyel pályázhatnál 🙂

 • Nagyon jó írás, köszönöm! La Fontaine tücsök vagy hangya? Azért aki már ilyesmit olvas a neten, abban már elindult valami! A pénzügyi kultúra kis hazánkban gyermekcipőben jár, ki is használták ezt egyesek! Még egyszer köszönöm!