Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet?

Az elmúlt hetekben tanácsadások alkalmával több mérnökkel és egyéb diplomás emberrel beszéltem, akik nevetségesen kevés pénzért dolgoznak. Informatikus nettó 140 ezerért, nyelvekből nagyon penge tanár 150 ezerért, de volt villamos és egyéb mérnők is 210-230 ezer forintos fizetéssel.

Jellemzően volt egy pármilliós megtakarításuk, annak akartak igazán jó helyet találni, ahol sokat hoz a pénzük.

Mindenkitől ugyanazt kérdeztem: miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet és miért nem saját magadból is?

Szerintetek egy tízmilliós megtakarítás mennyivel hozna többet havonta, ha 4%-kal a jelenlegi kamatok felett be tudnád fektetni? Az adók levonása után mindössze havi 26 ezer forinttal. Márpedig a négy százalékos plusz hozam hosszú távon már kifejezetten szép teljesítmény és általában csak igen komoly kockázat felvállalása mellett érhető el. (Bármi mást is gondol erről a néphagyomány.)

Mi lenne, ha inkább ott hagynád az általam csak langyos pocsolyának hívott jelenlegi munkahelyedet és néznél valami normális munkát?

Miután nettó 120-140 ezret még egy fővárosi gyorsétteremben is fizetnek a dolgozóknak, elég gond, hogy te mérnök vagy informatikus létedre ennyiért dolgozol. Ráadásul nem egyszer már 8-10 éve, gyakran félig feketén bejelentve.

Egy villamosmérnök, vagy informatikus Budapesten alsó hangon meg kellene, hogy kapja a 400-500 ezer nettót. Nem azonnal és nem mindenhol, de ki mondta, hogy te ott dolgozzál, ahol ennyit soha nem akarnak fizetni? Én találkozok sok olyan emberrel, aki 800 ezer-1,5 milliót keres ugyanezen állásokban, pedig egyikük sem jobb, okosabb vagy szebb ember, mint te. Csak éppen kifizették az árát, hogy ennyit kereshessenek. Ezeket az embereket állítsd magad elé példának, ne a közalkalmazott kollégáidat, akik szintén 130-140 ezret visznek haza, hozzád hasonlóan.

Ha csak havi 150 ezerrel keresnél többet, mint most (pedig a 300 ezer forint is nagyon hurka fizetés a te szakmádban,), az pont olyan lenne, mintha évente 23%-kal több hozamot érnél el a meglévő 10 millió forintodon! Kockázatmentesen.

A napokban beszéltem egy 28 éves fiatalemberrel, aki közalkalmazott informatikus volt, 145 ezer forintos fizetéssel, amivel meg is volt elégedve. Úgy alakult, hogy örökölt 80 milliót és annak keresett befektetési lehetőséget. Neki is mondtam, hogy azt gondolod, hogy ekkora szerencse már soha nem ér az életben? Tudsz róla, hogy ennél sokkal nagyobb kincs van benned, amiből sokkal többet ki tudnál hozni?

Ha elmennél dolgozni 400 ezer forintért és a különbözetet befektetnénk infláció felett 2%-os hozammal, akkor mostani értéken számolva 167,5 millióval lennél gazdagabb 65 évesen, mint most. (Ha csak az inflációt kompenzálná a kamat, akkor is 113,2 millióról beszélünk.)

Ha még egy havi százezerrel többet keresnél (még egyszer, ez egy informatikusnál Budapesten nem olyan nagy pénz), már 233 millióról lenne szó.

A te tudásod nem ér ennyit szerinted, mert mondjuk te nem programozó vagy az informatika területén? Na és, mi tart attól vissza, hogy átképezd magad? Hogy megtanuljál igazán jól angolul és németül? Hogy elolvass minden könyvet, ami arról szól például, hogyan legyél sikeres vezető?

Szabolcsban nem fizetnek ennyit? Ki mondta, hogy ott kell leélned az életed?

Öreg lennél a váltáshoz? Tudtad, hogy negyven évesen még több van hátra a nyugdíjig, mint amennyit eddig ledolgoztál?

Ugyanez igaz a vállalkozóknál is. Nemrég beszéltem két jól menő vállalkozóval, akik alig rendelkeztek megtakarítással, de annak nagyon jó helyet kerestek. (Szokás szerint magas hozamot kockázat nélkül. Rossz hírem van: ilyen csak a mesékben létezik.)

Megkérdeztem, mennyit költenek havonta. (Ha jól megy a cég, de nincs megtakarítás, akkor nem kell zseninek lenni, hogy rájöjj, hová tűnik el a pénz.)

Olyan egymillióra tippeltek, ami tapasztalataim alapján akkor 1,5-1,7 milliót jelent a valóságban. Megkérdeztem, mi lenne ha egy kicsit átnéznék a költési szokásaikat és mondjuk 300 ezerrel kevesebbet költenének?

Mindjárt úgy éreznék, mintha az ötmilliós megtakarításuk további nettó évi 72%-ot kamatozna. (Ez megfelel évi bruttó 92%-nak.)

Mindezt kockázatmentesen és kiszámíthatóan.

Sokan ugranak bele olyan befektetésekbe, amiről semmit sem tudnak (ez akár lehet egy egyszerű kötvényalap is cikk itt), csak mert a meglévő kis pénzükből minél többet szeretnének kihozni. Miközben milliók mellett mennek el, amiért csak le kellene hajolniuk.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

173 hozzászólás

 • NxAlex
  Milyen igaz 🙂
  De a legtöbb embert a félelmei irányítják és a kényelem/lustaság.
  És ez nem újdonság, így volt ez 1000 évvel ezelőtt is. Még ha ezt elolvassák és egyetértenek vele, plusz még abban a helyzetben is vannak, hogy könnyedén váltsanak, akkor sem fognak semmit tenni, mert nem akarnak a kényelmes megszokott életükből kikerülni. Aki meg nincs abban a helyzetben, az végképp nem fog éveket és a szabadidejéből több száz/ezer órát arra áldozni, hogy hátha jobb lesz, ha belevág.
 • Timár István
  Üdv, a cikk elején lévő bérek nettó vagy bruttó bérek? Félreértés ne essék, egy tanárnak vagy informatikusnak a bruttó 150 és a nettó 150 is kevés, de azért tisztázzuk melyik összegről van szó. 🙂
 • Dörnyei József
  Remek cikk. Remélem, sok olyan ember olvassa, akire ráfér.

  A kéziféket behúzni majd akkor kell, amikor nem tud valaki mit csinálni a pénzével… Tehát mondjuk van már 200M+ vagyona és van már 1M+ havi nettó árbevétele akkor is, ha nem töri össze magát…

  De nem 30 évesen 10-20M vagyon felhalmozása után, 200K nettó fizetéssel…

  A kiadások csökkentésével nem értek egyet. Akkor kell a pénzt elkölteni, amikor megkereste az ember. Nyilván fel kell halmozni a vagyont, de garasoskodni soha nincsen értelme 40 évesen még fel tudsz mászni a Mount Everest-re, 60 évesen nem fog menni…

 • mesterséges unintellingencia
  “Informatikus 140 ezerért, nyelvekből nagyon penge tanár 150 ezerért, de volt villamos és egyéb mérnők is 210-230 ezer forintos fizetéssel.”

  Nettó vagy bruttó? Mindent nettóban kell érteni?

 • Kiszamolo
  Nettó.
 • Petike
  Sziasztok,

  azért azzal nem értek egyet hogy mindenkinek Ny-Európába kell költözni, itthagyva a családot, barátokat. Nyilván mindenki többet keresne ott, de van egy “ára” annak hogy a családod, barátaid mellett maradhatsz. Akinek megfelel ez az ár, az ne szégyenkezzen hogy kevesebbet keres, mint ott. 🙂

  Peti

 • Szabó Dániel
  Hát igen. El is szégyelltem magam, hogy mennyire nem annak megfelelően teszem félre a kockázatmentes hozamot (azaz a fizetésemet), amilyen szinten keresek. Meg kéne próbálni úgy élni, mintha 150 ezerrel kevesebbet keresne az ember, csak ez elég magas szintű fegyelmet kíván meg 🙂
 • Bence
  A nyelvekből nagyon penge tanárnak mit javasolnál, milyen másik munkát?
 • tnt
  Szép és jó elmélet szintjén ill. külföldön működik is itt ebben a mutyiisztánban nem…..a jól fizető állások már meg sincsenek hirdetve …mert eleve a fejvadász cég ismerettségi körében elkel….mielőtt jönne az ellenvélemény…egy neves fejvadász mondta….
  Képzéssel stb. maximálisan egyetértek…
 • Fazekas Gábor
  Elfogadom a kihívást! 🙂
  Közel a diplomám, mérnök leszek, egy rezsicsökkentett iparágba készülök. Meglátjuk mennyire vagyok szégyellős.
  A számok mindenesetre megdöbbentőek. Ismét teljesült: papír, ceruza, számold ki, csak két sor, de ha egyszer leírod, kiesik a szubjektív szemmérték.
 • félkifli
  Mostanában visszafogom magam, nem nagyon kommentelek egy ideje, ha valami mégis kiüti nálam a biztosítékot, akkor is megvárom míg lehiggadok, és ha annyira fajsúlyosnak találom a dolgot, akkor némi rágódás után visszatérek a témához.

  Mint már észrevetted, visszajáró olvasó vagyok, a korai blogbejegyzések hiánypótlóak és páratlanok. Mostanában viszont egyre több dologba tudok belekötni, és sajnos bele is kell, már bocs, de egyszerűen nem írhatsz le ilyen mondatot, hogy

  “Szabolcsban nem fizetnek ennyit? Ki mondta, hogy ott kell leélned az életed?”

  – már amennyiben némileg meg akarod őrizni a színvonalat. Ez a mondat gazdaságilag is részigazság, ha a további társadalmi, környezeti stb. tényezőket is figyelembe vesszük, akkor bocs, de nettó hülyeség.

  Ez a “Ha már unod a főnököt, akkor ideje váltani” szalagcímű, rózsaszín női magazinok színvonala.

  – Recesszióban?
  Gondolj bele kérlek!

 • Garbo
  Csak érdeklődésiből’ kérdezem, hoyg msot ismét meg fogjuk vitatni, hogy az ésszerű pénzköltés nem egyenlő a garasoskodással, ésatöbbi’?
 • Toto
  Én villamosmérnök vagyok és ha havi netto 230.000 Ft -ot keresnék napi 8 órás stresszmentes szakmai munkával tökéletesen elégedett lennék.

  Olyan a büdös életben nincs, hogy mindenki megindul felfele és 5x annyi fog keresni. Ha valaki előlép, azzal valaki más helyét foglalja el, aki kiesik vagy lecsúszik.

  Akik generáción belül akarnak egynél több társadalmi réteggel előrébb jutni azoknak rámegy szinte az egész életük, még akkor is ha sikerrel járnak.

  Igaz, 60 évesen megkaphatnák a legjobb nőt, remek autót, motoroshajót, csak addigra nem tudnak mit kezdeni vele.

 • pingvinpuki
  Nagyon jó az amit irtok,ugyanakkor a legnagyobb gond a szabadidő hiánya,tanulhatsz ,képezheted magad,bárki az ismeröseim körében aki többet keresett éjjel-nappal dolgozott mint az állat…évi 25 nap szabi szinte semmi,ha este 6kor érsz haza kifacsarva/kedved már semmihez….tudom mintha kifogásokat irnék,de ha van gyerek akkor megint nem is látod felnőni….ettől függetlenül 3-4 évig heti 70-80 órát dolgoztam külföldön és elindítottam magam….aztán hazajöttem Mo-ra és pont olyan vagyok mint akikről a cikk szól,szarul keresek….kurva jó lenne megint 600-700at keresni,de az időm,egészségem,gyerekek,lustaságom jobban nyomja a mérleget…egy dolog hiányzik az utazás,irigylem a körülöttem 300at(cikk szerint kevés,de ahol lakom kiajó fizú) kereső emberkéket,de ,hogy 1 perc idejük nincs azt nem…éjjel-nappal meló…nincs életük…összetett dolgok ezek…
 • Zabalint
  Igazából érdekes téma, szerintem sokkal messzebbre vezet, mint ahonnan elindultunk. Nettó 150-200 ezer nem kevés egy pályakezdő mérnöknek vagy informatikusnak Budapesten, hanem átlagos de egy 3 éve már szakmában dolgozónak igencsak kevés. Prog.hu-n volt olyan vita, ami érintette a témát, ebben nagyban benne van, hogy van néhány multi, amely korrekten fizet és jók a munkakörülmények is, csak nem mindenki elég rátermett arra hogy bekerüljön ezen cégekhez. Ebben a rátermettségben sok minden benne van, olyan dolgok is, amiken tud változtatni az illető, és olyan dolgok, amiken nem.
 • pingvinpuki
  Egyébként sztem 1 éve olvasom a blogot…minden szava kincs…szeretem,mert mindennel egyetértek,így lettem nevelve,olyan a blog mint egy önigazolás….de felesleges azt várni az emberektől,hogy váltsanak…gondoltam a cégben mindig kiteszem az aktuális cikket hátha tanulnak belőle…lehet titokban igen,de nyilvánosan baromi nagy veszekedések árán is megmagyaráznák,hogy miért kellett hitelre kocsit venni stb …sőt azon is röhögök mostanság ,hogy lassan az a köcsög akinek nincs hitele…más:ebben az országban a lúzereket támogatják(kormány)…a főnőknek ha nem sirsz,hogy mennyi a meló,mennyi a hiteled mindjárt első vagy egy esetleges leépítés során…na abbahagyom,mert kezd szétesni,túl sok témát feszegetni az irásom…kommentekre kiváncsivagyok :)))
 • félkifli
  A Discovery csatornákon adták ezt a sci-fi -szerű szórakoztató (mert azért ne mondjuk rá, hogy ismeretterjesztő) sorozatot, hogy “Mi lenne, ha egyszer csak eltűnne az olaj”, “Mi lenne, ha egyszer csak nem lenne áram”.
  Kb. ezek alapján lehetne megalkotni a “Mi lenne, ha Szabolcs egyszer csak kiürülne” fantazmagóriát is, csak egyetlen hirtelen példával:
  Jövő tavasszal, ha még lenne is ember, aki az árvízi védekezés fizikai munkálatait elvégezze, de már nem lenne, aki a szükséges munkákat megtervezi, akár az is előfordulhat, hogy nincs ember, aki egy földgyalut, vagy egy markolót tudna kezelni. (Vagy ilyenkor mégis vissza kellene telepíteni a szakikat?)
  Következmény: Egy-két városnak (köztük Szolnok) “reszeltek”.
  Ez úgy nagyságrendileg elegendő gazdasági kár lenne, az “aki nem hülye, az elmegy innen” elv átgondolására?
 • Zabalint
  Ami biztos, hogy a külső szemlélő számára az informatikus az informatikus, pedig valójában iszonyatos különbségek vannak szakmai tudás, intelligencia, de a szakterületek keresettsége területén is. Tehát az, hogy valaki mondjuk itthon egy ideig nem vezető pozícióban kiemelkedően magas fizetést tud elérni, az nem húzható rá a szakmára, mert valószínűleg speciális területen van, amire éppen nem nagyon találni más szakembert. Az is igen kockázatos dolog, hogy az ember elmenjen a mainstream területekről, és ritkaságokra specializálódjon, mert jó esetben kiemelt lesz a fizetése, rossz esetben meg nem lesz munkája. Ez ugyanúgy igaz a régi projektekre, amiket legacy projekteknek neveznek, van aki azért keres jól, mert ahhoz más már nem ért. Azt mondanom sem kell, hogy a folyamatos önképzés, munkaidőn kívül is, nélkülözhetetlen, csak sok esetben lutri.
 • mutyilufi
  Azért az 500 nettó még Pesten is a nagyon nagyon senior vagy architect informatikusok bére legalább 6 de inkább 8-10 év RELEVÁNS szakmai tapasztalattal. De az tény hogy a 145 nettó nevetségesen kevés, ezt még a vidéki nagyvárosokban is simán duplázhatja az ember. A biztonságot viszont irigylem a közalkalmazottaktól. Van ott pár ismerős betonbiztos melók, kb. akkor rúgnák ki őket ha direkt erre hajtanának, nekem meg eddig 2 tönkrement cég szerepel a CV-ben…
 • Zabalint
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsen igazad, viszont amikor egy nettó 150-et kereső informatikusnak azt mondod, hogy mások ezzel a tudással 400-at keresnek, akkor nem 100, hogy az a tudás ugyanaz lenne és ugyanazon a területen, ezt kívülről nem biztos, hogy meg tudod ítélni.

  Egyébként abban is igazad van, hogy ha ideje van, akkor váltani kell, mert kevés az a munkáltató, aki olyan mértékben emelni fog, mint amennyivel nő az egyre tapasztaltabb alkalmazott tudása, jelentős bér növekedést csak időnként váltással lehet elérni.

 • pingvinpuki
  “A kéziféket behúzni majd akkor kell, amikor nem tud valaki mit csinálni a pénzével… Tehát mondjuk van már 200M+ vagyona és van már 1M+ havi nettó árbevétele akkor is, ha nem töri össze magát…”

  Minden pénzt simán el lehet költeni,a 200M esetleg Mo-n valami,de amúgy nem nagy pénz…ahogy nő a fizúd változnak az igényeid is…ezt be kell látni,meg kell tudni találni az egyensulyt/meg kell tudni állni szerintem…mert amúgy mindig lesz nagyobb ház,jobb yacht,szebb utazás,gazdagabb jobban élő ember 🙂

  nincsen értelme 40 évesen még fel tudsz mászni a Mount Everest-re, 60 évesen nem fog menni…

  Totál egyetértek…mire jó a pénz ha nincs időd élvezni…hogy egy kicsit felszines legyek és romboljam az ázsiómat:60 felett már nem játszik a buli,drogok,kurvák téma :)))) (aztán lehet Jagger rámcáfolna 🙂 )

 • félkifli
  Te is tudod, a munkaerő-áramlás nem egylépcsős folyamat. Az elsők nyernek.
  Ahogy telítődik a piac, a később jövők ugyanazért már kevesebbet fognak kapni. Vagy pl. már az elsőnek érkezőket is szeretnék kiutálni: ld. Anglia.

  A gazdaságilag is káros elvándorlást egyetlen dologgal lehet megállítani, úgy hívják, hogy fejlesztés – ne ez az, ami kb. 20 éve az egész országban NINCS, (a multik és autógyártók nem tartoznak ide), a cukorgyárak, a konzervgyárak, a csokigyár, a leépített orosz kereskedelmi kapcsolatok, na az ide tartozott.. – elméletileg még mindig mezőgazdasági ország lennénk (ne szégyelljük kimondani, az iparunk smafu, nem versenyképes, nincs). A mezőgazdaságban sem fejlesztés, hanem a rendelkezésre álló – még el nem lopott – javak kifosztása, végrablása folyik, a gazdák bepalizásával, kiforgatásával, gyakran tudatlanságban tartásával, aki értene hozzá , azt is ellehetetlenítik.

 • Zabalint
  Egyébként a közszféra meg volt említve, na én mikor először állást kerestem, volt egy rendszergazda állás egy iskolában, na ott konkrétan simán a közalkalmazotti bértábla szerint fizettek volna, bármiféle kafetéria nélkül, azaz 123 bruttót (BSc diploma, 0 év munkaviszony (szakmai gyakorlatok részben diákmunkásként, részben feketén mentek), vagyis 79 ezer nettót kaptam volna. Már folyamatban volt a jelentkezésem jelenlegi munkahelyemre, de ugye az is egy volt a sok közül, így nem láttam a jövőbe, úgyhogy ha rajtam múlik, simán elvállaltam volna, azóta is áldom a sorsot, hogy 2 jelentkező közül nem engem, hanem egy nálam 15 kb. évvel idősebb kollégát vettek fel. Az ő részükről is logikus volt, mert az előző srác is huszonéves volt, és kapott jobb állást, biztosan én is ezt tettem volna, egy 40 éves viszont eleve jobb bért kap, és kevésbé van elmehetnékje.
 • kridli
  A leírtak elvével egyetértek, de a példaként felhozott összegek szerintem túlzóak, legalábbis teljesen bejelentett fizetés esetén.
 • Varázspálca
  Off.
  Döntött a Kúria. Te írtad a csütörtöki cikket a pénzkérdés blogon?
 • KZoltán
  A közalkalmazotti bérek vidáman alakulnak ki. Most mondtam vissza azt a kecsegtető ajánlatot, hogy havi ~400e-ért + BKV bérlet irányítsak egy 15 MMFt-os beruházást. Ennyiért kellene, többek közt, az X5-ösön érkező “vállalkozókat” kordában tartanom. Hiába 2.5 évtizedes tapasztalat, külföldi diploma, 2 nyelvnek a placcon vitaképes tudása, ez a szám úgy jött ki, és ezen pöccentem be igazán, hogy a magánvállalkozóként eltöltött évek nem számítanak bele a szolgálati időbe, ami alapján a bért leginkább számolják. Aztán persze lehet, hogy valakinek az útjában voltam, és így takarítottak el: adtak egy elfogadhatatlan ajánlatot hivatkozva törvényre; ezt nem tudhatom.
  És akkor ma olvasom, hogy a nagy állami beruházások irányítását állami kézbe akarják venni! Csak ebből a szempontból nézve: Ki fog oda menni ennyiért? Az majd meg is tudja csinálni a munkát?!
 • Lipcsik Márton
  Szeretem, ahogyan a pénzügyekről gondolkodsz. Nagyon érik az akadémiai jelentkezésem. Nem mellesleg a keresztény értékrended. Respect!
 • Zsolt
  Az alapelgondolás nagyon jó, de azért itt-ott szkeptikus vagyok a cikkel kapcsolatban. Én pályakezdő gépészmérnök vagyok, most kapom meg a mesterdiplomám, és már meg van az állásom Budapesten. A kezdő bérekben most otthonosan mozgok. Én havi 240 ezer nettót fogok kapni egy kis cégnél!!, de ismerőseimet körbeinformálva multiknál 210-270 nettó között kapnak, egy szem 300-ról tudok. Informatikus-villamosmérnök berkekben lehet egy 10-20% bónusz, de igazából nem nagyon van alkupozíciód, ha nem fogadod el a fenti összeget, találnak mást. Ezek után azért nehezen tudom elképzelni, hogy 5 év tapasztalattal alsó hangon félmilliókat dobáljanak az emberhez. Nem kizárt, de szerintem nem jellemző az általad vázolt forgatókönyv. Természetesen a 140 ezer a másik véglet.
 • Jelentéktelen Hangya
  Azzal együtt, hogy maximálisan egyetértek a bejegyzés üzenetével, tudtommal 0,8-1,5-ös keresethez már nagyon speciális szaktudás és/vagy felelősségi kör kell, és 4-500e nettó még Budapesten sem számít azért hurka fizetésnek info szakmában (Budapesten kívül sokkal kevesebb szokott lenni).

  Ezt a pénzt is csak azért adja meg a cég, mert fele/harmada annak, amennyibe az anyaországban kerülne a kedves munkavállaló, azaz így olcsóbb neki. Ugyanannyit nem fog fizetni, mint odahaza, hiszen akkor minek jönne ide? Magyar cégek pedig ennél kevesebbért is húzzák a szájukat és/vagy nem jelentenek be 100%-ra (persze nyilván olyat kell keresni, amely nem ilyen).

  A tények kedvéért: _bruttó_ 500e-t mindössze 170e ember (4%) keres Magyarországon (legalábbis hivatalosan, bejelentve).

  index.hu/chart/2013/10/25/4_szazalek_fizeti_az_szja_negyedet/

  Szóval azért érdemes a realitás talaján maradni.

 • Matthew
  Melyik fővárosi gyorsétteremben keresnek 120-140-et? Max bruttóba!
 • Kálmánka
  Köszönöm a cikket kedves Kiszámoló,
  pont igaz rám. 32 éves, 200 nettó, nyugis mérnök állás, félelem, kényelem, langyos pocsolya, 10 M megtakarítás, hozamvadászat, de érzem, hogy előre kéne lépni. Érdekes hogy pont ma reggel kaptam egy belső állásajánlatot, és rögtön eldöntöttem, hogy meg fogom pályázni. Most meg ez a cikk…

  Ja, és ha valaki nem érti, hogy lehet a cikkben szereplő helyzetbe kerülni, nyugodtan kérdezzen engem, szívesen válaszolok 🙂

 • Garbo

  Igen, ez így van. De senki nem akadályozza meg, hogy te légy az, akiért a fejvadászok küzdenek a meg nem hirdetett, csúcsállásokra.
 • DE
  Nem feltétlen ide való, de 1/12 ház tulajdonrészre (értékbecslés szerinti értéke 1M forint) ad a bank hitelt?
 • Zabalint
  Egyébként ha már régiók kiürülése, mindenkinek ajánlom túrázásra a kiürült Zselicet, úgy lehet egész nap kijelölt turista utakon menni, hogy nem látni élő embert, ha mégis, akkor az fatolvaj vagy erdőgazdasági munkás.
 • okoska
  Sok igazság van a posztban, persze túlzás is, mert nem vizionálhatunk egy olyan országot, ahol mindenki Budapesten dolgozik és nincs orvos és tanár, mert otthagyja mindenki a közalkalmazotti állását…
  De ha arról a mentalitásról van szó, hogy nyakig el vagyok adósodva, elköltöm a fizetésemet hó közepére, változtatni nem akarok csak kifogásokat gyártani, és ha végre van egy kis pénz, azonnal 30%-os kamatot akarok kockázat nélkül – ha ezt jelenti amit írtál, akkor egyetértek.
 • Andras
  “Ha valaki előlép, azzal valaki más helyét foglalja el, aki kiesik vagy lecsúszik.”
  Ha valaki jobban teljesít, akkor nemzetközi összehasonlításban is versenyképesebbé válik a cége, amitől végső soron új munkahelyek vándorolnak ide. Ez nem álom, valóban előfordul itt-ott.
 • Kálmánka
  Bence:
  a nyelvekből penge tanár keressen fel fordítóirodákat a neten, én németről magyarra nettó 4-5 ezer forintos órabérért szoktam – hobbiból – fordítgatni.
  Vállaljon nyelvoktatást, akár skype-on keresztül.
  Menjen dolgozni külföldre, ha vállalja az ezzel járó kellemetlenségeket.
  Menjen el egy külföldi multi magyarországi shared service centerébe.
  Nálunk a franciákat, olaszokat, spanyolokat, németeket sok esetben bölcsészek támogatják, pedig műszaki cégről van szó, és nettó 200 körül keresznek ők is.
 • Kiszamolo
  Na röviden:

  – Hetente találkozok pár informatikussal, mindenkitől megkérdezem a fizetését, kevesen keresnek 500 ezer alatt, nettó 350 ezren már meg szoktam lepődni, azok általában rendszergazdák, meg hasonlóak.

  Nyilván keresnek ennél kevesebbet is, de ez egyáltalán nem csak álom. Havi 400 ezer egyáltalán nem sok.

  Már mondani se merem azokat, akik freelancer munkát csinálnak és jóval millió felett keresnek.

  Senki nem mondta, hogy pályakezdő mérnökként fogsz ennyit keresni, de 35 évesen már illene.

  Direkt megkérdeztem a KFC-ben a fizetést, nem hasraütésre találtam ki (eladót kerestek, rákérdeztem az egyik hölgynél, mennyit lehet keresni. De tudom, ha nagyon akarsz, tudsz olyan helyet mondani, ahol ennél kevesebb.

  Mi lenne a világgal, ha mindenki elmenne jobban fizetett állásba?

  Ki beszélt a világról? Én arról beszéltem, hogy TE menj el egy jobb állásba. Mindig lesznek olyanok, akiknek fontosabb a langyos pocsolya meghitt biztonsága, mint a karrier.

 • f6
  ” nettó 120-140 ezret még egy fővárosi gyorsétteremben”
  Érdekelne, hogy ezt hol álmodtad, mert ilyen nincs. Nettó 120-at nem kap akkor se ha jó sok túlórája van, főleg nem 140-et, ha így lenne Pesten kánanán lenne minden Mekiben pl. A vidékről (városról) nem is beszélve ahol a 114 már jó bérnek számít és ha fejre áll akkor se adnak neki többet. :-S
  A villamosmérnökök elég sokan frissdiplomásként nem találnak melót, mert 1 hónap után kirakják őket. Az a kb. 5 hét iskolai gyakorlat ami a legtöbb helyen van, nem elég a cégeknek.
  Valahogy itt nem látom, hogy agyonfizetnék az embereket, ismerek olyan közgazdászt, aki mérlegképes könyvelő is meg még a közgáz után végzett valami kiegészítő gazdász valamit és így két diplomával 175 ezret keres (nettó). Pedig a Külkeren végzett egykor és azután még Pécsre is járt, nem egy buta nő és több nyelven beszél. Ez a legjobb munka itt amit most végez…
 • Kiszamolo
  Ismersz egy ilyen embert? Tehát?
 • tgwh
  Nagyon jól lehet ezek szerint keresni a fővárosban. Költözz el. De mindenki nem költözhet el.
  Meg lehet élni abból a 140 ezerből is, tisztességesen. A gond pont a kevesebbet keresőkkel van, akik ha akarnának, akkor sem tudnák továbbképezni magukat. Talán ha a kormány nem csillagokat meg hópelyheket rajzoltatna a télen…
 • mesterséges unintelligencia
  Lehet, hogy Kiszámoló (túl)motiválni akarta az embereket, csak kicsit magasra tette a lécet és emiatt kontraproduktívan hat az írás.

  “Ennyi pénz csak a számtanpéldában létezik” (Rejtő Jenő) 🙂

 • Krisztián
  “Miután nettó 120-140 ezret még egy fővárosi gyorsétteremben is fizetnek a dolgozóknak”

  Tényleg? :O

 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló: “Hetente találkozok pár informatikussal..”

  Netán mintavételi hiba? 🙂 Aki kevesebbet keres, annak nem lesz annyi megtakarítása, tehát nem fogsz vele találkozni.

 • Norbert
  “Informatikus” vagyok, persze nem rendszergazda, de a mult havi fizum 1.2M volt. 40-en ulunk itt egymas mellett, de mindenki ennyit keres. Most azon gondolkodom, hogy megtanulok valamit, amit eddig nem tudtam, levizsgazok sajat penzbol es keresek egy munkat ahol 200-al tobbet adnak.
  Felreertesek elkerulese vegett, Borsodbol koltoztem fel Pestre, amikor rajottem, hogy az a megye zsakutca. A fizetesem 5 ev alatt 3-szorosa lett a borsodinak.
 • okoska
  f6! A kulcsszó az hogy “nő”. A nők hagyományosan kevesebbet keresnek a versenyszférában (talán ezért nő a közalkalmazottak 3/4-e?), főleg ha elkövettek olyan karriergyilkos hibát mint 1-2 gyerekszülés:(
 • okoska
  Jelenténktelen Hangya:
  “A tények kedvéért: _bruttó_ 500e-t mindössze
  170e ember (4%) keres Magyarországon
  (legalábbis hivatalosan, bejelentve).”

  És ennek nagy része állami cégeknél illetve az államigazgatásban dolgozik haveri alapon:) Kizárólag megfelelő tapasztalattal és szaktudással:)

 • tnt
  @garbo: szerintem nem olvastad el figyelmesen amit írtam….rugaszkodjunk neki még egyszer…. tehát ismerős és haveri körben osztják szét, nekik szólnak…hogy is szeretnél így küzdeni érte??? Lehet jóval kisebb jövedelemmel hirdetnek meg hasonló pozíciót, de ami ütős fizuban és juttatásban, amit itt pedzeget Kiszámoló, hogy próbáld úgymond drágábban eladni magad, a tudásod az nem igazán fog menni….ill. baromira nem a te döntésed …itt mutyiisztánban biztos nem….
  Külföldön (Svájc, Németország), ahol meg van hirdetve az állás cégnévvel, fizetéssel, juttatással, cégautóval, tartományonként sok lehetőség ott igen….
 • Wnprt
  Tisztelt Kiszamolo!
  Havi nettó 500 alatt alig találsz informatikust? Az IND-re gondolsz, vagy milyen méretű vállalatokra?
  A másik h a srác, aki örökölt 80 millát neki adtál tanácsot, hogy mibe fektesse? Te szoktál részvényekbe fektetni, gondolom foglalkozol tőkeáttételes ügyletekkel is.
 • milyen feri?
  délután inkább nem szóltam hozzá, mert nem akartam én lenni az ennél a cikknél, aki szerint nem 300 hanem 280 forint a cappuccino.

  de az “alsó hangon 4-500 nettó” azért nem kicsit túlzás. lásd még: hup.hu/cikkek/20131121/elerheto_a_rendszergazdakat_kutato_itpro_2013_felmeres_eredmenye

  a felmérésben részt vevők 17%-a keres 400 felett, és a 4-600 kategóriából nyilván nem az 599 ezret keresők vannak többségben.

  ha azt mondjuk, hogy a felső 10% keres fél misi felett, akkor már elég távol vagyunk az “alsó hangon”-tól. ha valaki bejön az utcáról és szabadidejében beképzi magát a szakma top 10%-ába (lehet az bármilyen szellemi munka, nem csak informatika) az vendégem egy sörre.

  ettől még teljesen igaz, amit írsz. mindenki hozza ki magából a maximumot, és változtasson.