Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet?

2013-12-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt hetekben tanácsadások alkalmával több mérnökkel és egyéb diplomás emberrel beszéltem, akik nevetségesen kevés pénzért dolgoznak. Informatikus nettó 140 ezerért, nyelvekből nagyon penge tanár 150 ezerért, de volt villamos és egyéb mérnők is 210-230 ezer forintos fizetéssel.

Jellemzően volt egy pármilliós megtakarításuk, annak akartak igazán jó helyet találni, ahol sokat hoz a pénzük.

Mindenkitől ugyanazt kérdeztem: miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet és miért nem saját magadból is?

Szerintetek egy tízmilliós megtakarítás mennyivel hozna többet havonta, ha 4%-kal a jelenlegi kamatok felett be tudnád fektetni? Az adók levonása után mindössze havi 26 ezer forinttal. Márpedig a négy százalékos plusz hozam hosszú távon már kifejezetten szép teljesítmény és általában csak igen komoly kockázat felvállalása mellett érhető el. (Bármi mást is gondol erről a néphagyomány.)

Mi lenne, ha inkább ott hagynád az általam csak langyos pocsolyának hívott jelenlegi munkahelyedet és néznél valami normális munkát?

Miután nettó 120-140 ezret még egy fővárosi gyorsétteremben is fizetnek a dolgozóknak, elég gond, hogy te mérnök vagy informatikus létedre ennyiért dolgozol. Ráadásul nem egyszer már 8-10 éve, gyakran félig feketén bejelentve.

Egy villamosmérnök, vagy informatikus Budapesten alsó hangon meg kellene, hogy kapja a 400-500 ezer nettót. Nem azonnal és nem mindenhol, de ki mondta, hogy te ott dolgozzál, ahol ennyit soha nem akarnak fizetni? Én találkozok sok olyan emberrel, aki 800 ezer-1,5 milliót keres ugyanezen állásokban, pedig egyikük sem jobb, okosabb vagy szebb ember, mint te. Csak éppen kifizették az árát, hogy ennyit kereshessenek. Ezeket az embereket állítsd magad elé példának, ne a közalkalmazott kollégáidat, akik szintén 130-140 ezret visznek haza, hozzád hasonlóan.

Ha csak havi 150 ezerrel keresnél többet, mint most (pedig a 300 ezer forint is nagyon hurka fizetés a te szakmádban,), az pont olyan lenne, mintha évente 23%-kal több hozamot érnél el a meglévő 10 millió forintodon! Kockázatmentesen.

A napokban beszéltem egy 28 éves fiatalemberrel, aki közalkalmazott informatikus volt, 145 ezer forintos fizetéssel, amivel meg is volt elégedve. Úgy alakult, hogy örökölt 80 milliót és annak keresett befektetési lehetőséget. Neki is mondtam, hogy azt gondolod, hogy ekkora szerencse már soha nem ér az életben? Tudsz róla, hogy ennél sokkal nagyobb kincs van benned, amiből sokkal többet ki tudnál hozni?

Ha elmennél dolgozni 400 ezer forintért és a különbözetet befektetnénk infláció felett 2%-os hozammal, akkor mostani értéken számolva 167,5 millióval lennél gazdagabb 65 évesen, mint most. (Ha csak az inflációt kompenzálná a kamat, akkor is 113,2 millióról beszélünk.)

Ha még egy havi százezerrel többet keresnél (még egyszer, ez egy informatikusnál Budapesten nem olyan nagy pénz), már 233 millióról lenne szó.

A te tudásod nem ér ennyit szerinted, mert mondjuk te nem programozó vagy az informatika területén? Na és, mi tart attól vissza, hogy átképezd magad? Hogy megtanuljál igazán jól angolul és németül? Hogy elolvass minden könyvet, ami arról szól például, hogyan legyél sikeres vezető?

Szabolcsban nem fizetnek ennyit? Ki mondta, hogy ott kell leélned az életed?

Öreg lennél a váltáshoz? Tudtad, hogy negyven évesen még több van hátra a nyugdíjig, mint amennyit eddig ledolgoztál?

Ugyanez igaz a vállalkozóknál is. Nemrég beszéltem két jól menő vállalkozóval, akik alig rendelkeztek megtakarítással, de annak nagyon jó helyet kerestek. (Szokás szerint magas hozamot kockázat nélkül. Rossz hírem van: ilyen csak a mesékben létezik.)

Megkérdeztem, mennyit költenek havonta. (Ha jól megy a cég, de nincs megtakarítás, akkor nem kell zseninek lenni, hogy rájöjj, hová tűnik el a pénz.)

Olyan egymillióra tippeltek, ami tapasztalataim alapján akkor 1,5-1,7 milliót jelent a valóságban. Megkérdeztem, mi lenne ha egy kicsit átnéznék a költési szokásaikat és mondjuk 300 ezerrel kevesebbet költenének?

Mindjárt úgy éreznék, mintha az ötmilliós megtakarításuk további nettó évi 72%-ot kamatozna. (Ez megfelel évi bruttó 92%-nak.)

Mindezt kockázatmentesen és kiszámíthatóan.

Sokan ugranak bele olyan befektetésekbe, amiről semmit sem tudnak (ez akár lehet egy egyszerű kötvényalap is cikk itt), csak mert a meglévő kis pénzükből minél többet szeretnének kihozni. Miközben milliók mellett mennek el, amiért csak le kellene hajolniuk.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram