Önfejlesztés, ha nincs is rá időd

2019-04-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Szendrei Ádám régi cimborám, együtt nőttünk fel Szegeden, csak ő egy generációval később. 🙂

Elindított egy új vállalkozást, megkérdezte, lennék-e olyan jó fej, hogy írok róla én is, hogy még több emberhez eljusson. Lennék.

Ez itthon még újdonság, máshol már régebb óta ismert modell. A lényege, hogy helyetted elolvasnak havi néhány tucat bestseller könyvet, jellemzően az önfejlesztés, pénzügy, vezetés és egyéb témákban. A tucatnyi hájpolt könyvből sajnos csak néhány az, amit meg is érte elolvasni, mert a bestseller gyakran csak azt jelenti, hogy azoknak a könyveknek a legnagyobb a marketing költésük és nem azt, hogy azok lennének a legjobb könyvek.

Így miután elolvasták ezeket a könyveket, havi három darabot kijegyzetelnek és megosztják veled a lényegüket. Gyakran egy-egy könyv valódi mondanivalóját át lehet adni ötödannyi karakterben is, csak ha már valaki könyvet ír, jó bő lére ereszti a mondanivalót, hogy úgy érezze az olvasó, sok betűt kapott a pénzéért.

Ha pedig úgy érzed az összefoglaló után, hogy el akarod olvasni a teljes könyvet is, még mindig megteheted, de azt már csak angolul és magadnak megvásárolva a könyvet.

Ha még az összefoglalót sincs időd elolvasni, hanganyagként is megkapod a könyvet, hogy bármikor meg tudd hallgatni.

Ha belépsz a klubba, nem csak az aktuális, de az eddig megjelent könyvekhez is hozzáférsz a havi díjad fejében. Ugyanis a klubtagság havi díjas, de bármikor lemondható. (Viszont belépni csak két-három havonta lehet egy-egy hétig, állítólag így sokkal menőbb, én ehhez nem értek. Most éppen be tudsz lépni még egy hétig.)

Van még klubtalálkozó is gyakran, amire állítólag a tagság nagy része el is megy. (Helló, ismerkedni vágyók, mindig panaszkodtok, miért nincs blogtalálkozó. Hát tessék, ide most elmehettek.) Ott is mindenféle nagynevű előadók beszélnek fontos dolgokról.

Az ötlet nekem tetszik (bár nem próbáltam), de döntsd el magadnak, hogy számodra megéri-e.

De ennyi bevezető után következzen Ádám cikke, benne megtalálod a további tudnivalókat és a Tudástár elérhetőségét is. (Ha kérdésed van hozzá, tedd fel a hozzászólásokban, szerintem fog rá válaszolni itt is.)

Már többször volt róla szó itt a blogon, mennyire fontos a pénzügyeid szempontjából, hogy elegendő bevételed legyen. Ha jelenleg nem keresel annyit, hogy félre tudj tenni, akkor neked nem kérdés, hogy dolgoznod kell a bevételeid növelésén: érdemes tanulnod. Ha már most is jól keresel, akkor a tanulás segíthet, hogy kényelmesebben keresd meg ezt az összeget, vagy olyan munkát végezz, amiben nagyobb örömödet leled.

A tanulás egyik módja, ha elvégzel egy tanfolyamot, főiskolát, vagy egyetemet. Sok cégnél fontos a papír, és nem annyira fontos, mit is tudsz megvalósítani a gyakorlatban a tanultakból. Ezen felül egy egyetemi képzés is lehet színvonalas, persze ehhez a diáknak is bele kell tennie az erőfeszítést. Arra kár várni, hogy ha beülsz az iskolapadba, ott majd „megtanítanak” valamire. A tanulás nem egy passzív tevékenység.

Másik módja a tanulásnak az önfejlesztés: vagyis, amikor nem várod, hogy valaki majd jól megtanít olyan létfontosságú kérdésekre, mint a pénzügyeid kezelése, vagy az érzelmi intelligencia, hanem a kezedbe veszed a tantervedet. Elkezded fejleszteni önmagad olyan készségekben, amiket nem tanítanak az iskolában, viszont nagyban meghatározzák, mennyire leszel sikeres a munkádban, vagy a magánéletedben.

Érdekes, hogy sokan amikor probléma van a párkapcsolatukban, akkor hajlandóak elmenni tanácsadóhoz, vagy elolvasni egy-két könyvet a témában. Ugyanígy, ha valaki tudatosan akar gyermeket vállalni, akkor a kezébe vesz egy könyvet, miként is kellene nekilátni a feladatnak. Amikor viszont az anyagi helyzetünkről, vagy a karrierünkről, sikerességünkről van szó, akkor sokkal kevesebben igyekeznek fejleszteni magukat.

Pedig a siker, az élet bármely területén, így például a magasabb fizetés, vagy a jobb pénzkezelés területén is nagyban függ a tudásodtól, készségeidtől. Ezek a készségek pedig fejleszthetők. Az Amazonon rákeresve a „Self-Developement” kifejezésre több mint 50.000 könyvet kapunk találatként, így senki nem mondhatja, hogy nincs miből tanulnia.

Nem mellesleg a könyv az egyik legjobb ár / érték arányú tanulási eszköz, mert jóval több tudást kapsz kevesebb pénzért, mint egy pár órás tréningen, amikért gyakran irreális összegeket is elkérnek.

Sokakat visszatart azonban az ilyen önképzéstől, hogy kevés az idejük, vagy nem tudnak megfelelően angolul ahhoz, hogy ezeket a könyveket maradéktalanul megértsék.

Erre az igényre jött létre tavaly decemberben a Tudástár Klub, ami magyar nyelven készít tananyagokat a legjobb önfejlesztő könyvek alapján. Aki szeretné magát képezni pénzügyi, befektetési, üzleti, vezetési, vagy kommunikációs területen, annak alighanem hasznos lehet.

A lényege, hogy nem könyv rövidítéseket kapsz, hanem a legjobb best-seller könyvek tudását egy 30-40 perc alatt átolvasható tananyagként kapod kézhez. Sőt, a tananyagokat hang formában is megkapod, vagyis akár autóban, akár buszon utazva elintézheted az önfejlesztést. Heti egy könyv anyagát simán feldolgozhatod pusztán munkába menet közben.

Olyan könyvek is elérhetőek a Tudástár Klubban, mint például:

 • Találd meg a miérted – Simon Sinek
 • Érzelmi intelligencia 2.0 – Travis Bradberry
 • A boldogság haszna – Shawn Achor
 • Jóból kiváló – Jim Collins
 • Magas teljesítmény – Brandon Burchard
 • GRIT, a kitartás ereje – Angela Duckworth
 • Ingatlan bérbeadás – Brandon Turner
 • Aktív értékalapú befektetés – Vitaliy N. Katsenelson
 • Gondolkodásmód – Carol S. Dweck
 • A Kamatos kamat hatás – Darren Hardy
 • Coaching a magas teljesítményért – Sir John Whitmore

A teljes könyvlistát és a várható könyveket is megnézheted itt: Tudástár Klub.

Jelenleg 25 sikerkönyvből készült tananyag érhető el, és a klubtagok havi 3 könyvet kapnak meg ezeken felül. Ez azt jelenti, hogy ha csak annyit kitűzöl célként, hogy heti egy könyvet feldolgozol, akkor is egy év alatt 52 könyv tudásával leszel gazdagabb. Gondolj bele, az átlag ember egy élet alatt sem olvas ennyit.

De a Tudástár Klubhoz egyéb előnyöket is kapsz. Egyrészről folyamatosan kerülnek be magyar trénerek tréningjei, vagyis hasznos gondolatokat kaphatsz adott témákról 1-1,5 órában, videós tréningként. Amikért máshol több ezer, vagy tízezer forintot legombolnak rólad, azt itt ingyen megkapod. Például:

 • Weboldalkészítés
 • Üzleti tervezés és árazás
 • Photoshop használat
 • Munka és magánélet egyensúly
 • Opciózás

A másik, hogy a Tudástár Klubtagoknak ingyenesen jár havonta egy klubtalálkozón való részvétel. Ezekre a rendezvényekre általában valamilyen, saját szakmájában elismert előadó jön, illetve egy 1-1,5 órás gyakorlati tréning, vagy közösségépítő játék is helyet kap. Ha szeretnél olyan emberekkel ismerkedni, akik nem csak várják a sültgalambot, hanem aktívan tesznek a fejlődésért, akkor ez egy remek alkalom. Más hasonló rendezvények szintén több tízezer forintba kerülnek.

Maga a klubtagság egy havidíjas előfizetés alapján megy, tehát havidíjat fizetsz. A havi díj az alig egy könyv ára, szállítási díj nélkül. (4.590 Ft) Ebben benne vannak a könyvek, a tréningek és a találkozók is! Ebből további kedvezményt kapsz, ha éves előfizetést választasz, így már egy könyv anyagát gyakorlatilag egy mozi és popkorn árából kihoztad. Az előfizetés levonása automatikus, erre egy jó nagy pipával figyelmeztet is az oldal. A tagságot és az előfizetést bármikor lemondhatod, egy kattintás a fiókodból, vagy emailt is írhatsz.

Kérdés lehet, hogy nem sért-e szerzői jogot az oldal. Ha megnézed, több hasonló üzleti modellben is léteznek oldalak, főleg amerikában. (Blinkist, Mentorbox) Az oldal üzemeltetője, Szendrei Ádám elmondása szerint a jogászok egyetértettek abban, hogy amennyiben nem a könyv kerül lerövidítésre, hanem egyedi szellemi termék jön létre, akkor nem ütközik szerzői jogba. A lényeg, hogy a szerzői jog a művet védi, és nem a tudást, amit átad. Ha megtanulom, hogy 1+1=2 és elmondom neked, az nem jogsértés. A tananyagok e szerint kerülnek kialakításra. Nem mellesleg aligha sérti a szerzők érdekeit, hogy ilyen módon is megismerik őket.

Szóval, ha eddig azért nem fejlesztetted magad, mert nem volt 8-10 órád, hogy kiolvass könyveket, vagy nem tudsz jól angolul, akkor ezek az akadályok elhárultak. Akik pedig eddig is fejlesztették magukat, azok egy hasznos eszközt kaptak a kezükbe, amivel gyorsabban és olcsóbban juthatnak tudáshoz. Már több mint 300-an csatlakoztak a Tudástár Klubhoz, nézd meg, neked hasznos lehet-e.

A Klub egyébként zárt, tehát csak időszakonként lehet csatlakozni hozzá. Ezt követően lezárul a csatlakozás, és a Klubtagok közösen kezdik el feldolgozni egy tanterv alapján az anyagokat. Ezt nem kötelező követni természetesen, de aki akarja, az egy Facebook csoporton keresztül részt vehet a feladatok megoldásában és a közösség életében.

Csatlakozni 2019.04.14-ig tudsz, utána hónapokig biztosan nem lesz rá lehetőséged. Nézd meg, neked hasznos lehet-e, ha igen akkor próbáld ki.

Update: a hozzászólások jól elmentek a fikázás irányába. (Már megint.) Nyilván nem csak azért csinálja, hogy kellemesen elfáradjon a hónap végére, hanem keresni akar rajta. Ahogy te is mindenen, amibe belefogsz. Azért, mert nem neked jutott ez eszedbe, még ne légy irigy. A havi díj lehet, hogy sok (bár kérdés, az időd mennyit ér, máskor ugyanezek az emberek ugyanitt millió forintokat keresnek óránként, ezért le sem hajolnak egy 20 ezres miatt), de azt is vedd észre, hogy nem csak könyveket kapsz a pénzedért, hanem előadásokat és mást is. Egyébként ezeknek a könyveknek 85%-a nettó szemét, amik csak a marketing miatt bestsellerek. Tényleg van abban érték, ha valaki előválogatja őket. Az pedig, hogy az oldal a most divatos marketing mentén van felépítve, nem nagy kaland. Ne törődj vele. Ha pedig neked van időd és erőd heti három könyvet kiolvasni, szuper, akkor nem te vagy a célcsoport, hanem a többi 99%.

Ettől még lehet negatív a véleményed és lehet, hogy neked nem éri meg és ezt nyugodtan írd is le, csak ezt az általános fikázást, ha szabad kérnem, hagyjuk abba. Én sem próbáltam ki a lehetőséget, magadnak kell eldönteni, neked megéri-e az árát.

Update 2: mint kiderült, Ádám egyedi linket tett a cikkébe, hogy lássa, mennyien jönnek az én oldalamról és némi részesedést is felajánlott. Így viszont fizetett cikké is lett a téma, úgyhogy ennek tudatában rendeld meg a szolgáltatást.

Previous Post
Itt a falusi CSOK

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram