Támadnak a zombik

A 2008-as hitelválságot a jegybankok ingyen hitelekkel próbálták meg kezelni: nullára, majd később Európában negatív tartományba vitték a kamatokat és elkezdtek újonnan nyomtatott pénzt önteni a piacra azáltal, hogy rengeteg államadósságot majd később egyéb kötvényeket is felvásároltak.

Ennek egyik eredménye lett, hogy miután a megtakarítók az addigi infláció feletti 1-2%-os kötvénykamatok helyett hirtelen nulla százalékot kaptak a pénzükre, ezért rengeteg pénz áramlott az ingatlanpiacokba és a részvényekbe, sok nagyvárosban lakhatási válságot okozva, illetve olyan árazásokat a részvénypiacokon, amiket csak a legnagyobb buborékokban láttunk előtte.

Másik eredmény az lett, hogy életképtelen cégek nem csak megmaradtak, de az ingyen hitel miatt még tovább is terjeszkedtek. Évről-évre egyre több az úgynevezett zombi cég, amely éppen csak annyi hasznot termelt (a meghatározás szerint legalább az elmúlt három évben), hogy a jelenlegi alacsony kamatok mellett a kamatokat tudta csak fizetni, de a tőkét már csak újabb hitelfelvételből tudta és tudja visszaadni a lejáró kötvények után.

S ez lehet a következő időzített bomba a piacon.

A jegybankok remekül kitalálták a nulla százalékos kamatpolitika melletti korlátlan pénznyomtatás politikáját, a gond az, amire mindenki felhívta a figyelmet ezelőtt tizenkét éve: egy zsákutcába rohannak egyre jobban taposva a gázpedált. A példa kedvéért az amerikai jegybank először négyszeresére duzzasztotta a mérlegét, de leépíteni már nem tudta, hiszen tüneti kezelést adott csak a gazdaságnak, ha leépít, akkor azonnal az következik újra, ami miatt az egészet csinálta.  Gyógyítás helyett csak lázcsillapítást végeztek a jegybankok, a gazdaság továbbra is ugyanabban az állapotban volt, mint a kúra megkezdése előtt.

Ebben az állapotban jött a következő válság úgy, hogy még az elsőt sem oldották meg. A válasz? Egy újabb duplázás a mérlegben.

Nem viccel a FED

(Mellesleg szerintem teljesen el is tévesztették a szerepüket, a legtöbb jegybank már a gazdaságot akarja megmenteni a legkisebb visszaeséstől is, ami soha nem volt feladata a jegybankoknak és látszik, hogy mennyire káros is. De ezt csak zárójelben.)

Ebben a környezetben egyszerűen nem tudnak csődbe menni a cégek, hiszen annyi pénz van a piacon, hogy mindenkinek jut, gyakorlatilag ingyen. Annak is, akinek nem kellene.

A világgazdaságban a tőzsdei cégek 17%-ára(!!!!!), az Egyesült Államokban közel 19%-ra teszik a zombi cégek arányát, s természetesen a szám dinamikusan növekszik a burjánzásuknak megfelelő gazdasági közegben. Ez van akkor, amikor erőszakkal nem engedjük, hogy az életképtelen cégek tönkremenjenek és átadják a helyüket az életképeseknek.

(Emlékszik még valaki a Hóbortos hétvége című filmre, amikor a két főszereplő mindent megtett, hogy a halott főnökük élőnek tűnjön, mert egyébként elrontaná a hétvégéjüket, ha kiderülne róla az igazság? Na, ez van most élesben a piacon, de sajnos ez nem egy kitalált vígjáték.)

Ízlelgessük: a cégek közel ötöde már most sem lenne képes visszafizetni az adósságait, s ha csak 2-3 százalékpontot emelkednének a fizetendő kamatok, a legnagyobb részük már a kamatokat sem tudná kitermelni. Mindezt egy tizenkét éve tartó gazdasági fellendülésben. Ha még recesszió is jön ebbe a képletbe, vagyis az értékesítés és a profit is visszaesik, még rosszabb lesz a helyzet. (Addig is, a cégek, amíg csak lehet, további hiteleket vesznek fel. kihasználva a FED újabb korlátlan étvágyát.)

Így már érthető, miért mozgat meg minden követ a FED, hogy ezt megakadályozza, csak ezzel éppen még nagyobb sebességre kapcsol a zsákutcában. S egyszer ott lesz szemben a fal, de arra egyelőre nem is akarunk gondolni.

Share

141 hozzászólás

 • csizkek
  “Pl. ha valaki a megtakarításai elinflálásán aggódik, az számolja egyszer tényleg ki hány ft-ról van szó. Meg fog lepődni.”

  Ha a kalkulalt kamu inflaciot nezed, akkor peanuts. Ha azt nezed milyen eszkozarrobanas volt reszveny-ingatlan fronton, akkor pl. elsirom magam. Ingatlant tipikusan amugy is hitelbol vesz az ember, ergo kvazi tokeattetes kereskedes:) Van mondjuk 40m tokem. 5 evvel ezelott betolom egy ingatlanba egy 20m-os hitellel. Akokr azon 5+eves tavlatban kerestem volna netto 60m-ot. Ugyanezt sima reszvenyindex is hozta. Persze tegyuk melle a rizikot, hogy akkor senki nem latta Orbanisztan lakaspumpajat. Szoval siralmas a “bukta”, ha innen nezed.
  Az egesz mai vilag arrol szol hogy adosodj el. Ha ezt realeszkozben teszed, akkor ha beborul minden az arokba, legalabb lesz a kezedben egy akkor uj penznemben is vmit ero realeszkoz. Es a hiteled meg kifizeti a tarsadalom.

 • Panda
  Akik szerint “miért ne folytatódhatna ez” nem érzik, hogy ez mennyire összecseng azzal az állítással, hogy “most minden másképp lesz”. Minden mánia jelmondata.
 • Helmholcz
  hHázastárssal együtt 1m+ jövedelem = vagyonos. Szükségem volt ma erre a jóízű, hangos nevetésre.

  Viccet félretéve, ajánlom neked itt a blogon korábban megjelent írásokat arról, hogy jövedelmi/vagyoni szempontból mit jelent polgári értelemben középosztálybelinek lenni.

  Persze, értem én, szégyen, hogy ott tartunk 2020-ban Magyarországon, hogy aki nem nyomorog, nem csak párizsis zsemlét eszik csapvízzel, esetleg hitellel ki tud nyögni egy pesti lakást, fenn tud tartani egy 5 éves korában, használtan megvett, alsó-középkategóriás autót, évente egyszer el tud menni nyaralni (nem Tahitire vagy Bora Borára ám), néha eljut színházba, a gyereknek ki tud fizetni egy nyelvi különórát, és netán még egy kicsit félre is tud tenni nyugdíjra/egészségügyi problémákra stb. az már VAGYONOS, gazdag, a könyökén is pénz folyik, a bőre alatt is pénz van, Dagobert-bácsi, Döbrögi, Billgéc’.

 • Maki
  “Fizikai arany van mogotte, ha kell postazzak:)”

  Kadhafinak is ezt mondták, aztán mégis bomba volt a csomagban :)))))

 • skrilly
  Ezt is írta még 2018.ban: “Esetleg a Volkswagen, … Tele vannak mérnökökkel és pénzzel, mégsem tudják, hogyan lehetne megcsinálni? Kiadtak egy-két elektromos modellt, aztán nem tudják, hogyan tovább?”
  Az ID körüli bénázás azt mutatja, hogy bizony nem tudják.
  2017: “Bemutatták az új Audi A8-at, ami fejlettebb önvezető rendszerrel rendelkezik, mint a Tesla”
  Hol vannak ez a szuperképességű Audik?
  2017: “itt az új elektromos Jaguar SUV, ami teljesen megegyező paraméterekkel rendelkezik, mint a Tesla hasonló autója”
  Lol!
  2017: “Egy-egy autógigász ha úgy gondolja, elég pénzt, energiát és humánerőt bele tud ölni, hogy behozza a Tesla előnyét akár egy-két év alatt is.”
  Még mindig várjuk ezeket a gigászokat. Ja VW legalább megpróbálta…
  A norvégiai eladásokból levezette, hogy globálisan csökken a kereslet.
  Kiszámoló egy elvakult hívő, így érdemes őt olvasni.
 • Kiszamolo
  jaja, skrilly, én vagyok az elvakult hívő. :))))))))))))

  Számoltam a perceket, mikor fogsz hozzászólni, mert a kedvenc tesládat valaki nem imádta. Sajnálom, hogy én nem látom, miért ér a Tesla annyit, mint a Toyota és mikor veszi át a helyét a világ legnagyobb, profitot ontó autógyáraként.

  Én csak azt látom, hogy azért küzd, hogy az eladott darabszám legalább megmaradjon tartósan.

  Be van állítva valami figyelő, tízpercenként böngészi a fórumokat, hol írtak a tesláról?

 • Panda
  Olvastam egy véleményt, hogy ha felüti a fejét az infláció és a FED kénytelen lesz szigorítani, akkor lesz majd a falhozcsapódás.
 • Kiszamolo
  Infláció miatt nem fog szigorítani (pedig egyedül az lenne a dolga), mert azonnal földbe állna az egész lufi gazdaság, de nem csak az USÁ-ban, hanem a rengeteg dollárhitel miatt az egész fejlődő világban.
 • Tamás
  Kicsit off, de kapcsolódik ehhez a témához:

  Még mindig tartom, hogy hosszútávú portfolió építésének kell lennie egy kötvény-részvény aránynak és a kialakított stratégia alapján érdemes befektetni. Nálam ez jelenleg 20-80. Kérdés, hogyha ez az egész 0 vagy negatív kamatosdi nagyon sokáig elhúzódik, van-e bármi értelme kötvény ETF-ekbe tolni ezt a 20 százalékot (eddig ezt csináltam)?

  Milyen lehetséges kötvényekhez hasonló kockzatú alternatíva van még erre a 20 %-ra? Magyar állampapír nálam offos, mert nem vagyok állampolgár, meg amúgy sem biztos, hogy a forintos 4 % kamat jobban megéri, mint a 0 %-os eurós.

 • csizkek
  “Infláció miatt nem fog szigorítani (pedig egyedül az lenne a dolga), mert azonnal földbe állna az egész lufi gazdaság”

  Es a Matolcsy fele MNB bagazs?

 • csizkek
  “Az Y és a kínai gyár egy profittenger, csak szólok.”
  Fagyit arulok az utcasarkon az is egy profittenger. Kerdes a bazis, mihez kepest es kinek? wirecard lessz ez hamarosan:)
 • FeroxX
  Egyszerű a képlet -> BUY GOLD :’)
 • Blend Ahmed
  Kiszámoló: “ha a piacra bíznák a kamatot, az jó lenne. De olyan utoljára 12 éve volt.”

  12 éve alakult meg a FED?

 • Kiszamolo
  Blend, ne keverd össze a jegybanki kamatot, amit a FED szabályoz, a piaci hitelkamatokkal, amit a piaci kereslet-kínálatnak kellene szabályozni. A gond abból van, hogy 12 éve a FED már a piac szerepét is átvette és végtelen pénzmennyiséggel, akár ráfizetéssel is szétveri a piaci kereslet-kínálat egyensúlyi árát.
 • Pézsma
  Pézsma, nem fogjuk széttrollkodni a hozzászólásokat egy teljesen off témával.

  Kérdeztél, válaszoltam, itt a vége.

 • tücsök

  Mi is különbözteti meg a befektetést a spekulációtól? Számomra a befektetés olyan spekuláció, ami véletlen bejött hosszabb távon is…
  Mert semmi másról nemszól az egész, hanem hogy mindenki fogad valamire.
  A rendszerféltők, armageddonvárók, pánikolók most aranyba futkorásznak (Kiyosaki, Penzugyi fitness, stb)
  A yolo befektetők a részvényeket veszik, amelyik csődbe mentek, kb mint a sportfogadás…
  Aki kb igyekszik 0-ra kihozni mindent, az szépen vesz állampapírt.
  A kicsit rafkósabbak FAANG részvényeket, mert virus ide vagy oda, internet lesz később is, és a nagy halak egyelőre jól bírják.
  A 40+ korosztály, aki jókor született, az be tudott ugrani egy két lakásba, amit busásan kiad a mai fiataloknak
  A fiatalok meg mivel nincs semmijük és esélyük se hogy legyen, ezért elköltik, elbulizzák, elutazzák a pénzüket…
  A nyuggerek meg csirkefarhátba meg élesztőbe teszik a pénzüket

 • Pézsma
  csizkek

  Mihez képest? Az autóiparhoz képest. Tudod nem fagyi a téma..Wirecard ja..te nem látod az autókat amiket gyártanak? És azt ahogy az emberek megvesznek érte? Pont ilyen volt a Wirecard is..ja nem..

 • lvjtn
  a ksh szerint kb. 250k nettó az átlagbér, a medián (az az összeg, aminél az embereknek ugyanakkora része keres többet mint amekkora része kevesebbe) ennek úgy a 80%-a szokott lenni

  úgyhogy egy kétkeresős háztartás 1m nettó havi bevétellel jó eséllyel tényleg a leggazdagabb tíz százalékba tartozik, függetlenül attól, hogy az ellető dagober bácsihoz képes milyen csórónak érzi magát, abban biztos lehet, hogy a népesség 90%-a nála kevesebből gazdálkodik

 • Karl
  Ha megnézzük a Ft gyengülését, nem érdemes Ft-ban megtakarítani. Jobban értéktelenedik, mint az a szuper 4%-os kamat, mint amivel etetik a népet.
 • bobo
  Kiszamolo
  2020-07-01 at 10:06

  Szerintem ezt nekem válaszoltad.
  Idézek a válaszodból :
  “Miért ne lehetett volna a világ végéig hitelezni a nincstelen lakásvásárlókat és eladni az így keletkezett jelzálogleveleket a befektetőknek? Mégis összedőlt minden 2008-ban. ”

  Azért alakultak így dolgok, mert a “szegény” bankárok nem látták előre, hogy ha 1,5 % kamatra ingatlancélú kölcsönt adnak az embereknek, majd a kamatot önhatalmúlag 5 %-ra emelik, akkor a kölcsönök tömegesen fognak bedőlni.
  Illetve lehet, hogy mégis előre látták, mert biztosítást kötöttek a kölcsönök bedőlése esetére .
  Közismert hogy AIG biztosítóba 700 milliárdot tolt bele az amerikai állam, mert ennyi kötelezettsége maradt azután is, hogy nullára fogyott a vagyona a bedöntött kölcsönök kártérítése miatt.
  Istenem, milyen nagyszerű lenne ezt újra “eljátszani”! Mennyi rengeteg pénzt kaszálnának ezzel a bankok! 🙂

 • bobo
  Kiszamolo
  2020-07-01 at 12:03

  “Infláció miatt nem fog szigorítani (pedig egyedül az lenne a dolga), mert azonnal földbe állna az egész lufi gazdaság, de nem csak az USÁ-ban, hanem a rengeteg dollárhitel miatt az egész fejlődő világban.”

  Szerény véleményem szerint, aki az inflációt kamatemeléssel akarja “gyógyítani”, az egy súlyos állatorvosi eset.
  Az inflációt a hitelezés (pénznyomtatás) visszafogásával kell kezelni! A már kiadott kölcsönök esetében az utólagos kamatemelést bűncselekménynek tartom.
  El fog jönni az idő, amikor ezt a BTK is tartalmazni fogja.

 • Kiszamolo
  bobo, nem a bankok emeltek kamatot, hanem a FED, a lakáshitelek csak lekövették a FED emelését.

  A bankok semmit nem biztosítottak, hiszen eladták az egész adósságot, nem ők viselték a kockázatot.

  Az AIG meg teljesen más hitelekre adott biztosítást.

 • Mókavonat
  Már most jelentős infláció van, ahogy már itt írták többen. Az meg hogy mérik egy más kérdés. Nincs benne lakásár??? Végül is egy diplomás átlagbérből is csak 1-2 évtizednyi nagyságrend egy normál méretű fővárosi téglalakás… Részvényárak szintén zenész, ami most van a részvénypiacon szerintem simán infláció, hiába, hogy akár évekig semmi nyereséget nem fog termelni egy cég de mégis csak egy (még) működő vállalkozás. Az élet más területén is szét lehet nézni, nem mondom, hogy extra minőségű speckó élelmiszert eszünk de nem is a legalja, ételnek nevezett szemetet és bizony itt évente simán van 10-20% közötti infláció amit elszenvedünk. Hogy áll a termőföld ára, nemesfémek? Arra is azért kíváncsi lennék, hogy mennyi pénz van “kivonva” a forgalomból, devizatartalék címszóval, vagy érdekelne, hogy mekkora kp. állomány áll a nagy cégeknél, szerintem 1000 milliárd dollárokról beszélünk.
 • TG
  Az hogy szinte nincs infláció, az szerintem nem igaz. Mindenki érzi hogy van, bármit is beszélnek be a népnek. Szerintem csak azért nem emelkedik jobban mert a sok nyomtatott plusz pénz nagy része vagy kikerül hitelnek, vagy elmegy a hitelek törlesztésére. Azok a dolgok amit szinte csak hitelre vesznek ott azért van infláció rendesen.
 • csizkek
  “e nem látod az autókat amiket gyártanak? És azt ahogy az emberek megvesznek érte?” De latom. Az utcankban van egy meno szarnyas ajtos. A multkor ugy fejbe b.szott egy gyereket az ajtoval a koma, hogy majdnem a mento vitte el verzo fejjel. Mert meg egy szenzort se birnak ertelmesen berakni az ajtoba. Offtopic itt.. Auto egy f.ss, akksi piacvezeto de Pana fejlesztes, Management sw – na az k. jo valoban, Onvezetes meg nem ez a jovo. USA-ban lehet, EU-ban ez sokkal inkabb hatosagi topic. Lidar, V2X nelkul nem fogjak kiengedni ezeket az autokat valodi onvezetokent.
  A reszveny meg haat, na az durva. 1100 penz, de mire? De most Q2-ben vilagrekord SP500 up, ugyanilyen gazdasagi pofara esessel. Most ilyenkor mi van? Wall street vs. Main street. MAjd megtudjuk 1 ev mulva. Ugyanezt a Teslarol is.. Lesz e ujabb startup Wirecard:)

  Utolsó teslás hozzászólás, vallási vitákba nem megyünk bele.

 • ció áció inlfáció
  hogyne lenne infláció…
  nézte valaki az árakat manapság?
  pizza eddig 1000-1500 körül, most alaphangon 2500 egy margarita
  A söröket 200 ft-ben mértem, most jó, ha soproni van 300 alatt
  Lángost tessék szépen kérni balcsin… a sima se áll meg 700 alatt
  puruttyafalvi rockegyüttes se lép fel 4000ft alatt sehol… hol van a jó kis zöldpardonos 100 ft-s beugrós bulik? 😀
  szóval szívás, én eddig pénzben tartottam a vagyonom… jól kiszúrtam magammal, kiszúrtak velem, sajnos ez egy olyan játék, ahol nem lehet kivülálló az ember
 • bobo
  Kiszamolo
  2020-07-01 at 18:05

  “bobo, nem a bankok emeltek kamatot, hanem a FED, a lakáshitelek csak lekövették a FED emelését.”

  Én is pontosan így gondolom, hogy először a Fed emelt kamatot, a kereskedelmi bankok pedig igazodtak hozzá.
  Az a lényeg, hogy a (finoman szólva) kártékony emelés miatt bedőltek a kölcsönök!!!

  “A bankok semmit nem biztosítottak, hiszen eladták az egész adósságot, nem ők viselték a kockázatot.”

  Nem a bankok biztosítottak? Akkor a bankok befektetői köre? MERT AZ ADÓSOK BIZTOS, HOGY NEM!

  “Az AIG meg teljesen más hitelekre adott biztosítást.”

  Milyenekre? Az értékpapírosított ingatlankölcsönökre? Az ugyanaz. 🙂

 • L

  Jol ertem, hogy az a problemad, hogy feltetelezem fiatalkent (hiszen alberlet + “gyereket vallalnank”) nem tudsz zsebbol kifizetni egy hazat, hanem hitelt kene hozza felvenned? Szerinted egy haz arat gyerekvallalas elott allo paroknak csak ugy zsebbol ki kellene tudniuk fizetni, az lenne a normalis? Es ha ez nem tunik szamotokra realisnak, abbol latszik, hogy valami baj van a vilaggal?

  Hat nem tudom, szuleim korosztalyaban mindenki 30 eves OTP lakashitelre vett hazat. Szerintem inkabb az a normalis ma is.

  Amilyen nagysagrendre te gondolsz, az inkabb egy uj auto, nem egy haz.

 • ex-tücsök
  – Azt átlagbér önmagában nem sokat számít. A mediant meg nem közli a ksh 2014 óta, legalábbis nem találtam.

  Az átlag és a medián aránya a társadalmi egyenlőtlenségekről állít ki számlát. Mert ha a felső 1% nagyon sokat keres az felhúzza az átlagot, de a mediant nem mozdítja.

  2014-ben volt itthon a median az akkori átlag 76%-a, de például a norvégonál meg 95%, ezzel rosszak voltunk már akkor is az EU-ban, azóta pedig csak nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, és azóta indult csak be igazán a mészáros és mészáros kft.

  Szóval az a 80% azt jelentené, hogy 2014 óta csökkent a társadalmi olló, pedig nagyon erősen nőtt (az egész világon), szóval az a 80 jó lesz 70-nek is.

  Amúgy 2017-ben évi 4 milliós bruttó egy főre jutó már a 10. jövedelmi tizedre elég volt.

 • bobo
  ex-tücsök
  2020-07-01 at 19:09

  “Amúgy 2017-ben évi 4 milliós bruttó egy főre jutó már a 10. jövedelmi tizedre elég volt.”

  “10. jövedelmi tized”? Ezt hogyan értelmezed? 🙂

 • Okoska törp

  “Úgy látom jobban járnánk, ha az ingatlanvásárlásra félretett összeg mellé felvennénk egy babavárót megfejelve egy 30 millás lakáshitellel”

  De miért kell végletekben gondolkodni? Vagy albérlet vagy egyből 50 milliós ház. Venni kell egy 20 milliósat, amiben el lehet lakni, aztán idővel onnan lépkedni felfelé.

 • lvjtn
  @ex-tucsok: igen, a 2014-es 76% óta csak becslés van a medián jövedelemre, hiába volna ez a fontosabb adat, meg jópár kritika, hogy a részmunkaidős jövedelmeket hogyan (nem) számolja a ksh az átlagjövedelembe (plusz a nyugdíjasokról ez mit sem árul el). szóval a 80% az részemről egy maximális becslés, azaz merem állítani, hogy a kétkeresős háztartások 50%-a nem több mint 400.000 forint bevétellel rendelkezik, két és félszer ennyi pénzzel pedig már jómódúnak számít egy család, ennyi. az aktuális téma kapcsán ez persze maximálisan off
 • Zylver

  Pajtás, ha eddig nem vetted volna észre a pénznyomtatás és az olcsó kamatú hitel kéz a kézben járnak manapság. Hiába kapcsolod ki a “money printer go brr”-t, hogyha a kamatok továbbra is 0% korul mozognak, attól a hitelek továbbra is porogni fognak, mert szinte ingyé’ van!
  Két hatalmas baj van ezzel a pénzszórással, amiket már az elottem szólók is kiveséztek:
  1. a hitelek nem a reálgazdaságban és a fogyasztásban csapódnak le, hanem az eszkozárakban és ezért emelkedik hónapok óta megállás nélkul az osszes amcsi tozsde… tulajdonképpen tokeáttételes spekulásció megy óriási volumenen;
  2. továbbá ugyan csak ennek apropóján iszonyatosan torzítják, sot eltakarják a valós az inflációs adatokat ami persze a rossz mérési módszertanra is visszavezetheto.
  Eh, piszkosul megcinkelték ezt a rendszert a jegybankárok!
 • ex-tücsök
  A vizsgált csoportot valamilyen szempont (pl jövedelem) alapján sorbarendezik és 10 egyenlő részre felosztják darabszám alapján.
  A 10. jövedelmi tized az a legtöbbet kereső 10%.
  Találtam új forrást a témában, itt jobban össze van szedve, mint amiket korábban néztem össze.
  hvg.hu/gazdasag/20190411_Sokkal_nagyobb_az_egyenlotlenseg_Magyarorszagon_mint_eddig_hittuk
 • Treil
  törp:
  20 év hitel egy 20 milliós lelakott panelra amire rá kellene költeni 6 milliót hogy komfortos legyen. Ráadásul ezeket lassan bontani kellene, anno 50 évre tervezték amikor nagyanyáink beköltöztek.
  Nem gondolom hogy zsebből ki kellene vágni egy új családi ház árát, de ha nyugdíjra, egészségügyre is félre kell tenni még a 20 milliós lecsompult panel is majdnem elérhetetlen.
 • Helmholcz
  Most nagyon okos próbáltál lenni, de ezt így hívják. Ha sorba állítod a fizetéseket és sorban 10-10%-os csoportokat csinálsz belőlük, azok a jövedelmi tizedek, más néven decilisek. Ezek közül a legmagasabb jövedelműek a tizedik decilisbe, tehát a “10. jövedelmi tizedbe” esnek.


  Egyébként én nem csak, hogy a legfelső decilisbe, de a top 4-5%-ba is beférek jövedelem alapján, mind önmagamban, mind a párommal együttes háztartási jövedelmet tekintve (ez amúgy itt sok visszatérő kommentelőre igaz). Ettől függetlenül nem érzem úgy, hogy mi vagyonosak meg Cukkerbergek lennénk. Őszinte leszek és kicsit talán érzéketlen is: ebből a szempontból most teljes mértékben hidegen hagy, hogy a “népesség 90%-a” miből gazdálkodik. Ha nem hagyunk egy normális középosztályt kinőni, akkor ennek az országnak reszeltek. Csak ugye a komcsiknak néha újra kell osztogatni a kulákok mesés vagyonát…

 • beetle

  Azzal nincs problémám, hogy hitel kell egy sajáthoz, a gondom azzal van, hogy irreálisan kilőtt az ingatlanok ára, ami miatt a gyerekvállalás előtt álló pároknak albérletben kell élniük, emellett kell tőkét, önrészt összehozni. Viszont ez az önrész, még ha növekszik is, nem éri be az ingatlanok árát, mert azok is nőnek őrült tempóban, ergo mindenképp nagy hiteled lesz. Erre írtam a 30 millás hitelt, túlzóan persze. Én úgy vagyok vele, legalábbis eddig úgy voltam, hogy akármilyen lakást veszel, 40%-os önrész, de inkább 50. Régimódi gyerek vagyok, azt költöm ami van, megdolgozom mindenért. Nem is vennék semmi mást hitelre ingatlanon kívül egyébként.
 • beetle

  Gondoltunk már erre is és ez az elmélet alapesetben megállja a helyét, de az a problémám a vele, hogy ha most veszek egy lakást 25-ért (ennyiért mondjuk nem tudom milyet és hol kapsz), azzal a céllal, hogy aztán majd 7-8 év múlva nagyobba menjünk (vagy még hamarabb, ha előbb jönnek még gyerekek), eladáskor ki tudja milyen árat kapunk érte (pl 2013-ban is jó érzés lehetett eladni). Ha van egy papírod, ami most épp keveset ér, hát hagyon állni, ha költözni akarsz, szintén nem tudsz mást csinálni, csak kivárni. Éveket vársz adott esetben, mire el tudod adni annyiért, amennyiért megszabadulnál tőle? Közben meg körülötted legozik 2-3 gyerek home office-ban, 45 négyzetméteren.
 • Matteo
  Tökéletes gazdasági/pénzügyi rendszer nincs. Ezért omlik össze mind, ahogy azt Kiszamolo is írta pár poszttal feljebb. Illetve minden rendszernek vannak nyertesei és vesztesei, a nyertesek szemében a mostani is egy kiváló rendszer. 🙂 A jelenleg zajló rendszernek is vannak nyertesei (részvény, ingatlan tulajdonosok), és vannak vesztesei, akik ezekből nem, vagy csak keveset birtokolnak.És amíg emberek találják ki a pénzügyi/gazdasági rendszereket, addig az nem is lesz tökéletes, mert az ember már csak tökéletlen.Az ember gyarló, mohó, hazug.És ezen nem tudunk változtatni.Tökéletes rendszert alkotni majd egy mesterséges intelligencia lesz képes X száz év múlva, mert őt nem fogja érdekelni az, ha szavazatot veszít,ha a többség érdeke miatt 5%-kal kell emelnie a kamatokat, ha adót kell emelni.Ő megteszi majd azt, amit meg kell tenni, függetlenül attól, hogy kinek tetszik, vagy kinek nem.
 • Matteo
  A vége valahol ott lesz majd az egésznek, mikor már mindenki nyakig el lesz adósodva, de tényleg mindenki, mert az a tuti. Itt is szóba került, hogy azok élnek most látszólag jól, akik brutális hitelekből vettek ingatlanokat és részvényeket az elmúlt években. Ha sokáig folytatják ezt a jegybankok, akkor konkrétan mindenki ezt fogja csinálni: ingatlanokat és részvényeket veszünk hitelből amíg csak bírjuk, mert csak így lehet majd előre jutni. Aztán egy ponton már senki sem tud majd hitelt felvenni, és minden összeomlik: a részvény-és az egyéb eszközárak is. A vicc az, hogy ezt alacsony infláció mellett is meg lehet csinálni, mert el tudom képzelni azt, hogy ez a fogyasztói árakra alig lesz hatással. Tehát a jegybankok még ezt a folyamatot meg is fogják támogatni negatív kamatokkal, a kormányok meg pénzosztással, az eszközárak meg kilőnek. Egészen nevetséges dolgok jöhetnek még itt.
 • lvjtn

  csak ezért kommenteltem, mert a “középosztály az mondjuk az 5-8. decilis, és magyarországon az borzalmasan alatta van annak, amit te elfogadhatónak elképzelsz. függetlenül attól, mit érzünk “elfogadhatónak”, a realitások ezek: a 300k nettó/kopf az középosztályi jövedelem

  na most a blog szempontjából ez azért (lenne) releváns, mert nettó 2-300k jövedelemből is vannak emberek, akik képesek megtakarítani (amit rengeteg ideírógató millás jövedelmű kommentelő képtelen fölfogni, a legjobb szándék mellett is), és ők sokkal többen vannak, sokkal nagyobb segítség számukra Miklós minden egyes posztja, sőt, mivel ők vannak sokan, az ő pénzügyi tudatosságuk fejlődése számítana igazán makró szempontból. mondjuk Miklós láthatóan pont tudja ezt 🙂

 • lvjtn
  25m-ért szegeden kapsz egy jó állapotban lévő hőszigetelt 1+2 szobás (64 m2) panelt. tudom, sokaknak ez már a harmadik világbéli nyomornegyed kategória, de sokak számára ez megfelelő otthon 2 gyerekkel is és befektetésnek is sokan veszik (szintén szeged: tipikusan ez a lakáskategória jól kiadható az egyetemistáknak)
 • Chinyc
  Ha budapesti panelban gondolkodunk, akkor 20 millióért legfeljebb olyat kapsz, ahová tuti nem mennél gyerekkel (máshogy se…), egy normális méretű (mégse 1.5 szobában kéne két gyereket nevelni), elviselhető helyen lévő inkább 30 (Budán közelebb a 40-hez) millió. Valahol 300 000 Ft körül van a fővárosi nettó átlagkereset, azaz 8-10 évi átlagkeresetért már tiéd is lehet egy ilyen csodálatos panel. Egy fiatal pár már nemhogy egy családi ház árát, de a panelét se fogja zsebből kivágni.
 • beetle

  Pontosan. Ha a sajátra gyűjtéshez hozzáveszed azt, hogy azért félre kéne tenned nyugdíjra, taníttatásra, nem várt eseményekre (nem beszélve a közben megszületett gyerek ellátásáról), akkor mindjárt ott vagy, hogy egy “olcsó” 25 milliós lyukat sem tud az átlag megengedni magának.
 • Janos82
  :

  Ha nagyobba akarsz költözni, akkor neked szinte mindegy, hogy hova mentek az árak.
  Pl: Most veszel egy 50 nm-est 600e ft-os nm áron, 30 millióért. Majd pár év múlva át akarsz költözni egy 80 nm-esbe, akkor a meglévőt eladod, és veszel a környéken, kb ugyanolyan nm áron. Ha drágul az ingatlan mondjuk 700e/nm-re, akkor a + 30 nmért 21 millát kell kifizetned, ha olcsóbb lesz, mondjuk 500e/nm, akkor csak 15 milliót. Szóval ez ne tartson vissza, a csökkenés csak akkor gond neked, ha kisebbe akarsz költözni, ha nagyobba, akkor még jól is jön. Én legalábbis ezt csináltam, és csinálnám megint, ha ott tartanék.

 • headset
  @tücsök
  “Mi is különbözteti meg a befektetést a spekulációtól?”

  A mi dimenziónkban, akik a tőkénkkel nem irányítunk vállalatokat:

  Befektető:
  – amikor az életpályája során olyan pénze keletkezik, amit később akar felhasználni, akkor eszközöket vásárol
  – amikor pénzre van szüksége eszközöket ad el
  – nem próbálja megjósolni a jövőt

  Spekuláns:
  – ha árfolyamemelkedésre számít, akkor vesz
  – ha úgy gondolja, hogy a jövőben csökken az árfolyam, akkor elad.

  Vannak befektetők, akik a fentiek szerinti mennyiségű pénzt tartják az eszközökben, de időnként módosítják a portfóliót. Ez egy spekulációs elem a befektetésben.

 • Mókavonat

  Egyetértek, az elmúlt tizenx évben a megtakarítók táborát gyarapítottam, de nem találok rá racionális indokot, hogy ezt miért folytassam, szomorú. A biztonsági tartalékon kívül valószínűleg nem lesz megtakarítás és hitelből (is) diverzifikáltan reáleszközöket fogok venni.
 • gaborr
  offtopic
 • beetle

  Budapestről, Pest megyéről van szó. Nekem semmi problémám vidékkel, onnan jövök és laknék is Pesttől távol, ha rajtam múlna. Csakhogy a cégek 99%-a nem támogatja a remote-ot (fejlesztőként megállás nélkül ezzel szembesülök, röhej az egész), maximum két nap / hét és akkor az már nagyon jónak számít, illetve az asszonynak sem olyan a munkaköre ami ezt lehetővé tenné. Ilyen kondíciókkal a hajamra kenhetem a sokkal olcsóbb vidáki házat, ha kocsikáznom kéne a hét túlnyomó többségében 100 kilométereket. A full remote kultúra még szerintem science-fiction. Persze tudom, lehet vállalkozni, lehet külföldre dolgozni, most ezekbe ne menjünk bele, nem is én vagyok a középpontban, hanem az átlagkeresetű.
 • beetle

  Igen, ez működik, ha ugyanazon a környéken veszed a következőt.