Napi 08.22

A nap legfontosabb híre a kormány legújabb devizahiteles-mentés várható tartalma. De erről szerintem írok külön is. Ami kicsit riasztó, az Kósa úr mondata, hogy miért kell megszabadulni a devizahitelektől mindenkorra és miért tenné kötelezővé a kormány a részvételt: “ Kósa Lajos úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig “nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni”.” (forrás)

Kicsit aggódom, hogy ez tényleg azt jelenti, hogy szabadon le lehet majd értékelni a forintot, ha már nincs (annyi) devizahitel. (Sokan régóta attól tartanak, hogy a kormány erőteljesen le akarja értékelni a forintot, így téve vonzóvá a befektetők előtt az országot. Ha a fizetésed 20%-kal kevesebbet ér euróban, jobban megéri majd a külföldieknek idehozni a termelést. Persze ez az elgondolás egy ilyen pici, nyitott gazdaságban kudarcra van ítélve, de erről majd máskor.)

Egyiptomba már nem érvényesek az újonnan kötött utasbiztosítások, de ne csak ez miatt ne menjél oda.

Az amerikai tőzsdéken egy beteg állapot van: a rossz hír számít jó hírnek. Az elmúlt másfél év tőzsdei emelkedését ugyanis a FED pénznyomtatása generálta, azonban a FED kész abbahagyni a pénznyomtatást (havonta 85 milliárd dollárról van szó), ha a gazdasági mutatók (termelés, munkanélküliségi adatok, stb.) ezt lehetővé teszik.

Ezért egy normális esetben a gazdaság erősödésének hírére erősödne a tőzsde, a gyenge adatok láttán pedig gyengülne. Most viszont ha túl jó, vagy javuló adatok jönnek ki, az magával hozhatja a pénznyomtatás leállását, ezzel a részvények gyengülését és a kötvényhozamok emelkedését. (A kötvények veszítenek az értékükből, ha a kamatkörnyezet elkezd emelkedni. Ezért nem jó ilyen piaci helyzetben kötvényeket sem tartani.) Most mindenki ideges és reméli, hogy pocsék adatok látnak napvilágot az amerikai gazdaságról, mert ez a pénznyomtatás folytatását jelenti.

Úgy tűnik, hogy a görögöknek újabb mentőcsomagra lesz majd szüksége, ez az egyik központi kérdés is lehet a német választások alatt. (A németek vállalják a legnagyobb részt a görögök megmentéséből és az adófizetőknek már elegük van az újabb és újabb csomagból.)

Jól sikerült a szokásos diszkont-kincstárjegy aukció, 3,95%-os hozamon, jelentős túljegyzés mellett tudott túladni az Adósságkezelő a szokásosnak mondható 40 milliárd forintos adagon. Azonban a hosszabb lejáratú állampapírok (3-5-10 éves) már emelkedő hozamok mellett találtak csak vevőre, ez azért nem olyan nagyon jó hír.

Egy érdekes írást olvashattok a Bitcoinról itt.

A kormány megvenné a Dunaferr-t, vagy átvállalná az adósságait. Ez mintegy 100 milliárdos újabb költséget jelentene, de a nagyobb baj, hogy ezt azért tenné, hogy ne legyenek leépítések, vagyis kapnánk a nyakunkba egy évi 20-30 milliárdos veszteséget termelő mamutot, amit pont úgy lehetne csak nyereségessé tenni, hogy leépítik a felesleges létszámot.

A tervezett éves költségvetési hiány 96,7%-át sikerült összehozni júliusban, ez a legrosszabb adat az elmúlt tíz évben, azonban a gazdasági minisztérium szerint ez egyszeri hatások miatt alakult így és nem lepődtek meg rajta.

Az NGM cáfolta azokat a híreket, miszerint január elsejére tolódik az online pénztárgépek beszerzési kötelezettsége, szerinte minden érintettnek be kell azt szereznie szeptember elsejére.

Az IMF-nek kifizetett pénz máris hiányzik, különösen, hogy további 5,3 milliárd eurónyi adósság jár le jövőre. Ezért érdemes még az idén dolláros kötvénykibocsátást rendeznie az államnak.

A forint nem tud elszakadni a 300 forintos euró szintjétől. Péntektől újra drágul az üzemanyag.

Share

29 hozzászólás

 • NivoBoy
  Igen, de vajon azzal is számol-e a kormány, hogy olajmezők híján ha gyengül a forint a benzin is drágul majd, ami tovább drágítja a boltokban található összes termék árát, ami tovább gerjeszti majd az inflációt, ami veszélyezteti majd az alacsony alapkamat szintet…
 • Kiszamolo
  Ezért hülyeség ez az elgondolás: annyira függők vagyunk az importtól is, hogy a gyengítés csak inflációt szül, semmi mást.
 • milyen feri?
  nem csak a fizetesünk erne kevesebbet euroban, hanem az allamadossag is.
 • Kiszamolo
  Aminek az 53%-a devizában van? Valóban… 🙂

  Az lesz, hogy a deviza miatt nőni fog a GDP-hez mért államadósság, ezért majd drágábban tudjuk magunkat finanszírozni.

  Na meg azért is, mert a külföldi befektető is bukott 20%-ot a magyar állampapírokon a leértékelés miatt, ezért kétszer meggondolja majd, hogy mennyiért is fog a magyar államnak kölcsönadni.

 • Szilvi
  Hú, ez nem hangzik valami jól… És ilyen esetben mi drágulhat még? Minden amit szállítanak? Az üzemanyag drágulása miatt drágulnak ilyenkor a dolgok, vagy más is van még a képben?
  Vajon mikor indulhat meg ez a folyamat, azután, miután forintosították a devizahitelek nagy részét?
 • Wnprt
  A Bitcoinnak milyen kockázatai vannak?
 • Zabalint
  Azért megjegyzem, Magyarországon a legnagyobb fejlődés a rendszerváltás óta 95-2001 között volt, amikor a jegybank szándékosan folyamatosan leértékelte a Forintot, és persze az infláció is magas volt, de túléltük. Energiára és technológiára akkor is import igényünk volt, de a tömeges külföldi áru dömping 2001-től jelent meg a hazai piacokon, nem véletlenül, hiszen addig olcsóságunk miatt nem tudtak betörni a hazai piacra.

  Nyilván ma sokkal nyitottabb a gazdaságunk, és teljesen más a helyzet, de ettől én nem tartanám ördögtől való megoldásnak a Forint szándékos leértékelését, a baj ott van, hogy közben a költségvetési szigort továbbra is tartani kellene, ebben azonban nem bízok, sokkal valószínűbb, hogy a kormány majd a monetáris élénkítés segítségével fogja tovább halogatni az államháztartási reformokat, és továbbra is a magas adó – eszetlen költekezés kombó marad.

 • Lasszo
  Van itt valakinek bitcoinja?
 • milyen feri?
  “Kósa Lajos úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig “nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni”
 • doboz
  Erről kérdezd meg a kezelőorvosodat vagy a gyógyszerészedet!
 • Lévusz
  Jelentéktelen mennyiségű, de van.
  A kockázata? Olvasd el a cikket.
 • milyen feri?
  köszönöm a megerösitest
 • GabenHUN

  Csak az oldal keresőjét kell használni…
  //kiszamolo.hu/mi-a-velemenyem-a-bitcoinrol/
 • Deviáns
  Kiszámoló: szánhatnál egy cikket arra, hogy mibe érdemes menekíteni a megtakarítást, ha tényleg forintosítják a devizahiteleket, és az állam elkezdi inflálni a forintot.

  Más: tök jó a pedagógus életpálya modell. Kapnak 30% emelést de ha tényleg inflálni kezd az állam, néhány év múlva reálértéken ugyanannyit keresnek, mint ma.

 • Darkosia
  Mondjuk az ákk szerint csak 41%(9,2e mrd, összesen 22,3e mrd).
  Nem lényeg, csak gondoltam pontosítok. 🙂
 • Wnprt
  Doboz, nincs kezelőorvosom, nyilván azért ír ilyen választ, mert Ön gyakran kérdezi meg őket.
 • Zoli
  Szia Kiszámoló!

  Csak 1 apró technikai jellegű megjegyzés. Jobban áttekinthető lenne a napi bejegyzés ha 1-1 téma között raknak valami választást.

 • Janos
  Ha elkezdik gyengiteni a forintot, akkor nem lenne most ertelme hitelt felvenni es valamilyen forintgyengulestol vedett befektetesbe tenni ? Nyilvan olyan osszeggel spekulalni, amit az ember meg kibir mint veszteseget. Ugyanis a forintgyengites nem csak akkor erint, ha forintom van, hanem akkor is, ha tartozok vele.
 • tgwh
  Csak így hirtelen hozzádobom, mit találtam olvasgatás közben:
  ,,A következő napokban-hetekben szinte minden banknál változnak a számlavezetés, a kártyahasználat és más szolgáltatások díjai.
  A KÁRTYÁS VÁSÁRLÁS pedig egyre több banknál lesz fizetős!”

  Valaki a következő gif-et mellékelte ehhez a pár sorhoz:
  static.168ora.hu/db/02/64/taps-d000132649a890b52f980.gif

 • mesterséges unintelligencia
  Ha viszont az állam nagyobb inflációt tud csinálni, mint amit betervezett, akkor az a költségvetés szempontjából jó dolog. 🙂

  Mostanában ennek éppen az ellenkezője van.
  mfor.hu/cikkek/83_milliardot_bukhat_a_kormany_az_alacsony_inflacio_miatt.html

 • shaolin2
  Tényleg gyengíteni szeretnék a forintot???
  Ezen gondolkodom a cikk olvasása után.
  Nem lenne sok előnye.

  Pl. a Templeton kitárazza az államkötvényeinket, és nézhetünk nagyokat.

  Vagy az a cél, hogy a nulla alá menjen az ország?

  Egyszerűen nem látom a logikát és a jövőbeni célt.

  Lehet, hogy csak én nem látom.

  Kinek mi a véleménye a forint gyengítéséről?

 • KZoltán
  A ‘nagy’ Bokros-csomag – amely (egyébként inkább Surányi-csomag volt, de most ne vesszünk el a részletekben) a neoliberális ‘Jóhír’ szerint elhozta a magyar ‘Kánaánt’ (csak az ország 90%-a a sivatagba rekedt) – lényege a két év alatt végrehajtott közel 20%-os reálbér-csökkentés volt; ami, ha a másik oldalról nézzük, 20%-os inflációt jelentett. Így most nem értem a sopánkodásukat!
 • afonya
  Kedves Kiszámoló!

  Nem devizahitel, hanem deviza alapú hitel…. kedves Kiszámoló, legalább Te írd pontosan, ha már félművelt újságírók és a politikusok nem így teszik.
  Másik:
  Ezt a témát elég sok oldalról meg lehet közelíteni, a Te írásod az egyik nézőpont.
  Egyébként ha összeszedjük, hogy mi mindenre jósolták az “elmúltháromévben” az erőteljes forintgyengülést, akkor hosszú lenne a lista….
  Az egyik ilyen tuti tipp volt Matolcsy jegybankelnöki kinevezése…

 • Kiszamolo
  Mivel az átlagolvasónak fogalma sincs, mi a kettő között a különbség és az nem is lényeges, a köznyelv pedig így hívja, szerintem kár ezzel nehezíteni az olvasást és a szövegértést.

  Kósa úr nyilatkozata éppen azt támasztja alá, hogy továbbra is megmaradt a cél, (forintgyengítés) csak az akadályokat akarják elhárítani.

 • Gabor
  erről a forintgyengülésről az jut eszembe, amikor a szőke jobbra indexel, nem lehetsz benne teljesen biztos hogy balra fog menni.
  tehát ha felvetted a hiteled és befektetted valami 2% körüli kamatot hozó stabil norvég koronába (hasraütés), de véletlen mégsem gyengül a forint mert meggondolják magukat, akkor fizetheted a hiteled 10% kamattal.
 • jurta
  “a benzin is drágul majd, ami tovább drágítja a boltokban található összes termék árát”

  Na akkor ide is:

  Ez az egyszerű összefüggés a taxisblokád idején még igaz lehetett, de ma már nem hiszem, hogy az IKEA-nak az Örsre és Budaörsre érkező s bepakoló összes kamionja csak Magyarországon tankolná a DÍZELOLAJAT (nem benzint 😛 ).

  Ez inkább olyan jó ürügy az áremelésre (miközben nem ürügy az árcsökkentésre), mint az aranyékszerekről szóló múltkori cikkben a nyersanyagár témája.

 • Szilvi
  Na úgy látom, itt teljesen felesleges kérdezni, úgy se jön válasz, csak vitatkozni szokás a kommentekben…
 • afonya
  Én nem olvasok ki forintgyengítést a Kósa-féle nyilatkozatból:
  1. Ha forintgyengítés lenne a cél (persze lehet hogy tényleg az) akkor perceken belül meg kellet volna ugrania az árfolyamnak és tartósan is ott kell hogy maradjon (az a néhány forint emelkedés az smafu, gyorsan vissza is erősödött).
  2. Ha forintgyengítés a cél és erre a nyilatkozatra nem ugrott meg jelentősen az árfolyam (ez történt), akkor ezt az információt a piaci szereplők már beárazták korábban a jelen árfolyamba. De akkor pedig mi a gond a nyilatkozattal, miért kell szenzációként tálalni, amikor semmi nem történt…??

  Azért írom ezt mert már unom a sok önjelölt prófétát, akik megmondják a tutit, hogy mikor miért fog gyengülni vagy erősödni a forint. Az elmúlt időszakban – hogy finoman fogalmazzak – többször tévedtek.