Napi 08.22

2013-08-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A nap legfontosabb híre a kormány legújabb devizahiteles-mentés várható tartalma. De erről szerintem írok külön is. Ami kicsit riasztó, az Kósa úr mondata, hogy miért kell megszabadulni a devizahitelektől mindenkorra és miért tenné kötelezővé a kormány a részvételt: " Kósa Lajos úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni"." (forrás)

Kicsit aggódom, hogy ez tényleg azt jelenti, hogy szabadon le lehet majd értékelni a forintot, ha már nincs (annyi) devizahitel. (Sokan régóta attól tartanak, hogy a kormány erőteljesen le akarja értékelni a forintot, így téve vonzóvá a befektetők előtt az országot. Ha a fizetésed 20%-kal kevesebbet ér euróban, jobban megéri majd a külföldieknek idehozni a termelést. Persze ez az elgondolás egy ilyen pici, nyitott gazdaságban kudarcra van ítélve, de erről majd máskor.)

Egyiptomba már nem érvényesek az újonnan kötött utasbiztosítások, de ne csak ez miatt ne menjél oda.

Az amerikai tőzsdéken egy beteg állapot van: a rossz hír számít jó hírnek. Az elmúlt másfél év tőzsdei emelkedését ugyanis a FED pénznyomtatása generálta, azonban a FED kész abbahagyni a pénznyomtatást (havonta 85 milliárd dollárról van szó), ha a gazdasági mutatók (termelés, munkanélküliségi adatok, stb.) ezt lehetővé teszik.

Ezért egy normális esetben a gazdaság erősödésének hírére erősödne a tőzsde, a gyenge adatok láttán pedig gyengülne. Most viszont ha túl jó, vagy javuló adatok jönnek ki, az magával hozhatja a pénznyomtatás leállását, ezzel a részvények gyengülését és a kötvényhozamok emelkedését. (A kötvények veszítenek az értékükből, ha a kamatkörnyezet elkezd emelkedni. Ezért nem jó ilyen piaci helyzetben kötvényeket sem tartani.) Most mindenki ideges és reméli, hogy pocsék adatok látnak napvilágot az amerikai gazdaságról, mert ez a pénznyomtatás folytatását jelenti.

Úgy tűnik, hogy a görögöknek újabb mentőcsomagra lesz majd szüksége, ez az egyik központi kérdés is lehet a német választások alatt. (A németek vállalják a legnagyobb részt a görögök megmentéséből és az adófizetőknek már elegük van az újabb és újabb csomagból.)

Jól sikerült a szokásos diszkont-kincstárjegy aukció, 3,95%-os hozamon, jelentős túljegyzés mellett tudott túladni az Adósságkezelő a szokásosnak mondható 40 milliárd forintos adagon. Azonban a hosszabb lejáratú állampapírok (3-5-10 éves) már emelkedő hozamok mellett találtak csak vevőre, ez azért nem olyan nagyon jó hír.

Egy érdekes írást olvashattok a Bitcoinról itt.

A kormány megvenné a Dunaferr-t, vagy átvállalná az adósságait. Ez mintegy 100 milliárdos újabb költséget jelentene, de a nagyobb baj, hogy ezt azért tenné, hogy ne legyenek leépítések, vagyis kapnánk a nyakunkba egy évi 20-30 milliárdos veszteséget termelő mamutot, amit pont úgy lehetne csak nyereségessé tenni, hogy leépítik a felesleges létszámot.

A tervezett éves költségvetési hiány 96,7%-át sikerült összehozni júliusban, ez a legrosszabb adat az elmúlt tíz évben, azonban a gazdasági minisztérium szerint ez egyszeri hatások miatt alakult így és nem lepődtek meg rajta.

Az NGM cáfolta azokat a híreket, miszerint január elsejére tolódik az online pénztárgépek beszerzési kötelezettsége, szerinte minden érintettnek be kell azt szereznie szeptember elsejére.

Az IMF-nek kifizetett pénz máris hiányzik, különösen, hogy további 5,3 milliárd eurónyi adósság jár le jövőre. Ezért érdemes még az idén dolláros kötvénykibocsátást rendeznie az államnak.

A forint nem tud elszakadni a 300 forintos euró szintjétől. Péntektől újra drágul az üzemanyag.

Next Post
Napi 08.23.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram