Társasházi gázköltség-kalkulátor

A társasházaknál, ahol gázzal fűtenek központi kazánnal, a rezsicsökkentett gázárat a lakások száma alapján állapítják meg, amiről legkésőbb augusztus 15-ig kell nyilatkozni.

Zoltán csinált egy kalkulátort, ahol a társasház és azon belül is a lakás megnézheti, hogy mennyi lesz a várható gázszámlája az összfogyasztás, a lakások száma szerint és a négyzetméter alapján.

Használjátok egészséggel, ezúton is köszönjük.

Share

60 hozzászólás

 • mad823
  In közösképviselő we trust.

  Kicsit árnyalja a képet, hogy a melegvíz is a közös gázzal melegszik. A fűtésre fordított energiát kWh-ban, az elhasznált melegvizet m3-ben mutatják ki/számolják el a lakók felé. Ezzel (és a kalkulátorral) én annyira megyek, hogy olcsóbb nyilván nem lesz mint eddig, talán sokkal sokkal drágább sem, de igazából tökmindegy.

 • Simon Templar
  Nem csak társasházi, hanem egyedi fogyasztói kérdés is: a havi limitek havi DIKTÁLÁSI mód esetén fogyasztási jelleggörbe alapúak, vagy sima naptári napos átlagok (147 m3 – 31 napos hónap, 142 m3 – 30 napos, 133 m3 – február). Itt most a képlet az egyszerűbb 144 m3 közeli értékekekkel számol. Azért nem mindegy, mert áprilistól októberig, ha jellegörbe szerint nézzük, akkor ott messze 144 m3 alatti felső limit is lehetséges pusztán matematikai alapon. Tehát ad abszurdum októberben a jelleggörbe 101 m3-t enged, fogyasztok 133-at, tehát ~144 m3 alatt, de a 101 feletti rész már 7x áron fut. Nekem az eddig közzétett részletszabályok alapján ez nem egyértelmű.
 • Rosen
  Nade ott van még a meleg víz is, mint gázfogyasztó tényező. Ahol központi a kazán, ott általában a meleg vizet is azzal csinálják és mindenkinek van mérőóra hozzá.
 • Szkeptikus
  Én még kalkulálnék olyan kockázatokkal is, hogy a gáz fűtőértéke lecsökken, és több köbméter kell belőle. Nem is beszélve a példátlanul hideg télről, ami előttünk áll.
 • Kicsi a világ
  Jajj istenem jelleggörbe. Komolyan minden baromságot kitalálnak már. Miért nem tudnak normálisan megszövegezni egy rendeletet, amiből kiderül, hogy mit akarnak?
  Nyilván az egyetlen tisztességes elszámolás az lenne, hogy tök mindegy, mennyit fizetsz év közben az kvázi előleg. Aztán az éves elszámolásnál ott van, hogy X-et fogyasztáttál, abból Y a kedvezményes a maradék a drágább. Ez összesen Z forint, amiből te év közben K-t fizettél. A különbözetet fizesd be, vagy többletnél visszautalják. Ha a szolgáltatás nem teljes év, akkor meg időarányosan.
  Ennyi kéne és nem több. Csak józan paraszti ész.
  Ehelyett mindenféle hülyeséggel traktálnak mióta kijött a rendelet “végleges” szövege. Havi keret így-úgy, jelleggörbe.

  Mindenki próbálja veszettül értelmezni, hogy mire gondolt a költő.
  Lesz-e még pontosítás, vagy a szolgáltató majd értelmezi, ahogy akarja.
  Vicc az egész.

 • valaki I.
  Közben az alapkamat 10,75.
  És hol van még a vége vajon …
 • Dani
  Leteszteltem, működik 🙂
  Nagyon jó lett, köszi!
 • Holi89
  Sziasztok,
  Azt tudja valaki, ha veszek egy házat akkor hogyan számolnak a rezsivel? Hatósági árról indulok, vagy azt veszik figyelembe, amit az előző fogyasztó használt el?
 • távfűtéses
  Társasházban lakó 3 gyerekes család extra köbmétereivel mi a helyzet? Megy a közösbe?
 • Emi
  mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-foldgaz
  Én ezt úgy értelmezem, hogyha a havi 144 köbmétert nem használod el, akkor az nem veszik el, hanem továbbviszed automatikusan a következő hónapokra. Nagyon nem mindegy.
 • Joy
  Vannak rendezetlen jogi helyzetű, újabb építésű társasházak, ahol már bent laknak a lakók, viszont még nincs albetét, az egész ingatlan osztatlan közös.
  Ott milyen alapon tudják felosztani a rezsit, ha jogilag még (értsd szabályosan) bent sem lakhatnának?
 • Xabel
  És villanynál is lesz ilyen szabály vajon, hogy több lakás esetén lehet osztani? Nálunk központi hőszivattyú van, arról megy 4 lakás hűtése, fűtése, melegvíze. Igaz van hozzá napelem is, ami még jobban bonyolítja a dolgot. Eddig pluszban szokott lenni a termelés, de érdekes lesz, ha “piaci” árat kell fizetni 210 kwh óra felett, majd év végén pár forintos áron elszámolják az éves szinten pluszban termelt áramot.
 • Zee
  sztem mivel az építtető cég a tulajdonos, az óra az ő nevén van így a céges arat fizeted
 • D

  Óra átírásakor elszámoló számla készül, feltételezem ekkor újraindul a dolog (ez feltételezés). Kérdés, hogy akkor mi történik, amikor elindulnak a kamu óraátírások.
 • Tempuralt_Maki
  Félig-meddig OFF, a mostani MNB nyilatkozata szerint ~3%al emelni fogja az inflációt a rezsicsökkentés módosítása a részletes számításaikra hivatkozva.
  Csak én érzem úgy, hogy ez már középtávon is inkább inflációt fékező eszköz lesz közvetett hatással az egyéb kiadások csökkenése által?
 • Mammut
  Joy: ott összesen az egész házra 1729m3 a kedvezményes gázár, egy évre!!!
 • poly
  Tudom, hogy végülis ez a blog címe, de meddig fogjátok még gyötörni a kalkulátorokat, meg agyonkommentelni a témát? Nem tök mindegy? Mikor fizetni kell, akkor ígyis-úgyis azt fizeted be, ami oda van írva, aztán kész. Befolyásolni nem tudod, akkor meg mire jó ez a folyamatosan számolgatás? Vagy lesz olyan, aki netes kalkulátor alapján most gyorsan belevág egy energetikai felújításba, esetleg ingatlancserébe?
 • Zoli

  Én is így értelmeztem. A kalkulátornak volt egy korábbi változata az MVM magyarázata előtt, utána frissítettem.

  A saját helyzetemből kiindulva (szigeteletlen sátortetős panel egy 4 éves, új házközponti kazánnal) igen nehéz lesz társasházként túllépni a jelenlegi limitet. Ehhez esetemben 130 – 140 %-al magasabb fogyasztásra lenne szükség. Ugyanakkor ha lenne műszaki megoldás és szándék fűtésrásegítésre a társasházban, én tuti tovább csökkkenteném a gázfogyasztást.

  …Mert ugye kérdés, hogy mikor fogják tovább vágni az 1729 m3-es limitet.

  A kalkulátorban lévő havi számok indikációk, mivel tippem sincs, hogy fogja ezt a szolgáltató és a társasház a részszámlákon kezelni. Nálunk pl feltételezhetően marad az évi 3 leolvasás (hőmennyiségmérő és melegvízóra), nem számítok ingadozó havi elszámolásra. De ez házanként és anyagi helyzetenként különböző lehet.

 • AAA

  Azt én is úgy értelmeztem. Az mondjuk előfordulhat diktálás esetén hogy télen túl kell fizetned (ha a kvóta felett diktálsz), utána meg jönnek majd a mínuszos számlák.
 • AAA
  Amúgy kap nyilván mindenki a szórásból előbb-utóbb, de most a legnagyobb gyomrost szerintem az egy mérővel bíró többgenerációs házban élők kapták, mivel oda csak mérőnként egy kvóta jár. Ott brutális emelkedés lesz. Éves szinten vastagon millió feletti gázszámlák.
 • Zoli

  Szerintem ez esetenként változhat. A m2 és a lakásszám alapú számítás két szélsőérték, a nálunk alkalmazott költségmegosztás a kettő között van. Van társasházi alapító okirat (akármilyen stádiumban)?

  Én jobban aggódnék a piaci ár miatt, ha jogilag nem társasház a mérőhely, mert akkor ez kb olyan, mint a többgenerációs családi ház esete az MVM honlapján:
  “Az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként (mérőnként) jár. Így a felhasználási helyen belüli lakások száma nem módosítja a kedvezményes mennyiséget.

  A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakások önálló mérése kiépül, és mint önálló felhasználási helyre szerződnek le rá.”

 • ugri
  Nem m^3-t fizetsz, hanem MJ-t. A számlát a felhasznált energia mennyisége alapján állítják ki.
 • Laikus
  Gondolom a gáz a probléma, nem a villany.
  Önálló ingatlannak az minősül, amelynek saját helyrajzi száma van (más ingatlanoktól függetlenül átruházható és elkülöníthető).
  Sajnos “önnálló lakásokat” kér:
  mvmnext.hu/foldgaz/contents/Documents/Ugyintezes/Tovabbi-ugyek/Fogyasztoi-kozossegek/Fogyasztoi-kozossegi-nyilatkozat.pdf?download
  Viszont:
  „A lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz vonatkozásában a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg.“
  Fogyasztási közösségként a “műszakilag megosztottba” lehetne belekapaszkodni, amit a lakásonkénti villanyórák bizonyíthatnak és ezt az MVM is tudja, látja.
  Én megpróbálnám kérni, csatolva hozzá a villamos “Felhasználó azonosító számok és Vevő (Fizető) azonosítók” listáját.”
 • Nacionalista

  Ilyen van? Nem csak akkor kaphat használatbavételit a társasház ha megtörtént az albetésetítés? Ilyenkor még az állandó lakcímet sem jelentheted be oda, nem?

 • Pistu
  Ha lakó/tulajváltás miatt át kell írni egy év alatt akár többször is az órát, akkor hogy legyen a számolás? Jelleggörbével kevesebb a támogatás is.
 • Garázs
  Tudja valaki a jogszabály számát? Ha valaki leírja, megköszönöm.
 • Simon Templar
  MVM honlapjáról diktálási lehetőség infó a gyik szekcióból:

  Az új rendszer bevezetése miatt lesz külön elszámolás? – NEM.

  Külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem.

  Ugyanakkor ún. számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

  A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítunk a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget.

 • mad823
  A többgenerációs házakat társasházzá kell változtatni, így duplázható a kedvezményes mennyiség.
 • Bence
  ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2205.html
  Azt mondja a KSH, hogy 2022. májusban a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 276 000 forint volt. Tehát Magyarországon az emberek fele ennél kevesebbet, másik fele ennél többet keres.

  Hogyan fogják kifizetni a magasabb rezsit ennyi vagy kevesebb pénzből azok, akik a medián alatt keresnek?
  Ez jelenleg kb. 685 EUR. Ez a nettó mediánbér. Ez az EU egyik legrosszabb értéke, talán ha Romániát és Bulgáriát előzzük még egyelőre? De ebben sem vagyok biztos.

 • sz.krisz
  “A többgenerációs házakat társasházzá kell változtatni”

  Ez masszív költséggel járhat (falak, ajtók, csövek, mérőórák, ügyvédek), ami nem biztos, hogy megéri, ha 70 fölötti nagyszülők és 16 feletti gyerekek vannak a házban.

 • mad823

  A klasszikus kétszintes vagy “iker” kétgenerációs házak eleve két különálló lakrésszel rendelkeznek, ott nem nagyon kell új falakkal és ajtókkal számolni. A csövek és mérőórák maradhatnak közösek, ez nem kitétel, sőt pont az a lényeg (a gáz esetében), hogy házközponti legyen a fűtés. Az meg amúgy is az. Ha villanyra is külön szeretnéd választani, az járhat némi villanyszereléssel és plusz órával, de érdemes lehet mérlegelni, ettől függetlenül azt hiszem, hogy a gáz a prioritás most mindenkinek. Ügyvéd is kell, és egy digitális alaprajzot is kell készíttetni és feltölteni a földhivatali rendszerbe.
  Ettől függetlenül még mindig megtérülhet az első télen…

 • Joy
  Szerencsére nem saját problémát vázoltam, csak hallottam, hogy van ilyen helyben (vár/megyeszékhely), ahol már akár 1-2 éve bent laknak úgy, hogy a mai napig nincs a nevükön.
  Nem mellékesen eladni is necces olyan ingatlant ami papíron nem a tiéd…
 • KLaca
  Pár hete a rezsimszolgák itt okoskodtak, hogy mennyire megy a hőszigetelés szerte e hazában.
  Hát ennyire: 444.hu/2022/07/27/a-rezsiszamlan-ut-vissza-hogy-alig-ujitottuk-fel-a-lakasainkat
 • Állampolgár
  Ha minden igaz, szeptemberre már az új házban leszünk.. kérdés, nekünk miként lesz számolva. Az ingatlan ugye eddig nem is létezett…
 • Kicsi a világ

  Átírásnál le kell adni a mérőállást nem? Időarányosan el lehet számolni a régi tulajjal, az újnak meg onnan indul. Nincs ennél egyszerűbb.
 • Gépész

  Én voltam az a rezsimszolga, és igen meglepett ez a statisztika. Én nem ezt látom magam körül, de könyörgöm ne kezdjük újra.
  Akkor égen földön kerestem erre valami statisztikát, de nem találtam. Kivancsi lennék ez honnan van. Én is cseréltem ablakot, szigeteltem, de nem szóltam róla senkinek, szóval fogalmam sincs hogyan mérik ezt.

  Azt egyébként meglehetne oldani, hogyha valakinek más a véleménye, akkor ezt nem annyival rendezi le, hogy a masikat biztos ezért fizetik? Mert ez baromi szánalmas és szuklatokoru. Nagyon elmentek a kommentek abba az irányba, hogyha valaki nem a kormanyt szidja akkor az rezsimszolga meg a többi, meg ki kell tiltani.

  Egyébként tud valaki olyan helyet ahol értelmes emberek beszélgetnek, úgy mint itt nem is olyan régen?

 • feribók
  Van bárkinek bármiféle magyarázata arra ,hogy a kormány miért kivételezik a távhősökkel ? Milyen alapon különbözteti meg őket a kormány más lakossági fogyasztóktól ? Technikai akadálya van? Netán panel berkekben eddig kevesebb volt a fideszes szavazó?
 • SzerintemNemJóATáblázat
  Bocsánat, de szerintem nem jó a táblázat.
  Nem minden hónapban ugyanannyi a kedvezményes limit (Pl. Január 335 m3, Július 13 m3) pont azért, mert télen fűtenek az emberek. Villanynál van az, hogy minden hónapban 210 kwh.
  A másik, hogy amennyiben ugyanannyi lenne minden hónapban a limit, ami felett piaci árat kellene fizetni, akkor hülye lenne az ember nem átalányra átmenni.
  Javítsatok ki, ha nincs igazam.
  penzcentrum.hu/otthon/20220721/rezsiemeles-igy-szamlazzak-majd-a-teli-tulfogyasztast-nem-kell-panikolni-1127190
 • bobi
  Es mi van az olyan tarsashazakkal, ahol a kozos meroorarol megy a futes (hazkozponti kazan) es e mellett minden lakasba be van vezetve a gaz (a konyhakba). Erre nem talaltam utalast az mvmnext faqban. Ha akarom ugy ertelmezem, h felhasznalasi helyenkent “jar” az 1700m^3, szal mindenki ketszer kapja? Egyszer a futesben (1700 felszorozva albetetek szamaval), egyszer meg kulon a sajat felhasznalasi hely alapjan?
 • 404
  “ Egyébként tud valaki olyan helyet ahol értelmes emberek beszélgetnek, úgy mint itt nem is olyan régen?”

  Tudományos akadémia, alkotmánybíróság, parlament, MNB.
  A valósággal való minden egyezés a véletlen műve.

 • Zoli

  Havi leolvasásnál / részszámlázásnál alighanem igazad van. Átalány esetény érvényes csak a naparányos elszámolás.
  Átírtam a kaklulátort ennek megfelelően, köszi a visszajelzést.
  Ugyanakkor az éves végösszegen ez nem változtat, csak a szétosztáson.

  Javított táblázat (Töltsd le, mert anélkül read only lesz):
  docs.google.com/spreadsheets/d/1WL75ORVIQAUPzZyYt3FJWVHRb8SHS2lR/edit?usp=sharing&ouid=118411689364244035681&rtpof=true&sd=true

  @Miklós, megköszönöm, ha frissíted ezzel a posztot (ismét :D)

 • AAA
  @feribók
  Szerintem egyrészt szalámizás, hogy ne mindenki egyszerre legyen felháborodva. (Plusz majd amikor ők kapják a nyakukba, akkor akik most szívnak majd dörzsölhetik a tenyerüket hogy na végre, klasszikus oszd meg taktika.) Másrészt távhős panelben alapvetően a rosszabb anyagi helyzetben lévők élnek és pesten nagyon sok ilyen van. Nem nézne ki jól ha ezek egy jelentős része szétverné a belváros okt. 23. környékén. A fidesznek minden a politikai marketingről és a kommunikációról szól már, a népszerűségükön (és a zsákmányon) kívül semmi sem számít már nekik. Minden húzásukat ezen keresztül kell nézni és azonnal értelmet nyer.
 • Attecte
  külföldön. A nem fizetett de a kormányt nem szidó hanem hozzájuk némán asszisztáló lakosság üldözte el őket. Ha érted a célzást.
 • Lala
  ez hasznos táblázat, a kérdés már csak annyi, hogy pl én 20-án diktálok és akkor mondjuk jan 20-án 335 m3-ig van kedvezmény vagy néznem kell a napok arányát is? Jan 20 nap, december 11 nap és akkor szorozzam ki, hogy a 335 x (20/31) + 296 x (11/31) vagy ez hogyan van pontosan?
 • mad823

  És van is külön óra minden lakásra/gáztűzhelyre?
  Amúgy nyilván vannak ilyen állatorvosi lovak, amikre senki nem gondolt. De az is lehet, hogy a közös órára él a szorzó.

 • Laikus
  @feribók
  (Én családiházban lakom.)
  A távhőt kb.70% földgázból állítják elő, de folyamatosan zöldítik (ez is fontos tényező).
  A földgázzal fűtőknek a limit 1729m3~59132MJ, ami 59,132GJ.
  Nem hiszem, hogy ezt a energiamennyiséget sok lakossági távhőfogyasztó túllépné.
 • Laikus

  Van külön gázóra (Nem almérő!) a főzéshez?
  Ha van akkor szerintem arra is jár limit.
  Ha nincs akkor az is a közös gázórához tartozik a lakások számának alapján számított kedvezmény terhére.
 • Doze
  Azt nem értem hogy miért akar minden második ember diktálni mint a félkegyelmu. 7 hó 29.en lesz egy diktálasi pont aki addig plusz vagy minuszban volt azt rendezi a rezsit a regi rendszer szerint… aztán át áll általányra, fizet 145m3 ért minden hónapban, meg lesi az órát. Ha úgy látja nem tartható, teszi a fiókba pénzt. Végső soron meg hót mind1 mit csinálsz év végi elszamolaskor úgy is jóváírjak vagy kifizettetik veled a fennmaradó összeget.
 • panel
  @feribók Nálunk a közgyélesen évek óta leszavazzák a költségosztós fűtés korszerűsítést és hőszigetelést. Idén tavasszal már sík ideg voltam emiatt, sejtettem, hogy rossz irányba mennek majd a dolgok. De hát az idős tulajdonosok nem akarták, hogy emelkedjen a közös költség, mert azt nem tudnák kifizetni. Minden jóvan úgy ahogy, 30 éve is így volt, ne pattogjanak a fiatalok…
  Szóval most itt állunk letolt gatyával. Ha a távhőt emelik akkor én is fizethetek majd a 25C után pedig nekem elég lenne a 20-22 is. Talán azért nem emelik egyelőre, mert sokan belerokkanának anyagilag de spórolni sem tudnának. Én mondjuk ezek után nem sajnálnám őket.
 • Trixi
  @feribók
  Az is lehet, hogy a távhőnél központilag lentebb viszik majd a hőmérsékletet, ezzel érnek el megtakarítást.