Te mit csinálnál másként?

Vannak nagy horderejű dolgok, amiket az ember szeretné, ha megváltoznának az országban. Ilyen például az oktatás, hogy a gyerekeink ne kínzásnak éljék meg az iskolaéveket, ahol teljesen felesleges lexikai tudást taposnak bele a fejükbe, amit bármikor megtalálnak a mobiltelefonjukon is. Ellenben az életre elfelejtik felkészíteni őket, mert arra már nincs idő. Így nem tudnak érvelni, mások érveit elfogadni vagy megcáfolni, prezentálni, logikus következtetéseket levonni, alkalmazkodni és sok más egyéb készséggel sem rendelkeznek 12-18 év tanulás után. De azt bezzeg tudnák, ha közben el nem felejtették volna, milyen ásványkincsek találhatóak Kenyában és hogy kell papíron, tollal kettős integrált számolni.

Azonban az oktatás átalakítása olyan horderejű dolog amiben nem várható változtatás egyik pillanatról a másikra.

Aztán ott vannak a politikailag kényes döntések. Például Budapest egyszerűen élhetetlen a rengeteg autótól, mert mindenki mindenhová autóval akar menni. Egy egyszerű dugódíj, amit a Duna hidak használatánál kellene fizetni, naponta mondjuk kétezer forint, azt is csak hétköznap 7 és 9 valamint 16 és 19 óra között, mindjárt megoldaná a dugókérdést. (Csak mert sokan félreértették: napi 2.000 forint és csak munkanap, csúcsidőben a legeslegrosszabb esetben 44 ezer forint lenne havonta és csak annak, aki csúcsidőben jár a hidakon keresztül. Egy átlag budapesti autó fenntartási  költségének a fele-harmada sincs ez az összeg.)

Arra a néhány hídra kamerát szerelni, kialakítani a beszedést néhány hétig tartana. A rendszert bármikor lehetne finomhangolni, csökkenteni vagy éppen kiterjeszteni az időablakot vagy a fizetendő díjat, amíg a kívánt forgalomcsökkenést elérik. De ezt kevés politikus merné felvállalni, mert érthetően nem tetszene azoknak, akik miatt most a dugók vannak.

Viszont van ezer olyan apróság, amit csak egy csettintés lenne megváltoztatni, mégis azonnal sokkal élhetőbbé válna az ország.

Arról jutott ez eszembe, hogy éppen most izzadtam össze a KSH statisztikai adatkérőjét. Minden évben felbosszantom magam vele, mert gyakorlatilag azért szívat szénné a KSH minden évben, hogy azokat az adatokat megosszam vele, amit bármikor lekérdezhetne az adóhivataltól is.

Gyakorlatilag abból a mérlegből és eredménykimutatásból töltöttem ki a sok oldalas űrlapot, amit az adóhivatalnak is be kellett küldeni. Miért kell nekem külön elküldeni a KSH-nak, mennyi volt a személyi jellegű ráfordítás, eszközbeszerzés és minden más, ha ő is el tudná olvasni magának? Ennek mi az értelme? Ennyire gyengeelméjűek dolgoznak ott, hogy nem tudják, hogy az összes ilyen adat megtalálható az adóhivatalnál, ráadásul elektronikusan? Csak le kellene futtatniuk egy automata adatlekérést és feldolgozást és már kész is lennének. Ha azon kívül kíváncsiak valamire, aminek értelme is van, arra szívesen válaszolok.

Néhány példa, mit változtatnék meg az országban, hogy jobb legyen itt élni. Ha neked vannak hasonló ötleteid vagy tapasztalataid, más országban hogyan csinálják ezt jobban, oszd meg a hozzászólásokban.

– Betiltanám a kamu akciókat az üzletekben. Piros, narancs, rózsaszín és hasonló táblával csak az akciós dolgokat lehetne jelölni, így nem csapnák be az embereket a hasonló színű táblára kiírt “szuper ár” “ezt ajánljuk” “alacsony ár” és hasonló megtévesztő táblákkal, amely termékek nem is kedvezményes árakkal szerepelnek a kínálatban.

Akciónak nem lehetne hívni azt, ami legalább nem 10% kedvezményt jelent és jól láthatóan százalékosan is fel kellene tüntetni a kedvezményeket. Így megszűnnének az ilyen becsapások:

Gyakori, hogy valaminek az árát felemelik az “akció” előtt, hogy aztán látványosan leakciózzák, majd utána újra a normál árért adják. Feltűnt, hogy például a szárzeller mindig akkor lesz drágább jelentősen, ha rá két hétre akciós lesz. Három nap akció után újra a régi áron árulják.

Akciós ár:

Másnap újra a rendes áron:

Az eredeti árnak az elmúlt fél év és az utolsó két hét átlagára közül az alacsonyabbat lehetne csak kiírni. (Van olyan jégkrém márka, ami egész nyáron kéthetente akciós. Gyakorlatilag így adnak el belőle rengeteget, mert örülnek az emberek, milyen olcsó ahhoz képest amennyit a páratlan heteken kérnek érte.)

Ugyanígy betiltanám a kamu pontgyűjtő akciókat. Ez a késkészlet/bőrönd/fazék csillió forint igazából, de 15 pont után csak 9.990 Ft-ért a tiéd lehet. Ja, annyiért adják máshol is, pontok nélkül. Csak olyan terméket árulhassanak így a boltok, amik egyébként is megtalálhatóak a kínálatukban és abból érdemi mennyiséget el is adnak a termékkategórián belül. Adják azt a bőröndöt 9.990 Ft-ért, amit egyébként 25 ezer forintért adnak és még annyiért is viszik a vásárlók.

– Utazás: a repjegyeknél sikerült megoldani, hogy csak annyiért hirdethessék, amennyibe kerül. Nem plusz ilyen meg olyan költség és illeték. Az utazási irodák ajánlata a végső árral köszönő viszonyban sincs. Reptéri illeték, kerozindíj, transzfer költsége, kötelező borravaló és még ezernyi fantáziadús lehúzás. Így lesz a 200 ezer forintos útból 350 ezer forint. Miért engedik ezt? Hirdessék annyiért, amennyibe valóban kerül.

– Ingatlanügynökök: a külsős hitelügyintéző ügynökök jutalékát 2%-ban maximalizálták úgymond az ügyfelek védelmében s mégsem szűnt meg a szakma. Miért nem lehet maximalizálni az ingatlanügynökök jutalékát is 2%-ban? Szerintem ez bőven elégséges költség a szolgáltatásért cserébe. Plusz legyen kötelező a pontos utcanevet megadni és képeket feltölteni az ingatlanról. Így nem a helyszínen derül ki, hogy hát ez a lakás a Hungária körútra néz vagy a ház nincs bevakolva és kerítése sincs még.

– Bankok: valamiért az összes bank, ahol nekem számlám van, nem teszi lehetővé csak 12 hónapig a számlakivonatok letöltését. Jó nagy szívás, mert az adóbevallás határideje a következő év közepe. Ha elfelejtettem lementeni időben, csak pénzért adják ki a 12 hónapnál régebbi kivonatokat. Miért csinálják ezt??? Nem fér el a szerveren az a plusz 20 MB pdf fájl? Kötelezzék a bankokat arra, hogy az adóhivatali elévülésig, hat évig tegyék ingyen elérhetővé a számlakivonatokat.

– Telekom cégek: az akciós telefonok hirdetésénél legyen kötelező feltüntetni a 12-24 hónap alatt összesen kifizetendő minimumösszeget is. Így a most ingyen a tiéd lehet ez az álommobil hirdetés úgy hangzana, hogy most ingyen a tiéd lehet, összes minimumköltség 24 hónapra 390 ezer forint. Ne lehessen hirdetni megtévesztően a tv-internet díjcsomagot 3.999 Ft-ért, ha az csak három hónapig annyi. Itt is legyen feltűnően feltüntetve a minimális éves költség.

– Termékek: a gyártó cégek azt szeretik, ha egész Európába ugyanabban a csomagolásban lehet kiszállítani az árut. Így aztán 22 nyelven rányomtatják a kötelező kellékeket a csomagolásra (összetétel, kalória, stb.), csak éppen akkora betűkkel, hogy nagyítóval sem tudja senki elolvasni. Legyen előírás, hogy minimum milyen betűmérettel kell ezeket az infókat feltüntetni. Majd csomagolnak három különböző csomagolóanyagba a különböző országokba, de legalább olvashatóak lesznek az infók.

– Hivatalos levelek leforditása magyar nyelvre. Te voltál már úgy, hogy levelet kaptál az önkormányzattól vagy az adóhivataltól és harmadik olvasásra sem értetted, hogy akkor most mit is akarnak tőled? Olyan kacifántos bürokratikus bikfa nyelven fogalmaznak két oldalon keresztül, teleszúrva jogszabályi hivatkozásokkal, hogy azt sem tudod, miről szól a levél vagy akkor most mit kellene csinálnod, ha egyáltalán bármit.

Az összes hivatalos levelet írják át úgy, hogy egy átlagos végzettségű és intelligenciájú ember is megértse, mit akarnak. Sok nyugati országban ez már alap. S nem a címzett hülye, ha nem képes értelmezni, mit akar tőle a hivatal, hanem a hivatal, ami nem képes rövid, tömör mondatokban leírni, mi a csodát is akar.

– Miért kell felesleges iratokat magamnál hordani? Mit tud meg a rendőr például a forgalmiból, amit nem lát a központi nyilvántartásban?

Na, hirtelen ennyi jutott eszembe, amit én biztos másként csinálnék. De most jöttök ti. Ti min változtatnátok, ami sem nem nagy horderejű, nem is politikai döntés, mégis jobbá tenné az életet itthon?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

349 hozzászólás

 • százegy
  Utazási irodáknál a haszonkulcsot kellene maximalizálni, mint az uzsorakamatot. Elképesztő, hogy nagyobb utazásnál akár 3-4-szer annyit kérnék, mint ami kijön saját szervezésben.

  Ingatlanosok brutálisan sokat kérnek, jobbára 4,5-5%+áfát. Ez egy 30 milliós kis lakásnál mindjárt 1 500.000+áfa. Tényleg jogos lenne szabályozni. Mivel sokszor az eladó is hirdeti, így cseleskednek, rendszeresen más utca van megadva a környéken, 1-2 nm-mel többet írnak, hogy az érdeklődő ne tudja beazonosítani. Ha megadnák a pontos címet, emeletet stb., akkor az érdeklődő odamenne és a tulajjal egyezkedne.

  Repjegyeknél is rájön sokszor ilyen-olyan ktg., főleg közvetítőn keresztül. Helyjegy, csomag ktg-e, utalási díj, stb., ajánlgatnak biztosítást a fapadosok, csomagokat, stb.. Aki nem rutinos, az megszenvedhet vele. A nagy légitársaságoknál ált. nincs plusz ktg., benne van csomag, kaja, helyfoglalás.

 • einguaz
  @egyszervolt
  “– netes szavazás”
  Ez egy nagyon rossz ötlet, részletekért: m.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

  – Normális kriptográfiával működő és nem NFC-s személyi és útlevél (ne olyan, amit már milliószor megtörtek).
  – Biometrikus azonosítás (pl.: ujjlenyomatos útlevél, retina, DNS, ) betiltása, de legalábbis nagyon komoly szabályozása. Részletek: google: “fake german minister fingerprint”, m.youtube.com/watch?v=cfQCOICIliQ
  – Emberek profilozásának nagyon komoly szabályozása. (pl.: google: “target teen pregnant”, Brexit film)
  – Biztonsági kamerák központi elérésének tiltása / komoly korlátozása. Illetve ezen (főleg a boltokban/BKV-n/stb.) eszközök által készített felvételek titkosítása, amelyet csak a rendőrség tud feloldani.
  – Területi alapú tartalomkorlátozás (geoblocking) tiltása EU-n belül (mind internetes tartalmakra, mint külföldi webshop-ból adókra)

 • szocske
  Remek ötletek, de az utolsó, termékekre felírt száznyelvű infó nem olyan rossz sztem, mert így magyarul is elolvashatja a nyelveket nem beszélő átlagmagyar, ha külföldön venne valamilyen terméket. Persze csak akkor, ha az adott üzletben nagyítót és árulnak így kölcsön tud venni egyet 😀
 • szocske
  én a társadalombiztosításnál vezetnék be bónus-malus rendszert. Nem mindenki a bruttó bér 27%-át fizesse, hanem legyen sávos a rendszer mondjuk 20-30% között, a sávba besorolás pedig az egészséges/egészségtelen életmód alapján működjön.
  Azaz, aki sokat iszik, dohányzik, nem sportol, az fizessen többet, mint aki egészségesen él.
  Ehhez szükség lenne egy évekénti szűrővizsgálatra, aki nem megy el, automatikusan a legmagasabb sávba kerül.
  A szűrővizsgálat persze kiadás, de ha a többség évente szűrésre jár, rengeteg betegséget megelőzhetnénk, így hosszú távon pozitív lehet a mérleg.
  A gond csupán az lenne, hogy aki egészségtelenül él az lefizetné az orvost, így végül mindenki keveset fizetne. Mondjuk legalább az orvosok jobban keresnének…
 • jami
  Sokkal több fa/bokor; bicikliút-út közzé kötelezően (járda-út közzé sem ártana). Ha nem fér el, az útból elvenni.
  Teherautók/kamionok erőteljes minimalizálása lakott területen.
  Iskolákban a gyerekeknek az ebédkezdés legkésőbb 13.00; az ebédidő min. 20 perc.
 • Szilágyi Pál
  A szálláshely közvetítők mint a booking.com ne kérhessen el 15-50%-ot minden foglalásból. A bankkártya társaságok jutaléka is bőven elég lenne nekik.
 • Attila
  1. Illegális hulladék lerakást sokkal szigorúbban büntetném. Pl. gépkocsi elkobzás vagy szemétszedés közmunka.
  2. Környezet szennyezést sokkal szigorúbban büntetném. Pl. cég tulajdonos (ha jogi személy akkor is) számláját inkasszóznám az éves árbevétel függvényében. Magánszemélyt pénzbüntetésre, vagyon elkobzásra ítélném.
  3. Elköltöztetném a Liszt Ferenc repteret, hogy ne a város fölött szálljanak le és fel a gépek. A zaj- és levegő szennyezés brutális.
  4. Szabályokat hoznék, hogy tisztább levegőjűek legyenek a városok. Nem csak látszat intézkedéseket. Hanem belátható időn belüli, drasztikus lépéseket.
  5. Közlekedési morál javítása, akár tachográf minden autóba. Vagy egy bankkártyával indulna az autó, ami automatikusan levonja a büntetést, ha szabálytalankodik valaki. (Pl. követési távolság be nem tartása autópályán, gyorshajtás, gyalogos át nem engedése zebrán stb.)
 • Kopter Géza

  Egy rakat certifikát letétele után csak annyit mondhatok, hogy az oktatóvideók bizony csak nagyon korlátozottan érnek valamit. Teljesen más, mikor egy pali darálja a magáét egy videóban, mintha élőben interakcióba léphetsz az oktatóval, kérdezhetsz tőle, satöbbi. Persze ez 30+ gyereknél már nem nagyon működik, és a jó tanár is drága.

  Nem tudom mi ez a rendszám és kresz vizsga fetisizmus, mintha ez bármit megoldana. Szombaton egy középkorú sofőr a rendszámos autójában a nem belátható kanyarban! felezővonalat átlépve! gyorshajtott! és a szembe sávban! majdnem elütött!!!!! miközben én jogsi és rendszám nélkül tekertem szabályosan. Neki vélhetőleg megvolt mindkettő, mégsem akadályozta meg ezt a majomot, hogy telibe tojja a kerszt.
  De ha ennyire szabályozni akarnak itt, akkor GPS-t és fekete dobozt kötelezően minden forgalomban résztvevő járműbe. Na ki támogatja?
 • almastaska
  Úristen, ehhez egy regénynyi terjedelem sem lenne elég, de röviden:
  – megtiltanám, hogy a boltokat át lehessen rendezni 6 hónapon belül

  – a rengeteg idióta adónemet megszüntetném, helyette egy fajta adó lenne és kész

  – adócsalások megszüntetésére bevezetném mindenhol az “inverz adózást” – vagy nemtom hogy hívják ezt, nem értek hozzá, de a lényeg hogy a “forrás” cég fizetné az adót nem a “cél”

  – aszfaltozni/újraaszfaltozni csak főutakat lehessen, alsóbb rangú utakat csak akkor ha azok földutak. Agyf*t kapok amikor huszadrangú utakat aszfaltoznak újra miközben a 150 millás buszok futóművét tönkrevágják az M3 pótlásnál azon a néhány km-en…. Az aszfaltozást pedig az adott úton elhaladó járművek száma és az útvonal fontossága határozza meg. Vicc, hogy a nagy körutak milyen állapotban vannak…..

  – Bp-en legyen zöld hullám a lámpáknál, ne kelljen sarkonként megállni főútvonalon

 • Kopter Géza
  folyt.
  Fun fact 2022-től az EU-ban és UK-ban kötelező lesz a BB, GPS, valamint a sebesség limitert magába foglaló Intelligent Speed Assistance (ISA) rendszer.
  express.co.uk/news/world/1106463/eu-news-car-tuless-eu-intelligent-speed-assistance-road-safety-black-box

  forbes.com/sites/carltonreid/2019/02/27/all-new-cars-to-have-speed-limiters-fitted-rules-european-parliament/#b99d55fd1451

  Kíváncsi vagyok, hány hónap alatt fogják K-Európában kiütni, hogy gyorshajthasson a parasztja.

 • KXaXa
  Gary: a bicikliút lehet, h ott van, de a méteres gazt se felejtsd el rajta. Vagy éppen a 2m-enkénti behajtókat, vagy az ott gyalogló gyalogosokat. Egy bringás ugyanúgy haladni szeretne mint te. Abban egyetértünk, h nem kell 40-50-el menni lejtőn, de szerintem el tud férni bringás és autós az utakon. Tolerancia kérdése az egész…
 • almastaska
  – kötelező minimum tömegközlekedési ellátási szint az aggloban

  – vonatot Ferihegyre

  – hálapénz automata az EÜ szolgáltatókhoz. A trécselni járó nyugdíjasok fizessenek ha csak beszélgetni járnak oda

  – ingyenes tömegközlekedés nyugdíjasoknak csak csúcsidőn kívül

  – alkotmányból kihúznám azokat a megszorításokat amiket most népszavazás kapcsán tartalmaz (háború, miniszterelnök személye, költségvetés)

  – nem lehetne letelepedési kötvényt árulni

  – a börtönlakók értelmes munkát végezzenek kötelező jelleggel, aki nem csinálja nem kap enni

  – a közmunka értelmes legyen (pl.: vasútállomás felújítása, stb…)

  – a szakiskolák ne a fióknak csinálják a termékeket hanem valós piacra (pl. a kőműves suliban egy vasútállomást renováljanak)

  – tantárgyak átfogó oktatása (nincs külön töri meg földrajz, hanem átfogóan, összefüggéseiben oktatni)

 • Ordad
  Ongatlan hirdetést ne lehessen alaprajz nélkül hírdetni. Az a leginformatívabb.
 • LSV
  Így van, Írországban és Angliában az ablakban 3 biléta van, biztosítás (biztosító, érvényességi dátum), útadó (befizetve …-ig), műszaki (érvényes …-ig). Rendőri ellenőrzéskor csak lassítja a forgalmat, rápillant ha nem OK kiszed, ha OK továbbenged.A “forgalmi” meg otthon lapul, azt csak adás-vételkor látja az ember. Igaz minden rendszám felismerésből is megoldható lenne.

  Biztosan nem megoldhatatlan, szintén Írországban a hivatalban sorszámot húzol, elmész majd sms-t kapsz hogy 10 perc múlva te következel (Ez már 2008-ban is így ment).

 • Családfő
  1. Alanyi jogon járjon mindenkinek a lottó ötös (az ötöslottón), tízévente egyszer legalább.
  2. Legyen egyszerre 4 kormány (minimum), igy mindenki érezhesse, hogy az ő igényei és szájíze szerint mennek a dolgok.
  3. Mindig mindenkinek igaza legyen, a másik fél meg hivatalosan legyen beszámíthatatlan imbecil.
  4. Aki (legalább egy másik ember szerint) hülye, az haljon meg. A túlnépesedés és az ökológiai lábnyom problémája ezzel megoldva.
  5. Mindenki monnyon le le, aki nem ért velem egyet!

  …egy élmény a komment szekció, éljen a demokrácia!

 • almastaska
  – X 100 főt alkalmazó cégeknél kötelező 4 órás munkahelyek biztosítása a kismamák számára

  – szülő házak létrehozása: a szülés ne a kórházban történjen, mert nem oda való. Meghitt normális körülmények között

  – Angliai példa: évi 5-10 nap betegszabira mehessek orvosi igazolás nélkül

  – X milliónál drágább autók semmiféle kedvezményben ne részesülhessenek

  – X milliónál nagyobb éves bevételnél adókedvezmény ne legyen igénybe vehető

  – kisebbség normális oktatása, bevonása a munka világába

  – kötelező defenzív vezetés szimulátor a vezetés vizsga előtt és 6 évente ismételni

  – iskolában oktatni a munka becsületét, erkölcsöt (nem névlegesen, valójában) –> lsd. svéd modell

  – EU-s pénzek értelmes elköltése: véletlenszerűen választott 12 “esküdt” véleményezi a projektet hogy az reális-e. Ha igen, mehet, ha nem, akkor viszont nem

  – digitális aláírás normális alkalmazása

  – posta reformja

 • Nem értem az “oltás ellenes” elleneseket. Ha az ő gyerekük be van oltva és baromira védett, nem tök mindegy neki ha az oltatlannak baja van? Ő baja… Vagy ennyit érnek az oltások.. (Egyébként elmondták, valójába nem oltás ellenesek hanem oltás kritikusak)

  Én a katasztrofálisan sok adót 90%-ban megszüntetném, mert a munkáltató ráfordításából alapból majd fele lemegy, aztán megyünk vásárolni 27% áfával, miközben fejlődés szinte semmi, minőség alig, több hónapos időpontok dokinál, százszoros árú közszámlák, a külföldiek kilóra megvesznek itt bárkit és bármit..
  Szóval az emberek a pénzükkel finanszíroznák amit gondolnak: közlekedés, oktatás, egészségügy stb. A megtakarításaikkal hiteleznék amit érdemesnek és fontosnak látnak.
  Ahogy mondják adók: ad-ok, mert okom van adni. Nem elvenni a fizetésem egy részét ami valójába az életem, az életidőm egy szelete, miközben morzsát ha kapok vissza.

 • delivery manager
  – Nyugdíjasok ingyenes utazásának elvétele
  – Budapesten magas dugódíj bevezetése + kerületi lakosok ingyen parkolásának teljes megszüntetése + teremgarázsok építése, majd kötelező parkolóhely bérlés
  – KATA eltörlése + feketén / szürkén foglalkoztatók igen komoly megbüntetése
  – egészségügy helyzetének rendezése (potyautasok / külföldön dolgozók kiszűrése), szakdolgozók megfizetése
  – ügynöklisták nyilvánosságra hozása, még elő komancsok / AVH-sok és egyéb haszonélvezők teljes elszámoltatása
  – érintettek eltávolítása a közéletből (Orbántól – Dobrevig – Gyurcsánytól – Kövérig)
  – alkalmatlan tanárok leépítése
  – közigazgatás egyszerűsítése
  – bankok megrendszabályozása, hogy az “otthoni” módon és költségelemekkel működjenek
  – sorkatonaság
  – elrettentő erejű ítéletek kiemelkedő súlyú bűncselekmények elkövetőinek

  +1 piroson áthajtó / fülhallgatóval tekerő biciklisek megbüntetése

 • 42
  A hozzászólások többsége olyan, mintha a kétfarkú kutyáék összes ötletét kellene összegyűjteni….
  1: Troll ötlet: bilit minden magyar állampolgárnak, legyen miből kihúzni a kezét.
  2: Komolyabb, de megvalósíthatatlan ötlet: megtalálni Magyarország konszenzusos, hosszú távú arany középútját. Mindig átesünk a ló másik oldalára a nagy igyekezetben, jó lenne már abbahagyni.
 • én
  ja és érveléshez majd gyorsan előveszed a mobiltelefont, ugye?
 • Peti
  Hogy mit csinálnék másként? Lehet akár önkritika is? Figyelembe venném mások igényeit, ahelyett, hogy a saját elképzeléseimet próbálnám ráerőltetni bárkire. Amióta családapává váltam, sokat változott a külvilág felé történő hozzáállásom. Az állandó panaszkodás helyett inkább a saját hibáimat igyekszem kijavítani. Mivel a közügyek alakulásába nincs beleszólásom, ezért nem kívánok semmilyen utópisztikus elképzeléssel előrukkolni. Az emberek javát szolgáló intézkedéseket nem az én feladatom meghozni, a többség akaratát pedig nem célom felülbírálni. Amúgy sem érdekel a politika. A legfontosabb feladatom az, hogy boldog embert neveljek a gyerekemből, és hogy családon belül, illetve a közvetlen környezetemben minden esetben meg legyen a konszenzus. Az meg, hogy az életben, lépten-nyomon beleszalad az ember mindenféle átverésekbe, csak segít “ébren tartani”, önálló gondolkodásra késztetni.
 • Peti
  Ami a hazai oktatási rendszert illeti: az én időmben is nagyon sok felesleges tananyagot adtak le, de talán manapság még többet. Ugyanakkor az is nonszensz, amikor a bugyutácska televíziós vetélkedőben felteszik a kérdést a fiatal párnak: melyik személy volt lengyel származású? És a négy lehetséges (egyébként teljesen abszurd) válaszlehetőségből nem sikerül elsőre rábökniük II. János Pál pápára. Csak reménykedni tudok abban, hogy a fiatalok többsége, az általános műveltség legalapvetőbb kérdéseinek megválaszolására nem hívja segítségül az okostelefonját. Én mindössze egy buta asztalos vagyok, de elsüllyednék szégyenemben, ha az ehhez hasonló kérdésekre nem tudnám a választ.
 • Karl
  Egészségpénztárra 40% adójóváírást, ha már az állam nem képes ellátni a feladatát és nem is akarja rendbe tenni az egészségügyet, egyúttal az évi 750 ezret megemelni 1,5 millióra.

  Önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megvonása. Jobb országokban ezt társadalmi munkában végzik. Botrány, ahogy ez működik. Beterjesztenek 5-10 pontot havi szinten egyszer és mint akik jól végezték a dolgukat, más megoldandó problémákról szót sem ejtenek,a lakosság pedig hőbörög.

  Bürokrácia csökkentése. Erről is évtizedek óta beszélnek, mint Columbo feleségéről, de senki se látta (söralátét méretű bevallás).

  Dugódíj bevezetése Budapesten.

  Szabálysértési határ megszüntetése. Ne úgy javuljon már a statisztika, hogy felemeljük 50 ezerre, ezért az ez alatti bűnök nem minősülnek bűncselekménynek.

  Gyilkosok ne szabadulhassanak évekkel korábban “jó magaviseletért”, lásd Szögi gyilkosát rövidesen kiengedik.

 • Karl
  Kötelező, minimum nullás, de inkább + 1-2%-os állami költségvetés. Ne költhessen az állam többet annál, mint amennyi bevétele van. Még mindig zajlik a következő generációk eladósítása ahelyett, hogy végre elkezdené valaki a hatalmas adósságot ténylegesen és nem csak szavak szintjén csökkenteni. Cirka 19000 milliárdról 9 év alatt 30000 milliárdra “csökkent” az államadósság.

  Szavazati jog megvonása. Ha van alsó korhatár, legyen felső is. Aki nem tesz be a közösbe, hanem csak kivesz onnan, mert büdös neki a munka, ne dönthessen már az ország jövőjéről. Úgy is arra szavaz, aki a legtöbb olyan juttatást ígéri neki, amiért nem kell dolgozni.

  Nyugdíjak maximalizálása a nettó átlagbérben.

  Az i gyenes tömegközlekedés megszüntetése az EU 65 év feletti nyugdíjasainak. GYES-en lévő kismamák se utaznak ingyen, pedig nekik sokkal kevesebb pénzből (28500 Ft) kellene kijönniük havi szinten.

 • Karl
  Ha egyszer belépek az Ügyfélkapuba, miért kell még egyszer belépni utána a Központi Azonosítási Ügynökbe????

  Cookie elfogadás, GDPR marhaság eltörlése és közmunkára kötelezése azoknak, akik ezt a baromságot beterjesztették és megszavazták.

  Ugyanazt a terméket ne szemétként árulják silányabb minőségben itthon egyfajta szemétlerakóként. Van egy drogérialánc, ahol a nyugati piacra szánt élelmiszerek vannak érezhetően jobb minőségűek.

 • ragazzo-fortunato
  “ez azért komoly, de jól megmutattad a liberalizmus lényegét: <> -> Tehát szélsőségesen piacpárti vagy, míg nem ér valami veszteség, mert akkor kell a mentőöv.”

  Haha, értékelem a kritikát és van benne igazság is, de hadd fogalmazzak árnyaltabban: úgy gondolom, hogy a piacok hatékonyabbak a központi vezérlésnél, ugyanakkor vad, zabolátlan természeti erőként viselkednek. A közösségek (itt: társadalom) egyik fő célja, hogy az ilyen elemi hatásokkal szemben védelmet nyújtson a közösség tagjai számára; egy olyan területre próbálom felhívni a figyelmet, ami jelenleg minimális védelmet kap. Azzal lehet és kell is vitatkozni, hogy a rendezett lakhatás össztársadalmi cél-e, mindenesetre ahogy írtam, egy rendezett bérleti piac is tökéletesen elfogadható megvalósulása lenne a célnak.
  folyt.köv.

 • ragazzo-fortunato
  Ami pedig a gazdasági liberalizmus vs. centralizmus skálát illeti, a “szélsőséges piacpárti” esetemben azt jelenti, hogy alapvetően az abszolút liberalizmus nézőpontja felől közelítek a hasonló kérdésekhez és addig veszek el belőle, amíg a társadalom egyébként üdvös céljai teljesülnek. Természetesen legyen állam, közoktatás, rendőrség, honvédelem, nemzeti egészségügyi kockázatvállalás, közjószágok, szabályozás, stb., közben duzzogva elfogadom ennek költségeit. Ha a jelenlegi kurzus centralista-újraelosztó irányából közelítesz a kérdéshez ma Magyarországon, akkor is nagyjából egy ponton fogunk kikötni, a maradék ilyen katolikus-református hitvita, pl. pontosan mekkora legyen az állam, adekvát értéket generál-e a foci fejlesztése, stb. A gyakorlat fényében hipokritaként jellemezni a skála ellenpontjáról érkező embert legalábbis erős túlzás szerintem.
 • Tech Lead
  Cégünk kipróbálta a Greenfox-ot két diákkal, de nem maradtak sokáig, minőségi, személyiségi, stb problémák miatt. A három hónap képzés valóban nem volt elég sokra.
  Utána a Codecool-tól igazoltunk le 4 diákot (akik 1 éves kurzust végeztek) még egy esélyt adva a junioroknak, egy év után még 2-t szerződtettünk, és még 2-n gondolkodunk. Értelmesek, kreatívak, tudnak tanulni, mernek kérdezni, exponenciálisan fejlődnek, nagyon meg vagyunk velük elégedve. Ne hagyd őket magukra, hiszen juniorok, nem fognak egyből csillagrombolót tervezni, de ha tudsz szeniorabb kollégát tenni melléjük, akkor megtáltosodnak. Egy légtérben ülünk, tudom, hogy miről beszélek 🙂
 • Blend Ahmed
  Erkölcsi bizonyítvány ugyan már ingyenes (évente max. négyszer), de még mindig papíralapú. Nem lehetne ez is online lekérdezéssel megoldani, mint a NAV-os köztartozásmentes adózók adatbázisát?

  Egyébként pár éve Lázárnak volt valamilyen Bürokráciacsökkentésügyi Minisztériuma vagy mi a szösz, oda várták volna az ilyen ötleteket. Azzal az államreform projekttel egyébként mi lett?

  Most milyen érdekes, hogy minden adatbázist össze akarunk kötni mindennel. A ’90-es évek elején az Alkotmánybíróság meg éppen azért szüntette meg a személyi számot, hogy ne lehessen olyan könnyen összekötni az állami adatbázisokat.

 • Blend Ahmed
  “Magyarország legyen részvénytársaság: állampolgár és/vagy adózó legyen részvényes, részvényesi jogokkal.”

  Még valaki a Medgyessy-kormányból (vagy talán éppen ő) mondta, hogy a köztársaságot is úgy kell vezetni, mint egy részvénytársaságot. Mi is lett a vége?

  @Gary: “Független, kompetens jegybankot.
  Szakértői kormányt legalább 5 évig.”

  Unio Erdéllyel 🙂
  Egyébként a tizenként pont szövege ma is eléggé tanúlságos.

 • hitel
  a legfontosabb, (amiért valszeg megköveznek) a halálbüntetés azonnali visszaállítása.
  Most komolyan, a sok gyermekmolesztáló, gyermekbántalmazó, erőszaktevő, rablógyilkos…stb
  ..leülnek pár évet, majd erejük teljében lehet folytatni…nonszensz. De idetenném a szervezett bűnözés minden kedves résztvevőjét, drogosokat…stb..de inkább nem folytatom.. 🙂
  Tolvajok – kézcsonkítás ÉS X-et billogozni a homlokukra nem összekeverendő a belesetek áldozataival.
  Nem hiszek a “megjavulásban”.

  Majd ezek után és- vagy párhuzamosan:
  – papír alapú ügyintézés minimalizálása amit csak lehet mindent elektronikusan
  – oktatás fejlesztése, tragikus ami itt van, népbutítás, birkagyártás
  – lakásvásárlási, autóvásárlási illetéknek semmi értelme
  – eladott ingatlan utáni szja megintcsak aljas tétel
  – szabálysértés esetén vagyoni alapú büntetés, hogy fájjon egyformán minden száguldozó, pofátlanul parkoló bunkónak

 • Kiszamolo
  Kopter, már régen meg lehetne fogni a gyorshajtókat szakaszos sebességmérővel: 3-5-15 kilométerenként kamera és átlagsebességet számol. Rengeteg helyen működik, nálunk valamiért nem akarják bevezetni, vezet is minden agyament, ahogy a csövön kifér.
 • almastaska
  – betiltanám a TV-ben a népbutító műsorokat és kötelező lenne X arányban pozitív és szemlélet formáló híreket/műsorokat adni (persze a szemlélet alatt nem a migránsozást értem)

  – a kormány nem reklámozhatna semmilyen módon sem (levél, TV, újság, stb) kizárólag a kormány saját honlapján

  – blockchain alapú elektronikus szavazási rendszer

  – a döntéshozóknak és családjuknak kötelező lenne az állami szolgáltatásokat az adott szektorban az adott városban ahol élnek a legalacsonyabb szintet képviselő intézményben igénybe venniük, hogy szembesüljenek a valósággal. Ha nem ezt teszik, börtönbüntetés. Persze az intézményi körülmények mindig felül lennének vizsgáltatva néhány évente. Így legalább előbb utóbb az összes iskolában normális állapotok lennének 😛

  – nagy motorú autók nem kaphatnak zöld rendszámot

 • Kiszamolo
  Százegy, azt sem értem, mi szükség még ingatlanosra? 30 éve volt létjogosultsága, ő szedte össze innen-onnan, ki milyen lakást, mennyiért hirdet.

  Ma az eladó feltölti az ingatlan.com-ra hely, négyzetméter, egyéb paraméter alapján, én meg rákeresek és szűrök, mi érdekel. Itt mi a szerepe az ingatlanosnak?

  Aki pedig lusta magának eladó ingatlant keresni, az fizessen ingatlanost, de szigorúan a vevő fizesse és ne az eladó, hogy ne legyen rejtett költség.

 • raverguy
  – szemetelés bűncselekmény legyen, ne csak szabálysértés
  – útalap újra bevezetése (üzemanyagot érintő adók egy részének ide vezetése)
  – három csapás a jogosítvány esetén is (akinek háromszor elvették már a jogosítványát sose kaphassa vissza)
  – alkoholos, drogos állapotú, nagy sebességtúllépésű járművezetés gyilkossági kísérletnek számítson
  – reklámok ne lehessenek hangosabbak a műsoroknál, sőt halkabbak legyenek
  + paraszolvencia, borravaló megszüntetése
 • Unemployed
  @zé
  Az a baj, hogy az oltásellenesség halált okozó gondatlan veszélyeztetés, ezért maximálisan nem magánügy. Olyan, mintha lennének biztonsági öv kritikusok, akik szerint az öv többet árt, mint használ. Te erre azt mondanád, hogy foglalkozzon mindenki a saját gyerekével? (jobb hasonlat nincs)

  Egy példa: 2009 H1N1 járvány. Közismert (és ezen kár vitatkozni), hogy a kismamák beoltása nemhogy nem káros a magzatra, de védettséget is alakít ki benne, ezért minden kismamát kötelezően be kellene oltatni influenza ellen.
  Sajnos itt még nem tartunk, bár ingyenes.
  A gyermekorvosok féltek beoltani a kismamákat, mert gyakori, h rendelőben megfertőződnek betegek más vírustól és azt hiszik, hogy az oltás okozza, nem vállalták be, hogy rájuk kenjék. Volt, aki Dr. Czeizelhez küldte őket, aki beoltotta őket.
  A KÖVETKEZMÉNY AZ VOLT, HOGY KÖZEL 50 MAGZAT HALT MEG BETEG ANYÁBAN A JÁRVÁNY ALATT CSAK MO-ON.

 • almastaska
  – külföldiek Mo-n nem vehetnek lakóingatlant közvetítő igénybevételével sem, ez bűncselekmény lenne, ha kiderül börtön

  – aki életvitel szerűen külföldön él nem vehet ingatlant itthon, csak ha hazaköltözik

  – akinek már van legalább 1 befektetési célú ingatlanja miközben van másik munkája, az nem vehet másikat

  – CSOK, ingyen 10 millió és egyéb ilyesmi támogatások azonnali eltörlése (Fundamentánál működött az azonnali eltörlés)

  – stadionok helyett állami lakások és kórházak, iskolák építése

  – Bp átfogó és átgondolt közlekedésfejlesztése

  – agrár támogatásoknál azok akik eddig kaptak támogatást minden további támogatásból ki legyenek zárva

  – ugyanaz a cég nem nyerhet többször egymás után közbeszt, vagy csak “büntető súly” alkalmazásával mint a WTCR-ben

  – az állami finanszírozott képzések a munkaerő piac igényei szerint legyenek vezérelve

 • L70
  – 5000 ft-os kamarai dij eltörlése. Paraziták.
  – Anyanyelvi angol tanár minden iskolába. Heti 3 óra angol csak velük. Ez kb 40-50 mrd/év lenne és busásan megtérülne, valódi segitség lenne a családoknak is és esélyegyenlőség. Aki foci tao-t ad ugyanannyit kell adnia angol tanár alapba is, finanszirozás kipipálva.
  – Gyerek helyett a szülő szavazhasson 18 év alatt.
  – 65 év feletti ingyen utazás helyett 90% kedvezmény, igy is olcsó lenne de nem pazarló.
  – helyi tömegközlekedés csúcsidőn kivül teljesen ingyen mindenkinek, észt mintára.
 • Gábor
  Vezetői engedély szerzés jelentős szigorítása, jóval több gyakorlat és vezetéstechnikai tréningek bevonásával.
 • pez
  Felelmetes olvasni a javaslatok tobbseget. Nemelyikbol burkolatlanul visszakoszon a propaganda, egyesekbol a fasizmus. Masok nem kepesek/akarnak belegondolni az otletuk kozvetlen kovetkezmenyeibe.
 • Péter2
  Aki dohányzik annak az állam helyében nem fizetném a Tüdő és egyéb felsőlégúti megbetegedésének a kezelését.
  Ugyanígy lennék az alkoholisták májjal kapcsolatos kezeléseinél stb..

  Nyílván 1x elmehetne leszoktatásra, meg egyéb kezelésekre de ha nem sikeres akkor vagy megtanulja a saját kárán, hogy milyen “csodálatos” hobbi/életstílus ez.

  BIztos nem leszek népszerű, de nagyon sok helyre letenném a VÉDÁ-t, aminél ha egy évben mondjuk 4-5x elkapnak akkor ugrik a jogsi az év maradék részére.

  Balesetben akik nem kötik be magukat, azokkal kifizettetném a mentési költségeket…

 • pjotr
  Az akciós gondolatmenetet továbbfűzném: Betiltanám a kiszerelés “leakciózását”, amikor ugyanannyiért egyre kisebb a kiszerelés, lásd 4 decis dobozos sör, vagy akár a képen is látható 900 grammos “kilós” méz. Herótom van a 90, 125, 375, 425, 675, 900, stb grammos kiszerelésektől, legyen az élelmiszer vagy takarítószer, tökmindegy, mindenhol rühellem. Csak merem remélni, hogy a KSH-nak is feltűnt ez a tendencia az infláció kiszámításánál.
 • Szenti
  – Általány SZJA bevezetése. Miért kell egy magas keresettel rendelkezőnek sok SZJÁ-t fizetni, míg egy
  alacsony keresetü kevés SZJÁ-t fizet? A sok SZJÁ-t fizető nem kap semmivel több szolgáltatást a
  pénzéért, pl. jobb utak, jobb iskolai képzés stb. Javaslom hogy fizessen mindenki 20-50 ezer Ft SZJÁ-t
  mindenki és kész.
  – Aki magán orvoshoz jár annak miért kell fizetni az állami egészségügy költségeit?? Természetesen azt
  is % -os alapon… Aki állami egészségügyben érdekes tapasztalatokat lehet szerezni…
  – Miért kérhet el egy privát orvos egy 5 -perces kivizsgálásért 15 ezret??
  – Mi kerül egy ügyvédi tanácsadásban 30 ezer Ft / óra -ba és miért kell minden megkezdett óráért annyit fizetni??
  – Miért kapnak az egyházi iskolák 194 %-os fejpénzt?? A szomszédunkban lévő jezsuita gimnáziumnak van
  saját hókotrója, csillagvizsgálója és most épűl az uszodájuk..
 • -A politikusok fizetését ne maguk határozzák meg, hanem a választók: alapbér plusz utólag sikerdíj.

  -A büntetés végrehajtási intézetbe kelljen dolgozni, kint ingyen tanulni és edzeni, nem fordítva. Lakbért fizetni bent. Minden büntetés munka lenne.

  -Mentelmi jogok eltörlése, mindenki legyen felelős a tetteiért. Nem állapot, hogy több ember haláláért felelős ember hozzon törvényt.

  -Valami alap tájékoztatási rendszer (pl számítógépes program) az egészségügyben, mert alapvető dolgokkal nincsenek a betegek tisztába. Nem tudja, nem érti, nem úgy tudja, régen máshogy volt.. Sokan amivel kéne nem mennek orvoshoz, amivel meg nem kéne fogják a sort.

  -Eszetlen építkezések megállítása, egységesebb megjelenésű praktikusabb bővíthető-visszabontható rejtettebb, pl növényekkel takart épületek természetesebb színben, kopár utcák helyett természetes növény kerítések, üres épületek utáni adófizetés.

 • Lexikális
  De imádom, amikor a sok önjelölt pedagógus a lexikális tudást támadja. Már húsz éve azt hallom, hogy minek olyat oktatni ami az interneten, könyvekben megvan. Aztán nagy a csodálkozás, amikor a svédországi 8. osztályos rokon cseh tengerpartról beszél és három írót, költőt nem tud felsorolni. Mikor még megkérdezem mi a francot csinálnak egész nap az iskolában, társadalmi projektekről, csoport munkáról hadovál. Miközben írni és olvasni sem tud helyesen. Az általános műveltség teljes hiánya jellemzi a hőn áhított nyugati oktatást. Majd később valamilyen területnek biztos a szakértője lesz, de ez nem több egy betanított munkánál.
 • zsír
  Én betiltanám az utcai reklámokat. Engem nagyon zavar, hogy bárhová nézek rengeteg reklám van az épületeken, oszlopokon, autókon, hirdetőtáblákon. A dugódíj szerintem jó ötlet, de akkor a tömegközlekedést is valahogy meg kell oldani, mert Budapesten a metróra, 4-6-os, 1-es villamosra, fonódóra már így is nehézkes felférni a reggeli főidőben. Visszafelé hagyján, akkor jobban szétoszlanak az emberek.
 • pepe

  Az ingatlanokat azért nem hirdetik pontos címmel a közvetítők, mert akkor az érdeklődők odasétálnak a címre és megveszik az ingatlant, a közvetítő pedig egy forintot sem kap. Aki ismeri a környéket, sokszor csak a képek alapján kitalálja, hogy melyik ház/lakás lehet eladó. Egyedül kizárólagos megbízásnál működik a cím pontos megjelölése, de a vevő mindent megtesz, hogy a közvetítői jutalékot megspórolva vehesse meg az ingatlant.

 • Böbe néni
  Javaslatom az oktatáshoz: Mesterképzések átalakítása a munkapiaci igényekhez.
  A saját példám: Lassan 60 éves leszek, még dolgozom, tanulni akartam a szakmámban – logisztika és IT (SAP, L2 szint).
  36 évvel a diplomám után tavaly előtt beíratkoztam és felvettek mesterképzésre, keresztfélévben.
  11 tantárgyat kellett volna pótolnom két félév alatt. Plusz a kötelezők.
  Az első félévben teljesítettem két ráépülő tantárgyat – pl. kvantitatív statisztika. De az alaptárgyat is kell – statisztika. No az már nekem nem fog menni és biztosan nem fogom hasznosítani sem – kiíratkoztam a képzésről. Ezzel sajnos búcsút vettem azoktól a tantárgyaktól is, ahol reméltem valami újat tanulni. Érdekelt a vezetői számvitel, de a számvitel vizsgára már nem lennék hajlandó felkészülni.
 • Borka
  Jó lenne egy poszt ugyanezzel a kérdéssel saját életre vonatkoztatva.
 • dinnyésbácsi
  oktatásból 2 dolog hiányzik: táplálkozási alapok (mikro-makro tápanyagok szerepe pl) és alap pénzügyek

  általános felelősségvállalás nagyon jó lenne (lásd usákoknál bárkit bármiért be lehet perelni, nem röhögnek ki…) pl. társasház építést csak olyan kft csinálhasson aminek a törzstőkéje lakásonként legalább 3-5M mondjuk, nem szumma 3M…

  boltokban a blokknyomtatást is lehetne már automatizálni, az is olyan 20. századi dolog. pl. bankkártyához hozzárendelni egy (vagy több) email címet és arra küldődik emailben a blokk a sok 1 másodpercig használt papírfecni helyett + ha véletlen garanciához kéne, könnyebb lenne megkeresni is.