Nagyobb ház, nagyobb boldogság?

A lakóingatlanok méretei folyamatosan nőnek szinte mindenhol a fejlett világban. Az Egyesült Államokban jelenleg az átlagos ház 40%-kal nagyobb, mint 1980-ban és dupla akkora, mint a világháború után. (Miközben egyre kevesebb személy él egy-egy átlagos háztartásban. Egy személyre nézve 93%-kal nőtt az élettér 1973 óta.)

Ugyanakkor rengeteg felmérés van, hogy az emberek semmivel sem

elégedettebbek az ingatlanjaikkal, mint 30 vagy 50 éve.

Felmerül a kérdés, miért akarnak az emberek egyre nagyobb ingatlanokban lakni?

Az első magyarázat, hogy a nagyobb élettér több teret enged a közösségi életnek. A család elfér az étkezőben (s van is étkező), a kondiszoba miatt meg lehet hívni a barátokat, akik aztán ott is tudnak maradni vacsorázni, mindenkinek jut külön szoba, több mellékhelyiség és mosdó, mind-mind kényelmesebbé teszi az életet.

Ez első ránézésre rendben is van, de a kérdés ugyanaz: ha nagyobb az élettér, van hely a kondiszobának és a második fürdőszobának, ha a dupla garázsba befér kétszer annyi felesleges lom, miért nem elégedettebbek az emberek az ingatlanjaikkal, mint 30 vagy 50 éve? Miközben a nagyobb ház megvétele, hitele, fenntartása vagy akár bérlése is sokkal többe kerül, ennek ellenére úgy fizetnek ki egyre többet az emberek, hogy nem elégedettebbek a nagyobb ingatlanokkal.

Sőt, érdekes módon a nagyobb ingatlanba (házba) költözés csak átmenetileg dobja meg jelentősen az emberek elégedettségét. Ahogy kezdik belakni az ingatlant, közel 30%-kal csökken a kezdeti magasabb elégedettségi érzésük. Egy másik felmérés azt találta, hogy öt év után teljesen eltűnt a kezdeti elégedettségi emelkedés. Vagyis az új állapot lett az alapállapot, már semmi pluszt nem tett hozzá az emberek életérzéséhez. Ennek oka, hogy az első egy-két évben az ember még a régi ingatlanjához hasonlítja a meglévő ingatlanát, utána azonban már csak önmagában szemléli, illetve azt nézi, mennyivel lehetne még jobb. Akkor már azt mondja, még egy szoba de aztán tényleg nagyon kellene, hogy elégedett legyek a házammal. (Az alábbi ábrán is látszik, hogy a költözés előtt mennyivel elégedetlenebbek voltak a tulajdonosok a régi ingatlanjukkal, mint előtte.)

S természetesen az egyik legmeghatározóbb tényező, hogy mekkora ingatlannal lennénk elégedettek, az a környék, ahol lakunk. Nem ahol laktunk, mielőtt a jelenlegi lakhelyünkre költöztünk volna, hanem az a hely, ahol lakunk.

Hirtelen az eddigi álomházat is túl kicsinek érezzük, ha a szomszédoknak nagyobb háza van, mint a miénk.

Ahogy Marx fogalmazott 175 éve: Mindegy, mekkora a ház, ahol lakunk. Ha a szomszédos házak ugyanakkorák, minden tekintetben megfelelőnek érezzük az ingatlant. De építsenek fel csak egy palotát is a környékbeli házak mellé és hirtelen az összes addig megfelelő ház kunyhóvá zsugorodik össze.

Ezt hívják relatív gazdagságnak. Ahhoz képest érezzük magunkat jómódúnk vagy szegénynek, hogy másoknak mije van és nem az alapján, hogy mi mivel rendelkezünk vagy mivel lennénk elégedettek.

Az nem érdekel minket, hogy az übergazdagok mekkora házakban élnek, mert az nem a mi ligánk. De az igenis érdekel, hogy az a közösség, ahová magunkat soroljuk, mennyivel él nagyobb lábon, mint mi.

Az ingatlan az a legdrágább termék, amit az ember az élete során “elfogyaszt”. S mivel minél nagyobb egy ház egy adott környéken, jellemzően annál drágább is, a legtöbb ember önbecsülésének az alapja, tud-e akkora házat összehozni, mint azok, akiket magával egy társadalmi kategóriába sorol.

Robert Frank írja a könyvében, hogy ha az embereknek választaniuk kell, hogy laknak egy 370 négyzetméteres ingatlanban ott, ahol mindenki 550 négyzetméteres házban lakik vagy laknak egy 280 négyzetméteres házban, ahol mindenki más 190 négyzetméteren lakik, a legtöbben a második lehetőséget választják.

Gyakran a cikk elején említett nagyobb élettér utáni vágy mögött nem a mi nagyobb életterünk utáni vágy áll, hanem hogy nagyobb legyen az életterünk a többieknél. Érdekes módon a legtöbb esetben a férfiaknál az ingatlan az anyagi státusz, míg a nőknél a társadalmi státusz kifejezése.

A témában most megjelent egy érdekes tanulmány (angolul), akit érdekel a téma, olvassa el.

Addig is két idevágó régebbi cikk:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

Megér ennyit?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

103 hozzászólás

 • Agyó
  Sajnos én egy elég lusta ember vagyok. És a nagy ingatlan számomra egyenlő a több munkával. Sok takarítás, x évente felújítás miatti pénz kiesés… Sosem felejtem el, hogy egész nyáron hátul kellett régen a kertben gazolni, meg leveleket szedni ősszel. Tudom valakinek ez kikapcsolódás. Jelenleg a 3 szobás lakásból is kettőt lakunk be a párommal.
  Valószínű egy bejárónő, kertész mellett más lett volna a véleményem anno amikor a szülőknél laktam.
 • Családfő
  A jó hír, hogy nem mindenki ilyen. Akadnak értelmesebb emberek is bőven, akik nem a szomszéddal foglalkoznak, és akkora ingatlanba költöznek, amekkorára nekik szükségük van.

  Versenyezzenek egymással a birkák. 🙂

 • kilences
  Nálunk szerencsére ez is meg van oldva, az emberek nagy része még mindig az ~50 éves panelekben lakik
 • TG
  Én egy lakókocsiban is eldegélnék ide-oda utazgatva. 🙂 Családi ház valami aggomerációs kert”város”i halálfaszán biztosan nem kéne, a szomszéd meg pláne nem érdekel.
 • Gábor
  A kis otthonokat kedvelem, mert nem mindegy mennyi négyzetmétert kell, takarítani, mekkora légköbmétert kifűteni és felújításkor sem mindegy mekkora alapterületet kell lelapozni. Kis házikó, kis udvarral ahová nyáron ki lehet ülni valamint egy garázs és ennyi.
  Fogalmam sincs minek építenek emberek hatalmas házakat, de a lakóhelyemen azt látom, hogy ez inkább a 1980 – 90es években volt menő, amikor mindenki nagy házat épített hogy a gyerekek majd ottmaradnak, hát nem maradtak.
  A környékemen már az fontosabb, hogy energetikailag korszerű legyen a ház, a két szintes ház szinte ki is ment a divatból. Sok családi házhoz itt nagy “kert” tartózik, és míg régen a nagy “kert” előny volt, a sok ingatlant értékesítő tulaj nem veszi észre, hogy ma már nem az. Senki nem kar már kertészkedni és egész nap füvet nyírni.
 • B.Csaba
  A szomszéd effektus a buta emberek játéka. De van egy dolog amiről a cikk nem szól. Ez pedig a minimális élettér. 40nm is fel lehet nevelni két gyereket, pláne ha apa-anya munkába jár és annyit dolgozik hogy nem jön sok látogató. De a mai tipikus házakból (nem merem leírni hogy 90nm mert megköveznek) hiányzik sok olyan funkció, amely alap (lenne / szokott lenni): barkacsmuhely a garázs sarkában, dolgozo szoba, apa baratfogado pinceresze, tároló és gépész helység (mondjuk 16nm, ahol bővíthető a fűtés egy elektromos puffertartallyal), stb.
  És mindezeket azért nem valósítják meg mert itthon a nm-ár az isten. Ha 100nm 70m Ft, akkor egy 150nm-es 105m Ft, meg akkor is ha ugyanaz az alapterület van jobban beépítve.
 • Károly
  Akinek nagy háza, kertje van, az maga takarítja, gondozza? Vagy a nagy ház mellé manapság már alap, hogy takarítónő és kertész is jár rendszeresen házhoz, hogy minden tip-top legyen?
 • káposztás juci
  Én gyakran hallom építtetőktől, hogy egy 100-120 m2-es földszintes ház elég lesz. A 80-as évek – fölöslegesen nagy – emeletes kockaházaiból már sokan tanultak, és ezt meg is tudják fogalmazni. Nekem a csúcs amiben részt vettem, az egy 3 szintes nettó 750 m2-es családiház volt, 2 főre.
 • Imre
  Szerintem a nárcizmus és az ego dagasztása az oka. Egy átlagembernek, aki nem művész, sportoló, stb. ez a legegyszerűbb megoldás, hogy megmutassa: valaki. Azért is gondolom ezt így, mert egy ideje az autók is nőnek, a házak is nőnek és az átlagos testsúly is nő.
 • Bela
  “vagy laknak egy 280 négyzetméteres házban, ahol mindenki más 190 négyzetméteren lakik”

  En meg a 190 nm2-en is huledezek. Jelenleg 51 m2-es panelben lakom (3-an vagyunk). Ha csak a rezsire gondolok, ami ~4x akkora lenne, az ararol nem is beszelve, akkor a 190, 280, 370 es 550 m2-es hazakat nem gyenge tulzasnak tartom.

  Ha penz nem lenne akadaly, akkor egy olyan lakast tartanek idealisnak, ahol az egyik szobaban az egyik falfelulet tukor, es eleg nagy meretu, hogy legyen benne egy hazi konditerem. Meg mielott valaki leteremtene, a legtobb cuccot hasznalom is 🙂

 • Kmiki
  Ez valoban egy klasszikus.
  Van ismertsegi korben ket csalad, az egyik 350, a masik 500 nm-en lakik. A netto 50 nm-es nappali sziven ut, amikor meglatod elsore.
  Oke, telik ra boven nekik, nade oten otszazon?? Akkora az egyik furdoszoba, mint nalunk a gyerekszoba ketszer, es van benne egy kad 🙂
 • dmry
  környékemen az egyik legkisebb a házam és az egyik (messze) legnagyobb a kertem, az egyik leggagyibb az autóm és az egyik legnagyobb a (szabad) lehetőségem.
  az egyik legnagyobb mérgem, hogy hiába találtam vmikor egy eldugott, békés, csendes és nem is kényelmesen megközelíthető helyet, mára utánam jött a betonvilág, ahol a zsebkendőnyi telken már csak cserépben tudnak/akarnak (ha, egyáltalán) növényt nevelni.

  oszt, most saját költségemen építhetem ki azt az intim szférát (növény, kerítés, építmény…) ami az övékét is szolgálni fogja.

  …közben meg keresem a következő eldugott, békés, csendes és nem is kényelmesen megközelíthető helyet:)

 • Ordas
  Ez érdekes téma. 8 éve lakunk ott, ahol lakunk. 103 nm, garázs, padlás, kis kert, pince azonban nincs.
  3 szoba és még 2 félszoba, négyünknek. Azaz kiszámoló szemében eretnek gondolat: van vendégszobánk. 🙂 Ami az én játszószobám, vagy dolgozószoba, azt biztosan mondhatjuk: van funkciója.
  Mindkét gyereknek külön szobája van (külön neműek), akár egy harmadiknak is lenne hely (de akkor buknám a “dühöngőmet” 🙂 )

  Mindenesetre kora harmincéves koromtól élünk itt, nem kívánunk elköltözni, úgy mondjuk: majd koporsóban visznek el. Simán eltudom képzelni, hogy 50 évig itt lakunk. Akár ketten is, sőt még egyedül is bevállalnám (özvegység?). Tök jól belaktuk, kialakítottuk, fejlesztettük. (Még nincs is kész. Újra nem kezdeném)

  Rezsije nem tényező, jó a közlekedés. Egyszerűen nem vágyom többre.

  Azzal egyetértek, hogy nagy lakás,több gond, több házimunka. Nem éri meg. Az idő a nagy kincs.

 • Zoltán
  Ennek az eredménye lett az, hogy néhány ingatlan többet érne, ha egy szintet visszabontatnának belőle.
 • Jelentéktelen Hangya
  Ilyenkor sokan leírják, hogy neki aztán nem kéne a nagy ingatlan, mert számít a takarítás, meg a fűtés, meg a felújítás, meg a többi.

  A cikk szerintem abból az alapállapotból indul, hogy nem (annyira) számít. Na, innen célszerű továbbgondolni, hogy ki, mit tenne ilyen helyzetben, és elégedett lenne-e (ill. vajon meddig) a mérettel.

  Szerintem érdekes gondolatkísérlet.

 • BMiklós
  Nos lássuk csak. A cikk arról szól hogy “farok méregető” társadalom lettünk az utóbbi időben. Nem számít mi mennyire illik bele az életünkben, ha az nem “menő” akkor nem kell nekünk. Tükörbuzik vagyunk akik az ingyen életet hajszolják amit sose érünk el. Habzsoljuk az életet és meg csak nem is élvezzük.

  És tényleg ide tartunk. Persze nehéz szembe menni az árral, kitalálni mi az ami tényleg használ. És hát annyi bajunk van. A kormány, a munkahely, a pénzhiány, a társadalom, viszont ha megtaláljuk az okot attól a problémák nem oldódnak meg.

  És ez hogy jön ide, úgy hogy minden pénzügyi döntésünket ezek dolgok befolyásolják. Ez persze nem baj, ilyen világot élünk. A baj az ha nem tudjuk hogy ilyen világot élünk.

 • Hozzászóló
  Egy ideig engem is zavart a szomszéd nagyobb háza, de aztán megnőttek a tuják

  Azt sem nagyon értem, hogy miért akar mindenki vendégszobát a házába? Mert ha majd a rokonok jönnek, vagy hazajönnek a gyerekek, stb. Azért építesz/vásárolsz/fűtesz/takarítasz/karbantartasz stb egy szobát, mert időnként esetleg odaverődik valaki? Menjen szállodába vagy panzióba, az olcsóbb.

 • Attila
  Nem pont ehhez a témához kapcsolódik hanem az S&P 500 ETF-hez. Gondoltam vásárolok az S&P 500 indexet követő ETF-et, de nem tűnik annyira egyszerűnek a dolog. A BET-re bevezetett, SXR8 ticker kóddal futó értékpapírt nem forgalmazza itthon a KBC, mivel ez a BÉTA piacon forog. Pedig ezt forintért meg lehetett volna venni és utána USD-ben dolgozik tovább. Helyette az amszterdami tőzsdére bevezetett, CSPX ticker kódú papírt találtam meg, amit EUR alapon lehet jegyezni. A mögöttes termék ugyanaz, ugyanúgy az iShares és a Black Rock van mögötte. Mivel más banknál sem találtam meg (a “futottak még” kategóriájú brókereket nem néztem végig) valóban csak így lehetne ebbe fektetni, ha forintom van, hogy előbb átváltom 1% jutákért EUR-ra, aztán pedig újra átváltják az EUR-t, USD-re, majd a végén eladáskor ugyanez a kör (ha lesz még forint)? HUF befektetésés ebbe az ETF-be más hogyan oldja meg?
 • Blend Ahmed
  “Az Egyesült Államokban jelenleg az átlagos ház 40%-kal nagyobb, mint 1980-ban”
  Tehát azért kell az a sok mexikói bevándorló, hogy legyen aki kitakarítsa ezeket a hodályokat?

  A minimalizmusnak az ingatlanok terén megvalósuló részét “tiny house movement”-nek hívják.
  en.wikipedia.org/wiki/Tiny_house_movement

 • tyl
  valahogy nem lep meg, hogy az a típus vagy, aki kidobja a könyveket, amelyeket “nem nyitott ki az elmúlt 7-8 évben”. valahogy ilyennek képzeltelek
 • Kiszamolo
  Tyl, hát igen, nem gyűjtjük a szemetet feleslegesen, aztán nem is kell költözni, csak mert nem férünk el a sok lomtól.
 • Kiszamolo
  Zoltán, nézegettem a használt árakat, többször tényleg olcsóbb a 300 négyzetméteres, mint a 170. Nem négyzetméterre,hanem összesen.
 • tgwh
  A többségre biztos igaz.
  Engem az szokott zavarni, ha valahol jobb megoldást látok, pl. a bejárati rész nálunk nagyon szűkös. De ez van, ha használtat vesz az ember, és nem épít egy sajátot. Amúgy meg sajátnál is a legtöbb ember belebukik, és harmadikra-negyedikre tudna olyat építeni, ami meg is felel neki.
 • Zabalint
  Nekem gyerekkoromban (13 évesen) nagyon nagy plusz volt, mikor saját szobám lett. Mert volt hová elvonulni, egyedül lenni. Ezért azzal a szélsőséggel sem tudok egyetérteni, mikor valakik azt mondják, hogy az ő szüleik, nagyszüleik másfél szobás lakásban neveltek 3 gyereket, és az is milyen jó volt. Én azt gondolom, érdemes arra törekedni, hogy a gyerekeknek 10+ éves koruktól már külön szobájuk legyen, ha van erre lehetőség (nálunk szerencsésebb országban lehet bérléssel is). Viszont a sok négyzetméterre nem feltétlenül, mert az lehetőséget a cucchalmozásra, mint rossz szokásra. Tehát szerintem az optimális lakásban nem túl nagyok a szobák, de van elegendő.
 • Norbi

  Kis brókercégeknél azért meg lehet venni (pl Random Capital).

  Ha devizában veszed meg, akkor EUR/USD váltással már nincs költség, az eurós árfolyamban minden pillanatban benne van ez a mozgás, mint ahogyan az egyedi részvények árazásába is azonnal beépül a devizapár árfolyamváltozása, ha olyan tőzsdén nézed, ahol az eredet pénznemtől eltérő devizában folyik a kereskedés.

  A forint devizára váltásán meg lehet olcsósítani (TransferWise, Revolut).

 • naa
  “miért akar mindenki vendégszobát a házába? Mert ha majd a rokonok jönnek, vagy hazajönnek a gyerekek…mert időnként esetleg odaverődik valaki”

  Egy kicsit vitatkoznék. Mondjuk képzeld el, hogy felnőtt, esetleg családos gyerekeid vannak/lesznek. Ha nincs(enek) vendégszobá(k), akkor nem fognak jönni, valóban, vagy csak beugranak mondjuk a felnőtt gyerekek a családjukkal, ha “hazajönnek” látogatni.
  Ha viszont 1) jó helyen laksz (vidék, vízpart, kikapcsolódás közel) 2) jó az infrastruktúra otthon és van hely – akkor sanszos, hogy napokig maradnak, pihenni is jönnek, nem csak “kötelező” szülőlátogatásra – jól eltölti akár a nagyobb család az időt együtt, és este nem kell autóba ülni senkinek, mindenki kényelmesen marad a hétvégére.
  Persze ahol nincs rá lehetőség, vagy nincsenek gyerekek, ott mindegy.

  Én pl. remélem, hogy nyugdíjas koromban fogok életem során a legnagyobb házban lakni. 🙂

 • Axt
  Röhögni fogtok, de nálam a nagy ház az egyenlő a még több behatolási ponttal. Én egy nagyobb házban nem érezném biztonságban magam. Mondjuk ahogy elnézem, a legtöbb embert ez nem érdekli, mert olyan fos ajtókat rakatnak fel, amit egy pajtára sem raknék, az ablakon meg semmilyen fizikai védelem nincs, bármikor behatolható.
 • AAA

  Valami mifid baromság miatt nem lehet azt hiszem már az EU-ból amerikai SP500 ETF-eket venni. Nem próbáltam, de elvileg van erre kiskapu. Opciózni ugyanis ugyanúgy lehet most is mint korábban.

  Tehát annyit kell tenni, hogy pl. SPY-ra kiírsz Put opciókat és ha lejáratkor a SPY az opció célára alatt lesz, akkor rákerülnek a számládra a SPY ETF-ek, mivel az opció kiírással arra vállalsz kötelezettséget, hogy adott időben adott áron megveszel adott mennyiségű SPY ETF-et (kiírt opciónként 100db-ot). De ne mondjátok senkinek.;)

 • Ordas
  Hozzászóló
  2019-06-16 at 21:24

  “Azt sem nagyon értem, hogy miért akar mindenki vendégszobát a házába?”

  Nálunk havonta van kb. 3 db vendégéjszaka (nagymamák). Kényelmesebb így. Azonkívül az én dolgozóm (=azaz az én gyerekszobám 🙂 ), könyvtárszoba funkciót is ellátja. És csak 9,3 nm.

 • naa
  Húdekomoly ez a tanulmány, tele van statisztikával, bocs, de nem rágtam végig – meg ugye ez Amerikáról szól, őszintén nem nagyon érdekel, hogy a mortgage, fizetés, házméret meg a boldogság náluk hogyan korrelálnak logaritmikus skálán… Pedig az emailemet is elkérte.
  A relatív gazdagság/jólét érzés létező tényező, szerintem matek nélkül is érezhető, hogy van ilyen, sőt, még akkor is van hatása rád szerintem, ha fennhangon hirdeted, hogy téged aztán nem érdekel…
  Valószínűleg engem is befolyásol tudat alatt, pedig nekem direkt jól esik, ha pl. drága presztizsautók mellé állhatok be a régebbi, tizenéves kocsimmal…
  Ha a szomszédod kertjét a kertész gondozza, annak csak örülj, legalább kulturált a környezeted. Ha a háza nagyobb és hivalkodóbb, az is jó, talán nem hozzád törnek be előbb… Ha nem is állna szóba veled, legalább nyugtod van… Szóval mindenben a jót kell nézni 🙂
 • meregzsakk
  5-en lakunk egy új 270 m2-es házban. Ebben van dupla garázs, több tároló, gépészeti helyiség, 4 szoba, iroda (otthon dolgozunk), 2 fürdő, 1 külön wc, kamra, mosókonyha, wellness, N-K-É. A lehető legtöbb dolgot delegálom, hogy a családdal tölthessem az időm (takarítás, kertészkedés, autómosás, autószerelés). Az, aki elvégzi helyettem ezeket a dolgokat, az időt ad nekem. Én az időmért cserébe pénzt adok. Mindketten boldogok vagyunk ebben az állapotban. A nagy ház és a vele járó tér, valamint ezek fenntartása sok fáradozással jár. Ha nincs pénzed, akkor időd sincs, ekkor szívsz és nem szereted a házad. Ha van pénzed, marad időd és boldog maradsz, szereted a házad.
  Le lehet degradálni farokméregetésnek, vagy társadalmi pozicionálásnak az egészet, de nem szabad általánosítani.
  Egy Renault Tháliával is más dimenzióban vagy, mint egy S500-as mercivel. Utóbbival nem kell küzdj, elengednek.
 • Szorgoshangya
  15.5 nm-es, világos, összkomfortos, ésszerűen berendezett mikrogarzonban lakom egyedül, Bp. belvárosában. És remekül érzem magam! Egy lakás ára ott csücsül a számlámon (pmák), de egyelőre nem akarok venni. Jóval többet keresek mint az átlag, a konditerem pedig 1 perc sétára van. A szüleim vidéken kergetőznek 135 nm-en.. Kertészkedés, újítgatás, favágás, jó levegő.. Nekik nem kell kondiba járniuk.. Minden relatív.. Bár elgondolkodtató, hogy életük munkája Budán, egy komolyabb garázst ér..
 • n.n.
  OFF bocsánat mégegyszer
  Mind a hét “élettér” kicserélhető az “otthon”-ra. Akkor miért? Ez valami divat?
  A hitleri Németország nyelvezetéből a “Lebensraum” tükörfordítása?

  A másik jelentés használata (hu.wikipedia.org/wiki/Élettér_(ökológia)) pedig házakról beszélve értelmetlen. Az emberiség élettere a Föld bolygó.

  Ne haragudjál, hogy szóvá teszem, jószándékkal gondoltam segíteni.

 • D
  Az elmúlt években jonéhányszor voltam vendég ezekben a hatalmas amerikai házakban. A kérdés ott teljesen másként merül fel.
  – A házak méretének növekedése a kertvarosokat érinti leginkább ahol a neighborhood, környék nagyon fontos.
  – A régebbi házas környék társadalmi összetétele szép lassan csúszik le. Ezert minden infrastruktúra is romlik le. Gyorsulva menekül a középosztály.
  – Autóval közlekednek, igy Pl. nem számít annyira a távolság a belvárostól.
  – Ellenben az iskolakorzetek és sok minden más miatt számít a környék.
  – (Mivel fából építkeznek eloregyartott szervezetekből, így maguk a házak is rövidebb időre vannak tervezve)
  – Egy-egy új környékét fejlesztő ingatlanos cég pedig mintatervek alapján lényegében megszabja a minimummeretet. (Ki van számolva a kb max méret amit 30;év alatt adott ki tud fizetni)
  – Magyarul az egész egyszerre őrület és kényszer is sokak számára.
 • L70
  Egyetértek. Mi keresünk házat a 60-65m kategóriában meghatározott környéken 3 főre. Most kínálnak egyet 69.9-ért, de 7! szoba 210nm. Ha fele lenne akkor megajánlanánk rå a 65-öt. Most 61nm-es lakásban élünk teljesen elégedetten.
 • yimshagin
  Mi kb. 150 nm-s házban élünk falun (~900 nm telek még hozzá) és valóban sok energiát, időt elvesz a kert, takarítás, de azért nem megoldhatatlan és még másra, egymásra is marad időnk. Igen, 2*2 óra (telek belül+kívül) a fűnyírás alkalmanként, de 1-2-3 hetente azért belefér, akár munka után is hazaérve, mivel egész nap a monitor előtt ülök – mint most is. 🙂 Sőt, a 4 és 6 éves gyerek is örül, amikor együtt húzzuk-vonjuk a gépet. Szóval ilyenkor is együtt a család. Idevág, de azért kicsit off. Ami engem meglep, hogy olyan mintha a környékben hasonló/jobb ingatlanokban élő társaink szemében ufók lennénk a 3 gyerekkel, mert amúgy mindenhol 2 van vagy kevesebb. És szegény feleségem ezért is vacilál (bár nyilván nem ez a fő szempont, de azért mégis), hogy legyen-e 4., mert hogy olyan, mintha már így is ki lennénk nézve a 3 gyerkőccel. Pedig mint írtam fentebb, a házban hely bőven lenne neki..
 • Bruce
  Off:
  A fundamenta gyerek kasszáról tudnátok írni, hogy érdemes e belefektetni? Elsőre majdnem ugyanazt tudja mint a régi fundamenta (30%-os jóváírás évente) csak hát a futamidő miatt a végére ez az előny már elfogy. 16 éves a lejárata… Meg hát a szerződéskötési díj is elég magasra tud kúszni.
  De mindenképpen érdekelne a véleményetek
 • Dörnyei József
  Nekem 437 nm-es házam van. Ez az én határom felett van, nem kellene nagyobb.
  Van benne kb. 100nm, ami nincsen kihasználva, raktár funkciója van.
  Nem költöznék egy sokkal kisebbe. 300 nm még talán elég lenne, de annál kisebb nekem nem kellene.

  Szvsz. egy átlag családnak kb. 300-500 nm-es házra érdemes célozni, ha van rá keret. Nyilván, akinek nincsen rá pénze, az vegyen akkorát, ami még belefér. De ha van, akkor valahol ez legyen a cél.
  500 nm felett szvsz. már nincsen értelme a dolognak. A környéken van több 1000 nm-es ház is, de nekem nem kellene egyik sem.
  Az egyetlen dolog, ami kellene az a belső medence. Ahhoz kell a nagyobb ház, mint az enyém (437nm) Nekem nem fért volna el a belső medence, mert a telkem így is 100%-osan a határra be van építve. Ja, meg az extra 20M, amire meg nem volt keret. 🙂 A belső medence csak a földszintre mehet – reálisan – ahova sok minden más is.

 • Kiszamolo
  Nn, élettér az, hogy hány négyzetméter jut egy-egy emberre.
 • matetoth

  ugyan elég hiányosak az autózási ismereteim (inkább motorozom ), de tényleg úgy érzed, hogy van különbség az 500-as merci és a “csotrogányok” elengedése közt? meg hova engednek el? a másik sávban állni a dugóban? Vagy az autópályán jobban kimennek előled?

  Mármint lehet, hogy ufó vagyok, de nekem az összes autó egy doboz, ami el akar csapni (általában, mert nem figyel), de ha autóban ülök is azt engedem el, akinek szüksége van rá, legyen akármilyen szépre mázolva a doboza…

  A többiben egyet értek, legyen akkora házad, amit szívesen tartasz/tartatsz rendben. 😉 Vagy bérelj akkorát, mert 5 éven belül más méretre lesz szükséged…

 • Blend Ahmed
  Jó dolog közösen pfújolni az amerikai hübriszt, de mi meg éppen a másik véglet vagyunk:

  portfolio.hu/ingatlan/lakas/beazott-sotet-lakasok-meg-mindig-sokan-elnek-ilyen-korulmenyek-kozott.301810.html

 • Blend Ahmed
  “Egy Renault Tháliával is más dimenzióban vagy, mint egy S500-as mercivel. Utóbbival nem kell küzdj, elengednek.”

  Egy Mercivel is csak 90-nel vagy 130-cal szabad menni. Tudom, naív vagyok…

 • gaborr
  A 10 éves BIRS fixing 2% alá esett, az 5 éves lassan az 1%-ot közelíti. Ez brutális, gyakorlatilag itt a 3% alatti 5 éves lakáshitel,ha a bankok nem emelnek a kamatfeláron, de a 10 éves sem sokkal drágább (mivel ott kisebb szokott lenni a kamatfelár).
  Méghogy kamatemelés…
 • tizedes
  Kádár kocka Br.100nm-en nőttem fel 1 tesóval. a kisebb, 9nm-es szobában ,2en voltunk.
  Ritkán voltam bent, inkább udvaron voltam, Télen + társas és Legózás.
  Nem volt nappalink, szülőnk hálójában volt a tv, a feleslegesen nagy folyosón játszottunk, ahogyan az unokák is a mai napig.
  Volt egy vendégszoba, 17nm,nem használtuk alvásra!
  Mostani, 78nm.en van két 11nm-es, 1 6nm-es szoba, 1 6nm-es gardrób 1 nagy étkező nappali konyha triumvirátus és 1 db fürdő+wc egyben.
  Az előszoba remek méretű. Ezen 78nm-en kényelmesebben és jobban élünk 5en, mint 100nm-en 4en.
  Van egy 5.5*2.6 méteres garázs a házhoz közvetlenül mellé építve, egy tető alatt.
  Ez szvsz LUXUS. Itt nettó 15nm-es szobát kialakítunk, mert Br 250.000-ből egy fedett garázsbeálló lazán kijön.
  A gardrób(padlásfeljáró) átalakul még 1 zuhanyzó+külön WC-vé(EZ kell, nem is kérdés)
  Mindenkinek külön szobához tetőtér kell.(8-9Mft !! (45nm))
 • Zsu
  Kedves meregzsakk. Pont a hasonlo hozzaallas miatt nem elek mar ideheza, hanem Svedorszagban. Nekik nem derogal beengedni egy teslaval sem. Vagy megallni a gyalogosnak, odafigyelni a masikra, elozekenynek lenni.
  Sajnalom, hogy otthon meg nem sikerult levetkozni ezt a kivagyisagot. Bar tudjuk, annyit ersz, amid van..
 • Ungarische betyár
  Meregzsakk.

  Miért kellene elengedni egy 500-as mercit az úton? Mert merci, vagy mert drága?
  Szerintem akkor kell elengedni, ha a KRESZ szerint elsőbbsége van.

  A fűnyírásról kertes háznál: ez miért merül fel többször is problémának? Venni kell 4-5 éves 5 le-s, önjárós fűnyírót. Kb 50 ezer. Aztán csak sétálni kell a gép után. Erre kellene kertész?

 • Kobe
  Magyarorszagon szerencsere ezt a problemat mar megoldottak, itt az 1milla koruli nm aron nyereszkedes ujra eletre hivta a minel kisebb garzonokat.
  Nyilvan nem feltetlen kell egy 3-4 fos csaladnak 150nmes haz, de a mostanaban divatos 35-38nmes beton-egerlyukak ket fore is elhetetlenek. Aki maskepp veli, az probalja ki 5-10 evig
 • tizedes
  2.rész
  Ugye nem tudjuk, hogy mi lenne, ha a tetőtérbe beköltöznek a gyerekek, alul mi maradunk és a gyerekek kirepülnek 16 év múlva. AZ egész mostani árakon, sok saját erővel kb 10M lenne(garázs is beépül)
  Majd itt maradunk ketten , nyugdíjas korunkra 140nm-en…..
  Aranyközéputat választjuk, kecske és káposzta esetét 😀
  De a jelenlegi nem maradhat, minél nagyobbak lesznek a gyerekek, annál nehezebb lesz.
  (Ha nem lenne csak erre pl 5 M ft, akkor így is jó lenne, de inkább erre költöm, mint vegyek egy 7 személyes pl. Renault Grande valami extrás autót Támogatással együtt 5M-ért, ha a C’eed 5személyessel elférünk.)
 • valaki
  Közben egy kis CSOK

  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/nagyot-szol-a-csok-meg-soha-nem-latott-informaciok-az-allami-ingyenmilliokrol.327871.html

 • jami
  Nekem a dolgozószoba&vendégszoba hiányzik, ill. ha rajtam múlott volna nagyobb lenne jóval az előszoba – de ezeken nem lehetett már változtatni.
  Én határozottan boldogabb vagyok, mint az 51 nm-es lakásban. Azt is nagyon szerettem 1 gyerekkel, aztán mikor többen lettünk, akkor azért nagyon sok pakolás kellett csak az elféréshez. És az hagyján, én mennyire vagyok boldog, de most kamaszodnak 😀 És nem gondoltam volna, mennyire élvezem a kertet. Igaz, nekünk inkább csak pici udvarka van, de nagyon kikapcsol. És olyan apró örömök, hogy mikor indulunk biciklizni, csak a garázst kell kinyitni, bicók ki, pakolászunk, garázs be, kapu ki és indulunk. Vagy vásárlásból haza, beállok az udvarra és pakolászok be a házba, nem kell x bezárás/kinyitás/garázsajtóval/lifttel trükközés. Belegondolva nekem a lakás-ház váltás az, ami sokat jelent, a méret már csak ráadás.