További infó a KATA-ról

Visszatérve a tegnapi témára, a KATÁ-t sikerült kinyírni egyetlen huszárvágással. A módosítás szerint ha egy cégnek számlázol 3 millió felett, onnantól a fennmaradó részre az adókulcs 40% lett. S hogy a hülyeség még jobban tomboljon, a számlát befogadó cégnek kell nyilvántartani és befizetni azt. Ergo egyetlen rendes cég sem fog katás számlát befogadni. Más lejelenteni egy értékhatárt és más adózni valaki más helyett. Aki ezt a hülyeséget kitalálta…

Majd úgy fog egy cég árajánlatot is elfogadni, hogy előre kell kalkulálnia, mennyi munkát fog adni egy katás cégnek, mert 3 millió forint felett hirtelen 40%-kal drágább lesz a szolgáltatás. Teljesen életszerű elgondolás, látszik, olyan találta ki, akinek fogalma nincs, hogyan működnek a vállalkozások. Hiába vezeti valaki az iparkamarát. (Ennél csak egy rosszabb van, ha pontosan tudta, hogyan működnek és pont azért találta ezt ki, hogy kinyírja a katás vállalkozásokat, mert egy cég sem fog katás számlát befogadni ezután.)

Ellenben akik feketén foglalkoztatnak embereket katás számlákkal, azok csinálnak még egy-kettő-három céget és a mostani katások több felé fognak számlázni és ezek az új cégek fognak beszámlázni a régi cégnek. (Az eddigi katás takarítónők meg biztonsági őrök ezután is bele fognak férni a hárommilliós keretbe, vagy alig fognak túllógni rajta, de még mindig olcsóbb lesz katáztatni őket, mint bejelenteni.)

Eddig tartott kicselezni a törvényt, ellenben minden valódi vállalkozót, aki tényleg cégeknek dolgoznak, sikerült lábon lőni. Miután ügyesen az evát is megszüntették, semmi nem maradt a kisvállalkozóknak, eredményesen visszalőttük az országot a kilencvenes évekbe. Aki nem fodrász vagy taxis, az ne akarjon vállalkozni. Ha ez volt a cél, na azt sikerült elérni. Ha valami más, akkor nagyon elszúrtátok, fiúk.

(Mondjuk könnyű lesz mostantól kiszűrni a csaló cégeket: amelyik hajlandó katás számlát befogadni, azt valami csalásra használják, valószínűleg a fenti szisztémában.)

Néhány dolog, ami kiderült a törvénytervezetből:

– A költségvetési szerveket elegánsan kivették az adózás alól. Azok nyugodtan befogadhatnak katás számlát.

– Ha külföldre számlázol, te fizeted a 40%-ot.  “Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.”

Kérdés: ha van főállásom máshol, ergo másodállású vállalkozó vagyok, akkor miért büntetnek 40%-os adóval, hiszen biztos nem bújtatott foglalkoztatott vagyok?

A törvénytervezetet átolvasva egyértelmű: a bújtatott foglalkozás elleni harc hazugság, hiszen a külföldre dolgozókat éppúgy sújtja az adó, mint a bejelentett állással rendelkező másodállású vállalkozókat.

A fordított adózással pedig az lehetett a cél, hogy rendes cégek ne fogadjanak be katás számlákat. Mert más magyarázat nincs erre, hiszen a bújtatott vállalkozónak mindegy lenne, hogy neki marad 40%-kal kevesebbje, vagy a munkáltatója fizet 40%-kal többet utána. Semmi értelmes indoka nincs a fordított adózásnak, ami ráadásul bonyolulttá is teszi az egészet.

Ez vagy adóemelés vagy még inkább a kisvállalkozói konkurencia kinyírása. Nehogymá’ a kisvállalkozó kevesebb adót fizessen, mint a nagy cég. Intézzük el, hogy senki ne lehessen kisvállalkozó, aki cégeknek dolgozik. Jó, de mire hivatkozva csináljuk ki őket? Hát a bújtatott alkalmazottakra. De hát ez hülyeség. Nem baj, az emberek meg fogják kajálni.

Fiúk, ha adót akartok emelni, miért nem azt mondjátok? Mondjátok azt, hogy sok pénz kell, a katát ne választhassa más, mint a fodrász meg a kőműves, illetve azok a csalók, akik a fenti módon gond nélkül kibújnak a 3 milliós határ alól.

Ha meg a kisvállalkozói konkurencia kinyírása a nem titkolt cél, akkor azt is megmondhatjátok nyugodtan, nem kell félrebeszélni. Ha be mernétek vallani, tököseknek tűnnétek, igazi kemény arcoknak. Így csak olyan szerencsétleneknek, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy mit csinálnak, kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt.

Update a szövegértésben gyengébbek kedvéért: NEM lenne baj, ha adót emelne a kormány, az sem, ha sávossá tenné a katát. A baj az, hogy olyat csinál, aminek jobb esetben semmi értelme és csak dilettánsok, rosszabb esetben szándékosan akarnak vállalkozásokat kiszorítani. Mondják azt, amit akarnak, de ne hivatkozzanak burkolt alkalmazottakra, mert nagyon kilóg a lóláb. Mondják azt, hogy mostantól cégek nem számolhatnak el katás számlát és kész, illetve adózz többet, még akkor is, ha külföldre dolgozol. Akkor megértjük, maximum megkérdezzük, miért. De ne is játsszák a hülyét és ne is nézzenek mindenkit hülyének. Amit csináltak, az egyedül egy ellen nem jó: a burkolt munkavállalás ellen.

Share

256 hozzászólás

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  szerinted minden katás mindig ugyanannyit keres?
 • Pallos Levente

  A kérdés nem az, miért kell a bújtatott foglalkoztatást rendbetenni. Hanem az, hogy miért olyan gyávák, hogy nem merik kimondani, az új törvény célja a kaszálás a frankó vállalkozásokon.
 • Stan
  re: Kalv
  “Sajnos nem volt időm az összes hozzászólást elolvasni, de úgy látom, hogy két dolog még nem került szóba.
  Az első a kamara védelmében (amit nem szívesen teszek de sajnos a logika nem szeretet kérdése) az, hogy ők képviselik az olyan cégeket is, mint például az én munkahelyem, ahova már nem bírnak felvenni egy épkézláb IT-st, mert a katás nettóval nem tudnak versenyezni.”

  Öööö, ne haragudj, de ez így nagyon sántít. Egy cégnek ROSSZABB hogy egy munkavállalónak fizet ki pl. 800e nettó bért ami neki 1,6M-ba van benne a bérköltségekkel; míg a KATA-snak kifizet-e ki mondjuk nettó 1.100e nettót és mindenki örül.

  Még hogy a Kamara az ügyfeleit (“a cégeket”) képviseli… Ez vicc? A Kamarának kellene a KATA mellett érvelnie, ehhez képest Kormány kesztyűbábjaként viselkedik és a Kormány érveit hajtogatja, nehogymá’ szegény Fidesz politikusok ázsióját rontsák a KATA szabályozásokkal

 • Én is akarok kommentelni...

  1, Magánszemélyekre nem vonatkozik ez az adófizetési kötelezettség, az Art. szerint ők nem minősülnek kifizetőnek.
  2, Ha mégis megtennéd, akkor kb. rád rohadna a műanyag bilincs, lévén fiktív számlázást követnél el (nem valós gazdasági eseményről állítottál ki számlát), és biztos értékelné a hatóság a poént.

  Elnézést, de jóval korábban más is írt saját ingatlan bérbeadásával kapcsolatosan “tippet”, ami szintén ordas nagy baromság volt. Visszatérhetnénk a korábbi színvonalra a hozzászólásokban is?

 • Én is akarok kommentelni...

  Fogadjuk már el, hogy havi 400 ezer felett van a bruttó átlagkereset, ez éves durva kerekítéssel 5,5 millió bérköltség évente.
  Ez alatt nem mész el vállalkozni, biztonságosabb a munkavállalói lét, és kifizetődőbb is. Ezért ez az összeg alatt meghúzni egy ilyen vonalat sima pénzbehajtás.
  Mi leültünk otthon, és 15 perc alatt szétdobáltuk a 3 millió feletti részt több felé, és nem érint minket ez az egész. Ezt akarták? Mit kezdesz azzal, aki beszállított 11 millióért búzát a felvásárlónak és kiállított egy számlát? Ő is bujtatott munkaviszonyos mi, és mehet a 40%-os bünti? Viheti majd 4 felé a búzáját plusz sok költségért.

  Végezetül a javaslatodhoz csak annyit, hogy az ÁFA nem befolyásolja a profitot, iparűzési adó KATÁSnál is van, szerencsés esetben kevesebb mint egy cégnél. De még sorolhatnám hol vérzik a hozzászólásod, de nem etetem tovább a trollt.

 • Oggy
  Yutte

  Tudom, hogy változó. De itt eddig elég sokan azzal vágtak fel, hogy millió felett keresnek havonta. Ezért kérdeztem, hogy mikor hazudtak. Tudod elég beteges, hogy idejárnak hazudni, hogy ők milyen pengék. Utána meg sírnak, hogy hát ők nem annyit keresnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy sok KATA-s nem keres hú de jól. De gondolom ők nem is jöttek vagánykodni, hogy mennyit keresnek. Csak tudod gusztustalan, hogy aki eddig játszotta a fejét, most meg elkezd sírni, hogy csak vele b@sztak ki. Az egész országgal ki van. Nem csak velük.

 • Kalv
  ezek szerint nem voltam elég egyértelmű, de a lényeg, hogy azokra a cégekre gondoltam amik nem engedhetik meg maguknak, hogy munkaszerződés helyett vállalkozói szerződéssel “vegyék fel” az embereket. Nyílván nekik is jobban megérné, de más okokból nem tudnak élni vele. Ők így indokolatlanul versenyhátrányba kerülnek.
  A kamara feladata lehetne a munkabér adójának csökkentéséért lobbizni, de nem a kata mellett. Nekik miért kéne amellett érvelni, hogy minden munkavállalóból katás ál-vállalkozó legyen?
 • Lala
  valóban, elég csak visszakeresni, mikor ment több száz hozzászóláson keresztül a f.rokméregetés, hogy szinte már rosszul érezte magát, aki csak 1 millió nettót tudott felmutatni 🙂
  Most meg hirtelen varázsütésre eltűntek, ahogy szóba került, hogy 3 milliós bevétel után extra adó jön.
  Nekem a legnagyobb gondom a katával az, hogy persze most mindenki arra hivatkozik, hogy nem kap majd nyugdíjat, de vajon, amikor egy katás nyugdíjas lesz, akkor is csendben tudomásul veszi ezt?
  Mert szerintem nem, hanem egyre nagyobb létszámban ott fognak tüntetni meg hőbörögni, hogy fizettek egész életükben és mire fel kapják ezt a keveset?
  A politika meg tudjuk milyen, szavazatvásárlás. Ha elég sok kisnyugdíjas katás lesz, akkor majd megmentik őket, de több bevétel nem lesz, úgyhogy majd az én nyugdíjamat kurtítják, hogy katásokat kisegítsék. Ez fog történni, mindenki tudja, de cinikusan hallgat.
 • Treil
  @Én is akarok kommentelni…
  Nem, alkalmazottként a felét-kétharmadát keresné mint KATA-s vállalkozóként. Ha valaki KATA-val keres 260-at (bruttó 400 nettója), akkor alkalmazottként keresne 160-at. Szerintem egy hidegburkoló is keres havi 400-600 között KATA-val, ebből lejön annak a pár eszköznek, autónak, stb költsége és az adó, még mindig bőven 300 felett van. Alkalmazottként meg kapna szakmunkás minimálbért, legjobb esetben 200-at. Különbözetből meg röhögve kifizeti a TB-t, nyugdíjat meg tesz félre, amit ellenben majd meg is kap egy alkalmazottal szemben.
 • Éva
  köszi, nemsokára irok, baba mellett sűrű az élet

  Ha a 9 pontból csak 2 igaz ram, akkor is kell ezt a plusz adot fizetni? Egész évben 1 kliensnek dolgoznék többféle projekten, külföldi cégnek adminisztrációt

 • ex-tücsök

  Azért 12M a határ, mert évi 12M nem sok pénz, és ez még mindig bevétel és nem profit. Ergo egy taxis 6m-s határral simán 0 profittal ki is merítené.

  MIért nem lehet azzal kezdeni, hogy megértjük a problémát mielőtt kiritzáljuk a rnedszert?

 • ex-tücsök
  Nem tudom miért csinálunk úgy, mintha ez a jövőben lenne. Ma is tele van az ország minimál után nyugdíjba ment vállalkozóval. Családban is van ilyen, szóval tolja tovább a vállalkozást, mert nincs nyugdíj. Mondjuk az ő szakmájában 80 évesen is fog tudni dolgozni, ha nem történik semmi, de ez már a jelenben is létezik.
 • Miklós
  elvileg valószínűleg csak 4 ponton buknál el, mint a legtöbb ember aki külföldre dolgozik. Éppen ezért írtam az adóhatóság “kézikönyvéről”, mert ugyan a szabályok világosak, de a gyakorlatban átértelmeződhetnek. Nézd át az oldalt, amit írtam, fennt vannak a szabályok. Kb. ugyanezek várhatóak Magyarországon is. Szerbiában már tavaly télen lejátszották ezt a színjátékot.
 • Éva
  nem teljesen egyértelmű, min buknek el, milyen 4 ponton, valamint hogy ezek utan vonatkozna rám is az extra adó szerbiaban? A könyvelő erről nem beszélt

  Az emlitett 9 pontot olvasom épp pausal.rs/en/lump-sum-school/register-your-agency/

  Elnézésed kérem a lassusagert, a kialvatlansagra fogom. Szívesen meghivlak egy ebédre majd a sok segitsegert

  Nekem most tényleg abszolut elhetonek tűnik ez, ramutatnal kérlek, mit nézek be? Köszönöm

 • Meister
  A 370.000 KATÁs vállalkozóból (szerintem) maximum 10.000 lehet azok száma, akiknek a nyugdíjukig félre lesz téve a 60.000.000 ft, a lakásukon felül, amiből majd megélnek.
  A többiek ki fogják kényszeríteni majd a regnáló baloldali kormányokból a minimál-nyugdíj emelést….
  Ebben én is biztos vagyok.
 • L70
  Gondolkodjunk a jogalkotó logikájával, ha tetszik nekünk, ha nem. 391 ezer KATA vállalkozó van, nem erre számítottak. Ebből bizonyára van minimum olyan 100 ezer, aki nem katás vagy nem is vállalkozó valójában. Mivel már egy ideje a 100 ezer Ft feletti ÁFA számlák mennek a NAV-hoz, valószínűleg már most is képben vannak, hogy a KATA jogszabály változtatás mit fog ebből hozni. Július 1 után minden számla megy a NAV-hoz, még jobban képben lesznek. Ha a kívánt adóbevétel növekményt a KATA vállalkozók összessége nem fogja hozni jövőre, akkor szerintem lefuttatnak néhány riportot, hogy megnézzék az összefüggéseket, hogy akik egy helyre számláztak be előtte, azok hova számláznak be utána. Tehát kikerülni, okoskodni, nem biztos, hogy jó ötlet. Marad az alkalmazkodás valahogy.
 • Kalv
  én nem hiszek abban, hogy simán csak az adóemelés a cél. Ez a kérdés sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, ez abból is látszik, hogy kb fél éve már felröppent egy részletes KATA szigorítási terv amiből aztán nem lett semmi. És pl. amit Kiszámoló javasolt az előző cikkben (“Ne lehessen két évig katás számlát adni annak a cégnek, ahol előtte munkaviszonyban álltam.”) az kb benne is volt abban, és jött is rá a mérges hozzászólás valakitől aki pont azt tervezte, hogy alkalmazottból _valódi_ vállalkozó legyen, és _többek között_ a jelenlegi munkahelyének is be szeretett volna dolgozni. Ahol meg nagyüzemben konvertálják az alkalmazottakat ál-vállalkozóvá ott ugyanúgy tudnak csinálni egy köztes továbbszámlázó céget mint a szétdobós példában. Még olcsóbb is kijátszani, mert csak 1 cég kell.
 • Kalv
  Azzal kéne kezdeni, hogy megpróbáljuk meghatározni, hogy mitől lesz valaki vállalkozó. Szerintem sokat segíthetnénk egymásnak (és talán-talán a döntéshozóknak is) azzal, ha mindenki megosztaná, hogy ő miért tartja magát vállalkozónak vagy alkalmazottnak.

  Én például vállalkozó lehetnék, mert
  – külföldi a munkahelyem
  – kötetlen a munkaidőm
  – itthonról dolgozom (covid miatt 100%, de amúgy is rugalmas)
  – saját eszközt is használok a munkámhoz (monitor, egér)

  Ami miatt mégis inkább alkalmazott vagyok:
  – a munkahelyem csinált magyar leányvállalatot, hogy fel tudjon venni
  – havi fix a fizetésem, függetlenül az aktuális teljesítménytől (az éves teljesítmény évente egyszer változtatja)
  – a cégtől kaptam laptopot és egyéb eszközöket
  – és úgy általában alkalmazottként vagyok kezelve, ezt nehéz megfogalmazni, pl van HR, nem csak ahhoz van hozzáférésem amivel közvetlenül dolgozom, céges email cím

 • Kulombos
  Kicsit tegyünk már rendet a fejekben, szörnyű ez a fröcsögés ami az alkalmazottak oldaláról jön, ők várhatóan 100 Ft-ot sem kockáztattak soha, egész életükben a lottón kívül, nemhogy vállalkozásba fogtak volna…:
  – Sajnos a rendszerváltás után még 30 évvel is szitokszó a “vállalkozó”, erre még a média is ráerősít (bár van némi javulás)
  – Nem az a kisvállalkozó, aki havi párszáz ezer forintot keres: A hivatalos megfogalmazás szerint MIKROvállalkozás, aki 1-10 fő között foglalkoztat, KISvállalkozás, aki 11-50 között. Mekkora bérköltség ez…? És vannak az egyéni vállalkozók, akik jellemzően, de nem feltétlenül önfoglalkoztatók, ennek egy kis halmazát fedik le a KATA körbe tartozók.
  – A Mikro- és kivállakozások a teljes foglalkoztatottak kb 50%-át adják, tehát nem kéne őket csesztetni sem az alkalmazotti oldalról, sem a kormányzatiról.
  (Háttérinfo: 1994 óta vagyok MIKROvállakozó…)
 • Tamás
  aki most 60 éves, az 2000-ben 40 volt (aki 55, az meg 35, ugye). Ereje teljében, a legjobb éveit élte. Lett volna 20 éve megtanulni alapszinten (nem, nem szakértőnek kell hozzá lenni). Az egy generációval korábbi idősek nehézségét megértem a számítógépekkel, hiszen rohamosan és óriásit fordult a világ. De ezzel nem tudok empatizálni. Tessék felkötni a gatyát, nem pedig úgy tenni, mintha ez egy áthatolhatatlan fal lenne.
 • Pallos Levente

  “én nem hiszek abban, hogy simán csak az adóemelés a cél”
  Akkor viszont tökéletesen dilettánsok, ami sokkal rosszabb.

  Miért van, hogy újabban a kreszkérdést csak 6-8 próbálkozás után eszi meg a rendszer? Nagyon idegesítő.

 • Oggy
  Kulombos

  Te pont olyan vagy, mint az én volt munkaadóim. Ugyan úgy sírsz, hogy miért nem tud nekem bért adni. De azért évente 4-szer elmegy nyaralni Ázsiába. Meg az egész család vadi új Audival jár. Ha nem jó vállalkozónak lenni, akkor miért vagy az?

 • Kulombos

  Áruld el légyszíves, hol írtam én ilyet, amiből ez a következtetést vontad le…
  Nagyon jó vállalkozónak lenni, próbáld ki (miután voltál egy belgyógyásznál, aki kivizsgált, különösen a májra fókuszálva, mert nekem rossznak tűnik… :-)))
  Nem nagyon vagy tisztában a dolgokkal, különösen nem egy Békés megyei kisvárosi helyzettel, szó sincs ilyen lehetőségekről, amit írsz. Itt inkább a tenyerünkön hordozzuk a kollégáinkat, mert az elvándorlás miatt nem találunk szakembert. Nemhogy jót, semmilyet. (ugyanitt keresek automatizálási mérnököt…:-)
 • Oggy
  Kulombos

  Épp eleget láttam, mivel a Dél-Alföldön élek. Megunták és leléptek. Én földművelésből élek és nem sírok, hogy nem találok embert, mivel tudom, hogy senki nem akarja ezt csinálni. Persze a pénz az jó lenne mindenkinek. Kora tavasztól kora őszig van munkám. Utána pihi. Majd kezdődik előről. Annyit simán megkeresek, hogy egész évben megéljek. Félre is tudok belőle rakni. Ebben az ágazatban is azok sírnak, akik előtte alig fizettek. Nem sajnálom őket! 😀

 • gabor
  Sem a törvényből, sem a hozzászólásokból nem derül ki számomra, hogy mi történik az exta 40 %-os elvonással? Állam bácsi egyszerűen zsebre teszi, vagy növekszik-e ezzel a KATÁ-s munkavállaló nyugdíjalapja?
 • Kiszamolo
  gabor, mitől növekedne? Eddig is 40%-ot fizettél 12 millió felett, ott sem növekedett semmi az adón kívül.
 • SzT
  Azért megjegyzném a cikkírónak:
  Ha egy cég 3 millió forint felett fogad be KATA-s számlát, az nem 40%-al drágítja “hirtelen”… Mert “csak” a 3 millió Ft feletti részre jön a 40%… Ami a teljes vállalási díjra mindig kevesebb lesz mint 40%. Tessék kimatekozni.

  Az állami cégek azért mentesülnek, mert költségevétési szerv gyanánt, nem igazán fordul elő náluk a bújtatott KATA jogviszony. Illetve egy bíróság által kirendelt ügyvéd, szakértő, stb esetén azér elég visszás lenne, hogy még a bíróságnak vagy a NAV-nak kellene adót fizetnie, meikor nyilván ezek nem lehetnek bújtatot jogviszonyok…

  De amúgy örülni kell, hogy enni kivétel van… Az államnak bármelyik KATA-s dolgozhat, ha talál erre lehetőséget. Tessék az állami melókra ráhajtani… 🙂

  Amúgy a magánszemélytől kapott bevételre sem vonatkozik, mert a magánszemély nem az Art. szerinti kifizető.

 • Kiszamolo
  Szt,

  Rendelsz 100 ezerért munkát. Majd megint, megint és megint.

  Aztán “hirtelen” a 100 ezer után már fizetsz 40% pluszt is.

  Miért, az állami szerv által felkért szakértő és a magán cég által felkért ugyanaz a szakértő között mi is a különbség?

  Felejtsd már el a bújtatott maszlagot. Nagyon nem erről szól az egész, az csak a parasztvakítás része.

 • ex-tücsök
  Mennyire cinikus már a mai magyar viszonyok között azt mondani, hogy tessék az állami melókra ráhajtani…
  Ha valaki mindig az állami szervnek dolgozik szakértőként, akkor az állam miért nem veszi fel alkalmazásba és miért nem bújtatott munkavállaló? Az állam is felveheti, ha annyira sokat rendel tőle, hogy oda számláz 12 milliót egy évben mondjuk ugyanannak a bíróságnak.
 • Karl
  A kamarai díjakból élős… élő úriember eredeti javaslata szerint nem 3, hanem már 1 milla után bejött volna a magasabb adó.
  Ideje elzavarni a helyéről, hogy jöjjön más, aki tényleg a vállalkozókat képviseli.
  mfor.hu/cikkek/makro/sokkal-rosszabbul-is-jarhattak-volna-a-kisadozok-ha-a-kormany-elfogadja-az-mkik-javaslatat.html
 • tumpara
  “Az állami cégek azért mentesülnek, mert költségevétési szerv gyanánt, nem igazán fordul elő náluk a bújtatott KATA jogviszony.”

  Még hogy nincsenek! Tudod, mennyi pénzt szivattyúznak ki tanácsadóknak? Az egész arra megy ki, hogy menj rá az állami melókra, így függésben leszel tőlük és így tudod, hova kell szavazni. Nem kötelező, csak elemi érdeked.

 • Miklós
  + a fizetésed egy része megy az állami cég vezetőjének a zsebébe, egy másik része pedig a pártkasszába.
  Ha mondjuk szezonmunkásokat foglalkoztatsz, vagy a mezőgazdasági patikádon keresztül szerzi be az állami cég a vegyszereket, akkor pedig még nagyobb sugárban dől kifelé az adófizetők pénze. te hol élsz? 🙂
 • Burgeres
  Azert itt altalaban tudtok szamolni. Most nem igy van. Ha tovabbra is megmaradsz Kataban (50e) es egy cegnek dolgozol, akkor 800e/ho-nal 33,25%-os adoterhed lesz. 900-nal pedig 34,4%. Szoval nem tortent olyan nagy dolog, csak helyére kerult a kata a munkaviszonyhoz kepest, ahol 80-85% a netto fizetesre rakodo teher.
 • kutya
  Ugy nez ki, elfogadtak… 10856-ra kell keresni a parlament.hu -n az iromanyok kozott
  amit nem latok ebbol, hogy a kapcsolt vallalkozasok egy kifizetonek minosulnek-e (vagyis ha a KATAs nem vele, hanem EGYMASSAL kapcsolt vallalkozasoknak szamlaz)
 • Egy katas
  egyfelol jo lesz az 33.75%nak is ha mar okoskodunk, de ezt most tegyuk is felre

  azok a szempontok esetleg lehetnek-e fontosak, amiket mar a tobbiek 328x leirtak? hogy a katas nincs “biztonsagban”, hogy sajat eszkoz, hogy felre kell tennie nyugdijra, hogy stb stb? es ezeket tudod szamositani? (komolyan kerdezem, en nem, de kb biztosan megdobja a szamaidat)

  es esetleg lehetseges-e, hogy nagyon kis hanyada az erintetteknek az, akikre felteszem gondolsz: azaz hogy beul a munkahelyre az alkalmazott melle, latszolag minden korulmenye ugyanaz mint az alkalmazottnak, csak sokkal tobb penzert? mert en ilyenbol sokkal sokkal sokkal kevesebbet ismerek, mint akiknek ez akkora szopas lesz, hogy nem fogja megerni folytatni a katazast, hanem lehet megint mindenfele sutymuty eszkozokhoz nyulni, ala 90es evek?

 • Gergő
  Még 1 szemszög az adócsaló Katásokhoz.

  Kata előtt nagy cégnél voltam programozó.
  – kb 8tól fél5ig voltam bent (8 óra ledolgozandó + fél óra ebédszünet)
  – átlag napon 1-2 órát dolgoztam, maradék meetingek, callok, kávészünetek, beszélgetések, youtube, facebook, böngészés
  – kpban kértem a cafeteriat, így összesen kaptam kézhez 311.000 forintot
  – fizetett szabadság, ünnepnapok, betegszabi, stb +

  Kata, külföldi cégnek bedolgozva, nagyon hasonló munkakörben:
  – napi 6 órát vagyok bent a bérelt irodában (+ költség az alkalmazotthoz képest!), az általam vett eszközökkel dolgozva
  – a 6 órát egy monitoring software ellenőrzi / méri, ez alapján kapom az órabéremet – ebből kb 5.5 óra nettó munka (tehát kb fél órát “csalok”, wc, kávéfőzés, ilyesmik, ezeknél nem állítom le a monitoring progit)
  – kb picivel 1 millió alatt keresek havonta
  – fizetett szabadság, ünnepnapok, betegszabi, stb –

  folyt.köv.

 • Gergő
  előző folytatása:
  – jobban élek mint amikor alkalmazott voltam? igen
  – sokkal többet dolgozok ezért? igen
  – ha és amennyiben bevezetik ezt a szart, jelentősen vissza kell vennem az életminőségből? igen
  – vajon leszek-e ennyire motivált a pénzem kb 2/3adáért? valószínűleg nem
  tehát a gyakorlatban mi fog történni? nem tudom, de semmi jó
  lehetőségeim:
  – kb napi nettó 2 órával többet dolgozok, hogy (majdnem) ugyanannyi pénzt keressek – valszeg kiégek
  – kevesebbet dolgozok, amivel kb annyit keresek mint anno alkalmazottként, és épphogy kell fizetnem plusz adót – a vállalkozás plusz költségeivel (meg pár év eltelte miatt) nem bírnék megélni havi 300k körüli pénzből
  – dolgozok ugyanennyit, “lenyelem” hogy 2/3 fizetésért teszem ezt, és leadok az életminőségemből
  – “sutymutyulok” ahogy felettem írták, amit nyilván nem szivesen teszek, nem akarok adót csalni, optimalizálni, hívjuk bárhogy…
 • tamás vállalk.
  Nagyon gyakran elhangzik a kormány-módosítást támogatók köréből az az érv, hogy végre a KATA-sok is “visszakerültek” az őket megillető helyre, a rendesen adózók közé. Ez sok szempontból igaz. A kérdés csak az, hová is kerültünk vissza ezzel?

  Ugyanis ez azt jelenti, hogy olyan hagyományos szakmákat kell végeznünk, mint fodrász, taxis, műkörmös, (idézet a kormánytól) -amik nehezen nevezhetőek innovatív, 21. századi szakmáknak, kevés bennük a fejlődési lehetőség. Ennek kell annyira örülnünk? Annak, hogy nem lesznek modern, új szakmáink, hanem–hogy Zsiday Viktor befektetési szakember szavaival éljek– a XX. században rekedünk? –

  index.hu/gazdasag/2020/06/12/koronavirus_zsiday_viktor_versenykepesseg_demokracia_mesterseges_intelligencia_home_office_ingatlanpiac/

  Hogy széles rétegektől el lesz zárva, hogy a jövő szakmáit építsék? Hogy a félperiférián ragadunk. Ez olyan jó hír?

 • matetoth

  csak szerintem vicces, hogy leírod, hogy alkalmazott vagy olyannyira, hogy monitoring szoftverrel felügyelnek? Ez nem vállalkozás, attól nagyon messze vagy.

  Sokkoló, neked sem csak a kávépénzt kell majd adóznod. Hadd ne sirassalak meg. Szerinted más munkavállalónak mennyire jó érzés (motiváló) a megtermelt javainak 45%-át adózni?

 • Gergő

  őőő oké?
  – nem írtam hogy jelenleg alkalmazott vagyok
  – azt sem hogy vállalkozás, vagy hogy ahhoz mennyire vagyok közel vagy távol (mellesleg ez a két pont ellentmond egymásnak, most akkor melyiket választod nekem?)
  – nem nagyon van köze a hozzászólásodnak az enyémhez, ezt látod te is?

  mit akartál mondani? nem nagyon jön át
  van kedved nekifutni újra?

  egyébként te hogy számláznál órabérért monitoring nélkül? jó tudom te vagy a világ egyetlen megbízható embere, de a többi emberrel hogy oldatnád meg a kérdést?

  egyébként ha már megtermelt javak, azokról pont írtam, a ledolgozott óraszámok viszonylatában, össze tudod kötni az általam leírtakat az általad kreált problémával?

  a kávépénz kifejezés egyébként így… honnan jön és miért?
  azt érted, hogy a katásnak van egy csomó folyamatos, havi költsége, ami a “normál” alkalmazottnak nincs? (iroda bérlet, kv, tisztítószerek, stb)?

 • tamás vállalk.
  Nagyon jók a hozzászólások, nagyon tetszik a beszélgetés. Egy valamit hiányolok. Mindig felülről nézünk mindent, hogy mi van, ha valaki egymilliót keres havonta. Egy kicsit nézzük alulról is. Valaki tehetséges, előre akar jutni, innovatív, sokat dolgozik, ezért KATA-ra adja a fejét. Eljut oda, hogy van olyan jó, hogy mondjuk havi 400 ezer Ft-ot keressen egy hónapban (bruttó) mondjuk együttműködésben egy másik céggel. Neki ez már óriási dolog, sok kiadása nincs, csak az 50 adóban meg a nyugdíj. Marad 300 ezer havonta, de ebből már azért meg lehet lenni, így van? OK.

  A mai rendszerben ezt a teljesen normális és a társadalom számára is hasznos “utat” az állam 40%-os (büntető) adóval sújtja. Kb 5 millió bruttó miatt kétmillió után kell fizetni a magas adót. Nagyon kevés marad. Hogyan lehetséges így vállalkozást fejleszteni? Lehet naív vagyok…

 • matetoth

  sajnálom, hogy nem érted, de félek, hogy neked kéne újraolvasnod a két írást. Alkalmazott vagy, csak számlázol, azt jobb helyeken bújtatott foglalkoztatásnak nevezik. Akkor is, ha költségeid vannak (amik persze az alkalmazottaknak is vannak, bár nem tiszta, hogy miért kell irodát bérelned…).

  A kávépénz onnan jön, hogy egy ÉV alatt adózol annyit, amennyit alkalmazottként fizetne utánad a munkáltatód HAVONTA.

 • 2020
  Teljesen jóhiszemű kisadózókat is szétszívathat a kata szigorítása :

  index.hu/gazdasag/2020/07/09/kata_adozas_szigoritas_3_millio_forint_kenyszervallalkozok_bujtatott_foglalkoztatas/

 • hihi
  Ha itt vki emlékszik még a hozzászólásomra, a hogyan könyveld magad, mert drága a havi 6000 ft a könyvelőnek katára cikknél. Hányszor leírtam ott, hogy majd amikor jönnek a szigorítások. 😀 Meg hogy a könyvelő mennyire felesleges? 😀

  Kiszámoló is, és a többiek (nem szakmabeliek) úgy szóltak hozzá, hogy nem ismerik a szakmánkat. Nekünk egyre több munkánk van, nem kevesebb! 😀 Az új NAV online is több munkát (adminisztrációt) hozott, nem kevesebbet! 😀 Korábban a GDPR… És mi lesz még januártól, amikor a magánszemélyeket és külföldet is jelenteni kell! Itt mindenki azt hiszi, hogy ha az IT felé mozog valami, akkor azzal csökken az adminisztráció. Minél bonyolultabb IT van mögé felépítve, annál több munkát jelent, mert azzal telik a fél nap, hogy ki kell szűrni az IT hibákat, amiiből van bőven.

  Na, itt az újabb adminisztráció, és lesz ennél még több!

 • kapy
  Áder aláírta… 🙁 Mikortól lesz hatályos?
 • LR
  “monitoring szoftverrel felügyelnek? Ez nem vállalkozás, attól nagyon messze vagy.”
  T&M alapú freelancer munkák esetében nem ritka a monitoring szoftver használata. Világviszonylatban. Tehát amikor a becslésből eredő kockázat a megrendelő oldalán marad. Bonyolult rendszerek esetében, agilis környezetben leginkább ez a járható út. Előre megbecsülni, elvonulni, megcsinálni a munkát, majd leadni ritkán működik. Nem kizárólag, de inkább csak a favágó munkák esetében.
 • poszoroller
  Vaze. Akkor ez most ebben a formaban fog hatalyba lepni?
 • headset

  “Mikortól lesz hatályos?”

  A változások 2021. január 1-én lépnek majd hatályba.

 • 2020
  “A napokban három szakmai szervezet kérte Áder Jánost, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek, mert szerintük túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra. A köztársasági elnök azonban elrendelte a törvény kihirdetését, szerinte a módosítás csak egy jogszabályi kiskaput zár be (a katás adózást sokan bújtatott foglalkoztatásként használják), így a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni. ”

  Semmifélét …….. hát a pofám leszakad, komolyan. 🙁

 • Kiszamolo
  2020, volt bármi is, amit nem írt alá akár ez, akár az előző elnök? Mégis mit vártál? Egyszerű aláírógépek.