Új nemzetközi társasági adózás

2021-05-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A multinacionális cégek adóelkerülése évtizedek óta komoly probléma, a legnagyobb cégek gyakorlatilag alig fizetnek adót, mert az "ír szendvics" és többi hasonló konstrukciókkal szinte teljesen képesek elkerülni az adózást.

Ezt elégelte meg most az új amerikai kormány (is) és javasolta, hogy mindenhol 21% legyen a minimális társasági adó. Természetesen nem tud beleszólni a többi kormány adószabályaiba, de egyet tehet: mindenhol, ahol egy amerikai cég 21%-nál kevesebbet adózik, a különbözetet otthon kell befizetnie a kasszába.

Vagyis innentől nem lesz értelme egy amerikai cégnek Magyarországon, Írországban vagy Bermudán kimutatnia a nyereségét, mert a különbözetet így is, úgy is be kell fizetnie otthon.

Azért, hogy ne érje versenyhátrány az amerikai cégeket a többi nemzetközi céggel szemben, most azt szeretné elérni az amerikai kormány, hogy a többi OECD ország is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Mivel a német, francia és a többi gazdag ország is rengeteget bukik a nagy cégek adóelkerülésén, valószínűleg benne lesznek a dologban. (Hogy 21% legyen-e a minimális adó mértéke, azért azon még biztos lesznek viták, az OECD eredeti javaslata ennek alig több, mint a fele volt.)

Természetesen Írország, Csehország és Magyarország kézzel-lábbal tiltakozik a tervezet ellen, hiszen rengeteget profitálnak abból, hogy például a magyar, papíron 9%-os, a valóságban a kedvezmények miatt még ennél is kisebb adókulcs miatt sok cég itt mutatja ki a nyereségét.

A vétó miatt megakadályozhatják, hogy az Unió egységesen elfogadja a törvényt, de azt nem akadályozhatják meg, hogy a nagy államok egyenként elfogadják azt. Így innentől kezdve vége lesz a bulinak, ha egy német vagy francia cégnek nem lesz érdeke, hogy csak az alacsony adó miatt idejöjjön és itt adózzon.

További hátránya lesz az ország számára, hogy pusztán adókedvezményekkel sem lehet majd idecsalni a cégeket, valami mást kell majd adni nekik, amiért ide akarnak jönni: képzett és/vagy sajnos olcsó munkaerőt. (Nálunk vannak a harmadik legalacsonyabb fizetések az egész Unióban.)

Ami előnye lesz, az az, hogy a nagyon torz magyar adórendszert kicsit átalakítja majd az új törvény, ha elfogadják. Jelenleg túl alacsonyak a céges adók és nincs érdemi vagyonadó, viszont ezeket valahol be kell szedni, ezért túl magasak a munkabért terhelő költségek és a világ legmagasabbja a forgalmi adó. (S túl nagy az újraelosztás mértéke is, de ez már egy másik történet.)

Ha a külföldi cégeknek érdektelen lesz, hogy 5-9%-e a társasági adó, akkor akár fel is lehet emelni azokat valami magasabb szintre és így lehetne más, jelenleg a lakosságot sújtó adókat csökkenteni.

A sok ágazati különadó és önkormányzati adó is megszűnhet, pontosabban beolvadhat a társasági adóba. Mivel az iparűzési adó bevétele közel a duplája a társasági adó bevételnek és az ágazati különadók is hasonló mértékűek, mint maga a társasági adó, sokkal egyszerűbb és tisztább lehet a magyar adózás.

Amit fontos tudni, hogy még az amerikai törvényhozás sem fogadta el a törvényt és mivel a demokraták között sem mindenki ért egyet az adóemeléssel, nem biztos, hogy át is megy majd a törvénytervezet, illetve várhatóak még nagy csaták ezzel kapcsolatban, tehát ez biztos nem a végső törvény. De végre valami elkezdődött, talán mostantól már adóznia kell a nagyoknak is.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram