Napi 09.14

A remekül kitalált adócsalók államkötvény számlája ( itt is írtam róla) úgy tűnik, nem felel meg az uniós és semmi egyéb előírásoknak. (Milyen meglepő.) Gondja lesz az uniónak azzal, hogy név nélkül, az összeg eredetének felfedése nélkül bárki bármennyit betehet hozzánk és tisztára moshatja a szennyes pénzt állami segítséggel. Az index cikke erről itt. Úgyhogy a nagyszerű lehetőség valószínűleg mehet a kukába.

*******************************

Árat emelt a freevoipdeal (cikk itt). Mostantól 1,2 eurócent (3,6 forint) egy perc magyar mobilhívás, a vezetékes továbbra is ingyenes.

******************************

 Egy érdekes cikk egy rádióinterjú alapján Surányi Györggyel, az MNB korábbi elnökével itt. Beszél a devizahitelek forintosításáról és egyéb aktuális kérdésekről.

******************************

Az MNB felbuzdulva a KKV (kis és középvállalkozások) szektornak adott 750 milliárd forintos ingyenhitel sikerén, újabb 2.000 milliárdot tolt a programba. Ez sokak szerint nem volt egy nagy ötlet, mert bár az ingyen sör mindig népszerű, a hitelnek komoly költsége van. A kihelyezett hitel előbb-utóbb visszakerül a bankszektorba, amelyik pedig elhelyezi az MNB-nél ezt a pénzt, jegybanki alapkamatra. Így a legvégén az MNB a mindenkori jegybanki alapkamatot fizeti az általa nyújtott ingyenhitelre. Ennek éves költsége a rekord alacsony alapkamat mellett is évi 70 milliárd forint, de minden egyes alapkamat-emelés esetén százalékonként évi 22 milliárd forinttal nő a teher.

Ezzel szemben az ingyenhitel 40%-a hitelkiváltásra ment el, másik 28%-a forgóeszközre, vagyis mintegy 30%-ából lett/lesz csak befektetés-féle.

Az index cikke erről itt.

*******************************

A feltörekvő piacok devizái szenvednek a külföldi tőkekivonásoktól és a befektetői óvatosságtól, a szerb dinár is gyengült a héten, pedig a szerb jegybank többször is beavatkozott és eurót adott el a piacon, hogy kereslettel erősítse a dinárt.

******************************

Indiai esküvői szezon ide, vagy oda, újra lekonyult az arany árfolyama, alig 1300 dollár felett zárt tegnap. Csak idén 22%-ot esett az ára, sokan már 1000 dollár alatti árfolyammal riogatnak.

Nem úgy az euró, ami sajnos beragadt 300 forint felett, úgy tűnik, egyelőre nem tud  ez a szint alá kerülni.

Share

12 hozzászólás

 • Gábor
  “naccerű” – értjük mi, de nem ezért szeretjük ezt a blogot.
 • Stiel
  Off:
  origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130912-kiuthetetlen-a-bankbetet.html
  A cikk elköveti azt a hibát, hogy (a) az előző évi, (b) legjobb alap hozamát hasonlítja össze az idei kamatokkal. Tavaly a kamatok is magasabbak voltak, ugye, és amúgyis, azt, hogy melyik alap _lesz_ a legjobb, nem tudni előre. Nohát.
 • Wnprt
  Tisztelt Kiszamolo!
  Jómagam az Erste Diákszámlával kapcsolatban az iránt érdeklődöm, hogy a neten keresztül indított utalások esetén 0 és 24Ft-ot írnak a hirdetményben, aszerint h bankon belüli v kívüli a tranzakció, továbbá utána zárójelben az is szerepel, hogy plusz 0,3%. Ez mit jelent, elengedik, vagy teljes mértékben felszámítják ezt a tételt?
 • Körtefa
  bankon belül 0 + 0,3%, bankon kívül 24 + 0,3%
 • Sanyi
  0,3% a tranzakciós adó, amit szintén levonnak.
 • shaolin2
  Off egy kissé, de nagyon meglepő.

  K&H zéró számlacsomag esetén havi 4 készpénz felvétel TELJESEN INGYENES MÉG MINDIG.

  Ez nem a reklám helye, sőt ez a számlacsomag már nem nyitható, de számomra igen meglepő.

 • XAUUSD
  Udv Kiszamolo!

  Ma regisztraltam FreeVoipDeal-re, kiprobaltam, szuper, nagyon koszi a tippet. A magyar mobildij viszont € 0.064 a tarifatablazat alapjan. Lehetseges, hogy elszurtam a regisztraciot, es egy non-EU allamot kellett volna megjelolnom lakhelykent, igy meglenne nekem is az 1,2 centes percdij?

 • Kiszamolo
  0.014 euró lesz az, 0.012 plusz áfa, h
  a európai címet adtál meg.
 • Erika
  Üdv kedves Kiszámoló!
  Nagyon sokat adok a véleményedre, mindig nagyon helytállóak a tanácsaid! Egy kérdésem lenne, vajon milyen jövő vár a svájci frankra és az aranyra a te meglátásod szerint? Több éves távlatban érdekelne. Ha már feldolgoztad ezt a témát, elnézést!
 • Gergő
  Ha tovább drágulna a freevoipdeal, itt mindig meg lehet nézni, hova érdemes váltani:
  voipratetracker.com/compare_rates?ct=hungary&period=month&country_select=Update
 • Nagy Pál
  Nem tudom, hogy hova kellene ezt a cikket rakni, talán itt jó lesz.

  “A verseny célja a középiskolás diákok általános pénzügyi-gazdasági műveltségének, tájékozottságának felmérése és ismereteinek további bővítése annak érdekében, hogy a fiatalok – a Nat 2012 célkitűzéseivel összhangban – „felismerjék saját felelősségüket az értékteremtő munka, a javakkal való ésszerű gazdálkodás, a pénz világában és a fogyasztás területén. Tudják mérlegelni döntéseik közvetlen és közvetett következményeit és kockázatát. Lássák világosan rövid és hosszú távú céljaik, valamint az erőforrások kapcsolatát, az egyéni és közösségi érdekek összefüggését, egymásrautaltságát.”

  penzsztar.hu/index.cgi?r=&v=&l=&mf=&p=versenyszabalyzat

 • Jan
  Kedves Kiszámoló!

  Nagyon hiányolom a napi összefoglalókat!