Revolut adószám megadása

A Revolutot (és gyanítom az összes hasonló céget) utolérte az uniós adóhivatal keze, mostantól neki is jelentenie kell a magyar (és/vagy a többi uniós adóhivatalnak, ha nem (csak) magyar adóilletőségű vagy) a náluk vezetett számla egyenlegét, illetve az elért hozamokat/kamatokat.

Ezért elkezdte bekérni a felhasználók adószámát (adóazonosító számát), többen már kaptak e-mailt erről.

Amire vigyázz, ha használtad a Revolutot részvények vagy kriptók vásárlására, az elért hozamodat ne felejtsd majd el beírni az adóbevallásodba, legyen az akármilyen csekély összeg is.

Share

40 hozzászólás

 • jami
  2 héte nem tudok Junior számlát nyitni, kezdek ott tartani, hogy felejtős a Revolut…
 • Bambabababa
  Én úgy értelmezem, hogy a realizált árfolyamnyereség után kell adózni, tehát ha csak vásároltam, de nem váltottam vissza egy forintnyit sem, akkor ugye nem kell adóznom? Attól függetlenül, hogy mi a pillanatnyi árfolyam 2021.12.31 23:59:59-kor :). Mert ugye addig nem realizált a teoretikusan látszódó árfolyamnyereség, amíg vissza nem váltom.
 • terpesz
  gondolom az uniosan hatranyos UK-re ez most nem vonatkozik? Nem latok felszolitast/opciot erre. Nem nagyon hasznalom Revolutot, de par eve vettem egy kis kriptot (kb £50 ertekben), kb £10 lehetett a hasznom, meg most van £3-nyi maradek kriptom… de jo lesz, ha emiatt szenvedhetek az adobevallason 🙂
 • Szisza88
  Lehet h én emlékszem rosszul, de mintha már anno a regisztrációkor elkérte volna az app az adószámot a személyi igazolvánnyal együtt. Szóval nem értem megint minek?! Ti hogy emlékeztek? Köszi
 • Giorgio
  “Amire vigyázz, ha használtad a Revolutot részvények vagy kriptók vásárlására, az elért hozamodat ne felejtsd majd el beírni az adóbevallásodba, legyen az akármilyen csekély összeg is.”

  Elméletben megbüntethetnek 1000 Huf-ért is? Gondolom gyakorlatban, azért nem foglalkoznak ilyenekkel.

 • Petrence
  Vajon ha kivonom egymásból a részvényes számlára beutalt és az onnan kiutalt összege(ke)t, akkor az megfelel a hozamnak? Mármont matematikailag megfelel. De elfogadja ezt a NAV?
 • Chosep
  Említed a csekély összeget. A kíváncsiság által vezérelve a tavalyi évben vettem egy kevés kriptót(50k alatt), amit pár nappal ezelőtt eladtam. Ezt már a 2021-es adóbevallásban kell beírni ugye? Amatőr kérdés, de nekem így logikus, azonban a fb-s csoportokban nagyon könnyen összezavarják az embert.

  Köszi a válaszokat.

 • Navos
  Mármint az adóazonosítót,ugye? Adószáma a vállalkozásoknak van.
 • Nobody
  És ha veszteséget hova kell beírni?
 • Serrin
  A crypto.com nekem még számlákat is kért, amikor a postai címet kellett átírni.
 • Felhasználó

  Szerintem attól függ mikor regisztráltál. Amikor én regisztráltam akkor még nem kértek adószámot.

 • Serrin

  A munkáltatóm egy hasonló összeget hibázott és tartoztam vele. Felhívtam az információs számot és azt mondták, hogy 10000 alatt nem foglalkoznak vele.

  Ez csak tapasztalat, szóval inkább kérdezz rá, de nekem ezt mondták.

  OFF: Nálam Firefoxból megy a kommentelés.

 • king of the bongo
  Szep lesz ez a komment szekcio, mar most latom 😀

  Hogy segitsek is, es ne csak mosolyogjak:

  A NAV ugyfelszolgalat meglepoen segitokesz, abszolut partnerkent kezelnek.

  Erdemes keresni oket ezekkel a kerdesekkel, nagyon szivesen segitenek, es nem bunozokent tekintenek az emberre. (En egy random ember tanacsa alapjan elkeszitett bevallas utan nem aludnek nyugodtan.)

 • L.L.
  “A CRS (közös jelentéstételi szabályok) értelmében a Revolut köteles információt szolgáltatni közvetlenül az adóhatóságnak azoknak az ügyfeleknek a pénzügyi számláiról, akik egy másik országban rendelkeznek adóilletőséggel.”

  Ezt szeretném értelmezni, légyszi valaki segítsen. Csak azoknak a számlájáról köteles infót szolgáltatni a revolut, akiknek másik országban (anyaországon kívül) van adókötelezettségük? Vagy hogy kell ezt érteni? Mi az, hogy “egy másik ország”?
  köszi

 • Kacsa
  Petrence, nem egészen, hisz onnantól már a te számládon van.
  Bankszámla és tőzsde esetén sem akkor (és nem az alapján) kell, amikor a brókercégtől kiutalod, hanem ahogy megtörténik a részvény eladása, függetlenül attól, hogy hova rakod utána a pénzt.
 • Giorgio
  Köszi
 • J754ds
  Érdekes, hogy az adóazonosító megadásánál nagyon sok országból lehet választani (pl. Omar, Pakisztán), míg regisztrálni csak EU és barátaiból lehet.
 • mgpx

  “Vajon ha kivonom egymásból a részvényes számlára beutalt és az onnan kiutalt összege(ke)t, akkor az megfelel a hozamnak?”

  Nem, ugyanis jövedelmed nem utaláskor, hanem az értékpapír eladásakor keletkezik. A nyereségadó meghatározásához tudnod (és igazolnod) kell az értékpapír vételére fordított összeget, az eladásakor befolyt összeget és – amennyiben érvényesíteni kívánod – a járulékos költségeket.

  Ha a tulajdonodban levő részvény osztalékot fizetett, az szintén adóköteles, amelyet neked kell bevallanod. Akkor is fel kell tüntetni a hazai adóbevallásban, ha külföldön már leadóztatták, de a kettős adóztatás elkerüléséről szóló feltételek teljesülése esetén ilyenkor itthon már nem keletkezik utána adófizetési kötelezettség.

 • Bambabababa
  Amúgy kb. 10 napja írták, h a crypto-n és részvényen elért árfolyamnyereség adózása várhatóan 2022-től megváltozik, elég lesz SZJA-t fizetni, szoc.hó-t nem kell, tehát nem egyéb jövedelemként fog adózni. Kb. 24-25% helyett 15%-ot adózol, nézzetek majd utána. De ez nem egy felhívás, h jan. 1. 00:01-kor mindent eladni, nehogy félreértelmezzétek;).

  forbes.hu/uzlet/kifeheritik-a-kriptovagyonokat-csak-15-szazalek-lesz-az-ado-a-kriptovalutak-utan/

 • Gergő
  Sziasztok,

  Én eddig csak “játékból” kereskedtem Revolutban részvénnyel, kriptoval, és véletlenül keletkezett 300 USD hozamom. Most meg kellett adnom az adóazonosítómat, viszont, ha jól tudom, az adóbevallás határideje lejárt és egyébként sem tudom, hogy kell. Most mi lesz?

  Előre is köszönöm.

 • Moon
  És ha nem a nyereséget vette ki az ember, hanem ha minimálisan is, de realizált veszteség után egy kisebb összeget, amit utána újra beforgatott?
  Akkor az elvileg nem adóköteles, csak bevallás köteles?
  Persze jobb felhívni az ügyfélszolgálatot, ez tény 🙂

  Más: ha a fiam matek korrepetálását Revo-ról utalom magyar bankszámla számra, akkor fájjon a korrepetáló feje, vagy az enyém is?

 • Adam
  Sziasztok!

  Terveztem cryptot venni (már meg is történt), ezért felhívtam előtte a NAV-ot.
  Azt mondták, hogy adózásnál nem a crypto vételi időpontja számít, hanem az eladás időpontja, ahol a nyereség keletkezik. És az ahhoz kapcsolódó jogszabályok. Tehát ha 2021-ben veszel és 2022-ben adsz el, akkor a ’22-es jogszabály szerint adózol. Eladás előtt nem kell adózni.
  Emellett negyedéves alóelőleg vonatkozik a cryptora jelenleg. Ezt sem kell fizetni, amíg nincs nyereség. Ha viszont már van, akkor a JELENLEGI jogszabályok szerint kell.

  Nekem ezeket mondta az ügyintéző. Jó lenne, ha valaki meg is erősítené ezeket.

  Szerintem az új jogszabály létrejöttéig nem fognak rászállni a cryptosokra, mert nem érdekük.

 • kutya
  Moon az internet szerint (nem vagyok konyvelo, nem ertek hozza, stb) szja befizetesi kotelezettseged akkor keletkezhet, amikor a cryptot fiatra valtod. Ha 20 euronyi cryptot arfolyamveszteseggel 18 eurora valtottal, majd belole vettel 18 euronyi masik cryptot, amit eladsz es kapsz megint 20 eurot, akkor bizony 2 euro uran be kell fizetned az adot (26.535%), mert nem lehet maganszemelykent szembeallitani a vesztesegeket a nyereseggel. Ameddig cryptoban tartod, addig valoszinuleg nincs adofizetesi kotelezettseged (maganszemelykent). Az adoeloleget negyedevente kell befizetni / bevallani, szoval nem eleg csak ev vegen foglalkozni vele..
  Tobb informacio: cryptofalka.hu/arfolyam-elemzes/bitcoin-kriptovaluta-adozas-2021/
 • apogee
  Most, hogy tőlem is kérte az adószámot az app, elgondolkodtam valamin: mi van adó szempontjából a Revolut számláim közötti különböző devizák váltásával? Ha ezen keresztül lesz árfolyamnyereség az adóköteles?

  Tavaly év elején vagy még előtte év végén váltottam egy nagyobb összeget 2020 májusi nyaralásra készülve forintról euróra. Majd miután ez érhető okokból meghiúsult, szépen használgattam tovább a kártyát mígnem a forint számla le nem ürült. Ezután szépen fogyasztotta tovább az eurós számlát, mert egy darabig nem töltöttem újra forintot. Netes vásárolgatásokra használom leginkább, EUR/USD/GBP, de volt néhány HUF tranzakció is. Ezek esetében valószínűleg nyertem valamit az árfolyamon is, mert az eléggé elszállt 2019 vége óta.

 • Serrin

  A stabilcoinok segíthetnek ebben, pl.: USDT, DAI, stb.
  Adózni meg akkor kell, amikor tényleg fiatra váltasz, de addig sem vagy kitéve az árfolyamkockázatnak.
 • Revolut penzkivetel
  Sziasztok! Nekem volt egy kis jatekpenzem reszvenyekben amikbol tegnap kiszalltam, most pedig szeretnem kiutalni magamnak a penzt, de egyelore nem talaltam erre megoldast? Elkepzelheto, hogy par napnak el kell telnie mig erre lehetosegem lesz? Nem sok instrukcio van rola a programban.
 • Peti
  Tudja valaki, hogy mi történik akkor, ha nem adom meg az adószámom?
 • Juifu
  Magánszemélynek tudtommal nem számít adózandó jövedelemnek a váltási nyereség (ha nem üzletszerűen csinálod).
 • mgpx

  Korábban beadott SZJA bevallás önellenőrzés keretében helyesbíthető, és az önellenőrzéssel feltárt adóhiány némi pótlék ellenében rendezhető. Ebben az esetben további joghátrány nem lesz.

  Ha viszont a NAV állapítja meg az adóhiányt, akkor az elmaradt adó megfizetésén túlmenően szankciókkal is számolni kell (adóbírság).

 • Tribonianus
  Az adóév magánszemély esetében megegyezik a naptári évvel.Az idei jövedelmet 2022-ben kell bevallani.SZJA tv. szerint.Az idén realizált nyereség nem a 2020-as adóévben keletkezett.
 • hodl

  Én az idei eddigi kripto csúcs körül kiálltam USDC-be és azóta annyit erősödött a forint a dollárral szemben, hogy így is buktam egész sokat.

 • L
  Megadtam az orszagot es az adoazonosito jelet, majd rakattintottam a Folytatas gombra. Semmi nem valtozott, ugyanugy latszik a “Teendok” kozott es nem valtozott semmilyen ikon “pipa”-ra, ahogy a Revolut altal kuldott mail alapjan tortennie kellene. Ezt vegigjatszottam parszor, mindig ugyanazzal az eredmennyel.

  Ilyenkor mi van? Masnak megjelenik a “pipa”?

 • T
  L
  revolut / bal felső sarok mongram / personal details / lent additional tax residencies / itt találod a beírt adatokat. ha ez ki van töltve rendben vagy pipa nélkül is.
 • Anton von p
  2020 januárjában regisztráltam Revolutra, és már akkor is kérte az adóazonosító ID-t. Meg is adtam, becsülettel! Most megint kérte, mintha mi se történt volna…. megadtam hát megint.
 • L

  Koszi!
 • Megerősítés
  Adam

  Ha van egy házad, aminek emelkedik az ára, nem kell minden évben nyereségadót fizetned, csak akkor ha eladod. Az eladáskori szabályok szerint .
  Ugyanez van minden más dolognál.

 • Nemérti
  Kérdésem az lenne, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni ezeket a felületeket, illetve az ezekről származó pénzeket? Teszem azt érkezik a bankszámlámra 40.000 Ft-nyi pl rubel. Azt honnan fogják tudni, hogy külföldről szerzett jövedelem? Nem hinném, hogy erre van kapacitás, de cáfoljatok meg ha rosszul gondolom. Vagy akár ennek az összegnek a két-háromszorosára havonta.
 • BTM
  : A példádban szereplő esetet valószínűleg nem tudja majd feldolgozni sem a szolgáltató, sem a hivatal. A szolgáltató viszont szerintem arról tud jelentést küldeni, hogyha az ő rendszerén keresztül (pl. részvényeladásból) keletkezett jövedelmed. Ha valaki jobban tudja, remélem kijavít.
 • Nostress
  Sziasztok, ez a 16k “jutalom” midnen meghívott barát után mennyire lehet scam? Elvileg csak a kártya rendelés kerül pénzbe a meghivottnak, van esetleg valami hátulütője ha esetleg emiatt regisztrál valaki?
 • BTM

  Nekem eddig (nagyjából két év alatt) semmilyen költségem nem volt velük.