Új prémium állampapír

Itt az új prémium állampapír, még rosszabb kamatfelárral. Január 20.-ától a kamatfelár 1,25% lesz csak a mostani 1,4% helyett az ötéves papírnál. A tavalyi 3,3%-os inflációval számolva ez 4,55%-os kamatot jelent. Részletek.

Köszönjük Bobonak a hírt

Share

78 hozzászólás

 • Bence
  “a tőzsdét egyszerűen nem látom át” Mondjuk ha ígyvan, akkor valóban ne vegyél semmit a tőzsdén, maradj a magyar állampapírnál.
  DE: hosszú távon, azaz 10+ év alatt nem jó, hogyha minden pénzed forintban és állampapírban van, mert lemaradhatsz a magasabb hozamról. Egyik gond, hogy minden pénzed forintban van. Ha folyamatosan gyengül a forint , akkor nem szerencsés általában, ha semmi devizád nincs.
  És 10+ év alatt a részvény nagy átlagban többet szoktak hozni, mint az állampapírok.
  Szerintem olvass el 1-2 jó könyvet a témában, pl. Bolyongás a Wall Streeten, vagy legalább olvasd vissza itt a régebbi bejegyzéseket, menj el tanácsadásra. Szerintem első körben képezd magad, olvass utána a részvényeknek, ETF-eknek, REIT ETF-nek, mérd fel a kockázatvállalási hajlandóságod, meg hogy milyen távra akarsz befektetni, aztán szépen lassan szállj be a részvényekbe is.
 • mgpx

  A 4.4% kamat úgy értendő, ha a futamidő kezdetekor veszed meg a kötvényt, és tartod a kamatfordulóig.
  Ha félidőben vásárolsz, akkor a 4.4%-nak is csak az időarányos része illet meg. Ezt úgy kezelik, hogy a vétel pillanatáig felhalmozott kamatot a vételkor kifiizeted, majd a fordulónapon a teljes 4.4%-ot megkapod.

  Azaz a 0. napon 100%-os, a lejáratkor 104.4%-os a vételi árfolyam, a kettő között pedig időarányos.

 • ne beszéljünk a bitcoinról
  @Láma vagyok, bocs:
  Igen, csak a különbözetét kapod az első évben, de nem egy év múlva, hanem 2021 május 31-én, amikor lejár az első év. Tehát ha most veszel, a vége nem 3 év után lesz, hanem 2023 májusban.
 • Guest
  Értem én matekot, csak annak a gyanúmnak adtam hangot, hogy a KSH nem politikától függetlenül működik, ezért kérésre szállítja azt az adatot, amit a hatalom mond. Innentől kezdve a MÁP+ PMÁP kérdés csak mókusvakítás.

  Tegyél így! Már miért ne lehetne 40 Millió állampapírban? Érdemes mást is felvenni a portfóliódba, de ez egy alacsony kockázatú megoldás ami kevés aktivitást és hozzáértést igényel.

 • Kepe
  Hogy miben érdemes fektetni és miért csökkentik a kamatot érdekes kérdések.
  Rengeteget olvastam a befektetésekről eddig, sajnos nem tudom a helyes választ.
  Van egy nagyon jó amerikai fórum: bogleheads.org ha tudsz angolul érdemes elolvasni szerintem.
  Szerintem az lesz mint az 50-es években, a II. világháború után kb 100% volt az amerikai állam adósság, egyszerűen annyit csináltak, hogy nem emelték fel a jegybanki kamatot és az államkötvények kamatát, hiába volt viszonylag magas az infláció és láss csodát pár év alatt szinte elfogyott az állam adóssága gdp arányosan.
 • Prémium Euró
  Lehet buta kérdés, de az államkincstárban gondolom lehet angol kártyával is eurós állampapírt venni különösebb probléma nélkül nem? Vagy úgy túl sok lenne a bukó?Úgy értem nem nagyon látok olyan infót, hogy azért, mert euró alapú, azért nekem konkrétan euró devizaszámláról kellene fizetni. Nyilván az évekkel későbbi kiutalásig nyitok valahol egy normális eurós devizaszámlát, hogy maradjon is abban.
 • Kepe
  , én transferwise-os kártyával fizettem euróban euro állampapír vásárláskor, azt biztos elfogadják.
  Sőt transferwise-os számlára ki is utalják az webkincstárból.
  Random Capital-al ellentében, ott egy törvényre hivatkozva csak hivatalos bankszámlára utalnak és azt írták mivel a transferwise nem bank hanem pénzügyi szolgálató oda nem utalhatnak a törvény szerint.
 • Ádám
  Szorgos dolgos mérnök vagyok, eddig mindig pmáp+máp+ kombot vettem amikor befektettem. Most járok 6M-nál. Lehet hogy ezt átkéne gondolnom, és más befektetéseket is megnézni? Ti mit ajánlotok? Jobb hónapokban kb 600-at rakok félre. Köszönöm! 🙂
 • Miki
  Gyors közvéleménykutatás:
  3-5 év távlatban ingatlan vagy állampapír?
  Ki mire szavazna?
 • Miki
  Ja igen, kimaradt: az ingatlan megvan, szóval eladni és berakni állampapírba vagy megtartani?
 • cabala
  Miki: próbáld diverzifikálni, tehát legyen ez is az is. Vegyél egy olcsóbb ingatlant, a különbözetet fektesd be.
  Ugyanis a pénzeszközt el is inflálhatják könnyen, tehát marad maximum egy ingatlanod, amit el is adhatsz később. Az ingatlannal ugyanez: jócskán csökkenhet az áruk, ekkor a befektetett pénzedből akár válthatsz nagyobb ingatlanra később. Próbáld magad lefedezni a lehető legtöbb rossz eshetőségre felkészülve.
  De ha csak egyik vagy másik az opció, akkor szerintem tedd fel mindet a pirosra.
 • Láma vagyok, bocs
  es
  Köszönöm, megertettem.
 • usespanner
  Miki,
  A kiadott ingatlanok az elmúlt 50 évben 5-6%-ot vertek rá az inflációra.
  A részvények az elmúlt 50 évben ugyancsak ennyit.

  A magyar államkötvény infláció felett csak 3%-ot hoz.
  A profitod alacsonyabb lesz, ha államkötvénybe fektetsz.

  A diverzifikáció nem azt jelenti, hogy van pocsék befektetésed (aranypénz, bankbetét) közepes (államkötvény) és magas profitot hozó (kiadott ingatlan, részvény).

  Hanem azt, hogy különböző részvényed, devizád és ingatlanod van.

  A döntés innentől a tied.

 • KommentElek
  Tavaly bő 5500 milliárd volt a hiány, erre az évre 3000 körül számolnak.
  Értetlenül állok a döntés előtt, pont emelni kellett volna a prémiumot, hogy legyen olyan hülye,aki finanszírozza ezt az ész nélküli,állami túlköltekezést.
 • Kolompos
  mi a megtakaritas celja? tervezett idotartama? Ezek alaposan befolyasoljak a mikéntjét. A pmáp jó dolog, de hosszú távon más eszkozosztalyokat is fel lehet venni, pl.: lustaport.wordpress.com/dumbinyotm/
 • h-laszlo
  Nekem is ez volt a gondom pár napja. Revolut kártyával szerettem volna vásárolni, de mindig sikertelen volt a tranzakció. Két napja (?) másik böngészőből (Chrome) sikerült.
 • Kepe
  egy jelentős részét a jegybank vásárolja fel mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020-evi-sajtokozlemenyek/az-mnb-majus-4-tol-elinditja-allampapir-es-jelzaloglevel-vasarlasi-programjait
 • Clara
  a cél egy nagyon jó kérdés, amit még nem tudtam megválaszolni. Ingatlanjaink vannak, hitelünk nincs. Férjemmel együtt nagyon jól keresünk, de nem élünk nagy lábon.
  A munkámat szeretem, így a korai nyugdíj nem célom. Mivel nem esem bele a szebbet-jobbat- nagyobbat csapdájába, tökéletesen elégedett vagyok a mostani életszínvonallal.
  A pénzemhez amit most befektetek, még nagyon jó ideig nem nyúlnék hozzá.
  Tudom ez a rich people’s problem kategória, hogy mit kezdjek a pénzemmel.
 • Buy & Hold

  Kolompos kérdései jók (mi a megtakaritas celja? tervezett idotartama?).
  Egyébként első lépésnek olvasd el ezt a blogot az első bejegyzéstől az utolsóig. Nekem is hónapokig tartott, ne ijedj meg. Aztán ha van még kérdés, menj el Miklóshoz tanácsadásra, vagy olvass angol irodalmat, stb.
  Adhatunk itt mi is tanácsot, de a Te pénzed (egyébként szvsz nagyon jól haladsz!), nem a miénk, ha hallgatsz valakire és elbukod a nagy részét, vállvonogatásra számíthatsz legfeljebb, ha egyáltalán.
  Sok sikert!
 • Prémium Euró
  köszi, meg is igényeltem a TW kártyát,ahogy nézem RC-nél lehet online nyitni számlát. Egy ideje gondolkodom azon is, csak idén itt ragadtam Angliában, télen tudok majd hazamenni, de így azt hiszem nekifutok a tőzsdének is, egy kis pénzzel. Erről gondolkodtam is már, és kinéztem pár ETF-et, európai tőzsdéken, euróban, visszaforgatós alapokat.
  2 “alap”, mint s&p500, ishares msci wolrd, de ezen kívül találtam néhány specifikusabbat, ami (lehet csak az én agyam szerint),megérne egy próbát. van egy Amundi MSCI Emerging Markets Asia, illetve iShares Core MSCI Pacific ex Japan (ez alapvetően ausztrália, új-zéland, hing-kong, szingapúr, emlékeim szerint Miklós emlegette már ezt a térséget, hogy nem rossz hely) valamint egy kötvényt is Xtrackers Eurozone Government Bond, hogy valamilyen kötvény is legyen. Elsőre arra gondoltam vennék mondjuk 3 részvény, 1 kötvény etf-et, tudom, hogy
  folyt
 • Prémium Euró
  folyt:
  Szóval gondoltam 3/1 arányban belevennék részvény/kötvénybe olyan 1200-1300 euro/db összeggel. Összesen 5000 eurót szánnék rá most. Tudom, hogy ezzel elvileg bukom, mert van minimum díj, de nekem szimpatikusabb, ha nem egyben ülök a kis kupacomon, és nyilván eleinte az embert zavarja, ha picit lemegy, hanem van 3-4 dolgom és szokja az ember, hogy ez erre megy, az arra megy és van egy eredője az egésznek. Ahogy számoltam kb 30 eurót ha bukom ezen, az nem egy halálos összeg. Illetve még egy konkrétan kinai etf, amin esetleg elgondolkodtam Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF 1C, persze arra lehet, azt javasolnátok inkább ne, mert Kina…illetve szoktam gondolkodni esetleg valami clean energy dolgon is, de arra meg nem nagyon találtam visszaforgatósat.
  Valakinek valami véleménye?:) Remélem senkinek a haja nem hullott ki, ahogy az agyalásomat olvasta:)
 • lvjtn
  olyan borzalmasan rossz és átlátszó a marketingdumád, mint egy ócska mlm-esnek

  ja bocs, az is vagy. te mint részvénytulajdonos, érdekelt vagy abban, hogy legyen még több hülye, aki a lufifújás státiumában is vesz részvényt, fölhajtva az árat

  komolytalan a “tanácsod”. részvényt válságban (de minimum egy méretes 20-30%-os lokális zakózáskor) érdemes venni, mint tavaly

 • Radirfej

  “A kiadott ingatlanok az elmúlt 50 évben 5-6%-ot vertek rá az inflációra.
  A részvények az elmúlt 50 évben ugyancsak ennyit.”

  Honnan jön ez az adat? Èn mást olvastam ingatlanra. Igaz nem magyarorszagi.

 • ezermester
  A pmáp nem azt jelenti, hogy az 1.25% kamatot az infláció fölött fizetik? Az inflációt pedig az előző évi inflációhoz mérik? A tavaly január eleji EUR/HUF középárfolyam 329Ft volt, mnbkozeparfolyam.hu/arfolyam-2020-01.html
  a mostani pedig 356.8. ez minimum 8 % különbség. És akkor az euro inflációját nem is számoltuk bele. Hogy lehet az, hogy a PMÁP 2023J 4.8%-kal akarja kiszúrni a szemem?Ez még az inflácit sem éri el, nem hogy még afölött kamatozna! Ilyen egyszerű átverni a magyart?
 • Grand
  ezermester,
  kevered a PMÁP-ot a PEMÁP-pal.
 • KommentElek

  Igen,ilyen egyszerű.
  Látható az értékesítési adatokon, hogy veszik,mint a cukrot a bukás tudatában (már aki ezt felfogta) is.
 • KommentElek
  Már csak az a kérdés, hogy ezek után ez mitől prémium?
  Máp+ nenhogy likvidebb, de még a kamat is több.
 • ezermester
  Igen, lehet, hogy keverem. A prémium magyar állampapírra gondolok.