Ha nem érted, ne piszkáld!

Károly küldött át nekem egy remek lehetőséget, amit a privátbankára ajánlott neki, egy dollár alapú tőkevédett kötvényt, amire várhatóan évi 10% kamatot fognak fizetni. Kockázat szinte semmi, a várható kamat dollárban egyszerűen mesés.

Azt már megtanultátok, ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor nyilván nem is igaz, vagy nem úgy, vagy nem annyira.

Ez az ajánlat is megér egy tüzetesebb átolvasást. Kérjük el a 11 oldalas tájékoztatót és ismerjük meg jobban a terméket.

Kezdjük a futamidővel: négy év, ha közben ki akarnánk szállni, akkor csak egyelőre ismeretlen, de valószínűleg számunkra kedvezőtlen áron tudjuk ezt megtenni.

Mi is ez az egész? Egy strukturált kötvény. Mi az a strukturált? Nem, nem a cserebogár latin neve, hanem azt jelenti, hogy a kötvény kamatozása és a tőke is valamilyen mögöttes termék(ek) teljesítményéhez van kötve, vagyis előre semmi nem biztos.

Jelen esetben egy sörgyár és egy dohánygyár részvényeinek a teljesítményéhez kötött a kötvény kamatozása és a tőke védelme. Ha a négy év alatti egy-egy értékelési napon mindkét részvény árfolyama a jelenlegi ár felett van, akkor azonnal megszűnik a kötvény, kifizetik a tőkét és az évek számával szorzott 10% kamatot. Ha az egyik akár 80%-kal van a mai ára felett, de a másik alatta van, akkor semmi nem történik.

Ha a legutolsó, negyedik értékelési napon is mindkettő a jelenlegi ár felett van, akkor 40% kamatot kapunk a négy évre és szerencsénk volt.

 (Az ugye megvan, hogy 4 évre 40% kamat az igazából csak éves 8,7% kamat, csak így mégis jobban hangzik.)

Mi történik, ha az egyik részvény a végén 100% felett van, a másik 100% alatt? Akkor csak a pénzünket kapjuk vissza, kamat nem jár.

Na és ha valamelyik a jelenlegi árának fele alá süllyed? Na akkor jön az igazi szívás, mert akkor nem csak, hogy kamatot nem kapunk, de még a tőkénk is elúszik az adott veszteség arányában.

Például az egyik részvény ára megduplázódik, de a másik a mostani 100 dollárról 40 dollárra süllyed. Akkor a befektetett 10 ezer dollárunkból is elvesztünk 6.000 dollárt!

Hogy akkor milyen tőkevédett kötvény ez? “Feltételesen tőkevédett”, ahogy a leírás fogalmaz. Ha a feltétel nem teljesül, akkor bizony nagyon csúnyán ráfázunk az egészre.

Érdemes végiggondolni, hogy egy hatalmas tőzsdei áremelkedés után vagyunk, mindkét részvény nagyot emelkedett az elmúlt években. Az egyik részvény 2009 eleje óta több mint a háromszorosára drágult(!!!), a másik is közel megduplázta a piaci árát. Ezek után könnyen előfordulhat, hogy valamelyik a kettő közül négy év múlva a jelenlegi árának 50%-a alatt fog teljesíteni. De ha csak a jelenlegi ára alatt egy százalékkal fog állni bármelyik a kettő közül, már nem fogunk egyáltalán kamatot kapni! Ugye milyen bizonytalan az a mesés 10%-os éves kamat?

Milyen költségeid vannak a kockázat mellett? 3%-ot kell fizetned a bankodnak, amikor veszel ebből a kötvényből, plusz évente 0,25% értékpapírszámla díj is terhel. Idő előtti visszaváltás költsége újabb egy százalék. A Kibocsátó további 4% forgalmazási jutalékot is adhat a forgalmazónak, ami nyilván szintén minket fog terhelni. (Hogy mikor ad és miért ad, már nem derül ki a leírásból.)

Tehát a tuti veszteségünk 4+4%, az esetleges nyereségünk egyszer-kétszer-háromszor-négyszer 10%, már ha nem veszítjük el a tőkénket is.

Mivel a kötvényt visszahívják, ha mindkét részvény ára a jelenlegi felett van, az esetleges nyereségünk is korlátozott.

Látva a költségeket és a veszteség lehetőségét, illetve a kamat kiszámíthatatlanságát, csak annyit kérdeztem Károlytól, hogy ha nem bánja, hogy akár a teljes tőkéjét is elbukhatja, akkor miért nem veszi meg inkább a két részvényt és tartja azt négy évig? Tegye közben zsebre az osztalékokat, spórolja meg a magas költségeket, ha négy év után éppen bezuhantak a részvényei, akkor tartsa még egy pár évig őket, ha a futamidő alatt nagyon megdrágultak, akkor meg gyorsan zsebelje be a hasznot és adja el őket.

Nem jár vajon jobban, mint ha beszáll egy ilyen “tuti” kötvénybe? Ha pedig fél kockáztatni a tőzsdén, akkor ez a termék nem ugyanúgy túl kockázatos a számára?

Úgy gondolom, ezért érdemes mindig végigolvasni ezeket a tájékoztatókat és csak akkor belevágni, ha biztosak vagyunk benne, hogy pontosan értünk mindent. A privátbankárnak el  kell adnia a terméket, ezért nyugodtan felejtsük el, amit mond, olvassunk utána saját magunk.

Ha pedig nem értjük a terméket, mert számunkra túl összetett, akkor inkább mondjunk le róla, arra biztos nem fogunk ráfizetni.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

36 hozzászólás

 • Janos
  felmerult bennem a kerdes, hogy milyen esetben jarunk jol ezzel a termekkel? Nekem ugy tunik, hogy kb remenytelen… Vagy van olyan verzio is?
 • Kiszamolo
  Hát, ha mindkettő a mai ára felett lesz akkor kaptunk 8,7% kamatot dollárra. Ha nem süllyed egyik se 50% alá, akkor csak kamatot nem kaptunk. (meg persze buktunk 4-8%-ot a költségek miatt.)

  Csodák nincsenek a pénzügyi termékekben, csak vonzó csomagolások.

 • Agent
  Többek között ezért nem tartok igényt privátbankárra. Szerintem aki nem ért a pénzügyekhez azt egy privátbankár kifoszt, mivel ergó belőle él.

  Van valakinek jó tapasztalata privátbanki szolgáltatásról?Lehetőleg tartos együttmüködést követően.

 • durkoi
  Kedves Kiszámoló!

  Ez mind nagyon logikus és végigolvasva az ember a homlokához csap, hogy hát tényleg..
  de: az egyszeri ember, honnan tudja, hogy mikre kell figyelni, ha kap egy ilyen ajánlatot? Mert biztos, hogy én is végigolvasnám , de nem biztos hogy a fenti pontok így leesnének, még akkor is ha viszonylag többet foglalkozok a pénzügyekkel, mint az átlag.

  Esetleg össze tudnád foglalni , hogy mi az a pár kulcs infó, amire figyelni kell az alapokkal kapcsolatban (pl. szórás , sharpe-index, stb)?

  Hálás köszönet.

 • Robi
  Először azt akartam kommentbe írni, hogy ha már be akar szállni egy ilyen buliba, miért nem veszi meg a részvényeket, amiből akkor száll ki amikor akar – főleg ha felfut az árfolyam. De megelőztél a cikk végén Te is ugyanezt írtad. Ott a pont 🙂

  Én nem értem, hogy még mindig vannak olyan emberek akik felülnek ezeknek a szépen felöltöztetett “pénzügyi termékeknek” – persze itt nem Károlyról van szó, de biztos vagyok abban, hogy jelentő mennyiséget eladnak belőle.

 • Jenő
  Azon gondolkoztam, hogy van magyarul a “track record”?

  Fenti terméknek nyilván nincs semmi track recordja. Persze a múltbéli hozamok semmiképp nem garantáljak a jövőbelieket.

 • Jenő
  Hallottam, hogy van olyan, hogy külföldön teljesen ingyenes kp.-felvét. Ha van egy rakat pénzed és és egyébként is bankba tennéd, és tudod, hová, meg mit csinálsz, ennek még van értelme a jelenlegi átlagos külföldi pénzfelvét díjaknál.
 • Janos
  szerintem a lenyeg:

  Ne csinald, ha nem erted _pontosan_ hogy mi a helyzet.

  Olyan nincs, hogy kockazat nelkuli extra hozam. Ha nem latod a kockazatot, akkor nem erted, tehat ne csinald:)

 • Lacee
  Kedves Kiszámoló!
  Először is gratulálok a blogodhoz, tényleg hiánypótló a mai körülmények között.
  A múltkori pénzváltós cikkeddel kapcsolatban merült fel bennem, hogy tudnál adni nekünk naiv átlagembereknek infót arról, hogy hogyan ismerehető fel a papírpénzről, hogy hamis?
  Te már úgyis dolgoztál bankban szóval gondolom elég nagy májer vagy benne.
  Én miat tudatlan ember eddig minidg csak tényleg a vízjelet néztem.
  Ha esetleg más is tud tanácsot adni előre is köszi.
 • MaxWell125
  Agent, 2013-11-06 – 10:08
  Voltak rossz tapasztalatok, amik a nyilvánosság elé is kerülnek, de túlzás állítani, hogy a privátbank(ár)ok csak lehúzásra vannak. Igazából helyettem a számok is jól beszélnek. A privátbankoknál 43 187 ember 2574 milliárd forintja van. Ez emberenként 60 millió forint. Akkor a leggazdagabb magyarok egyben a legostobább magyarok is, mert hagyják lehúzni magukat ezermilliárdos nagyságrendben?
  Csak meg kell találni a megfelelő privát bankot és bankárt.

  durkoi, 2013-11-06 – 10:12
  A legegyszerűbb az, ha megkérdezel valaki mást is. Ha rákod van, akkor sem biztos, hogy csak egy orvostól kérsz diagnózist. A vagyonod pedig gondolom a fontossági listán valahol szintén az egészséged közelében található. Pont úgy nem kell hülyén érezned magad, ha nem látsz át egy bonyolult pénzügyi terméket, mint ahogy akkor sem, ha nem ismered úgy az emberi testet, mint egy orvos.

 • durkoi
  Szia

  köszi, de én csinálni és ezért érteni akarom, ezért a kérdés.

 • pdw
  Az a baj ezzel, hogy mivel a privátbankár 1-1 bank vagy pénzintézet munkatársa ezért törvényszerűen az adott bank termékét fogja csak árulni. Ami nem biztos, hogy a legjobb az ügyfélnek. És mivel ő ebből él nem is lehet érdeke hogy az ügyfélnek a legjobbat adja. Klasszikus conflic of interest dilemma ami miatt használhatatlan az egész privátbankár szegmens Magyarországon.

  A másik véglet meg tudtommal nem nagyon létezik itthon: egy olyan cég aki a kezelt vagyon alapján kap díjazást így ha a vagyon gyarapszik ő is keres és az ügyfél is. Szerintem csak ez utóbbi módszerrel lehet tényleg minőségi tanácsadást nyújtani (persze azontúl hogy tényleg ért a befektetésekhez a tanácsadó).

 • pdw
  A cikk címéből lehet tudni. Ha nem érted, azaz nem tudod elmagyarázni úgy hogy egy gyerek is megértse, akkor nem szabad belevenni. Ilyen egyszerű 🙂
 • egy hiteles
  Nagyon jó kis cikk, örülök, hogy felhoztad ezt a témát! A hitelek ügyében sokat vitatkoztunk, de ez az írás tetszett. 🙂 Magyarországon is egyre több befektetési tanácsadó ajánlgat ilyeneket a befektetőknek, gondolom szép kis jutalékért.
  Mármint nem a jutalék a gond, mindenkit megillet munkájának gyümölcse. 🙂
  A gond az, hogy az ügyfeleket sokan megtévesztik, kárt okoznak neki, és még meg is lopják. 🙂
 • egy hiteles
  Azért, mert az átlagpolgár nem ért a befektetésekhez alapfokon se. Azt hiszik sokan -jóhiszeműen-, hogy minden szakértő azért van, hogy az ő érdeküket képviselje. Jó pár ismerősömet átverték már. Nem csak ún. független tanácsadók, hanem a banki alkalmazottak is. Egy-két példa. Eladtak több millió forintért kiemelten kockázatos részvényalapú befektetési alapokat úgy, hogy minimális a kockázat, a várható éves hozam 20% feletti -OTP-. Egy másiknak úgy adtak el befektetési alapot, hogy azt mondták neki, hogy biztos “kamata” van, pedig nem volt -K&H-. Vagy például elhitették egyik ismerősömmel, hogy a részvénypiacon hatalmasat lehet nyerni, 1-2 hónap alatt 10% feletti a nettó hozam -Buda-Cash-. A sor sajnos hosszú. Nagyon kevés megbízható pénzügyi tanácsadó van. Persze a hiteltanácsadók és hitelértékesítők még kutyábbak.
 • Kiszamolo
  Szerintem a fél tudás rosszabb, mint ha tudod magadról, hogy nem értesz hozzá. Vannak profi hamisítványok, amiket néha még azok is benéznek, akik ezzel foglalkoznak.
 • pdw
  Ez mennyire releváns az átlagembernek? Én egész életemben soha senkitől sem hallottam h hamis pénzzel találkozott volna például.
 • Kiszamolo
  Hát én meg sokkal. Gondolom más körökben mozogtunk. 🙂
 • Makk Marci
  Ha már valakinek ennyi felesleges pénze van az tanulja meg a “szakmát” és döntsön! Legalább az alapfogalmakat könyörgöm!
  Felesleges szerintem tanácsadó, főleg hosszú távra.
  Azt fogja rád sózni amiért magasabb jutalékot kaszál.
  2-3 év múlva mire rájössz, hogy megvezettek hiába morogsz, ő zsebre tette a jutalékot te meg tologathatod a fejeden a sapkát és örülsz ha legalább a befektetett tőkét viszontlátod.
  Sokan a múltbéli hozam alapján, a költségek ismerete nélkül döntenek.
  2 hónapja az öcsém is simán aláírt volna 10 évre ha nem vagyok ott. Mikor rákérdeztem a fickónál a költségekre csak hümmögött és elém tolt egy 15 oldalas apró betűs részt tele képletekkel a költségekről.

  Másrészről azért tartom feleslegesnek mert közép – hosszú távon (3-10-15 év) nincs az az ember aki tudna felelősséggel tippet adni.

  Aki véletlenül talál azt hívják sztárbefektetőnek.

 • Nagy Pál
  Amennyiben nem értesz annyira a pénzügyekben bízd szakira:)
  Majdnem minden banknak van befektetési jegye. Pl.: maximax.hu/ A járulékos költségei minimálisak a kicsit kockázatosaknak.
  Én Erstés vagyok és 7-9%-ot kockázat nélkül el lehet érni. Amennyiben kicsit tanulgatsz, akár évi 15%-ot is elérhetsz.
  Érdemes érdeklődni a Bankodnál, hogy mit tudnak ajánlani.
 • kp
  kicsit egyszerűbben megfogalmazva: szinte semikor. Kis eséllyel kicsi plusz fele eséllyel 0 másik fele eséllyel bukó.

  Ennél (hozam-kockázat arányban) még az ukrán bankbetét is sokkal jobb, akármit is írnak róluk mostanában.

  Ez egész konkrétan egy strukturált lehúzás.

 • kp
  Azért nem kevesen vannak akiknek a cége(i) hozza(ák) a pénzt (mert ahhoz ért) a befektetései pedig viszik. Volt a családban pár évig “pénzügyi tanácsadó”, láttam/hallottam mit művel – és beveszik.

  Nekem mondjuk egy broker a tanácsadóm: ugyanannyi a jutaléka bármit adok/veszek. Ő is tudja: addig vagyok ott amig (összességben/átlagban) jó tanácsokat kapok. Csak h. ne legyen “conflict of interest”.

 • ottar
  Én épp tegnap futottam bele a posztban tárgyalt ügybe.
  Örököltem egy számlát 2011-ben. Külföldön, a hagyatéki nem volt egyszerű, 2012-ben kaptuk meg a papírokat. A pénz egy része része (összességében nem sokról volt szó egyébként) ilyen kötvényben figyelt. A bankban akkor azt mondták, várjuk meg inkább a futamidő végét, mert milyen jó lesz majd kamatprémiumot kapni. Jó. Hétfőn lejárt a határidő, tegnap kimentem elrendezni, és a három éves futamidő után a betett 1500 euróra adtak 36 EUR kamatot.. Nézek bután mert ez messze nem 12%. A hölgy mosolygott, hogy nem úgy teljesítettek… Konkrétan ha akkor kiveszem, és lekötöm az akkori 4% körüli akciós kamattal, akkor kb négyszer ennyit gyarapodott volna.. (De akkor még nem olvastam a blogot…) 🙂
 • Mugerin
  Nagy Pál!

  Szerencsével. Illetve azáltal, hogy estek a hozamok, így az 5-10-15 éves állampapírok egy év alatt is hoztak 5-10%-ot pluszban.
  Ha a trend megfordul, akkor majd csak nézel, hogy a kockázatmentes befektetéseden miért veszítesz 5-10%-ot egy év alatt!

 • Nagy Pál
  Mugerin!

  Nem nézem tétlenül a történéseket, hanem cselekszek. Képes vagyok, akár naponta is döntéseket hozni:)

  Az utóbbi 5 évben 11%-nál rosszabb éves hozamom nem volt, 17 volt a legjobb.

  Folyamatosan tanulok (Kiszámolónak köszönhetően is) és döntök az adott pillanatnak megfelelően. Nem 1 fajta megtakarításom van, több lábon álok.

  Üdv: Pali

 • Petter
  Tobben kérdeztétek, hogy hogy lehet kiszúrni az ilyen turpisságokat. Nekem az jött be, hogy végigolvasom a tájékoztatót, szerződést az elejétől a végéig. Ha kell, és egy 40 oldalas leírásnál szokott kelleni, akkor kérek 2-3 hetet erre. Excel-lel gyorsan le lehet modellezni bonyolultabb termékeket is. Ha nem megy, túl komplikált, vagy túl sok a paraméter, akkor kihagyom.
  Teljesen egyetértek a blogbejegyzéssel. Ha nem érted teljesen, hogy hogy működik egy termék akkor ne tegyél bele pénzt.
 • pdw
  Hat szerintem ha te bankban dolgoztal es hamis penz a temakor akkor nem szamitasz atlagembernek 🙂
 • Dr.Share
  Kedves egy hiteles!
  Úgy látom előtted senki sem “hiteles”,egy jó tanács:ne nyúlj befektetésekhez,neked max a bankbetét való,vagy az állampapír(jah,arra sem minden esetben él a garancia!)
  Aki akkor akar befektetést vásárolni amikor már mindent tud róla,az akkor már nem venni hanem eladni akarja majd!
  És Buda Cash-es állítás maximálisan megáll(hat)ja a helyét.
  Érteni kell hozzá!
  Aki nem ért annak meg bíznia kell,más lehetősége nincs!
  Nagy cégek, 5-10éve ott dolgozó tanácsadótól van lehetőség hiteles(ebb) információkat kapni.
 • Mugerin
  Nagy Pál!

  Ok. Ügyes vagy, mert kihasználtad a 2008 óta tartó egyre alacsonyabb alapkamat és állampapír hozamokat. Viszont ezek a hozamok nem fognak tovább csökkenni, vagy legalábbis már nem sokáig.

  Kiszámoló is írta, hogy lassan fordulat lesz. Az általad eddig preferált és variált alapok pedig ilyen környezetben veszteségesek lesznek. Rövid távon egyre nagyobb kockázat van a hosszú távú állampapírokban is.
  Nem azért, mert nem teljesítenének. A kockázat az, hogy a most 3% hozamot ígérő mondjuk 10 éves állampapírt jövőre lehet 4% hozammal fogják kínálni. 10 év alatt az 1% különbség már 10%-ot jelent, amit az első egy évben realizál is az akinek ilyen papírja van.

  Mint ahogy az általad preferált alapok is realizálták az 1-2% hozamcsökkenés mind a 10-15 évre számított hozamkülönbségét.

 • mesterséges unintellingencia
  “Én Erstés vagyok és 7-9%-ot kockázat nélkül el lehet érni.”

  Kockázat nélkül??? Amikor manapság már a bankbetét is kockázatos?
  Nem túl jó megfogalmazás…

 • mesterséges unintellingencia
  Mugerin!

  Nem értem, miért emlegeted kizárólag az állampapírokat. Nagy Pál csak azt írta, hogy befektetési alapokkal foglalkozik. Lehet, hogy részvény- vagy abszolút hozamú alapokat tologat ide-oda, nem is kötvényalapokat.

 • Mugerin
  Feltételezem, ugyanis arra célozgat, hogy szinte kockázat nélkül éri el ezeket a hozamokat. Egy részvényalap minden csak nem kockázatmentes.

  Mondjuk mit céloztam rá a kötvényalap sem épp fix, rövid távon igenis lehet vele bukni.

 • Nagy Pál
  A konkrétumokra térve.

  “Biztos, alacsony hozam” az Ersténél:
  -ERSTE MEGTAKARÍTÁSI ALAPOK ALAPJA (havi kis pénzzel is megéri)
  -ERSTE ABSZOLÚT HOZAMÚ KÖTVÉNY ALAP (havi kis pénzzel is megéri)

  Rizikósabb:
  -ERSTE ABSZOLÚT HOZAMÚ KÖTVÉNY ALAP (alkalmanként több százezerrel érdemes vele foglalkozni)

  Mi az “Alkalom”?
  Pl.: – Szíriai válságkor (amikor minden lent volt), az Orosz Külügyminiszter vegyi fegyver ellenőrzés bejelentésekor venni kellett. Utána minden szépen emelkedett. 2 és fél hónak alatt hozott 5.2%-ot 🙂

  Itt jön be a tanulás, figyelés és a döntések meghozatala. Ezt több év alatt lehet elsajátítani, nem pár nap alatt. Vannak, akiknek gyorsabban megy, van aki soha nem “érez rá”.

  Mint régebben írtam, voltak nagy buktáim, de ezekből tanultam. A kisgyerek is jó-párszor elesik, mire tud menni, száguldozni. Vannak, akik felnőtt korukban is esnek-buknak.
  “Ha nem érted, ne piszkáld”

 • pdw
  Tekintettel hogy a megtakaritasi alap fele kamatoptimum, a masik fele ingatlan alap, amelynek megint a fele kamatoptimum, aminek 60%-a kotveny volt nem nagy dolog tavaly 7-9%os hozam ezeken. (Na ez jo mondat volt :D)
 • privátbankár
  A véleményem szerint nem szerencsés a strukturált kötvény vásárlása helyett a direkt részvényvásárlásra biztatni. A részvénynél is lenne vételi, eladási, számlavezetési díj, napi izgalom és zéró garancia. A str.kötvény is eladható idő előtt (1% díj), ha mondjuk nagyon kilőtt a mögöttes részvények árfolyama, vagy félek egy nagyobb eséstől, de legalább van valamennyi tőkevédelem (50% pedig azért nem rossz). A 10% USD-kamat pedig akkor is adott, ha csak fél %-kal emelkedtek a részvények. Természetesen nem javasolt mindenkinek a termék, egyéni kockázatfeltárás után is ez csak egy egy részét képezze a portfóliónak, max. 15-20%.
  A blognak egyébként minden elismerésem!
 • Kiszamolo
  Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy egy fillér kamatom sincs, ha csak az egyik részvény is 0,001%-kal a mai ára alatt lesz.

  Ekkor is bukok 8%-ot a költségek miatt, tehát még arról sincs szó, hogy csak kamatot nem kapok 4 évre.