Ha nem érted, ne piszkáld!

2013-11-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Károly küldött át nekem egy remek lehetőséget, amit a privátbankára ajánlott neki, egy dollár alapú tőkevédett kötvényt, amire várhatóan évi 10% kamatot fognak fizetni. Kockázat szinte semmi, a várható kamat dollárban egyszerűen mesés.

Azt már megtanultátok, ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor nyilván nem is igaz, vagy nem úgy, vagy nem annyira.

Ez az ajánlat is megér egy tüzetesebb átolvasást. Kérjük el a 11 oldalas tájékoztatót és ismerjük meg jobban a terméket.

Kezdjük a futamidővel: négy év, ha közben ki akarnánk szállni, akkor csak egyelőre ismeretlen, de valószínűleg számunkra kedvezőtlen áron tudjuk ezt megtenni.

Mi is ez az egész? Egy strukturált kötvény. Mi az a strukturált? Nem, nem a cserebogár latin neve, hanem azt jelenti, hogy a kötvény kamatozása és a tőke is valamilyen mögöttes termék(ek) teljesítményéhez van kötve, vagyis előre semmi nem biztos.

Jelen esetben egy sörgyár és egy dohánygyár részvényeinek a teljesítményéhez kötött a kötvény kamatozása és a tőke védelme. Ha a négy év alatti egy-egy értékelési napon mindkét részvény árfolyama a jelenlegi ár felett van, akkor azonnal megszűnik a kötvény, kifizetik a tőkét és az évek számával szorzott 10% kamatot. Ha az egyik akár 80%-kal van a mai ára felett, de a másik alatta van, akkor semmi nem történik.

Ha a legutolsó, negyedik értékelési napon is mindkettő a jelenlegi ár felett van, akkor 40% kamatot kapunk a négy évre és szerencsénk volt.

 (Az ugye megvan, hogy 4 évre 40% kamat az igazából csak éves 8,7% kamat, csak így mégis jobban hangzik.)

Mi történik, ha az egyik részvény a végén 100% felett van, a másik 100% alatt? Akkor csak a pénzünket kapjuk vissza, kamat nem jár.

Na és ha valamelyik a jelenlegi árának fele alá süllyed? Na akkor jön az igazi szívás, mert akkor nem csak, hogy kamatot nem kapunk, de még a tőkénk is elúszik az adott veszteség arányában.

Például az egyik részvény ára megduplázódik, de a másik a mostani 100 dollárról 40 dollárra süllyed. Akkor a befektetett 10 ezer dollárunkból is elvesztünk 6.000 dollárt!

Hogy akkor milyen tőkevédett kötvény ez? "Feltételesen tőkevédett", ahogy a leírás fogalmaz. Ha a feltétel nem teljesül, akkor bizony nagyon csúnyán ráfázunk az egészre.

Érdemes végiggondolni, hogy egy hatalmas tőzsdei áremelkedés után vagyunk, mindkét részvény nagyot emelkedett az elmúlt években. Az egyik részvény 2009 eleje óta több mint a háromszorosára drágult(!!!), a másik is közel megduplázta a piaci árát. Ezek után könnyen előfordulhat, hogy valamelyik a kettő közül négy év múlva a jelenlegi árának 50%-a alatt fog teljesíteni. De ha csak a jelenlegi ára alatt egy százalékkal fog állni bármelyik a kettő közül, már nem fogunk egyáltalán kamatot kapni! Ugye milyen bizonytalan az a mesés 10%-os éves kamat?

Milyen költségeid vannak a kockázat mellett? 3%-ot kell fizetned a bankodnak, amikor veszel ebből a kötvényből, plusz évente 0,25% értékpapírszámla díj is terhel. Idő előtti visszaváltás költsége újabb egy százalék. A Kibocsátó további 4% forgalmazási jutalékot is adhat a forgalmazónak, ami nyilván szintén minket fog terhelni. (Hogy mikor ad és miért ad, már nem derül ki a leírásból.)

Tehát a tuti veszteségünk 4+4%, az esetleges nyereségünk egyszer-kétszer-háromszor-négyszer 10%, már ha nem veszítjük el a tőkénket is.

Mivel a kötvényt visszahívják, ha mindkét részvény ára a jelenlegi felett van, az esetleges nyereségünk is korlátozott.

Látva a költségeket és a veszteség lehetőségét, illetve a kamat kiszámíthatatlanságát, csak annyit kérdeztem Károlytól, hogy ha nem bánja, hogy akár a teljes tőkéjét is elbukhatja, akkor miért nem veszi meg inkább a két részvényt és tartja azt négy évig? Tegye közben zsebre az osztalékokat, spórolja meg a magas költségeket, ha négy év után éppen bezuhantak a részvényei, akkor tartsa még egy pár évig őket, ha a futamidő alatt nagyon megdrágultak, akkor meg gyorsan zsebelje be a hasznot és adja el őket.

Nem jár vajon jobban, mint ha beszáll egy ilyen "tuti" kötvénybe? Ha pedig fél kockáztatni a tőzsdén, akkor ez a termék nem ugyanúgy túl kockázatos a számára?

Úgy gondolom, ezért érdemes mindig végigolvasni ezeket a tájékoztatókat és csak akkor belevágni, ha biztosak vagyunk benne, hogy pontosan értünk mindent. A privátbankárnak el  kell adnia a terméket, ezért nyugodtan felejtsük el, amit mond, olvassunk utána saját magunk.

Ha pedig nem értjük a terméket, mert számunkra túl összetett, akkor inkább mondjunk le róla, arra biztos nem fogunk ráfizetni.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Previous Post
Napi 11.05.
Next Post
Napi 11.06.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram