Új prémium magyar állampapír 4.2%-os kamattal

Az ötéves inflációkövető prémium magyar állampapír kamatemelkedése után a hároméves papíron volt a sor, ez infláció plusz 1,4% kamatot fizet (szemben az ötéves 1,7%-os éves kamatprémiumával), 2020 márciusáig éves 4,2%-ot. További infó ezen a linken.

Köszönjük gaborr-nak a hírt.

Share

127 hozzászólás

 • Jani
  2%-os deflációnál mi történik? Elvesz az állam a pénzemből 0,6%-ot?
 • Mérnökember
  Sziasztok! Pmap-ban van eleg sok pénzünk es valtanek.
  Szeretnek erdeklodni, hogy vajon mi lenne az a “megoldas”, amely kicsit tobb kamatot ad, de csak kicsit tobb kockazattal (vagyis meg mindig viszonylag kockázatmentesen)? Pmap mellett/ utan mi lenne a kovetkezo lepesben ajanlott befektetes kb. 5-10M Ft. befektetesere? Koszonom elore is. Udv
 • Kiszamolo
  Akkor 0%+kamatfelár a kamata, ez le van írva a tájékoztatóban is.
 • Jani
  Igazad van.(Bocs , máskor figyelmesebben olvasok:-)) Köszi a választ!
 • naa
  Köszi, ezek szerint Erste a VISA kártyára a VISA árfolyamát alkalmazza, ami ezek szerint nagyon jó.
  Már csak azt nem értem, hogy lehet, hogy a Mastercardra meg annyira sz.r árfolyamot alkalmaz? VISÁ-val középárfolyam körül vált forintból eurót, Mastercarddal meg középárfolyam+10 forint mondjuk… Szóval aki tudja ezt és VISÁ-t kér, annak brutál jól váltunk, többinek meg adjuk a Mastercardot és istenesen lehúzzuk? (kb. 10 forinttal eurónként)
  Nem bogarászom ki a CIB-es VISA kártyámat, de tuti a bank váltotta, kb. közép + 6 Ft-ért az eurót, ami szintén még a rablás kategória, ha nem is annyira, mint az Erste Mastercard.

  a 6 havi tartalékot állampapírban tartani nem kell félned jó lesz… 🙂
  Viszont a 6-havi papír gondolom nem sok kamatot hoz. Én legalább 3 éves PMÁK-okat vennék. Ha kell, eladom némi költséggel és kész, de ha nem (ne kelljen), legalább láthatóan hoz…

 • Kornél
  Félig off, de talán ide passzol a leginkább: egyrészt, most volt kamatforduló kincstári pénznél, aminél azt gondoltam, hogy az az összeg hozzáíródik a számlához (pont babakötvény egyébként), de nem változott az egyenleg, csak a napi többletkamat miatt. Eszerint folyamatosan jóváírják a kamatot, és a kamatforduló nem is “számít”? Vagy ha nem babakötvény, akkor tényleg akkor írják jóvá, és akkor fektethetem be? Ebben az esetben esik a PMÁK értéke, mint amikor osztalékfizetés van egy részvénynél?
  A másik, kicsit ide, kicsit nem ide kapcsolódó kérdés: nagyjából lakáskassza helyett fektetnék be rendszeresen kis összeget (tippre havi 20 000 Ft), aminél nem annyira fáj, ha rizikósabb. Lehet ennyiért értelmesen mondjuk ETF-et venni, vagy érdemes gyűjteni hosszabb időre, és mondjuk évente betenni? Természetesen hosszabb távra tenném be, azért is csak ennyit.
 • Béla
  sziasztok, arra van vmi szabály, hogy a forgalmazóknak a másodpiaci jegyzést milyen áron kell végezniük? vennék inkább állampapírt a banknál a mák helyett, mert akkor megőrzöm a prémium banking kategóriát, de úgy látom, hogy nem elég, hogy akkor értékpapírszámla-vezetési díjat kell fizetnem, még a spread is magasabb, pl. a 2024/i-re 96.75%-os vételi árfolyamot mondtak, ami azért a kincstári 99%-hoz képest elég sovány. sajnos nem találtam neten egy banknál sem ezeket az árfolyamokat, van olyan bank aki 1% alatti árrést alkalmaz?
 • ritkan_szolok_hozza
  Gyűjtsd össze és félévente, évente vásárolj ezért a pénzért, egyben, különben magas lesz a vásárlási jutalék. Nagyon fontos (de tényleg nagyon!), hogy ha ETF vásárlását tervezed, akkor rendszeresen vásárolj az elkövetkező 20-30 évben, megszakítás nélkül, mert az ETF-fel elérhető átlagos hozamot az fogja meghatározni ,hogy ezen időszak alatt hol olcsón, hol drágán/túlárazottan vásárolsz.

  Bence Balázs videóit keresd ki a Youtubeon, van pár, amiben erről beszél.

 • attila
  nekem erste visám van, 318-as eurhuf mnb középnél, 321-ért adta az eurót mikor vásároltam vmit…..
 • headset
  @Kornél
  “…kamatforduló…babakötvény…, de nem változott az egyenleg”
  “…esik a PMÁK értéke, mint amikor osztalékfizetés van egy részvénynél?”

  A babakötvénynél a kamatjóváírás napja február 1. Akkor vesznek további kötvényeket az egy év alatt megszolgált kamatból. Akkor kezd a kamat is kamatozni

  Ha minden nap látod az egyenleg növekedését, akkor az egyenleg az előző február elsején képzett tőke + a megszolgált kamat. Ebben az esetben február elsején nem lesz ugrás az egyenlegben, de a napi gyarapodás a tőke növekedése miatt is változni fog.

  Más kötvényeknél a kamatot félévente/évente készpénzként jóváírják a számlán és ha azt akarod, hogy kamatozzon, akkor külön kell gondoskodni a befektetésről.

  A PMÁK-nál a bruttó visszavásárlási árfolyam valóban esik a kamatkifizetés után.
  bruttó visszavásárlási árfolyam = névérték * visszavásárlási szorzó + megszolgált kamat.

 • Kornél
  @headset: köszönöm, akkor a lényeg, hogy beleszámolják az aktuális egyenlegembe a jóvá nem írt kamatot is – az, hogy következő évben több lesz a kamatként jóváírt összeg, logikus (főleg, mert vettem is babakötvényt).
  @ritkan_szolok_hozza: köszönöm, mert azt néztem, hogy a költség alacsony, de a vételi/eladási az nem az. Abban nem vagyok most biztos, hogy 30 évig tartani tudom/akarom, bár ez az eredeti cél, de teszek félre máshova is, ezért akkor szállnék ki belőle előbb, ha érdemes lehet (átteszem másba), vagy neadjIsten olyan vészhelyzet van, amihez nem elég a többi hasonló tartalék. Milyen etf-et érdemes venni és hol(korábban néztem már pár tippet itt is) ha a magyar állampapír kitettségem már eleve sok, tehát nem lenne baj nem forint alapút venni. Illetve melyik szolgáltató a legegyszerűbb? (preferálnám a szinte mindent el lehet intézni neten dolgot)
 • L70

  Na ezért veszem én Ahmednál az eurót, és fizetek kp-ban ha utazom.

 • naa
  Kis összegű hosszú távú megtakarításokat szerintem az adójóváírásos konstrukciókba érdemes tenni, pl. NYESZ-re tedd be a megtakarításokat, és az adójóváírás is megdobja a hozamodat. Igaz, ekkor csak forint alapon fektethetsz be, de most már van forintért vehető amerikai piac ETF is, olyan szolgáltatót válassz, ahol ez vehető.
  Ha ezeket (NYESZ, EP lekötés utáni visszatérítés, babakötvény, stb.) már kimaxoltad és kockázatosabb befektetést szeretnél kis tételekkel, akkor ha már van valamennyi tőzsdei tapasztalatod (akár a NYESZ-en keresztül), vannak államkötvény jellegű befektetéseid, akkor én meggondolnám egy olcsó külföldi számla nyitását és szigorúan kicsi (pl. 2x) tőkeáttétel alkalmazását. Akár egy olyan külföldi CFD szolgáltatónál, ahol index futurest (pl. SP500 júniusra) tudsz venni CFD alapon, nagyon kis tételekkel is, 0 költséggel (csak spread/rollover). Vagy ETF-et persze.
 • Kornél
  , köszi, EP kártya 150 000-ét igénybe szoktam venni, NYESZ-t még nem használtam, utána kéne számolni, de mivel főállás mellett Katázom, és 2 gyerek után veszünk igénybe adókedvezményt, első tippre nem marad jövőre nagyon sok, ami alapján NYESZ-t érdemes igénybe venni (a feleségem adóját nem látom még pontosan, mindenféle gyerek utáni ellátások miatt). Tavaly a 2*150 000-et igénybe vettük az EP + ÖNYP után. Számolgatok még ez alapján, köszi. CFD-ről éppen csak hallottam eddig. Nem akarok én nagyon kockázatosat, kb SP500 lekövetés vagy hasonló pont elég lenne (tudom, az is bőven kockázatos), kicsit csökkenteni a magyar kitettséget, meg diverzifikálni, mert akármilyen jó lesz az új nyugdíj-állampapír, neccesnek érzek még többet odatenni (ÖNYP is pont eleget tesz állampapírba)…
 • Kornél
  vagy egyszerűen halgassak Miklósra, és amíg nincs 10M megtakarítás akárhogy, addig engedjem el a külföldi témát, tegyek max PEMÁK-ba is pénzt, és bízzak, azzal minimálisan diverzifikálva?
 • Családfő
  Kornél, szerintem jól látod. 10M alatt nem érdemes túl sokat variálni és diverzifikálni, mert belefulladsz a költségekbe.
 • headset
  @Kornél
  “melyik szolgáltató a legegyszerűbb? (preferálnám a szinte mindent el lehet intézni neten dolgot)”

  Szerintem a Random Capital.

  Magyar ügyfélszolgálat, magyar szabályok, teljes egészében magyar felügyelet. Interneten keresztül nyitható a számla. TBSZ, NYESZ egy kattintás. Nincs számlavezetési díj.

  Elérhetőek a BÉTa külföldi ETF-ek, 200 forintos minimum jutalékkal. Ezeket forintért lehet venni, de nem forint, hanem dollár kitettséget jelentenek. A vételi és eladási árfolyam különbsége magasabb, mint az eredeti papíroké, de ennek hosszú távra kicsi a jelentősége. Illetve megteheted, hogy középre beraksz egy limit árajánlatot. Akkor Neked fognak eladni és tőled fognak venni, 0 spreaddel. Csak tovább kell várni.

  Pénzváltás: 0,3% a közép- (bankközi tőzsdei) árfolyamhoz képest. Európai és amerikai értékpapírok.

  De ha még egyszerűbbet keresel, a PEMÁK is jó, ahogy írtad.

 • Kornél
  : köszi, ez így jónak tűnik, átgondolom, hogy PEMÁK, vagy ez. Annyiban diverzifikál jobban, hogy mégsem csak a magyar állam tartozik nekem, a kondíciók nem tűnnek rossznak, legalább kisérletezni – 200 ft díj sem tűnik soknak (bár havonta nem érdemes venni, mert 1%-ot azonnal elvisz mondjuk 20 000-es befizetésnél, de fél évet összegyűjtve már nem problémás.
  : köszi, lehet, hogy ez lesz az első irány akkor – csak némi kisérletező kedvem is van. Kialakul még, jelenleg inkább nézelődöm.

  Mindenki másnak is köszi a véleményt, tanácsot 🙂

 • naa
  @Kornél, szerintem számold át azt a főállásból fizetett adót – max. 280e adójóváírást igénybe lehet venni évente, az EP 150 felett még egy NYESZ 100-as az 250, hogy ennyi összejöjjön a ahhoz a gyerekkedvezmények levonása után valami 138 adóalap kell havonta, ez 2019-ben kb. a garantált minimálbérből is összejön sztem.
  És úgyis kell nyugdíjig tartó megtakarítás, arra jó a NYESZ.

  A Random jó szerintem is, olcsó. De hogy egy bizonyos összegig felesleges a külföldi számla, azzal nem értek egyet. Ahogy írtam már, szerintem alacsony tőkeáttétel nem árt:
  Példa: 10M tőke, ebből 6-ot részvényindexben akarsz tartani. Mi a jobb: 4 PMÁK, 6 indexben, vagy 7 PMÁK, 6 indexben, 3milliós tőkeáttételes számlán? Pont annyi indexben, amit terveztél, de 3M PMÁK-kal több fial, és a kamatos kamat az ugye jó dolog… Ilyet a Randomnál nem tudsz, KBC-nél se, bankoknál se.

 • Keksz
  Sziasztok, lakást tervezünk venni kb 1 év múlva és van egy nagyobb összegű megtakarításunk amit addig befektetnenk. Szerintetek mi a legjobb ötlet? PMÁK és ha odakerulunk gyorsan eladni?
 • Kornél
  @keksz: nyilván minimális rizikó van benne, de elvileg változtathatjál az 1%-os visszaváltást, az kellemetlen, ennek függvényében gondold át a PMÁK-ot… Lehet, hogy 1 évre lekötném cetelem megtakarításin, vagy ha a bankodnál van normális lekötés, kevesebbet hoz, de biztos nincs ilyen bukta.
  @naa: egyrészt ugye szép, hogy családi adókedvezményt/friss házasokat járulékból is igénybe vehetsz, de a sorrend nem mindegy, tehát az sajnos nem működik, hogy visszaigénylem az EP/ÖNYP 150 000-ét, utána a nyeszt, és mivel nem marad elég SZJA-m, ezért jön a családi adókedvezmény a járulékból, hanem a sorrend, hogy friss házasok, családi, utána bármi egyéb, így, ha akarsz EP/ÖNYP-t, akkor a családit úgy kell igénybe venni, hogy ne “lógjon” át a járulékba, és maradjon elég SZJA. Ezért szerintem viszonylag sok 3 gyerekes alacsonyabb fizuból már nem tud EP/ÖNYP-t igénybe venni. Folyt köv.
 • Kornél
  Folyt: A másik, a fizetések. Pont azért is vállalkozom, mert nincs sok szja-m. Kis magyar cég, tudok maszekolni munkaidőben is, így sem dolgozom 35 óránál többet egy héten, de ennek van ára(bővebben nem mennék bele, szerintem érted). Agyaltam már többször, hogy váltsak, de utazással/egyébbel rengeteg időm menne el, és jó eséllyel nem keresnék annyival többet, mint így, vállalkozással együtt – egy váltás után meg amivel foglalkozom jó eséllyel nem férne bele (kell, hogy tudjak reagálni munkaidőben is, nem elég hétvégén fusizni). Ezért nálam tényleg nincs már normális fedezet NYESZ-re (asszony meg csak GYEDmax után fizet szja-t, az sem sok, bár nála is van pár plusz SZJA generáló tétel). Lehet, hogy ha visszamegy dolgozni, akkor lehet máshogy játszani, de addig nem nagyon.
 • Tamás
  Szerintetek PEMÁK vagy PMÁK? Melyiket érdemesebb venni?
 • naa
  az szja kérdést könnyen leellenőrizheted majd: ha a tavalyi adóbevallásodon lesz még fizetendő szja neked és/vagy az asszonynak, akkor idén maxold ki jobban, pl. egy NYESZ nyitásával, onlájn, pár kattintással, ha már lesz számlád pl. a Randomnál amit headset tanácsolt. (Szerintem legyen, ingyen van.)

  Ebben a katás mellékállásos szituban én inkább arra fókuszálnék, hogy minél jobban nyomjam a mellékállást, hogy egyszer majd akár az legyen a főállásom… Ha skálázható még amit csinálsz, akkor azzal érdemes tölteni az idődet, hogy több bevételt szerezz, a többivel meg ne variálj – szépen használd ki, amit az adókedvezmények adnak, a többit bele PMÁK-ba, meg amikor az jön majd a hírekből hetekig, hogy mekkorát esett a tőzsde, vegyél néha kis index ETF-et és kész, ne ezzel töltsd az időt, hanem a bevételeid és azokkal együtt a megtakarításaid növelésével, meg a családoddal. Üdv.

 • gaborr
  a CIB-es visa kártyának nagy rossz a váltása, nézd meg a bankkártya hirdetményben. Szerintem CIB-es VISA-val csak forintban szabad fizetni, deviza nagyon nagy bukó, már kis összegnél is.

  cib.hu/document/documents/CIB/kartyak/bankkartyak_190101_181221.pdf
  10. oldaltól.

 • Zabalint

  Szerintem mindkettőt vagy mindhármat (pmákot is).
 • Kornél
  @naa: nem maradt értelmes SZJA-m, néztem már 🙂 Szerintem az egyik legjobb spórolás egyébként, hogy nem kérem ki a családi adókedvezményt, csak egyben, év végén, így könnyebb félretenni. Asszonynál kicsit több, de jövőre ott sem lesz szinte semmi (év közben jött a második gyerekre az adókedvezmény).
  Ha ingyenes, akkor tényleg érdemes 🙂
  Vállalkozás: ez lenne a lényeg, bár a legtöbbet a családdal igyekszem tölteni 🙂 IT üzemeltetéssel foglalkozom, apróbb maszekolás is van, de a nagyja céges átalánydíjas szerződések. Bírnék még többet, de mivel nem “hirdetek”, és leginkább ajánlások útján terjeszkedem, lassú tőke (ritkán cserél IT-t az átlag cég). Bírni bírnék még, az üzleti modell jó, de kéne még 3-4 10-15 fős cég, hogy ki merjek lépni mondjuk a főállásomból – bár amíg bírnám mellette, azt is megtartanám, sok kapcsolat/egyéb jön onnan. Viszont köszi a tippeket!