Üzemszünet az Ersténél

Előre tervezett nagy leállás lesz az Erste Banknál február 4 és 6 között. Ha erstés vagy, mindenképpen olvasd el a közleményt itt.

 

Share

77 hozzászólás

 • g4b0r
  Hurrá, jönnek az ex-Citisek 🙂
 • Maki verem
  Off: az igaz, hogy a spanyol ítélet miatt vált meg az Erste hirtelen a bedőlt hitelektől, nagy tételben? Herr Kásler szerint Magyarország esetében is lesz ítélethozatal, hamarosan.
 • Tamás
  Három nap leállás? Szuper. Előrébbhozom azt a bankváltást, úgy érzem.
 • Meister
  Igen, a Citisek miatt lesz.
 • Meister
  Egyébként nekünk sem egyszerű… Minden online helyen átírni a kártyaszámot…
  Ugyanígy átírni a díjneten, a többi fizetős helyen, along PayPal nál például, ahol nem is könnyű mert, meg kell várni a visszajelzést….
 • Barnabás.Jog
  verem Nem. Idéntől plusz tartalékot kell képezni, ha a nem teljesítő hitelek átlépnek egy határt a portfólión belül, így nem éri meg tartani őket.
 • bajgab
  Február 4-e nulla órától kerül át a Citibank lakossági része az Erste Bankhoz, ezért lesz a 3 napos leállás (de szombat és vasárnap nem sok fiók lett volna nyitva amúgy sem).

  Inkább legyen hétvégén (és hétfőn) nem elérhető a Netbank, de keddtől minden jól menjen (Erste-nél van a számlám). Kártyával lehet vásárolni és készpénzt is fel lehet venni ez alatt a 3 nap alatt (kártyát is le lehet tiltani), szóval csak a fiókok és a Netbank lesz zárva.

 • Zabalint
  Én teljesen megértem, ha egy komolyabb turnovert csinálnak, és kell a hétvége. De hétfő???
 • digimini
  @Makiverem:

  elszámolt már az említett úr a választásokra felvett állami támogatásával?

 • Családfő
  A hétfő is logikus. Hétvégén lemegy a technikai rész, tegyük fel, minden rendben és üzemkész. Hétfőn a bankfióki (és egyéb) dolgozóknak lesz egy napja felkapni az újdonságokat, megkapni a szüksges eligazításokat, feltenni a kérdéseiket, és véglegesíteni a technikai átállás utáni adminisztrációt stb. Ezzel keddtől nagyobb eséllyel megy majd minden rendben. Ha hétfő reggel 8-kor nyitnának, egy halom rizikója lenne a normál üzletmenetnek. Okosabb ez így.
 • kristu

  szimpla tartalék, azért ez tényleg nem egy egyszerű kis migrálás, gondolom utána a tesztelés sem 10 perc, és ha neadjisten vissza kell állni…
 • Vakmacskek
  Drukkoljunk (évekig voltam IT üzemeltető) hogy kedden ne a “…Tibi, baszki, mégsem működik!”- jellegű kiszólásokkal és kétségbeesett hibajavításokkal meg rohangálásokkal kezdődjön az üzemmenet (citis vagyok én is, nem mindegy….)

  ..mert mondjuk valami értelmes 02.07. helyett 07.02-re állítja a rendszerdátumot vagy hasonló.

 • Jóska Pista
  OFF
  Bankváltás előtt állok, az Erstet néztem ki magamnak. Erste ügyfelektől kérdem, a bankon belüli utalás azonnali, vagy mintha külsőnek utalnék?
  (A CIB-nél ha akár hajnalban utalok pénzt a feleségem számlájára, az pár másodperc után meg is jelenik ott.)
 • antenna
  De el vagyunk kényelmesedve. 3 nap kiesik, hőbörög a polgár. Miért nem veszel ki 150-et ingyen (vagy Privilégium L-lel bármennyit) vagy fizetsz kártyával és éled túl valahogy azt a 3 napot?
 • Alfa
  A legjobb bankot átveszi a 2. legjobb. Nem olyan rossz ez így. Bár CIB-et és Rafit és a kisbankokat még nem próbáltam, de a többit elég jól ismerem, eddig is CITI-s és ERSTE-s voltam, nagyjából elégedett is. Nem tökéletes persze semmi, de a többi nekem nagyon nem jött be.
 • Bacsosz Sztavrosz
  Nem feltétlenül ide tartozik, de január 26-án akkor már megelőlegezhetem, hogy nem lesz videó az akadémiáról?
 • Kenrich
  Ha már Erste.. Kedves Miklós és Többiek! Mit tudtok arról, hogy a chf és egyéb hitelek kapcsán a bankok 3x-osan is biztosítva voltak? Nem cspán az ingatlan és egy esetleges adóstárs volt a fedezet, hanem az adósság maga is biztosítva volt.. A nem teljesítő adós tartozásának egy jelentős részét az AIG kifizette. Aztán az Erste szépen átadta a kormányközeli Intrumnak a tartozásokat csomagban ugyan de fillérekért. Állítólag a bank által nyilvántartott összeg 8-15%-áért az Intrum természetesen 100%-ot követel. Megint kasza lesz.

  Szerencsére 1-2 elszántabb adós felveszi a kesztyűt és győz is. Érdekes országban élünk:

 • Robi
  Igazi XX. szazad. Big-bang releaseles, tobb napos leallas, mindenki tulorazik mintallat, aztan a cuccok fele besul es az elkovetkezo hetekben, honapokban majd javitgatjak…

  A banki informatikai rendszerek a legviccesebb dolgok a vilagon szakmailag nezve.

 • almastaska
  @kristu:
  Nem hinném, hogy egy ilyennél számolnak visszaállással. Ilyenkor szerintem nincs más út, mint előre menekülni. Meg azért reméljük, hogy éles adatokkal egyszer-kétszer már eljátszották az egész folyamatot, nem most fogják először látni mi történik…

  Az nekem mindenesetre tetszik, hogy igyekeznek elég jól kommunikálni ezt a leállást. Még a csapból ez folyik. Azon csodálxom hogy SMS-t nem kaptam tőlük erről.

  Gondolom hétfő azért kell nekik, mert ha vannak külső banki kapcsolatok, azok ügye csak hétfőn tudnak történni munkaidőben (pl.: pénteken CITI-s számlákra indított átutalások, stb..).
  Nem hinném hogy hétfőn állnak neki okítani a több ezer bankos ügyintézőt. Elég gáz lenne…

 • Kiszamolo
  Kenrich, amiről te beszélsz, az az állampapírok csődbiztosítása, amiben az AIG tényleg nagy volt.

  Hülye lett volna egy bank fizetni egy biztosítónak.

  Egyébként meg ha fizetett volna, akkor mi van?

  Ha a behajtó cég olcsón vett adósságot, akkor mi van?

  Az adós tartozik? Igen. Ő vette fel a hitelt és nem fizeti? Igen. A lakása a fedezet? Igen.

  Ennek mi köze bármihez? Ez megint ilyen hitelkárosultak féle agymenés.

  Egyszer hallanám a szájukból, hogy én volt a barom, hogy üres zsebre akartam drága lakást venni.

 • Kiszamolo
  Bacsosz, készül már.
 • Kiszamolo
  Vakmacsek, ha tudnád, milyen állapotban vannak a banki rendszerek…

  Az egyik nagybanknál kb. 1995 óta megy a kártyaelfogadó program, 22 éve csak toldják-foltozzák, az egészet ki kellene kukázni és alapjaitól egy újat írni és felrakni, de azt nem lehet, hogy akár csak egy napra is megáll a kártyaelfogadás. Úgyhogy marad a régi őskövület és reménykedik mindenki. Legalábbis pár éve még ez volt a helyzet a hírek szerint, amikor ott dolgoztam.

 • szocske
  @Jóskapista, Ersténél azt hiszem nem azonnali-e a jóváírás, de az biztos, hogy nem megy banki időn kívül, ahogy a cibnél.
 • szocske
  A fundamenta most meglépte, hogy lecserélte az őskövület rendszerét. Látjuk, hogy sikerült: november óta nem működik rendesen, 30 napra vállalt kifizetések húzódnak el 60 napra és hasonlók. Ezért nem mernek alapjaiban hozzányúlni sztem a régi rendszerekhez…
 • Hudi
  , @Zabalint:

  Valóban egy bank ennyit engedhet meg magának. Bezzeg a Magyar Államkincstár pár éve történt WebKincstár frissitése (meg alszámlák összevontabb kezelése) a bővitett hétvégén túl még (legalább) három teljes munkanapot vett igénybe. S még csütörtökön is cseszett (20x) lassú volt. S emellett még a kommunikációjukba se fektettek túl sokat. (A tervezett leállásról szól 2 emailt csak utólag olvastam, azokban se stimmelte a dátumok. Ott betervezték a hétfő indulást. A webes felületre pedig csak kedden derült ki a “Karbantartunk” eufemizmus.)

  Jó móka volt. Persze lemaradtam volna nagy részérél, ha hétfőre szóló újrabefektetéssel nem péntek este 7 után próbálkoztam volna először.

 • Zabalint

  Tesztelés? Élses rendszerben nincsen tesztelés, max verifikálás.
 • tsanyi
  Én is CITI-s vagyok jelenleg. Van valakinek esetleg ötlete, észrevétele, ajánlása ezeken kívül:
  -Kinullázom a hitelkártyát és jövő héten már nem használom
  -Jövő hét elején/közepén felveszem/kiutalom az összes pénzt a folyószámláról
  -Lementem az összes elérhető számlakivonatot
  -Leellenőrzöm a befektetési jegyeket a bevánál
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @tsanyi: az első két pontra miért lenne szükség?
 • szocske
  @Zabálint “Everyone has a test environment. Some are lucky enough to have a production environment too.” 🙂
 • Családfő
  tsanyi, mi szükség az általad felsoroltakra? Nem világvége jön, csak egy átállás, kis üzemszünettel. Citilife-ot használhatod, amíg nem kapsz sms-t arról, hogy inaktiválták. Pár órával később már a Max-ot használhatod. A folyószámlával sincs dolgod, legfeljebb legyen elég kp-d, ha pont abban a pár órában lesz szükséged rá, amíg sem a Citi, sem az Erste debit kártyád nem működik. A számlakivonatok fél évre visszamenőleg meglesznek az Erste rendszerében. A befektetési jegyeken mit ellenőriznél? Szerintem azt érdemes, hogy ugyanazokat látod-e majd Erste netbankban kedden, mint a Citinél előtte héten.

  Ui: én is Citis vagyok

 • graphite
  “Egyszer hallanám a szájukból, hogy én volt a barom, hogy üres zsebre akartam drága lakást venni.”

  Az is beszopta, aki teli zsebre vett lakást, igaz, őt kimentették 180-as árfolyamon.

  “Mindenben a hitelfelvevő a hibás” szemlélet egyik analógiája:

  alapblog.hu/biorobot-vagy-munkatars/

  Ezt mintha a Magyarországon működő bankokról írták volna:

  “Sosem az a probléma forrása, hogy ő a témában évek (évtizedek) óta elüldögélt kényelmesen, nem hozott érdemi, jövőbe mutató döntéseket, hogy ne adj’ isten, esetleg nagyrészt alkalmatlan erre a feladatára, és kizárólag azért ő lehet még a cégvezető, mert egyben ő a cégtulajdonos is.

  Az, hogy egy helyi adottsággal él valaki, nem különösebben nagy érdem, nem jelenti a gazdálkodás magas fokát, meg is van a kockázata.”

  Lassan arról is születhetne egy cikk, hogy a Magyarországon működő bankok mennyiben járulnak hozzá a GDP-hez.

 • Happy
  Tudja valaki, hogy mi a különbsèg az Erste jòker ès az ùj Erste max hitelkàrtya között? A cashback mindkettõnèl ugyanannyi
 • Kenrich
  Hülye lett volna egy bank fizetni egy biztosítónak.
  Megtette.
  Egyébként meg ha fizetett volna, akkor mi van?
  Az van, hogy a bank hozzájutott a pénzéhez, és még egyszer beszedné. Tekintve, h. ezek a szerződések, -mondjuk úgy- nem voltak épp szabályosak, minimum erkölcstelen.

  Ha a behajtó cég olcsón vett adósságot, akkor mi van?
  Semmi, de lehetőleg ne akarjon extraprofitot keresni a nyomorultakon és vh helyett próbáljon kiegyezni.

  Az adós tartozik? Igen.Ő vette fel a hitelt és nem fizeti? Igen.
  Igen, de ha egy 3. fél (állam) beleavatkozik a szerződésbe, és néhányan 180-on, mások pedig 256-on lesznek forintosítva, akkor azért hadd lehessen rákérdezni, h. hogy is van ez?

  Már az Unió is vizsgálódik chf ügyben.. De ott a spanyol román horvát példa.
  Ráadásul a bankok is beismerték a csalást, levelet is küldtek róla.. Szerinted ez így jól van? Vagy mindenkinek kussolnia kéne? L1N diktatúra?

 • Kenrich
  És légyszi ne általánosítsunk. Nem mindegyik devizaadós volt debil, mégis most minden terhet rájuk tolnak. Az állam is kaszált szépen ezen a témán. Az sem véletlen, hogy 20%-on be kellett vásárolnia magát az Erstébe.. A közös buli miatt.
 • szocske
  ,
  két fontosabbat tudok:
  – a joker valódi pénzt ír jóvá, a max-szal erste forintot gyűjtesz, amit partnerüzletekben vásárolhatsz le.
  – a jokernél 250ezer a visszatérítés felső határa, a maxnál csak 200.

  Ha nem örökölné (elvileg) a max a raiffeisenes csoportos beszedésem, első dolgom lenne megszüntetni…

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Happy: nem sok, a Joker meg is szűnt már (újat nem lehet igényelni). A visszatérítés limitje alacsonyabb Maxnél. Jokernél közvetlenül írják jóvá a visszatérítést, Maxnél levásárolható (mint a Citi Life-nál).
 • almastaska
  @Kiszamolo:

  Az egyik nagybanknál kb. 1995 óta megy a kártyaelfogadó program, 22 éve csak toldják-foltozzák, az egészet ki kellene kukázni és alapjaitól egy újat írni és felrakni, de azt nem lehet, hogy akár csak egy napra is megáll a kártyaelfogadás

  Hát igen, csak ügye itt jön be az, hogy mennyibe kerülne újraírni és milyen kockázattal járna? Emellett pedig mennyi hozzáadott értéke lenne?….

  Egymás mellé teszed a néhány 100 milliós költséget, a vele járó nagy kockázatot hogy esetleg valami nem lesz jó, illetve azt a néhány 10 milliót amivel esetleg a bank beljebb lesz, akkor látható hogy nem éri meg.

  Én még nem láttam olyan újraírást ahol az újraírt programban vagy ne lett volna közel ugyanannyi hiba mint a toldozott foltozottba (aminek a hibái legalább már ismertek) vagy ne járt volna funkcióveszteséggel….

 • Alfa
  Kenrich:
  A bank (különösen egy multinacionális) önmagában van akkora, hogy nem köt biztosítást, saját maga és a kintlévőségei alkotnak egy kockázatviselő közösséget. Ha valami hitel bedől, hát így jártak, nem dől össze a bank tőle.
  Én is kizártnak gondolom hogy egy másik pénzügyi vállalkozásnak fizetnének biztosításért. Mi a francnak?
  Ez ugyanaz, mint amikor leégett a BS és idióta újságírók megírták, hogy nem volt biztosítva, micsoda felelőtlenség…. (A magyar állam tulajdona b+, a BS egy porszem a sok állami vagyon között, közpénzelherdálás lenne biztosítani).
 • antenna
  Joska Pista, szocske: erstebank.hu/hu/hetvegi-bankon-beluli-atutalas
  Amúgy a netbankjuk most is épp le van rohadva (11:51). Nem is kell jövő hétvégéig várni.
 • Vakmacsek
  “Everyone has a test environment. Some are lucky enough to have a production environment too.” – ezen most nagyon röhögök (fejlesztőcégnél dolgozom amúgy, de voltam üzemeltető is, napi 32 ezres tranzakciójú nagygépes környezetben, ahol elég kemény szabályok és kemény “ügyfelek” is voltak, ezzel együtt kétszer hasaltunk meg nagyon, egyszer emberi idiótaság – nem mi, egy igazgató….- egyszer meg programhiba miatt, amiről amúgy tudtunk, csak azt nem, hogy mikor van az a pont, amikor….

  Amúgy értem valahol az egészet, miért toldják-foldják, kéne egy fullos-biztonságos környezet a régivel és az újjal is EGYSZERRE (kvadrága ebben a nagyságrendben), és igen, kell egy “időrés” amikor nincs tranzakció, mert akkor az bizony beleesik a lukba, amikor lekapcs és felkapcs.

  Szóval pont azért aggódom, mert LÁTTAM már ilyet. (majd kétségbeesetten telefonálgattam és adatbázistúrtam magam is…)

 • Petike
  @Keinrich: miért, kik voltak azok, akik nem végtörlesztettek 180 Ft-on? Tudtommal mindenkinek nyitva állt a lehetőség…
 • tsanyi
  @Családfő
  “mi szükség az általad felsoroltakra? Nem világvége jön, csak egy átállás, kis üzemszünettel.”
  Jól hangzik, amit írnak, hogy csak átkapcsolják a kapcsolót és kész. Észre sem fogjuk venni,
  de nem hiszek a mesékben. Kereskedő rendszer fejlesztő vagyok egy elég nagy cégnél és látom, hogy az adatmigrálás egyik adatbázisból a másikba nem kis feladat. Soha nem megy hibák nélkül.

  Kálmán
  A hitelkártyát kinullázom, így nem futok ki semmilyen visszafizetési határidőből, palypal fizetésből/refundból, stb csak azért mert “elnéztem valamit” a pár tíz oldalas üzletszabályzatban.

  Próbálok biztosra menni.

 • Erstés
  @Jóska Pista
  Azonnal. Még este és hétvégén is, bár néha akad.
 • Családfő
  tsanyi, azt nem értem csak, hogy milyen rizikót látsz, ami az általad tervezett lépéseket indokolják. Visszafizetni idő előtt a hitelkártyát, kinullázni a folyószámlát, régi számlakivonatokat mentegetni stb? A te idődet és pénzedet (egyenlegektől függően) áldozod fel. Persze, ha ez nyugtat meg és belefér, hajrá.

  Én nyugodtan várom az átállást, mert egyrészt hagytak elegendő napot rá, másrészt ha még meg is csúsznának pár nappal se történne tragédia. Ha hibáznak bármiben – ez meglepne -, akkor azt majd javítttatom velük, nem én dolgozok miatta. Szerintem a kiküldött tájékoztatásaik, üzletszabályzatot is beleértve, korrektek és világosak.

 • Kenrich
  .. Azok, (kb. 85%) akiknek akkor nem volt annyi pénze, h. 1ben kicsengesse a fennálló részt 180-on. Erre kizárólag egy megadott időintervallum volt, kb. 2-3 hónap, majd bezárták ezt a lehetőséget és beígértek fűt, fát. 2015 áprilisában jött a meglepi, hogy a maradék (csőcselék) 256-on fizethet, mert csak. Ez annyira égbekiáltó, h. már az unió is vizsgálódik ez ügyben, ha figyeled a híreket. Persze Orbán és a helikopteres Tóni bezengte, hogy “megmentettük a devizahiteleseket”. Ha valaki kicsit is beleássa magát a témába, hát találhat érdekes dolgokat.. De itt a fórumon nem szeretik ezt chf a témát, mert sokan érintve vannak/voltak a “másik oldalon”.

  Más: Aki lakást akar venni, jól figyeljen. Tavasztól, újabb 10-15%-os árcsökkenés várható a bp-i piacon, mert akkor jár le az árfolyamgátasok segítségére tett kísérlet, és tízezreknek nő meg a törlesztője, ami eladási hullámot generál.

 • Tamás
  “miért, kik voltak azok, akik nem végtörlesztettek 180 Ft-on? Tudtommal mindenkinek nyitva állt a lehetőség…”

  esetleg akkor nem volt rá pénze?
  közeli családtagon akartunk segíteni, csak nem volt annyink.. 🙁

 • Zabalint

  Nem az a gáz, hogy nem mentették ki a devizahiteleseket, hanem pont a 180-as végtörlesztési lehetőség volt pofátlan.
 • szro
  Egyébként nem mindenkinek volt lehetősége 180-on kiszállni a hiteléből.
  Már nem emlékszem pontosan, de volt valami limit, és akinek az adott érték felett folyósították a hitelét, az eleve kizárásra került az “akcióból”.
 • kridli
  pontosan 180 volt ez a limit. Nekem pl. 187 forinton folyósítottak anno…
 • Kenrich
  nézőpont kérdése, de való igaz, h. 180-on pont azok tudtak kiszállni, akiket nem sújtott annyira ez az egész. A felső 20% aminek nem mellesleg 95%-a kormánypárti szavazó..

  Számomra sokkal érdekesebb az, hogy ez az egész mégis hogy fordulhatott elő? Micsoda háttéralkuk lehettek ott amiből a civileket és a károsultak érdekképviseleteit kizárták..
  Volt deviza mögötte, vagy nem? Vajon, ha lett volna mögötte, akkor tényleg ekkorát (mekkorát is?) bukhatott rajta a bankrendszer, hogy belemenjenek egy 180-as végtörlesztésbe? Tényleg tétlenül hagyták volna? Vagy még így is kasza volt rajta, csak kisebb? És az állam mit nyert vajon a bolton?

  Sok még a nyitott kérdés, és elnézve a spanyol, román, horvát példát, (felvételkori árfolyamon történő visszaigazítás) a játszmának még koránt sincs vége. A Fidesz felkötheti a gatyáját 18-ra, mert a devizások, még ha birkák is, de nem felejtenek.