Új termékek veszik át a unit linked biztosítások helyét

2013-04-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egyre több visszajelzés érkezik arról, hogy az ügynökök már feladták a unit linked biztosítások értékesítését, mert ahogy éppen ma egy biztosító kereskedelmi vezetője fogalmazott, "az emberek egyre tájékozottabbak a unit linked biztosítások terén", ezért egyre nehezebb eladni nekik ezeket a termékeket. Hiába, az internet sok embert kiokosít.

Azonban ezek helyett rengeteg új termék jelent meg a piacon, ami legalább olyan rossz az ügyfélnek, csak éppen nincs róluk információ a neten.

Az egyik ügyfelem is nemrég szerződött a P.bankkal egy csodálatos termékre, ahol havonta kell kisebb összegeket befizetni és "nincs egyéb költség, csak a kezdeti költség", ami valami szerény nyolcszáz-ezer euró volt.

Vagyis közel háromszázezer forint. Kérdeztem is az ügyfelet, ebbe hogyan tudott belemenni? Kértem, mutassa meg a szerződést és annak a mellékleteit, hogy meglássuk, mire is fizetett be ilyen horror nyitási díjat.

Amit kapott papírokat, abban semmi konkrét, használható leírás nem volt, csak mindenféle reklámrizsa, meg egy semmitmondó papírlepedő, rajta tollal beírva számok. Nem derült ki belőle, milyen költségek vannak, mit vállal a P.Bank, mit von le, mit fektet be, hová és hogyan.

Az a gyanúm, hogy ezt a nyitási díjat egy az egyben az ügynök kapja, vagy még inkább az ügynöki MLM hálózat és a P.Bank mégiscsak számol fel például alapkezelői díjat. De konkrét dokumentumok hiányában ezt nem lehetett kideríteni. (Egyébként akkor most mi különbség van egy unit linked biztosítás és ez között? Mindkettőbe havonta kell fizetned, mindkettő befektetési alapba teszi a pénzed és mindkettőn hatalmasat buksz indulásnál.)

Aztán jönnek emberek hasonló konstrukcióval számomra totál noname német és osztrák cégekkel kötött szerződésekben, ott is magas kezdeti költséggel.

Meg német ingatlanfejlesztő cég 7-8%-os kamatot fizető eurós kötvényeivel. Azon gondolkodtál már, hogy egy jól menő német ingatlanfejlesztő miért fizet ilyen magas kamatot, amikor bármelyik banktól kapna 3%-ra hitelt az ingatlanjai fedezete mellett? És azon, hogy miért egy ügynökhálózatban terítik a kötvényeit, ami nagyon megdrágítja neki a forrásokat? Miért nem egy befektetési bankot bíz meg a kötvények piacra dobásával, mint minden rendes cég?

Aztán ott vannak az aranyszámlák és a többi új konstrukció, amikben egy közös van: kellően magas a jutalékuk ahhoz, hogy az ügynökök akarják értékesíteni őket. Vagy másként fogalmazva: a magas ügynöki jutalék miatt rengetegbe kerülnek az ügyfeleknek.

Tehát, ennyi bevezető után arra szeretnélek megkérni kedves olvasó, ha neked van pontos információid ezekről a termékekről, mert kötöttél ilyet, vagy részt vettél egy ügynöki képzésen, akkor fotózd le a szerződésedet, különös tekintettel a költségekre és a levonásokra, a befektetés leírására és jól küldd el nekem a kiszamolo kukac indamail pont hu címre.

Ha kötöttél ilyen szerződést és te sem kaptál érdemi információt a részletekről, vagy nem magyar nyelvű leírást kaptál, azt is írd meg, a PSZÁF biztos örömmel értesül majd róla.

De az is lehet, hogy én tévedek és tényleg ezek annyira jó lehetőségek, ahogy azt az ügynökök állítják és bőven megérik a több százezres beugrót, de akkor legalább azt is tudni fogjuk.

Előre is köszönöm mindenkinek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram