Itt vannak a különadók

A kormány nem tétlenkedett, a nemmegszorítás bejelentésekor felvázolt új adók már életbe is léptek.

Ha Magyarországról indulsz repülővel, Európába (mínusz Törökország és Oroszország) fejenként 3900 Ft az adó, máshová 9750 forint. Vagyis egy négytagú család Törökországba mostantól közel negyvenezer forinttal többet fog fizetni. Ha csak nem Pozsonyból, Bécsből, Temesvárról akar indulni.

(Mondjuk éppen nem baj, hogy nem lehet akár hatezer forintért oda-vissza repülni akárhová, a természet hálás érte, ha csak évi néhány ezren nem fognak kirepülni Olaszországba egy bevásárlás kedvéért.)

A tranzakciós adót (amit valamiért kényszeresen illetéknek becéz a kormány) is felemelték, a felső határa az eddigi 6.000 forint helyett 10.000 forint lesz, kivéve a pénzfelvételnél, ahol továbbra sincs felső plafon.

Ami ennél durvább, hogy az értékpapírok vásárlása után is meg kell majd fizetni ezt az adót, vagyis a magyar brókercégek megbízási díjai gyakorlatilag megduplázódnak.

Az adót kivetették a Revolutra és a Wisera is, hogy van-e joguk vagy lehetőségük beszedni, azt nem tudom.

A gyógyszerforgalmazók is szerény 20 vagy 28%-os adót fognak fizetni (10 ezer forint alatti és feletti gyógyszerárak).

A nagy áruházláncok 4,1%-os különadót kaptak a nyakukba, de nem ám a profitból, hanem az árbevételből. (A CBA megint kimaradt az adóból, 500 millió forintos árbevételig az adó 0%, 30 milliárd alatt pedig csak 0,15%.) Biztos nem fognak árat emelni ők sem.

A biztosítók 2-14%-os adót különadót kaptak a nyakukba, szintén árbevétel alapján. De nem ám az eddig is fizetett különadó helyett, hanem azon túl kell még ennyit befizetni a biztosítóknak.

Nagy mákod van, ha nemrég volt az évfordulója a biztosításodnak, egy évig legalább nem tudják rádterhelni az adót. Majd utána csak. Ha még nincs lakásbiztosításod, most gyorsan megkötném/újrakötném 3 év hűséggel, akár halasztott kezdéssel is.

Legolcsóbb lakásbiztosítás? Lakásbiztosítás 20+35% kedvezménnyel

A távközlési cégek árbevétel alapján akár 7%-os különadót is kaptak, nem mostanában lesz olcsóbb az internet vagy a telefonálás.

A bankok az árbevételük(!) 10%-át róhatják le különadóba, mert nem elveszik tőlük a profitot, csak elvonják, ahogy fogalmazott a kormány.

Drágul a cégautó után fizetendő adó is, gyakorlatilag megduplázódik, ahogy nő az energiaital, üdítő, chips és dohánytermékek adói is. Ezekért éppen nem kár, Budapesten és környékén a személyautók hetede cégautó, ha kicsit drágább lesz, talán nem ezt fogják adni juttatásként a cégek boldog-boldogtalannak.

A MOL is kénytelen lesz az orosz olaj árfolyamán nyert hasznának negyedét adóként befizetni. Itt az a kérdés, miért csak a negyedét vonja el az állam, miért a MOL részvényeseket gazdagítja a többi.

(Ha nem ment volna át valakinek, ezek a különadók. Ha véletlenül maradt még profit vagy fizettek tranzakciós adót a bankok, vezetékek métere után adót a távközlési cégek, azok az adók továbbra is élnek.)

A nemmegszorítások további eredménye, hogy mostantól kizárólag a lakossági fogyasztók lesznek jogosultak a rezsicsökkentett árra, de ennek feltételeit júliusig akarják kidolgozni. Ez egy normális döntés, legalább csökkentik az állam költségét, ha már politikai okból a lakossági árhoz továbbra sem nyúlnak, miközben az egyik legnagyobb oka a költségvetés hiányának éppen a lakossági (túl)támogatott rezsiár.

Az önkormányzatok, kis- és középvállalatok hamarosan teljes áron kapják majd az energiát.

Ezen túl az állami beruházások felfüggesztéséből két év alatt 1150 milliárdnyi megtakarítással számol a kormány, a minisztériumok költséglefaragásából is hasonló tételt vár.

Nem tudom, ezek után mennyi lesz az infláció, főleg, hogy a forint sem képes visszaerősödni 390 forintos eurós árfolyam alá.

(Persze a kormány esküszik, hogy fel fognak lépni az áthárítás ellen, csak azt nem értem, mire gondolnak, hogyan? Ha drágább lesz a vécépapír a Lidlben vagy a kötelező biztosítás jövőre minden biztosítónál, ha 10%-kal drágább lesz a fájdalomcsillapító a gyógyszertárban, akkor mit fognak csinálni? Csúnyán fognak nézni?)

Ki hitte volna, hogy az elmúlt évek pazarlásának és a  nagy választási pénzszórásnak ez lesz a vége? 🙂

Így teljesült a tavalyi költségvetés

 

Share

191 hozzászólás

 • Joe Black
  Jah, és persze ezeket a költségeket nem terhelik át a “zemberekre”, vagy ha igen akkor majd a kormány jól fellép ellene hiszen az nekik csak jó ha a bevétel alapú adókból kevesebb folyik be… És ezt 3 millió agymosott elhiszi.
  Ez az egész úgy be fogja durrantani az amúgy is nagy inflációt, hogy Erdogan is csak csettintene egyet, de nincs gond mert a KSH kihozza, hogy igazából 10 százalék körül tetőzik az infla.
 • Kertész
  Szerintem teljesen rendben vannak ezek a “nemmegszorítások”:)
 • Zoli
  tudom jobb lenne ha az SZJA bruttó 400 felett 40% lenne…
  A minimálbér meg adómentes.

  Szerencsére erre nem kevés ember nemet mondott nemrég. El kéne végre fogadni.

  S mennyien itt tartanak és nem vagy képes nekik megmagyarázni, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi az szja vagy akármi más, hanem hogy ÖSSZESÉGÉBEN mennyi adót fizetnek hatvanféle címszó alatt.

  De amíg ezt el lehet hitetni az emberekkel, nyert ügye van a kormánynak.

 • András
  A kisker. adó 4,1%-ának az adóalapja az árbevétel és nem is lehet levonni belőle semmit?
  Akkor ha jól értem ez kb. olyan mintha ha Lidl-ben vásárolva 27 helyett 31,1%-os lenne az áfa?
 • John Smith
  Na és? A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Különben is Sorosgyurcsánybrüsszel.
 • Krokodil888
  A tranzakciós illeték vonatkozik certikre is? (Másik fórumon volt aki azt mondta nem, mert az származtatott termék). Szerintem vonatkozik, de hátha nem… Köszi
 • B.Csaba
  Valahol olvastam hogy csak KELER papirokra vonatkozik a.0.3%, eur etf-ekre peldaul nem.
 • Kiszamolo
  Nem tudom sajnos a választ, ezt is most szülték meg és az sem biztos, hogy nem fogják még százszor módosítani, ahogy mindig is.

  Ha véletlenül kimaradtak az ETF-ek meg a certik és nem szándékos volt, majd jól módosítanak a törvényen.

  Szerintem várjunk egy hetet legalább a végső válasszal.

 • Lacika
  Jo kerdes, hogy vajon oda vissza utnal mindket repjegyen van-e ilyen ado. Jordaniaba 6000 ft volt kb a retur jegy februarban, ez most 6000 + 20000 vajon?

  Csak induláskor kell fizetni.

 • flashgordon

  Off: nem lehet megoldani vhogy, h ha válaszolnak nekem a kommentfolyamban, emilbe kapjak értesítőt róla?
 • Tibi
  És ha már van repülőjegyem,amit egy hete megvettem és két hét múlva utazok, akkor majd egy terminállal várnak a beszállásnál?

  Nem valószínű.

 • Kiszamolo
  Elvileg van ilyen funkció, de gondolom kimenő e-mailszerver kellene hozzá.
 • Laci bácsi
  Remélem, majd arról is fogsz írni székfoglalót, amikor a többi uniós ország is kivet valamilyen címszó alatt plusz adót a multikra. Mert ugye ez így lenne korrekt.

  Olyanra gondolsz például, mint a 15%-os nemzetközi minimumadó a multikra, aminek legnagyobb és szinte egyetlen ellenzője Magyarország volt, mert szénné keresi magát azon, hogy a multik itt mutatják ki a nyereségüket?

 • Laura
  Egyéni vállalkozó vagyok, otthonomban van kialakítva a “munkahelyem”. Kíváncsi vagyok, hogy ebben az esetben fog-e járni a rezsicsökkentés.
 • Csinolina
  Szerintetek milyen Ft árfolyamon indítja így a keddet az USD/EUR? Érdemes lenne még ma venni, mit gondoltok?
 • Thomson
  A nagy választási pénzszórás? 😀

  -Kovid korlátozások gazdasági hatásaihoz , és ukrán orosz konfliktus megszorításaihoz nincs is köze igaz?
  – Az eus inflációról az elszabadult energia és nyersanyag árakat a világpiacin ne is említsük.

  Milyen szépet szóltál most a sebeit nyalogató baloldali híveknek.
  Nem vagy hiteles Miklós, még amit jónak tartasz azt is savanyúra fogalmaztad.

  Baloldali szimpatizánsok ámokfutás indul 3.2.1.

  Tudod, az a siralmas, hogy az még benne sincs. Úgy terveztek 5%-os hiányt, hogy az inflációt 5% körülire lőtték be és a gazdasági növekedést is igen optimistának vették. Szóval ennek nem lesz vége itt, ne aggódj.

  Csak hogy tudd, az ukrán háború hatása még benne sincs ebben a megszorításban. Ez csak a pénzszórás miatt van. Amit az elmúlt 4-5 évben elkövettek. Akkor, amikor bőség volt és lehetett, sőt kellett volna spórolni.

  Covid, mi? Tavaly combos GDP 0,8%-ába került a covid. S ott volt 2020 és 2021, hogy azt kigazdálkodják. De nem akarták, mert ha volt egy kis plusz pénz, mind elszórták.

  https://kiszamolo.hu/igy-teljesult-a-tavalyi-koltsegvetes/

  Ha minden évben csak ezt a talált kétezer milliárdot nem tapsolták volna el, most nem kellene semmit megszorítani.

  Energiaárak elszabadulása? Hát igen, jól mondod. Nem kellene politikai okból 480 forinton tartani a benzint meg ötödáron adni a gázt és mindjárt nem is lenne szükség ezekre a megszorításokra.

  S egyáltalán nem vagyok baloldali. De amit ezek csinálnak, lassan ott tartunk, hogy már a szocikat is alulmúlják, ami nagyon nagy szégyen.

 • ElPresidente
  Szerintem ez a csomag viszonylag oké, a magával hozott drágulások a gazdagabbakat fogják érinteni (a gyógyszereket kivéve), nekik pedig nem fáj annyira.
 • Treil
  Nem az a baj hogy a kormány megadóztatja a repülést, hanem hogy az más ország még nem tette. Én személy szerint nem vagyok ez ellen. A rezsicsökkentés korlátozása is jó. A többi nyilván egyszerű lopás, a török nyaralással szemben a biztosítás, banki tranzakció, élelmiszer, gyógyszer nem luxus hanem mindennapi létszükséglet.
 • Gary
  “A gyógyszerforgalmazók is szerény 20 vagy 28%-os adót fognak fizetni (10 ezer forint alatti és feletti gyógyszerárak).” – ez azért övön aluli. Senki nem hobbiból beteg és akinek sok gyógyszerre van szüksége, annak ez önmagában is elegendő baj, és gyakran (mert a betegség és az elszegényedés kézenfogva járnak) már most is épp elég nehéz kifizetni. Aki a “mi lenne a szegényekkel rezsicsökkentés nélkül” c. maszlagot bevette, gondolja újra.

  @zoli:
  “tudom jobb lenne ha az SZJA bruttó 400 felett 40% lenne”
  Ha nem egy zuckerbergnél is okosabb gázszerelőt támogatnánk belőle vég nélkül, hanem egy normális országot építenénk, akkor igen, jobb lenne. (Nem kevéssel vagyok a 400K fölött.)
  “Szerencsére erre nem kevés ember nemet mondott nemrég.” – köszönöm mindannyiótoknak, hogy rosszabb hellyé tettétek mindenkinek (nekem is) az országot.
  Amikor beüt a krach, nagyon örülni fogok, hogy nektek is fáj

 • Be electric save your future
  Most mint a mérgezett egér kapálóznak,hogy termeljék(khm vegyék vissza kamatostól) vissza a birkáknak szórt pénzt…mindenre rá fogják tenni a kezüket,de ezek valami extra képességgel bírják lehúzni a népet,sokan még tapsolnak is ehhez nonszensz! Amihez hozzányúlnak pedig sz@rrá változik lásd felújítási program,ebike támogatás,csok,5% áfa új házaknál,árstoppok stb. =mindennek úgy felnyomták az árát,hogy pl építőanyagért is már aki teheti romániába jár nagyváradra….mi is onnan hoztuk úgy 410körül spóroltunk a felújításon 😀 már csak azt nem értem,hogy lehetne megértetni a tapsolókkal,hogy mi fizetjük meg végül…

  Miklós ,majd a kedves ******* *********** *********** **************** ******** parragról várható esetleg cikk,hogy mennyire “védi” a katásokat azért a 463.000*5000FT kamarai lehúzásért cserébe és mekkora abszurd amit művel (mondjuk a pozíciója létezése és működése is az…..)

 • Adóellenőr
  Bezzeg, ha valakinek van 45 db lakása, amit kiad feketén átlagosan havi 100 000 Ft s havonta 4,5 millió Forintot adózatlanul zsebre tesz, hiszen az SzJAban nem vallja be, ingatlan adó meg nincs s 2016 óta vagyonosodási vizsgálat sincs, mert megszűntették. Azzal nincs gondja a népeknek ott nincs extraprofit. A legelkeserítőbb számonra, hogy azok védik legfanatikusabban ezeket az inzézkedéseket s a fideszt akik anyagilag a legnagyobb kárvalottjai az adóztatási politikájuknak. Csak hát, ahogy a kiszámoló is írja amíg a népek nem fogják ezt fel agyilag marad ez a helyzet. S valahogy érdekes módon az autógyárak, az egyéb összeszerelő üzemek s legfőbb képpen a kaszinók s építőipar kimaradtak az adóztatásból. Pedig lehetne ott kapirgálni.
 • Laca79
  Nem meglepő módon meg is kaptam 1 hete a “különadót” törökországi nyaralásra, +15e Ft fejenként. Hiába érveltem h én már május elején befizettem a fennmaradó részletet jött a jolly joker kártya miszerint a megemelkedett üzemanyag meg a Ft/EUR árfolyam miatt ez az emelés…hát persze
 • Panelproli
  Akik szajkózzák ezt a 40%-s SZJA-t: Nézd már meg a bérpapírodat ember ! Az elvonások között az SZJA az egyik legkisebb tétel.
 • Joe Black
  Elég ironikus pejoratív értelemben baloldalizni és védeni a “jobboldali” kormányt, miközben extraprofit adónak hívják a megszorításokat. 😀 Van baj a tornyokban.
 • kapasz
  Jogászok: Miért hívja a rendelet személynek a Revolutot és Wise-t, ha hívhatná szolgáltatónak is?

  Így fogalmaz a 15.§-ban: “határon átnyúló szolgáltatást végző személy”

  Vagy mégsem ezekre a szolgáltatókra gondol?

 • Kiszamolo
  Mert ezek így képesek jogszabályokat írni. A minisztériumban az átlagfizetés 300 ezer forint, csak az dolgozik ott, aki máshová nem jó és ráadásul kapnak egy napot egy törvény megírására és kihirdetésére.

  Majd menetközben még tizenötször átírják és akkor talán jó lesz.

 • Pistu
  Nézzük a jó oldalát. Ha kevesebbet repülnek a zemberek, az környezetkímélőbb. Ha drága a bankolás itthon, a forint meg egyre rosszabb, akkor több euro és külföldi számla lesz, megint egy lépést tettünk nyugat felé. Ha kevesebb gyógyszert vásárolnak, kevesebb mellékhatás, kevesebb függő lesz. Ha drága a biztosítás ezért lemondod, akkor végre valami izgalmat hozol unalmas életedbe. Olyan mint a rulett, csak ingyen. Sokat kér a brókered? Legalább nem vered el a kosztpénzt. Ha kevesebbet telefonálsz és internetezel, mert horror drága lesz, akkor újjáépítheted társas kapcsolataid, szociális életed. win-win-win 🙂
 • Garázs
  “Ezen túl az állami beruházások felfüggesztéséből két év alatt 1150 milliárdnyi megtakarítással számol a kormány.” Kezdjünk gyűjteni Lölőnek!
 • Krokodil888
  : ‘Ha véletlenül kimaradtak az ETF-ek meg a certik és nem szándékos volt, majd jól módosítanak a törvényen.’ na igen, ettôl tartok én is. Köszönöm a választ.
  : +1 amit a feketén kiadott lakásokról írtàl
 • Belavoltam
  “ez a csomag viszonylag oké, a magával hozott drágulások a gazdagabbakat fogják érinteni”

  Surgosen keresd fel az orvosodat.

 • TG
  Miklós ez még nem a vége hanem az eleje. Eddig részben azért is van ilyen népszerűsége a kormányzó pártoknak mivel eddig nem voltak rákényszerülve valódi húsbavágó nemmegszorításoknak. Eddig elég volt ilyen mindenféle parasztvakítás, de ha már nem lesz elég akkor jön majd őket is elzavarják ugyanúgy.
 • Belavoltam
  “Amikor beüt a krach, nagyon örülni fogok, hogy nektek is fáj”

  Detto. Es ha van igazsagszolgaltatas, akkor a zoli es tarsainak meg jobban fog fajni. A tipikus orbanhivo szereny iskolazottsagu es jovedelmu. Amit az arcukkal, meg okoskodasukkal igyekeznek kompenzalni 🙂

 • Körtefa

  “Eddig elég volt ilyen mindenféle parasztvakítás, de ha már nem lesz elég akkor jön majd őket is elzavarják ugyanúgy.”

  Meg lehet magyarázni, hogy az összefogási kormányzás esetén még rosszabb lenne, szóval jól van ez így.

 • Blend Ahmed
  “Mert ezek így képesek jogszabályokat írni.”

  Azért tartsuk fenn az ártatlanság vélelmét egy pillanatra 🙂 Például meg kellene nézni, hogy a mögöttes, hivatkozott jogszabályok hogyan definiálják a “személy” fogalmát. Feltételezem, hogy egyszerre értik alatta a természetes és jogi személyeket is.

  Volt már ügyfelem a minisztériumból. Ő volt ennyire lesújtó véleménnyel a saját munkájukról.

 • Belavoltam
  Ertem en a viccet, csak nem szeretem.
 • Neha kommentelek
  CBA-ra megertem, hogy nem vetnek ki adot.
  Segiteni kell szegeny vezernek, hogy ki tudja gazdalkodni az 1.8mrd-os hitelt, amit arra vett fel, hogy meg tudja venni a Fenyo-villat Friditol.
 • jurta
  Azt tudja valaki, hogy egy magyar befektetési szolgáltatónál TBSZ-en pénzszámlán, vagy pénzpiaci alapban már bent levő összeg befektetési alapra történő átváltásakor vonni kell-e a tranzakciós adót? És mikortól?
 • Oregon
  Hiszek egy Istenben, hiszek a fogyasztás alapú adózásban, hiszek az illetékben, hiszek Magyarország feltámadásában. Az MZP legyen veletek, és az adómentes minimálbéres lelketekkel! 😉

  Szar van? Igen. Egy társadalom nevessen és sirjon együtt, ne büntesse egyik rétegét sem.

 • jurta
  “egy négytagú család Törökországba mostantól közel negyvenezer forinttal többet fog fizetni. Ha csak nem Pozsonyból, Bécsből, Temesvárról akar indulni.”

  Azért ezt ki kell számolni az adott városra egyedileg: még ha a kényelmetlenségtől el is tekintünk, az adott reptér megközelítése Budapestről, plusz esetleg egyheti parkolás, elérheti az adó összegét, főleg, ha nincsen túl sok kiskorú a csapatban. (Pozsonyt – ahonnan azért nincs is mindenhova repülőjárat, vagy nem minden nap van -, tömegközlekedéssel történetesen tudom, oda-vissza 16 €/felnőtt alatt nem jössz ki, de sokkal jellemzőbb a 20 €, és ott még el is hanyagolható a városközpontból a reptérre kijutás költsége, Bécsben már nem biztos.) Ezt lehet, hogy figyelembe vették az adó összege meghatározásakor. 🙂

  Igen, ez benne van, ha mondjuk Bp környékén élsz. De Orosházáról Temesvár vagy Kaposvárról Bécs már majdnem ugyanolyan messze van, sőt. Plusz Bécsből gyakran jobb időpontban mennek a gépek.

 • Joe Black
  Nem veszed észre, hogy a bálványod a szemedbe hazudott?! Az oké, hogy marad a rezsicsöki, de arról nem volt szó, hogy megszorítások lesznek. Legalábbis ezzel nem kampányolt a fidesz. Sorolhatod a külső körülményeket, de ezek a választás előtt is ismertek voltak, a fidesz mégsem mondott semmit hogy ennek megszorítások lesz az ára. Magyarul, csúnyán becsapták a “zembereket”. Vagy ez a fidesz egy szekta ahol ha választást nyernek akkor mindenki hallgasson és ne kérjen számon rajtuk semmit?
  Szánalmas ez a baloldalizás, miközben a szemed lopják ki ember…
 • Virág Elvtárs
  és a többi fideszes propagandista: miért tesztek úgy, mintha a kormány szavahihetően kommunikálna? Folyamatosan mellébeszéltek. Nem az a kritika tárgya, hogy egy pocsék gazdasági helyzetben megszorításokat tesz a kormány, hanem az, hogy azt hazudta a választások érdekében, hogy ilyet ők nem tesznek, erre csak az ellenzék vetemedne.
 • McDennis
  Revolutot hogy adóztatja meg?
 • Buta
  Azt írtad, hogy a Revolut-ra és a Wise-ra is kivetették. Azt olvastam, hogy ki akarják vetni. Az honnan jön, hogy már ki is vetették?
 • Mr Brightside
  Ismerősöm tegnap utalt haza pénzt és neki már rá volt számolva az extra költségként valami 10.000 ft, de nem tudom a részleteket. A lényeg, hogy már felszámolják tranzakciós díjként.
 • V.A.Laki
  Kivancsi leszek, az Interactive Brokerses szamlat erinti-e ez. Mert az, hogy az ember elutalja a penzt wise-re a bankszamlajarol (egy tranzakcio), aztan valtva tovabbutalja az IB-re (ket tranzakcio), ahol vesz belole valamit (harom tranzakcio) nem tunik nyeronek. Egyeb jutalekokkal, kis osszegnel boven 1% felett jarunk. A 30 ezres sapka persze barati, de ha a wise havi 30 ezer euros limitjebol indulok ki, annak ilyeten atmozgatasa ezentul +23 ezer forintba fog fajni, ami emlekeim szerint duplazodas a jutalekokban. Meg jo, hogy nem vagyok daytrader.

  Valami rejtelyes okbol megint sikerult az osszes hasitasis adocsalonak es bunozonek kedvezni, es megint kapott egy utest a penzugyi rendszer. Eddig is jo nagy barom volt, aki a magyar penzugyi szektorban tartotta a penzet, pl. a magyar tozsden (nezem az OTP reszvenyt, kb. 5 evvel ezelotti aran vasarolhato), de ezentul cimeres idiota lesz.

 • ggg
  Én értelmezem félre, hogy ezek azt akarják hogy minden Wise, Revolut számlatulajdonos egyesével jelentse be a navnál a számláját és utána saját maga vallja be a 0,3 % adót?
 • Honeybunny
  Az első gondolatom az volt, mint írta: kiváló alkalom a katások további céljából kivetni az egyéni vállalkozói székhelyekre is a rezsicsöki visszavonást. Ne legyen igazunk. (Lehet viccelni, hogy “ne adjunk ötleteket”, de mint tudjuk, úgysem ezen múlik :-/ )
 • Jóska bácsi
  A bankoknak nem okozhat gondot a devizahitelezéskor ellopott ezermilliárdokból kifizetni ez a kis pénzt, nem?

  Én meg azt gondoltam, 15 év után ezek a kommentek már kihaltak, de úgy látszik előkerültek megint valahonnan.

 • jani
  papiron 🙂

  Teljesen keptelenseg megadoztatni egy magyarorszagi szekhellyel nem rendelkezo ceget. Ennyi erovel akkor miert nem adoztatja magyarorszag a Tesla-t es az Apple-t. Ugyis sok a penzuk….

  Ha tevednek, akkor lecci okositson ki valaki!

 • testemen a jel
  Ha jól gondolom, a fent felsoroltak közül egyik sem olyan, amit a vásárlónak kéne külön befizetnie az állam felé. A legtöbb, netán az összes esetben ezek nem is fognak külön tételként megjelenni nyugtán/számlán sem (na nem mintha azt olvasgatnák az emberek). Ergo ezeket szimpla áremelkedésként fogják érzékelni a vásárlók. Az áremelkedések, az infláció már jó ideje benn van a köztudatban, ezért az emberek nem fogják elkülöníteni ezt a kettőt egymástól, azaz hogy most a magyar állam okozza az inflációt, a magyar állam felé fizetik ezt a többletet. Az arra hajlamosak majd visszaigazolva látják ezzel a kommunista extraprofitozó propagandát is.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.