Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • jami

  Hát nem az a célközönség, akik tudnak számolni :DD
 • As Df
  Kedves Kiszámoló!

  Azt gondolom, hogy a cikked a témáról tele van forrongó érzelmekkel, ami a kommentelőkből is hasonlókat váltott ki.
  De, vizsgáljuk meg ezt a kérdést pusztán gazdasági oldalról.

  Számold ki légyszíves, ha egy baba egy hosszú távú befektetés, mennyiért érdemes megvenni?
  Tegyük fel az első 25 évben nem termel semmilyen hasznot, aztán egyszer csak elkezd termelni, adót fizetni 40 évet át.
  Mennyi értéket teremt az egész élete folyamán, mennyi adót fizet be, stb…?
  Egyszóval mennyi lenne az a **családtámogatási összeg**, ami pénzügyileg még megérni emberbe fektetni?
  Egy összegben, vagy 20 év alatt betörlesztve?
  Vajon a kormány irreálisan sok pénzt fektet emberbe? Vagy így is megtérül 20-szorosan 80 éves távlatban?

  A valóságban nyilván ez sokkal bonyolultabb kérdés, amire senki nem tudja azt a helyes választ, amit ha meg is adnánk 10 perc múlva már elavulna.

 • Kiszamolo
  As, a gond nem azzal van, hogy választ keresnek egy létező és komoly problémára.

  A gond az, hogy megint lesír az egész összegányolt ötletrohamról, hogy egy hetet sem gondolkodtak rajta, nemhogy bármilyen hatástanulmány született volna. Szólt a főnök hétfőn, adjatok valamit, amit vasárnap bejelenthetek. Ennyi sült ki belőle.

  Több népességi kerekasztal volt az elmúlt évtizedekben, átgondolt, külföldi példákkal alátámasztott. Csak el kellene olvasni az ötletrohamok helyett.

 • Kiszamolo
  Sanyi, ahhoz gyerek is kellene.
 • kubi
  Kb. 3 év múlva tervezem használt ház vásárlását (panelből költözés), de így még tippelni sem tudom, mi lesz 3 év múlva, milyen árak lesznek. Könnyen lehet, hogy úgy elszállnak az árak, hogy hiába tettem félre egy nagyobb összeget hogy ne keljen hitelt felvenni, nem lesz elég. Ismét gratula egy jól megtervezett támogatáshoz és a kiszámíthatósághoz.
 • mitel hentes

  Miért ne lenne komoly? Most úgy tűnik, hogy 10 millió felvétele után 12 milliót fizetsz vissza 20 év múlva. Aztán jön majd egy kis kamatemelés, mint a Diákhitel 1-nél, és máris kibuknak a spekulánsok. Emlékszem a kétezres évek elején, amikor bejött a Diákhitel, egy csomó pénzügyi vénával rendelkező ember felvette, hogy befektesse valahová. Állambácsi pedig kisvártatva kamatot emelt…
 • Spurdisznó
  Ha jól néztem jóslatokat, a föld népessége még kb 100 évig – a szolidabb becslések szerint is – növekedni fog. Nem értem, miért szeretne mindenki ennyire szaporodni. Ha kicsit fogyunk, legalább több hely marad a természetnek, a föld lehet, hogy megköszönné.

  Amúgy pedig Magyarország teljes lakossága egy közepes méretű kínai városénak felel meg (ők is fogynak amúgy…). Most nem tökmindegy, hogy mondjuk 30 év múlva annyian vagyunk, mint 0.8 vagy esetleg 1.2 db közepes város kínában?

  Egyébként ha valaki erős államokban hisz, akkor Európa még ilyen szaporulat mellett is simán világhatalom lehetne, ha BREXIT és hasonlókkal (pl Orbán) nem verik szét teljesen.

 • mitel hentes

  “4 gyerek után melyik anya fog dolgozni? 4 gyereket megszülni mondjuk 1-1 év kihagyással is 7 év. Mire felnő a legkisebb gyerek is 18 év, 25 év elment az életéből, feltételezve, hogy nem 18 évesen szüli az első gyereket, keres munkát még 2 év legalább.”

  Ha a munkát úgy vizionálod, hogy irodába megy 8-16-ig, és nyomkodja a billentyűzetet, vagy beáll a szalag mellé 3 műszakban, akkor tényleg nehéz. Szerencsére egy csomó 21. századi foglalatosság van, amit lehet gyerekek mellett csinálni. Egyik ismerős gyerekruhákkal seftel, másik angolt tanít, harmadik bébiszitterként vállal 1-2 napot hetente, negyedik saját vállalkozásban dolgozik, amikor ráér. Ezzel éppenséggel több pénzt össze lehet keresni havonta, mint egy 120-180 ezer forintos nettót jelentő alkalmazotti állásban.

 • magnes
  A családbarát kormány 2011-ben úgy gondolta, azok a nők, akik visszamennek – teljes munkaidőbe – dolgozni, nem kaphatnak GYES-t, mivel nincs olyan jövedelem, amit pótolni kellene… Gyerek mehetett az állami bölcsibe, ahol napidíjat vezettek be.
  Ez ugyanaz a kormány, aki most a nőket elhalmozza pénzzel, ezzel röghöz köti és egyetlen egy dolgot vár el, hogy szüljenek.

  Talán jobb lett volna, ha oktatásra, egészségügyre fordítanák ezt a pénzt, ugyanis erről a témáról nem igen volt szó.

  Valóban az látszódik, hogy ez egy összetákolt, “valamit mondani kell a népnek” ígéret volt, semmi koncepció nélkül. Ettől még nem jött meg a kedvem a 3. gyerek szüléséhez. Fontos a családok támogatása, de nem így. Ezzel burkoltan csak röghöz kötik a nőket, családokat. Mi lesz a férfiakkal,nekik nem jár semmi?
  A legfontosabb kérdés: mibe fog ez az intézkedés fájni az adófizetőknek.

 • Second Wave
  Kizárt, hogy ötletszerűen mondta be a tutit a Főnix. Az egész x. konzultáció erre volt felépítve, az meg már legalább 3 hónapos történet + előkészítés.
 • Zelle
  Szuper, még jobban elszállnak az ingatlanárak. Az átlag fiatal pár, aki már így sem tud első lakáshoz jutni, most még annyira sem fog, tehát még egy gyerek sem lesz, nemhogy három.

  A tíz millió forint “kedvezményes” hitellel meg kitörölhetik a feneküket, mert hát honnan szednének elő másik 15-20-30 milliót egy lakáshoz ilyen fiatalon (vagy akár öregebben)?

  Na, a tehetősek megint jól járnak, a szegényebbek még rosszabbul.

 • közgazdász
  Félelmetes, hogy a liberalizmus mennyire szitokszó lett! A tegnapi nap újabb ékes példája annak, hogy mennyire tévútra ment a mi illiberális, unortodox nemzet-szocialista kormánypolitikánk. Valós gazdasági tanulmányok helyett kamu-konzultációra hivatkozva szórják tovább az “ingyenpénzt”, felső korlát nélkül vehet valaki támogatással 3. v. 4. lakást, akár 100-200 millió Ft-ért, ki tudja hányadik új autót, ami lehet akár egy Audi Q7, és lehet valaki SZJA mentes örök életére(!), akkor is, ha történetesen ő a miniszterelnök felesége. Közben a rendszeres megtakarítást ösztönző terméket, mint az LTP, kivégezték, az oktatást továbbra is alulfinanszírozzák, a kutatókat elüldözik, az ország versenyképessége tovább zuhan. Az egészségügy, tömegközlekedés és környezetvédelem (ami a legélhetőb városok alapját adja), még mindig fényévekre a sokat szidott liberális országokétól. Hajrá-hajrá!
 • jami
  Mondom, ez azoknak jó, akik már benne vannak. Aki még pl. párkeresés előtt, annak halottnak a csók.
  Ahol már van stabil párkapocs, ott tudja turbózni a terveket. Azaz előrehozott gyerekszülések lehetnek. Aztán majd évekig semmi, mert szültek a késők, az aktuálisak és az előrehozók.
  Viszont erre a hullámzásra az oktatási rendszer nincs felkészülve. A gyerekorvosi hálózat sem.

  Igen, a legnagyobb gond a rángatott támogatás: mikor mire adnak. Vagy nem. Vagy hogy. Vagy elveszik. Vagy kiterjesztik.
  No most lassan egy átlag terhesség ideje alatt is változik valami, márpedig gyereket nem ennyire tervezünk.

 • Zelle
  A nyugati világgal felesleges példálózni. Én voltam Németben, ott is csak addig él jól az ember, míg nincs gyereke.

  Egy konyha-étkező+3 hálószobás lakás bérlése rezsivel a városokban jóformán majdnem elviszi az egyik fél fizetését, és nem is adnak ki kis lakást gyerekeseknek, mint itthon. A gyerekkel csak 1 évig lehet otthon lenni a fizud 70%-ával, vagy két évig 35(!)%-ával. Ha a nő visszamegy dolgozni, a bölcsi havi 3-400 euró, sok helyen az ovi is fizetős. Ha két gyereked van, és mindkettőnek fizetni kell, az már 700 euró legalább – csak a napi felügyeletük. Ja, és a tömegközlekedés sokkal gyatrább, mint nálunk, ott muszáj legalább egy autó a családnak, ha vidéken élnek, akkor minimum kettő, mert egyszerűen alig jár busz és nem lehet bejutni dolgozni.

  Egy átlagfizus négyfős családnak ott sem egyszerű megélni, na és ha valaki elválik….

 • CVD
  Néhány gondolat:
  – A gyerekvállalás magánügy.
  – A munkavállalók jelentős többsége nettó bérben gondolkodik, ezért a versenyszférában munkáltatók az SZJA elengedést könnyen “béremelésként” kezelhetik, ezért a normál béremeléskor ezen nők béremelése elmaradhat azokéhoz képest akiktől levonják az SZJA-t. Így egy idővel ezen nők bruttó bére az SZJA mértékében elmaradhat – azokéhoz képest akiktől levonják azt- azonban így a nyugdíjjárulák alapja is alacsonyabb lesz és így a nyugdíj is.
  – Az elmúlt 50 évben az emberiség létszáma drasztikusan megnőtt, a Föld és az ökoszisztéma alig-alig bírja a mostani létszámot. Kérdezem. Az emberiség létszámának csökkenése biztosan olyan nagy baj lenne?
  – Nem lenne jobb a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer helyett egy önfenntartó nyugdíjrendszer kialakítása?
  – Szerintem otromba az a hozzáállás, hogy: Csinálj gyereket, hogy legyen nyugdíjunk!
 • hortamas
  Sziasztok, nekem eddig nem egyértelmű, hogy a három év munkaviszonynak, a megelőző három évben folyamatosan kell meglennie, vagy összesen? Ti hogy értelmezitek? Előre is köszi!
 • Kobe
  eliras a kezdeti cikkekben. Kamatmentes a hitel es max 50e ft lehet a torlesztoje. A 10M re is 10M et fizetsz vissza.
  A tudomany jelenlegi allaspontja szerint.
 • Sunboy75
  Nincs azzal semmi gond ha egy kormány javítani igyekszik a siralmas demográfiai helyzeten még ha kicsit nem kellőképpen átgondolt is. Szerintem júliusig még pontosítják. Viszont:
  1. A 40 éves korhatárt nem igazán értem inkább 45 kellene legyen. Nem kis számban manapság már sok embernek 40 fele / felett jönnek össze a gyermekek.
  2. Miért csak első házasoknak? Mi van ha valakik korábban elváltak, mert nem működött az egész, aztán megtalálták életük párját, akivel szeretnék leélni életüket? Én azt szabnám meg, hogy egy ember csak egyszer veheti igénybe a támogatást attól függetlenül hogy hányadik házasságról van szó.
  3. Érdekes lesz az ingatlanpiacra gyakorolt hatása, főleg Budapest, Győr, Székesfehérvár, Debrecen , stb térségében ahol van / lesz normális munka.
  4. Mi a garancia ha jön egy másik kormány nem törli el az egészet? Bár lehet, ők is kalkuláltak ezzel, és azért tették 3 évre …
 • tzsolesz
  Több gyermeket szeretnének? Nem támogatás kell ide, hanem este 10 óra után internet OFF, tv OFF!!! A gyerekekből pedig nem télen -10 fokban bokazokniban járó zöldrefestett hajú gyökereket kell nevelni, hanem embert! Pár év és a dolgok a helyükre kerülnének.
  A fejletlen társadalmakban ezért születik sokkal több gyere, na meg persze a fogamzásgátlás kezdetlegessége miatt. Nem olyan bonyolult ez.
 • Nagy Vonalakban
  Ismerve a magyarok pénzügyi kultúráját,
  azzal az odadobott tízmillióval gyakorlatilag egy hitelcsapdába kergetjük bele őket…
  amiből aztán majd csak három gyerek szülésével menekülnek meg…

  Ki van ez találva.

 • Igazmondó
  Mindig volt olyan akinek semmi sem jó. És mindig volt olyan is, aki a semmiből is hasznot tud húzni.
 • Fox
  Olyan jókat röhögök a hozzászólásokon, hogy már fáj a hasam.
  Egyrészt teljesen egyértelműen megírta több portál is, hogy a már házas nők is felvehetik. Itt meg megy a találgatás…
  Másrészt, világosan kiderül, kik azok, akik éppen, vagy kicsit jobban, de kicsúsztak a korhatárból. Na, ők fikáznak leginkább. 🙂 🙂
  Emberek, mindenki nyugodjon le a csudába, majd meglátjuk egy-két héten belül, hogy mi lesz belőle. De ez az egymásnak esés komolyan szánalmas…
 • Dunántúli
  Szép, hogy támogatják a családosokat, de én egyelőre még a saját lakásig szeretnék eljutni. Hiába tudok félrerakni évi 2,5 millió forintot, egyre messzebb vannak tőlem a lakásárak. Most néztem, hogy itt nálunk már 25-30 milliós szintnél jár az 50 négyzetméteres lakáskínálat alja (!). Ezt a lufit fogják még tovább fújni?
 • AV
  Offtopic: Kedves Miklós, érdeklődnék, hogy a blog olvasóinak idén is elérhető lesz a Hungary Card kedvezmény?
 • Kamionos
  Örülök, hogy vannak itt olyanok, akik szerint az állam bácsi ad nekik 0%ra hitelt, hogy aztán visszavegye tőlük 4-5% kamattal. Több ilyen csodát megéltem az elmúlt 30 évben. Mindig tömegek sírása kísérte.
  Én egyébként a fogyasztás továbbpörgetését látom ebben a csomagban egy szofisztikáltabb eladósítás kíséretében.
 • TG
  Azzal egyetértek, hogy kezdeni kell valamit a demográfiával, azt hogy ez e megfelelő módszer azt nem tudom. De a választások előtt nagyokat kell ígérgetni és osztogatni kell, most pont ez történik. Az hogy pont e miatt fog sok gyerek születni az úgyse most fog kiderülni hanem évek múlva. Mindig az a jó politikus aki osztogat, pedig az emberek adóját osztogatja nem a saját pénzét, úgy látszik ez kell a népnek
 • bdos
  Nekünk 4 gyerekünk van, egyiket sem azért vállatuk, mert valami támogatás járt volna velük. Ami időközben jött (adókedvezmény, CSOK) azt köszönettel vettük. Én úgy gondolom, hogy a kormány megpróbálja az utolsó, még viszonylag népesebb generációt minél hamarabb gyerekvállalásra bírni, ezért vannak ezek a célzott, már rövidebb távon előnyöket kínáló támogatások. Mivel a hozzászólásokból szépen kítűnik, hogy a (sors)közösségért vállalt felelősség a legtöbbekben fel sem merül, és magánügynek tekintik a kérdést, ezért a kormány utolsó esélyként pénzzel szeretné megváltani az állampolgárok lojalitását ebben a tekintetben. Ez van: családban felnövő gyerekért cserébe pénz. Soha jobb feltételek között nem élt még az emberi faj és gyerek helyett mégis inkább az iphone… Persze, most, hogy így direkt az arcunkba tolják, így már nem tetszik…nem átgondolt…bocs, de szerintem sincs már több idő.
 • Megfejtés
  Szerintem ez egy matekfeladvány.
  Vállalkozásból SZJA mentesen úgy tudsz kivenni legtöbb pénzt, ha az asszonyt bejelented milliós havi fizura, te meg minimálbéren dolgozol napi 12 órát. Adóoptimalizálás szebben mondva. Örökbe fogadott gyerekre gondolom nem működik?

  Az, hogy csak nők kapják, no problem, 10 évig papíron megváltoztatom a nemem nőre. Ezt törvény nem tiltja, ugye? Leszbikus házasságban mindkét fél SZJA mentes, és kapja a támogatásokat? Utóbbi csak vicc.

 • Eva
  Vicces kerdes: leszbikus par vagyunk, jovore kotunk elettarsit. Par eve dolgozunk mar mindketten, 40 alatt vagyilunk. Most mindketten felvehetnenk 10-10 millat?
 • PG
  1. Honnan veszi néhány cikk, hogy a kamatmentes 10 milliós hitelhez 3 év folyamatos munkaviszony kell? Én minden hivatalos nyilatkozatban csak 3 éves munkaviszonyt olvastam, a folyamatos szót sehol sem láttam.
  2. Azt értem, hogy GYES vagy egyetem nem számít munkaviszonynak, de hogy szoktak a bankok gondolkodni a diákmunkáról?
  3. Szabadfelhasználású kölcsönnél általában a házastárs közös jövedelmét nézik, vagy csak a nőét?
 • naa
  +++

  , “A gyerek az gyerek, mindegy, hogy…” – teljesen igazad van ebben, és vedd észre: ami tetszik, mert “rendes, konzervatív, keresztény, jóravaló stb.”, annak adok pénzt, ami nekem nem tetszik, annak meg nem. Ilyen egyszerű ez.

  Elég gáz ez az egész…
  Az ingatlanlufit is fújja szépen tovább, és ezzel sok olyan, aki rászorulna, pont nem kerül közelebb a megfelelő saját lakáshoz…
  Az is érdekes lesz, amikor ki kell fizetni majd a sok támogatást, ha megjönnek a gyerekek… De hol van az még, most még lehet nagyot ígérni, megvenni a szavazatokat, aztán ki tudja, lehet, hogy majd valamikor egy másik kormánynak kell, hogy fájjon a feje a kifizetésről? Mint az első Orbán kormány, a fenntarthatatlan hiteltámogatások bevezetésével, amit aztán a köv 8 évben másik kormányoknak kellett 1) megszüntetni, mert nyilvánvalóan fenntarthatatlan volt, 2) fizetni tovább a meglevőket

 • PG
  4. Ja és, az iskolaszövetkezeten keresztül folyó diákmunka általában munkaviszonynak számít a bankoknál?
 • Szab
  Az sem egyértelmű, hogy a 10millás kamatmentes hitelnél az 1. 2. 3. gyereket honnan veszik alapul. Tehát akinek van 1. gyermeke és most bevállal még egyet akkor az két gyerekesnek számít és elengedik a hitel harmadát vagy 2019 júliustól 0-ról indul a számítás. Ha utóbbi, akkor ezzel a számítással – mivel 2018 februárban született a gyerkőc – kb egy év miatt buktunk 3millát. Szeretnénk 2. gyereket, tehát ha most kezdenénk a gyerekvállalást akkor simán járna az egyharmados elengedés. Biztos sok egy gyermekest érint ez.
 • Saskal
  Nincs gyerekem. Mérnök vagyok, 10 évig dolgoztam, hogy félretegyek 10 milliót. Mostmeg puszira dobálnak 10 misit mindenkinek. Emelkedik az ingatlan ár a puszipénzzel, csak nekem az nem jár, büntiben vagyok. Nem kellek ide, fúj, menjek innen. Majd dolgoznak az apukák és megtermelik a puszira adott pénzt, mert lesz rá idejük a gyerekek mellett. Az asszony nem fog dolgozni, otthon neveli a gyereket, a GDP meg magától lesz. Ja nem, azt a nyugdíjasok termelik. Mostmár a gyerekteleneknek és 40+osoknak biztos nincs jövőkép. Dehát a felnövő gyerekek itthon fognak maradni mint most. Ja, nem, most is elmennek. IT-s embert és mérnököt gyakornokként lehet találni, mert suli végével külföldre mennek. De ez nem számít, mert rossz ötlet a munkaképeseket megtartani, a tuti egy új generációt felnevelni. Csak 25 év a különbség. Sokan félreértik, ez nem népességnövelés, munkásszám emelés a cél, de így…
 • Afa
  Parasztvakítás a köbön.
  A Négy Gyerekes Anyák Adómentesek lesznek.
  Négy gyerekre most is havi bruttó 880 ezer forintnyi SZJA kedvezmény jár. Amit a két szülő közösen vehet igénybe.
  Ez legfeljebb azoknak ad további adókedvezményt, ahol mindkét házastárs kimagaslóan jól keres.
  Mert ha pl. a nő 4 vagy 6 órás munkában van a sok gyerek miatt, akkor nem ez a tipikus, még akkor sem ha diplomás emberekről beszélünk.
  Gazdagokat szarrá dotáljuk, a sok proletár meg fizeti a cehet, meg tapsol hozzá…
 • Lamantin

  Varhato most a CSOK es kedvezmenyes hitel miatt a hasznalt-lakas piac tovabbelenkulese, vagy mar igy is tulhevult a piac?

 • Muslica
  —A kormány ezt gondolja a nőkről. És sokan mások is, ahogy olvasgatom a kommenteket. Ok.
  —Nagyszüleim generációjánál még láthattam, milyen az, mikor a nő nem rendelkezik önálló jövedelemmel, tulajdonnal, vagyis kb. semmivel sem, úgyhogy szeretném jelezni: legtöbb esetben nem az iPhone, a Bahamák és a liberalizmus bizonytalanít el a szüléssel kapcsolatban sok nőt, hanem pl. a lehetséges kiszolgáltatottság felmérése. Aminek hátterében lehet egy valójában nem stabil párkapcsolat/házasság érzése, az meg kettőn áll, vagy hogy.
  —Hirdetem az ingatlanomat éppen, már módosítom is az árat, kössz, Fidesz (nem szeretném lelombozni azok kedvét, akik e támogatásból szeretnének ingatlant vásárolni, de gyanítom, mégsem övék lesz az évszázad biznisze: már a mai napon találtam hirdetést, ami a most bejelentett kedvezményre apellál!).
  Folyt.
 • Muslica
  Folyt.
  —Akik spekulációs lehetőséget látnak ebben a helyzetben, azoknak üzenném, hogy +1 fő adófizetővel máris csökken a finanszírozók száma (lépek külföldre inkább).
  —Nem volna ésszerűbb inkább a kivándorlást csökkenteni valódi jóléti intézkedésekkel, hogy az első gyerek megszülessen, hacsak nem lehet rögtön a negyedikkel kezdeni?
  —Csak pusztán érdeklődés: a „folyton szülő nők” milyen nagyságrendű saját nyugdíjjal számolhatnak majd?
  —Ez az „akcióterv” gyakorlatilag a Kiszámoló oldal minden szellemiségével szembe megy, gazdasági rációja zéró (politikai lehet, hogy van neki)

  Ui.: Ez a „nem fér bele a 4. gyerek a kocsiba, ezért nem születik meg…” kezdetű szentencia tényleg komolyan elhangzott politikustól, vagy csak viccelődnek a kommentelők (már nehéz különbséget tenni)?

 • Bucbuc
  Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély.

  Segítek: Pakolni se árt valahová.

 • Karl
  OFF: Felmondtunk egy LTP-t, bele lesz tolva egy lakáshitelbe.
  A 3 hónapos felmondási időre kell fizetni a vállalt havi befizetést?!
  Csoportossal vonta bank, de azt vettem észre, hogy most nem látni a netbankban, hogy levonnák, eddig mindig adott hónap 10. körül vonták le. Nincs a csoportosra várakozó tételek között az ltp havi befizetése.
 • Q
  Már megint a keresleti oldalt fűtjük és nem a kínálatit, mind lakás, mind autó viszonylatában. De ezzel újra a kínálati oldal jár jól.
  Ez a kormány le se tagadhatná, hogy jobboldali és nem szociáldemokrata gazdaságpolitikát folytat. Pedig az országnak az utóbbira lenne szüksége a fejlődés érdekében.
  Viszont a retorika baloldalibb már nem is lehetne. És közben még a szélsőjobbos néprétegek nagy része is átpártolt hozzájuk a migránstéma miatt.
  Csodálkozik ezután valaki, hogy miért lett nekik harmadjára is kétharmaduk?! Orbán 1 Géniusz.
 • Giorgo
  Nektek nem volt fúra, hogy elmeséli Viktorunk, hogy mennyire exportfüggő ország vagyunk és utána meg uniós átlag + 2%-os gazdasági nővekedésről beszél világgazdasági lassúlás esetén? Azt mondja, hogy mi majd a kanyarban előzünk. Ki az az örült aki kanyarban előz? 😀
 • Csgary
  Kiszamolo: Svédországban a lakosság 17% nem ott született, ennek a fele nem európai országból származik, ne gondold hogy ez elhanyagolható. (nordic.businessinsider.com/swedens-foreign-born-population-is-nearly-17-million-people—finns-are-the-biggest-group-2017-3)
 • Nagy Vonalakban
  Ja, és hát ezeknek az intézkedéseknek van egy kézzel fogható politikai vonzata:
  aki felveszi a tízmilliót mondjuk húsz évre,
  az nagy valószínűséggel húsz éven keresztül a Fideszre fog szavazni….
  mert nem szeretné és fél attól,
  hogy például egy új kormány piaci kamatozással visszafizetteti az egészet….

  Ha a migráns téma lejár,
  akkor mással kell majd riogatni….

 • Edesoft
  27 éves vagyok feleségem is 27 éves. Csok, szülői támogatás nélkül építkezünk, a ház 20%-án lesz hitel. Nevelünk egy 14 hós kislányt és tervezzük a következőt.
  Ne másra meg a kormányra mutogassunk. Vállaljunk felelőséget.
  Azt a demagóg dumát meg hajtuk, hogy csak akkor megy oviba ha lesz Nike cipője mert nem szeretném ha csúfolnák.
  Mindekit csúfolnak és a gyengébet kifogják kezdeni. Az élet kemény, és ha minnél előbb szembesül vele a gyerek annál könnyebb lesz neki adaptálódni az igazságtalan világhoz.
  Ha mindenki így állna hozzá csak pláza cicákkal meg gyúrosokkal lenne tele a világ akik osztodnának.
  Nőljük fel és hagyjuk ezt a másra mutogatást.
 • Tokaji Ferenc
  A céllal egyetértek, de sajnos nem veszi tudomásul a kormány, hogy általában a mélyszegénységben élő
  családokban születik 5-6 gyerek, nézzetek körül Borsodban, Baranyában, ezekről az emberekről
  nem esik szó, 14 éves lányok már nagy hassal járnak, ezek fogják alkotni a társadalom nagy részét 20-30év múlva, akik képzetlenek, komoly életviteli problémáik vannak, csak a “ma” van nekik, és akkor is szül ha van csok, ha nincs. Ezt kellene inkább kitalálni, hogyan legyenek 20 év múlva Dr. Lakatosok garmadával, hogy lehet ezt a réteget beintegrálni társadalomba, munkaerőpiacba.
  Példa: megkérdeztem miért lett 6 gyereked? Nem volt pénzünk tablettára. Másik: miért lett a hatodik?
  A mostani élettársamnak is szültem egyet, hadd legyen boldog. Ez a magyar vidéki valóság nagy része.
  Vagy lehet, hogy egy gondolkodó ember nem pár ezer forintért vagy közmunkáért x-el négyévente?
 • Technolog
  Szomorú ez az egész. Két és fel éve vagyunk fiatal házasok, azóta próbálunk kertes házba költözni. Szerencsére relatíve sokat tudunk havonta félretenni (500eFt+), de a kiszemelt ingatlanok szinte többet drágulnak, mint ahogy a megtakarításunk növekedne. Ami 2016 végén 15-17MFt volt, az most 27-30MFt. Vidéki megyeszékhelyen egy ~90nm-es, átlagos kertes ház. Reméltük, hogy ahogy kifut a kedvezményes lakásáfa, lecseng a csok, majd normalizálódik a helyzet (nem csak az árak növekedése a probléma, hanem a használtak minőségének romlása is). De nem, itt ez az újabb hülyeség. A megtakarításunk értéktelenedik, mert olyanokkal kell versenyezni, aki ingyen kap hitelt vagy még pénzt is.
  A gyerekvállalásban nekünk az többet segítene, ha az egészségügy nem lenne ennyire siralmas állapotban; pl. baba tervezésekor a magán nőgyógyász nem csak 1 hónapra tudna időpontot adni, mert már az is túlzsúfolt.
 • Ildikó70
  A világ legszegényebb részein azért születik sok gyerek mert nem elérhető a fogamzásgátlás! Ott szinte minden 4-5. gyerekből lesz felnőtt, a többi meghal még csecsemőként, kisgyerekként, mert egészségügyi ellátás sincs. Nálunk is ott születik sok gyerek, ahol nincs fogamzásgátlás és ők azért érik meg a felnőttkort mert nálunk van egészségügyi ellátás – MÉG!
  Az új családtámogatásról csak annyit, hogy megint azok kapják a kedvezményeket, akiknek igazán nincs szükségük rá. Aki kaphat 10-15M hitelt, az általában vissza is tudja fizetni. Aki meg nem kaphat az a 3-4 gyereket nem tudja eltartani – megszülni meg fogja, de én ilyen helyzetben biztosan nem szülnék maximum egyet, de nálam megoldott a fogamzásgátlás. Aki tud venni új 7 üléses autót, annak sincs szüksége támogatásra. Több gyerek születne, ha a második megszületését támogatnák és azonnal a gyerekre fordíthatóan.
 • jajnemár

  “A gyerekekből pedig nem télen -10 fokban bokazokniban járó zöldrefestett hajú gyökereket kell nevelni”
  Mert te sosem voltál lázadó kamasz, nem csináltál SEMMI olyat, ami az akkori normákkal nézve fura volt?
 • manus
  Ha egy jól képzett ember (pl. informatikus, mérnök, stb.) fizetése 5x annyi, mint egy szalagmenti munkásnak, az egyúttal azt is jelenti, hogy 5x annyi adót fizet be a nyugdíjkalapba (is!).
  Érdekes, hogy a nyugdíjhelyzetnél mindig a demográfiára meg a korfára hivatkoznak, pedig ugyan annyi nyugdíjat “befizetni” kevesebb, de többet kereső ember is be tud. És akkor a szociális ellátó hálózatot is csak 1 ember terheli, nem pedig 5.
  De mindenki csak a születésszámban tud gondolkodni, ahelyett, hogy a termelékenységet növelnénk pl. szinvonalas oktatással.