Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Pocak: “szüksége van-e a túlnépesedett/túlnépesedő bolygónknak arra, hogy a jelenlegi emberi populációt tovább növeljük? Szerintem nem.”

  Hm, ez olyan gondolatmenet, hogy ha a kövér emberek nem tudnak lefogyni, akkor inkább a soványak tartsanak fogyókúrát, hiszen akkor is csökken majd az összesített testsúly 🙂

 • vim

  Hat igen, ez az orszag az elelmest jutalmazza. Tobben boldogulnak szerencse es urambatyam modon, mint sajat erobol. Ha nem lenne nalunk kisgyerek (erzelmi szal a nagyszulok iranyaba), meg nem epp a kovetkezo babocat terveznenk, mar itt se lennenk.
  De meg azon is erosen gondolkodom hogy BP helyett Sopron. Egyszeruen nem eri meg mar BP.
 • Ostra
  “Az egyik kérdéses pont a gyermekvállalásért járó 10 millió forint kamatmentes hitel volt, ugyanis nem lehetett tudni, milyen következményei vannak, ha valaki nem szül időben gyereket, vagy hogy fel lehet-e venni egyáltalán előre a hitelt. Novák Katalin államtitkár most az ATV-nek elmondta, hogy 5 éven belül kell a vállalt gyereket megszülni,
  EGYÉBKÉNT a hitelt KAMATOSTUL KELL VISSZAFIZETNI.
  A Portfolio.hu az államtitkár nyilatkozata alapján azt valószínűsíti, hogy a hitel nem alanyi jogon fog járni, hanem banki hitelbírálat kell hozzá.”

  hát akkor ennyit a befektetési tervekről, gyerekszületés nélkül 😀 ugyanitt kérdés: mi van ha orvossal tudom bizonyítani, hogy nem saját hibából nem születik gyerek?

 • Lala
  Ez a 10 misi szabad felhasználású lesz, tehát nem az ingatlanpiacon csapódik le. Inkább lesz belőle szép új autó apunak a 7 üléses mellé természetesen, mert fussa kettőre is belőle, meg külföldi nyaralás, 4k tévé és a többi szokásos élethez szükséges kiegészítők 🙂
  Amúgy a panel árak tényleg betegek, de nem kell azért bedőlni az ingatlanosoknak sem. Ezek a kínálati árak és ilyen árszint mellett már nehéz vevőt fogni rájuk. Ez van, amikor alacsony a kamatok és a lakás kiadással magasabb elérhető. Már a háziasszonyok is lakást vesznek, mert tudják az okosságot a tévéből, hogy többet hoz. Csalhatatlan jele a trendfordulónak.
  Amúgy meg viszlát, sok sikert külföldön. Egyébként a pesti lakásárak még így is mérsékeltnek mondhatóak mondjuk Pozsonyhoz vagy tetszőleges nyugati nagy városhoz képest.
 • Zabalint

  Hát nem tudom, eddig abban a hitben voltam, hogy szolidarítani a rászorulókkal szokás és nem a magadnál tehetősebbekkel.

  Bocs, de mikor mostani és korábbi munkahelyemen is azt láttam, hogy a huszonévesek az első lakásuk önrészére gyűjtenek, miközben az egyre távolodik tőlük az áremelkedések miatt, én nem tudtam őszintén szolidarítani a többgyerekes, 40-es középvezetőkkel, akik épp a CSOK-ot vették fel többedik lakásra, miközben a huszonéveseknek tettek csípős megjegyzéseket, hogy miért halogatják a gyerekvállalást, mert majd 35 felett sokkal rosszabb lesznek az esélyeik egészségügyi szempontból…

 • Titánka
  ” fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni,”

  Én úgy érzem, hogy sajnos ez már az a változat. A hozzáértők ennyit tudnak hozzá érteni 🙂

  Üdvözlöm Pogátsa úr, nagy tisztelője vagyok 🙂

 • jami
  Én azért nem örömködnék, hogy de jó, erősítik a középosztályt. Így is nagy kavar van a fejekben. A középosztály attól az, ami, hogy van egy stabil megélhetése.ÉVTIZEDEKRE. Akinek a gyerekvállalásához a fentiek kellenek, az nem a középosztály (fideszes szókincs szerint: polgár). Nagyon nagy adag jó szándékkal: ezzel a középosztályból való leszakadást próbálják meg támogatni…
 • Kobe
  Miklós, johet az update 3. Az ot even belul nem jon a baba eseten nem csak onnantol valik kamatozova a tortenet, mai allaspont szerint mar az elso ot evre is vissza kell fozetni a kamattamogatast.

  Olyan jo hogy ilyen pontosan es reszletekbe menoen szamoltak 😀

 • szpalika
  Több kérdéskör volt a hozzászólások közt, amihez kapcsolódnék:
  – 4 gyerek után a nő ne fizessen SZJA-t: ha a gyerekek felnőnek, akkor már nincs adókedvezmény rájuk, kérdés, hogy a gyerekszülés elismeréseképpen akarják-e adni.
  – A második gyerekre is több támogatás van, mint az elsőre, ez a cikkből is kitűnik, meg az adókedvezmény, CSOK stb. is így van felépítve, csak a 3-ra még több.
  – Ingatlan kérdéskör: a már felnőtt, de egyik szülőt elvesztett emberek nevén lehet egy olyan ingatlan tulajdon, ami nem igazán hozzáférhető érték, hiszen a másik szülő még benne lakik. Így kérdés, hogy a szabályokat hogyan kellene hozni ehhez. Talán ezért van sok helyen ingatlan adó is, hogy akinek több ingatlana van, az fizessen többet, bár valószínű a bérleti díjban ezt is érvényesítenék.
 • szpalika
  Állami bérlakás program:
  Kik a célcsoport? És milyen feltételekkel? Mennyit szeretnénk visszatermeltetni vele? Mennyit és mire költsünk?
  Mindenki ellenpéldaként hozta fel az ócsai telepet. Ha a mai Budapest határán húzna fel az állam lakásokat, akkor megint gond lenne a közlekedéssel. Ha egy frekventált belső kerületben, akkor pedig mindenki ujjal mutogatna, hogy mi alapján lehetett a programba bekerülni…
  Ha jól értem, akkor pl. öt éves életkezdési támogatású bérlakást kellene adni a fiatal pároknak vagy egyedülállóknak? Mennyiért? Piaci ár -30% vagy 50%? Ha nem fizet időben, akkor kilakoltatás és kizárás a hasonló programokból? Illetve a nagy biznisz a fixált és bevallott inflációval emelendő bérleti díj lenne benne gondolom. Lelakás, felújítás, stb költségekre fedezet?
  Ha Londonban hajlandó valaki ágyat bérelni, akkor Budapesten miért nem elég ez a színvonal a takarékoskodáshoz?
 • Abstract
  Wave Pont azt írtam feljebb, hogy nem adott minden paraméter. Azoknak szól inkább, akik élettársak/házasok+van 1-2 gyerekük+otthonuk, és bevállalnának 3-4. gyereket. Nekem, akinek egy sincs, és még nem tart ott a kapcsolatom, lehetetlenülnek el a dolgaim, mert még odáig sem tudunk eljutni, hogy egy bpi lakást vegyen valamelyikünk, és elkezdjük a közös életünket. Persze lehet menni 150+-ért albiba, de családot vállalni Mo-n albiban nehéz. Egy újépítésű átlagos nm lakás karcolja a 40-45M-t, de inkább több, használt, normális állapotú és élhető méretű lakást se lehet nagyon 25M alatt kapni, max. 25nm félszuterént Budapest-Külsőn. Mivel mindketten mindenért teljes árat fizetünk, támogatásokat, kedvezményeket nem kapunk, kevesebbet tudunk félretenni, lehetetlen 30 éves korra 30-45M-t összetenni, az összeg pedig nő. Persze lehet hitelt felvenni, belegebedni 30 évig. Lehet, hogy(folyt)
 • Abstract
  folyt.
  utána igénybe tudnánk venni a kedvezményeket, beletörleszteni a hitelbe, de addig is élni kell valamiből. Előre kalkulálni a juttatásokkal pedig necces úgy, hogy az ember lánya nem lakott még az illetővel egy napot sem.
  Egyébként nekem fura, hogy azt írod, hogy a családosok vannak kinézve, ezt nagycsaládosként lehet jobban érzed. Én azt látom, hogy a korosztályomban az egyedülállóak sokszor vannak lesajnálva, „vénlány” vagyok, mert senki nem akar elvenni, „bezzeg engem már elvettek, nézd”. Sűrűn kapom az ívet, hogy „mi van már, mi az, hogy még nem lakunk együtt, mások már a te korodban kétszer elváltak, és van három gyerekük”. Ismerős nemrég megkérdezte, hogy mi lesz velem öreg koromban, ha nem lesz gyerekem, ki fog engem gondozni? Ezek rendszeresek, és baromi rosszul tudnak esni. Nem tudom miért gondolják egyesek, hogy ki 31-32 éves korában még nem házas és gyerekes, annak ez jó.
 • Vakvilág
  , nem értelek, illetve a hasonlóan gondolkodókat sem. Azt írod, hogy Téged, mint potenciális anyajelöltet az intézkedés ellehetetlenít…
  Én is 31 éves vagyok, nincs még gyerekem de szeretnék. Én nagyon örülök ezeknek a bejelentéseknek, mert mit kapok? Egy lehetőséget, amelyek bizonyos feltételrendszer között egyre kedvezőbbé válik számomra (oké, értem, hogy még minden formálódik, nincs “hirdetmény”). De akkor is. Kapnak az emberek egy INGYEN hitelt, amiből sokkal könnyebb elkezdeni az életet, mint a korábbi 0-ból. Nem fog 100%-ban minden fogyasztási termékbe beárazódni ez a 10 millió forint.
  Ha nem lesz gyerek, piacivá válik… igen, ki kell szűrni a “freerider”-eket. Természetesen figyelembe kell venni (majd) azt is, ha valakinek orvosi okok miatt nem lehet gyereke.
  Pénzügyi szempontból egy lehetőség. Politikai szempontból meg ha kapunk pénzt az a baj, ha nem akkor meg az..
 • Second Wave
  kedves Pocak,
  1) ezt az így is túl népesek vagyunk érvet a felületes szemlélő nagyon gyorsan beveszi. Sajnos ha erre a problémára az a válaszunk, hogy nem szülünk, mert Indiában sokan szülnek, pont kijön a matek, akkor az sokak számára nem egy elfogadható megoldás.
  2) Nem szeretnék részletekbe belemenni 🙂 de a termékenység ilyen arányú csökkenése nem természetes folyamat. A mesterségest beállítani természetesnek számomra olyan fals érv, ami ellen szót kell emelni, különben a szavak elvesztik az értelmüket. Nem vitatom a születésszabályozás módszereit, nyilván élek is vele, csak ne mondjuk már, hogy ez a természetes út 🙂

  kedves Zelle,
  fura. Írtad, hogy egy adott ház/lakás 28-30 MFt. Ehhez ad az állam kamatmentes 10 MFt-ot + a használt lakás csok-ot ajándékba, aminek összege még nem ismert számomra + kedv. hitelt.

  Lehet ezt leszólni, de ez sokkal több, mint amit 10évvel ezelőtt adtak

 • András
  Ha sok gyereket akarunk, akkor a feminizmust kell eltörölni. Ez a támogatósdi nem ér semmit:

  David Attemborough megmondta:

  “The one hope we have is the empowerment of women,” he says. “When that happens, birth rates drop. It’s not the solution to everything. But it’s a start.”

  “Az egyetlen remény a nők hatalmának növelése” mondja “Ennek hatására a születések száma csökken. Ez a megoldás mindenre. De ez csak a kezdet.”

  Vagy ahogy Roosh V is megmondta, a nők oktatása miatt a házasságkötés és a gyermekszülés is késik legalább 5 évet, de inkább elmarad, mert az egyetem alatti kapcsolatok elkoptatják a kötődésre való alkalmasságát a nőknek. A kormány ha tökös lenne, akkor betiltaná a nők felsőoktatását. Mindjárt megugrana a szülési hajlandóság. Nem Dacia Lodgy kell ide!

 • Adócsaló Vállalkozó
  Már bocsánat, de…

  Valahol a kommentek elején olvastam (és felforrt tőle az agyvizem), hogy ha nem tetszenek a kormány intézkedései, akkor nem kötelező kihasználni, igénybe venni.

  Arra van lehetőség, hogy a finanszírozásából is kiszálljunk? Mert ennek így lenne értelme. Addig, amíg az én pénzemről döntenek, hadd legyen már jogom kinyilvánítani a nemtetszésemet az elköltésével kapcsolatban. Nem csak a szavazók felé kell elszámolni, hanem minden adófizető felé.

  Szép példa, hogy újra van NHP, ha minden igaz, könnyebb feltételekkel. Oltári nagy hülyeségnek tartom, de én is ki fogom használni.
  Azért, mert:
  1. Az én pénzemből ajándékoznak mindenkinek, akkor nekem is adjanak.
  2. Ha nem használom ki, akkor a konkurencia, aki kihasználja, versenyelőnyben lesz hozzám képest.

 • Egy kis matek

  Az USA-ban a népsűrűség 35 fő/km2, míg Magyarországon ez 105 fő/km2.(ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd005b.html)
  Ahhoz, hogy az előbbihez hasonló népsűrűség legyen, 3 256 050 főnek kellene élnie országhatáron belül. Hidd el, ha ennyien lennénk, itt lenne minimum 2,06-os ráta… Sőt!

 • Fowler_
  Újapp infómorzsák:

  “Fontos hír az érintetteknek, hogy aki már várja a 3. babáját, és július 1-je után születik meg, az a 10 millió forintot szinte azonnal, végleg megkapja. Ennek analógiájára a 2. gyermeket várók (akik július 1. után szülnek) 3 millió forintot kaphatnak így vissza nem térítendő támogatásként.”

  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/novak-a-kamattamogatast-is-vissza-kell-fizetni-ha-5-evig-nem-jon-a-baba.3.313927.html

 • LSV
  “Arra van lehetőség, hogy a finanszírozásából is kiszálljunk?” Szerintem van, ahogy írják 400ezer külföldön élő magyar van, ők itthon nincsenek a finanszírozási körben.
 • Joy
  @Ági: a II. vh után volt gyermektelenségi adó, ami a fonákja a mai családi kedvezményeknek, de végeredményben mindkettő célja ugyanaz. A jelölést te sem gondoltad komolyan, de ettől függetlenül manapság egyre többen nyíltan nem akarnak gyereket, ergo kijelentik magukról, hogy ki akarnak halni. A felfogásukkal együtt.

  Átgondolva ezek az intézkedések (is) társadalmi szinten egy nulla összegű játék elemei. A kedvező hitel előrehozza a fogyasztást, pörgeti a gazdaságot, nagyobb adóbevételeket generál, amiből lehet fedezni a kamattámogatásokat. Várható, hogy a 10M kamatmentes hitelt felvevől 80+%-a el is költi a pénzt. A vásárolt termékek áfatartalmától függően kb. 10-20% már folyik is visssza egyenesen az államkasszába.

 • Ildikó70
  10 éve a most 25-30 milliós lakás kb. 8-10 millió volt. Hiába kap most valaki 10 milliót hozzá akkor is sokkal többet kell neki összeszednie. Igaz akkor a fizetések is kevesebbek voltak. A lakásárak gyorsabban nőttek, mint a fizetések.
  Egyébként van egy olyan réteg -akinek a gyerekei épp mostanában léptek felnőttkorba akik mindenből kimaradtak. Akkor a szocpol se volt használt lakásra, GYED-et is eltörölték egy pár évre, most meg már nagyok a gyerekek, mi is öregek vagyunk arra, hogy bármit kapjunk, a gyerekeink meg még fiatalok, mire nekik elérhető lenne a rendszer addigra nagy valószínűséggel eltörlik, mert túl sokba kerül és kicsi a hatása, akire meg kitalálták már régen felvette az összes kapható milliót. Ráadásul jó eséllyel mi leszünk az első generáció akiknek a nyugdíjuk 40-50 ledolgozott év után kenyérre se lesz elég.
 • Zabalint

  Az igazság az, hogy Európa is simán túlnépesedett, különösen a nyugati része, csak már régebb óta. Azért nem okozott eddig problémát, mert a kontinens éghajlata kedvez a mezőgazdaságnak (bár jópár ország nem tudná élelmiszerrel ellátni magát, de a magas hozzáadott értékű termékeikből, szolgáltatásaikból megveszik), valamint a mezőgazdaság rengeteg modern módszert és rengeteg műtrágyát használ. Az igazság az, hogy a népesség visszaesése sokkal több előnnyel, mint hátránnyal jár hosszútavon, a nyugdíjprobléma ellenére is. Ugyanakkor Ázsia már követi ebben Európát, Afrikának és Közel-Keletnek kellene elindulnia ugyanezen az úton.


  Ne álljunk meg a feminizmusnál, a fogamzásgátlás betiltása, a jobbágyok röghöz kötése is sokat segítene…

 • tip
  Tízből kilenc hozzászólás azon kesereg, hogy milyen rossz ez a támogatás. A maradék egy meg örül, hogy milyen jól jön, mert már egyébként is megvan/meg lenne az ösztönözni kívánt gyerekszám, és érdeklődik, hogy mi kell a felvételéhez 🙂

  Tanúsíthatom, hogy bosszantó dolog kimaradni egy ilyen pöpec kis osztogatásból 🙂

  Javaslom, hogy mindenki írja oda a hozzászólás végére, hogy ő maga várhatóan jogosult-e erre a támogatásra, hogy láthassuk, ki beszél haza 🙂

  Én nem vagyok jogosult rá, mert nem Magyarországon élek, hímnemű vagyok, három gyerekem van 😉

 • blu
  egy ország sem lett még boldogabb attól, hogy többen van. azon kéne munkálkodni inkább, hogy a fiatalok ne élből külföldön akarjanak élni, letelepedni, családot alapítani, hogy megérje nekik itthon lapátolni a GDP-t és fizetni a nyugdíjjárulékot. itthon kéne olyan körülményeket teremteni, hogy ne kelljen gazdasági menekültködni nyugaton. mert pénz, látszik, az van, csak nem arra, amire kéne…
 • QTT

  Pontosan ugyanezt tapasztaltam én is a munkahelyemen. Építtették az új családi házakat a középvezetőink, vagy azok a munkatársaim, akik olyan házasságban éltek, hogy már alapban egy nagyobb értékű családi házuk volt.

  Amúgy arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi kamatot kell visszafizetni, ha mégsem születik gyerek. Ha esetleg még kedvező is, mi garantálja, hogy x év múlva nem változtatnak rajta, hogy oké, akkor eddig 2.5% kamattal fizetted, most fizesd 8%-al.

  Én azért morgok egyébként, mert mint írtam, nem biztos, hogy sikerül a gyerek a lombikkal. Én abba nem megyek bele, hogy felveszem és lesz valami. Lehet azt mondják, oké nem tudtok szülni, fogadjatok örökbe, vagy adjátok vissza a pénzt.

  Van máshol lakásunk, nem lesz lehetetlen Budapesten venni, de sokkal nehezebb lesz, ha tovább tolja az árakat az egész.

  Folyt…

 • QTT
  Folyt:
  Ha most kellene 0-ról kezdenünk Budapesten, ingatlanháttér nélkül és esetleg gyerekszületés esélye nélkül, akkor tuti, hogy eszembe nem jutna Budapesten maradni. Vagy vidék (csak ugye a fizetés…) vagy külföld (nem vagyok az az a típus, aki ki szeretne menni).

  A másik, hogy sok az egyedülálló a fiatalok között a munkahelyemen. Idegeskednek is, hogy gyűjtenek, de lehet megint megy fel az ár. Köztük vannak, akik nem a mának élnek, de nem találnak normális párt.

  Nem is csoda. Van pár ismerősöm, akiknek annyi az élet, hogy tindereznek. Ha nem látnám, nem hinném el, hogy mennyire egyszerűen és mennyi nőt szednek fel rajta. Gyakorlatilag 0 erőfeszítéssel. Írnak egymásra 4 sort és mehet lakásra. Ja és a 16-48 éves korig szedik fel a nőket (ők 25-30-as éveikben járnak). Nem is akarnak tőlük semmit és a nők sem tőlük.
  Ez van sajnos, ezen nem a pénz, hanem az értelem segítene.

 • Garbo

  A valódi cél kell? Kérlek.
  Beszél valaki arról, hogy 13 milliárdot fizetsz ki te meg én a Tiborcznak, mert az Elios Uniós támogatásáról csendben lemondtak hétfőn, a nagy bejelentés után, ui. ott ki kellett volna állni a törvényességi vizsgálatot? Ez önmagában kormánybukta, ugye … ha a főmini veje 13 milliárdot izé …
  Beszél valaki a bebukott rabszolgatörvényről azóta?
  Beszél valaki az MTV épületében történt bántalmazásról meg arról,hogy oda a rendőrség nem megy ki, ha hívják?
  Beszél valaki arról, hogy bírósági ítélet van, ami kimondja, hogy Matolcsyék lopnak?
  Beszél valaki azóta a Polt által elfektetett korrupciós, gyk: lopásos ügyekről?
  Beszél valaki azóta a Farkas Flóriá által elsikkasztott pénzekről?
  Na ugye.
 • Garbo

  Az, hogy valami “természetes”, még semmit nem jelent, főleg nem pozitívat.
  Egyes állatfajok egyáltalán nem szaporodnak, ha lecsökkennek az életfeltételeik … másoknál a nőstény megeszi a hím fejét párosodás után, s ez is természetes.

  A vakbélgyulladásba meg a galócaevésbe belehalni is természetes. Mégsem arra törekszünk, mint valami etalon.

 • Garbo

  Jogosult vagyok erre az agyrémre, s tiltakozom. Elvi alapon eleve, s még csak utána jön a többi.
 • Névtelen

  Javaslom még a nők szavazati és tulajdonjogának elvételét, valamint annak törvénybe iktatását, hogy mind másodrendű polgárok vagyunk, és kötelesek 14 évesen hozzámenni a kijelölt emberhez, és ha 16 éves korunkra sem esünk teherbe, akkor mehetünk a Gulágra.
  Hogy megugrana a “szülési hajladóság”, nem igaz?
 • NN
  Igen, làtom én ezt, felelös politikusok munkàja, szakpolitikusok bevonàsàval, az érintettek szervezetivel valò hosszas egyeztetés, tàrsadalmi vita révén született meg. (Merthogy egy ilyen törvénycsomag esetén a nyugat-euròpai demokràciàkban ez a szokàs.) Ès nem, nem egy beteg egyszemélyes ölteletés része, mivel csökken a mért tàmogatottsàg és be kell dobni valami koncot az EP, meg az önkormànyzati vàlasztàsok elött. Le van egyàltalàn ìrva, vagy Ràkosi elvtàrs hirtelen mondatait jegyzetelték iziben egybe? (Nota bene, programokat ök màrpedig csakazért sem ìrnak.) Egy fércizé, amit màr màsnap teljesen àtìrtak, “pontosìtanak.”. Meglàssàtok, harmadnapra kiderül, hogy anyàk helyett nagyanyàkat, gyerek helyett hàrmasikreket tessék lenni szives érteni, meghogy osztogattak helyett fosztogatnak és hasonlòk… Egyszòval komolytalan az egész.
 • Abstract
  Ez azért nem lesz mindig így. Nagy %-uk sose jön vissza, gyerekeik pláne. Pár év múlva kifut a hitel, kihal a rokonság, akiknek most még küldenek pénzt, így a kötődések az országhoz elhalnak, nem fog ennyi pénz jönni.

  Igen szimpatikus hozzáállás, hogy nem jó ez az ország, menni kell, soha nem is akartok visszajönni, de a markotokat nyújtanátok a támogatásért, a hátrahagyottak meg hadd szívjanak. Az évi 1 hétig fizetett áfát ne vedd egy kalap alá azokkal az adókkal, amiket az ország többi tagja nyög mindennap. Nem töltöm ki a külföldön élő magyarokon a dühömet, de sok kommentet olvastam a napokban, hogy akarnák felvenni, kijátszani, stb, nyilván tök jó ilyet olvasni, amikor a Mo-n élők és adózók nehezen jutnak egyről a kettőre. Gond a gázszerelő, a korrupció, a politikusok zsebének tömése, de az átlagpolgárok mindent okosba’ csinálása, feketézés, kiskapuk kijátszása is az.

 • Pocak
  Sziasztok,

  Blend Ahmed:
  Nem arra akartam kihegyezni, hogy az ázsiai és afrikai többletet ellensúlyozva okozzunk szándékosan európai deficitet. 🙂
  Inkább úgy tekintenék a helyzetre, hogy adott 2 ember, mondjuk Nyugat és Kelet. Nyugat egy ideig súlyproblémákkal küzdött, de már elindult a fogyás útján. Kelet később kezdett el hízni, és már ő is súlyproblémákkal küzd. Keletnek még egy ideig el fog tartani, míg Ő is elkezd fogyni. Mit tegyen most Nyugat? Vigyen be több kalóriát?

  Second wave:
  1) Erre nagyjából reagáltam feljebb 🙂
  2) Igen. Viszont a termékenység csökkenését nem biológiai értelemben vettem természetesnek, hanem a civilizációs folyamatok vagy társadalmi fejlettség (vagy nevezzük aminek akarjuk) szempontból. Tehát ezen a jelenleg fejlődő régiók is nagy eséllyel át fognak esni.

  Köszi!

 • Abstract
  @Vakvilág

  Örülnék én is, ha lenne bármi értelme azon túl, hogy most majd megint 10+ millióval emelkednek a lakásárak, mert nem kell félni, bele fog épülni 100%-ban, ahogy eddig is minden korrigált, emelkedett (lásd. éves áfacsökkentés, áprilisban már egyenlő az ár a december 31-ivel), vagy a CSOK első hullám. Nem számít, hogy nem kapták meg annyian, mint remélték, az árakba gyakorlatilag azonnal megjelent a 10M+. A jogosultak arányaiban nem járnak jobban, ellenben a körön kívüliek meg belerokkannak, mert nekik is ugyanannyiba kerül egy lakás, meggondolatlanul családot alapítani meg felelőtlenség (ahogy csak a pénzért is). Kétszer-háromszor annyiba kerül egy lakás ma, mint kb. 4 éve. Egy még gyermektelen pár, özvegy apa, egyedülálló anya is akarhat lakást, akarhat később még gyermeket, de nekik egyre távolabb kerül az egész.

 • TT
  UPDATE 4: az eddigi gyerekek nem számítanak a tartozás elengedésénél
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/kamatmentes-hitel-meg-3-gyerek-kell-a-teljes-tartozas-elengedesehez.3.314007.html
 • én
  én nem mondogatnám ennyire határozottan, hogy állampapírba fektessenek az emberek… értem én hogy ELVILEG kockázat mentes, de én bármit kinézek ebből a kormányból, nem bíznám a pénzemet ennek az országnak az állampapírjaira
 • Laci bácsi
  Bankár-közgazdász barátommal a napokban beszélgettünk ezekről a legújabb családi kedvezményekről. Igazából én magam sem tudtam hova tenni ezt a nagyvonalú “pénzszórást”. Röviden: 1.valóban nagyon kevés gyerek születik, hát támogatni kell a gyermek vállalást. 2. nyakunkon az EP választás. 3. a forint gyengítése nemzetgazdasági érdek. Nos, ha ebből csak egy bejön, már nem volt ablakon kidobott pénz. Pláne, ha kettő, három. Ezenkívül az én véleményem, hogy az olcsó pénz illúziójával az ingatlan piacot még jobban fel akarják pörgetni, az embereket, családokat még inkább el akarják adósítani. Legjobb polgár az adós rabszolga. Nem tüntet, nem sztrájkol, nem bűnöz, csak gürcöl a családért. Ismerjük a deviza hitelesek történetét. Szóval, nincs új a nap alatt. Bár a csecsemőknek minden vicc új.
 • Second Wave
  Kedves Abstract,
  nem szeretnék életvezetési tanácsokat adni kéretlenül, de itt nem az a feladat, hog valaki 30 éves korára rakjon össze 45 milliót, mert annyiért lehet venni egy 3 hálószobás lakást. 30 éves korra mondjuk (lehet, hogy) van egy külvárosi garzon félig kifizetve neked, meg a párodnak is. Az együtt legyen pont 18 millió. Összeházasodtok, vállaltok egy gyereket, lehet továbblépni nagyobb lakásba. Ehhez pont kapóra jön az állami 10-es. A következő lépésre megvan a 2.-3. gyerek, lehet továbblépni egy “Budapest-külső”-i sorházba, ikerházba: ehhez jól jön a szocpol (10-es), + kedvezményes 15 MFt. Ha netán nincs induló, akkor viszont más dolgokon kell változtatni (munkakör, kereset, képzettség, megtakarítás, lásd kiszámoló cikkek garmadája).

  Egy kis matek
  igen, értem az utalást, sűrűn vagyunk, nincs hely a gyereknek 🙂 OK, New Jersey-ben 438 fő/km2 a népsűrűség, a ráta 1,8.

 • Vili
  “A lakásárak gyorsabban nőttek, mint a fizetések.” – hát egy csöppet .. na meg a bérleti díjak is pöttyet elszálltak, aki most költözne fel pestre, vagy pályakezdő, és nem olyan szerencsés, valahol ingyen/jó áron tud lakni, annak nagyon nagy arányban elmegy a zsetonja a lakhatás biztosítására, kevesebb jut félretenni, ami jut, az meg harmadannyit ér, mint 10 éve … “vicces” azért, pár év alatt gyakorlatilag mindenki, aki viszonylag nulláról indul, és középosztályba feltörekvési tervei vannak, az kiárazódott a budapesti ingatlanpiacról ..
 • Lala
  Itt szinte percenként csepegtetik az információt. Szerintem be vannak zárva a szakemberek egy terembe és ötletrohamoznak és ha valami részlet kérdésben megállapodtak, akkor azt azonnal kiadják a sajtónak 🙂
  Ismerősömmel beszéltem ma, 41 éves nő, 2 lányuk van (7 és 10 évesek) és szerettek volna még 1 fiút is, ezért náluk nagyon billeg a léc, hogy bevállaljon még 1 gyereket, de sok érv szól ellene is (a kora, anyagi helyzetük stb). Na most az okos kormény kizárta őket teljesen ebből, pedig ez átbillentette volna náluk a döntést és +1 gyerek. Rendben, adókedvezmény meg a többi mind megvan nekik is, de a férje 48 éves, ő 41 és jogosan vannak félelmeik, hogy nyugdíjra is félre kell tenni és még egy gyereket felnevelni mellette. Nem merik bevállalni.
  Ami szintén nyitott kérdés, hogy banki bírálat kell hozzá. Az azért kemény kérdés lehet, 10 misi személyi hitel. A bankok majd szórni fogják?
 • Blend Ahmed
  “Viszont a termékenység csökkenését nem biológiai értelemben vettem természetesnek, hanem a civilizációs folyamatok vagy társadalmi fejlettség (vagy nevezzük aminek akarjuk) szempontból.”
  Elképzelhető, hogy lehet valamilyen negatív visszacsatolás az emberi civilizációban, amely bekapcsolja a termékenység csökkenését?

  Volt egy egerekkel végzett kísérlet, ahol az állatok számára ideális világot építettek fel, ragadozók nélkül és állandó élelmiszer-ellátással. A betelepített pár egér aztán szaporodott és sokasodott, és hamarosan betöltötte a “Földet” 🙂 De végül megjelent a deviáns viselkedés az egerek között, a születésszám is leesett, és a populáció pedig teljesen összeomlott.
  24.hu/belfold/2015/02/26/megerett-e-a-tarsadalom-a-pusztulasra/
  io9.gizmodo.com/how-rats-turned-their-private-paradise-into-a-terrifyin-1687584457

 • Second Wave
  kedves Ildikó70
  azért erre még nézz rá: portfolio.hu/img/upload/2018/02/fhb4.png (bruttó bérek és a lakásárak alakulása, portfolio)

  kedves Garbo
  igen, ismerem a termékenység / evolúció elméletet 🙂 Csak szerintem a termékenységi ráta változásának oka nem ez. Az ok sokkal prózaibb; tudatos döntés, amit a támogatás eszközével lehet befolyásolni.

  kedves Pocak,
  igen, értettem én 🙂

 • Lain
  Minél többet gondolkozom rajta annál kevésbé látom azt, hogy ez az új “ingyenpénz” miért NE épülne ugyan úgy be az ingatlanárakba (immáron a használtakéba is), mint az előző 10+10-es CSOK!

  Nagyon bizarr, de nekem a párommal lehet ez fogja megadni a végső löketet, hogy valóban külföldön kezdjünk új életet, mert ha most fogja magát ez a pénz és beépül a használt lakások árába, akkor az amúgy kinézett 20M-os használt lakás árkategória felugrik 30M-ra, amihez már nem 13 hanem 23 millió forintot kell majd felvenni, aminek a törlesztője is valószínűleg kétszeres közeli lesz, de már maga a kamat-törvény változtatás kockázat is óriási lesz.

  Szóval simán elképzelhető, hogy ugyan azt a minőségű lakást nem 20ért hanem 30millióért kapjuk meg kétszer annyi hitellel..kinek kell ez?

  Amekkora önerőnk lesz (5-6 millió forint) annyiból már elég kis kockázattal ellehetne kezdeni egy kinti életet.. O_o)

 • jami
  Lala, ha akarsz gyereket és ennek nincs akadálya – lesz.
  +10 misiért nem döntenék a szülés mellett, a férjem nem lenne tőle fiatalabb.
  Ha akarnak harmadikat, akkor még mindig esélyes nekik a csok 10m-ja, meg még pár dolog. De ott lesz a 3 gyerek is…
 • V
  Blend Ahmed, az osztrakoknal tudtommal 2,6 jelenleg ez az adat. Nyilvan a sok uj (utobbi 10 év) bevandorlo miatt.
 • jami
  Lain, a külföldi ingatlanok még így is sokkal drágábbak. De az kétségtelen, hogy aki fél év múlva venne, azzal nagy kitolás ez az egész.
  Mi lassan 1 éve költöztünk be a házunkba, azóta megy a hitel. Az árnövekedés miatt év végére várhatóan a ház értékének 30%-a alá megy a hitel. A lakásunk már jóval többet ér, mint a hitel, holott 1 éve kb. annyit.
 • Ildikó70
  Sajnos így van. Én azt sajnálom nagyon, hogy a lakásár emelkedések előtt nem vettük meg a Kelenföldnél lévő 1+2fél szobás lakást 12M-ért. Azóta már ez a lakás legalább 30M-t ér. De hát késő bánat.
  Azért a bruttó és a nettó bérek emelkedése között van egy kis különbség. Én 3 éve 120ezret kerestem, most 170-t és mint írtam ugyanannak a lakásnak az ára 12M-ról 30-ra nőtt. Nem megyek sokra a falumban lévő lakás/házárak stagnálásával.
  Ha ezt a bankok személyi hitel feltételeivel adják akkor csak az fogja megkapni akinek semmi szüksége nincs rá. Ehhez tényleg kell havi 1M körüli jövedelem.
 • Lala
  Mi felneveltünk és kireptettünk 2 gyereket úgy, hogy a szoci időszakra esett a nevelésük jó része és nagyon köszönöm a Fletónak így utólag is a különadókat, amikor amúgy is 1 fizetésből meg feleségem munkanélkülijéből éltünk négyen és hónap végén a csekkekkel sakkoztunk.
  Emiatt én is azt mondom, hogy aki akar még több gyereket, az ne az államra várjon, hanem vágjon bele. Az ismeretségi körömben viszont több olyan család is van, akikről tudom, hogy több gyereket szerettek volna, de az eddigi támogatások nem voltak ahhoz elegek, hogy őket átbillentse. Ha kapnának 10 millát akár kamatmentes hitel formájában, akkor szerintem többen megmozdulnának. Emiatt érthetetlennek tartom a 40 éves korhatárt.
  Bár ugye mai hír, hogy a 10 milla elengedéséhez 3 gyereknek kell születni július 1 után. Talán emiatt zárták ki a 40 év felettieket, mert trükköznének és csak az ingyenhitel kéne nekik?
 • Egy kis matek

  India 450 fő/km2 2,62-os rátával, ami évről évre csökken.
  Milyen kényelmesen elvannak, nem igaz?

  google.com/search?hl=hu&biw=2520&bih=1337&tbm=isch&sa=1&ei=0WxkXLuJKoGJrwTVnbmYAw&q=india+population&oq=india+popu&gs_l=img.1.0.0i19l10.57103.58390..59814…0.0..0.87.315.5……0….1..gws-wiz-img…….0i67j0.9j2P_3tLv_E

  Ide is ilyet!
  De hoppá! Hisz van ott még hely:

  google.com/search?q=india+natural&tbm=isch&source=hp&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwjk3_DPtrngAhVysYsKHY0aAD4QsAR6BAgAEAE&biw=2520&bih=1337

  Oda is gyorsan sok gyereket, mert csökkenő ráta mellett elfogynak!

 • tgwh

  Tök egyszerű a dolog, vegyél házat falun, aztán hajrá távmunka!


  Örülnék én is, ha a kb. évente, max három évente változó támogatási rendszerbe egyszer sikerülne bekerülni, de vagy túl sokat keresünk, vagy túl keveset 😀


  Jajj de naív. Bejelentkezik és kész, papíron ott él, ennyi.


  Na igen, mint a globális felmelegedés. Egyre rosszabb, folyamatosan azt hallgatom hogy tenni kéne valamit, aztán senki sem mozdul.


  Sopront felejtsd el, munkásszálló lett belőle…


  Azt majd a tizenkettedik módosítás fogja tárgyalni, úgy a nyár közepe felé 😀


  Dehogy az a változat… a hozzáértőket régen kirúgták. Most csak kontárok vannak, a közvélemény meg mások logikája majd összekupálja egy olyan változattá, amivel ugyan nem lehet választást nyerni, de úgyis az első verzióra emlékeztetnek majd mindenkit.