Újabb forint mélypont. Mi az oka?

A forint újabb negatív rekordot döntött meg, sokkal jobban gyengül, mint a régió többi devizája. Sokan kérdezik, mi ennek az oka.

Néhány képben elmesélem a legfontosabb dolgokat. 🙂

A cseh korona alapkamatának változása:

A cseh maginfláció 2,3%, 10 éves állampapír hozama 1,3%

Román lei alapkamata:

Román maginfláció 3,1%, 10 éves állampapír hozama 4,3%

Horvát kuna:

Horvát maginfláció 0,9%, 10 éves állampapír 0,58%

Magyar alapkamat:

Maginfláció mértéke: 3,7%. 10 éves állampapír hozama: 1,8%

Lengyelország: alapkamat 1,5%, maginfláció 2,2%, 10 éves állampapír hozama: 2,17%

A régióban a legalacsonyabb a magyar alapkamat, miközben a legnagyobb a magyar maginfláció és az állampapírokon elérhető hozam is az egyik legalacsonyabb. Így a magyar forint és a magyar állampapír kínálja az egyik legnagyobb negatív hozamot.

A növekvő béreknek is köszönhetően az elmúlt három évben az import sokkal dinamikusabban nőtt, mint az export, vagyis egyre több devizát kellett venni forintért, ez is a forint gyengülését okozza.

A nemzetközi befektetők félelme sem szokott soha jót tenni a feltörekvő devizáknak, amilyen a forint is. Márpedig aggódni újra van miért az egész világon.

Röviden főleg ezért kezdett el gyengülni a forint. A jegybank egy tollvonással megállíthatná a folyamatot, ha akarná, elég lenne az alapkamatot a többi környező deviza szintjére visszaemelni. De úgy tűnik, nem akarja, mert az infláció még a tolerancia-sávban van, ráadásul az elmúlt hónapokban némileg csökkent is.

Ez van most. Hogy mi kényszeríti ki a változást, vagy lesz-e változás egyáltalán, azt még nem tudjuk.

Share

39 hozzászólás

 • yimshagin
  olcsó EUR árfolyam-álló befektetésed is van eladó? 🙂 Tényleg, eü-vel kombinált életbiztosításról van hír? Lehet, hogy felületes vagyok, de mintha valami ilyesmit emlegettél volna augusztusi utaláskor, hogy aug végére várható.
 • mitel hentes
  Nem értem a számokat, ne gyere ezzel. Nyilván a kormány vagy az ellenzék okolható a Forint árfolyam változásért, amelybe belehalunk.
  Megint kérlek, hogy ne gyere a számokkal, hogy 320 helyett 333 Ft/Euró árfolyam az csak +4%! A számok elhomályosítják a politikai üzenetet, az államcsőd képét hogyan lengetjük be, ha egy hozzáértőre hallgatunk????
 • naa
  Volt már korábban szó arról, hogy sokak szerint Matolcsy körömszakadtáig védi az alacsony kamatot és a gyenge forint+infla külön jó a rezsimnek. Hát csak ennyi történik szerintem, ill. annyi, hogy nincs itt semmi látnivaló, a kimutatott infláció meg annyi amennyi. Ha megnézem, mennyiért ebédelek ma, meg mondjuk 3-4 éve, akkor bizony nem 3-4% éves inflációt látok, bármilyen szolgáltatásnál, ház körüli munkáknál szintén nem, bérlet/ingatlant jó-jó nem említem, stb., de biztos jobban tudja, aki kiszámolja a “maginflációt”.

  Aki diverzifikálta a befektetéseit, ahogy mindenki tanácsolta, külföld-hazai, deviza-forint között, annak nincs sok gondja ezzel se. A külföldi eszközök forintban ettől csak jobban néznek ki.
  Én mindenesetre jól visszaváltok némi dollárt meg némi EUR-t forintra most, all time high környékén mindig szoktam. De hagyok még arra is, ha tovább mennénk. Nem kell túlkombinálni

 • JZ
  Sziasztok!

  Én azt szeretném kérdezni, hogy igaz-e a következő összefüggés: Tegyük fel, hogy az infláció a valóságban nem 3%, hanem mondjuk 10%, de a 3% a “hivatalos”. Továbbá tételezzük fel, hogy ezt a belföldi és külföldi emberek látják, mert papíron vezetik a kiadásaikat vagy mert veszik a fáradságot és készítenek saját adatbázist az árakról és azok változásairól. A kérdésem az, hogy ebből következik az, hogy gyengülni fog a forint (pl. 7%-al) vagy nincs közte semmilyen összefüggés?
  Előre is köszi a választ.

 • Gábor
  Engem az érdekelne, hogy miként lehetne erősebb a forint úgy, hogy azzal jól járjon az ország és az itt élő egyszerű dolgozó emberek is.
  Továbbá, mi lenne a jobb, ha maradna a forint, vagy ha bevezetnék az Eurot?

  Akik évente egyszer kapnak a munkáltatójuktól béremelést ami az átlagbér 2 – 10% bruttó között, azoknál a tapasztalatom szerint olyan kicsi a hangoztatott béremelés, hogy pár hónap után, mint reál bér, semmivel nem ér többet mint az emelés előtt. Ennek az oka, hogy az árak is folyamatosan emelkednek és a forint értéke is gyengül.
  Tehát számszerileg hiába több a bér, ha összességében ugyanannyit, vagy kevesebbet lehet rajta bevásárolni, utazni, szolgáltatásokra költeni, megtakarítani..stb.
  És az a bizonyos megtakarítás is mit fog érni öt, tíz év múlva?

 • Meister
  Azért ne feleddjük, hogy az árfolyamra van védelme a cégeknek, de ha mehemelik az alapkamatot, az kb azonnal elviszi az adóforintokat, plusz megindíthat egy játékot, hogy tovább emelje a jegybank a kamatot.
  Szerintem nem véletlen, hogy Matolcsiék nem lépnek azonnal, ahogy az ellenzéki “szakértők” elkezdnek egy pár százalékos esés miatt sírni.
 • Kopter Géza

  Ugyanitt bojler eladó. 🙂
 • Gary

  All time high most? Pffff.
  Ez csak a kezdet. Lesz ez még nagyon így se.

 • Tamás
  “Azért ne feleddjük, hogy az árfolyamra van védelme a cégeknek, ”

  Milyen védelemre gondolsz?
  Mi csak azt halljuk, hogy az eu-s anyacég azt mondja, hogy x millió euro bevétel, haszon akármi kell neki, és a forint árfolyan nem érdekli..

 • Feri
  Majd ha beüt a következő válság, az öregnek lesz teje, sajtja meg húsa, mi meg lobogtatjuk majd az értéktelen papirfecnijeinket…. tartson ki!
 • jurta
  Ki az a Horváth Kuna (th-val)? 🙂

  Na jó, asszem megyek, veszek forintot.

  nem vicc: hétvégén megyek Pozsonyból Budaörsre és vissza, és időközben megismertem a Gézát személyesen is… vihetek neki egy kis husit (na jó, ez már vicc).

 • Dörnyei József
  A Varga-Matolcsy vitában Vargára szavazok a jelen környezetben.
  Matolcsy 5%-os GDP növekedést szeretne látni még 10 évig, de ez most vagy meglesz v. nem.
  A jegybanknak most a forint stabilításával kellene hozzátennie a gazdasághoz.

  Matolcsy nem érti, hogy a gazdaság több szereplője számára is egy gyengülő forint óvatosságra int. Ami csökkenti a növekedést. Most ha növekedést akar hosszú távon, akkor emelnie kell az alapkamatot v. egyéb módon erősíteni a forintot.

  Szvsz. elég államkötvény van már forintban, emiatt nem érdemes hagyni elszállni az árfolyamot. 100% egyébként sem lehet, mert a piacra szükség van már csak azért is, hogy mérni lehessen a dolgokat.

  Az út folyamatosan kanyarodik, az út már csak ilyen. A vezetőknek az a feladata, hogy az úton tartsák a járgányt.
  Varga látja, hogy kanyarodni kell, Matolcsy per pillanat még nem. Remélem, nem csinál most nagy bajt.

 • Kopter Géza

  Én nem szeretem a kecskehúst, de valóban, nagyon sok vevőnk volt Pozsonyból, amíg még tartottunk.

  Ha a szlovák piac a cél és valaki tud angolul vagy szlovákul, akkor a Bazoš-t ajánlom. Ez olyasmi, mint a jófogás magyarban:
  zvierata.bazos.sk/koza/
  Egy jó képet be kell rakni, mert különben átsiklanak felette.

  Ha ez macerás, akkor van egy kihaltabb, de tuti magyar FB csoport is – Felvidéki adok-veszek:
  facebook.com/groups/1494302670790418/?ref=group_browse

  Sokan amúgy a gidákat bio fűnyírónak veszik, mert jellemző, hogy van egy nagy udvaruk, de lusták kaszálni.

 • Orákulum
  A Spar Budget 2,8-as tej most ment fel 189-ről 205-re. Sokáig tartotta magát. KSH maginfláció, és nem szakad rá az ég…
 • zolika
  emlékeztetnék, hogy kuszaszem és társai szeptemberre válságot jósoltak. Akik ennek ellenére beszálltak a szuperkötvénybe megérdemlik.Sokan lehurrogtak amikor ezt egy oltári nagy átverésként aposztrofáltam, de nyilván én vagyok a hülye.Hogy nem hajolok le az ingyenpénzért. Pedig nem vagyok pénzügyi zseni, csak látom mi folyik a boltokban, napról napra drágább minden…És ezekből időről időre levonom a tanúlságot.
 • naa
  , még az is lehet, de attól még ez all time high volt – eddig 🙂 Innentől valóban nincs támpont, hogy meddig megy, hol lehet ellenállás. De szerintem lesz méh 32x idén bőven. Hogy 31x lesz -e, arra már nem vennék mérget…
  De persze mindennek az ellenkezője is lehetséges, ez a szép ebben.
 • TOM
  Az EU támogatásokat EUR-ban vagy Ft-ban kapja meg állambácsi?
  Ha EUR-ban, akkkor most 10%-al több forintot kap mint fél éve.
 • N. Cs.
  pénzügyi tudásom nem sok, de képzem magam, viszont így lehet hülyeséget fogok kérdezni
  “a magyar állampapír kínálja az egyik legnagyobb negatív hozamot” – akkor most nem éri meg állampapírba fektetni mert negatív hozamot hoz? jobban járnék ha eurot vettem volna a pénzemen vagy pl dollárt?

  Nem lehet, hogy a jegybank a választásokig már nem mer alapkamatot emelni? és utána jobb lesz a helyzet?

 • Kiszamolo
  Kopter, viccnek szántam, a kecskéit már adja el az öreg maga. Mondjuk szerintem túl olcsón ad mindent, de ez már legyen az ő dolga.
 • Kiszamolo
  N cs, te vehetsz lakossági állampapírt, ami jó hozamot kínál, de intézmények csak rossz hozamú állampapírt vehetnek.
 • Anti
  Miért, nem az van most? Én is visszaváltottam egy adaggal EUR-HUF-ra most.

  Ami érdekesebb, hogyan lehet ilyen mérvű monetáris lazítás (QE) mellett ilyen alacsony inflációt mérni? Válasszuk ketté a termékeket és szolgáltatásokat. Ha lenne tisztán termékinfláció mérve az szerintem azért tud a pénzmennyiség korlátlan növekedése mellett is stagnálni, mert az elmúlt tizedben az automatizációnak és az olcsó kínai termelésnek köszönhetően túltermelés van ezen jószágokból, ráadásul kijelenthető, hogy tökéletes verseny van ezen termékek piacán ami az árakra tudjuk milyen hatással van. Ez amúgy egy globális piac.
  A szolgáltatások más kérdés, itt lokális piacról beszélünk. Látjuk, hogy leginkább a korlátozott emberi erőforrások miatt itt lényegesen nagyobb az áremelkedés.
  Mindenki arról beszél, hogy a monetáris eszközök elfogytak, a negatív kamatok további olajként szolgálnak a tűzre….

 • Anti
  …soha nem volt ilyen gazdasági környezet. Nagyon úgy néz ki, hogy a pénzmennyiség (Q) folyamatos növelése mellett a gazdasági szereplők még bíznak annak értéktartásában. Viszont ennek alapja a globális túltermelés egy igen hatékony és automatizált termelési szerkezet miatt (?).
  Szakértők arról nyilatkoznak, hogy a nemzeti fiskális politikán a sor, hogy fenntartsák a folyamatos növekedés paradigmáját. Oka, hogy a gazdagok már nem költenek, a szegényeknek nincs mit költeni. A globális vagyon egyre nagyobb hányada koncentrálódik a gazdagoknál. Én nem tudom értelmezni a helikopterpénz (alapjövedelem) értelmét addig amíg 2,5 megtermelt egységből 1 egység jövedelem csapódik le a bérből élőknél. Elképesztő mérvű az újraosztás mértéke (adók) és tudjuk, hogy ez az újraosztás nem a hatékonyságáról híres.
  A folyamatos gazdasági növekedés, bolygónk erőforrásainak felemésztő hatásairól ne is beszél
 • gaborr
  érdekes amit írsz, én kicsit másképp látom. A forint teljesen stabil. Egy kiszámítható gyengülő pályán mozog már nagyon régóta. Minimális hullámzás volt benne.

  Bokros is egy kiszámítató forint leértékelést hajtott végre, ha valaki még emlékszik rá, aminek a kedvező hatásait jó sokáig élvezte az ország. Matolcsy is egyféle Bokros, csak kicsit másképp.

  A Bokros csomag a csúszó leértékeést vezette be, teljesen kiszámíthatóan, most ez nincs publikálva, tehát (elvileg) nem kiszámítható, de ugyanaz történik, csak más eszközökkel. (unortodox)

 • Zylver

  Pedig nem artana emelni azon az alapkamaton, mar csak azert is mert ha beindul az ujabb korrekcio/recesszio akkor lenne megint szükseg a QE-re… es ezt jo lett volna mar korabban kis lepesekben (25 bazispont/felev pl.) megtenni, mert igy igencsak letolt gatyaval megy bele a forint egy következö valsagba. Es ha jön akkor bizony mar nem lehet majd ezt megtenni, ott mar bizony magasra kell felrantani a kamatot.
 • doboz
  @Kiszámoló:

  “Horváth kuna:”
  ez most komoly?
  (Petr) Čech korona nincsen esetleg ugyanott?

 • W.P,
  Így lehet – többek között – a béremelkedést hatásait mérsékelni. Például egy hazai autógyártó bevétele főképp EUR-ban keletkezik, a költsége meg forintban. Az összeszerelő üzem Magyarország máshogy nem tud folyamatosan működni, csak leértékeléssel. A termelékenységen meg sem látszik a beérkezett 12-13.000 mrd uniós pénz.
 • W.P.
  Így lehet – többek között – a béremelkedést hatásait mérsékelni. Például egy hazai autógyártó bevétele főképp EUR-ban keletkezik, a költsége meg forintban. Az összeszerelő üzem Magyarország máshogy nem tud folyamatosan működni, csak leértékeléssel. A termelékenységen meg sem látszik a beérkezett 12-13.000 mrd uniós pénz.
 • Kopter Géza

  Most látom a válaszod. Kecskesajtot hozhatsz nyugodtan. Rádírok FB-n.
 • ildi
  Ideje lenne áttérni Magyarországon is Euróra. Felejtsük el a Forintot Bőven meg tehetnénk gazdaságilag, csak a politikai akart kellene hozzá.
 • Gary

  Mi van most?
  A tornádót megelőző lágy fuvallat.
  Én nagyon gyorsan szabadulok meg minden forinttól, amit valószínűtlen, hogy a közeljövőben elköltök. Szerintem még a 2x váltási költséggel is jól járok. És mielőtt mondanád, sajnálom, hogy így van.

 • raverguy
  Ennek örömére a KBC csak nálam törölte el a direkt devizaváltást vagy másnál is? Ez még hagyján, de semmilyen előzetes értesítés nem volt erről. Ez így mehet?
 • TG
  Pozsonyban sajtot árulóknak a facebookon csoport: pozsonyban dolgozó magyarok vagy csak simán a facebook marketplace-re tedd fel
 • Murza
  Bocsánat, mi ez a szuperkötvény, A rádióban meg a neten is mondják, én nem sokat értek hozzá.
 • jurta

  “Pozsonyban sajtot árulóknak a facebookon csoport: pozsonyban dolgozó magyarok”

  Szerintem mind ismerjük, de ha megnézed a csoportszabályzatot, láthatod, nem fogadják szívesen az ilyesmit (bár igaz, hogy a tényleges moderálása nem túl aktív).

 • Maki
  felveszel 2 milliárd hitelt a bankodtól 2% kamatra (NHP+) az államtól, ebből szuperkötvényt veszel az államtól, aminek a kamata 5%. Ezért a tevékenységedért kapsz az államtól évi 60 millió forintot – havi 5 millió forintot, azért, mert aláírtál 2 (kettő) papírt. Persze ezt megteheted 20 milliárddal is (havi 50 millió), vagy 200 milliárddal (havi 500 millió). Attól függ, mennyire vagy jóban Radovánnal 🙂

  Aki mer, az NER.

 • gaborr
  tök izgi visszaolvasni a kb 1 évvel ezelőtti kommenteket:

  https://kiszamolo.hu/uj-nap-uj-rekord/

  🙂

 • naa
  , igen, átléptük a 330-at több mint 1 éve is már, mintha mi sem történt volna 🙂
  Aki felfele várta tavaly már és pénzt is tett az elképzelése mellé, annak nehéz időszaka lehetett, amikor 315-ig visszakorrigált a forint egy rövid időre…
  Ezért szép ez…
  Továbbra is azt mondom, kell tartani forintban is, euróban is, dollárban is (esetleg: aranyban is) és nem aggódni. Aztán amikor valamelyiken sok profit keletkezik, akkor realizálni belőle átváltással.
  Ha visszamegyünk 320 alá, akkor örülhetünk a forintunk erősödésének. Ha meg el 350 felé, akkor a bánatunkat enyhíti, hogy dollár és európortfóliónk többet ér itthon… A lényeg, hogy mindenhogy elvagyunk.
 • Szaky
  késő délután új történelmi mélypontra is bukott a forint az euróval szemben: 334,32
 • gaborr
  idei deviza teljesítmények:

  EURHUF +4.7%
  USDHUF +9.89%
  RUBHUF +18.22%
  TRYHUF +2.49%
  HRKHUF +4.3%
  RONHUF +2.71%

  száguld ez a forint 🙂